Gyerkőccel - kortól függően 10-15km-rel azért lehet számolni, de célszerűbb gyerekcsapattal szervezni a gyaloglatokat, mert akkor kevésbé fáradnak el :-)
Ha meg gyermekkel mész, akkor nyilván nagyobb a költség, de nagyobb a létszám is :)
Egy főre visszaosztva meg nagyságrendileg ugyan annyi a költség.
A gyerekes témába meg valóban nem vagyok kompetens, de én Karcsival csináltam a túrát és bizony őt nehezebb volt kihívni a kocsmából, mint egy gyereket elhúzni a fagyisbódé elől :D
Tamás,ne is haragugdj,de napi 20km-rel legyalogolva az OKT nem 30 hétvége,hanem minimum 56!Alapvető tévedés!
1128km osztva 20 km/nappal...
És még ehhez tegyük hozzá a gyerekkel való teljesítést,amelyről keveseknek van tapasztalatuk,pedig volna miről csevegni...Higyjétek el,ha nekem egyedül tervben lett volna az OKT akkor meg lett volna kicsi pénzből és gyorsan!Egyedül könnyű okosnak lenni,mindent úgy csinálsz ahogyan akarsz!!
Én két gyerekkel teljesítettem az OKT-t,csinálja utánam valaki ha úgy gondolja...egyedüli teljesítőként okoskodni sokkal könyebb.És olcsóbb is!
Hörpölin jöhet számításba mint olyan aki gyerekkel is megcsinálta senki más...a többi csak duma...Ő volt az aki tényleg példa volt...nekünk is!
Mondjuk én sosem néztem mennyibe kerül egy túra, de akkor most itt az ideje egy rövid fejszámolásnak.
Nekem szerencsés a helyzetem, mert Budapestről indulok, tehát ez utazási szempontból átalgosan (max+min)/2 úgy kb 7000 Ft /hétvége, amihez egy átlagosan 3000 Ft-os szállást adhatunk.
Kaja és pia amúgy is kellene, így azzal nem számolok.
Az OKT-t mondjuk 30 hétvége alatt legyalogolva (napi kb. 20km) ez 300000 Ft.
Bakancs+ruházat arányos része sem lehet nyagyobb 100000 Ft-nál.
Szóval kb. 300-350 Ft/km, tehát a sima autózásnál valóban drágább :)
Ha az ember nagyon spórolósra akarja venni, akkor meg egyben kell csinálni sátorral :)
Esetleg ha megszervezed magadnak 80 nap alatt az egész kék kört, és a polgármesterekkel is egyeztetsz, akár ingyen szállásokat is szerezhetsz és akkor a világon másodikként, minimálköltséggel húzhatod be a jelvényt :D
Nem vagyunk egyformák ez már többször kiderült, de szerintem az általad ismert információ megosztása és esetenként a vita felvállalása szükséges az előrelépéshez.
Viszont az egy dolog hogy a véleményem itt leírtam,az meg egy másik hogy nem szeretnék ezzel sem senkit megbántani,sem pedig vitatkozni.
A kéktúra kezdeteit sokan sokféleképpen látják,sokféleképpen írják le.
Nekem az a fontos hogy túrázhassak ,a többi csak hobbi ,érdekel,de a vitát nem -mindig- éri meg.
Tudtad például hogy a kéktúra eredetileg nem mászta meg a Bújdosók lépcsőjét,hanem mellette oldalazva asszem a mai piroson támadta a Badacsonyt?
Ez csak egy példa...érdemes utánajárni hogy tényleg így volt-e avagy nem...az általad licitált könyv szerint így volt:
"A turistaház mögött visz fel a hegyre (piros jelzés) a 470 bazaltlépcsőfokból álló "Bujdosók lépcsője".Bár nem képezi túránk útvonalát , mégis érdemes ezen felmenni.A meredeken felvezető lépcsősorról és az azt megszakító pihenőkről tökéletes képet kapunk a két oldalon emelkedő m,vizszintes elválású korongokból összetevődő hatalmas sziklatornyokra."
Na ezek az érdekességek érdekelnek engem leginkább,függetlenül attól ki mit mond.Ezek tények,amelyek némi utánjárással kideríthetők.A kéktúra legrégibb útvonalának leírásai.
Mi most a zempléni szakaszt 12 + sofőr felállásban 5 panziós alvással, 1500 Km buszozással kb. 35 eFt/fő-ből csináltuk meg, az egyesületünk 100 eFt-al támogatta a túrát. Igaz, ennél távolabbi OKT szakasz nekünk nincs. Ebben a napi kaja is benne van.
Ki tudnám én is hozni az egész OKT-t nagyjából 150 000 ft-ból...ha akarnám,de nem akarom.
Magamnak fürdőszobás szállásokkal,busszal,kocsival is többe kerül egyedül.
Két gyerekkel megfelelő szállással,megfelelő kajával, fürdéssel,tévével,esetleg wifivel pedig csak akkor fogod megtudni mibe van egy kéktúra ha majd egyszer ne'adj isten a saját lurkóddal vágsz bele.Mert akkor azt szeretnéd hogy nem csak Te hanem Ő is élvezze.
Köszönöm a kérdésed,igen van kedvem ehhez,ezt már mások is kérdezték...:-)) Elég nagy bibliográfiával rendelkezem,olyannal is amilyen valszeg másnak nincs is...
Viszont akkor szeretnék csak egy komplett összefoglalóval jelentkezni ha már én is úgy érzem hogy ez igen,ez már megfelel,ez egy igazi összefoglaló minden benne van.Mindennek utánanéztem,minden apróságról tudok,alapos a véleményem.http://termeszetbarat.hu/az_orszagos_kektura_tortenelmi_attekintese
Nemrégen kiadta az egyébként általam nagyra becsült K.András (Balla Go) a kéktúra múltjáról a véleményét,gyűjteményét egy cikkben. Nem szeretném megsérteni,de ez egy fércmunka (fenti link) .Semmi nincsen benne,semmi új,sőt sok olyan infót találtam amelyet az általam betett 1938-as turista értesítő füzetből ollózhatott ki.Elnagyolt,a lényeget kikerülő munka.
Kihagyja a kezdeti utakat (pl Ágasvár-Pásztó-Cserhátszentiván) kihagyja hogy az ötvenes-hatvanas években katonai okok miatt változtattak(Ecseg-Buják-Szanda ,Gerecse-tető) ,meg emellett mást is (Jósvafő Ménes-völgy,miért is tereltek,Burok-völgy a 70-es években...stb) Csak a neveket említi,azokra hivatkozik... 50-es,60-as,70-es éveket messze kerüli...(sőt a kéktúra eredetileg lement pl Veszprém-Balatonfüred útvonalra is,erről ki hallott?...ez sem lenne rossz történet...)Csak hát ki emlékszik már erre...Sőt a Nagy-Milic végpont helyett Hollóháza sztori sem lenne rossz,meg a közel 50 éves sümegi végpont megváltoztatása Írott-kőre...
Valahogyan úgy éreztem hogy a tájékoztatás szándéka eltörpült a kioktatás szándéka mellet,értsd mi itt találgatunk,ötletelünk sok mindenen,sőt bizonyítékok is rendelkezésre állnak egy-egy régi kéktúra útvonal mellett,meg az új utak kijelölésének is oka van,de ez nem számít,majd mi megmondjuk mi miért változott ,bár mi is csak tapogatózunk az igazságot illetőleg...Sok nevet felsorol az írásában,de sokkal kevesebb ok-okozat viszonyt.Pedig egy kéktúra történeti összefoglalóban ez lényegesebb lenne.
az országos kék nem érinti, de egyéb túramozgalom igen
(útvonalkövetőkből pl. a Nógrád-megye természetjárója, de a kohász kék is innen indul, ráadásnak meg ott van az érintőpontosak közül mondjuk a nógrádi várak)
2. OKT helyett ezekben is lehet gondolkozni :-)
tényleg 1 milla/koponya egy OKT? egy összegben elég durván hangzik..
én mondjuk nem írom a kiadásokat, de ha visszagondolok legutóbbi túráimra, Sümeg-Keszthely 43 km, egy alvással, vonatozással 15-öt saccolnék..
vagy a Sárvár-Sümeg 72 km-ét 2 alvósan szerintem betakarta 25 pénz
akkor megnyugodtam, nem milliomos hobbi ez :-)
/vagy nekem is írnom kéne a valós képhez.. de azt nem fogom/
Nekem kedvenc vidékem a Karancs-Medves vidék ,nagyon szeretem ezt a hegységet,szerintem nincs még egy része az országnak amely kis területen ennyi szépséget vonultatna fel.A Karancsról nyílik az ország legszebb kilátása szerintem,a Tátrától a Mátráig,a Börzsönytől a Bükkig látni innen.
Az Országos Kéktúra nem érinti...pedig egy-két kemenesháti ,vagy éppen csereháti szakasznál sokkal,de sokkal többet nyújt ez a vidék.Ez az egyetlen máig élő határrevízió folytán visszacsatolt terület...
Nekem ez a könyv már megvan két példányban.Viszont akit érdekel a kéktúra annak melegen ajánlom,nagyon jó olvasmány,annak is aki még most teljesíti,annak is aki már teljesítette,mert jó felidézni a már egyszer bejárt útvonalakat.Én három este alatt olvastam ki ,érdekes volt,újra végiggondolni az utat a leírások alapján.Ez a könyv a klasszikus Sümegtől a Nagy-Milicig tartó Kék-túrát mutatja be,de talán ez az ami igazán érdekel mindenkit.Sok fotóval!
Sok mindenben egyetértünk,sok olyan szempontot megfogalmaztál amelyek nekem is fontosak a túrák tervezésénél.Az biztos hogy rengeteg tervezés ,idő és pénz áll egy elkezdett nagyobb túramozgalom mögött.
Szerény számításaim szerint a befejezett OKT három főre vetítve nekünk összesen kb 2500-3000 ft/km,persze minimum panziókban és ebben a közlekedés,busz,vonat,étkezés is benne van.(egyszer-egyszer laktunk vendégházban is,pl Regécen meg Velemben ,ez nagyon jó volt és olcsó is,de csak olyan helyeken szálltunk meg amelyet sokan ajánlottak,jónak tartottak nekem nem pálya a poloska meg a közös fürdőszoba,nem túl tiszta ágynemű stb.)
Egyedül ha nekivágok nagyságrendekkel lesz kevesebb,de minimumigényeim nekem sem alacsonyak.1000ft/km akkor is meglesz.
Amikben egyetértünk:
"...Sok-sok idő, sok-sok szervezés, mire az ember a terepen elindul..."
"...Sátor, szivacs, szóba se jöhet.
A fürdőszobás szállás nekem minimum feltétel, a pénz nem a legfontosabb, de a saját szoba WC-vel, és fürdőszobával egyfajta minimum..."
Egy topiktúra már engem is érdekelne,csak ne nekem kelljen szerveznem!Oláhtamás ebben úgyis profi!:-)
És milyen hatással van az emberre egy kis kedvcsináló beszélgetés:ma a házunk mellett lévő térképboltban megvettem az AK füzetkét...belegondoltam hogy nagyon dícséritek,meg nincs is messze,és biciklivel nem is tűnik olyan soknak.
Próbáltam arról a 2006-os eseményről is keresni képet, de már olyan régen volt, hogy az itteni gépemen nincs róla kép.
Ez az erdőtakarítás igazán szép gondolat a részedről! Tetszik.
Mivel nincs mindenki képben, leírom, hogy nálam a gyaloglás csak a bringázás után következhet. Ez átlagosan a november - február közötti időszak lehet. Ami viszont az utóbbi időkben jött adalék az pedig, hogy minél kevesebb utazás legyen a túra megközelítésében. Ha már utazni kell, akkor inkább külföldi akciók jöhetnek szóba (BIG mozgalom). Ennek függvényében vagy anyósoméktól megyek túrázni (Börzsöny, Pilis) vagy itthon (Karancs-Medves, Mátra) esetleg ahová a munkám visz. Ez idén Külső-Somogy, Debreceni nagyerdő stb. voltak. Magyarul ott túrázok, ahol éppen van szabadidőm, ezért külön nem indulok neki az országnak.
A Gerecse még részemről beleférhet, de az idei (téli) túratervbe a BKT második teljesítése van kinézve (egy nagyon kedves barátommal) ill. még ez.