Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
A kék fény "hívójelzésként" szolgált a tehervonatonak. Olyan térközjelzőkön alkalmazták ahol a pályaviszonyok miatt nehéz lett volna megindítani a szerelvényt.
Érdekes lehet még, hogy kinek (minek) a hatására jelnt meg ez a kék fény.
A két lámpasoros jelző különleges alkalmazásának példája: Pesterzsébet - Csepel vonalon Csepel elágazás előtti "különleges térközjelző" (régi HÉV F1-es szerint):
Veszprém bitosan nem, ott csak védőjelzők (ma talán nem biztosított bejárati jelző a neve) és kézi állítású váltók voltak. Viszont Győr és Budapest között ilyen jelzők volta - úgy 45-50 évvel ezelőtt
Fradi-Kelenföld között volt először önműködő térköz 195x-ben. Ez az oldal kétfelé ágazik, gondolom a hegyesi vonal lehetett az 1-es. Tehát itt egy zöld, két sárga elképzelhető. Soroksári út felé nemigen volt önműködő térköz.
A másik oldalon volt ugye Józsefváros, Keleti és Kőbánya felső. Errefelé talán meglehetett a 3 zöldes megoldás, de szerintem itt sem volt önműködő térköz.
Régen ugye irányjelzési rendszer volt. Példának lehet felhozni Pusztaszabolcsot. Első vonal: Sárbogárd felé Második vonal: Dunaújváros felé Harmadik vonal: Börgönd felé. Szerintem ezt így lehet elképzelni. Ha kétvágányú pálya volt, akkor meg alatta ugye a lámpasor, ha helytelenbe mentél.
Az én kedvencem ez: Szabad a kihaladás a harmadik vonalra. Csak egy térköz vonatmentes. A következő jelzőn "Megállj!" jelzés várható. + Helytelen vágányra.