Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2008.02.02 0 0 1287
Ezt a képet épp most találtam, illik a témához. Elolvasva a képhez fűzött kommenteket mondjuk elég (ön-)felelőtlennek tűnik az eset, de nem véleményezek, egyébként is mi közöm hozzá. Mindenesetre ezzel a találkozással is be lehetett volna szállni a párbeszédbe. :)
Előzmény: annyi baj legyen (1277)
Mad árka Creative Commons License 2008.02.02 0 0 1286
"Nem tudom egyébként, hogy most farkastémában most mi a helyzet, mert gyakran feltűnnek ugyan a Zemplén szlovák határhoz közeli részein,..."

Épp a napokban olvasgattam a témában, van némi anyag erről a neten. Innen (http://www.vvt.gau.hu/) kell indulni, aztán a "Life - Nature" menüpontot választani (a cikk címe: Az emlős nagyragadozók hosszútávú védelmének megalapozása Magyarországon), ezen belül letölthető egy pdf fájl a farkas és a hiúz (talán legfrissebb?) monitorozásáról.

Amennyire tudom ( = ahogy hallottam) Zemplén és Aggtelek környékén vélhetően vannak stabil, szaporodó populációik. Az előző mondatnak a szakmaiságát persze a 'vélhetően' szó emeli. ;)
Előzmény: Galgadio (1285)
Galgadio Creative Commons License 2008.02.01 0 0 1285

Szia!

Aranysakálos kalandom  nincs (a Dél-Dunántúlon aránylag ritkán fordulok meg), viszont egy kérdőjelesen farkasos van.

2002. május 1-én a Bükk-fennsíkon túráztunk néhány jóbaráttal. Éppan az ún. őserdei részen mentünk át, amikor az ösvényen előttünk kb. jó 40-50 m-re kiváltott elénk egy kutyaszerű lény.

Én előtte még csak állatkertben és természetfilmben  láttam farkast (Canis lupus), de rögtön bevillant, hogy az ösvényen előttünk lévő szürke bundájú ragadozó sokkal jobban hasonlít a farkasra, mint a kutyára.

A döbbenet miatt megálltunk az ösvényen és úgy bámultuk a jószágot.

A farkas egy darabig "farkasszemet" nézett velünk, aztán lassan elsomfordált.

Amikor ezt a sztorit elmeséltem egy biológus ismerősömnek, először kinevetett, hogy biztos elkóborolt "farkaskutyát" láttunk, de rá egy-két hétre helyesbítette magát, hogy utánanézett a szakirodalomban, amely szerint a Bükk-fennsíkon valóban él egy kb. 30 példányt számoló farkasfalka...

Nem tudom egyébként, hogy most farkastémában most mi a helyzet, mert gyakran feltűnnek ugyan a Zemplén szlovák határhoz közeli részein, de állítólag a magyar részen nincs kimutatható stabil állományuk.

Előzmény: Mad árka (1284)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1284
Részemről-részünkről a megtiszteltetés! Örülök a betérőknek.

Patásokkal Ti nyertetek, én legközelebb kb. 1 cm-re voltam tőlük, mikor csontokat nézegettünk régészeti állattanon. ;) Bár egyszer Somogyban járva találtunk egy konkrétan mesebeli "törpeerdő"-részletet. Egészen apró fák alkották, köztük vadcsapások, minden fa törzsén moha-zuzmó. Nem tudom jól leírni, tényleg különös volt a látvány az apró fákkal, s közte konkrétan zöld alagutak, ahogy a vadak kitaposták. Pár métert mentünk is fejet hajtva benne, aztán rájöttünk, hogy az út egyirányú, s bárki jön szembe, rükvercben nem leszünk versenyképesek.

Aranysakálos kalandotok is van? (Csak érdeklődöm, nekem nincs tétem. ;)
Előzmény: Galgadio (1273)
Galgadio Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1283

Uráli baglyot halottál már huhogni?

Én csak egyszer, amikor a barátokkal a Zemplénben sátoroztunk.

Elég kisérteties:-)

Előzmény: annyi baj legyen (1282)
annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1282
Ha elég hosszú, és hideg a tél, sokszor több száz állat is összeverődik.
Előzmény: Galgadio (1281)
Galgadio Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1281

Nyertél:-)

Nem csak távolságban, de a példányszámot illetően.

Nekem egy kb. 30-40 fős társaság volt az eddigi legnagyobb (kb. 100-150 m-ről szemlélve)

Előzmény: annyi baj legyen (1280)
annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1280
10 méterre cirka 150 fős társulat, nagy része tehén, borjú, ünő, és néhány fiatal bika.
Nyertem? :)
Előzmény: Galgadio (1279)
Galgadio Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1279

Ki milyen közelről látott már szarvasbikát vagy szarvastehenet?

Nem állatkertben vagy vadasparkban, hanem természetes körülmények között.

Egyszer a galgamácsai  erdőben (valamikor koronaerdő) három szarvastehén tőlem kb. 6-8 m-re húzott át az erdei úton.

Amikor észrevettek, egy pillanatra megriadtak, aztán vad iramban elszáguldottak.

Valószínű, hogy szerencsém volt a széljárással is, hogy ilyen közel tudtam férkőzni hozzájuk.

Galgadio Creative Commons License 2008.01.31 0 0 1278
Kb. 10-15 percig ültem a kerítés tetején, aztán a malackák elvonulása után a gyorsan balfenéken kereket oldtam...
Előzmény: annyi baj legyen (1277)
annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1277
Nem feltétlenül, a vadkan az vág az agyarával, és alapesetben nem megy neki az embernek, míg egy malacos koca igen, és ő viszont harapni fog.
Pár éve én is gondolkoztam, hogy gyorsítani kellene az evolúciómon, és szárnyakat kellene növesztenem, amikor egy bokros területen mászkálva egyszercsak a vacokban ott volt előttem három méterre öt félnapos malac...
Előzmény: eguzki (1275)
dumba Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1276
Bocsi, hogy csak most válaszolok, nemigen jutottam a gép elé. Már találtam információt, egész jó lett a dolgozatom.. :))
Előzmény: Mad árka (1263)
eguzki Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1275

Rosszabbul is járhattál volna, ha egy begerjedt vadkan is koslatott volna az anyakoca után csorgatva a nyálát :)

Előzmény: Galgadio (1274)
Galgadio Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1274

Az eddigi legizgalmasabb állatos élményem egy malacait féltő vaddisznó kocához fűződik.

Egy erdei földúton kerékpároztam, amikor tőlem pár méterre felbukkant két csíkos hátú kismalac.

Lelassítottam, hogy át tudjanak menni a csapáson, de már jött is nagy dérreel-dúrral az anyakoca.

A közelben volt egy vadvédelmi kerítés, a biciklit a földre dobva azon kerestem menedéket.-)

Galgadio Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1273

Szia!

Nem keresek senkit, csak érdeklődök.

Én sem vagyok sem ökológus, sem biológus, természetvédő is csak amatőr szinten.

Fiatalabb koromban, amikor még jó sok szabad időm volt, sok időt töltöttem kinn a terepen a természetben.

Madármegfigyeléseket is végeztem egy időben.

Csatlakozom a topikhoz, ha nem gond.

Előzmény: Mad árka (1272)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1272
Üdv! Nem vagyok se ökológus, se természetvédő, csak érdekel a téma. Keresel valakit? Az egyik növényes topikban mozgott jóféle ökológus még nemrég.
Előzmény: Galgadio (1271)
Galgadio Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1271

Szia Mad Árka!

Te ökológus/természetvédő vagy?

Előzmény: Mad árka (1270)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1270
Globalizáció van... talán nem volt kedvük megvenni a licenszet, ezért ahogy a Budmil Bubmil lett, úgy lehetett Isaura Pisaura. Oké, távoztam. :)
Előzmény: T. Thick (1266)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1269
S egy történet egy nálunk is élő növényről.

Erdei mácsonya, bábatüske (Dipsacus fullonum)

"A rovarok képtelenek az erdei mácsonya szárán felmászni, a szárat körülölelő, alapjuknál összenőtt levelek csatornájába esnek. Ez a "csésze" mindig folyadékkal telt, részben esővízzel, de a növény nedvével is. A növényből kiváló viszkózus anyag megóvja a párolgástól. Mostanában fedezték fel, hogy az erdei mácsonya rovarevő. A csészébe esett rovarok a híg folyadékból képtelenek szabadulni, végül elmerülnek és felemésztődnek. A növényben lévő mirigyek a folyadékból tápanyagokat vonnak ki. Ezt a folyadékot egyébként valaha a szem rendellenességeinek kezelésére használták. (...)"

annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1268
három kézzel is megoldanák...
Előzmény: T. Thick (1265)
annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1267
a mai összes nyereményem a tiéd....

Azért tecc, hogy a nőstény a saját hálója által fogott zsákmányt kapja ajándékba, ezt valahogy ki kellene dolgozni emberekre vonatkoztatva
T. Thick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1266
Pisaura? Nincs neki egy brazil barátnője...?
T. Thick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1265
Ezek a pókok elég emberiek. (Vagy az emberek pókosak.) Az embernőstények nagy része is kész párosodni némely ajándékokért. Sőt, csak az akadályozza meg abban, hogy párosodás közben is az ajándékot szorongassa, hogy nincs nyolc keze.

Természetesen ez a kijelentés nem általános érvényű.
T. Thick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1264
NÁLAM!
Előzmény: Mad árka (1259)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1263
No, s megérkezett a lelkiismeret hangja is. :)) A pókerezés romjainak eltakarításába a nyeremény összesöprése és kisajátítása is benne foglaltatik? :)

Madárkának a szemei már a kloákájába gyógyultak, de egy rövidke esti mesét azért hozok. A történet második fele megszívlelendő.

"A csodáspókok közé tartozó, hazánkban is élő Pisaura mirabilis hímje >>saját kezűleg<< fog egy rovart, a zsákmányt sűrű fonadékba burkolja, és az elemózsiát átnyújtja a nősténynek. Amíg az az ajándékkal foglalatoskodik, megtörténik a párosodás. Ugyanez az eljárás tapasztalható hazánkban az őszi erdőkben, bozótosokban gyakori kerekhálós gyűrűs keresztespók (Meta segmentata) esetében is, azonban ennek hímje már nem fogja az ajándékul szánt zsákmányt. Többnyire többedmagukkal tartózkodnak a nőstény hálójában. Ha beleakad egy áldozat, valóságos versenyfutás keletkezik. Amelyik először ér oda, kiszakítja a hálóból az áldozatot, befonja és addig hordja a csáprágói között, amíg át nem tudja adni a nősténynek. A nőstény átveszi a nászajándékot, szinte csak szimbolikusan eszik belőle, majd párosodni kezd a hímmel." (Urania állatvilág)

Álmos gyerekeknek csak képek:

1.: Pisaura mirabilis
2-3.: Meta segmentata

Előzmény: annyi baj legyen (1262)
annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1262
különben is, milyen 0,2 fő? olvasnánk mi, ha írnál kicsit nagyobb buzgalommal
Előzmény: annyi baj legyen (1261)
annyi baj legyen Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1261
Ööö..., mosogatni nem kell, de az imént végződött pókerezés romhalmazait eltakaríthatod, ha van hozzá kedved...
Előzmény: Mad árka (1259)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1260
Találtam némi anyagot, ill. kiegészítgettem az imént. Mivel vázlat, s nincs erőm kibontani, megóvnám a topik 0,2 fős közönségét attól, hogy közzé teszem, így adj egy e-mail címet, ahová postázhatom. Rendes nevem tudod, oda züzzenj nékem.

Cserébe feltérképezed nekem lakóhelyed (és/vagy annak környékének) összes megbízható, autentikus méhészét. :)))
Előzmény: dumba (1258)
Mad árka Creative Commons License 2008.01.26 0 0 1259
A délutáni itthoni rövidlátogatás után most értem végre révbe, már ami a gép előtti létet illeti. Ha a szüleimen átverekedem magam, válaszolok és írok is. Mindent csinálok. Mosogatni kinél kell/lehet? :))
dumba Creative Commons License 2008.01.26 0 0 1258
Szia!

Dolgozathoz kellene. :) Nem voltam órán, amikor ezt elmondta a tanár, osztálytársaim meg nem tudnak róla semmit, mert senkit nem érdekel a biológia.. :)
Nem tudok pontosabban kérdezni, mert nem tudok róla semmit. :))

Üdv
Előzmény: Mad árka (1256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!