A Sony alpha 77 ii és Sony alpha 99 ii vázak már új vakupapuccsal készültek. Gondolom a Godox távkioldó és a vaku még az ezt megelőző sarukkal van ellátva és adapter kell-e hozzá.
Használ valaki Godox Thinklite TT685 rendszervakut, illetve Godox X1 TTL + HSS vakuvezérlőt? Kíváncsi lennék a tapasztalatokra. Ár és leírása alapján szimpatikus.
(És a vakupapucs rész egy darabból / anyagból van a sín más részével? (Úgy tűnik, mintha maga a sín műanyag lenne, csak egy kis rátét lenne az alu "borítás", jó látom?)
Tobben irtak mar a tapasztalatok alapjan az "öregek" kozul, hogy Nikonhoz Nikon a tuti. :)
Nagyjabol erre jutottam én is. Persze egy jo marka szert tehet nemi extra profitra a neve által, de náluk is megy a racionalizalas, költségcsökkentés, gyártás kiszervezese Kinaba... Eros a verseny, nagy csodákra nem nagyon van mozgástér, egy jol összerakott cuccnak megvan az anyagkoltsege, munkaraforditasa, stb., stb. Ha ugyanazt akarja nyújtani más, jo eséllyel hasonlo ktg.-ek merulnek fel nala is. Vagy spórol valamin, amin ugy gondolja, hogy büntetlenül lehet. Aztán a gyakorlatban meg kiderul ez-az, hogy par szempontbol megis jobb a Nikon. Lehetnek ezek olyan dolgok is amikkel egyutt lehet élni, nyilvan ez egyéni megítélés kérdése, nekem az jott be, hogy amit tudnia kell a cuccnak, azt szeretnem hogy tudja is.
Nem gondolom, hogy minden olcso kinai cucc szétesik, de voltak mar rossz tapasztalataim is. :) Illetve lehetnek olyan dolgok, hogy a leírás meg a valóság eltér (pl. funkcionalitasban), vagy nem vagy nem ugy kompatibilis, mint a Nikon (nem teljes értékű a kompatibilitás / együttműködés).
Lehetnek apróságok, pl a fenycsova egyenletessege, a fenyfolt alakja, a szelen az átmenet jellege, ami egy ismeretlen markanal lutri. (Ebben pl jobb a Nikon mint a Metz, legalabb is a regi modellek, amiket isnerek.)
Van egy csomo vakum :), párat eladtam mar, de fiatalitani kellene, ezert is vertem csapra az egyik Metz-et.
Oda meg valami Nyunyó kell vagy Godox. Bár utóbbi drágább, de jó cucc. És akkor lesz központi vezérlésed. Bár Nikonos ismerős ilyen tippért elküdött a vérbe, hogy majd 10 villanás után szét fog esni a gagyi kínai, de egyelőre nem akarják és az 5 darab Wansenem olcsóbb volt, mint egy normálisabb Nikon. Na jó, ennyiért nyilván manuális és meg kell fejtenem, hogy rendszerben merre lépjek tovább.
Nem kell ilyet mérni... Másképp működnek a vakuk. Nincs tranziens csucs, a "gyilkos" feszültség egyszerűen a feltöltődés alatt megjelenik a talperintkezon, es marad. Egesz regi tipusoknal meg kikapcsolás utan is megmarad, amig lassan el nem veszti a kondi a töltését. Magas feszültség erteket pedig konnyu mérni, meg a leggagyibb multimeter is megteszi.
A gyakorlatban a "gyilkosság" nem az exponalaskor tortenik, hanem a vaku bekapcsolasat követő 1-2 mp-ben, ahogy megjelenik a nagy feszültség, vagy pedig a vaku felrakasakor, ha mar akkor ott volt.