Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Kérlek szépen rendre kell utasítsalak az összes volt kollégám nevében. Ezek nem nélkülözhetetlen kiegészítők, hanem ezek az eszközök a rakéta irányítása legfontosabb eszközei. Mondhatnám azt is, hogy a két felső a rakéta irányítása maga. Sorendben: SZ-75M2 Volhov M3-asra átalakítva, Vega K1 kabin, Nyeva UNK kabin.
Kérdés: Hol van ez, Mert én hasonló harcrendi elemeket fedezek fel a képen, mint a valamikori Dvina osztályoknál, csak a kevéssé megerődített jelleg itt még annyira sem igaz. Kb. úgy néz ki, mint egy tüzelőállás ideiglenes állapotban. Viszont szépen felismerhető rajta majdnem minden. Középen az SZNR két nagy kabinjai egymás véhébe vannak állítva, köztük meg valami olyasmi lehet, amit harcálláspontnak használnak. Kicsit jobbra, de egyedül van a tűzvezető lokátor, amit sajnos nem ismerek fel, mert eléggé szétesik a kép. A két nagy kabinra merőlegesen láthatók az agregátorok és az áramátalakító. Körülötte a hat indítóállvány, itt körkörös harcrendbe vannak telepítve. Fel lehet ismerni a három szakaszfedezéket is, ami itt csak két földhányás. Némileg az indítóállványok körén kívül vannak, és a felül levőben van egy szállító-töltő kocsi is rakétával. Ami felette van az az öt darab egyforma, azok valószínűleg üres töltőkocsik. Az egyik felderítő lokátort a bal felső sarokban vélem felismerni, a másikat nem látom. Az viszont tény, hogy a növényzet nem burjánzik valami túlságosan, tehát ez nem Vietnam. Néhány fát, bokrot látok mindössze.
Szép felvétel.
Ps. Nem tudom, de mintha az állványokon lévő rakéták egy része fehér lenne, a többi meg ezüst. Akkor viszont ez Volhov, mert a Dvina rakétája teljesen ezüst volt.
Legalábbis nálunk. És miért vittek volna másnak másfajtát.
Ide érdemes elnézni: www.globalsecurity.org/eye Műholdfelvételek Moszkva légvédelmi rendszeréről, katonai célú atomreaktorokról és urándúsítókról Algériában, Észak Koreában és Iránban, katonai repterek, stb.
Lehet az akármi is. Lehet egy raktárbázis, lehet egy rádiótechnikai alakulat, választék éppen van, hogy mi lehet. Az biztos, hogy egyik fajta honi légvédelmi alakulatra jellemző formákat sem ismertem fel. Márpedig mindegyiknek nagyon jellegzetes körvonalai vannak. És ítt nem a kerítésre gondolok, hanem az egyes elemeket összekötő úthálózatra. Azokat nem lehet összetéveszteni semmivel.
Szerdán megkérdezzük. Az egyik vendéglátónk a verőcei osztály utódjának parancsnoka volt. Csak tudja! Én egyébként voltam ott kétszer is, de az első látogatás 1979-ben, a másik 1980-ban volt.
Az a bibi, hogy Bulgáriáról csak 15m-es fotók vannak. A globexplorer homályos és torz, a spaceimaging pedig nem teljes. Utóbbit bogarásztam, kigyűjtöttem a gyanús elemeket:
Az első öt nemtommi... Silven pedig vegy Vega, vagy csak a szemem káprázik, túl kicsi a felbontás. A reptértől balra, szinte a városban lévő terület bizergál, olyan mint egy 2 csatornás Vega. Nemtom lenne-e itt értelme Vegának, közvetlen északra magas hegyek figyelnek. De török-görög fölé belógna a 250km-es kör.
Hozzáteszem, hogy ötcsatornás Vegát csak kint a SZU-ban mutattak (képen) és az egyik tanár említette, hogy az NDK-ban van olyan. Azóta tudom, hogy átb... Háromcsatornás Vegát láttam a Bolgárokhoz azonosított tüzelőállásban. Az összes többi mind kétcsatornás volt. A Líbiaiak is.
Az a véleményem, hogy ha a jól látható tüzelőállásban nincs valami, ami az eredetihez megszólalásig hasonlító tevékenységet folytat (ezt leginkább a kisugárzás jellegéből lehet észrevenni) akkor hiába csináltak oda akármilyen tüzelőállást is, akkor sem ér semmit. Hiszen az a fránya repülő mostanság már nem megy olyan nagyon közel egy ilyen objektumot szétlőni, hanem 200 kilométerről elereszti a néhány rakétáját és elpucol. Abból a távolságból pedig akármilyen szép és jellegzetes egy tüzelőállás, nem látszik.
Szerintem az alsó sem háromcsatornás, mert ha a többi képet megnézed, egy "virág" annyira feltűnő, hogy egy harmadikat oda nem tudtak eldugni. Azt azért tudni kell, hogy a légvédelmi rakétát nem lehet eldugni a föld alá, mert akkor megette a fene az egészet. Ennek a rakétának a harci munka elején már az indítóállványon látnia kell a célt. Van ugyan olyan üzemmód, amikor a célelfogás csak az indítás után történik, de az a ritkább.
Mármint a neten vega bázisokat? Azokat könnyű megtalálni, amelyek részt vettek már vmilyen konfliktusban. Azokra egy olyan egyszerű keresés is rátalál hogy <libyan "sa-5"> vagy <syrian "sa-5">. Kis olvasással meglesz a településnév (angolul) ahol keresgélni kell. Azt meg csak meg kell etetni vhogy a terraserverrel, nem mindig jo neki az angol elnevezés. Ha a terrán megvan, akkor a koordinátákkal uzsgyi a többi műholdképes site-ra jobb képekért. Próbálkoztam még Észak Koreával, nagyon sokat írnak a rakétáikról, de Vegákat nem leltem, hiába meresztettem a szemem terraserveren. Atomerőművet és Scud bázisokat bezzeg találtam...