Nekem a poló küzd slektronikus gondokkal, nincs szikra, de nem találni autóvillamossági szakit errefelé...
Mindeközben feléledt ismét a japán technika iránti érzelem, most honda perlűdre vágyok. Láttam egy szép példányt.... Talán annak kevésbé nyűgös a dolga a pólóhoz képest :D
Sziasztok! Segítség kellene. Cserélem a szelepdekni tömítést mert ereszti az olajat. Cserélném a csavarokon levő gumikat is, de ami rajta van, abban van egy alátét is belesütve, sehogy nem jön le. Ilyenkor mi van? vágjam le róla vagy hagyjam a francba?
Be kell szereznem sürdősen még előre valami normális gátrókat. A szokásos Bilstein a cél, a fordított száras. (B6-8-12) Valakinek eladó esetleg? Felújítandó is jöhetne, van rá spanom :)
Napi használatra már nem e36 kell, vagy nem is tudom. Mi már naponta használjuk a kompótot, miután asszony pólója megint letérdelt. Ezzel jár le a melóba.
Teljesen jól használható erre a célra.
Ma felraktam az új bajuszlécet, meg egy emmes lökháritót. Csak nehogy olyan okádék legyen az eleje, mint eddig volt.
Érdekes, hogy az e46 23i-re automatához ez is, és a realoem is 3,46-os diffit ír, míg a valóságban hiába automata, 3,07 a diffiáttétel, és egy vonalkód is megerősíti a diffin, de leszámolva is az.
Úgy gondolom, Evga tanácsára hallgatok, és lassabban vezetek. Így viszont nekem lesz hiányérzetem, tehát kell egy sperr az e46 alá, amikor egyedül vagyok.
Most 25 éve volt egy halálos balesetem, amiben vétlen voltam, utolsó pillanatban kijöttek elém, külterületen. Ember nem volt bekötve, kirepült az autójából (Fiat uno), ami mai közepesen komoly autóval, bekötött övvel simán túlélhető lenne, de sajnos meghalt.
Szerencsémre sikerült teljesen jól feldolgozni, utána egyből vezettem, sőt a napi melőhoz is kocsi kellett, szükség is volt a vezetésre.
Nálam a vétlenség segített a feldolgozásban.
Nálatok lehet egy kis beszélgetés, empátia, fokozatos gyorsulás (:DDD) is bejöhet talán még.
Nehéz az ilyenre kívülről segíteni. Talán egy vezetéstechnikai tréning lenne szerintem is a legjobb, nem egy "megfélemlítő" csapatás. Sajnos a jelek a megfélemlült lélekre utalnak, túlérzékenység lépett fel.
Valahogy neki is kormány mögé kéne ülni, és érezni az autót, amihez a szakember (vezetéstechnikai tréner) lehetne a legjobb- ha elfogadná.
Kicsit másabb, de a feleségem is túlérzékeny lett a huligánkodásra. Ha elgurul a gyógyszer (igazából vele nem is szokott már) azaz, csak kicsit megtúráztatom az autót, vagy csikorgattatom a gumit, esetleg fékezés nélkül nagy sebességgel (váratlanul) beveszek egy húzós kanyart, csak egy kis adrenalin fröccs végett, már kiabál, hisztizik, veszekedik.
Régebben simán bírta. Sőt ő is dinamikusan vezetett, most meg csak elpőtyög, teljesen belassult. Nem tudom mi változtatta meg, de ő még az elviselhető határán van. Ha csak egyeneben gyorsabban megyek, akkor még nem szól. Múltkor pl a Vitarával 180-nal mentünk - szerintem észre se vette. Persze az Autobahnon :))))
Én se eröltetném ezt a terápiát. Amikor közösen mentek inkább számolj rá 10 percet 100kmként a tempóra és hátha úgy már jó lesz neki is én kb. úgy csinálom.
Á, most már értem, hogy miért ez a nicked. A menyasszonyod szokta mondani neked, hogy "ne menny így!"
Mindenesetre szerintem is rossz ötlet az ő esetében kutyaharapást szőrével kezelni. Ne ültesd ezért versenyautóba, kb. úgy reagálna szerintem, mint mr. Ford az Aszfalt királyai című filmben.
(Nejemnek is volt durva autóbalesete utasként, de szerencsére azóta sem stresszel emiatt, bárki mellé beül.)
Az a helyzet, hogy mivel nem ő vezetett, és vele csak MEGTÖRTÉNT az eset, ezért nem sokat lehet tenni. Esetleg hipnózisban "átírni" a történetet úgy, hogy nem történik baleset.
Ezzel pont az ellenkezőjét érnéd el, még jobban félne. Inkább írasd be egy vezetéstechnikai tréningre, és ha ott szerzett már gyakorlatot, akkor lehetne bérelni neki zárt versenypályán valami erősebb autót pár körre. Szerintem ez sokkal többet segítene.
Vicc lesz, amit irok, de a fele ugye mindig igaz;)
Poszt traumás stresszt kellene kezelni a menyasszonyomnál. Korábban volt egy balesete, nem ő vezetett, felborultak, szerencsére mindenki csak könnyen sérült. Viszont azóta fél, én meg nem vezetek lassan. SOHA nem kockáztatok, és nehezen érti meg, hogy minden kanyar, előzés stb "ki van számolva". Persze a részemről ez a magyarázat nem igazán hiteles, hiszen én is csináltam már faszságot...
A lényeg, és a kérésem: ha volna lehetősége beülni egy gyakorlott pilóta mellé drift, vagy time attack edzésen, és még ha sirva remegve szállna is ki, kicsit jobban értené a fizikát...
Hűtőt cseréltem, már bele hajtottunk vagy 4-500 km. A hűtővíz szintje nem változik, bubi nem jön a légtelenítőnél, viszont nulla a fűtés. Ezért maradt 2 dolog : vagy felszorult a levegő a radiátorhoz és az a baj, vagy behányt a fűtéscsap....
ezért lenne jó valahogy rá ellenőrizni a csapra, mert akkor csak a levegő maradt.
Üzemmeleg az autó, megállsz vele akárhol. Leállítod a motort, gyújtáson hagyod, hőfok fel, ventit nyomsz és jönnie kell a melegnek, folyamatosan. Illetve motortérben kis zizegő hangot is kell hallanod. Legalábbis Nálam 46-ban.
A napokban csináltam 20 éves 528-on ezt-azt egy autós újságírónak. 650 ezerért vette tavaly egy lakótelepi parkoló sarkából. Sok extrás, gyári jellegű az állapota. Nem hiszem hogy van ellenpárja Alfából.
Ez a szellőzőrács elég rossz példa volt, ettől még nem lesz rossz egy autó. A Porschékon is mindennapos volt a műszerfalrepedés, mégsem gondolja senki, hogy a Porsche rossz autókat gyárt.
Bárki bármit mond a hétköznapi olasz autók minősége silány .Ezeket a piac is nagyon jól beárazta a mai napig .Aki mást mond hazudik ..egyszerűen tömeggyártásban nincs minőség , bár próbáltam olyan ferrarit amiben a fiat tipo szellőzőrácsa volt egy az egyben és el is volt törve ugyanúgy ..Értem én a nagy tervező formákat ..csak nem működik .
Hát lehet papíron 260, a valóságban nincs annyi és 1700kg+. A 1.8t könnyebb és másik modellben ugyanez a motor 240 pacis. Nincs sportos hangulata, nem egy bmw...
Ránéztem ezekre, mert az Alfa 159 mindig is tetszett. Akár még jó is lehetne nekem az A4 helyett, de sajnos nem tudom elképzelni, hogy egy olasz műszaki cikk jó legyen, és ebben az utóbbi évek ipari tapasztalatai is megerősítettek.
Köszönöm, mindenkitől ilyen támogató hozzászólásokat szeretnék kérni itt a névtelen benzinfüggők csoportjában! :) 1 hónapot már vártam, mert eddig 3.2-t néztem, de az már nem kell.
Ma kipróbáltam két rendes benzines 159-et a 3.2-es, elég nagy csalódás volt. A 1.8t lelkesebb, a kormány is élénkebb volt. Vicces volt, a nepper mondta, hogy a fogyaszása 10 a turbo, a v6 15-öt fogyaszt, nullázott, de a turbosnál is 13.2 volt a próbánál... Továbbra is nagyon szépek.
Ilyen alfával szemezgettem már. De pont itt lebeszéltek a gondolatáról is. A motor valami GM/opel származék, állítólag pont a vezérlés a gyenge pontja, amit elviekben itt lecseréltek.
Hát, nem is tudom, nekem akkor is tetszik ;)
E34 touring jó-jó, de ez az autó már szokszor szembejött, lehet jobb választás lenne a csalfa roméó.
Igen, felírta a doki, meg a hasból is mehet le. Úszás és gyógytorna a javaslat. Kicsit sokat ültem, rengeteg papírmunka, sok-sok km autóval. mozgás alig. mindeközben a kevés szabadidőben kert kaszálás damilos kaszával, meg motor építés-beépítés.
Ha nem akarsz műtétet, cserébe normális életet szeretnél élni a jövőben, akkor irány egy jó gyogytornász(!) és szépen lehet a napi rutinba beépíteni (de minimum hetente 3-4 alkalommal).
Ma M másfél meglátogatott, nagyon jólesett :) Pláne, hogy gerincsérv miatt otthon vagyok betegállományban.
Látta a kompótot, hogy micsoda szép autó :DDDD Izé, kifejtette, hogy csak ez a verzió nem szép az e36-ból :)
Sajnos hegyi túra majd csak később lehet. Délután vettem észre, hogy eléggé folyik a motorolaj a kartertömítés környékéről, hát nem vagyok boldog, nyilván vadi új a tömítés, és most milyen faxa alá felé mászkálni...
Tényleg, a múltkor nyugodtan jöhettél volna az M3-mal, visszafelé a kollégának elkezdett horpadni a benzintankja és nem akart kint tankolni, így aztán egyre lassabban mentünk, a végén már majdnem elaludtam. Meg is fogadtam, hogy soha többé senkivel...
Még az lenne a vicc, ha vennél egy V8-at jó drágán, aztán kiderülne, hogy nem is olyan jó érzés gyorsan menni vele! Akitől az E36-ot vettem, annak volt előtte S4 V8 manual. Azt mondta, azért adta el, mert olyan semmilyen volt.
Nem mondanám vacak környéknek a lakhelyemet, de ha megnézek Google utcaképet, nem autókiállítás van. Persze az utcán látok drágább kocsikat, de nem ez a többség. Te szerintem csak azokat jegyzed meg, az átlagautót nem.
A minap Pásztón mentem ki a körforgalomból, miközben egy új(szerű) S merci tört ki mögöttem, persze hagytam megelőzni. Kegyetlenül fújtatott a V8, mikor elment, láttam, hogy S63. Majd egy fehér új M3-as vette üldözőbe szintén fújtatva. Feltűnt szemből egy rendőrautó, mindkettő hirtelen visszavette, majd lefordultak a 21-es út felé. Vitarával nem akartam utánuk menni :DDD kicsit ámokfutók voltak, a mercis vadabbul, a bmw-s konszolidáltabban vezetett. Utóbbi biztos profibb is volt sztem. Azért a nyílt négysávoson megnéztem volna, hogy feszülnek egymásnak.
Erre mondanék egy érdekeset: évek óta minden költségemet írok az utolsó lyukas garasig. Az Audi fenntartása van az első helyen úgy, hogy szerelő nem látja, viszonylag keveset fogyaszt, értékvesztése már nincs, és igazándiból el sem romlik. Gyakorlatilag ettől olcsóbban autót tartani lehetetlenség. Ebből kiindulva gyakran felmerül bennem a kérdés, hogy átlagember belegondol-e abba, hogy mibe kerül neki az 5 éves (tehát még értékvesztést produkáló) autója, aminek az üzembentartásáért még évente több százezret, vagy esetleg milliós nagyságrendű pénzt hagy a szerelőnél, gumisnál, stb. Hát ha még annyi esze is van, hogy hitellel terhelt... Évi 12 hónapból mondjuk hármat-négyet-ötöt azért dolgozik, hogy az autóját fenntartsa. Ez szerintem elég szar biznisz.
Mert sose fogja megtudni, miért olyan az autója, amilyen. Rommá törték, kettőből csináltak egyet, lopott? Milyen minőségű a javítás? Van dokumentáció, tudjuk, ki csinálta, számla van róla? Ha annyira jó az autó, mint mondja, miért ismeretlen az előélete?
Az a baj, hogy az eladó beetette, a vevő meg elég hülye volt ahhoz, hogy minden simán bekajált az egyedileg rendelt M3 kipufogó rendszert egy nem M3 motorhoz, és azt hitte, megfogta az isten lábát. Erre megvett egy gagyi, ültetett, motorcserés, tuningolt, mókolt, engedély nélkül átalakított, ismeretlen előéletű autót.
És csodálkozik itt, hogy nem engedik át műszaki vizsgán. És ez nagyon helyes. Vagy át kéne engedni, csak azért, mert szép kék színe van? Biztonságos ez az autó? Ezt nem a BMW építette, hanem a nemtudjukki, és jól átbaszták a vevőt. Ő meg hőbörög, hogy fennakadt a mókolmány a szitán. Úgy látszik, kezd működni a műszaki vizsga nevű rendszer, mióta a Mozaik utcára lecsapott a pallos.
Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Ha én pl. körbetörném a kocsit, akkor én sem baszkódnék a hivatalos kasztnicserével, hanem vennék egy jó bódét, átpakolnék mindent (számot is), és az élet megy tovább. Mindezt nem azért, mert aljas bűnöző vagyok, hanem azért, mert ebbe kényszerít bele a magyar bürokrácia útvesztője, meg az azt kiszolgáló, begyepesedett faszok.
Képzeljétek, ma reggel láttam egy E46-ot, amit a tulaj az orrára állított a reggeli esőben! Tehát függőlegesen, az orrán állt az út mellett, a partoldalnak támaszkodva, érzésre gazdasági totálkárral.
A VIN decoder a BMW gyári adatbázisát használja, tévedhetetlen.
Minden alvázszámnál stimmel a típus és a hozzá rendelt eredeti extrafelszereltségek. Persze van, amit könnyű utólag cserélni, pl. ülések, és van, amit nem, mint a tetőablak.
A tetőablak megléte komoly aggodalmakra ad okot. És utoljára gondolom azt, hogy utólag vágtak rá tetőablakot, vagy hogy hibás a gyár nyilvántartása, én egészen másra gondolok. És ez nem jó.
Az M Sportfahrwerk 20 mm-esét én is megerősítem, nekem is, és több ismerősnek is volt M-paketes futóműve.
Amúgy tényleg köcsög a NKH, anno az én touringom német papírba bejegyzett tuningjait se írták be, és megmagyarázta, hogy örüljek, hogy levizsgáztatta, toronymerevítővel, és akkora ültetéssel... :DDDD Ha már levizsgáztatta, miért nem lehet a műszaki adatlapra felvinni, hogy a kormáynhivatal beírja. Faxok ezek. Zsolti féle kapcsolatok kellenek, akkor beírták volna - talán.
nem minden van azon az extra listán. pl tetőablak sem. ez sztem a vin decoder hibája. inkább annak a hibája, mint hogy utólag vágtak rá egy tetőablakot, nem??! :D
Ha az a szürke a belseje tényleg-erősített a torony is, akkor állítható toronycsapágy van benne, nem az M-es eltolt. 20-as motorhoz szerintem sosem volt 210-es difi.
A felni sem AC Schnitzer, abba nem jó a BMW kupak. Keveri a szezont a fazonnal is.
Ha megnézed a gyári extralistát, látod, hogy az M-es futómű és a sperr kivételével semmi M-est nem rendelt bele az első tulaj. Ez egy 1991/11 havi 320iM50 nem vanosos, de írtad, hogy motorcsere volt.
Olyan nincs, hogy rendelsz egy hathengeres BMW-t, és kérsz hozzá extraként M3 leömlőt meg kipufogót. Az csak az M3-ra ment gyárilag. Az M Sportfahrwerk nem ültet 40/40-et, utólagos ültetés történt.
Az M-Packet se gyári rajta, mert nem hozza rá az extralista. A bőrbelső se. Kazettás rádió volt benne, kazetta tartóval, semmi komoly hifi, az is utólagos.
Sőt, ami miatt én aggódnék, hogy a tetőablakot se hozza extrának, pedig azt nem szokták utólag berakni, kérdés, hogy ez az alvázszám vajon ezen az autón látta-e meg a napvilágot? Vagy szétberhelték hozzá a kasztnit? Itt valami titok lappang.
Sajna Demjén Peti azt mondja nem passzol bele, keressek valami nagyházast. De ott meg lehet, hogy nem passzol akkor már se kardán, se féltengely, akkor többe lenne a hús mint a leves.
igen, erről beszélek, az enyém a 210es nagyházas m3 sperrel jött ki. 25%-kal. vastag féltengelyek, stb. elég fullos felszereltség lett beikszelve amikor megrendelte a német az autót. motoron kívül szinte minden M3be lett pipálva.
mellékelem a felszereltséget.
de amúgy mindent kért bele:
m3 külső - gyári m3 lökhárítók, azok is vannak még rajta, nem üvegszál meg utángyártott, benne vannak a sorozatszámok végig, meg a bmw embléma
16os alufelnik - ez azóta cserélve, én már 17es ac schintzer-eket raktam alá (fehérre festve, mert az megy a kék bódéhoz :) )
full bőr belső, elöl fűthető ülések (belsőben változás azóta, hogy az A B C oszlop és a tetőkárpit le lett cserélve alcantarára)
nagy board
tetőablak
jobb minőségű hangcucc, több hangszóró, még hangváltó is van benne az ECU alatt)
kilincsfűtés (azt hiszem 2 fok alatt enged kis áramot a kilincsekbe, hogy ne fagyjon rá a jég)
központizár
sport-bőr kormánykerék (218 extra)
erősebb áramellátás (570 extra)
meghosszabbított kábelköteg (848 extra - ez gondolom arra vonatkozik, hogy a csomagtartóban van az aksi)
modell név eltüntetés (320 extra)
fényszórómagasságállítás (510 extra)
kétzónás klíma (530 extra)
4 elektormos ablak
ködlámpa (520)
m3 kipufogó, 6 leömlő végig megy le a katalizátorig, onnan végig két cső, összes dob rajta, mégis nagyon szép hangja van (itt változás annyi lett, hogy a hátsó dob le lett cserélve egy AC schnitzer dobra)
első lámpák projektorosak ( ez szerintem utólagos, nem hinném, hogy 90es évek első felében volt projektoros)
aztán m3 futómű, ami igen, gyárilag -40/-40mm, tehát volt gyárilag 4 centis ültetés, csak kellett hozzá rendelni akkor az m3at. ott ugye az első futómű el van tolva a toronynál hátrafelé, hogy fékezéskor ne menjen annyi súly az első tengelyre, így nem bólint akkorát az autót (szerelőnél van most a kocsi, így nem tudok képet lőni, de szemléltetés miatt berakok egy képet a netről, hogy hogyan van eltolva a toronynál)
ezekkel jött ki gyárilag, amik extrábbak
és ami még azóta változott:
a 25%os sperr ki lett belezve, lett bele építve egy normális 8 lamellás sperr a nagyházba, ami 60%-os és akkora előfeszítést kapott, hogy 1500as fordulatnál összezár, ami elég jó, mert 3.ban lehet vele menni keresztbe :) így már elég erős, hogy nem kell neki szarrá rúgni, nem kell nagy fordulat, hogy összezárjon és a belső kerék is tolja kifelé 60%-kal (tehát 200 lónál 120 lóval tolja így a belső kerék is kifelé a kocsit) - ez a sperr mondjuk 300ezerbe fájt... de nagyon megérte!
aztán minden silent ki lett cserélve sárga poliuretánra, elég kemény, gokartos :) nem dől a bódé semmit szinte jobbra balra, de azért hogy mégis rendes gyári rugók vannak alatta azért mégis tud rugózni, de kemény azért!
gyári hardy tárcsa gyenge volt ehhez a difihez (nyírta rendesen), lett helyére legyártva egy másik 1 tömb aluminiumból az egész, ezzel jó
20i motor kidobva, helyére egy 1 vanos-os m50b25
meg még a hátsó rugókat cseréltem ki hogy állítható legyen a magasság.
asszem kb ennyi, most más nem jut eszembe.,
aztán 4-5 éve ki lett pakolva teljesen az egész kocsi (belső , szélvédő, ablakok minden, akkor kapott egy telifényt 2014 porsche gt3 kék színre)
és utána a fehér kerekeket :)
szóval elég bosszantó, hogy a gyári extrák miatt eléggé drágán jutottam a kocsihoz és mikor be lett hozva az országba a köcsög hozzá nem értő magyarok basztak bármit is beleírni a forgalmiba, most meg szarakodnak velem műszakinál 4centi ültetésen.
Az e46 2,93-as nagyházas már, azaz typ188-as. Ha találsz kisházas áttételt más bmw-ből, átrakják neked az e46 diffibe. A kisházasok, amiről én tudok, 3,38 volt a benzinesek leghosszabb áttétele, az e36 18tds valami 2,84 talán, az nem sokkal hosszabb a 2,93-nál.
Úgyhogy talán egy olyat kéne vadásznod és átrakni, vagy rakatni a 46-os diffibe. E46 kisházas diffit találsz olcsón, hogy eme gyárit ne kelljen szétfaragni.
E36 benzinnél tudom, van kis és nagyházas diffi, 20-ig kisházas és még sperr is van belőle, nagyházasnál mások a féltengelykihajtások is ha jól emlékszem.
De mi a helyzet E46-nál?
N46B20-nak a meghajtását nem tudom valahogy meghosszabbítani? Váltó problémásabb, pedig az E90 ugyanezen motor mellett már GS6-17BG hatos váltót kapott, persze már más a nyelestengely fogazása, (10 vs. 22) másik kuplung, de lehet még másik kettőstömegű is kell hozzá, persze lehet a kulissza sem oda jön ki ahová kéne. Szóval drágább és bonyolultabb.
Hátha a diffivel egyszerűbben lehetne megoldani. Ebben 3.38 van.
Nem gyorsulgatok az autóval, nem lenne lényeg, hogy megölöm a gyorsulást.
Látom van 2.93-as is, ennek az áttételével már talán kibékülnék.
Itt kalkulálva, már barátságosabb sebességértékek jönnek ki, mint egy 3.38-as diffivel.
Szóval, jelenlegi diffi helyére bemenne egy ilyen? Kihajtásokat kéne cserélni? Ha nem muszáj akkor vastag féltengelyek se kellenének. Mennyire plug&play a dolog?
Amikor kerestem az e46-hoz féknyergeket, azt mondta, hogy ezek M-es nyergek, kétszeres áron akarta adni. Hiába mondtam neki, hogy akár M-sportfahrwerkes a futómű, akr nem, maga a féknyereg egyforma.
Meg tájékoztatott, hogy van egy 2004-es e46 kabriója, 323-as. arról se tudtam meggyőzni, hogy vagy az évjárat nem ok, vagy a motorizáltság.
Nem is kötöttünk üzletet, hanglér emberekkel nem szívesen. Nem szégyen, ha valaki nem tudja, vagy nem jól, de akkor meg ne állítsa a hülyeséget olyannak, aki képben van.
Cibus kollégának: M-es sperr, mint olyan csak az m3-nál van, amely typ210-es nagyon-nagyházas diffi. A többi diffi Typ188, vagy 168, ha kisházas és lehet sperr, vagy nyitott, de az nem M-mes :DDDD Ha sperr, a gyárból 25%-osként jött ki gyári kivitelben. Más a Motorsportos, ott már volt 40%-os is, ha jól tudom.
A rugók gyárilag nemigen 40 mm-esek, az M-paket 20 mm-t ültet, az M3 gyári sem 40 mm-es sztem.
Kicsit fura a lista, azt a VIN dekódert ki kéne olvasni mindenképp, lehet a fele sem igaz, vagy utólagos a történet.
És olyan oldalt vagy listát nem tudtok, ahol fel vannak sorolva a felszereltségek? Az összes, hogy melyik szám mi?
Pl nekem van
209 - M sperr 25%
704 - M Sport felfüggesztés 40/40 ültetés
Egy ilyen lista minden számról nincs esetleg?
Más- Gyárilag így jött ki a kocsi:
Kívül belül M
Sport kipuff
Sperr
Sport Alu felni
M3 eltolt futómű 40/40 ültetéssel
Ezt be tudom valahogy íratni a forgalmiba, mert ugye mikor behozták a kocsit az országba, a drága jó magyar hatóság ezeket nem írta be, és most viszem műszakira és azon szarakodnak, hogy nem kapok rá műszakit, mert nagyon ül az autó. Azzal a gyári 40/40 mm ültetéssel. Eddig ez nem volt gond 5ezerért, most szopat a buzi, mert kell fénykép... Eddig is kellett, és??! Buzizik gyári felszereltségen, ami ráadásul nem is utána lett bele rakva, vicc..
Van rá valami mód? (Nem autó felügyelet) okmányirodában beírják, ha viszek innen egy papírt, hogy gyárilag így jött ki?
Dolgaim közben végre elkezdtem mozgatni a compactot. Igyekszem bejáratni, de már véletlen belszaladt ma 6000-be, miközben a körforgalomban próbáltam, hogy kapar-e. Kapart. :))))
Azért van foglalkozni való itt-ott, de egész jó kis autó lesz. A vitarától sokkal több élet van benne, pedig csak négyhengeres béemvé. A combtámaszos ülés meg nagyon hiányzott már.
Jaj, legyen béke már, pláne köztünk, öregek között :)))
Nálam meg jár a compact felújított motorja, első indításnál 3 másodperc után beröffent, tök szépen megy, és elég jól veszi a lapot, - ahhoz képest. Szeretni fogom turbóval, vagy 30-as motorral :)))) Bejáratom, télen most pont elég lesz.Uána jön majd a következő lépcsőfok.
A hangja elég zorkó, ugye nincs kat (azé' is volt igen occsó részben), meg a leömlő utáni rész, ahol két cső van, elég szar volt a tömítés, azt raktam be, pasztával egyelőre, de kicsit kifúj. Úgyhogy pont olyan hangja van, amilyennek turbósként elképzelem Nem túl hangos, de rcsegős, prüszkölős... :DDDDD
Ha lenne egy kis sütivaló, akkor összeraknád: kopik a motor, fém lesz az olajban, xrf a fémeket kimutatja. Azért írtam, hogy fingod nincs arról amit írsz...
Te jössz baromságokkal állandóan! Bekevered az atomfizikát, de azt se érted amit leírsz. Gondoltam feldobom a napod, mivel az atomfiz tanszéken írtam az első szakdogám, segítek... Sajnos van az a szint, hogy azon nem lehet.
Nekem anno az e34-nél pont így volt, elég volt az alsó munkahengert kicserélni. Elmentem az Auchanba vásárolni, odafelé egyre szarabbul vette a segességet. Majd haza már nem tudtam vele elindulni, mert vagy sebességbe tettem, vagy járó motornál nem tudtam betenni sebességbe.
Emlékszem, hogy nem esett be a kuplungpedál, ez azért volt, mert a felső munkahenger jó volt, az alsó volt kuka. Ennyi volt a megoldás, a csere.
ebben reménykedem én is, csak fura, hogyha a munkahenger, akkor miért nem könnyű a kuplung, vagy miért nem esik be? de előbb megpróbálom akkor cserélni az alsó és felső munkahengert, olcsóbb, mint levenni a váltót.
na épp ez az. ezért kérdezem, hogy mi lehet? mert lehet nem kellene levenni a váltót és kuplunggal szarakodni, nem lehet hogy csak szimplán a kuplung munkahenger? nem volt senkinél ilyen?
olyan gondom van az e36-tal (m50b25), hogy hiába nyomom ki a kuplungot, nem emel ki szinte semmit... álló helyben, leállított motornál is kicsit nehezebben tudom berakni sebességbe, viszont ha jár a motor, akkor nem tudok egyáltalán váltani, berakni sebességbe nem tudom, max kivenni. úgy tudok csak elindulni, hogy berakom egybe, kinyomott kuplunggal indítok, de közben megy is előre. próbáltam vele menni, közben rúgdosni a kuplungot, hátha "szétfeszül- szétugrik", egy idő után kicsit jobb lesz (teljesen nem), de aztán megállok és újra szar. elég sokat állt az autó (2 évbe talán 2-3x hoztam ki, aztán állt közel egy évet), előtte jó volt, nem csúszott a kuplung, jó helyen fogott. mi lehet vele?
Ilyen jó kis kérdést tettem fel és a sok atomfizikus semmi okosat nem mondott rá...?! Nagyon csalódott vagyok! Na talán hétfőn délelőtt, a munkaidőben... :DDD
Egyik autóban van digitális olajhőmérő. Azt veszem észre, hogy minden évben kicsit nagyobb a maximális elért érték. 2 éve 105 fok volt, tavaly 108, idén már 112 fok. Ugyanolyan olajat használok. Ez most a motor kopására utal vagy a globális felmelegedésre? :) Vagy másra? Vagy semmire?
Csávó keni vágja ezeket a moslékosvödröket amin szégyenszemre bmw embléva van.Nálam az e34 nél fejezték be az autógyártást.Az e39 nem a szivem csücske,de ez magánügyem.
A kompótot viszont ma is megvenném, ha motorhibás is, azért is, mert annyira olcsó volt, és egyáltalán nem reménytelen. Egy N54-nél már nagyobb súlyok vannak a mérlegen ;)
Ma a hahu autóvadászán szembejött egy e60 545i, 2 M.... Nem mertem felhívni, még szerencse, hogy most nincs ennyi zugpénzem itthon :DDDDD
Amúgy télen valami "komolyabbat" mindenképp kell vennem, nem túl drágán, egyre reálisabb egy e9x széria 30-as motorral. Egyre több olyan munka van, ahová nem mehetek a céges vitarával, viszont pénzt is kereshetek vele (nem, nem motorépítés) És odébb bír állni kategória. Közúton sokkal reálisabb egy 30i, mint egy 545i, persze utóbbi a kamionsor leküzdésében páratlanabb ;), de akkor is.
Compact se az a kategória. Ha turbó lesz, napi használóra nem alkalmas, esetleg ha abba megy véletlen egy 30-as stroker blokk?
Most én kérnék segítséget: E36 compact (m43b19) utolsó évjáratosnál a baloldali torony környékén van egy testkábelhez kialakított csavar. Oda mit kell kötni? Fotót, ha tudna valaki kolléga adni, megköszönném.
Nem én vettem ki a motort (sajnos) szerintem eltűnt az oda való kábel, de vajon mi az? A realoem robbantott ábrán nem tudom beazonosítani.
Mivel - még - nem rendezkedtem be motor beemelő szettel, a szomszéd átjött a Bobcat-tel, egy félóra alatt bement. Motor váltó összement, szevasz :D többi csak apróság.
Miután nem rakták be. A motorkát a compactba, ma hazahoztuk trélerrel. Holnap bekerül. Remélem minden ok lesz. Azért a sorhatosokhoz szoktam, de nem fog ki :DDD
A történtek megerősítettek abban, hogy nem számíthatok, csak magamra. Mivel sok meló van mostanában, kár volt még a szomszédra is rábízni a motorcserét. Izé, ugyanaz a motor megy be, csak egy-két dolog másikból,.meg jópár új alkatrészből állvideózol majd, youtube sztár akarok lenni. Innen indulunk, oda érkezünk. Ott folyt köv majd a turbo m43b19-cel. Itt azért leszek ;)
Kíváncsi vagyok mennyi lehet az ára? Én megkérdeznék jópár lehetőséget, sztem kell lenni utngyártottnak.
Anno Honda accord kupéhoz (USA modell) kellett első szélvédő. Kb egy hónapig kerestem. A honda szalonban tudtak volna rendelni, asszem 106 ezerért, de végül egy amerikai autós szürke importőr ember negyvenvalamennyiéért hozott. :)
Féloff: Ma Miskolcon láttam egy német rendszámos e92-őt. A rendszáma könnyen megjegyezhető volt: IL EGAL 7 :DDDD
Na meg láttam az Auchan parkolóban a Zarkóval egykor majdnem megvett bostongrün e36 328i touringot is (KMW-444). A hangjára lettem figyelmes, hogy beindult, pumpálta a sorhatost induláskor. Egyből megismertem :)))) Nem volt igazán szép, be nem fejezett autó azóta se...
Az m52TUB25 motor 315 ezer km-es. Úgy tűnik nem volt még szétborítva, elég gyárias volt minden, a hengerfej csavarok menetei is szépek. Lemez HF tömítéssel.
Az m43b19-et nem írtam le milyen volt, a hasonlítási alap:
3 db blokk volt nálam.
1. ami benn volt: 240 e km, közepesen olajsáros. 6 éve van magyarországon, addig német volt, szervízkönyve van kinti végig, plusz itthon két bejegyzés, két éve semmi. A blokk és dugók szépek, a hengerfej is szép, bár szelepvezetőket kell cserélni valamely oldalon. Nem volt hengerfejes. Ellenben a 4-es henger dugója nem ment fel a felső holtpontig, a hajtókar csapját úgy berágta, hogy kb egy ujjnyi híja volt a felső holtpontig.... Tehát főtengely kuka.
2. volt egy blokk, amin nem volt hengerfej. Filléres cucc volt, igazából a klíma kompresszor és a klíma csövek ára volt, de nem is ért semmit sem. :D Főtengelyt köszörülve még lehetne használni, a blokkban a hengerfalak csúnyák voltak, mérhetetlen olajsár. Ebben volt az olajszűrőházban a hengerfej tömítés darabka... :DDD Blokk kiment a vastelepre.
3. A 40 ezres blokk: Melegedett. Volt benne egy új vízpumpa. Dugulás volt, eléggé vízköves volt, termosztát nélkül ment, tehát az is ok volt a melegedésre.
Ebben is mérhetetlen olajsár volt, de a főtengely még alapméretes, és nem égett meg, nem lett karcos, de a csapágyak már kezdtek karcosak lenni.
Így a saját eredeti blokkba került az alapméretes szép dugók, és m50 hajtókaros megoldással szerelt főtengely.
A német előélettel, de mostoha magyar sorssal megáldott motor volt a legkülönb, a főtengely hibát kivéve. A 2-es, 3-as versenyző motorok teljes magyar előélettel rendelkeztek.
Nem pörög a fórum :) A compact még mindig nem megy, a szembe szomszéd rakná be a motort, de már a telefont se akarja felvenni, és menekül előlem. :DDD
Mindeközben az e46 23i motorját kivettem, és szétborítottam. A 36-os m43b19 motorjával egybevetve:
Ezen látszik, hogy német gazdái voltak, és nem sokan. Teljesen szép mindene a szelepek sincsenek megégve, valamennyi olajsár azért volt benne, de szépen ki lehetett mosni. Automata volt ugye, lehet ennek is köszönhető, de minden henger nagyon szép, a hónolások is szépek. A csapágyak sem karcosak, a veztengely se kopott, nagyon szépen rendbe lehet rakni - egy 30-as belsővel. :))))
Vagy valakinek nincs véletlen egy m52TUB28-as főtengelye? Akkor egy stroker lenne ebből, meg a 30-as blokkba a 30-as.
Fogalmam sincs. Áprilisban elköltöztem, és egy csomó mindenről azt sem tudom már, hogy hol van. :D Így hát átutaltam a szokásos önkormányzati számlára, ez a NAV téma nekem tök új.
Attól függ, hogy ki vezet :). Egy tapasztalt rally versenyző egy tized guminyomás eltérést is észrevesz, a nyugger meg azt sem, ha az egyik kerék kiesett menet közben.
Próbált már valaki - ja igen, nem tudom, hogy E36-témát szóba szabad-e itt hozni? - elöl és hátul különböző ET-számú (10mm különbség) felniket feltenni? Van érezhető hatása az autó viselkedésére?
Hát, sajnos nem környék jellemző, hanem össztársadalom egyre nagyobb hányada ilyen. A hondát Siófokon vettem, a vétel körül ott is majd hasonló szitu alakult ki. Magyar pár, váltak, a srác szerintem be voot drogozva. Elmetem vonattal, nem volt aki levigyen, egy hajszál hiányzott, hogy elszakadjon a türelem cérnája. Nem akarom részletezni a szitut, de a legszarabb autóvásárlási "élményem" volt. Szerencsére az autó nem rossz.
Szabolcsban éltem és dolgoztam életem jelentős részét. Ott is van ilyen, meg olyan ember is. Sztem az átlag Bp-i közösség se jobb. Az ország nagy részén jellemző, hogy a kis falvakban élők elszegényedtek, és ezzel párhuzamosan érdektelenség párosul.
Utazunk 370km-t,hogy ki árulta arról fogalmam sincs, állítólag a vejkó,a forgalmiban az üzembetartó xy ki tudja kicsoda. A tulajért utaztunk még 2x16km-t,mert dolgozott a fatelepen. :-)
A compact projekttel lassan haladok. Kicsit jobban megcsinálom a motorkáját, mint kéne.
Mivel már 3 db blokk állt rendelkezésre, van miből válogatni. A vége az lesz, 1: egy db blokk, ami bemegy full felújítva, alapméretes főtengellyel, új csapágyakkal, m50 hajtókarokkal összerakott makulátlan dugókkal, új Mahle gyűrűkkel, nagyon szép blokkban, felújított, összes tömítés cserélve. Kívánja a turbót :D.
Meg lesz egy tartalék blokk, köszörült főtengellyel, szép blokkbelsővel, felújított hengerfejjel, stb. (Nem is tudom minek)... Utóbbivel azért nem sietek nagyon.
Kíváncsi vagyok az első konfigban csak úgy natúr, mit mutat az 1,9-es motor. Aztán majd télen elgurul a gyógyszer... Túl sok turbós videót néztem....
Ma kicseréltem a fűtőventilátor végfok ellenállást (sünit) és minden rendben működik. Ha már belebonyolódtam, kicseréltem a pollenszűrőt is, itt jegyzem meg, hogy akkor könnyű szerelni a pollenszűrőt ha a vele szemben lévő kábel köteg tartót (7-es dugókulcs) kilazítom és leengedem.
A gyújtás kapcsoló problémás kollégának szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy amikor megállt az autóm, az immo letiltott és nem lehetett a gyújtáskulcsot elfordítani indítózás helyzetbe.
Nyíregyen a BST autó, Szakács Gabi, pl, őt nagyon bírom, nekem is segített már elektronikában. Pazonyi út, egykori Boda mögött, avagy a nagy Teszkóval átellenben vannak.
Nem ismeretlen előttem sem a környék. Mikor.még Kisvárdán laktunk, a gyerekek tinik voltak, jó gyakran mentünk a Zemplénbe. Egy nagyobb kör mindössze 150 km körül volt. Füzér várát megnéztük 2 éve, nagyon klassz, ahogy felújították. Meg akajuk nézni Regécet, meg Bkőváralját is. Ott a vár alatti étteremben volt az esküvő utáni vacsoránk. Kis nosztalgia kell. :)
Addigra már lesz nekem is fél-nyolcas ontopic kompótom. Holnap rakom összefelé a motort, ma voltam az alkatrészekért. Mégiscsak felújítva megy be a motor. Pont jó lenne kisebb bejáratásra egy felvidéki kör, de épp akkor megyünk Zemplénbe Nagyhutára nyaralni. A vicc, hogy készülünk átmenni Felvidékre, de Kassa környékére. Gondolom Emmásfél nem oda tervezte. Ha mégis, akár együtt is mehetünk! :)
Hát próbáltam volna, ha lenne másik.. Lehet ígyis úgyis ki kéne iratnom az ews-t belőle, (még ha valószínűleg nem is az a baja) hogy legalább pótkulcsot tudjak csináltatni.
Láttam egy szervizkönyvet, 2015-ben volt 228 ezerrel utoljára szervizelve, vagy valami ilyesmi rémlik. Persze lehet krumplipecsétes vagy 3 pálcikás céllövöldés füzet is, annyira nem éltem bele magam. Helyben van az autó, szegről végről ismerem is, aki (akik) árulja, így bármikor visszamehetek megnézni, de van egy olyan érzésem, hogy elengedem.
Off topic, de úgyis csend van: ma kipróbáltam egy faceliftes A6 (C6) V6 TDI Tiptronicot. Eléggé örültem volna, ha a horvátországi nyaralást ezzel az autóval tudhatom le, vagy mondjuk a hetente ez visz fel Budapestre. Elég fasza utazóautó, főleg így felszerelve: radaros tempomat, automata váltó, sávtartó, holttérfigyelő, stb.
Ez az első, amit megnéztem, egészen biztosan egy szebb példány. Hirtelen mentem rá, így a rétegmérőm sem volt nálam, ránk is sötétedett, de így legalább kiderült, hogy xenon ide vagy oda, a lámpája szar. Valószínűleg el van égve/le van mattulva a projektor foncsora. A menetfények színhőmérséklete eltérő a két első lámpánál, gondolom cserés volt az egyik, de az okára nem jöttem rá.
A motorja elég kellemes karakter még a klasszikus hidrokuplungos váltóval együtt is.
Ami aggasztó, az a váltó: sajnos egyáltalán nincsen tapasztalatom automata ügyben, így nem tudom mennyire normális az, hogy padlógázzal gyorsítva váltásnál egy nagyon minimálisan "megugrik" a fordulat, mintha kicsit megcsúszna. Mittudomén, elvált 4000-nél, és mintha még tovább pörögne egy kicsit 4050-re, vagy hasonló, nehéz leírni. Lehet, hogy ennek így kell működnie, fingom nincs. Egyébként jól működik, ha nincs taposva alig észrevehető.
A lelkem kívánja, az eszem nem. Sajnos nem a kényelmes autózás örömét látom benne elsőre, hanem a kivillanó sárga lámpák, ledöglő automataváltó által okozott 4-800 ezres javítási ajánlatokat :/.
Igen, beszéltem vele, mondta hogy nézzem meg a kulcsban a chipet, nem mozdult-e el, de az a helyén volt és hiába mozgattam arra se reagált az autó. Mondott vezérműtengely meg főtengely jeladót is, azok viszont inkább csak akkor dobhatnak hibát, ha egy minimálisat tekert az önindító, de ugye ez nem akar..
Sziasztok! Új vagyok itt, ahogyan az E36 világában is.
Segítségre lenne szükségem, pár hónapja vásároltam egy 1.8is e36 coupet, 1997-es M44B19.
A probléma a következő: egyik este leparkoltam, majd mikor elindultam volna se kép se hang, nem teker az önindító, a benzinpumpát se igazán hallom működni, egyedül a pillangó állítómotorját hallom zúgni miután ráadtam a gyújtást.
Hazavontattuk, másnap átnéztem a biztosítéktáblát, ott minden rendben volt, akkumulátor szinte új, ews modult lehúztam, megpróbáltam a YouTube videókban látott trükköt, összekötöttem 2 pint ami az önindító tiltását iktatja ki, de így se akart tekerni, holott a kommentekben mindenkinek működött.
Mire a diagnosztikára került volna a sor (2 nap állás után) egyszer csak beindult mintha mise történt volna. Persze ezek után a diagnosztika nem hozott semmi használhatót.
Miután beindult használtam egész nap, leállitottam vagy 7-8x, semmi probléma nem volt vele, másnap reggel újra nem indult.
Tudom, rá kéne dugni gépre amikor éppen nem indul, csak nehéz ideugrasztani a szerelőt, de próbálkozom rendületlenül.
Valaki nem találkozott esetleg ilyen problémával? Először ews-re gyanakodtam, viszont az ha egyszer betilt utána nem enged amíg ki nem írják, szóval szerintem az nem lehet.
Valakinek valami tipp esetleg? Előre is köszönöm 😁
Én soha nem értettem, miért kell az autó alját folyton takarítani. Ne legyen saras, de ezen felül minden más időpocsékolás. Pláne a jó kis védő olajréteget lemosni! Brrr!
Miután visszamentem a kocsihoz, a biztosítékokat végig próba-lámpáztam. A bal oldali soron négy 7,5A bizti kiolvadt. Miután kicseréltem a biztiket, kialudt a légzsák lámpa és elindult a motor.
Tudok közlekedni az autóval, de a szellőző ventilátor nem működik lehet, hogy ez okozza a bajt.
Lehet amúgy véletlen egybeesés is, pl AC hiba, úgyhogy a tesztelést is érdemes megnézni, hogy egy gyertyát kiveszel, és indítózásra van-e szikra. Ha van, akkor nem Immo hiba.
Szia. Amit először megnéznék, a biztosítéktábla, nem-e ment ki egy biztosíték.
Szerintem a légzsák átvezető gyűrű adta meg magát. Lehet, hogy van valami köze az immo-hoz, bár a gyújtáskapcsoló karikája viszi a chip jelét, és az független a kormánykeréktől, de a kormányoszlop kábelezését sztem meg kéne nézni, nem-e ott csúszott szét egy csatlakozó, vagy ilyesmi.
Van egy kérdésem, hátha járt már így valaki? BMW E-36 316 Touring (nem mai gyerek, de jó állapotú, 13-éve nálam van) ma menet közben kigyulladt a légzsák lámpa, majd megálltam egy parkolóba, leállítottam a motort és utána nem indul az autó. Olyan, mintha az immo nem engedné indítani. Még szerencse, hogy közel lakom, most hazajöttem pár cuccért, de gondoltam felteszem a kérdést.
Hát, belenéztem azért, az aljában volt olajsár gazdagon, meg a főtengely csapágyait inkább kicserélem. A főtengely nem karcos, de a csapágyak már nem szépek. Megmértem, alapméretes szerencsére. Úgyhogy annyira gyorsan azé' nem megy befele.
Ma vettem egy m43b19 motort, működőképesen, olcsón. :DDD. Jövőhéten megy befelé. Ahogy van, a francba. D ennyi motort már itthon, faxom tele, ráadásul most gyűlik a cefre is, alig van hely bárminek is...
még mindig keresek jó állapotú E36 sedan bódét, komplettet, hiányosat, papírral vagy nélküle, félbe maradt projekt ótót, akár csővel vagy anélkül, stb, stb, stb.. Nekem a jó karosszéria a lényeg!
Most nézem a népítéletet, egy db e60 545i, vagy 550i sincs, meg egy db e36 kompót az 1,9-es motorral sincs :)))) Talán majd én megtöröm egyszer a csendet.
Elég sokszor magam hülyeségeit elviselni a jobbik felemnek :DDD Nem sok időm van, még mindig van mit csinálni a ház körül is, meg hetente több napot vagyok távol a munkám miatt.
Miután ma szétszedtem a beszerzett compact eredeti, majd egy olcsón vett m43b19 motorját, megállapítom, hogy nem fogom előnyben részesíteni a négyhengeres béemvéket továbra sem. Az m52 motorban esküszöm nincs annyi csavar, hiába 6 henger, és a vezérműház sokkal egyszerűbb, mint ebben a retek négyhengeresben.
Megvan közben az ok, miért is lett hajtókaros az eredei motor: a láncvezető bakelitből letörtek darabok, és az olajszivattyú eltolta a motorban szerteszét, köztük a csapágyakhoz is. A ma olcsón beszerzett blokk alja se túl szép, viszont a főtengely használható szerencsére. Az eredeti blokk hengerfalai nagyon szépek, a hengerfejet letakarítva a szelepek is szépek, így azért egy normális motor csak összejön, míg megépül valami akármi.
Ezt az m43b19-et nem látom oly masszívnak, hogy turbó mehessen rá, így vagy ezt hordja ki a kompót szívóban (jah, jól lehet portolni, megfigyeltem), vagy megy majd bele valamilyen b30 variáció. Gyermán azt mondta ebbe már nem oly szar bekötni az m54 motort, mint a korábbiakban, Ebben már a vezérlő is e46-é. Úgyhogy a b30 cuccaim jó eséllyel ebben landolnak.
E36-ot nem ismerem,de a későbbiekben ha elektromosan hibás a PDC rendszer,akkor folyamatos síp talán 5 másodpercig,majd elhallgat,hiába takargatod a szenzorokat, nem aktív a rendszer.
Az a tippem,hogy valamelyik szenzorod állandóan "lát" valamit.
Inpával mindenképpen megpróbálnám,status menüben látszanak a dolgok.
Vannak polcon ilyen szenzoraim,amik ezt csinálják és olyanok is amikre nincs hibakód,de semmit sem látnak.
No, tegnap este a már időközben kibontott comapct motort szétborítottam. Eredmény:
Kuka. A hengerfej ugyan szép állapotban van, de amint megforgattam a főtengelyt, azonnal láttam, mi a gond. A 4-es henger dugattyúja nem szinkronban mozgott a forgatással- enyhén szólva. Ez okozhatta a végnyomás alacsony mértékét is, hiszen nem megy fel a felső holtpontig, jóval alatta volt a csúcspont.
Majd mindent lebontva, a főtengely olyan durván be van marva a 4-es henger hajtókar csapjánál, hogy javíthatatlan. Maga a hajtókar csapágy nyomokban maradt, gondolom jól szétterületett a motorban. Az olajszivattyút nem szedtem szét, de sztem nem is érdemes. A blokk egy új főtengellyel még használható akár, a hengerfalak szépek maradtak, a dugók feszesek, még az ominózus se okozott látszólag kárt.
Úgyhogy vagy a bontott motor (olcsón) marad, vagy az építés. De mivel azért szeretnénk egy kicsit próbálgatni,, így kell egy motor, vagy csak motortömb, a tárgyi hengerfej a szokásos szelep becsiszolás, szimmering és síkolás után biztosan jó lesz.
Nincs valakinek látókörében egy jó állapotú m43b19 motor? Akár e46-ból is jó lehet. Köszi!
óóóó ez fasza,jobbulást,én nagypályáztam.intubálás 50 centi cső altatás.. vodka ivás az intenziv osztályon, asztalmelletti szekrény fékjét megszereltem, persze elvágtam a kezem,majd belerugtam az ágy lébába.Olyan jó a közérzetem hogy majd behugyozok a boldogságtól.
Hát ezt inkább telefontémának kellett volna meghagyni. Remélem ma nem Te átkoztál. Reggel 3x mentünk el a piacra, valami mindig otthon maradt. Majd cefrét daráltam, mikor a daráló tisztításakor a balkéz gyűrűsujjam elég faxául.elvágta a daráló, a körömágyba is bevágott. Délután a hosszabbító kábelt húztam kifelé a szivattyúhoz, miközben hátra felé léptem, és megbotlottam az ott felejtett elmosott kerékben, amit a kompóthoz kaptam. A balkéz középső ujjam kitört. Meg a hátam a betonon taknyolás miatt tiszta seb lett. Balkezem nemigen tudom használni a hátam nagyjából elvan, csak viszketnek a sebek... D de fő az optimizmus. Neked is csak egy kis Optimizmust kívánok!!!
Most mit vagy úgy oda a tuturbóddal.én pl tudok az intziven is aludni.Kurva vicces volt kikötve.....Ja csak nemSzóltak hogy ma van a második szülilnapodTudnak a csávók, becsüljük őket.
Ma voltam a szomszéd műhelyében, ahová letámasztottuk a kompaktot. A motor még benn, kicsit teszteltük, mert még beindítva nem volt. Ellenőriztük a vezérlést, az pontosan jó helyen van. Szelepfedél le: van némi olajsár, de látványra semmi extra. Megmértük a kompressziót (végnyomást): 11; 10,5, 9; 5 alatt valamivel.... A 4-es hnegernél van a gáz.
Azért beindult, kis durrogással, majd járt, de nem mondhatni, hogy igazán működhetett a 4-es henger....
Na mi legyen, szavazzunk?
Motor mindenképp ki kell jöjjön,meg azért megnézem, mi miatt nincs kompresszió.
Ahogy a pollenszűrők kinéznek, tökúgy néz ki, hogy 2015-ben forgalomba helyezték itthon, azóta nemigen volt cserélve.... :D
A légszűrő az egész tűrhető, olajszűrőt nem néztem egyelőre :D
Elvileg 240 ezer km körül kéne lennie benne, 2014-ig megvan a német szervizkönyv, utána a JSZP adat szerint lineáris a km futás. Amúgy meg nem érdekel ennyiért. Jah, klma megy, van gáz, és kapcsol is.
Szóval mi legyen?
1. legyen megcsinálva az eredeti motor, ha nem ment tönkre a hengerfal;
2. vegyek bele egy bontott 1,9motort olcsón, oszt haddmenjen;
3. az 1,9 motor maradjon, akár felújítva, akár bontott cuccból, de kapjon turbót;
4. csináljak bele egy m52b30 strokert, mint Novoth Tibi. (ehhez alig kell valami, majdnem minden van itthon, ill be tudom szerezni, ami nincs)
Én talán a 4-es opciót szeretném, ahhoz legalább értek. :DDDDD
Hátt, én nemigen, max e38-at, de őszintén: jobban fáj a fogam az e9x, vagy e60 vonalra. Múltkor azt mondogattam, már nem lesz e36-om többet, de véletlen lett....
Az ezüst cabrio M3 amít pár héttel , hónappal ezelőtt tárgyaltunk bontódik ..mindene . Most láttam a face-n.Mondtam , hogy legó autó volt , egyben a tulaj szerint 3,5 m de soha nem kap annyit érte .
Sárvédő: nem tudom, csak gyárit szoktak ajánlani. De hátha van, aki próbált már valamilyen egyéb megoldást.
Én olyan kombinációt hallottam, hogy kell egy szép gyári, az alját kell levágni, mart ugye az rohad, és a díszléc vonalában egy bármely utángyártott alját kell odahegeszteni. Állítólag csak a gyári képes jól állni, fenn a motorháztető vonalában.
Emelőpont: Van pár lakatos srác, aki tud csinálni jó emelőpontot 36-ra. Én kettőt ismerek. Egyik a Petrics Péter vecsésen, másik srác Csákváron lakik.
Bal első sárvédőmet le kell cserléni. Tudtok ajánlani gyártmányt melyik jó, méret pontos, jó anyagból van vagy mindegy? A jobb első emelőpont is kirohadt oda van valami javító darab vagy köszöb csere lemez foltozás?
Régebben egyszer-kétszer ültem jaguar S-type-ban, vezettem is és egészen szimpatikusnak találtam.
Ma először ültem X-type-ban és nagy csalódást okozott.
Először is, én azt hittem, ez nagyobb, mint egy Opel Astra! De nem!
Aztán azt is hittem, hogy ez egy luxusautó, de ez sem így van. Egy középkategóriás melósautó, semmi pompa, semmi fényűzés nincs benne. Olyan SEMMILYEN. Mint a Mercedes slk, de annak legalább ki lehet nyitni a tetejét.
Aztán ültem egy E46 compactban, annak meg ugyanolyan ferde volt a kormánya, mint egy E36-nak.
ÁÁÁÁ, ezt még anno a CRXfórumon is olvastam, ennél jobb kritika nincs a hondás népekre :DDDDD
De van benne propelleres 328-as elleni hadviselés is :))))
Az egykori crxfórum volt a legjobb internetes autósközösségi fórum. Külön topic a csajos fotókkal, külön szakosztályi fórumok, adásvétel, stb. Ma is megvan, de már árnyéka önmagának az aktív felhasználók már nem a régik. Na meg sok hondásból lett bmw-s van, visszafelé elég ritka a követés.
Sokakat ismerek személyesen, bár a hivatkozott Hónalj kollégát csak virtuálisan.
Hátt, lehet jó kis prodzsekt lesz ebből. Most felújítás, majd tetszik ez a turbó móka. Egy beteg projekt, használt hengerfejcsavarokkal: És az enyém nem 1,8, hanem 1,9-es :DDDD
Ez a régebbi (esztergomi) swift, vagy már a vasaló? A régebbiben elég komoly potenciál van, ld Ámon-féle beteg projekt.... :DDDD De az sztem a keretein kívül van és nem utcára való megoldás.
Subarus cimbora már cukkol, hogy maradjon négyhengeres a kompót, de rakjak rá csigát :)
Hát izé, ki tudja, mi lesz a vége. Az nagyon tetszik, hogy kicsi autó, belül kb, mint a civic, kívül picit talán több.
A civic mozgékonysága nagyon átjött. Nem tudom, ninden újságíró el volt ájulva anno a ford fókusz futóművétől, sztem a civiccel, mazdával nem is hasonlították össze.
Remélem a kompótból is tudok egy megfelelően mozgékony autókát csinálni.
Említettem hogy sajnos örököltem egy suzuki 1.3 swiftet, bár ne lett volna . Nézegettem sokáig és úgy döntöttem legyen egy picit élményautó , persze a határain belül. Elég jól haladunk , a végsebesség az 160-170 lett ,de szépen lép a futómű is jó lett , fék is . Rendes gumi kell még .Mátrában szépen megy sok sokkal modernebb erősebb autó csak köszönhet neki :).
Hát, a lőrinci, meg a petőfibányai, majd a jobbágyiig volt a tárgyi szakasz. A Jobbágyi előtti szakasznál az első km utám megelőzhettem volna, de már igen nagy sebességgel, inkább nem reklámozom. A kisebb távon esélyem nem volt gyorsabban menni. Szar volt a merci futómű, na! ;)
Honda lapos, jó futóműves volt, komoly motorral. Nem véletlen volt régebben divat a körei(n)kben, hogy a vti mindent visz. Persze nem, csak úgy közadat maradt :D
Ha minden igaz, vettem ma egy e36 kompótot ;) Fél nyolcra megyek érte, remélem nem gondolja meg magt, megegyeztünk, le is vette a hirdetést.
Ahhoz képest, hogy e60 545i-kről beszélgettünk, egy 316i :DDDD Az 1,9 m43b19 motorral, 2000-es gyártás, és nem rozsdás! (Tényleg nem az)
Motorhibás, ezért olcsó, nekem pont ilyen kell, megcsinálom faxára :)
Nem, nem nekem kell, hanem az asszony pólójával tele a hócipőm, a második váltó hullik ki alóla, elmegy a fauvé a p...ba.
Úgyhogy eldöntöttem, neki is péenvé lesz, és kész. Tiltakozik, utólag mondtam neki, hogy egy ilyenért megyek este.... :DDDD de ez nem az első eset.
Na majd beszámolunk a fejleményekről, kíváncsi leszek, mi van vele.
Az e60-ről meg nyilván hallani sok rosszat, de a legtöbb hulladék dízel, meg csillió km, de én hallottam már nem egy jóról. A V8 azért V8, ez majd őszi-téli projekt lesz, és nem másfél M-ért akarok venni. (izé, jó lenne annyiért, de kb 2X annyitól kezdődnek a valamire valók., vagy még több is)
Nem olyan nagyon nagy truváj, mert már korábban is tudta ezt pl. a Mazda Xedos 9, amiben még szolártető is volt és a napenergia táplálta ezt a hűtési funkciót.
Holnap lesz alkalma bizonyítani. :) 8 órán át fogok egy napsütötte parkolóban állni.
Te már próbáltad, és nem jött be?
A TIMER gombra mindeddig azt hittem, hogy az stopperóra. A német nyelvű user manualban valami ilyesmit olvastam évekkel ezelőtt. Mivel nem érdekelt a stopper, sosem próbáltam ki. De ma beleolvastam a magyar nyelvű változatba, s kiderült, hogy igen tényleg stopper (mi a fasznak egy autóba stopper?), de némely példányban ugyanez a gomb nem stopperóra, hanem a szellőztetés időzítője. Azonnal kipróbáltam, hogy nekem micsinál a TIMER: stopperkedik-e vagy szellőztetést időzít. Hát szerencsére az utóbbi. :D
Nem fikázás vagy hasonló,de én embert még nem láttam,hallottam,aki ne szidta volna az e60-at.Igyál inkább egy páleszt,és engedd el a kérdést,mint reggeli fingot a takaró alatt.Szerintem
Gyorsan elszaladt egy év a tanácsod óta; csak most került rá sor, hogy megvalósítsam. :)
Depo lámpát ma beszereltem, hát ég és föld a különbség. A fekete részei tényleg feketék, a lámpák pedig szép világosak. Az újak mellett a régiek igazán réginek hatnak most, pedig amúgy önmagukban nem voltak annyira viseltes kinézetűek.
A beszereléskor az egyik csavart nem bírtam a helyére tenni, így most a bal lámpát csak 3 csavar tartja a helyén, de elég fixnek tűnik így is.
A magasságállító rudat nem jöttem rá hogyan kell kicserélni, így most a Bosch-féle rúd van a Depóban, és természetesen nem működik. :D
Ugyanitt használt Bosch fényszóró pár eladó vadiúj (de inkompatibilis) DEPO magasságállító rúddal. ;)
Az e60 550i az 4,8-as szívó benzin V8, 367 LE. Sztem a következő motorra gondolsz, a 4,4 408 LE, dupla turbósra. Nemtom, volt-e e60-ban, a 6-os kupéban már igen, meg a GT-ben, de a 6-os az még tetszik is, de arra a motorra nagyon nem vágyok.
Cimborának a 4,8 V8 6-os van, nem panaszkodik. Mondjuk van pénze banánra :)))))
Én inkább a 45i felé kacsingatok, de lehet nem lesz ebből semmi, a ház elnyel minden pénzt is.:)
Majd, ha úgy adja, hogy van pénz is, és pont megfelelő olyan is, aztán lehet veszek egy civic TypeR-t :DDDD
Azért a V8 e60 belopta magát a szívembe, mostanra ért meg bennem a forma kívánatosra. De az e90 széria is kb 50-50% egyelőre, csak a V8 motiválgat, így lassan kétszeres nagyfaterként.
550i-t ne is nézegess, betegágy. Amelyik még nem motorhibás, az lesz. Az E60 típus kellemes, de egy lerúgott példány iszonyú pénztemető. Pl. xenon elsőlámpa 700e darabja, nincs bontott.
Ez a Lexus 5m hosszú és 1700 (más infó szerint 1850) kg. 4 sebességes automata. Szóval ez már S-osztály vagy Hetes. Mire lehetne használni az 500 lovas turbóssal? Végigszáguldani a 21-es úton, mögötted a kéken villogó fekete Skoda Octaviával? :)
Mindkettőhöz volt szerencsém sofőrként. Kéziváltósként virgoncabbnak tűnt, de automatában se rossz. Szépen kanyarodik, jó a beltér, ülés (ha combtámaszos) szintén. Ismerős, akinek hosszabb ideig volt 545i, azt mondta, akkor lássa, amikor a háta közepét (állandó, felderíthetetlen motorproblémák). Az 550 valahogy "nagyobbnak" érződött, vagy csak én éreztem magam kicsinek :)
Na én meg megnéztem egy A8 V8-at, ami állítólag S8 szintre volt tuningolva (persze ebből semmi sem volt igaz). Eltekintve most az állapotától mindig az sokkol, hogy milyen nagy autó. Beülsz és máris értelmetlennek tűnik az egész. Miért nem veszünk inkább egy buszt? Abban is ezt éreznénk. És miért akarna az ember egy busszal gyorsan menni? Nonszesz. 1km után már nem akarsz semmit, csak gurulni. Akkor meg minek a V8?
A mazdásoknál van egy mondás: "a válasz mindig: Miata". Nálunk meg azt lehetne mondani: a válasz mindig: E36.
Semmi, meg se néztem. Emmásfél tervbe vette, hogy megnézi, mert kb helyben van neki. Kibeszéltük, nem a mi autónk. Ugyanott lennék vele, mint a w124-gyel.
Isten tudja, honnan jutottam el az e60-ig egyáltalán érdeklődés terén. Kezdtem az e90 szériával a 3 literes motorokkal, tetszik, tetszik, és még kéne is. de talán mostanr barátkoztam meg a 60-assal. Kb egy normálisabb e9x árban van már 45i, és azért a lexushoz képest sztem a használati értéke bőven jobb.
Sose felejtem el, mikor a nagyvérű mercivel a 21-esen egy békalámpás vti civic Vti úgy levert minden kanyarban, hogy utána hiába volt erőtöbbletem, a következő körforgalomig elég volt utolérni. Buta autó nem kell.
E46 meg kell majd a póló és civic helyett, de apának kell valami igazi játékszer is.
Srácok, e60 545i esetleg 550i - van vélemény? Elkezdtem nézegetni. Van baj... :)))) A V8 az V8. Régi cimborának van 650i, 367 lovas, már pár éve, meg van vele elégedve, és odébb bír állni.
Kb onnan jött elő, hogy olcsóbb (értelmesebb) V8 nemigen van. Merci nem jön át.
Hát ezaz,nekem most álom marad.megöregedtem 530 v8 nem kell akkor 525i,nem kell volt.értem én hogy a v8 a pokolban is V8.kösz nem, 535i az álom,de a covid kicsit belerajzolt a gondolatmenetembe.Remélem mindenki jól van.