Keresés

Részletes keresés

elemes2 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 60729

lapvibrátort már használtam. békát még csak láttam. engem riaszt.

Előzmény: pajaci (60728)
pajaci Creative Commons License 2014.06.27 0 0 60728

Miért lenne életveszélyes?

Előzmény: elemes2 (60726)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.27 0 0 60727

"Párazáró fólia ugye kelleni fog a födém és a szigetelés közé?"

Az utólag berakott párazáró fólia jó lenne, csakhogy minden gerendát felülről fog megkerülni ugye... tehát a lakás felől nem lesz párazárva, viszont hideg időben azokon a pontokon a gerenda felső része harmatpont alá fog hűlni. tehát a fa nedvesedni fog, ha (a párazáró fóliával) akadályozod a pára távozását a hideg külvilág irányába. Márpedig a sokáig nedves fát más néven korhadt fának hívják - és akkor még nem beszéltünk a nedves fa "kitűnő" hőszigeteléséről.

Szerintem oda utólag már ne alkalmazz párazárást, viszont gondoskodj arról, hogy a hőszigetelés hideg oldalánál az átjutott pára szabadon eltávozhasson a külvilág felé (tehát az osb alatt legyen egy jól átszellőző, mondjuk 5 cm-es légrés).

És persze a "mester" által javasolt 10 centi hőszigetelés vastagság mifelénk a "röhejes" kategóriába tartozik (ajánlott: 30 cm, minimum: 20 cm).

Előzmény: vaclav (60724)
elemes2 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 60726

a döngölőbéka helyett használható a lapvibrátor? a béka szerintem életveszélyes.

Előzmény: KömKel (60723)
elemes2 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 60725

az OSB elég erős párafékező, tehát a gyapotba kerülő pára azon nehezen tud kijutni --> jobb megelőzni, hogy a gyapotba egyáltalán bejusson. lehet, hogy a betonfödém is megfogja már a párát, de elég olcsó és a biztonság irányába történő tévedés, ha odarakod a fóliát.

Előzmény: vaclav (60724)
vaclav Creative Commons License 2014.06.27 0 0 60724

Ügyelni fogok rá, hogy meglegyen a 15 centi tömörített kavics!

Egy sima nyeregtetős háznál gondolom a padlástérben is valameddig fel kellene rakni az EPS-t az oromfal belsejére, hogy ne közvetlenül hűtsük a fűtött helyiség falát és födémjét. Mennyit érdemes felmenni?

Illetve a kivitelező egy réteg 10-es üveggyapotot rakna le a monolit födémre, fagerendák közé, rá meg OSB lapot, hogy védje a szigetelést. Érdemes ezt megtoldani még egy 10-es réteggel, de keresztbe fektetve? Pláne, hogy ott menne a szellőztetőrendszer néhány befúvócsöve, ezeket is be kellene dugnom az üveggyapot alá, hogy ne hűljön vissza a hőcserélőben felmelegített levegő. Párazáró fólia ugye kelleni fog a födém és a szigetelés közé?

Köszönöm!

Előzmény: KömKel (60723)
KömKel Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60723

Utólagos aljzatkialakitásnál nincs más lehetőség. Új épitésnél természetesen kizárt, hogy igy engedjem megcsinálni...

Nagyon fontos, hogy meglegyen a 15 cm TÖMÖRITETT kavicságyazat. A tömörités nem belocsolást+megtaposást jelent, hanem tényleg döngölőbékás tömöritést.

Előzmény: Pitylogós (60722)
Pitylogós Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60722

Ehhez az alaptest közé külön lemezkeként beöntött szerelőbetonhoz te mit szólsz? Nekem a szőr feláll tőle a hátamon... nincs az az isten hogy ne külön mozogjon.

Előzmény: KömKel (60720)
vaclav Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60721

Köszönöm a segítséget!

Üdv,

Előzmény: KömKel (60720)
KömKel Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60720

A belső XPS menjen fel a szerelőbeton tetejéig. (a bitumenes lemez szigetelése előtt ezt a kilátszó XPS tetejét le kell kenni vastagon ragasztóval, hogy a meleg bitumenes lemez ne olvassza meg.)

Valamint a szerelőbeton felett a fal mellé is érdemes 2 cm XPS-t felállitani, ami felmegy az alzatbeton tetejéig, ha kivül nincs leengedve a lábazati hőszig.

A járdafeltörés mindig annak a függvénye, hogy amúgy megcsinálnád-e. Mert nincs arányban a megtérülés a költséggel.

Előzmény: vaclav (60719)
vaclav Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60719

Köszönöm!

Valami ilyesmire gondolsz? (Elnézést a móriczka-rajzért, nem is arányos és kihagytam a fóliákat is...)

Ott ahol 20-30 centire lejjebb jön a padlószint ott sem érdemes vacakolni a járdával?

A garázs előtt úgyis fel kell vésni a kocsibeálló betonját, hogy ne legyen hőhíd, ott nem gond kívülről a talajszint alá menni.

Illetve az 50 cm-es padlószintű helyen elég hosszan a padlószintben lévő terasz van az épület mellett, azt ugye végig kell vágni, hogy be lehessen rakni a terasz és a ház közé az XPS-t. A kivitelező szerint elég csak 20-30 centit lemenni az XPS-el. Ez szerinted rendben van így, vagy ott is véssünk le a teljes 50 centit?

Köszönöm!

Előzmény: KömKel (60718)
KömKel Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60718

Én inkább raknák belülre XPS-t a járdabontás helyett.

A szerelőbeton alá úgyis kell még kavicságyazat is, igy ott le lehet mélyebbre tolni. Sőt ha nagyon maximalista vagy, akkor végig a fal mellett függőlegesen menjen végig 5-8 cm XPS, valamint a szerelőbeton alatt egy táblamagassági szélességben (125 cm) vizszintesen is.

Előzmény: vaclav (60717)
vaclav Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60717

Sziasztok!

Homlokzati és aljzatszigetelésre készülök, a padlószint a lakóhelyiségeknél kb. 50 cm-rel van a térszint fölött, de szinteltolásos a ház, van ahol csak 20-30 cm a különbség. Bent fel lesz törve a teljes aljzat, új víz- és hőszigeteléssel, padlófűtéssel lesz visszaépítve. A vízszigeteléssel bent a vastagabb rétegrend miatt teknőszerűen lejjebb kell menni, így lejjebb kerül a szerelőbeton is.

A kivitelezőm azt mondja, hogy nem érdemes a lábazati XPS-es a térszint alá menni. (Körbe betonjárda van a ház mellett, ami hozzáér a lábazathoz.)

Erről én nem igazán vagyok meggyőződve, ha van értelme, simán feltörném a betonjárdát, illetve elhúznám a lapokat...

Kérdésem az lenne a hozzáértőkhöz, hogy érdemes-e legalább az alacsonyabb padlószintű helyiségek mellett lemenni az XPS-el a térszint alá, esetleg az 50-cm-es részeken is?

Illetve ha már úgyis fel van törve bent a teljes aljzat, akkor érdemes lehet-e a lábazat belső oldalára is feltenni körbe valamennyi XPS-t?

Köszönöm!

Péter

Bakter1234 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 60716

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.25 0 0 60715

"- elhagyni 5 cm légrést"

Ha ez a légrés jól át van szellőztetve (tehát ez a légrés alul-felül nagy keresztmetszetben össze van kötve a külvilággal)

akkor szerintem jó lesz az általad leírt rétegrend.

Megjegyzés: ha a külső tetőfólia nem párazáró, hanem páraáteresztő fólia lenne, akkor még ezen légrés 5 centijét is kitölthetnéd hőszigeteléssel és akkor már 25 centid lehetne (mert fával teletömött 20 centi nem valami túl sok hőszigetelés).

"Gondolom nem 250-es szöggel, mert az szétrepesztené."

Ha a felső fát előfúrod a szegnek, akkor nem repeszti szét ;)

Mondjuk én nem aludnék túlságosan nyugodtan, ha a fejem felett csupán 50-100 db rozsdás szeg tartaná a mennyezetet... legyen inkább helyette 250-es facsavar, jónagy fakötésű alátéttel, minden horganyozva.

Előzmény: Bakter1234 (60711)
KömKel Creative Commons License 2014.06.25 0 0 60714

Nem jó, mert a párazáró fólia belső felén párakicspódás lesz, ami eláztatja a gyapotot. Ezért kell oda a páraáteresztő fólia.

Kigyo Creative Commons License 2014.06.25 0 0 60713

A gyakorlatban az 5x15 pallóvázat hogy rögzítik? Gondolom nem 250-es szöggel, mert az szétrepesztené.

Mi pl. az 5x10-es vázhoz 160-as építő csavart használtunk.

pajaci Creative Commons License 2014.06.25 0 0 60712

Variációk egy témára:

http://www.mayteto.hu/nf.php?px0=10&tx=0

Bakter1234 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 60711

Szia!

A 2. változatra egy kompromisszumos megoldásként esetleg nem jöhet szóba:?

(Kérdezem mert nem értek hozzá, és nálam is párazáró fólia van fenn, 15cm-es szarufák vannak.)

- cserépfedés

- tetőléc

- ellenléc

- párazáró tetőfólia

- elhagyni 5 cm légrést (a szarufákba bevert szögekre dróttal készített távtartó)

- szarufák között 10 cm gyapot

- 5x10 pallóváz keresztben, közte 10 cm gyapot

- felületfolytonosan összeragasztott hőtükrös párazáró fólia (pl Solflex Tél)

- gipszkarton lécváz 40 cm-ként

- sima gipszkarton

Még egy kérdés:

A gyakorlatban az 5x15 pallóvázat hogy rögzítik? Gondolom nem 250-es szöggel, mert az szétrepesztené.

Előzmény: KömKel (60706)
ZolKa Creative Commons License 2014.06.24 0 0 60710

KömKel.

Rá tudsz nézni a 60690 -es hozzászólásomra ha van időd?

Köszi szépen!

Előzmény: KömKel (60628)
ZolKa Creative Commons License 2014.06.24 0 0 60709

Köszi szépen, hogy kifejtetted!

Ha lesz időm akkor megkérdezem a fogyasztóvédelmet is, hogy régi háznál mi van most érvényben + megmutatom nekik a kivitelező által adni kívánt jótállási jegyet, hogy mennyire korrekt...

Előzmény: Törölt nick (60704)
Zöldár Creative Commons License 2014.06.24 0 0 60708

Gyertek a háztartási gépek topikba, ott láthatjátok, hogy milyen óvatos a multi a garanciánál.

Zöldár Creative Commons License 2014.06.24 0 0 60707

Jó összeállítás. Sokan , így én is keverjük a két fogalmat.

"Különben a jól hangzó garancia ígéret csak üres duma."

Bizony , főleg ha valaki 10 év felett ígér valami. Láttam már fürdőkádra 50 év garanciát kiírni.

Az elektromos háztatási gépekre un. jótállást vállalnak. Hát elég nehéz érvényesíteni.

A vásárlás után 3 héttel.

Előzmény: Törölt nick (60704)
KömKel Creative Commons License 2014.06.23 0 0 60706

Két változat lehetséges:

1. Páraáteresztő fólia van a csereped alatt, megfelelő szellőzőréssel (párazáró fólia: belül szőrős, általában a külseje más szinű)

- cserépfedés

- tetőléc

- ellenléc

- páraáteresztő fólia

- szarufák között 10 cm gyapot (táblás gyapot, nem tekercses)

- 5x15 pallóváz keresztben 98 cm-ként, közte 15 cm gyapot

- tűzálló gipszkarton

2. Nincs légrés/fólia, vagy párazáró fólia van

- cserépfedés

- tetőléc

(- ellenléc)

- párazáró vagy hálóerősitett sima tetőfólia

- elhagyni 5 cm légrést

- szarufák belső oldalára tetőléccel rögzitett páraáteresztő fólia

- szarufák között 5 cm gyapot (táblás gyapot, nem tekercses)

- 5x15 pallóváz keresztben 98 cm-ként, közte 15 cm gyapot

- tűzálló gipszkarton

Előzmény: derick08 (60705)
derick08 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 60705

Sziasztok!

Beépített padlásteret szigetelnénk. A belső 45 Fokos falat megbontom ,(mivel csak 10 cm gyapot van jelenleg) és beljebb hozatom .Kb 25-30 cm gyapot szigetelést szeretnék.

Leírná valaki, hogy mi a pontos réteg sorrend?

Ez jó megoldás?

-cserép

-tetőfólia

-gyapot

-párazáró fólia

-gipszkarton

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.23 0 0 60704

Semennyit nem kell neki vállalni, ha nem új építésről van szó !

Mivel nincs rá kötelező előírás.

CSAK az ÚJ építésnél kötelező a teljes körű jótállás(garancia) vállalása.

Az utólagos építési munkákra egyáltalán nem kötelező jótállást(garanciát) vállalni.

Önként azonban vállalhat bármikor és bármennyit a kivitelező, ha akar.

A garancia vállalás ugyanis a piaci verseny része... aki "jobb garanciát vállal/ad" az esélyesebb a munkára.

Ugyanakkor szem előtt KELL tartani, hogy vajon képes lesz-e garanciát valóban nyújatni is!!! ha majd kell.

Vajon 8 év múlva pl. várhatóan elérhető lesz-e a cég, aki most 10 év garanciát vállal/ígér ?! éppen...

A kivitelézésre, mint munkára (tudtommal)

CSAK az ÚJ építésű lakásnál van kötelező jótállás, mégpedig: 3 év.

----

Azonban ...

http://www.epitesijog.hu/altalanos-tajekoztatok/a-szerz-desszeges-esetei/121-hibas-teljesites-a-kellekszavatossag

Az új PTK bekavart ezekbe a dolgokba, utána kell nézni mi változott.

Az építési-tervezési munkára azonban mindig van kötelező szavatosság...

Eddig ez volt érvényben (lásd alább), vélhetően csak jobb lett a helyzet az új PTK-val.

------------------------------------

A szavatosság a tartós használtra rendelt dolognál, mint pl. a hőszigetelés

- vagy 3 év

- vagy a kötelező alkalmassági idővel azonos, ha van ilyen

(ez esetben pedig van/volt)

A kötelező alkalmassági idő, magára a felhasznált anyagra

- a hőszigetelőre: 10 év

- a színezésre: 5 év

Ez egyben azt is jelenti, hogy anyaghiba miatt

ennyi ideig lehet a gyártóhoz fordulni a kijavításért.

Akár vállalt a gyártó az anyagra jótállást(garanciát), akár nem...

Ehhez persze kell a beépített anyagról számla és

- az ÉME engedély vagy

- a CE jelzés az anyagon vagy

- az ETAG engedély

Munka hiba miatt pedig a kivitelezőt lehet tetemre hívni az 5 vagy 10 év szavatosság keretében.

A számla alapján természetesen.

---------

Alapesetben 2 év a minimális szavatossági idő.

Tartós használatú dologra 3 év.

Kötelező alkalmassági idejűre 5 vagy 10 év

(romlandó és egyszer használatos értelemszerűen)

---------

A fogalmak, nagyjából:

jótállás(garancia): időtartamra szól!

csak akkor van, ha törvény okán kötelező adni, vagy önként lett vállalva

ha van akkor, azt jelenti, hogy ameddig tart, addig nem romolhat el cucc

ha mégis, akkor, aki vállalta (vagy kötelező volt neki adni) az

ingyen javít, kivéve, ha bizonytja, hogy a vevő okozta a hibát

szavatosság: időpillanatra szól

mindig van és azt jelenti, hogy az átadáskor jó volt a cucc

ha később elromlik, akkor csak akkor kell ingyen javítani,

ha a hiba oka már az átadáskor IS fennállt, de

akkor még  nem lehetett felismerni (rejtett átadáskori hiba)

Az első 6 hónap szavatosság azonban  

jótállásként(garanciaként) viselkedik!!!

-----------------

Szóval, a garancia (és a szavatosság) szempontjából érdemes

olyan komoly cégekkel dolgoztatni, amit várhatóan meg is lehet

majd találni sok év múlva is.... és van már múltja is.

Különben a jól hangzó garancia ígéret csak üres duma.

Előzmény: ZolKa (60701)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.23 0 0 60703

Jobban is jársz, ha nem én mondom meg :)

mivel fogalmam sincs,

hogy a hőszigetelés rendszergaranciája milyen esetekben (nem) érvényes.

(gondolom marhára nem mindegy, hogy ki rakja fel a falra)

Előzmény: ZolKa (60702)
ZolKa Creative Commons License 2014.06.23 0 0 60702

Mekk Elek ezermester nem neked akartam szegezni a kérdést, csak rossz gombot nyomtam :)

Előzmény: ZolKa (60701)
ZolKa Creative Commons License 2014.06.23 0 0 60701

Meg tudja valaki mondani, hogy a homlokzati hőszigetelés kivitelezésére mennyi jótállást kellene vállalnia a kivitelezőnek?

Ez alapján, 5 év, de lehet, hogy én néztem félre:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=7444.10370

Köszi szépen!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60700)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.20 0 0 60700

Ha okosak, akkor az én változatomat tekinthetik nem-támadásnak is, hiszen látszólag csak egy jóakaratú segítség

és ha gyorsan összekapják magukat, akkor akár (viszonylag) emelt fővel is kijöhetnek a dologból.

Az újságírós verzió viszont nem hagy nekik előre-menekülő utat - márpedig szerintem csak akkor szorítsd sarokba az ellenfeled, ha teljesen biztos vagy a fölényedben.

Az lebegjen a szemed előtt, hogy neked most nem a kitolás a célod, hanem a szélesebb ablaknyílás ;)

Egyébként én nem várnék hétfőig, mert lehet, hogy valaki már ma is arra próbálna hivatkozni, hogy "most már túl késő" (aláírt szerződés, megkezdett munka, stb).

Persze te döntesz.

Előzmény: Syracusa (60699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!