Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2198
Nemsokára közzé fogunk tenni egy 140 oldalas tanulmányt, amiből mindenki számára világossá válik, hogy miről is van szó akkor, amikor a "tizenkét dühös ember" zsörtölődik, és hogy az mennyire, de mennyire jogos.
Előzmény: CBNora (2195)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2197
Hát igen, csak amíg Ti levonogatjátok a 3 fokot, addig mi adogatjuk hozzá.
Ezért írtam, hogy mindenki figyelje meg, hogy mit jelent az ő érdekeltségi helyén a legközelebbi állomás mért értéke.
A hiba nem annyira a prognózissal van, mert a lehűlések és melegedések prognosztizálása a modellek alapján egy tízéves gyerek képességeivel is megoldható. Amiről én beszélek, az egy kicsit más. Az inkább éghajlattani kérdés. Arról van szó, hogy az állomáson mért (az állomás véletlenszerű pozíciójából fakadó) értékeket veszik ők mereven, azt sugallva (sőt esetenként nyiltan kijelentve), hogy az az adat az adott körzet egészére jellemző, sőt (ami még súlyosabb) az azon adatok alapján számolt középhőmérsékleteket is (ami általános klímajellemzés) teljes térségi érvénnyel értelmezik.
Előzmény: CBNora (2195)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2196
Létezni létezik, csak az ilyen címen forgalomba hozott növények töredék százaléka ilyen, mivel, amint azt már korábban többször is leírtuk (csak akkor még nyilván nem követted a fórumot), az ilyen növényre jellemző ún. elégséges hímnősség (hogy legyen a portokjaiban a saját bibéjén keresztül önmagát megtermékenyíteni képes pollen) nem minden szaporítási móddal tartható fenn. Magvetéssel pedig (amire a hímegyedek megjelenésének túlnyomó mennyisége utal) egészen biztosan nem. Akihez véletlenül mégis került öntermékeny növény, arra panaszkodik, hogy nagyon változó méretű, többnyire apró gyümölcsöt terem. Ez azért van, mert a kivigyümölcs mérete nagyban függ a beporzás sikerességétől, nevezetesen, a megtermékenyítő virágporszemcsék számától. Az öntermékeny kivi bizonyítja, hogy "inkább lány, mint fiú", mert annak ellenére elégtelen beporzási tüneteket mutat, hogy a pollen ott van neki "kéznél".
Előzmény: Törölt nick (2194)
CBNora Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2195
Azt hiszem, most nem volt rossz a helyzet nálunk, jöttek felhők. Tegnap megúsztuk -1,7-tel, ma -6,7 °C volt a minimum, valamikor éjjel, reggelre melegebb lett.
Én azért védelmembe venném a sokat szidott meteorológusokat. Lehet, hogy nem minden állomás van jó helyen, de ha esténként megnézzük az időjárásjelentést az MTV1-en, nagyon pontosan tudjuk, mikor kell takarni, ki-be pakolni, fűteni, fagyérzékenyeket betakarítani stb., és évek óta működik a dolog. Tudjuk, hogy derült idő esetén le kell vonni kb. 3 fokot az alsó minimum értékből, és annyi várható hajnalra. Az előrejelzés meg 3 napra előre meglehetősen pontos. Mi tényleg tudunk hozzá igazodni.
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2194
Akkor most az 5 Ft-os kérdés:olyan ,hogy önporzós kivi nem is létezik?Szóval ez is csak a csomagküldők átverős beetetése?A megbízható kivi-eladóra majd tavasz felé visszatérünk,addig még a telepítés lényeges részleteit kell kivesézni.Azért ez érdekes:kivi,füge,japánszilva,nashi beszerezhető ,de egy nyamvadt "hagyományos" oltvány az nem...persze lehet hogy csak én vagyok elégedetlen a Mo-i fajtaválasztékkal.
Előzmény: ninovarga (2180)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2193
"Dedélnyugaton!"
Előzmény: Floo2 (2191)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2192
Pedig a minimumtérképen szereplő adatok értelmezés nélküli, abszolút szemléletéből milyen "nagyszerű" kis koncepciók állíthatók fel. (Persze csak a szagemberek részéről, akik a téma megugatásának képessége alatti szintről tesznek tanúbizonyságot minden megnyilvánulásukkal.)
Előzmény: Floo2 (2191)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2191
Így van!
Ha ugyanolyan viszonyok vannak jelen két térségben, akkor egy ugyanolyan domb két térségben ugyanazt az értéket kell hogy produkálja!
Amennyiben a teveli domb 100 (!) méteres fagylefolyásból -3-at pordukált, a pécs-pogányi -3-at, a letenyei meg -1-et, amennyiben a muraszombati muravölgyi fagyzug -3-at, illetve hogy Baja alföldi állomás lévén -5-öt, sőt, Baja és Kecskemét között van egy -6-os is, így nyilvánvaló hogy nem voltak azonosak a két térség feletti viszonyok!
Erre jó példa az egerszegi domb 50 méteres fagylefolyásból -2, az említett két tolna-baranyai domb pedig 80-100 méteres fagylefolyásból -3!
A pápai -6 (nem fagyzug) és a győri -7 pedig azt jelenti, hogy ott volt a legcsúnyább!
Előzmény: Törölt nick (2187)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2190
Igen, van. Nagyon jó érzékkel meg is határoztad. Körülbelül a legrosszabbak és a legjobbak számtani közepén. Ilyen helyekre kellene tenni az állomásokat és tudni, hogy azoktól kb. annyival szórnak fölé, mint alá az előforduló értékek.
De aki egyes térségekbe szinte kizárólag egyik, másikakba szinte kizárólag másik típusú állomást telepít, teljesen véletlenszerűen, a mért adatokat pedig nem értelmezve, hanem abszolút érvénnyel kezeli térségekre, AZ SEMMIT NEM ÉRT A KLIMATOLÓGIÁHOZ!
Előzmény: Törölt nick (2186)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2188
Kevés reakciót is kaptam és egy apróságra senki nem figyelt: ha felszínesen hasonlítjuk össze a hegyi és a patakparti utcai helyzetet, benyomás szerint nem érzékelhető különbség, már annak, aki nem érzékeli. Pedig az ördög éppen ezekben a részletekben rejlik. Az utcában nem láthattunk volna ép paprikát és paradicsomot. Ha nagyon megnézzük a büdöskét, az utcában megfagytak a levelei, a hegyen meg sem pörkölődtek. Ezek pedig ugyanolyan eltéréseket takarnak, amelyek téli viszonyok között például a füge túlélési küszöbén inneni, vagy azon túli helyzeteket valósíthatnák meg.
És még mielőtt valaki, mondjuk a paprikára vagy paradicsomra válaszként egy szép rózsa képét tenné föl a napfény valamelyik városából, megelőzöm én a patakpartról, ahol már elbúcsúztunk a lágyszárú nyári konyhakerti növényektől és megállapítom, hogy bármennyire tartotta is magát a síkság az idén, affenébe!, a paprikalegtovábbépenmaradási versenyt ezúttal is a domb nyerte.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2185
A hegyen a megszemlélt növények tanúsága szerint a feltételezhető legalacsonyabb hőmérséklet legfeljebb -1 fok lehetett, vagy afölött. Ezt megerősíti a zalaegerszegi dombi -2-es érték és Bussay doktor nem egészen -1-e.
A Dunántúl közismerten jó fagylefolyású pontjaira telepített omsz állomások viszont meglepően rosszul szerepeltek. -3 a pogányi tetőn, -8-cal a talajon, a kitűnő kitettségben lévő Tevel a dombgerincen -3, Árpádtető közel 400 méteren is -2. Annál is érdekesebb, hogy pl. a baranyai térségben az éjszaka első felében hosszan erősen felhős idő volt.
Ha mindenki a maga körzetében ilyen összehasonlításokat végez ilyen helyzetekben, pontosan tudja érzékelni, hogy mit jelent a valóságban az omsz által a térségre érvényesnek hitt, mért hivatalos adat.
Bosszantó itt a mi körzetünkben, hogy a legszörnyűbb hőmérsékleteket veszik hivatalosnak és azokat használják általános érvényűnek értelmezett klímaadatokként, de az az előnye megvan, hogy a legijesztőbb térségi mérőállomási értékek esetén is megengedhetjük magunknak, hogy csak legyintünk és mosolygunk rajtuk.
Előzmény: Floo2 (2182)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2184
Igen, a hasonló gödrökből arra nagyon hasonlító értékek jönnek. Nem csak egy van ilyen, Iklódbördőce is ugyanilyen. De a teljes térség felületén megvannak ugyanezeknek az ellenpontjai is, meg a köztes pontok is, mint például a mi utcánk, szintén patakparton, de ilyen esetekben 2,5 fokkal magasabb értékekkel.. De omsz állomás csak Zalaegerszeg Vas megyei határán van csupán nem fagyzugban.
Előzmény: Törölt nick (2181)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2182
Ezt nem hiszem el!
Elképesztő!
Virágzó és piros paradicsom, paprika, füge, ez kész!
Én azt vártam, hogy a dombok kapnak azért egy -2-3-at, és erre a talajon is ép minden!
Ezekután döbbenet!

Előzmény: ninovarga (2176)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2180
A híres öntermékeny kivi, önmagától elégtelen beporzással. Egy porzót teszel mellé és máris dicsekedhetsz.
Előzmény: Törölt nick (2173)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2179
Potenza, ITA Add this to your cities

Current conditions (as of 5:55 PM) Today's forecast
°F | °C
ClearClear
0°C

Feels like: -4°C

Observed at Trevico.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2178
Tudsz!
Előzmény: Törölt nick (2175)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2177
Szeretnék néhány véleményt részetekről arra vonatkozóan, hogy a térségemet képviselő két hozzám legközelebb eső omsz állomás - 5 fokos minimumot mért, az egész ország adatai közül majdnem a legalacsonyabbakat.
Aztán folytatás és részletes elemzés következik.
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2176
A szőlőhegyen lassan haladtam és nézelődtem, hogy találok-e még kinnfelejtett paradicsomot, vagy paprikát, vagy fagyra érzékeny virágokat. Ezeket találtam:
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2175
Na a szöveg megint nem ment...A termésekből a legnagyobb és az átlag,a kivibokrokból a kerti volt eredetileg a ház előtt,a jelenleg ottlévő ennek a gyökérsarja.Érdekes módon a " gyerek " előbb termett,de a méretükhöz képest egyik sem szakítja szét az istrángot a termőképességben.A ház előtti már nem is fogja,mert anyu hosszan tartó kérés,fenyegetés kombinációja után ki kell írtanom.Tudom hogy ez szentségtörés ebben a topicban,de megértem anyut.V.mi miatt olyan szagot áraszt,hogy-különösen jó időben nem lehet nyitva hagyni az ablakokat..Talán a hegyen próbálkozok ,de akkor már kétlakival.Persze ha tudok megbízható helyről venni...
Előzmény: Törölt nick (2173)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2174
Dél körül egy gyors Letenye - Öreghegyre tett kiruccanással megpróbáltam pótolni azt, amire a vasárnapi nap még nem adott módot.
Indulás előtt a saját házunknál és saját utcánkban csináltam néhány felvételt lágyszárú növényekről a ma éjszakai fagy nyomainak bemutatására.
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2173
Ha lett volna kedvem énekelni előadhattam volna a"Deres már a határ " c.nótát max.a varjúnemzetséget riogattam volna vele.De nem volt kedvem énekelni...és hogy ne fázzak az ásáson kívül tényleges meleget is csináltam a kert végében felhalmozódott tavaszi nyesedék elégetésével.Mielőtt haza indultam volna lekaptam a növénykéimet/bár a kivikkel nem nagyon dicsekedhetek/:káki és kivigyerekaz átlag és a királykáki 1kivi átlag és a csúcskerti kivi
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2172
Van egy Jozsó nevű kedves topictársunk, akinél fügetémában nagyobbat nem ismerünk. Rengeteg fajtája van, módszeresen foglalkozik azzal, amit Te most felvetettél. Konkrét kérdéssel őt kell megszólítani. Nagy valószínűséggel tud válaszolni, mivel nagyon beleásta magát a témába és igazán megszállott, a szó legnemesebb értelmében.
Előzmény: Törölt nick (2171)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2171
Kedves fiúk , lányok !

Mivel roppant mód tetszik az a topic ,az elejétől kezdve olvasgatom,nézegetem hogy le ne maradjak valamiről.Kicsit lassan haladok,de most eljutottam ninovarga 578.-ra a képen egy tál sok fajta fügével.Erről jutott eszembe ,hogy csinált-e már v.melyikőtök v.miféle fajtajismertetőt /akár a kákiról is/ amelyben képekkel,saját tapasztalatokkal mutatná be az egyes fajtákat.Ez segíthetne a további beszerzésekben ill. meglévők beazonosításában .Tavasszal én is szeretném bővíteni a fajtaválasztékot /persze a környéken fellelhetőket csak teljes pompájukban tudom majd minősíteni ,viszont akkor már nem hiszem hogy lehet dugványozni/
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2170
Aki szerelmese szülőföldjének, vagy lakóhelyének, hajlamos úgy képzelni, hogy annak a helynek valamilyen abszolút értékben kifejezhető vonzereje van. Ez nem föltétlenül van így, még az ezt erősíteni látszó példák ellenére sem. Petőfi költeményei bizonyítják, hogy ugyanúgy lehet ragaszkodni egy, turisztikai szempontok szerinti pontozás alapján beláthatóan alacsonyabban értékelhető helyhez is. Az identitás meglétéről, gyenge voltáról, vagy annak teljes hiányáról van szó, nyilvánvalóan.
Előzmény: ninovarga (2169)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2169
Viccelünk ezzel, de engem tényleg nagyon mélyen elgondolkodtatott, hogyan lehetséges, hogy ennyir idős emberek ilyen szívesen jöjjenek számukra addig teljesen ismeretlen, idegen helyre. Azért is nehezen tudom ezt megérteni, mert nekem a gyerekkorom helyszínétől mindössze 20 km-re elmozdulva is gyötrő nosztalgiám van és irigylem azokat, akiknek megadatott, hogy az egész életüket ugyanabban a környezetben, sőt ugyanabban a házban éljék le, mint például a "télibarack" tulajdonosa, akivel gyerekként sokszor játszottunk együtt ugyanott, ahol még ma is él.
Előzmény: valila (2163)
ninovarga Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2165
Rajta hát!
Előzmény: valila (2163)
valila Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2164

Nino, ez már valahol emberkínzás ilyen képeket

feltenni. 3 szem kákival szeretnék álmodni.:)

Előzmény: ninovarga (2141)
valila Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2163

Nino,

csatlakozom Béla1007 véleményéhez. Tényleg fantasztikusak a
kirándulás fotói. Már nekem is lenne kedvem a költözéshez. :)

Előzmény: Béla1007 (2137)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2161
Na ma teljesen lehervadtam.Délelőtt nagy áskálódás közepette.jön a tesó SMS-e,kérdi hogy az 1 azaz egy db fát amit nekem vett elküldje -e vagy majd tavasszal elhozza.Azt hittem rosszul látok.9 fajtát írtam fel neki,ebből 5-re azért számította.De 1...hát azok után hogy a faiskolások érdeklődésemre válaszra se méltattak ,ez az egy fa...elkeserítő.Ilyen sovány ültetési szezonom még nem volt,ezek után az kell hogya szemzéseim közül se hajtson ki egy se.Apropo:a kákit lehet saját magcsemetére szemezni v oltani.A tesó próbaképp vetett és egy ki is kelt.A fügebokraim is szaporodnak,a két tavaszi dugvány él és a szomszédnak tavasszal adott bokor bennszakadt győkereiből is van két sarj.Valami legalábblegyen.Azért leírom ,hogy mik közül szerettem volna venni/ha valaki foglalkozott volna velem/:alma :Fuji-de csak M9-en,Szilva:az új németekből Elena,kKatinka,Haganta,Topend ,kajszi:Kuresia,Őszi+kopasz:Silver Giant,Rome Star,Fayette,Incrocio Pieri,Apolka.Ezeken kívül érdekelne még /Mo-n gondolom talán 100 múlva Kapható/:alma:Rubens,Elise,vm Delbarestivale klón,Junami.körtéből Fertilia Delbard/10éve volt róla cikk a Kertészet Szőlészetben csupa dícséret és hol van...?/Erika,Novembra,Benita,Uta,Dicolor,Verdi .Őszi+kopasz:Big Top,Maria Marta,Glohaven,Royal,Glory,Rich Lady,Elegant Lady Honnan tudnék ezek közül csak egyet is beszerezni ?
Előzmény: Béla1007 (2088)
Floo2 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2160
Ez nagyon kemény!
Ilyen fa nekem is kell!
Ráadásul finom is, nem olyan az íze, mint a korábbiaké, olyan, mint a kompót, de finom!
Előzmény: ninovarga (2157)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!