Akkor tényleg nem sokon múlt, kár érte:( Addig biztosan nem küldöm be a füzetemet, amíg hiányzik ez pár kilométer (a tokodi horgásztó -Hegyestető szakasszal együtt), jövőre így vagy úgy, de újra itt.
Azt hittem, hogy a tuhu-n csak GPS track alapján lehet útvonalat módosítani! Nekem megvan a teljes track a három napos túráról, de még nem volt időm letölteni sem a kütyüről!
Nekem is van olyan az igazolófüzetemben, hogy a terepen volt 2 bélyegző, meg még este 1, így nálam mindhárom szerepel. Mondjuk a gumibélyegzők nem térnek el nagyon, csak ilyen KÉKTÚRA / KÉK TÚRA / KÉK-TÚRA szintjén, vagy az egyik fekvő helyzetű (széles), míg a másik inkább keskeny és magas. + még ezek ismétlései, ha nem lettek elsőre kiválóak, + még az OKT-50 pecsét, + még a váras pecsétek, + még volt, ahol találtunk egy teljesítménytúráról kinn hagyott pecsétet: így van olyan oldalpárom, ahol összesen 26 darab bélyegzés található, mindez 2 nap termése.
De a hétvégén jártunk Koldusszálláson, ahol meg 3 bélyegzőt találtunk a terepen, csak sajnos pecsétpárna nem volt épp egyikünknél sem, így 2 látszik egyáltalán, azok sem valami szépek. Pedig az "OKT KSZ" igazi különlegesség :-)
"Messzire visszamentünk, de elsőre nem lett meg, és mivel még sok hasonló elágazást jósolt a térkép Szelestéig, a hatalmas késésre tekintettel, inkább kerültünk a biztos úton"
Igen. Emléxem, hogy a jobbra térítő jelzések egy koros tölgyre voltak festve, de ugye ott most egy nagy irtásfolt terpeszkedik, és a fával együtt a jelzés is eltűnt. Pedig a letérés után már nem lett volna különösebb problémátok az útkereséssel, csak a dzsindzsával. Ahogy az általad berakott térképrészlet is mutatja, az út zömét egy nyiladékszerűen egyenes földúton kellett volna megtenni, és láttátok volna az öreg vedcseresznyefát is. Sajnos, ott már erősen alkonyodott, nem sikerült a róla készített képem.
A dzsindzsa pedig ott van, ahol erről az útról le kell térni balra egy fiatal lucfenyvesbe (picivel korábban, mint ahogy a térkép jelzi), meg utána még egy rövid szakaszon az erdőszélen. A tényleges nagy dzsindzsát a szelesteiek felszámolták 2008 óta, mióta nem jártam arra, nyitottak egy új földutat, azon most király volt haladni és elérni a falut.
Még egy apróság, de erről még írok majd a szokásos túraleírásban (valszeg a hétvégén):
Tömörd felől jövet nem csak Szeleste után van változás az útvonalban a 86-os főút falut elkerülő új nyomvonala miatt, hanem előtte is! A felsőszelestei templom után elkerítettek egy nagyobb területet, ahol a kéktúra földútja is haladt korábban, tehát arra nem lehet most menni. Ehelyett a templomkerten keresztül jutunk ki egy mellékutcára, azon kell leereszkedni a főutcára és elindulni rajta nagyjából déli irányba. Ez annyira friss változás, hogy még a tuhu sem jelzi. De a jelzések szépen fel vannak festve, és a temlomkert kerítésoszlopaira festett kapujelzéseket komolyan kell venni! :-)
Az általam most leírt két kisebb változást felkapartam a térképre is.
Azt hiszem, kicsit félreérhetően kezdődik a mondanivalóm. Természetesen semmi köze a hozzászólásnak a véleményed minősítéséhez, egyszerűen csak megírtam az eddigi legkalandosabb kirándulásunk történetét:)
Mi kedden délután, az Ablánc malom- Bögöt kiránduláson, az eddigi legnagyobb eltévedésünket (egymás után rögtön kettőt) köszönhetjük a helynek (is).
Elsőként, voltak a szép táblák, amik végig kísérték az utat, gyorsan megszoktuk őket, a zarándokút eddig is sok helyen azonos volt a kékkel, a mi kéktúra atlaszunk még nem jelöli, de a látványos irányjelzések tetszettek.
Egy sokadik tábla:
Alul egyből ki is szúrtuk a kéket, fent is csupa jól ismert kéktúra- helységnév, amiket az előző napi felkészülésen is végigjártam az űrből: Bögöt, Csénye, Sárvár, Szeleste... ja, az nem! Ez sajnos elveszett a tábla kb.80 db információja között.
Igen, a sokadik K+M irányjelzés után is észre kellett volna vennünk, de helyette egyszerűen tovább haladtunk, egy újabb ismerős betonoszlopon is túl...
Egy óra séta és négy perc metszőollózás után* ugyanott:
Hoppá. Lehetett volna kicsit egyértelműbben:(
Innen viszont örültünk, mert átlagosan 40 méterenként jöttek a remek jelzések (igaz, nagy részük továbbra is az ágak takarásában)
Aztán egyszer csak megint semmi; szerencsére a térkép alapján most egyértelmű volt, hogy elmentünk egy leágazás mellett, ami bevezet egy sűrű, fiatal erdőbe. Visszafordulás, és keresés a fák között. Nem segített sokat sem a 2003-as műholdkép, sem a még régebbi atlasz, mert az erdők nagyot változtak, sok a friss tarvágás, megbízható GPS pedig nem volt náluk (a telefoné az eddigi egy év alapján, nem az). Messzire visszamentünk, de elsőre nem lett meg, és mivel még sok hasonló elágazást jósolt a térkép Szelestéig, a hatalmas késésre tekintettel, inkább kerültünk a biztos úton:
Szóval csodálatosak voltak az itteni erdők, de a 8-10 év tapasztalatom sajnos még elégtelen volt a kényelmes megismerésükhöz.
Tanulságok: 1- iránytű. A kanyargós hegyi utakon, tele tájékozódási pontokkal, remekül megvoltam nélküle, de sík vidékre kelleni fog. 2- ismeretlen tájon telefonra mentett műholdkép (okt esetén a nyomvonallal), nem csak egy-két jellegzetes szakaszról, hanem a teljes útvonalról. A 8 éves kép már nagyonn ritka, általában 1-2 éves felvételek, remekül bemutatják a tájat. A többi sajnos egyszerű humán faktor, így nem ígérhetek semmit!
A szelestei templomhoz az időtérképen 12:55-öt számítottam, 15:05 lett belőle, így öt és fél helyett három és fél óra maradt a maradék 12,5 kilométerre (Porpác állomásig) és közben a fotózásra. Végül meglett, de ilyet még egyszer nem:) Ez volt eddig messze a legnagyobb késés, amit behoztunk. Még gondolkozom rajta, hogy legyen-e belőle album, vagy szervezzek egy ismétlést jövő ilyenkorra, most éppen az előbbire áll a dolog, kis részben azért is, mert az eddigi legdrágább utazás címét is valószínűleg ez a nap szerezte. Most egy kicsit hosszabb szünet következik a kéken, de ha leesik a hó, irány a Zemplén.
*igazából nem, mert csak pár perc van a két kép között... illuszráció.
Jah, és a pecsételés is az itt említett módon - a nap végén egyszerre - történhetett, de ezt nem láttam. Abból következtetek erre, hogy Németbányánál az égvilágon senkit sem érdekelt, hogy hol van a pecsét és nem is stemplizett senki. Illetve nem mondok igazat, mert egyvalaki a csoportból - egy középkorú hölgy - amikor intéztem a hivatalos dolgokat odajött és megnézte, hogy mit csinálok és hogy milyen is egy OKT bélyegző a helyszínen.
Ezt én is alá tudom támasztani, saját szememmel láttam ezeket a bélyegzőket egy zacskóban az OKT 50-es emléktúrán, amikor csatlakoztam hozzájuk egy napra. Én is azt szerettem volna, ha azzal bélyegeznek nekem a füzetbe (ez volt az ígéret), de kiderült, hogy városlődi pecsét nincs nekik. Ugyanis - mint tudjuk - ott a vasútállomás bélyegzője szolgál igazolásul (meg "bármilyen bélyegző a településen") Ezért nem pecsételtünk pl. az egyik utunkba eső kocsmában sem, gondolván, majd a többiekével együtt, így nem tartjuk fel a csoportot, akik már elindultak valamivel korábban. Németbánya felé félúton derült ki dolog az egyik bevárási pontnál. Elég súlyos félreértés volt, ráadásul a társamat is félrevezettem ezzel (igaz, engem is megtévesztettek) és nagyon szégyelltem magam. Így aztán se neki, se nekem nem volt pecsét, pedig én direkt erre a szakaszra jöttem le (hiányzó szakaszom volt). Aztán sikerült megoldani a túravezető hathatós segítségével a pecsételést anélkül, hogy külön mégegyszer ezért le kellett volna mennem, de azt a hosszadalmas hercehurcát, amivel járt nem kívánom senkinek! :) Meg ez az egész városlődi bélyegzés nagyon gázosra sikeredett.
Szóval értelemszerűen csak azok a pecsétek vannak az ilyen túracsoportoknál, ahol egyébként is van hivatalos MTSZ-es bélyegző.
Bár HEV megelőzött, de kiegészíteném... :-) Ehun van leírva, hogyan kell itinert készíteni a tuhu-n:
Remélem, az apró betűk olvashatóak lesznek a képen!
De most nem ezért ragadtam billentyűket! Mint már írtam a korábbiakban, jártam egyet Velem és Sárvár között, és Kőszegtől Sárvárig a Mária Út és az OKT nyomvonala kisebb eltérésektől eltekintve megegyezik. Ezen a távon figyeltem fel a Mária Út jelzéseire. Ezek nagy része nagyon praktikus betonoszlopokon került elhelyezésre, ami szerfelett előnyös a mostanság meglehetősen elszaporodott megélhetési fém- és fagyűjtők tevékenysége miatt. Egy ilyen oszlopot alaposan körbe is fényképeztem, és részletesen végigtanulmányoztam.
Általában úttöréseknél vannak elhelyezve, rendkívül következetesen! Mutatják a leközelebbi településeket mindkét irányban az ott elérhető szolgálatatásokkal, a harmadik oldalukon pedig egy jelmagyarázat van elhelyezve az alkalmazott piktogramok jelentésével! Az első képen kivehető, hogy a kék sáv jelzés is fel van tüntetve az oszlopon, a tábla legalján - minden kommentár nélkül.
Ami meglepett, az a logisztika: pontosan felmérték a távot, feltérképezték a települések szolgáltatásait és mindezt nemzetközileg is közérthetően rendelkezésre is bocsátják. Előnyös a kialakítás is: a betonoszlopot (gondolom, vasbeton) nehéz tönkretenni, ha pedig a műanyag táblarészt rongálják meg (lefújják, leszakítják), a meglévő sablon alapján könnyű utángyártani (talán van is belőle tartalék). Egyetlen kifogásom van csak ellene: anyaga miatt nem illik az erdőbe, de persze így a praktikus.
Egyébként van "közönséges" útjelzés is ezen a szakaszon:
Persze ezen a szakaszon a kéktúra jelzettsége is nagyon jó!
Az adott turistajelzés mezőbe ird be annak a jelzésnek a nagy kezdőbetüjét amelyiket keresed: K,P,S,Z lehet ezek a sávok, kiegészítő jelzések értelemszerűen: +,L, 3, 4 bővebben itt:
Egyszerre egy félét lehet kiválasztani, és jelöld be, hogy 'csak ilyen' ez azért szükséges mert a kijelölés közben elmászhat az itiner ha talál rövidebb utat!
Egy adott szakasz mérése a fentiek beállítása után úgy történik, hogy az egérrel végig kattingtatod azt a szakaszt amire kiváncsi vagy.
IE böngésző esetén a kijelölt út sötét szürke kiemelést kap, mindig elágazásokra KELL kattintani nem az útszakaszok közepére.
Ha úgy gondolod, hogy kijelölted amire kiváncsi vagy akkor katt az 'itiner' -re és ott látsz egy térkép vázlatot, pontos táv és szint adatokat, burkolat adatokat, fonódó jelzés adatokat és egy szintmetszetet. (el is mentheted ha akarod)
Ha elsőre nem megy a kijelölés akkor töröld és kezd újra, néha az is segít ha ellenkező irányból csinálod a kijelölést és mérést ez nem gond, mert az emelkedést és a sülyedést is számolja a rendszer.
A térképben vannak hibák , szakadások, ezek egyes szakaszok kijelölését gátolják, ha ilyet találsz jelezd és próbáljuk javítani.
Akinek pedig van GPS-e és főleg ha használja a turistautak.hu ingyenes térképét örömmel vesszük ha a terepen készült trackjét, megosztja velünk, hiszen az egész térkép igy készült el 2004-től, azaz önkéntesek adatszolgáltatásával, önkéntesek rajzolják.