Talán még nem késő közhírré tennem, hogy a birsalmasajt a kuktában, egyben főzős módszerrel és főleg a fele, azaz 40dkg cukor/kiló gyümölcs aránnyal is tökéletes és elégségesen édes lett!
Elkezdtük a feldolgozást. Némi főzés után kilágyult a galagonya, majd a magokat a mellékelt ábra szerint megfelelő résméretű gyümölcsösládán passzíroztuk át kűműves spakli segítségével. Természetesen a spaklit nem a malteros ládából vettük ki. Üdv. W8.
A bogyók szárvégeit szemenként kézzel szedtük le. Hárman négy órán át dolgoztunk rajta megállás nélkül. Így eddig a szedéssel együtt 27 óra kézimunka van rajta és még lekvár sehol. W8.
Jól látja öreg néném, valóban galagonya és kökény. Összesen olyan 50 kg lehet, hárman szedtük, mintegy 5 óra alatt. Egyik nap 3 óra, a másikon 2 óra volt a kellemesen kibírható. Ma kezdődik a feldolgozás. W8.
Nálunk a som augusztus végén keddett érni kb.szeptember 20. Sokan nem is ismerték az hitték valami díszcserjén lévő bogyót szedek. Nagyon súrű, süteménybe, palacsintába egészen kiváló - sűrű, kemény - lekvárt sikerült belőle csinálni, pedig nem kellett sokáig főzni.
Én nemrég csináltam, idén almával. Az csak legenda, hogy a magokat passzírozás nélkül ki lehet szedni, bár ha teljesen összemancsikolod, állni hagyod, lehetséges, hogy leszáll az aljára, de félő, hogy közben erjedésnek indul.
Én főztem pár percig, míg felpattantak a magok, átpasszíroztam. Lehet, hogy néhány mag beletört, de nem baj, a szőlőmag egészséges. A kapott levet cukroztam, én csak 10 deka cukor/kg-al, a szőlőtől függ. Tettem bele dzsemfix 3:1-et, a két kiló lébe 1 csomaggal. Főztem kb 5 percig, kis üvegekbe tettem, pár percre fejre állítottam, másnap felcimkéztem, helyretettem.
Otelloból finom lekvárt lehet készíteni, én a felforralt szőlőt szitán áttörtem és zselésítővel és cukorral főztem össze. Ha nem akarsz hozzá semmit adni, akkor kb. a felére be kell forralni, de akkor már nincs meg a friss, gyümölcsös íze.