"Ja elfelejtettem! a lábazat,az maga az alagsornak a fala,ami 2,5m magas a földfelszíntől"
B+ az információidat.
Akkor mi az a 90 centi, amiről beszéltél?
"nem tudom szigetelni,mert sok cső fut ott"
Pedig vagy az alagsor mennyezetét hőszigeteled, vagy a lakás padlóját hőszigeteled, vagy a hátralévő életedben minden télen kidobsz 30 darab ezrest az ablakon.
(na jó, ha az alagsor külső falait is hőszigeteled 10 centi vastagon le kb a fagyhatárig, akkor lesz egy 16 fokos pincéd, úgy csak 15 darab ezres évente)
"mert fűtés nélkül is van ott lent,13-14 fok"
Azt te csak hiszed. Fűtés nélkül télen kb 5-8 fok lenne ott. A többi hőt a felette lévő lakástól kapja, tehát most a lakásod fűti ilyen kellemesre az alagsorodat (a te zsebedből).
"fűteném,nem olyan lenne mint 1 gyengébb padlófűtés???"
Az FŰTi a lakásodat, ami MELEGEBB a lakásodnál, egy 20 fokos padló viszont HŰTI a 22 fokos lakásodat.
" sztem olcsóbban kijön ,ha fűtöm inkább az alagsort,mert fűtés nélkül is van ott lent,13-14 fok......ha fűteném,nem olyan lenne mint 1 gyengébb padlófűtés???"
Ja elfelejtettem! a lábazat,az maga az alagsornak a fala,ami 2,5m magas a földfelszíntől és efelett van a lakótér.........
De észre vettem,hogy ha az alagsor hideg,akkor a fölötte lévő lakótér is jobban hűl.........az alagsor plafonját nem tudom szigetelni,mert sok cső fut ott,meg 130 m2 a felület össz......sztem olcsóbban kijön ,ha fűtöm inkább az alagsort,mert fűtés nélkül is van ott lent,13-14 fok......ha fűteném,nem olyan lenne mint 1 gyengébb padlófűtés???
"40-45 méter lábazattal és 0,3 méter magasan: 12-14 eFt-ról beszélünk."
Részben igazad van,
de a vizesedő részre már nem mehet olcsó fedőfestés, oda tudtommal már csak a marhadrága lábazati vakolat mehet, ami viszont nem csak az alsó 30 centire megy, hanem mind a 90 centire.
Tehát 40-45 méter 30 centi széles xps ára PLUSZ 90 centi szélességben lábazati vakolat ára PLUSZ gondolom ezt a vakolatot nem képes akárki felkenni magának, tehát esetleg még egy szakember X órányi munkadíja is.
"Főleg, hogy a -60... -90 cm sáv simán hoz a konyhára energia megtakarítást is..."
Nem tudományos számítás eredménye (talán ki sem tudnám számolni: vonalmenti hőhíd), de szerintem 45 méter -60 centis lábazathoz képest a -90 centis lábazat évente talán csak 3 ezer forinttal takarít meg többet. (valahol láttam némileg segítő táblázatot, de most nem tudom, hogy milyen néven keressem)
Ráadásul ha ez a 60 centi nem csak vicces 5 centi vastag, akkor talán még ennyi hasznot sem hoz a plusz 30 centi.
És ahol a befektetés megtérülési időpontja fontosabb, mint az esztétika...
"A házunk lábát szigetelnénk,ami 90 cm magas van kint a talaj fölött!"
A talaj felett kb 30 centi az a vizesedő zóna, amelyet sajnos muszáj xps-sel szigetelni, DE CSAK AKKOR, HA AKAROD SZIGETELNI AZT A RÉSZT.
A lábazati hőszigetelés legfontosabb jellemzője, hogy mennyivel nyúlik le a padlósík alá. 20 centi lábazati hőszigetelés már érezhető nyereséget hoz (habár még nagyon keveset) neked viszont 90 centi áll rendelkezésedre, amelyből ha ki is hagyjuk a vizesedő alsó 30 centit, még mindig marad száraz 60 centi.
Tehát a helyedben a fali hőszigetelést megtoldanám lefelé 60 centivel olcsó EPS-sel, a maradék alsó 30 centi meg bekaphassa hadd vizesedjen csupaszon.
Sőt, engem zavarna, hogy hülyén néz ki a lépcsős ugrás odalent, ezért ezt a 60 centit lefelé vékonyodó lapokkal oldanám meg, így 30 centi magasságban a hőszigetelés alja szépen belesimulna az eredeti falba.
Így egy gramm drága XPS-re sem lesz szükséged és mégis elég jó lábazati hőszigetelésed lesz.
Minimum az also 30 centinek XPS-bol kell lennie, utana fole mar mehet a sima feher hab. Alul az xps-t nem raultetni a jardara (lapozz vissza, van rajz rola, hogyan kell)! Kerdes, hogy mibol van a labazat, milyen vastag meg hasonlok, de az 5 centi eleg karcsunak tunik altalaban.
Majd az okosak megerositenek/cafolnak, de ha magat a hazat meg nem szigetelned, akkor szerintem celszeru lenne a belso padloszint fole vinni a labazati szigetelest 10-20 centivel, mert ha sikban van vele, akkor faszan hohidas lesz, ezen kivul ha nem log fole nagy eresz, akkor amig nem kerul a hazra is szigeteles, a labazatszigeteles tetejen a vizelvezetesrol gondoskodni kell (gy.k. badogozni kell a tetejet).
Lábazatra xps vagy austrotherm expert való. Ahol a járda van az alsó elemnek mindenképpen xps-t rakj be. Ettől feljebb rakhatsz EPS-80 vagy grafitos lapot.
nézd a negatív oldala a járda kérdésnek: a járda kvázi egy nagy hőhid ha neki van betonozva a ház lábazatának...
ha a pozitív oldalát nézed: neked fűtőt járdád van amin a hó, jég egy idő múlva elolvad...
Az általad javasolt megoldás a legrosszabb 2x csinálhatod így a lábazatodat. egyszer úgy ahogy leírtad pár év múlva bontod és utána szakszerűen xps lapokkal..ha nincs pénzed hagyd úgy a járdát ahogy van...már az is nyereség ha a lábazatod szigetelve lesz...
A házunk lábát szigetelnénk,ami 90 cm magas van kint a talaj fölött!
Lehet ezt is normál 5 cm-es nikecellel??? Lehálóznánk,ragasztó még rá,na meg 1 réteg alapozó,a színtelen fajta.....sajnos csak erre telik...ja a lábazat mellett nem tud megállni a víz,mert beton járda van mind a 4 oldalon öntve, amit nem szednénk fel...Így ez hamar tönkre menne???
A nettó bruttó dologról hátha valakinek jól jön az infó a későbbiekben:
"A termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni."
A mester eddigi produkcioja alapjan barmit is irnak barhol, a te ertelmezesedben az brutto, ha nem tetszik neki, pereljen be az esetlegesen jogos maradekert :P ;) (de amugy sima boltban, webshopban is egyenesen tilos az x+afa arfeltuntetes, igy azt valoszinusitenem, hogy amennyiben az ajanlat cimzettje nem gazdalkodo szervezet, hanem ha jol veszem ki, esetetekben 4 db. maganszemely, az ott sem lehet x ft+afa formatumu, no meg hat a jozan paraszti esz szerint is, ha nincs ott a +afa, akkor az annyi forint, ami ott irva vagyon).
Akkor a parkannyal meg igaza is lehet, bar nem emlekszem, hogy nagy elteresek lettek volna.
Mas:
Meg tudod vagy tudja valki mondani, hogy ha egy arjanlaton nincs feltuntve az osszegnel, hogy netto vagy brutto akkor az netto vagy brutto arkent ertendo?
Nálam a cserepek alatt sima tetőfólia van. Szellőzők meg a padlás felsőrészén vannak. Így gondolom nálam a 2. verziót kell alkalmazni. Vagy ha kicserélném ezt páraáteresztő fóliára, akkor nem kéne légrés?
Az vízorros élvédőnek a helyes nemesvakolat felhordása után, hogy kell kinéznie?
Elképzelésem szerint magának a kis vízorrnak szinte teljesen ki kellene látszania, hogy a homlokzaton folyó víz ne forduljon vissza és folyjon végig a lábazaton, hanem szépen lecseppenjen.
Pillanatnyilag a ház nagy részén nem tapintható ki a vízorr mert telibe van kenve nemesvakolattal. Ez egyébként a kivitelező szerint így helyes.
A másik pedig, hogy a párkányok szintjét nem lehet egy magasságba hozni mert nem lehet a magasságukon változtatni. Az ha gyárilag rossz volt akkor az is marad, nincs az a kivitelező aki össze tudja hozni. Ez így lenne?
Az ilyen keresztkérdéses csőbehúzást jobb, ha olyan ember csinálja, aki
1: érzelmileg/anyagilag nem érintett (ez NGYON fontos, mert esetleg készakarva felidegesítik, hogy hibázzon),
2: ráadásul szakmailag előre belát azokba a zsákutcákba, amelybe esetleg őt próbálják becsalni (gondoljunk arra, hogy az ellenfélnek lehet már nagy gyakorlata is az ilyesmiben).
Szóval okos ember nem önmaga vállalkozik effajta küzdelemre, hanem kiállít maga helyett egy profi bajnokot ;)
Ha nincs pénz bajnokra, akkor szóbeli helyett az írásos tárgyalási formát javaslom (pl email). Ez ugyan sokkal lassabb, de közben van idő gondolkodásra/utánajárásra (és lehiggadásra ;), sőt, egyúttal megoldódik a jegyzőkönyv/hangrögzítés problémakör is.
Most nincs itt a szerződés, de ha jól emlékszem nincs benne semmi az átadás átvételről.
Olyan 15% körül van még nálunk.
Ha én egyedül tudok perelni akkor nagyon megfontolom a pert mert szerintem van esélye nagyobb kártérítésnek. Ennek persze még utána járok ha odakerül a sor.
Sajnos ügyvédet mér nem nagyon tudok szerezni mert holnap reggel jön a kivitelező.
A múltkori beszélgetés úgy zajlott, hogy gyakorlatilag hülyének néztek, bármit mondtam az helytelen technológia volt, a műszaki irányelv csak nyugat európában érvényes.
A következő beszélgetésnél a szakértő is elmondta ugyanazt amit én néhány kiegészítéssel (a művezető jelen volt a kivitelezővel pedig telefonbeszélgetés). Először őt is megpróbálták hülyének nézni de rájöttek, hogy b@sszameg igaza van.