Keresés

Részletes keresés

csakb Creative Commons License 2002.02.13 0 0 418
Valami amatőrcsillagász-HOWTO létezik?

Igen. Amatorcsillagaszok kezikonyve. Kabe mostanaban kerul a konyvesboltokba az uj kiadas.

csakb

Előzmény: eRCé (414)
h-alga Creative Commons License 2002.02.13 0 0 417
10 queue! (tenkjú)
Köszönöm!
Előzmény: pert1 (416)
pert1 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 416
Pl. a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján van egy Csillagászati jelenségnaptár

http://www.mcse.hu/evkonyv/jelenseg/

az adatok más időpontra menüpontra kell kattintani

Előzmény: h-alga (415)
h-alga Creative Commons License 2002.02.13 0 0 415
Hi!
Segítségre lenne szükségem:
A Neten hol találhatom, hogy ez évben Bp-en mikor kel és nyugszik a Nap és a Hold, és utóbbi milyen fázisban van?
Köszönöm!
HAlga
eRCé Creative Commons License 2002.02.12 0 0 414
Sziasztok,

Elég régóta érdekel a csillagászat, és végre elhatároztam, hogy bele kéne magam ásni. Tudnátok abban segiteni, hogy is álljak neki? Abszolút láma vagyok, szal szerintetek mi az amit mindenképen el kéne olvasni? Valami amatőrcsillagász-HOWTO létezik? (Ahonnan lehetne rá alapozni) Szóval jól jönne némi tanács. Kösz előre is.

eRCé

gyuribá Creative Commons License 2002.02.08 0 0 413
Hali,

Több helyen látok orthoszkópikus okulárokat hirdetni. Pontosan mik ezek?

Az otthoni Huygens okulárokat szétkaptam, kb ennyi az össz tudásom plusz az, hogy a Plössl sokkal jobb -bár még sajna nem teszteltem ilyet...

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.07 0 0 412
Heló!
Sajna csak annyit értek a CCD-hez, hogy tetszik a kép vagy nem.o)) Kicsit segített F.G. cikke az idei évkönyvben, legalább sejtem hogyan működik.
Jó megérzés, most éppen nem lakom Hattyason, majd egy pár hónap múlva újra.
Ja, nekem Starrym van, nagyon szupi, sajna nincs internet azon a gépen.
Üdv.
Előzmény: csakb (406)
csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 411
Haho!

Nem akar valaki valtozocsillagokat eszlelni? Jo alkalom a kezdesre a most kitort V838 Mon megfigyelese. Jan. 10-en fedeztek fel (kb. 14 magnirol 10-ig fenyesedett), es nova-gyanus objektumkent katalogizaltak. Februar 2-ig 10 magni kornyeken mocorgott a fenyessege, majd hirtelen egy nap alatt ujabb 3.5 magnit fenyesedett (reszletes hirek a VSNET-en). Sokan arra gondoltak, hogy vegre tobbszaz ev utan megint lesz egy galaktikus szupernovank. Jelenleg ugy nez ki, hogy beallt a fenyessege ugy 7 magni kornyekere, es szupernova helyett "csak" valami pekuliaris novaval van dolgunk. Persze lehet, hogy ujbol erot vesz magan es tovabb fenyesedik. Mindenkeppen jo lenne eszlelni a dogot.

Viszonylag konnyu helyen van a koraesti egbolton. Reszletes keresoterkepek osszehasonlito csillagokkal pl. itt lelhetoek.

A valtozocsillagaszat irant erdeklodoknek erdemes atbongeszniuk az MCSE Valtozocsillag Szakcsoportjanak honlapjat.

Bombaeget mindenkinek! (Itt Szegeden mar napok ota kod van... :((((((((( )

csakb

csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 410
allinkek = a linkek

Előzmény: csakb (409)
csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 409
Khmm... Szoval allinkek helyesen:

SIMBAD, NED, ADS stb.

- Digitized Sky Survey: DSS.

csakb

Előzmény: csakb (408)
csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 408
hááát, azért szerintem van egy kicsi...

Plom-plom. Igazan reszletes keresoterkephez valoban nem eleg a skyglobe... De egy - akar fenymasolt - Uranometria majdnem minden vizualice igenyt kielegit (szerintem).

Van a Starry Nighthoz hasonlo ingyenes, linuxos progi, az Xephem. (Ezt csak ugy halkan mondom.)

Ha van internyeteleres, akkor ingyenesen rendelkezesre allnak a csillagaszati adatbazisok:

- hihetetlen mennyisegu info: NED, ADS stb.

- Digitized Sky Survey: DSS.

csakb

Előzmény: Dr. Lecter (407)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.04 0 0 407
Szvsz. a hatekonysagukat tekintve nincs valami boduletesen nagy kulonbseg,

hááát, azért szerintem van egy kicsi...
Nemrég vettem meg a Starry Night Pro-t, szerintem igen izmos cucc. Sajna Meade LX200 hiányában a kukkervezérlést még nem bírtam kipróbálni, többi feature viszont elég ütôs. (hihetetlen mennyiségű infot tud helybôl, plusz felmászik a netre pl. bármelyik HST-felvételért a kb. százezer közül, az ég bármely pontjáról a nagy Digital Sky Survey katalógushoz, stb)

Mondjuk nem távcsô melletti keresônek használnám leginkább, az igaz.

Előzmény: csakb (406)
csakb Creative Commons License 2002.02.04 0 0 406
hattyas (396)

Igen, ott. Lassan egy eve, hogy megdoglott az ST-6-os kamera a kukkeren. Nemreg szereltuk fel az uj ST-7E-et, ugyhogy a lenti kep tkp. a first-light kategoriaba tartozik. Ha sikerul majd rendesen polusra allnunk, akkor lesznek jobb kepek is. Most max. 20 mp-et lehet bemozdulas nelkul exponalni.

Amugy honnan ez a hattyas nev? A Hattyason laksz?

Deino (403)

A Skyglobe elfut egy 286-os gepen 640 k RAM-mal, DOS alatt. Szvsz. a hatekonysagukat tekintve nincs valami boduletesen nagy kulonbseg, az arukban annal inkabb. A valodi egboltnal egyik sem tud tobbet, tavcso mellett keresonek meg elegge korlatozottan hasznalhatoak. Ha valakit erdekel, a skyglobe-ot el tudom kuldeni mailben.

Az 1024x768-as Univerzumnal millioszor tobbet er a valodi.

csakb

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.04 0 0 405
Nem, most nem a saját gépemen vagyok, majd belinkelem honnan szedtem.
A jusztírozás megtörtént a távcsövön?
Előzmény: gyuribá (401)
540i Creative Commons License 2002.02.04 0 0 404
Éppen ma láttam a SkyGlob-ot.
Szerintem a Calc. sokkal részletesebb: pl. M vagy NGC jelzésű objektumokat is megmutat, két csillag távolságát is tudja, etc.
De az is lehet, hogy a a SkyGlob-ot nem ismerem elég jól.
Előzmény: Deino (403)
Deino Creative Commons License 2002.02.04 0 0 403
Mivel tud többet, ill. mennyiben más a Skyglobe, mint a Starry Night?
540i Creative Commons License 2002.02.04 0 0 402
Sziasztok!

Ajánlom mindenkinek a StarCalk 5.5 programot.
Másodpercre mutatja a csillagképeket, csillagokat, távoli objektumokat, bolygókat.
A legrészletesebb könyvben sincs ennyi csillag és azok adatai(színképosztály, látszólagos fényesség,távolság...).

gyuribá Creative Commons License 2002.02.03 0 0 401
Hattyas,
Ez a bolygómozgás-képsorozatot nem egy program gyártotta?

Csakb,
Köszi a tippeket

Kicsia alaposabban kipucoltam az objektívet és az okulárokat, de rá kellett jönnöm, hogy ettől nem fog javulni a határmagnitúdóm ha egy kicsit is párás a levegő- még zenitben is enyhén szürke az ég, 10mg felett mindent elnyel...

Most nyílik az Electro World nem messze, és a legtőbb estén fölötte 20-30 fokig kb. 1-es a hm...

kaviat Creative Commons License 2002.02.02 0 0 400
ja azt meg grillezve kell megenni [vagy són sütve - holnapi menü lesz, fiastyúk són sütve]

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: syrius (399)
syrius Creative Commons License 2002.02.02 0 0 399
Mert eltakarja a Fiastyúk :-)
Előzmény: kaviat (398)
kaviat Creative Commons License 2002.02.02 0 0 398
te jobbat csináltál volna, ezen még a sat. gyürüje se látszik és a jup. holdakat se lehet azonosítani :))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.02 0 0 397
Ezt sajna nem én készítettem. o))

Előzmény: csakb (394)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.02 0 0 396
Hú, ez szuper, gratula!
Hol készült, a Béke épület tetején?
Előzmény: csakb (394)
Biga Cubensis Creative Commons License 2002.02.01 0 0 395
Köszi a válaszokat. Az én távcsövem a Pilisben van, tehát egész tiszta az ég. Skyglobe-om volt régen, megint be kellene szereznem...

Ami zavar (amellett, hogy rettenetesen lamer vagyok egyelőre a dologhoz), hogy ha a Holdon kívül bármi mást próbálok befogni, ha belenézek a távcső saját tükrét látom. Ha a Holdat nem látnám tökéletesen, arra gondolnék, fordítva nézem, nem jól raktam össze, de nem így van.

csakb Creative Commons License 2002.01.31 0 0 394
Az alabbi kepet tegnap lottem az M76-rol. Nem valami extrem jo, de a semminel tobb. Szeged belvarosabol keszult a Dom diszkivilagitas fenyokadekatol 100 m-re es majdnem telihold volt.

csakb Creative Commons License 2002.01.31 0 0 393
Próbáld ki a Skyglobe progit. 2-300K az egész.

Bizony, az egy tokjo progi! En is a Skyglobe segitsegevel tanultam meg a csillagkepeket.

Jó ez egy 60mm refraktortól?

En 20x60-as binoklival 11-11.5 magniig latok kitamasztas nelkul. Fog meg javulni a hmg-d, ha hozzasozksz a tavcsohoz. A nagyitas novelese javithat egy kicsit a hatarfenyessegen.

Az Andromeda-t csak egy kis szürke foltnak láttam.
Ha elmennék egy kicsit sötétebb helyre, ezzel a kb 10 mag limittel milyen mély-egek láthatók élvezhető módon?

Az M31-tol nem kell sokat varni. Jo melyegek mostanaban (ami eppen eszembe jut): nyilthalmazok a Cas-Per duo kornyeken (Ikerhalmaz, M103, M52, talan az M34), esetleg megprobalkozhatsz az M76 planetaris koddel. Az M33 binoklival szep. Ja, es ott van a gamma And, ami egy szep kettos. M74 a Psc-ben. Kicsit halvany, de kellemes galaxis, 20 centis tavcsovel mar sejthetoek a spiralkarjai is, es most durrant benne egy szupernova. 13.7 magninal tart, de fog meg fenyesedni egy-ket magnit. Valamivel fenyesebb GX az M77 a Cetben.

Gem: az M35 egy kellemes nyilthalmaz, es a DNY-i reszen lathato egy masik NY is, az NGC 2158. Vagy a Gem-ben van az Eszkimo-kod (NGC 2392) is, ami egy csinos kis planetaris.

Tau: M1 (Rak-kod).

Ori es nepi zenekara: termeszetesen az Orion-kod es kornyeke. A CMa-ban a Sziriusztol D-re konnyu celpont az M41 nyilthalmaz. Esetleg a Pup-ban az M46, vagy a Hya-ban az M48.

Kikapcsolodaskeppen az Auriga nyilthalmazai kozott lehet egy kicsit koborolni (M36, 37, 38).

Ha ezeket megnezted, akkor mar eleg magasan van pl. az UMa-ban az M81-82 GX duett.

A Leo es a Coma kornyeken van egy rakat izgalmas GX, de az elkovetkezo nehany napban a Hold miatt nem erdemes eroltetni.

csakb

Előzmény: gyuribá (391)
PETYUS Creative Commons License 2002.01.31 0 0 392
Az Andromédához még kisebb nagyítás lenne jó. 60mm-es objektív kb. 10-szeres nagyítással adja a legjobb fényerőt.
Előzmény: gyuribá (391)
gyuribá Creative Commons License 2002.01.31 0 0 391
Biga,

Próbáld ki a Skyglobe progit. 2-300K az egész. Amilyen egyszerű, olyan jó! Nekem sokat segített, most karira vettem csak egy kis távcsövet, azóta egész jól eligazodom már az égen.

Más

Sikerült tegnap bemérnem a Fiastyúknál, hogy fényességben meddig látok el: 10 magnitúdó volt a limit 35x okulárral. Zenit környéke, viszonylag kevés(?) fényszenny. Telehold azért rontott.

Jó ez egy 60mm refraktortól?

Az Andromeda-t csak egy kis szürke foltnak láttam.
Ha elmennék egy kicsit sötétebb helyre, ezzel a kb 10 mag limittel milyen mély-egek láthatók élvezhető módon?

csakb Creative Commons License 2002.01.30 0 0 390
Hogyan tudok távolabbi objetumokat behozni?

Beallitod ra a tavcsovet :))))).

Beszerzesre ajanlom a Csillagaszati evkonyvet (ez kaphato a konyvesboltokban), az Amatorcsillagaszok kezikonyvet (februarban jon ki a nyomdabol az uj kiadas) es egy tavcso mellett is hasznalhato jo terkepet/atlaszt (pl. a Pleione atlasz az MCSE-tol).

csakb

Előzmény: Biga Cubensis (375)
PETYUS Creative Commons License 2002.01.30 0 0 389
Melyik sorban? :-))))
Előzmény: kaviat (388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!