Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Az emberek rühellik, ha feleslegesen ugráltatod őket, mert a kérdésedre már kaptál választ máshol. Szerintem hanyagold ezt a duplapostázást, rohadt idegesítő szokás.
Tudja az 1kg-ot is fogadni, ha megnézed a videót mondja. Illetve 1kg-ost adnak mellé, nem hiszem azért, mert nem lehet feltenni. https://er23.hu/mig-mma-160-syn/
M6x25 megy bele. Lehet, hogy adnak hozzá, a Hyundai-hoz adtak. Ahogy porbeleshez való dedikált görgőt is. Nyomozd ki, hogy kapsz-e hozzá, mert az utóbbi azért nem 200 Ft. Áramátadóból vegyél többet, a porbeles kicsit eszi. A gyári nekem kb. 1 kiló huzalt bírt ki.
A kinézett gépbe legalább belemegy az 5 kilós huzal, bár ez nagyon hobbi célra nem feltétlenül előny szerintem. Az én gépemnél még örültem is, hogy könnyebb volt az 1 kilós miatt pakolászni. A szinergikus gépet kezdőknek (is) könnyebb beállítani, az előny.
Az a Parkside gép végtelen számú YT videó alapján teljesen oké.
Tényleg felesleges a hozzászólásaidat mindkét fórumra vágólapoznod.
Az itcafe fórumon (ahol ugyanezeket kérdezed) már leírtam, hogy a kopó alkatrészek, a pisztoly, a munkakábel ugyanaz.
A Panelectrode ugyanúgy OEM gép.
A Hyundai mellett szól szerintem, hogy:
- 2 év garis,
- üzemmód választós (én se tudom, hogy pontosan mit állít...lehet hogy csak a feszültség határokat),
- gép oldali törésgátló a fogyós munkakábelnél (ott szokott sérülni a rángatástól),
- MMA-hoz és CO2 gázhoz vélhetően egész pontos skálák a potiknál (porbeleshez valószínűleg nem stimmel a ráírt V skála)
- porbelessel és CO2-vel is elég alacsonyra állítható a gép ahhoz, hogy a 0,8-as lemezt össze lehessen pontozni 0,9 / 0,8 huzallal...kipróbáltam (sajnos nem alap, hogy ezt minden gép tudja),
- porbelessel simán hozzáhegesztettem a 2 mm zártszelvényhez az 5 mm zsanér fület, és közel sem volt max-ra tekerve a gép, de az 5 mm anyag a széleken olvadt, mint a vaj,
- az MMA munkakábel 3 méteres (2 helyett)...akár ki lehet cserélni a csipeszt az elektródafogóval...kollégának valószínűleg így is fogom átadni az én gépemet,
- "ki van próbálva", ahogy sokszor leírtam, 4 kiló huzal kiment az enyémből probléma nélkül.
Hogy legyen valami negatív is: a másik fórumon volt egy illető, aki hibás gázszeleppel kapta a gépet (ezeknél a pisztolyban van), gariban javították neki, és a bosszaknkodáson meg az elpazarolt gázon kívül a posta miatt plusz költsége volt ebből.
Azt veszel egyébként, amit akarsz. :-)
A Lidl-ben 05.22-től megint lesz a csak porbelesre alkalmas szinergikus (egy potméteres) gép 40 ezerért és 3 év garival, de én +30 ezerért még mindig inkább a Hyundai-t venném.
Akkor a panelectrode olcsóbb, habár csak 2e-el. A panelectrode felé azért hajlanék, mert talán ahhoz jobban kapni fogyó alkatrészt, és nem átcimkézett gép.
Panelectrode MIG/MMA 160 D mennyire ajánlott? Ez tud védőházas módot is, ha egyszer elszánnám rá magamat. Kérdéses, hogy 1kg-os hegesztő huzalt lehet-e kapni.
30 ért vettem kb, 40 ért vitte. 55 re volt felrakva. Eredetileg 45 re tettem csak a sok retardált tolta a kb 20-25ös ajánlatokat.
Hegesztő csávó, ő is azt a hitboxot nézegeti ami nekem van. Csak még gyúr rá pénzügyileg. Olyan gépje volt amit néztem/olcsó/, hát de csak 1kg huzal megy bele, amit persze nem írnak.
Állitgatom a gépet, erre sikerült beállitani a szinergiáját... Hogy rohadjá meg...
Manuálba feltekertem mindent, szinergiába kapcsolva meg ott maradt a Volt aztán szépen hozta a jasic féle táblázatott.... De jó hogy két év alatt nem tudtam behangolni normálisan. Mindegy dolgozik teszi a dolgát azt kész.
Ahoz képest hogy az új generáció kb 70 pénz.. szerintem nem volt rossz ár.
Én kb. 130 A-ig próbálgattam a gépeimet, ezzel nem volt gondom: 1x32 A hálózat -> 16 A (B) kismegszakító -> kb. 25 méter 1,5 mm2 kábel a falban a konnektorig -> 15 méter 1,5 mm2 hosszabbító kitekerve.
De, “átfestett” gép a Hyundai, mint az itthon kapható egyéb gépek nagy része is. Redbo (China) gyártja, fut még Edon néven is a ruszkiknál. Pont azért mertem megvenni, mert így találtam róla jó véleményeket.
Más: hosszabítóhoz milyen keresztmetszet ajánlott? Az ESAB 4 mm2-t ajánl, de ekkora keresztmetszettel csak földkábelt találtam, és a 230V-os Schuko-csatlakozóknál még az ipari kivitelek (ABL) is csak 2.5-ig mennek, nagyobbat nem lehet bekötni. (150 Amperes a gép, olyan 10-15 méter kéne legfeljebb.)