Pontosan. Ezen morgok 1x éve, hogy a basi rálépett egy olyan útra, ami mindenféleképpen és megkerülhetetlenül előbb-utóbb a falnak megy - de közben meg változtatni ezen, korrigálni sem tud, mert erre épül az egész rendszere, a teljes koncepciója.
Most egyszerűen vergődik, ameddig csak tud, és a végén az lesz a kérdés, hogy mindent, az egész országot is rántja majd magával - vagy csak ő bukik - de változtatni akkor sem tud már - és nem is akar. Végső esetben majd elbarikádozza magát a Karmelitában a Koronával és az aranykészlettel, de nem fog engedni és kész...
Ha teret engednek a hazai tőkésosztálynak, az nem fogja engedni ezt a fajta mentalitást.
Ha nem engednek teret, akkor nincs adóbevétel, mert senki nem fog dolgozni.
Most van a vergődés állapota, a rendszer a teljesítőképessége határára ért, az EU beint, tehát a túlélés csak külföldi hitelekkel, eladósodással, gyorsuló lejtmenettel fenntartható, egy rakás ázsiai versenytárssal, amely pont a saját ipart fogja megfojtani.
Kinyiffantottuk a saját öblösüveggyártást, de a kaposvári török az jó.
Vannak autógyári beszállítók, de a nyakukra tesszük a GWM-et és a BYD-t.
Volt buszgyártás, de behoztuk helyettük a BYD-t, amelyik semmit nem vesz helyben. stb. stb...
Mááás... főnökkel azon tanaxunk, hogyan aggyuk vissza régesrég elavútt/elévűtt adatainkhoz való hozzáférést vevőjelőttünknek, mer'hogy a zadatvédelmi szabályoxerint a felhőből a rencer törőtte... pontosabban véglegesen hozzáférhetetlenné tette...
Rínnak, hogy a zengedélyezési - hosszabbítás/megújítás, illesmik -, eljárásokhoz köllene, egyfajta mankó gyanánt... ééés télleg, mivel juniós szabálozás, sokat nem változott... de mááá' nix... nekik meg fingjuk sincs a zegészről...
Nos, ugyan mérsékelten GDPR-kompatibilis - azééé' a saját, különbejáratú felhőmben mögvan a zegész hóbelevanc... joxerint elloptam a cégadatokat... ugyi... két kattintás, némi gépelés, majd visszatöltődikk... 75 GB iratanyag...
Pünkt ez lenne a bizonyítéééék... baaazmeg, Uram a népedet, de ha rám kerül a sor, hagyd abba...
A'sszem, inkább a szerverszobában tanálunk egy ottfelejtett drájvot... fasszom...
Nem, ez kiszorító erővel bírna a kisebbek felé. De mondom, sokadszorra és nem nagyon engedve belőle: Ha valahol probléma jelentkezik, azt elsősorban nem állami szint felé kell terelni. Főleg úgy nem, hogy napestig szidjuk az állami működést.
A valamikor sokat emlegetett szubszidiaritás nem csak valami lózung, hanem az egyik legfontosabb alapelv.
"Ha valóban a nyúlás lett volna a fő cél, akkor miért ne tett volna meg a kormány mindent ezeknek a pénzeknek a megszerzéséért? "
Erre rém egyszerű a válasz: azért, mert nem létezik a problémára megoldás. A felsőoktatási-alapítványi modellt pont erre a lenyúlásra találták ki, és a kifizetések felfüggesztésére meg pontosan emiatt került sor.
Gyakorlatilag ez olyan, mint ha azt várnád, hogy egy diktátor azért mondjon le, mert rosszat tesz a léte az országának, és miatta került az ország szankciók alá. Láttál te már diktátort, aki erre ne dacos anyázással, és a másik fél hibáztatásával reagált volna?
Nem tudnak visszakozni, nem állíthatják vissza a régi, amúgy is szétvert struktúrákat, arról nem is beszélve, hogy lopni ebből így is tudnak nem keveset (Palkovics konkrétan a K+F lopásügyi főfelügyelő), azért vannak kifizetett források is így is, és ha esetleg bukik a NER, a felsőoktatást akkor is fenn kell tartani, és ameddig az összes arra kifizetett pénz rajtuk megy utána is keresztül - addig tudnak belőle valamennyit mindig lecsípni.
Ez pont olyan dolog tudod, hogy Paks2 is egyértelműen bedőlt, de látod, hogy nem adták fel, hivatalosan ezt elismerni sosem fogják - és mi adófizetők még most is évről évre jelentős összegeket tolunk be abba az üres gödörbe - aminek aztán nagy része mind tudjuk, hol landol...
Nézd, ez egy olyan vita, amit nem nagyon lehet IRL-ügyek nélkül lefolytatni. Mindazonáltal figyelmedbe ajánlanám az alábbi megközelítést: Ha valóban a nyúlás lett volna a fő cél, akkor miért ne tett volna meg a kormány mindent ezeknek a pénzeknek a megszerzéséért?
Az a fajta feltőkésítés, ami valamikor valóban cél volt, már rég megtörtént. Már rég nem ez a cél. A cél a hatalom teljes körű megszerzése és megtartása, amennyire lehet regionális szinten is. Rev kartárs 100-200 évve ezelőtti csatákat vív rendszeresen, nekünk nem kellene 10 évvel ezelőttieket vívni, én nem látok érdemi különbséget a kettő közt.
Igen, csak az építőiparban tényleg komoly pénzek mozognak, a Kamarának meg nincs vagyona ezért helytállni.
Egy olyan biztosítási szisztéma, ami hosszabb távon is garanciát ad arra, hogy az esetleg már nem is létező kivitelező-tervező cégek korábbi hibái miatt ne minden költség a vétlen megrendelőre szakadjon - az igen jelentős (kapásból azt mondanám, hogy a projektek értékének 1-2%-át, lehet, akár többet is biztosan kitevő) biztosítási díjat feltételezne, amit tűzzel-vassal kellene behajtani a sokszor eszméletlen kókler projectcégeken - és ez állami szabályozás és szerepvállalás nélkül nem lehetséges.
Egyébként meglehet, hogy pont ez kellene, mert ez - amennyiben ezeket a biztosítási összegeket előre letétbe kellene helyezni már az első kapavágás előtt - egyfelől jelentős mértékben kitisztítaná a piacot, rengeteg valójában vagyontalan, saját tőkével nem is rendelkező szerencselovag van, aki eleve a kifizetetlen számlákból tervez meggazdagodni - másrészt ez olyan kényszerű minőségjavulást hozna, ami után alacsonyabbak is lehetnének ezek a díjak.
Most elkezdhetjük froclizni egymást, de azt nyilván nem vitathatom el, hogy én tényszerűen egy mikrovállalkozás vagyok - igaz, soha nem is akartam több-nagyobb lenni, voltam amúgy nagyobb is, és rá kellett jönnöm, hogy én nem a céget-vállalkozást szervezni, hanem konkrétan magát a munkát végezni szeretem (most is éppen fúrok-faragok, olajos és fülig fémforgácsos vagyok, és ez tesz jót a lelkemnek - ez van) - de ez most lényegtelen. Az ügyfélköröm zöme is hozzám hasonlóan kicsi, de azért akad középméretű is, 30-100 fővel, több tízmilliárdos forgalommal - és azért 3x év alatt volt módom látni, hogy pont ugyanazt lehet csinálni sokféleképpen - jobban és rosszabbul is.
Minden tiszteletem mellett úgy gondolom, hogy részben olyan problémákba futottatok bele - amelyek egy része "rendszerhiba", és tényszerűen az itthoni valóságból következik - de részben olyanokba is, amelyek elkerülhetők lettek volna, és ha azokba nem szaladtok bele, akkor talán a többit is le tudjátok kezelni. Ez csak találgatás persze a részemről - de amit tudok, láttam, tapasztaltam - az alapján én ezt így gondolom. Ez az én véleményem - nem biztos, hogy ez maga a pőre valóság - de egyelőre tartom. ;))
És arra azért kicsit büszke is vagyok, hogy velem soha, de soha nem fordult olyan elő, hogy a vállalásaimat ne teljesítettem volna, és ügyfeleket valaha is cserben hagytam volna. Ezt akkor sem tettem meg, ha végül ebből jelentős veszteségem származott.
A korrupciót használják az állami intézményi rendszer tönkretételére.
Mivel az összes hivatal érintett, az összes közigazgatási dolgozó a korrupció elősegítésén dolgozik az EU, benne Magyarország biztonsága ellenében, mindenki a rezsim fenntartásában érdekelt.
Lásd Boszi látens oroszfelszopását és orbánimádatát.
Csak ne változzon semmi, mert akkor mehet mindenki a balettba ugrálni.
Az építőipar az egyik leginkább konjunktúraérzékeny üzletág, ráadásul tele projektcégekkel. Úgyhogy ott gyorsan tűnnek el cégek, miközben a károkozás nem csak a kivitelezés közben keletkezhet, hanem mondjuk 3 évvel később dől rá egy fal a delikvensre.
BTW: Én azt gondolom, ha már kötelező a kamarai tagság, akkor ezt lehetne kamarai szinten kezelni, nincs szükség az államra.
Ezt most vitatnám - a lopás nem mellékes, hanem fő szál volt. Az a helyzet, hogy az egyetemeknek-felsőoktatásnak és a tudományos kutatásnak juttatott források az EU részéről elvileg és konkrétan meghaladják (meghaladnák) például a földalapú EU-s közvetlen agrártámogatást (ami múlt évben olyan 590 milliárd volt), és ez utóbbi elég volt arra, hogy a NER teljes mellszélességgel rámozduljon a mezőgazdaságra is..
Jelenleg 6.3 milliárd eurónyi olyan kohéziós forrás van zárolva az EU részéről irányunkba (ami ugye kb: 2400 milliárd forint lenne !!) aminek jelentős része ment volna az oktatás és kutatás-fejlesztés támogatására - irgalmatlan nagy, bőven Paks2-nyi lopási lehetőség volt ez, és erre a kezüket csak úgy tehették rá, ha megszerezték a kontrollt a felsőoktatási intézmények felett is.
Egyébként ugyanilyen súlyú fontos szempont volt az is, hogy az alapítványi formába kiszervezett, elvileg az aktuális kormányzat által már nem elérhető-befolyásolható, valójában persze teljes basikontroll alatt lévő intézmények egy esetleges kormányváltás esetén úgy diszponálhattak volna továbbra is több ezer milliárdos éves források felett, hogy abból a basi tetszés szerint irányíthatott volna át megfelelő csatornákon keresztül "egyéb célokra" pénzt, miközben az éppen regnáló kormányzat elvileg nem tudta volna ezt megakadályozni. Szóval ez egyben a NER potenciális túlélési forrása is volna.
Az EU nagyon csúnyán beleköpött a levesbe, amikor ezen a téren beintett, de ugye, ahogy már megszoktuk, visszaút az nincs, ha egyszer a basi mondott valamit, az nem lehet téves...
Az Orbán féle gazdaság tönkretételének az a lényege, hogy ne tudjon olyan tőkés nemzeti osztály kifejlődni, mely önállóan is életképes és ha megunja a napi keccsölést, vagy csak a hatalom ámokfutását, akkor vagyoni helyzetéből adódóan politikai tényezőként tud fellépni, saját független tőkeutánpótlással.
De Orbán azt is tudja, hogy ez csőd neki is, ezért elsősorban "baráti" autoriter államokkal üzletel, azok vazallusaként és megpróbálja a gazdaságot saját tőkésekkel kipótolni, ami nem megy, mert olyat nem nevezhet ki, aki a fejére nőhet a saját tehetsége miatt. Ugye Magyar pont erre példa, még ha kispályás is volt, de VJ kicsinálása és válása után a saját fideszes jövője is megdőlt és jól kapta el a pillanatot.
Ezt behelyettesítendő hoz be Orbán külföldi cégeket olyan iparágakba és szektorokba is, amelyeket a magyar ipar simán képes lenne kiszolgálni, elárulva azokat.
Ennek az az előnye, hogy a külföldi 1. nem lép fel politikai hatalomként. 2. a támogatási rendszeren keresztül korrumpálható. 3. Nincs befolyása a kormányzatra.
Ezért folyik a lakosság elbutítása és részben lecserélése a kormánytól teljesen függő vendégmunkásokra.
Azaz ami velünk és más ezrekkel történik, az kizárólag az unió gazdaságának, biztonságának az aláásása, gyengítése céljából és Orbán hegemóniára, kizárólagos hatalomra való Alaptörvényellenes törekvése és tevékenysége miatt van.