"Ja majd meglátjuk hány utas lesz a gazdasági válságban "
Előbb súlytja majd az egomi vonalat a válság mint a 29-est. Bármikor leállhat a Suzuki is. Oda sem kell majd fél órás ütemben DESIRO. Ergo ha így nézzük vonat sem kell. De én nem így nézem.
1. Válság ide vagy oda, a bedölt autóhitelek miatt szerintem sokan fognak visszaszokni a vasútra.
2. Akik eddig külföldön nyaraltak, azok talán most a válság miatt "csak" a Balatonig jönnek.
Készült erre jónéhány forgatókönyv. Bizzunk a jó szezonban és a sok utasban.
Ja majd meglátjuk hány utas lesz a gazdasági válságban A nyári szombatokon is úgy hogy:
- a fizető utasokból XX fő kiesett október óta elbocsátott 35000-ből.
- mennyivel kevesebb lesz az idén nagyjából további 100000 elbocsátotból akik a Balatonra jártak?
- az ilyen kis hóbelebanc utazási, étkezési etc jegyeket se adnak a munkáltatók tudjuk miért szintén hatalmas kiesést okoz.
- mennyivel kevesebb külföldi túrista jön ide a drága Balatonra akik igénybe veszik a vonatot is? Külföldöt is sújtja kisebb szinten a válság, már számolják, hogy idén többen saját országukban maradnak nyaralni.
Bp-Tapolca távra már pofátlanság berakni fapados desastrot.
Ha SV-tapolca között járatod akkor azért Badacsony és Füred között kevés egy nyári szombaton. Ha pedig nyári Bp-Tapolca járatban gondolkodunk, ott pedig még a 3 egység is kevés lenne. Télen viszont optimális lenne a 3 DEZSŐ Bp-Tapolca között. SV-n 20 percet lehetne spórolni az amúgy igen csiga menetrenden.
Mai helyzetjelentés: (mivel ugye változott a menetrend!) 9719 a 2310-es remot Csöresszel és ha jól láttam 5 Bhv-val ment! Visszafelé a 2310-es a 9712-es személyvonattal érkezett Sv-Reptérre! 9717 Csörgő + Bhv helyett újra Bz-s, így valamennyire visszaált a régi forda is!
....És hogy a 9712 ne legyen üres, a 970 megállt Fűzfőn és bevárta....(Egyszer sikerülne időben hazaérnem, akkor meg elpusztul a Csörgő)
Mai helyzetjelentés: (mivel ugye változott a menetrend!) 9719 a 2310-es remot Csöresszel és ha jól láttam 5 Bhv-val ment! Visszafelé a 2310-es a 9712-es személyvonattal érkezett Sv-Reptérre! 9717 Csörgő + Bhv helyett újra Bz-s, így valamennyire visszaált a régi forda is!
Olyan sokan nem utazunk ezen a vonalon mostanában, így egy kis útileírás: tegnap mentem, ma jöttem Akarattyára.
lefelé 4544 után gondoltam, megnézem, ha 9716 Bz, akkor biztos Aliga felé megyek, ha nem, akkor körülnézek. Nem Bz volt, hanem BDh, Bhv. De elég koszosnak tűnt, és közben benéztem az állomásra, lehangoló volt, nem láttam semmi jó helyet a várakozásra (a bent álló vonatot a legkevésbé). Így elmentem Aligára a 8716-tal (3 halberi), mivel ehhez van busz Akarattyára. A busz amúgy is közelebb áll meg a házhoz. Nagyon kevés utas volt a vonaton.
Vissza ma reggel 9729-4537. Ez annyira egészséges átszállási időkkel rendelkezik, hogy az összesnek ilyennek kellene lennie (csak 6 perccel hosszabb a gyorsnál).
9729 persze Bz egy mellékkel, voltunk rajta összesen négyen, ide valóban elég lett volna egy taxi, csak azért, hogy Laci bácsinak igaza legyen. Na jó, Szfv. reptéren felszállt még két ember.
Gps-szel játszottam az úton. A Bz max. seb. 88 km/h volt, lehet, hogy azt az időt akarta behozni, amit Csajágon összeszedtünk a kereszt miatt. A szomorú az, hogy ezt a sebességet a Flirt csak Érd után érte el. A 30a jobb vágánya sem piskóta, de a bal egyenesen kriminális.
Csajágon a 27-es vágányán látható nyomok, talán hetente végigmegy rajta valami vizsgálómenet?
MBen: "Írták már ott is, hogy valóban lesz a Balatonnál, de nem ezen a vonalon."
Aham közben utánajártam. Uzsgyik valóban lesznek a Balatonnál. Fonyódnál úgy tűnik biztosan. A Kecskemét-Bátaszék-Dombóvár-Kaposvár-Fonyód vonalra jönnek állítólag.
nem volt velük semmi gond, mondjuk az akarattyai alagútnál kicsit izgultam, mi lesz:) egyébként sztem nem sok helyen ment 80-nal.persze a felső szinten ültem és onnan kicsit lassabbnak tűnt.
Az izzó bz se izzik ha megy. Ahogy mint mondtam büdös és koszos se lenne ha takarítás nem csak a vasút számláján látszana :P Amúgy gondolom nem utaztál még Bzx-n az előtérben a két tökig lehúzott ablak mellett. Na azt semmilyen légkondi nem múlja felül. (Légkondi álló helyzetben jó csak)
A varázsa egészen addig tart amíg 15 percnél többet nem kell rajta ülni :) Addig szép (ez izlés dolga...) tiszta és új. Az utolsó ami érthető igény is amúgy.
vasutasfiú: "ÖBB szvsz. nem annyira hülye, hogy nagy távolságra Desirot ad ki."
Nem tudom, hogy ott mennyire "hülyék" vagy sem, de adtak Ők már messzebb távolságra is DESIRO-t.
"3 egységgel kiváltani egy fürdőst?? Pfff..."
Abszolut. Hiszen tavaly nyáron volt ugye a fürdős 70%-os kihasználtsággal, nem sokára utána közlekedett a bécsi 20-30%-os kihasználtsággal, (Szombathely-Tapolca közötti távról beszélek) ergo a kettő összevonása logikus lépés. Sajnos max. 3 egység lehet a DESIRO
3:30, vagy a 4:04 elég nagy távolság? A 7:04-es Wr. Neuból induló 10:32-re Grazba érő, meg a 8:26kor Wien Südről Grazba menő (Aspangi vonalon) is Desiro volt minimum 2 évig!
Ez már azért bonyolultabb eset, mert a TRAKCIÓ azért képes arra, hogy egy Komáromban álló szerelvényre Fradiból hozzon gépet, miközben a Tatabányán EURegióval végző Teknőt hazaküldi szintén gm Fradiba.
Volt olyan, hogy Tatabánya és Vértesszőlős között egy délutánon több gépmenetet fotóztam, mint vonatot, pedig már ütemes menetrend volt. Kb. ugyanannyi gép ment mindkét irányba - annyi napivizsga egy héten nem jár le, hogy ennek értelme legyen! Meg aztán a Trakció vihetné a plusz gépeket a Cargo vonatain hidegen. Sőt, régen nem volt eretnek dolog egy celli gyors mögé kötni egy Szergejt és Pápán leakasztani, ma ehelyett menne az is gm. Hát ezt fizesse csak a Trakció!
nidsz: "gondolom a szombathelyi fürdős is Zalaszentiván felé jön majd"
Még az lehet, hogy nem lesz szombathelyi fürdős...külön legalábbis. Az előkészítésben -ami korántsem a ténylegesen megvalósuló terv- Wien-Szombathely-Balatonfüred-Székesfehérvár járatban gondolkodnak. Ez lenne ÖBB DESIRO. Kvázi kiváltaná ezzel a 3 egységgel a fürdőt is.
Ezt nem egészen értem: a Pályavasút csinál vágáyzárat, de fizetni kell az érintett vonatok eltereléséért? Nem még a Pályának kellene fizetnie a többletfutásért a cégeknek?
Jobb esetben ha belefér, bemegy a fűtőházba egy "kis javításra" esetleg van helyette másik és lecseréljük aztán este meg vissza (ha addigra meg tudják csinálni).
Ha van olyan nap,amikor oké minden az kisebb fajta csoda....
ez van a tervezetben: 16907: Záhony (5:12)-Nyíregyháza (6:23/6:41)-Debrecen (7:23/7:32)-Szolnok (9:10/9:15)- -Cegléd (9:36/9:38)-Kőb.Kisp érk. (10:17)-Kelenföld ind.(10:44) további részén a tavalyihoz kb 1 órát kell hozzáadni
"Röhej, hogy elindulnak (télen) a 20-29-30 vonatai pestről 5-6 kocsival 3 külön szerelvénnyel, 3 mozdonnyal, 3 vezérrel, pályahasználattal, és 20-30% kihasználtsággal, miközben az első 67 / 77 km-t együtt teszik meg.
Tessék csak fehérváron csatolgatni, a jv. meg majd udvariasan megkérdezi az utasokat a 67 km alatt, hogy hova mennek, jó kocsiba szálltak-e."
Ez a rendszer tökéletesen működött az 1-es vonalon. Gyorsvonat Bp-Győr-Sopron-Szombathely. Győrben szétakad és 2 vonatként tovább, vagy az IC Csornán. Tehát működhetne a rendszer, és nem is ujdonság.
Az ígéret szép szó... kedd van hát íme a legfrissebb hírek DESIRO ügyben.
A korábban tervezett és eddig nem nagyon publikált áprilisi érkezésük biztosan elmarad. Jelenleg úgy fest, hogy a tavalyi évhez hasonlóan júniusban érkezik 2-2 egység a 29-esre. A nyári időszak után azonban itt akarnak hagyni 3 egységet, melyek szólóként közlekednének. A csúszás azért van, mert a ledöglött gépek talpraállítása ekkora látszik biztosnak. Az egomi vonalon marad 24 egység (21 minimum kell), az Uzsgyikat ott teljesen ki akarják váltani. Megjegyzem kell az Uzsgyi a Kecskemét-Bátaszék-Dombóvár-Kaposvár-(Nagykanizsa) vonalra.
27 DESIRO-nak tehát meg van a helye, a maradék 4 egység szaladgálhat Bajára, meg ahová kell.
Hogy pontosan mely járatokat akarnak DESIRO-val bonyolítani a 29-esen, az később derül ki.
El tudná valaki küldeni nekem Polgárdi-Ipartelepek, és Polgárdi helyszínrajzát? Terepasztalomhoz kéne. Az előző állomásokról készült fényképeknek is örülnék.
Legyen igazad... A 6342-ekkel az első nyáron még kíváncsiságból is rengetegen utaztak. Beharangozták hogy maradnak egész évben,eredmény-> elvitték vissza az összeset a Nyugatiba. Következő nyáron már kevesebb utas volt. Tapasztaltam.... nagyon sokszor.
Flörthöz nem lehet Dezsőt csatolni...? Bp-Sv közösen, aztán egy Flirt a déli partra, egy Dezső az északira, és ki van váltva V43 + M41 + 2 + 2 Bhv télire (Na jó, majdnem :-)
Röhej, hogy elindulnak (télen) a 20-29-30 vonatai pestről 5-6 kocsival 3 külön szerelvénnyel, 3 mozdonnyal, 3 vezérrel, pályahasználattal, és 20-30% kihasználtsággal, miközben az első 67 / 77 km-t együtt teszik meg.
Tessék csak fehérváron csatolgatni, a jv. meg majd udvariasan megkérdezi az utasokat a 67 km alatt, hogy hova mennek, jó kocsiba szálltak-e.
Rengeteg ilyen lehetőség lenne, ami az utasnak kedvező, a MÁV-nak spórolás.
A jobb feltételekkel történő utazás,és minőségibb szolgáltatás nem hinném,hogy csak vasutas követelés(lenne),hanem ez mindenki érdekét szolgálná,nem csak egy bizonyos réteget.Ezért nincs is jogom követelni a vasutas társadalomnak "toronyórát lánccal".
"Folyamatosan bővül a motorvonati flotta, a 8 görög Desiro beszerzése is folyamatban van. Ha forgalomba állnak, az észak-balatoni vonalon egész évben velük tudjuk a forgalmat lebonyolítani..."
Részlet a Vasutas magazin 2009.01.26-i számából a Mosóczi Lászlóval készült évértékelő interjúból: "...Folyamatosan bővül a motorvonati flotta, a 8 görög Desiro beszerzése is folyamatban van. Ha forgalomba állnak, az észak-balatoni vonalon egész évben velük tudjuk a forgalmat lebonyolítani..."
Szerintem nem mentek vissza Sv-re, mert a 2143 ma a 979/9712/975-öst csinálta, (jelenleg a 9716-ost) valamint a 2308 gépmenetben érkezett Fehérvárra 15:30 környékén.
Köszi! És a szerelvény a komplett 978 volt? Miért vitték vissza (gondolom Sv-re) a megfeküdt Csörgővel? Azt hittem abból lesz másnap a reggeli 977 Tapolcától.
- ma 22.15 - Fűzfő - M41 2143 + Bhv+ By + Ao + 3 db Bko + M41 2308 - csíkos csörgő volt Sv felé - de neki járt a motorja - és az ő végén volt a zártárcsa - kijárat mind2 irányban tilos - bejárat Sv felől szabad
a gyors ugyanis Füredtől keletre helyi funkciókat is ellát, míg a nyugati szakaszon a leosztás a gazdaságosabb... így mind a tapolca-füredi, mind a füred-fehérvári vonatokra elég lenne a szóló...
Hát igen. Ez a stokk dolog nem túl jó megoldás. Mindenki azon izgulna, hogy "tessék mondani ezt a kocsik lekapcsolják?".:-))
A megoldás Tapolca-Székesfehérvár között szóló vagy duó Desiro, onnan jó csatlakozással Pestig FLIRT. A távolsági vonatok pedig mehetnének átlag 4 kocsival.
A Balaton már csak ilyen!Nyáron,illetve turisztikai időben a 2. leglátogatottabb hely Budapest után,és ennek megfelelően próbálnak ehhez alkalmazkodni. 6 kocsi most is azok a gyorsok,amelyek Pestre mennek(pl: 979).Az 5kocsi reális.Az,hogy Székesfehérváron tilitolizzanak,az embereknek felhívni a figyelmét állandóan,hogy "ezek a kocsik csak Székesfehérvárig közlekednek"nem hosszú távú megoldás.
Ebben a topicban kell kérned a Sredni Vashtar nevű moderátortól. Oda is kell majd feltöltened a max. 30 pixel magas és max 300 pixel széles bannert. Ő tudja ezután a topic képet kitenni.
Gondolom az 5 egységgel több vonatot (BZ+M41 BHV) ki lehet váltani. Mehetnek kettesével sőt lehet egy szóló egység is. Most a 29-esen ugyanaz a helyzet mint 2002-ben a 2-es vonalon. A BZ-ket és a két kocsis M41-es vontákat kellene kiválatni.
Én is úgy hallottam most már más forrásból is, hogy ősszel már maradnak a DESIRO-k a Balatonnál. 31 db van ebből jelenleg 25 üzemképes. Azt a 6 db-ot pedig bizonyára meg fogják javítani, mert az a legdrágább ha állnak a műhelyben és rozsdásodnak.
Szóval biztosan üzemképessé teszik őket őszre legkésőbb. A 29-esre 5 egységet szánnak, ezt hallottam.
"Majd meglátjuk a Start mostani ígérete mennyire valós."
Úgynézki valós. A Vasutas Magazin valamelyik mostani számában írja valami fejes, hogy az érkező új Desirokkal egész évben le tudják bonyolítani a közlekedést.
Igen ez a gép volt itt is Balatonfüreden. Akkor azt mondták, hogy a Budapest-Tapolca gyorsokat fogják ilyenekből (3 egység) összeállítani. Aztán elvitte őket a 2-es vonal.
Töltésoldal partján kapirgáló kecske: "Szentes és Salgótarján megkapta a magáét járműügyben. Ti csak akkor fogjátok, ha lesz új beszerzés (ami kizárt), vagy villamosítják a 2-est. Földrajzilag rossz helyen vagytok. Ennyi. Desirók helyett inkább menetrendért kéne lobbiznotok, sikeresebbek lehetnétek vele és több lenne a haszna is."
1. Mire a 2-est villamosítják a Desirok már rég a sátoraljaújhelyi bontóban lesznek és maximum Coca Colás palac formájában kerülnek a Balatonhoz.
2. Földrajzilag lehet, hogy rossz helyen vagyunk, de mégis csak szép helyen!:-)
Az a cseh-német határon működő Vogtlandbahn Desirója volt, bemutatóúton. Járt a 29-es mellett Salgótarjánban, Szentesen, ki tudja, még hol, és mindenhol az hangzott el, hogy itt ilyen vonatok fognak járni. És nem is hazudtak: a Desirók beszerzésekor a gazdasági racionalitás jegyében a közepes forgalmú vonalakon akartak először csinálni valamit, hogy az MD-k mehessenek a levesbe és ne járjanak már Csörgők 1-2 kocsival sehol.
Aztán a MÁV hirtelen fölismerte - nagyon helyesen -, hogy neki szerepe van Budapest, a főváros közlekedésében, mégpedig nagyon komoly. Ebben több, mint három millió ember érintett, a lakosság egyharmada, azok is, akik autóval járnak. Ekkor fölfedezték, hogy a vidéki vonalakon majdnem mindegy, hogy mi jár, mert aki vonatozni akar, az vonatozik, aki meg autóba ül, az sem zavar sok vizet. Ezért a fejlesztések gócpontja a budapesti előváros lett, ahol, ha jövőre megvalósulna a Kákosy-féle legalább 20 perces követés, és a teljes tarifa- és menetrend-közösség az elővárosokban is, már nem csak a 10-es és 2-es úton lenne érezhető a vonat hatása.
Ettől a Desirók még kerülhettek volna Fehérvárra, Celldömölkre, vagy Szentesre. Aztán Szentesre az Usgyik kerültek, a 2-es vonalon pedig fölmerültek a már sokszor kifejtett kapacitásbeli és egyéb műszaki problémák, amit csak új beszerzéssel lehetett orvosolni, meglévő eszközökkel nem. Erre pedig a MÁV nem kapott pénzt, mondván, most kaptál 13 vonatot, használd azt! A második 13 és a mostani 8 egység beszerzésére már csak a típusegyezőség jegyében kerül sor, de ebből is profitált a vidék, hiszen ahány Usgyi kikerült a 2-esről, annyi megjelent Szentesen. Szentes és Salgótarján megkapta a magáét járműügyben. Ti csak akkor fogjátok, ha lesz új beszerzés (ami kizárt), vagy villamosítják a 2-est. Földrajzilag rossz helyen vagytok. Ennyi. Desirók helyett inkább menetrendért kéne lobbiznotok, sikeresebbek lehetnétek vele és több lenne a haszna is.
Igen,én is vitatom sokszor a Juszt hozzáálását a dolgokhoz,de azt el kell ismernem a törvények és az igazság néha távol áll egymástól,bár tudom ennek megítélése a jogalkotóra tartozik.
Az viszony tény,hogy az USA "amerikai alapanyagból,amerikai gyárakkal,amerikai termékeket" gazdaságpolitikája (Obama féle New Deal ?,) talán nálunk is hasznos lenne.
M.T.: "azért nyomom ezt a Desiro dumát, mert világosan emlékszem, hogy eredetileg ide tervezték"
Ez így van, a Desirók első útjukat a 29-es vonalon tették meg. Akkor még zöld-fehér kivitelben. Én ott voltam a balatonfüredi sajtótájékoztatón 2002-ben amikor a MÁV vezetése bejelentette, hamarosan ilyen vonatok fognak járni a vonalon. Aztán ebből annyi valósult meg, hogy nyáron járatják őket. Ez viszont szerintem nem a helyi utasok miatt van így, hanem valóban a "megmutatjuk, nekünk ilyen is van" jelenség.
Majd meglátjuk a Start mostani ígérete mennyire valós.
a start válasza sajna jogos volt...mert ők hiába is panaszkodnak, hogy az utasokat nem tájékoztatja senki, a máv-nál jellemzően semminek sincs gazdája...se épületnek, se feladatnak...:((
Még egy apróság. Most Zuglóból Újpestre járok dolgozni. Bemegyek a Nyugatiba vonattal, és ha elérem a 7.21-kor induló esztergomi vonatot, inkább azzal megyek Városkapuig, mert nekem FONTOS A KÉNYELEM, nem elégszem meg akármivel. Inkább elindulok hamarabb, és utazom hosszabban, de kényelmesebben! Nem túlfűtött, nem hideg, nem büdös, nem magas, van ülőhely etc.
Igazából nekem elegendő lenne Csörgő két tiszta halberstadtival is, csak azért nyomom ezt a Desiro dumát, mert világosan emlékszem, hogy eredetileg ide tervezték (meg S.tarjánba). Meg mégis ez a Balaton és nem pl. a Somogyszob-Nagyatád vonal (elnézést a mellette lakóktól, és már rég leszoktak a vonatról).
A másik válaszhoz: írok levelet, de most arra a levelemre várom a választ, amit a Zugló megálló utastájékoztatásáról küldtem december 27-én. Pontosan január 27-én érkezett a válasz a Starttól, hogy az állomás kérdései nem hozzájuk, hanem a MÁV-hoz tartoznak (????????????), továbbítják a levelet. Így most gondolom újra kezdődik az egy hónap válaszolási határidő.
Van! Pár centivel kisebb. Meg SNCF helyett FS. A többi dettó ugyanaz csak a külső kicsit más. :-) Egyébként az SNCF-nél 700 darab lesz mind dízel, villany és hibrid változatból. Tehát van munka a Bombardiernek. FS is rendelget, Toscanaban szaporodnak mint a nyüvek. Kétrészes változatban is gyártható.
A méretgazdaságosság jelenbeli probléma is, minden téren, nem az elavult vasút hülyesége... Más kérdés, hogy sokba kerül a vasút, meg valszeg bőven lopnak is, de ez az álláspont védhető.
"Nem vagyok oda az ilyen sutam olvtárs által keltett összehasonlításokért."
Megérted a nyugdíjat, tovább dolgozol, bírod az észrevételt, a józan vitát és erre ilyen választ adsz. Nem semmi. Egyébként nem lehetek az olvtársad több okból kifolyólag sem.
Tisztelt kukkel olvtárs. Nem kell ilyen rendelet, a törzsutasokról volt szó, hogy azoknak sem mindegy a színvonal.
Saját szememmel láttam a feliratot Csütörtökön reggel 6 óra 10-kor a buszokon. A buszokon Ajkáról szó sem volt. Én erről írtam: mezőkód: 7721 járatszám: 317 (menetrend elérhető http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi )
a hosszú átszállási idő állítólag a Fehérvárra bejáró hivatásforgalom miatt van, mert nekik ott kell lenni óra:10-re... ..ha ezen utasforgalom nem létezik, vagy köztudottan megelégszik óra :30-35 közötti érkezéssel, akkor tessék írni levelet a sajt-nak, hogy mi a csatlakozást akarjuk, mert többen lennénk átszállók BP felé, mint csak Fehérvárra ingázók... :))))
Azt szerettem volna jelezni, hogy a alapvetően szar állapotban lévő államvasút megint úgy rontotta egy vonal szolgáltatási színvonalát, hogy erre nem volt feltétlen kényszerítve. Rontott azzal, hogy átszállásra kényszerít. Ráadásul az átszállás időtartamát indokolatlanul nagyra tette. Ezt ellensúlyozhatta volna azzal, hogy javítja a szerelvények színvonalát. Ezt sem tette.
(Személyvonat Flirttel 1.40 p, Sv-Akarattya 40 p, 5 perc átszállással elviselhető időnövekedés lenne, ha a másik szerelvény is emberszabású lenne)
Én vagyok az élő példa, aki ezt már nem tudja tolerálni. Tudom, hogy ilyenkor kevesen utaznak a vonalon, Pestről azonban nem jár busz arrafelé, legfeljebb egy-kettő.
A másik, hogy az egyik olvtárs állandóan azzal érvel, hogy néhány motorvonatot nem érdemes üzemeltetni egy vonalon, mert azt egy tömegben érdemes. Erre írtam, hogy már megint a vasút elavult technológiája irányítson? Megint a mozdonyvezetők jó fordulója írja a menetrendet?
Megsúgom, hogy amikor valaki van lent a nyaralóban kocsival, akkor többször mentünk Aligára, mert oda legalább a halberstadti kocsik járnak.
Veszünk egy csomó motorkocsit, és az irányítja az elhelyezést, hogy legyenek egy helyen? Szarok rá, hogy hol gazdaságos (a máv szerint). 200 milliárdot ráfizetünk évente a mávra, ezért szeretnénk egy kis minőséget. Ha a 29-re kell, akkor oda. Maradjon meg az átszállás, de rövidebb idővel, és szóló Desirok járjanak. Ha meg Tapolcára nem férnek, építeni kell hosszabb épületet. Most biztos jobb, hogy ott van egy rövid épület, ami üres. Vagy Cell. Az se állapot, hogy Szentesen tudnak motorkocsit javítani, máshol meg nem.
Az itt a baj, hogy 50-60-70-80 éves technológiákat éltetünk tovább. És mindenki ebből indul ki. Soha nem lesz ebből a szarhalmazból korszerű vasút így.
Hát, amire a 2-esen lecserélik a járműveket, addigra Cellnél már minden be lesz drótozva.... Sv-t én esélyesebbnek látom, a 46-os miatt is...,de majd kiderül:)
Miért? Míg ÓBB-nél 20 desiro volt egy helyen voltak? Úgyanúgy szétvoltak szórva mint most, ugyanúgy lerobbantak mint most. Talán a motorvonattal is kicsit gond van, és nem csak a karbantartással. Olcsó husinak...
Tapolca nem jó a Desiróknak, túlságosan kiesik a teljes fölhasználási területükről. Celldömölki állomásításnál a 17-26-29-5-45-10-11 vonalakon járhatnak, tapolcainál egy csomó fölösleges menet lenne benne. Arról nem is beszélve, hogy Tapolcán már csak egy üres épület van, ami viszont kicsi Dezső-műhelynek.
Pár=31 darab. Csak egyben szabad őket elhelyezni. És itt nem a nyúl lövi a puskát, nem is értem, hogy merül föl bárkiben, hogy öt felé szétszórja a Dezsőket, amikor a 6342 sorozatnak jelenleg is az a rákfenéje, hogy nincs egy kijelölt, jól fölszerelt műhely hozzájuk. Ha ezután Székesfehérváron, Budapesten meg még ki tudja, hol szétdobva lennének, akkor milyen állapotba kerülnének igen gyorsan?
Akkoriban sűrűn utaztam arra, mert 3 kicsi gyerekem volt és a kedvezménymiatt sokat vonatoztunk. Már a Csörgő+3Bhv-k is súlyos állapotban voltak, de az utánuk következő Bz-k is. De igazad van, a férőhely is kevés volt. A csörgős vonat 3 kocsival 216 ülés, 3 kocsis Bz meg kb. 150. És kevés vonat volt és azok is pontatlanok a sok döglés miatt.
A hatékony üzemeltetésről meg csak annyi a véleményem, hogy talán nem a nyúlnak kéne vinni a puskát.:-)
Amúgy Tapolcán lehetne annak a néhány Desironak jó helye.
Nem a mocsokkal volt a gond, és most sem a mocsokkal van a gond. A gond a kapcitással van: Bz-vel nem lehet elég utast elvinni, Csörgővel nem lehet tartani a menetrendet (a gyorsulása és a kisebb engedélyezett sebessége miatt). Ezért kerültek oda az Usgyik, majd miután azokat egy bázisra vonták össze, a Desirók. Látható, hogy ugyanazért kerültek a Desirók a 2-esre, amiért nem kerülhet most 1-2 kocsi a 29-esre: mert ilyen kis sorozatot nem lehet két, távolis bázison hatékonyan üzemeltetni. Az Usgyikat mind Szentesre tették, így kellett valami megoldás középtávra a 2-esre, ezek lettek a Desirók. A villamosítás után a meglévő Desirók valószínűleg szintén egy bázisra lesznek áthelyezve, erre a helyre az én tippem Celldömölk, és akkor majd jutnak a 29-esre is. Addig ez műszaki okokból marhaság lenne.
Jó egy hete nem néztem a fórumokra, látom megpezsdült ez is.
Egy kicsit belebeszélnék, mert érintve vagyok.
Akarattyán van családunk nyaralója. Nagyrészt autóval járunk le, mert többen utazunk, és van mindig vinnivaló. A téli időszakban azonban egyedül szoktam néha leugrani, ilyenkor jó a vonat is.
Vagyis jó lenne.
Engem nem zavarna az átszállás, ha normális csatlakozási idő lenne (max 20 perc, de inkább a mozdonycsere ideje lenne a korrekt). Ha hosszú az átszállás, akkor ezt egy kicsit ellentételezné, ha a vonat kényelmes lenne. Mostanában még Pesten is inkább utazom 10-15 perccel hosszabban, de így meleg kocsiban, ülve utazom.
Most egyik sincs!
Amióta a 30A-an az új motorvonatokat közlekednek, többször mentem le úgy, hogy átszálltam Fehérváron. Persze az átszállás után a Bz nagy komfortesést jelentett. (I hate it!). Az új menetrend óta egyszer sem mentem le vonattal, mert a jelenlegi helyzetet már nem tudom tolerálni.
Az idő megszépíti a múltat, vagy csak kiüríti a memóriát. VILÁGOSAN EMLÉKSZEM RÁ, hogy amikor még csak szó volt a Desirok beszerzéséről, azt írta a Vasutas újság is, meg a közmédia, hogy a 29-es és a 81-es vonalra veszik őket. Akkor még ugye az volt a cél, hogy minden megyeszékhely rendelkezzen IC kapcsolattal. Csak közben fellázadtak a 2-es mellett az emberek, mert megnövekedett az utasszám (nem a Desiro miatt!), és őket a mocskos Bz-kkel szivatták akkor.
Én most kaptam a Start válaszlevelét, idézet belőle:
"Örömmel tájékoztatjuk, hogy a 2009. évi nyári menetrendben és az azt követő téli időszakban is szándékunkban áll korszerű motorvonatokat közlekedtetni a Balaton északi partján."
Ennek föltétele lenne, hogy a 23+8 motorvonatból legalább 90% kiadható legyen. Mivel jelenleg sem megy ez, és ezután sem fog, a 2-es vonalon kívül szabad Desiro mondjuk 2, esetleg 3 darab lesz. Jóval valószínűbb tehát a 75-ös és 142-es vonalakra kerülés. Nagy dőzsölés esetén még el tudom képzelni, hogy Északi átvegye a szentesi gyorsokat velük - a lényeg, hogy ennyit kihelyezni nem nagyon lenne értelmes.
"Folyamatosan bővül a motorvonati flotta, a 8 görög Desiro beszerzése is folyamatban van. Ha forgalomba állnak, az észak-balatoni vonalon egész évben velük tudjuk a forgalmat lebonyoítani."
Idézet: Vasutas magazin 59. éf. 1. sz. 2008. jan. 28. Mosóczi Lászlóval készült interjúból.
Szerintem suta1 olvtárs egyeltalán nem akarta összehasonlítani a vonatot a busszal csupán arra akart rávilágítani,hogy mostmár az említett vonatok törzsközönsége is inkább a buszt választja a vonattal szemben.Hozzátenném családi körömben is találhatóak utasok akik a 9723 helyett inkább a 17:15-kor Tapolcáról Budapestre induló buszt választják.Indokként azt mondják,hogy az legalább nem hűl ki miután elindul,nem álldogál annyit megállókban,és nem utolsó sorban majdnem 1 órával később indul mint a vonat és ugyanakkor érkezik Bp.-re.Persze nem a Balaton északi partján megy.
Sokszor le volt az index különböző topikjaiban írva,hogy az új menetrend minden évben nemtetszést vált ki a fórumozók,utasok és a végrehajtó szolgálat körében.Levetítve ezt a 29-re ez úgy néz ki,hogy ha valaki mondjuk Nemesgulácsról akar Budapestre utazni az most be kell,hogy jöjjön egy órával előbb ha fel akar szállni a gyorsvonatra,mert a személyvonat vagy a gyors után megy,vagy a gyors(979) előtt Balatonfüredig(9729) onnan mögötte.Persze aki a Bf.-Alsóörs szakaszról jön az ugyancsak jöjjön be a 9720-al(vagy előtte egy órával a 9710-el),aluljárózzon ugorjon fel a gyorsra.Ez időadatokban így néz ki:
9729 Bf. érk.: 6:48 4. vágányra 7:20-kor indul tovább Székesfehérvárra
979 Bf. érk.: 6:59 és indul tovább 7:04-kor Bp.-re 5.vágyányról
9720 Bf. érk.: 7:04-kor a 3.vágányra innen kicsit érdekes elérni a 979-et.
Ha pedig valaha elindul a vonat még ha 60 km/h-val döcög akkor is korán van mindenhol.Nyáron még megérteném,hogy ekkora tartalék van a menetrendben,hisz az M41-esnek nem kis feladat a 9 vagy esetenként a 11 kocsit 36-szor felgyorsítani.
Kérdezném,hogy ezzel a menetrenddel milyen szolgáltatást kívánunk nyújtani?
Utasmegtartót,vagy épp ellenkezőleg inkább utas elrettentőt?
"Véleményem szerint a 29-nek, mint minden más vonalnak is van egy törzsközönsége. Ezek ott maradnak, akármilyen vonat jár."
A 9710 (9750) néhai törzsutasainak 2 autóbusz indul 1 perces követéssel Badacsonytomajtól Tapolcára. A 9647 néhai törzsutasainak 2 autóbusz indul Keszthelyen át Hévízre, ebből az egyik rásegítőjárat Keszthelyig a felirata alapján. Hogy is van ez ? A törzsutasnak mégsem mindegy ezek szerint. A buszmenetrendeket is érdemes meglesni, egész érdekes vonat melletti járatok vannak.
marcell97: "Szóval csak azért mert te alapítottad a topicot máris szajkózhatod a baromságot? Azon kívül mert "szép és jó" milyen érvet tudsz még felhozni a dezső mellett? Semmit! Azért meg nem fognak sok milliós motorvonatot idetenni mert csináltál egy topicot egy netes forumon ahol naponta 2x ezt leírod. Szánalom..."
Lehet, hogy ezért nem tesznek ide sok milliós motorvonatot. Hiszen ez csak a pesti embernek jár meg. Én ezt megértem. Azonban a szolgáltatás nem a BZ-knél kezdődik. Sok évvel ezelőtt, jobban megérte a vonat akár 5-6 embernek is mert olcsóbb volt, aztán később már csak 3 embernek érte meg, ha négyen utaztak akkor jobban jártak az autóval. Ma ott tartunk, hogy 1, azaz egy embernek is jobban megéri az autó, mint a büdös, mocsos BZ, vagy BHV. Az árért elvárásai vannak, lennének az utasoknak...vagy ezzel újat mondtam???
Próbáld innen nézni a dologokat. Az érvem tehát az, hogy színvonalat kell biztosítani, ami nincs közvetlenül a béka s.ggénél.
A Desirók aboszult a Székesfehérvár-Tapolca vonalra valók.
Világos, a Bhv.k már kifutóban vannak a GySEV nél is.
A Bz.t lehet dicsérgetni, hogy milyen olcsó az üzembentartásuk, milyen nagyszerű járművek. Hát csak rázassa magát rajta, akinek szimpatilus. Könnyen favorizálja, ha sosem kényszerül benne utazni. Bocs azoktól akiknek nincs más válsztásuk.
A szomorú az, hogy a 10-20 km-nél hosszabb távra is ez a fő koncepció.
A 70.es években koptak ki a 2 tengelyes kocsik, és felváltották a Bhv. -k. Óriási minőségi változást jelentett, hogy mellékvonalon sem kell már zötykölődni. Most pedig a távlati koncepcióban fővonalon is Bz a nyerő! 2009.et irunk!
Igen láttam hogy mit csinálnak a GYSEV-nél a Bhv kocsikból.Nem vitatom amit mondasz jogos.Bár szerintem hosszútávon ők is mással számolnak.
Egyébként a GYSEV más szempontból is egy jó példa. Nézzük csak meg mit csináltak a Szombathely-Sopron vasútvonalból néhány év alatt.Egy lepukkadt mellékvonalból kihozták azt,ami a MÁV sohasem. Gyors eljutás,normális vonatok. Kár,hogy nem tudok szerezni bevételi,utasszámlálási adatokat róla,kiváncsi lennénk rá.
Ez az ami hiányzik. Nem azt nézik,hogy jó nincs annyi utas nem kell annyi vonat hanem a lehetőséget keresik.
Nálam is voltak, még korábban a 39823 Szombathely (indult 14:26) - Csorna személyvonaton, de csak Porpácon szálltak fel, Bz + Bzx + Bzx volt ez még akkor, és ezzel a vonattal sok vépi és porpáci utazott, mert korábban indult 5 perccel mint a 9013, az az utasmennyiség nem számít, amit ugyanez a vonat vitt Vépre és Porpácra?
Másik eset talán Halászbástyával jöttem hazafele, szintén Csornán számoltak, megjegyzésük ugyanaz volt mint amit leírtál, 1-2 leszálló ajtónként. Ez azért vicces, mert Csornára tényleg nem utaznak sokan, de aki ott leszáll általában a mozdonycsere 10-15 perces időtartamára szállnak le egyet levegőzni vagy dohányozni, azok utána visszaszállnak és jönnek Szombathelyre! Ezért sz@r, ha helyismerettel nem rendelkezők döntenek mások sorsa felett!
A Pápa-Csornán is jöttek utasszámlálók de direkt a délelőtt 10 körüli vonatokon, amiken csak páran utaztak!
A teljesen kihasznált vonatokon nem is számoltak.
Jött egy délutáni vonat 25-30 emberrel. Csornán ott álltak az utasszámlálók, és épp a saját problémáikról beszélgettek. Csak akkor vették észre, hogy megjött a pápai vonat, mikor már a leszállt utasok nagyrésze árkon bokron túl járt és már csak az utolsó emberek szállingóztak el az állomásról.
A saját fülem hallatára a 2 utasszámláló között ez párbeszéd hangzott el:
Én igen élesen emlékezem, hogy a GySEV elötti utolsó időben a 15.-ön és a 29.-en a terület vasutasai minden fórumon tiltakoztak, hogy ezekre a vonalakra vannak állomásitva a MÁV leselejtezés elötti kocsijai. A legsz...abbak a 15. re! Hivatalos válaszok a felvetére Ide.....!,,,Ezeknek......! Szétbarmolják! Szolgáltatóváltás történt, de a népesség, utazóközönség maradt. S változott a szinvonal.
Igen szokták azt mondani, hogy az egy másik vasút.... Ha ilyen kocsikkal kéne menni szerintem senki sem panaszkodna a 29-esen sem.
Lehet azt mondani, hogy ott többet takarítják a kocsikat és hatákonyabban, a MÁV-nál meg csak végigmennek egy ronggyal, de az sem mindegy, hogy ki utazik velük!
A GySEV -en tán még most is szaladgálnak a Bhv-k, (tavaly utaztam benne), s el voltam csodálkozva, hogy az ablakán ki lehetett látni, nem volt a WC büdös, a rozsda nem ette meg, nem látszottak a berendezésen falon/ülésen sufnituning foltok. Pedig nem fiatal kocsik, s mégis szinte újszerüek voltak. Ha Dezső mentes időben ilyenek járnának itt is, a fene se siratná vissza..... Majd az idő megoldja a polémiát, még pár év, s ha nem történik gyökeres változás, tök mindegy lesz, hogy Dezső, Bhv, Bz, elérjük az egyenszinvonalat.
Egyébként is rengeteget tili-tolizunk az új menetrend óta. Legalább egy vonatot így is a teherpályaudvarra kell félretolni,pedig erre edig sosem volt szükség.
Szomorú, ha a tolató csapat nem tudja, hová fog menni, amit tolatgatnak.
Még szomorúbb lenne, ha direkt tették volna :-(((
Azt már meg sem kérdezem, miért nem lehet azonos peronra érkeztetni a két vonatot, ha jól látom, az átszállás fél órájában egyetlen másik vonat (egy személy Szombathelyről) érkezik Fehérvárra, így van hely bőven...
De írhattam volna azt is, hogy míg a fülei le van sz@rva addig a martoni ingázók alá Flirt-et raknak, mert ott azért mégiscsak többen mennek vonattal a munkába...
Na ez meg a másik, de ugye erre jött az a válasz hogy "de erre sok a turista" Kirakat... csak a piros paprikát és a matyó cuccokat kell ráaggatni és már hungaricum a cucc.
A Bz-vel és a Bhv-val sem az a baj, hogy az ami hanem úgy néz ki ahogy! Szolgáltatás pedig ott kezdődik, hogy a vonat tiszta és pontos nem pedig ott, hogy mi tiszta - az ott folytatódik. Spec már akkor meg lennék elégedve ha ezek teljesülnének. Előbb legyenek. De könyörgöm lépjünk már túl ezen. Benéz ide este az ember és azt látja h egy ember a f... veri arra h dezső így dezső úgy másról nem is szól az egész, és ha szóvá teszed közli, hogy ő itt az asztalra is sz@rhat metr ő a topicalapító!
Sajnos a hivatásforgalom BP-n kívül nem igazán tart el vasutat máshol...főleg nem a 29-esen... ...ezért is baj, hogy a személyek a "szent érkezésekhez" vannak kötve napközben, bár érdekes, reggel a 6-os állítólagos műszakba beéréshez elég 5:30 körüli érkezés, ám 8,14 és 22 órára már 50 perccel a kezdés előtt kell leszállni a vonatról...biztos hajnalban a hidegben jobban sietnek az emberek...vagy még zárva van a kocsma...:)
Mivel Fehérváron 5-10 perc ajánlott az átszállásra, s a PÜ is kér ennyit, ezért a 30-35 közötti érkezés bőségesen elég lenne... ..de nem...:(((
"Tudod azért kéne ide Desiro,mert az utasnak az jár. Nem a büdös redvás Bz meg a szutyok Bhv."
Az addig oké, hogy az utasoknak jár, de akkor ennyi erővel az egész ország kiabálhatna, hogy Desirót, Desirót, mert szutyok bhv, bz. Szerintem M41 2305 örüljön annak, hogy nyáron járkálnak erre...
Ez igaz... ..de sajnos akármennyire is nyomná a start, a 29-esen sosse lenne annyi utas, mint azokon a vonalakon, ahol a jelenlegi kevés dezső jár...:((
..persze, mindenki szeretné, hogy a 29-esen szép vonat menjen, de majd csak akkor, ha a valóban több bevételt hozó vonalakon is már jó jármű jár...
Szóval csak azért mert te alapítottad a topicot máris szajkózhatod a baromságot? Azon kívül mert "szép és jó" milyen érvet tudsz még felhozni a dezső mellett? Semmit! Azért meg nem fognak sok milliós motorvonatot idetenni mert csináltál egy topicot egy netes forumon ahol naponta 2x ezt leírod. Szánalom...
"- A Csörgő + 2 kocsi baromi drága a Bz + Bzx-hez képest. Dacia, Bobo, akármi nem szokott ma már sosem személyvonatot vinni? Egyáltalán olcsóbb lenne érdemben a Csörgőnél...?"
A Dácsia és a Bobó manapság nem visz személyvonatot. (a szükség néha törvényt bont mint tudjuk) De nem is igazán bírnák tartani a menetrendet, meg a vonatfűtés hiánya, stb...
Bár valóban nem reprezentatív, de jók ezek a számok, köszönjük.
Amit ezekből is lehet látni (legalább is az Sv - Tp távon):
- A 29 téli hétköznapon egy tisztességes mellékvonal, érdemi hivatásforgalommal, kivételelesen a települések jó helyén lévő megállókkal (többségében)
- Teljesáron itt sem vonatozik a kutya sem
- Az ütemességet nem erőltetném, inkább legyen jobban alkalmazkodó a menetrend a munkakezdéshez, iskolához.
- Nem kéne minden vonatnak végigmenni, a keleti oldal nyilván sokkal erősebb.
- A Csörgő + 2 kocsi baromi drága a Bz + Bzx-hez képest. Dacia, Bobo, akármi nem szokott ma már sosem személyvonatot vinni? Egyáltalán olcsóbb lenne érdemben a Csörgőnél...?
Kieg. kérdésem:
az induló 37 főből szállt át valaki rajtatok kívül a 902-ről?
Egyet kell hogy értsek Svrend-el. Az elkeseredés jellemző az utasok és a dolgozók körében is.
A MÁV-Start Zrt. egy szolgáltató cég(úgytudom szeméylszálítás szolgáltatási központokra van osztva).Rendben van,hogy az utaslétszám nem indokol M41+6 kocsit és Bz szerelvénnyel kell kiállni a vonatra,viszont itt kezdődik a gond.Sok utaspanasz érkezik(és ezt a vjv-k eseménylapon rögzítik is),hogy a szerelvények hidegek,vagy ha indulás előtt melegek is akkor menet közben hűlnek ki a jól szigeteltség miatt. Ha a motorkocsi hideg mit is tehetek érte mint dolgozó? A fűtőházban feladom javításba,hogy az oldalszellőzőket vakolják el,a fűtőtesteket fordítsák ki és fúvássák ki sűrített levegővel.(persze ezen művelet után nagytisztítást kellene elvégezni ugyancsak vaskos forintokért,plusz újabb megrendelő viszony jönne létre a Start és a takarítócég között)a műhely csak akkor áll neki,ha a Start megrendeli ezt a javítást.Tehát vagy megcsinálják,vagy nem.Nem beszélve a mellékekről.pl. a technológia miatt hideg mellékekről a 9723-nál.Lassan tavaszodik,majd nem lesznek hidegek...
Más:
Vasárnaponként a régi 9703;9701-el(most 9713 és 9723) nagyon sok diák ment vissza az kollégiumokba,iskolákba.Mostmár ott tartunk,hogy elég a Bz motor meg a mellékek,és kevés a busz.
Egyszer egy napot vonatoztam Mátészalka környékén, amikor éppen utasszámlálás volt. Mindegyik számolt a megállókban, és interjúkat is készített. Nade hogyan!
Az első interjú Apafától Nyírnemtudommiig tartott (12 kérdés), mert totál analfabéta volt a srác. Egy másik számláló tőlem kérdezgette, hogy milyen főiskolák vannak Debrecenben, mert nincs kedve végiginterjúvolni az ötszáz fős tömeget, hogy hová is megy. Ezen a vonaton egyébként a pattanásig feszült teltház elérése után Mátészalkától Debrecenig nem volt számlálás, hiába szálltak le Hodászon öten, vagy máshol bárhányan, ők nem kerültek föl a papírra. Igaz, a csaj nem fért oda az ablakhoz, nyílván az utasoknak is kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, minthogy vele foglalkozzanak. Na ja, ötszázan egy háromkocsis MD-ben... A harmadik csapat lelkiismeretesen dolgozott, igaz, reggel négykor kezdtek Tiborszálláson (ahová Nyíregyházáról saját kocsival érkeztek - nagyon hatékonyan szervezte meg a cég a munkát). Mt.-t fölrúgva Tiborszálláson az utolsó vonattal végeztek. Hány óra szolgálat után vezettek haza Nyíregyházára?
Jelemző egyébként, hogy a hétkocsis Zajta-Budapest vonatra nem jutott utasszámláló. Nyílván bekamuzta valaki, hogy Zajta-Fehérgyarmat 3 fő, Fehérgyarmat-Mátészalka 10 fő, Mátészalka-Debrecen negyven fő (extrapolálva a napközbeni ütemes vonatok létszámát). Pedig azon a vonaton is gondok voltak az ajtózárással.
Minden számolgató emberke olyan adatot produkál, amit a megbizója elvár.
A MÁV érdeke inkább úgy tűnik továbbra is az, hogy adott időppontban olyan kihasználtsági adatot tudjon produkálni, amilyet éppen alá kiván támasztani.
Itt a nagy piros pont, *****!
Hozzá ukkel beszámolójából:
Tehát nem alkalmas a vonalról összefoglaló összegzés elkészítésére.
csak egy pillanatkép, nem más.
Ez is így van, DE!
Érdekes, amikor a neten megindulnak (hála AG-nek) a különféle "üzleti titoknak" minősített közérdekű adatok, utasszámlálási adatok, tanulmányok egyes vonalak utasforgalmáról, azokban érdekes módon hasonló nagyságrendű adatok jelennek meg.
Minden számolgató emberke olyan adatot produkál, amit a megbizója elvár.
Anno a vezénylőtiszt és jegyvizsgálója abban volt érdekelt, hogy munkájuk szükségességét ne kérdőjelezzék meg.
Most a külsős számláló abban érdekelt, hogy bebizonyítsa, hogy eddig felfelé csaltak, azaz vékonyan kell a ceruzának fognia. Ettől függ, hogy holnapután is számítsanak rá. Ráadásul közpénzből!
A MÁV érdeke inkább úgy tűnik továbbra is az, hogy adott időppontban olyan kihasználtsági adatot tudjon produkálni, amilyet éppen alá kiván támasztani.
Különben már bevezette volna a viszonylati jegykiadást.
Nem szégyellem bevallani igen,ámbár többről van szó.
Véleményem szerint a 29-nek, mint minden más vonalnak is van egy törzsközönsége.
Ezek ott maradnak, akármilyen vonat jár.
Na ez a lényeg,és szerintem itt van órási különbség közöttünk.
Abból indulsz ki,hogy van XY mennyiségű utas,akkor minek oda annyi és amekkora vonat ha nincs tele. Érvelésed teljesen ésszerű és logikus,nem is vitatom józanságát.
Csakhogy.
Mi lenne,ha már egyszer abból indulnánk ki,hogyan lehetne az utasokat minőségi szolgáltatással,megfelelő eljutást biztosító menetrenddel visszacsalni a vasúthoz. Ama korrekt miniszteri válasznak is épp ez a bökkenője (ami pont aznap jelenik meg amikor Budapesten szmogriadó van),hogy a kormány (a többivel együtt) tudomásul veszi a vasút térvesztését,miért is?
Nincsenek illúzióim. Még jó ideig így marad minden.
Szerintem egy rossz vicc, ami ezen a vonalon is folyik...
Gyerkőc koromban minden nyári hétvégét a Balatonon töltöttünk, olykor az északi parton.
30 éve bő 30 perccel kevesebb ideig tartott az út. Emlékszem, volt olyan vonat, ami még fehérváron sem állt meg, első állomás Almádi. De több olyan is akadt, ami gyorsként indult, megállt Fehérváron aztán a parton már sok helyen.
A szolgáltatás színvonala azóta -szerintem- csak romlott és mindezt drágábban, mint akkoriban.
Lehet számolgatni az ülőhely/utas arányt, ez csak úgy eszembe jutott hozzá.
nyáron mehetnek... ...sőt, a Bz-vel azért nehéz lesz a személyvonatok menetidejét tartani a csoportok miatt... de az off 30-ason is ilyen lesz a 8512-8513...
Nagyon nem értünk egyet. A turisztikai fejlődés igenis ott kezdődik, amit példaként említettem, de mondhatnánk a "véletlen túlszámlázást" az étteremben. Azért mert a kutyaszarra csipketerítőt teszel attól még a szar ott lesz!
Nem értünk egyet de mindegy. A turisztikai fejlődés nem csak a klotyók tisztaságát jelenti a strandokon. A közúti és vasúti közlekedés színvonala igenis mérvadó.
Na gyönyörű!Nem mondok semmit! Egyébként ha a déli part,illetve a 30-as vonal hétvégenként megkapja a Stadler-ket,akkor a 29-es vonal is megkaphatná azokat a kosza egységeket.
És? Akkor a falvakat kell fejleszteni, pl a fizetős strand már mégse legyen szemetes, legyen napelemes zuhanyzó, a wécé se legyen fizetős ha már vettél belépőt. Az idejövő kocsival utazó (!) turistát nem az fogja érdekelni, hogy a Bz miatt vagy a Dezső miatt áll az átjáróban....
"Nem büdös BZ-kkel, meg kipreparált Bko-okkal kéne vasútat csinálni a 29-esen."
Akkor máshol sem (lásd előző része a hszemnek). Amúgy csak megfelelően kéne takarítani és karbantartani. A kor senkit sem érdekel utas szempontból, de a tisztaság, pontosság, kényelem, megbízhatóság igen. (Persze a kényelem relatív).
"Ha nyáron megoldható a Desirok közlekedése, télen sem lehet bonyolult megoldani."
Nyáron sem hoznám ide, csak azért mert "rakjunk már ki valamit a turistának hadd lessen csak, nekünk is van".
Azért erőltetem mert turisztikai régió. A fejlődés dinamikus, ehhez kéne alkalmzkodnia a vasúti közlekedésnek is. Nem büdös BZ-kkel, meg kipreparált Bko-okkal kéne vasútat csinálni a 29-esen.
Ha nyáron megoldható a Desirok közlekedése, télen sem lehet bonyolult megoldani.
Nem kell csodálkozni nagyon,Székesfehérváron eddig is 15-18 percesek voltak a mozdonycserék,pedig ezt semmi nem indokolná!Más állomásokon hihetetlen,de ugyanezt 10 perc alatt meg tudják tenni!
Olvasom közben a Desiro topicban, hogy szükség van mind a 8 egységre. Gondolom ha 16 érkezne Görögországból, akkor sem kapna a Balaton északi partja télen Desirot. Látom valakiknek ez nagyon nem tetszene.
Nézzük akkor a három fő problémát: (amelyek egyike sem pénz kérdés)
1. rosszkor induló (maradék) vonatok
A reggel 6 egy nem hivatásforgalomra használt vonat esetében nagyon korai, még a törzsközönségnek számító nyugdíjasoknak is. (Na persze, kell a korai indulás, hiszen olyan lassan ér le.... :( Ilyen hosszú menetidő esetén az este 18 meg kései (főleg a nyugdíjasoknak :))), későn ér le, ráadásul már helyi buszok sincsenek sehol.
(Párosban) 7-12-17 sokkal jobb lenne a jelenlegi 6-12-18 helyett, de ennek a 6 órás ütemességnek sincs sok értelme, tehát nem feltétlenül kéne mindent ehhez kötni .
2. Fehérvári mozdonycserék 18 perce.
Ez szimplán RÖHEJ. Műszakilag semmi nem indokolja. Állítólag a meg volt kötve a menetrendszerkesztők keze, mert ennyi idő alatt vállalták el a mozdonycserét, bár nehezen hiszem...
Továbbá: Te írtad anno 3-4-5 (?) éve (de ugye nem tudom visszakeresni), hogy azért kellett Szabadbattyán és Füred közé 10 -15 percet rátenni, mert ennyit késnek a vonatok, és ezt most végre megoldották. Erre tessék, tegyünk be még ennyit pufferként, csak most mozdonycsere címszóval...? Miközben a 29 még csak nem is romlott le komolyan az elmúlt évtizedekben (ellenben a 30a-val) Nyáron még csak-csak megérteném, de télen?
3. Átszállások a 20 gyorsairól a 29 személyeire
Rendben, hogy kevesebb vonat megy, és a néhány utas túl fogja élni, ha át kell szállni Bp felől a Balatonra tartva Sv-n, de miért közel fél óra várakozási idővel???
A 29-en nincs kötve semmihez a személyek ideje 117 nyugodt km-t kell végigmenni, miért nem tudnak hamarabb indulni?
Elindultak -sőt az első adag meg is érkezett- a görög Desirók Magyarország felé. Összesen 8 egység. Talán ezzel a bevásárlással lehetőség lesz arra, hogy a Desirók télen is járjanak a 29-esen. Mondjuk az M41+2BHV helyett.
Bejön a forgalmiba XY és panasz.(érzelmek változattoságával együtt úgymint értetlenség,keserűség,düh,szomorúság stb.)
Közöljük vele tehetetlenségünket ezután közöljük a panaszkönyv helyét (információ) és buzdítás. Jellemző ugyanis mindenkinél a kérdés:"Van értelme,mondják meg őszintén?"
Ma egy Balatonalmádiban dolgozó kedves pénztároshölgyel találkoztam. Több mint 20 éve dolgozik ott,drasztikus utasszámcsökkenésről beszél. Sajnos egyetlenegy utast tudott rábeszélni,hogy írjon be a panaszkönyvbe. A többi káromkodik egyet,és aztán már nem utazik vonattal....(Már félti is az állását,hiszen a következmény majd a pénztár bezárása lesz.)
Nem az érkezésre kellett volna laza menetrendet csinálni, "úgyis késik" alapon. Az csak elriasztja az utast, ha a menetrendre nézve megállapítja a fél óra várakozás tényét, nem tudhatja - honnan is tudná? - hogy a fél óra csak negyed....
Szerencsésebb lett volna, ha már nem tudnak és/vagy nem akarnak semmit tenni a késések ellen, korábban indítani, vagy menetrend szerint később érkeztetni a vonatokat.
Kibújt belőlem a kis paranoiás: a 2000-2001 táján itt az Indexen is keringő vonalbezárási halállistán bizony a 29-es is szerepelt. Ez az utasok leszoktatásának iskolapéldája, amit az északi parttal művelnek.
"A laza menetrend - ha laza - szerintem azért született mert Füred-Fehérvár között az elmúlt 4 évben a vonatok 9x%-a késett."
Ez az adat valótlan vagy az "x"-et véletlenül nyomtad hozzá. A késésekhez csak annyit tennék hozzá, hogy az M41+9 (1x) 4 tg-es kocsikból álló vonathoz, ami 117 km-en 36x indul el, a teljesítmény elegendő-e a menetrendben előírt idő betartásához. A remot csörgőbe beépített "pacemaker"-t (CAT) nyugodtan felejtsd el (1040 Kw hajtómű telj.) a Classic is azt tudja, tehát mindegy, hogy milyen Csőri volt a vonat elején. A pálya adottságát (egy vágány, változó állomástávolságok, a pálya vonalvezetése stb.) is illene figyelembe venni. A téli menetrendben a Csörgő + 2 db 4 tg-esre is közel ugyanaz a menetidő, pedig a gyorsulások között ég és föld a külömbség. Így csak ballagni kell a vonatokkal és várakozni az értelmetlen tartózkodási idők miatt, csak azért hogy minden vonat menetideje egyforma legyen. Majd mindenki tudja, hogy az idő pénz, kár, hogy egyesek ezt is elfelejtik. A nyári menetrendben a 977-es 2 óra 2 perc menetidővel ballagott Fehérvárig 6 megállással változó vonathosszal (2-4 kocsi), most a 979-es (kb. ugyanabban az időben) 11 megállással 2 óra 8 perc menetidővel halad, ez utóbbi általában 6-7 kocsival közlekedik ("9x%" pontossággal).
Én nem tudom mire építették ezt a mentrendet a 29-esen,de szerény véleményem szerint el........ák. Nem kicsit,nagyon. (Azért egy kivétel van,ennek az IC mániának nem sok értelme volt. Én amúgy sem vagyok kibékülve ezzel a "szolgáltatással".Miért? Mert tiszta,kultúrált,viszonylag pontos vonatért jobb helyeken nem kérnek pótdíjat).
Csak azok a vonatok gépcsere után mentek tovább a Délibe....
Az a néhány vonat meg ami Fehérvárig jött ha késett is mindíg elérte a csatlakozást.
Ilyen volt pl 9725 érkezett 11:17 csatlakozó vonat 11:35,de ha szeretnéd a többit is felsorolom.
Az átmenő gépcserés vonatoknál a gond a szűkös mozdonyforduló miatt volt. Ráadásul állandó probléma volt (jelenleg is) az M41-es gépek műszaki állapota. No nem mintha a többi jobb lenne.
Viszont ma tájékozodtam,érezhető utasszám csökkenés,kevesebb a bevétel az állomásokon. Ez természetesen adódhat a sztrájk,ünnepek miatt is. Talán még várni kéne a kárfelmérésre.
Viszont ma és tegnap tömve voltak a vonatok,állítólag sok busz nem indult/érkezett ezért aki tehette vonattal próbált utazni.
Jó kérdést tettél fel! Sajnos a választ nem fogjuk megtudni... Pedig szeretném ha a """menetrend"""" """""szerkesztő"""" emberkék a nyilvánosság / TV,Rádió,Újság,nagyobb állomáson táblával a nyakba/ előtt azt mondanák: IGEN,EZT MI CSINÁLTUK....
Menetrendváltás óta a vonalon katasztrófális a menetrend: 3 pár közvetlen vonat Bp-re. A következő vonatokon kivül minden Bzmot: 970, 9712(2lepukkant kocsi), 974, 9716(2 lepukkant), 978, 9738, 9739, 979, 9717, 975, 9713, 971. Budapestre a menetidő negyed órával megnőt teljesen alaptalanul, a gyorsvonatok rengeteget állnak Székesfehérváron (18, 14 perceket), megállnak Csajágon (de minek?), valamint Balatonfűzfőn is. Ezen kivül 3 gyors Polgári - Ipartelepen is megáll forgalmi okból (másik vonatot bevárni). Hatalmas tartalékidejük van a vonatoknak ( minap 15 percet állt Iparban a gyors, és Füreden már rendes volt). Az esti páros gyors 18:13-kor elég későn van Pestről, 10 után ér Tapolcára, szvsz az egy órával korábbi indulás jobb volt. Aki olyan helyen lakik, ahol nem áll meg a gyorsvonat, nem tud közvetlenül eljutni a fővárosba, Székesfehérváron több mint 30 perc várakozási időt bíztosítanak a Bp-re induló személyvonatra(!). És mivel az emberek nem szeretnek átszállni, főleg ilyen módszerrel, jelentősen lecsökken az utazók száma. A gyorsvonatra ráhordó és széthordó vonatok megszűntek. Az új menetrend egyetlen elönye, h megszűnt az IC. De kinek jó ez?
Gép?Huzó? Uhhhh egyszer nalunk elkaptam egy szöcskét pont jó fénybe Majd belinkelem csak a masik gépemen van Gönyörü kép lett Gépekröl is nagyon szépeket lehet löni
Sziasztok Fiúk Lányok! Holnap utazom tapolcára és megyek ki éjjel fotózni az állomásra.. Mi féle vonat éjszakázik ott? Tudnátok segiteni? Desiró? Vagy sima kék? Köszönöm elöre is Boldog új évet minden vasut barátnak!
Elég hülyén van megcsinálva, mert a 8738-as (9738 elött 20 percel indul kb.) Cirmossal, meg 4 vagy 5 fehérvári Bhv-val ment. Fordítva lenne jó, hogy a Cirmi megy Halbival a Csörgő meg Bhv-val. Bár én a 9738/9739-est inkább Bzmottal küldeném helyette meg pl. a reggeli 9719-es lehetne Csörgős! :-)
29-es nyári menetrendje: kétórás ütemes gyorsvonati közlekedés lesz, hét pár gyorsvonattal. A személyvonatok kétórás ütemben közlekednek. A közlekedést kiegészítik a távolsági forgalomban közlekedő időszakos gyorsvonatok.
Nem olyan sok az a két kocsi! :-) Mostantól úgyis "fellélegezhetnek" a Csörgők, mert a gyorsok nem állnak meg minden bokornál, a személyvonatnál meg az a két kocsi nem hinném, hogy annyira megterhelő!
A 9729-ről a 319-es Bz visszaindult a 9722-vel. A 9717 pedig most ékezik Fehérvárra a 2308-as Hörgővel, Bdh + Bhv összeállításban. Valószínűleg a 9714-re fordul vissza. :-)
M41-2331: 970/9715-re tippelek!/talán 974, de majd kiderül M41-2309: 979/9712/valszeg 975/... Bz: 9719 Bz: 9729
970 összeállítása: 5 By + Ao + Bdh 979: kb. 6 vagy 7 Bko + 2 Ao + 2 vagy 1 Bdh: Valszeg szerelvénymenetet spóroltak. A tegnapi 9706-ost és 9708-ast vonták össze. 9712: Bhv + Bdh
9729: Ha jól láttam a 319-es Bzmot-al, és egy mellékkel ment. 9719-est csak hallottam, hogy Bz. :-(
Oké. Én elhiszem. Mondjuk Bz-ből is olyan bszott sok van ám, hogy tömkelegével állnak egymás mellett a fűtőházban...
Sztem ezek lesznek Csörgővel: (a többi vonat Bz-s) 970 971 974 975 978 979 9712 9713 9714 9715 9716 9722 9723
Szerintem így kb. ugyanannyi Csörgőt kell kiadni mint a jelenlegi menetrendben. Esetleg még annyit tudok elképzelni, hogy a 9722/9723 felcserélődik 9718/9719-el.
70 körül lehet, de ez pont optimális mert laza a menetrend. 9701-el szombaton Tapolcáról végig sietve jöttünk. Pl. Zánka-Köveskálnál álltunk 4 percet, hogy tartsuk a menetrendet. :-)))
Ebben a könyvben Ó, A BALATON, RÉGI NYARAKON több kép készült a vonalon, többek között van egy olyan kép, hogy ez a töltés épül, és még mind a két oldalán víz van. Meg még van Akarattya régi épület, stb. Remélem a Jézuska meghozza.
És nem lehet hogy van benne valami.Tegyük félre most a vasutasokat és vasútbarátokat.Rajtuk kívül is megy országszerte a sikongálás az utasok részéről. Ők is hülyeséget beszélnek?Bátaszéken minden menetrendváltáskor takargatják a vasutasok az emblémát mert ők kapnak hideget-meleget mert ők vannak ott nem azok akik valóban tehetnek erről.Kíváncsi leszek hogy Szekszárdon hányszor zúzzák be a pénztárablakot 14-e után.Mert sajnos Baján már volt rá példa az új menetrend miatt. Bátaszéken egy kocsivizsgálót támadtak meg mert halasról 7.26-kor ért be a vonat UD-ra meg elment 7.21-kor az új menetrend miatt.És ez csak amiről én tudok:-((
mind a 8 évben, decemberben telis teli van avval, hogy: .........A jövő évi menetrend sokkal rosszabb, szarabb, stb, mint az idei vagy előzőek voltak..........
lehet, hogy azért, mert pl. évről évre nő a menetidő...? Legalábbis a 29-esen biztos.
Szomorú lennék, ha párosban a Bp-Sv közti 67 km-es távot egyetlen kelenföldi megállással is 71-72 perc alatt teljesítő kapcsolódó gyorsok még késnének is...
Páratlanban meg ugye minden lehetséges, bár ma is már vmax = 65-70 kmh körül látom menni a Bz-t, mert így is annyira laza a menetideje.
Nem hinném, hogy mindegyik Bz lesz, mert már most sincs már belőlük sem elég, jövőre meg még több kéne. A Bz mellékek meg végül is egész komfortosak, és általában tisztábbak a sokat látott By-oknál.
A fél órás átszállásidőben látom én is a tragédiát, botrány, hogy ezt nem tudták (=akarták) jobban megcsinálni. Inkább szartak volna az ütemességre... :-(
magyarázd meg az lletékes szombathelyi mnetrendtervezőknek, hogy felejtsék el a fehérvári nem létező hivatásforgalmat....s akkor nem kötött a személyek érkezése...
Ez a változat a 11.09-es. Nincs változás. Korábban már írtunk róla, hogy 3 közvetlen gyorsvonat lesz a fővárosba és fővárosból. A többi ütemes személy Fehérvár és Tapolca között.
Be is tettem a kedvencekbe, mégis Akarattyán van a nyaralónk 67 óta.
Látom, tervezési stádiumba került az a bizonyos fűzfői átkötés. Abban azért biztos vagyok, hogy még néhány évig így marad. Az elkerülő utat is már egyszer kihúzták, ez a projekt is amolyan kihúzható, eltolható.
Ami meg a lényeget illeti: mivel a vonatok továbbra is igen lepusztultak (még akkor is, ha a lehasznált Bko-kat ide rakták), hogy már mentem le úgy is, hogy Flirt-tel Sv-ig, onnan (sajnos) Bz-vel.
Engem egyáltalán nem zavarna az átszállásos kapcsolat, főleg ha azonos peronról történne, és nem lenne több 5 percnél. Már ez is javulás lenne a maihoz képest. Félegyházi kocsikból átszállni egy Desiroba, óriási minőségi javulás lenne.
Feltételezem, hogy az átkötés után azért megmaradna a vonal Fűzfőig is, legfeljebb vicinális szinten.
>>És mivel az Önök utazását ennélfogva 50-66-90-100%-ban az adófizetők állják Önök helyett, ne tessék ugrándozni
Nemcsak az utazást, hanem azt az irtózatos mennyiségű lopást és hanyagságból eredő kárt is, ami a MÁV - nál van. Szóval elöször kevesebbet tegyenek el zsebre, aztán szövegeljenek, hogy ki mennyit fizet. Mert a mostani vezetésnek semmi pénz nem lenne elég, és mindent képesek tönkretenni.
Van egy kiadvány, aminek a hátoldalán rajta vannak a régi menetrendek. Az északi és a déli partra is hamarabb ért le a vonat. Pedig északra a MÁV vonatok Pusztaszabolcson át mentek.
Egy kis helyzetjelentés tegnapról: Első képen Balatonkenese, 6 óra után pár percel, 2. képen a Csajág - Kenes zár alatt kitermelt anyag Kenese-Üdülőtelepről. (cseréltek mindent a peron mellett) 3. képen a 9702-es érkezik Zánka-Köveskálhoz, 4.-en (új???) lassújel Zánkafürdő, és Akali között. 5. 974 ereszkedik Csopakról Balatonarács felé a 2204-es Csörgővel, utolsón pedig szintén a vágányzár alatt épített új peron Akarattyán. Egyébként szintén Akarattyán, a peron mellett egy 10-20 m-es távon 20-as lassújel van kitűzve.
A MÁV egy plusz szociális juttatás nyugdíjasok, diákok, vasutasok és még sokan mások számára, mert a teljesáron utazók már rég kocsival mennek.
És mivel az Önök utazását ennélfogva 50-66-90-100%-ban az adófizetők állják Önök helyett, ne tessék ugrándozni, arra és akkor mennek vonatok, ahogy nekünk ez jól esik, meg a fordából kényelmesen kijön. Ha egy vonat éppen arra és akkor megy, amerre és amikor Önök menni akarnak, akkor szálljanak fel rá, és fogják be szépen..."
Ebben mindösszesen 1 hibát véltem felfedezni!!! Kedves "U"tasaink! 100 %-ban igazad van.
Nem biztos, hogy pontosan értetted, mit akartam mondani. Nem kapacitásokról volt szó, na meg akár M41 + 6-7 B is leérhetne 2 óra alatt ha akarna. Még ma is.
A 29-esen most is erősen kínálati a menetrend. Ha tetszik, most is sok a vonat. Csak éppen mind szar. Már...
Oké, de döntsük el, mi a cél.
Nem hiszek az összeesküvés elméletekben, de normális ember ilyen menetrendet jó szándékból nem csinál. (Csak ha előírják neki...)
Mert az utasnak sokkal rosszabb az egetverő menetidők, a fél órás fehérvári átszállásidők, meg az átpakolt indulások miatt, a MÁV meg nem sokat nyer vele, maximum 3 pár Bp-Sv közti V43 + 5-6 B(k, o, stb.) -t.
(Amit szinte úgy is megnyerhetett volna - ami már itt is többször szerepelt - hogy elindul V43 + 6 B(k, o, akármi) pestről, Sv-n szétszedik, az első 3 megy 30-ra, a második 3-ra meg rááll a Csörgő, és megy 29-re.)
Vagy ott van a másik régi vesszőparipa, hogy miért van ugyanannyi, és ugyanolyan vonat ködös novemberi hétfőn, mint verőfényes májusi hétvégén.
De nem. Fűnyírunk, hogy nekünk kicsit jó legyen, mert az írta elő a miniszter úr, hogy mínusz akárhány százalék. A maradék vonat meg megy amikor és ahogy megy, az utas meg le van szarva.
Őszintébb lenne azt mondani, hogy,
Kedves utasaink!
A MÁV egy plusz szociális juttatás nyugdíjasok, diákok, vasutasok és még sokan mások számára, mert a teljesáron utazók már rég kocsival mennek.
És mivel az Önök utazását ennélfogva 50-66-90-100%-ban az adófizetők állják Önök helyett, ne tessék ugrándozni, arra és akkor mennek vonatok, ahogy nekünk ez jól esik, meg a fordából kényelmesen kijön. Ha egy vonat éppen arra és akkor megy, amerre és amikor Önök menni akarnak, akkor szálljanak fel rá, és fogják be szépen...
Viszont az több mint érdekes, hogy a 29-es gyorsvonatainak fejrovatában van egy rokkantjelzés is. Ezeket viszont alacsonypadlós motorvonatokhoz tették csak oda, pl. Esztergom-Budapest.
Lehet, hogy Desirókból állítják ki a gyorsvonatokat?
Most, hogy ismerjük már a 29-es új menetrendjét a vonatösszeállításokról tud valaki valamit? Gondolom a gyorsok M41+X db Bo, de az ütemes személyek? Ugye nem BZ?
hát igen, kár, hogy nem adtál érdemi választ, csak a témát akartad megváltoztatni...:(((
3 kocsis gyorsvonat bőven elég a 29-esre, annál még a csörgő sem eszik oly sokat...
amúgy neked is az a hibát, hogy kizáróag abban gondolkodsz, hogy azon a gyorson Bp-Balaton utasok vannak, aban nem, hogy mondjuk egy ITF-ben mely további csatlakozásokkal lehetne rájuk utast szerezni...
amíg az illetékeseknek az a legfőbb óhaja, hogy Tc-Sv személyekkel a fehérvári hivatásforgalmat kell kiszolgálni (érk :10, ind. :50),s emellett napi 3 pár gyorsvonat engedett meg, addig ne reménykedjünk...
nincs sehol külön nyári menetrendi tervezetem, hanem az egész évi 2009-es tervezetből szűrtem ki dolgokat.grafikusból ajánlom a 40a Erd feletti szakaszának tanulmányozását, illetve a táblázatosból a 20ast meg a 100a, 100 vonalakét
"Azt pedig végképp nem tudom elfogadni, hogy 14-19 perc a gépcsere Fehérváron."
Szerintem ez tartalmaz pár perc tartalékidőt is. Kétségtelen, hogy hosszabb lett így a menetidő ... :-S 4 pesti közvetlen vonat kiszedése is negatívum.
Egyébként hiába van sok vonat, olyan borzalmasan az eljutási idők, mint még soha. Azt pedig végképp nem tudom elfogadni, hogy 14-19 perc a gépcsere Fehérváron.
valóban érdekes az új menetrend... a jövő nyári a tervek szerint sűrűbb lesz mint az idei... lesz napi négy pár mentesítő a fővárosból, a szombathelyi csak Szfvárig/Szfvártól közlekedik, a nyíregyházi a Balaton irányába pedig egy órával későbbre kerül
Ráadásul azt is elfelejtették, hogy az északi parton a szezon legalább 2-szer olyan hosszú, mint a délin, ahol június közepe előtt és augusztus 20. után egy lélek nincs helyi lakosok által adott és a kanizsai forgalmon túl.
Katasztrófa, pont azok a települések nem érhetők el Budapestről, amelyek a legmesszebb vannak a fővárostól. Mert a gyorsvonatok persze Füredig megállanak majdnem minden bokornál, utána meg lényegében sehol. Csatlakozó személyvonat viszont mostantól egy darab sincs. Ügyes...
Elég vacak az új tervezet szerintem is.A 3 pár gyorsvonat keresztje kábé polgárdi ipartelepekre jön ki -igaz egyik sem áll meg ott.A menetidő meg tovább nőtt minden tekintetben szinte. De még ne panaszkodjunk a 40-esen meg minden gyors megszünt csak ic vagy átszállós személy maradt még Sárbogárdra menet is!
Mi ez a másfél órás menetidő Fehérvár - Bp viszonylatban? Mindenütt megállós vonat lenne? Ez eléggé utastaszító...
Hát hogy őszinte legyek, eléggé vacak. Ha nem a fővárosból megy le az ember, szinte esélye sincsen délutánnál előbb leérni. Délelőtt nincsen kínálat a főváros felöl. Szerintem a legjobb az lenne, ha Bp - Fehérvár viszonylatban a balatoni vonatok óránként járnának, Fehérvártól két óránként: egyik órában a déli partra, a másik órában az északira, s ehhez esetleg hozzá jönne nyáron az ellentétes odlalra tartó vonathoz személyvonati csatlakozás Fehérvárról Tapolcára.
Pl. a 6.13-as bp-i indulású vonat menne Keszthely/N.kanizsa felé, Fehérváron lenne minimum 5 perc állásidő az átszállások és az ütem tarthatósága miatt. Fehérváron át lehetne szállni pl. a kb. 7.20-kor Tapolcára menő vonatra.
A 7.13-as vonat menne Tapolcára, erről Fehárváron át lehetne szálni a 9.20-kor Keszthelyre menő vonatra....
Fehárváron eme góc elején érne be a budapesti személy, amely a Bp-Fehérvár közötti utasoknak is eljutást biztosítana... Az én menetrendem, ha én tervezném ezen alapulna, persze nem ragadtam ceruzát, a kereszteket nem számoltam ki, de biztos megoldható lenne.
A MÁV-Start eljuttatta a minisztériumnak a 2009-es menetrendtervezetet. Ennek értelmében -furcsa módon- csak részben (napközben) lenne ütemes menetrend a 29-esen. Nekem van egy ilyen tervezetem -hangsúlyozom, hogy grafikus, tehát hozzá nem értőknek nem ajánlom- aki kéri és ad mail címet elküldöm.
Egy őszinte topiktársunk (aki most éppen ukkel :-)), hitelt érdemlően beírta, hogy 2013-ig biztos nem történik ez ügyben érdemben semmi.
Még a 15% EU-s önrészt is alig bírják kiköhögni.
Talán a 2013-2020 időszaki tervezésbe beleveszik. Talán.
De ahogy elnézem a jelenlegi gazdasági helyzetet, jó eséllyel fog elmaradni elég sok állami beruházás a következő jó pár évben, így elég zsúfoltak lesznek a 2013 utáni tervek is.
Én csak azt írtam le, ami elhangzott, illetve nyomtatásban megjelent. Ott úgy gondolták, Fűzfő lenne alkalmas első balatoni megállónak, ahonnan az utasok természetes eszközökkel, főként kerékpárral (!) mennének tovább.
Akarattya szerintem is nagy veszteség lenne, akár a többi szakasz. Fűt-fát ígértek a Csajág-Lepsény szakaszról is, (hogy milyen fontos kerülő útirány), szerettem a Szabadbattyán - Csajág között dízellel előfogatolt vonatokat, erre idén már csak a pótlóbusz maradt.
Amikor a 2010-es évszám elhangzott, a jelenlévők több, mint fele felnevetett. Ennyit erről. De úgy gondoltam, érdekes téma, ezért írtam le.
Ha ez a dolog megszületne, akkor gondolom Sv - Csajág között mennének úgy 1 évig a Bz-k, azt bezárnák a vasutat arrafele... Ha ez a dolog valóban létezni fog, akkor Balatonakarattya szívj meg a legjobban. Ugyanis, mivel ez az első igazi Balatoni megálló a 29-en ide sokan járnak fürdeni, ilyen 1 napos kirándulás keretében. Ésszerűbb lenne, Sv-Akarattya között meghagyni majd a vonalat és netán Akarattyára betuszkolni még 1 vágányt. De ha a Hajmáskéri verzió megépül nézzük mit veszíttünk: - egy 2007-ben felújított pályarész Akarattyánál - egy alagutat - egy nemrég megépült vasúti hidat, (Akarattyai elkerülő) - egy most, ebben a percben is épülő vadiúj peront - és talán a 29-es legforgalmasabb megállóhelyét.
Igen, éppen a magaspart miatt tartják indokoltnak az új nyomvonalat... Az általad leírtak persze igazak...
Amúgy a híd 582,5 méter hosszú, 29 nyílású lesz, némelyik pillér 9 méternél is magasabb; először peron nélkül, majd később kialakítanak egy 300 méteres peront. (Fűtött betonos kerekesszék-rámpa, stb.) A peron egyben gyaloghíd is a 72-es főút felett.
Először a dízelvontatás esedékes, a későbbi villamosításkor félkör alakú, alagútra hasonlító felsővezeték-tartók lesznek kialakítva.
Cél: "A Balatont a fővárosból az eddigieknél rövidebb utazási idő alatt el lehessen érni." Egy másik idézet az előadásból: "A szakasz kiváltaná az állandó veszélynek kitett Balatonkenese környéki, megcsúszásra hajlamos löszfalban vezetett vasutat."
És a fő poén: a hölgytől kérdezték, mennyire reális a terv és egy megvalósításra vonatkozó évszámot kértek; a válasz 2010!
Sv-Hajmáskér 37 km a 20-ason. Kb. 12 km lesz a Hajmáskér-Fűzfő, tehát összesen 49.
Ha végig 120-szal söpör a vonat az új útvonalon (amit amúgy kizártnak tartok) akkor 25 perc Sv - Fűzfő.
Ha a sebesség Battyánig 100, onnan meg 80 a régi nyomvonalon, akkor az 32 perc.
Teoretikus elvi maximum 7 percért ekkora balhé? Amit egy elvert kereszt lenulláz? Ráadásul nagyobb vontatási ktg a több km és nagyobb sebesség miatt? Vagy a nagyobb terhelésre méretezett pálya ennyire számít a Csörgő+ 4-10 kocsinak?
All in all, csak a magaspart teljes leomlása és haználhatatlanná válása indokolhatja az új nyomvonalat, de akkor is meg kéne első körben vizsgálni a nidsz által berakott Csajág - Kenese átkötést. Illetve azt, hogy mennyi pénzből lehetne végleg helyre tenni a magaspartot (mindent lehet, csak legfeljebb nagyon-nagyon sok pénz...)
Kíványcsi lennék mit szólnának ha kihúznák a drótot és kapnának pár jól megtermett szilit, mint pl. a 1221 vagy 2360...:D asszem mégjobban húznák a szájuk:D
Ha jól tudom egyes helyeken már fellázadtak a nyaralók és az ottlakók, hogy ők drótot akarnak, mert zavarja őket a nagy füst és a zaj! Egyébként ők azok akik SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM használlták a vonatot...
Én részt vettem az idei Hídmérnöki Konferencián, és ott az Ecsedi Éva egy nagyon jó előadást tartott az új szakasz bekapcsolásáról Balatonfűzfőn. Eszerint az új megálló egy hídon lenne kialakítva a 710-es út két körforgalma között, de azok felett. A tanulmány szerint a három településrész néhány év alatt összeér, mert a gyártelep már nem bocsát ki annyi füstöt (!) és itt egy új központ létesül. E fölött lesz az új megálló. A kiágazás azért Hajmáskér és nem más (pl.: Csajág), mert a 20-as vonal korszerűsítése után a menetidő erre lesz a legrövidebb, illetve a teherbírása is nagyobb lesz a jövőben.
Egyébként nem értem, hogy a vágányzári értesítőn (pl. ami ki van ragasztva Sv állomáson) hogy merik szájukra venni a Csajág-Lepsény - Bkenese, illetve a Bkenese - Csajág-Lepsény kifejezést... Hogy jön ide a megölt Lepsény-Veszprém vonal???
tudom hogy most a Hajmáskér-Balatonfűzfő átkötés dolog az aktuális, de szerintem van egy másik megvalósítható megoldás is: azt hiszem egy másik topikban már bemutattam, szóval Csajág és Balatonkenese között egyenesen levágni!!Ez annyit jelentene, hogy Csajág kapna egy új megállót a fénysorompók közötti részen, aztán onnan a pálya nem kanyarodna tovább balra ívben a jelenlegi állomás felé, hanem egyenesen át a réten, és valahol ott érné el a jelenlegi pályát, ahol Papkeszi felé a közút elágazik.
nem tudom hogy készült-e már megvalósíthatósági tanulmány, de szerintem nem kerülne többe, mint a másik terv, ráadásul megmaradna Balatonkenesén is a vasút.
Igen, sajnos otthon hervadozik az internet. De a 29-en a múlt héten többször voltam, így néhány hír: csütörtökön a reggeli Batsányi több, mint 100 perccel érhetett Balatonfüredre, ugyanis én ekkor mentem el. A személy Csajágról +5-tel jött és ment. Este mindkét IC késett, a Batsányi +10, a Tihany +15 késéssel érkezett Füredre. Másnap reggel is voltak zűrök, talán Sv volt az oka...
Sziasztok! A ma esti Bp. - Tapolca gyorsot (nincs nálam a menetrend, így számot nem tudok írni) a 2143-as Csörgő vitte! (Fél nyolc után haladt át Sv-Reptéren.)
A susnyás landolás csak addig tűnik hülye viccnek,amíg valaki meg-nem sérül,volt már rá példa.A vádlottak padja lehet elég keményfából is és ott nem szoktak viccelődni.
Gratulálok! 175m hosszú új peron,remélem ezekután nem lesz 7 kocsinál nagyobb vonat,mert akkor gondolni kellene arra is,hogy az egész vonat peronon legyen,vagy ez senkit sem érdekel?
Megtettem, de ott sajnos Bp-től számozódik, és csak km van :-)
Mondjuk sejtettem, hogy a magaspart van a dologban, évről évre kell ott kapirgálni, lehet, hogy egyszer tényleg használhatatlanná válik, és muszáj lesz Hajmáskér felől közelíteni...?