Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.24 0 0 60928

"Meg a francokat... Nem véletlenül van az, hogy az EPS-re csak vékony kő/tégla burkolat rakható, nagyjából 2-2.5 cm vastagságig, és/vagy ~70 kg/m2 súlyig."

Te a hivatalosan engedélyezett maximumról beszélsz

én meg a fizikailag elérhető maximumról.

Előzmény: KömKel (60921)
XRive Creative Commons License 2014.07.24 0 0 60927

Egyszer akarom megcsinálni, jóra -> inkább mindenre kérdezek.

A 'talán' nem túl biztató.

Korábban itt találtam egy olyat, hogy szigetelésre külső terheléshez van valami 'Fischer Thermax' spéci tipli.

Külső, extra tartórács helyett megoldás lehet-e a növény növekedésével párhuzamosan idővel berakosgatni efféle tipliket, mint tartóelem?

Előre megcsinálni a teljes tartórácsot nem egy esztétikai élmény az első tíz évben.

Előzmény: Törölt nick (60918)
Florian87 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 60926

Lábazatról beszélünk, azért is xps lett téve.

Előzmény: Törölt nick (60925)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60925

a táblák közt maradt egy kis rés(elég sok helyen), oda szeretnék zárt cellás aeroszolos purt fujni, csak nem tálálok sehol.

Aztán miért akarsz oda ZÁRT cellásat...  semmi gyakorlati értelme.

Előzmény: Florian87 (60923)
Florian87 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60924

Florian87 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60923

Sziasztok!

Hatalmas gondom van!

Fatherrel leszigeteltük a ház és a terasz közti részt, 10es xps-t tettünk fel, viszont egy két helyen a táblák közt maradt egy kis rés(elég sok helyen), oda szeretnék zártcellás aeroszolos purt fujni, csak nem tálálok sehol.

Megtennétek, hogy ajánlotok valahol, csak linkejétek be, vagy a nevét írjátok le.

Nagyon szépen köszönöm!!!

KömKel Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60921

"Egy rendesen felragasztott (szükség esetén mélyalapozott) hőszigetelés négyzetméterenként akár több száz kilót is elbírhat (nézd meg a polisztirol ragasztók "nyíró irányú szakítószilárdság" adatait)."

Meg a francokat...

Nem véletlenül van az, hogy az EPS-re csak vékony kő/tégla burkolat rakható, nagyjából 2-2.5 cm vastagságig, és/vagy ~70 kg/m2 súlyig.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60919)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60920

"a kérdés inkább arra irányult, hogy aggódjak az egész szerkezetért, vagy ha 5 év múlva amúgy is megcsinálnám, akkor addig ne foglalkozzak vele és merjek nyugodtan aludni :)"

Tehát ha jól értettem

- van egy, a jómeleg lakás felől folyamatosan párával ellátott, a hideg oldalról viszont párazárt (tehát feltehetően hideg időben a külső felén folyamatosan nedves) faszerkezeted,

- és most azt szeretnéd, hogy valaki vállalja a felelősséget (ígérje meg neked) hogy a következő öt év alatt ez a fa nem fog tartósan károsodni?

Előzmény: Törölt nick (60913)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60919

Egy rendesen felragasztott (szükség esetén mélyalapozott) hőszigetelés négyzetméterenként akár több száz kilót is elbírhat (nézd meg a polisztirol ragasztók "nyíró irányú szakítószilárdság" adatait).

A külső hálózás ráadásul teljes felületen történik ugyanazzal az anyaggal, nemcsak 20-25 százaléknyi felületen,mint a falhoz, tehát súlyprobléma itt még kevésbé lehet.

A növény tapadórendszere a növény súlyát biztosan elbírja, legalábbis az elmúlt 50 millió évben alig érkezett erre panasz.

Arra viszont nem tudok ígéretet tenni, hogy az általad kiválasztott vakolat kiválóan fog viszonyulni az általad kiválasztott növény rögzítőberendezéséhez.

Úgy gondolom, hogy az úgynevezett szilikonos vakolatok vegyileg semlegesek, így pl a ragasztóval dolgozó növények valószínűleg jól tudnak kúszni rajtuk, de biztosat talán kertész/kúszónövényes fórumokban tudnának mondani.

Előzmény: XRive (60917)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60918

Szerintem... szó nincs inkonzisztenciáról, csak nem gondoltad végig teljesen az írásokat.

A dupla hálózás és dübelezés elbírja

- vagy a növényt (jó eséllyel)

- vagy a vékony (nem túl nehéz) burkolatot

---

Tényleg nagyon-nagyon könnyű burkolat esetén talán-talán mindkettőt.

van pl. az a ~ 1 mm vastag, méregdrága, üvegszövet hátuljú kő burkoló tábla...

Előzmény: XRive (60916)
XRive Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60917

Biztonsági megközelítés, mélységében kifejtve. Tetszik. Köszönöm.

Az eddigiek alapján valszeg ugrik a klinker és marad egyedül a vakolat.

Vakolatra (erősítettre) tényleg úgy gondolod, hogy esetleg mehet rács nélkül a növény? Érdemes ennek még tovább utánakotorászni, kérdezni?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60910)
XRive Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60916

Ha figyelmesen újra elolvasod amit ketten kétféleképpen leírtatok, hát igazából egyikőtök sem válaszolt a teljes kérdésre.

Úgyhogy remélem megbocsátod, ha a leírt darabkákból megpróbálom összerakni a teljes képet.

Lentebb az olvtárs felvetette, hogy nem feltétlenül kell növény alá rács vagy más tartóelem, elegendő lehet a vakolat:

...akkor szerintem nincs szükség semmiféle segéd-rácsra (persze a jó ragasztással+dübelezéssel ekkor sem szabad spórolni és a vakolat anyaga is semleges/növénybarát legyen).

Mivel ebből a megközelítésből hiányzott a klinker, amit eredetileg kérdeztem, hát feltettem egy tisztázó kérdést, miszerint: vagy ilyenkor (rács nélkül) csak a vakolat játszik?

Az írást elolvastam, a tanácsokat köszönöm, de a hozzáértésetek elismerése mellett ezt a hangnemet a felmutatott inkonzisztenciák mentén kikérem magamnak.

Előzmény: Törölt nick (60914)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60915

25cm téglafal mellé 15cm Ytong elem.

De minek kéne a YTONG... a hab helyett ?!!!

rosszabb hőszigetelő (~3,5X)

drágább anyag (sokkal...)

több a munkadíja (sokkal...)

Előzmény: arpiska82 (60911)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60914

A linkelt írásban ...

Ott van feketén-fehéren, hogy mit lehet és mit nem.

Illetve az is, hogy amit lehet azt, hogyan lehet.

A fórumtárs

- vagy nem értette meg az irományt és ezért akar mégis nehéz dolgot CSAK ráragasztani

ráadásul, még! növényt is ráfuttatni a csak ragasztott cuccra ....önhordóan!!!!

pedig világosan leírtam neki: az nem lesz jó

- vagy nem akarja elfogadni a dolgot valamiért

- vagy el sem olvasta az írást

Így aztán kár a gőzért, szerintem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60910)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60912

Ha a belső fólia réteg TÖKÉLETESEN (légmentesen) össze van ragasztva  minden toldásnál és a végeken a falhoz is, akkor akár a jelenlegi rétegrend is jó lehet így ahogy van.

De én nem hinnék a tökéletességben, ezért

- fognék egy mondjuk 10 centi hosszú és kb 15-20 mm-es átmérőjű villanyszerelő csövet

- meg 20 centi hosszú marhajó minőségű jószéles vízálló ragasztószalagot (a tesa duct tape talán megfelelő)

- kívülről feltolnék egy cserepet

- vágnék a fóliára vízszintesen egy 8-10 centis rést

- pormentesíteném a környékét

- lentről felfelé félig beledugnám a csövet a résbe (ő lesz a szellőzőlyuk távtartója)

- majd a ragasztószalaggal leragasztanám a rést (a két végén min. 5-5 centi túllógással) úgy, hogy a fólián felülről lefelé csorgó víz még véletlenül se tudjon befolyni a résen, viszont alulról felfelé nézve egy szem formájú szellőzőrés nézzen szembe velem (a ragasztószalag a szemöldöke)

...és ha ez sikerült, akkor ugyanezt megismételni a tető egész felületén  úgy, hogy minden a külső párazáró tetőfólia minden négyzetméterére jusson legalább két ilyen szellőző-szem (ha belül nem lenne a párazáró fóliád, akkor négyzetméterenként legalább 4-6 szemet javasolnék).

Persze mindez csak saccolás, de egy igazi profi talán ki tudná számolni, hogy négyzetméterenként  kb hány ilyen szellőző kellene ahhoz, hogy az utólagos tetőszigetelőknek ne keljen a fóliájukat páraáteresztőre lecserélni, vagy helyette ne legyenek rákényszerülve a kettős átszellőztetésű rétegrend miatt 5 centi hőszigetelés-veszteségre.

Persze ez nem olyan jó, mint a helyébe egy igazi páraáteresztő fólia, deviszont sokkal olcsóbb ;)

Extra változat: a szem-lyukakba barkácsoljunk valami rovarrács féleséget (szempillát :)

Előzmény: Törölt nick (60908)
arpiska82 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60911

Utólag is köszönöm a részletes magyarázatot!

Felvetődött egy másik "ötlet" a falak felhizlalására, a 40cm lábazatra 25cm téglafal mellé 15cm Ytong elem.

Majd külső hőszigetelés 10cm EPS a falakra, a lábazatra 8cm XPS.

Egy probléma felvetődött ezzel a megoldással, milyen módon/mivel lehet az Ytong tömböket a meglévő tégla falhoz hozzáfalazni?

Előzmény: Törölt nick (60882)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60910

Az úgynevezett nehéz burkolatokat (klinker, kőlap, stb) én hőszigetelésen csak úgy merném alkalmazni, ha az nem a hőszigetelésen "lóg", hanem alul egy stabil alapon áll ÉS függőlegesen 100%-ban öntartó, tehát ha hirtelen eltűnne az összes hab mellőle, a burkolat továbbra ott maradna (szélcsendes napon).  Egy így elkészített díszburkolatnál a falhoz történő ragasztás tulajdonképpen csak a szélszívás ellen kell. Egy klinker tégla "falat" pl kiválóan fel lehet falazni akár több méter magasságig is (egy megfelelően masszív alapra!!) amit persze mellékesen nem árt odaragasztani a hőszigeteléshez is, de mivel teljesen öntartó (mert úgy csináltuk ugye?), ezért a hőszigetelést külön nem kell megerősíteni miatta. Aki viszont nem képes a nehézburkolatot öntartó módon vagy stabil alapra ráépíteni, vagy a tetőszerkezetről lelógatni (pl faburkolat párnafái, növényfuttató rács), az szerintem ne is gondolkodjon nehézburkolatban.

De én nem vagyok szakember, csak egy okoskodó hülyegyerek, vannak itt olyan emberek is, akiknek vannak fal-erősítő trükkjei (dübelsűrűség, többszörös hálózás, sűrű ima, stb), de azokat majd ők elmondják részletesen.

Még valami: bármivel is szeretnéd kívülről burkolni a hőszigetelésedet,

- vagy maga a burkolat legyen megfelelően páraáteresztő

- vagy a burkolat és a hőszigetelés között legyen kihagyva egy függőlegesen jól átszellőző kb 5 centis légréteg, ezen légrésen kívül már akármivel burkolhatsz.

Előzmény: XRive (60909)
XRive Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60909

Nem zavar.

Tudsz javasolni alkalmatos, erős módszert 'jó' ragasztásra/dűbelezésre klinker + növény alá? Vagy ilyenkor (rács nélkül) csak a vakolat játszik?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60907)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60907

De van egy egyszerűbb megoldás is: ha nem zavar, hogy a növény belekapaszkodik a vakolatba (pl a tapadókorongjaival) és öntapadós fajta a kiválasztott növény is, akkor szerintem nincs szükség semmiféle segéd-rácsra (persze a jó ragasztással+dübelezéssel ekkor sem szabad spórolni és a vakolat anyaga is semleges/növénybarát legyen).

Előzmény: XRive (60906)
XRive Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60906

Ez most adott  egy rakat gondolkoznivalót, köszönöm...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60902)
XRive Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60905

Nálunk ajtóra két centi XPS lesz rétegelt lemez takarással.

Nem sok, de a semminél több és még úgy-ahogy elviselhető esztétikailag.

Előzmény: Varek1 (60903)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60904

A mi hőszigetel (ráadásul vékony rétegben is) az nem időt álló... az ilyen ajtó üzem módhoz. (hozzáérés, szatyor, rugdosás, stb. stb.)

Előzmény: Varek1 (60903)
Varek1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 60903

Sziasztok !

Társasházi bejárati ajtók hőszigeteléséről lenne szó.

Az egyik ajtó/lap/ olyan  4 cm vastag  kivül - belül   faanyagú lemez borítású, talán  funérozott anyag. Kivülr érdemes e hőszigetelni   ?  A vastagság növelés max 2 -2,5 cm lehet. Van  -e  olyan extra jó hőszigetelő anyag, amely jelentős  javulást idézne elő ?

A másik ajtó kimondottan fém. Itt  azért látszik a páralecsapódás,  főleg a keretnél. 

Itt is korlátolt a vastagság növelés.

Tehát létezik e olyan extra hőszigetelő anyag, amely kis vastagságnál is jelentős javulást eredményezne   ?

A felületek nem nagyok   kb., 0,8  x 2,1 m az kb,  1,7 m2,  ami a lakások össz.  külső felületéhez képest semmi.

V.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60902

"Extra, hogy még egy 'réteg' növényt is meg kellene bírnia a rendszernek, vadszőlő vagy borostyán."

A futónövények néhány év után már komoly terhelést jelenthetnek a falon, szóval a tartórendszer erejét nem az első nyárra kell méretezni :) hanem az öt-húsz év múlva sűrűn befutott falra, amelynek teljes szár-felületére ráadásul éppen most fagyott rá 3-4 milliméter ónos eső, ami már több kiló is lehet négyzetméterenként. Sőt, ha ráadásul örökzöld, akkor az ilyenkor jegesedő felület (tehát a súly) még ennél is sokkal több lesz.

Ezért a növénytámasz kialakítását nem szabad elhanyagolni: tehát jóhosszú eps spiráldübelek jósűrűn, de a háló tetejét én még a tetőszerkezethez/szarufákhoz is jól odaerősíteném (tehát hogy a háló elsősorban a tetőről lógjon, és a spiráldübelek inkább csak a szélszívás miatt kelljenek).

A háló anyagát is úgy válaszd meg, hogy ne legyen vele gond még sok év múlva sem (pl rozsdamentes acél sodrony)

És van, ahol a növények kiválasztásánál az is szempont, hogy ne legyenek olyan kapaszkodói vagy tapadói, amelyek nyomot hagynak a falburkolaton (nekem pl van ilyen vadszőlőm is).

Előzmény: XRive (60886)
XRive Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60901

Hümm. Az nem annyira jó...

Köszönöm a linket, átnézem.

Előzmény: Törölt nick (60897)
XRive Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60900

Mert egy szép burkolatnál csak két szép burkolat szebb ;-)

Viccen kívül: pl. vadszőlő esetében az alsó tégla folyamatosan kilátszik, vagy télen, vagy a levelek alól. Téglával szebb, mint vakolattal.

Persze, még csak tervezgetünk, majd meglátjuk, mi lesz belőle, mi fér bele.

Előzmény: bnorci71 (60899)
bnorci71 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60899

megkérdezhetem miért akarsz egy szép burkolatot, amit utána egy futónövénnyel eltakarsz?

elemes2 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60898

ok, köszi, erre nem gondoltam :-)

Előzmény: Törölt nick (60891)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60897

Extra, hogy még egy 'réteg' növényt is meg kellene bírnia a rendszernek, vadszőlő vagy borostyán.

A külön tartó szerkezet szükséges lesz...

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.21 0 0 60896

Itt találsz egy cikket, hogy mit lehet max és azt hogyan ...

http://www.austrotherm.hu/upload/austrotimes/austrotimes_2007_tel.pdf

Az Elválik, hogy leválik-e című cikk a 6. oldalon.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!