Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2016.12.26 0 0 40587

Samu és Zsani - nekem ők tetszenek a legjobban. Egyébként valamennyien szépek, tiszták és egészségesek. Nagyon jól tartod őket! Köszönöm a fotókat, hogy megnézhettem a nyuszikáidat.

 

Mi karácsonyra megettük a saját nevelésű utolsó nyuszinkat. 

Két vásárolt nyuszink van jelenleg. Őket szilveszterre megsütjük.

Bár a nyuszikkal szünetelni tervezzük, de a fészerből és az asztalról nagyon hiányoznának, így holnapra 3 szépséget hozok. Egy hónapig kényeztetem őket, aztán lehet, hogy 1-et meghagyok belőlük tovább tartásra.

Előzmény: pesszim (40586)
pesszim Creative Commons License 2016.12.26 0 0 40586

A képek valamiért lemaradtak.

 

Ő az egyetlen fekete bak az első alomból.

Szeretném meghagyni, így már nevet is kapott: Samu

Ő Zsuzsi, a kék lepke anya és Üsti, a törpe keverék.

Üsti egy fehér-tarka oroszlánfejű bak és egy fekete cser anya közös projektje. Kedves, hárpia természetét a mamájától örökölte: rendszeresen kergeti az egyébként igen békés lepkéket.

Ő Zsani, az első anyanyulam, nagyon szép (legalábbis eddig mindenkinek ő tetszett a legjobban, aki látta a nyulakat)

Csendélet az ólban.

Az első alom fekete nősténye. Őt is megtartom, de még nincs neve és kell még szereznem egy udvarlót is a kisasszonynak (várhatóan egy kék lepke bak személyében).

A kis piszok nem elég, hogy beül a vályúba, de még bele is potyogtat...

Előzmény: pesszim (40585)
pesszim Creative Commons License 2016.12.26 0 0 40585

Sziasztok!

 

Ma kitakarítottam a nyulak külső kifutóját. Kb. 1 hétig bírja a szalma és a két kifutót kétszer tudom beszórni egy bála szalmából, így egész kiadós. A friss szalmában, a mai szép időben készítettem néhány képet, amint sziesztáznak az állatok:

 

 

T-omti Creative Commons License 2016.12.26 0 0 40584

Hali

 

2. lehetőség, hogy az 1. fedeztetésnek nem lett eredménye és a ráfedeztetés a 10. napon már sikeres lett.

 

Ebben az esetben a nov 30.-i fedezésnél csak 26 napos vemhes.

De már 1 hete megcsinálta a nyúl a fészket, szőrt nem tépett.

 

Most legyen okos az ember.

2. fialása lenne az anyának.

 

Köszönöm.

Előzmény: T-omti (40583)
T-omti Creative Commons License 2016.12.26 0 0 40583

Sziasztok

 

Az egyik német óriás anyám sajnos nem fialt meg időben.

 

Ma este 36 napos vemhes lesz.(nov.20.vasárnap este fedeztettem)

Az anya jól van gömbölyű, jól eszik,iszik,stb.

De szerintem ez igen sok idő. (vélemény)

 

Mit tegyek?

Várjak még, vagy indítsam be a fialást oxitocinnal ?

 

Volt akinek ennyire elhúzódott a nyulának a fialása ?

 

Köszönöm a GYORS segítséget.

 

Előzmény: T-omti (40580)
kosorrú Creative Commons License 2016.12.26 0 1 40582

Én a nyulaimat 8 hetes korban Pestoryn Mormyx-el oltom.Ez véd a myxomatosis és a ,,nyúlpestis,, (nyulak vérzéses betegsége) ellen. Kétkomponensü vakcina,amit kortol,súlytol függetlenül 1ml/db adagban a bör alá kell beadni.Fél évenként revakcinácio szükséges. Külsö és belsö élösködök ellen Ivomec-ot használok,ezt is fél évente ismételve.Amelyik nyulaimat meg viszem kiállitásra,azokat pasteurelozis ellen is szoktam Pasorin-ol-al oltani,ugyanis van ám a kiállitásokon taknyos nyul böven. Remélem segitettem.

Előzmény: T-omti (40580)
japipapi Creative Commons License 2016.12.22 0 0 40581

T-omti Creative Commons License 2016.12.22 0 0 40580

Sziasztok

 

Ha már itt tartunk, ki milyen szerekkel és mikor oltja a nyulait.

Én az idén kezdtem újra nyulászkodni, de csak mixo ellen oltottam a nyulaimat, gondolom másra is kell.

Ma várom a 4. fialást a tenyészetemben jövő hétre kettőt.

 

Pontos gyógyszer névvel és időpontokkal ha tudnátok segíteni.

Oltást megoldom.

A vágnivaló nyulat is lehet ezekkel kezelni ?

 

Köszönöm

 

Ui: Orvosnak nem fizetnék, mert a múltkor is 5x annyiba került az oltás, mint ha én oltottam volna be mixo ellen.30 nyuszinál már 1 vagyon.

Előzmény: iimi (40579)
iimi Creative Commons License 2016.12.21 0 0 40579

Sajnos csak részben van igazad.

 

Ha én elkapom a bárányhimlőt akkor valószínű életem végéig immunis leszek erre a vírusra, de embernél sem minden virus ellen alakul ki immunitás életünk végéig, van aminél emlékeztető oltást kell kapjunk, mert az immunrendszer "felejt". Mindegy hogy az immunitást oltással vagy a betegség átvészelésével kapjuk.

 

A nyulak immunrendszere gyorsabban "felejt", ezért kell ismételni az oltást ha pl Mixio és Rhd ellen oltod a nyulat akkor egyik 6 hónapra, másik 1 évre ad immunitást, utánna újra be kell oltani.

Előzmény: pápailepketarka (40578)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.12.19 0 0 40578

Ha túléli a mixot, akkor élete végig immunis lesz ellene. Például, ha te elkapod a bárányhimlőt, akkor már még egyszer nem kaphatod el. 

Előzmény: iimi (40576)
Deryan Creative Commons License 2016.12.19 0 0 40577

Nagyon szívesen. Talán még annyit fűznék hozzá, hogy a kisnyulakat olyan 8 hétig lefolyós/pottyantós ketrecben nevelném. Rendetlenek, össze-vissza piszkolnak, ezért nagyobb a fertőzésveszély a sok takarítás ellenére is.

 

A katonai repülőt jól hallottad. Rendszeresen erre röpködnek, de van a közelben sport/magán repülőtér is.

A tanya nagy boldogság! Úgy kell kialakítani, hogy tetszés szerint bármilyen állatnak legyen a gazdasági épületekben helye. 

Előzmény: pesszim (40574)
iimi Creative Commons License 2016.12.19 0 0 40576

Én valahol azt olvastam, hogy ha a nyúl túléli a Mixiot akkor elméletileg csak annyi történik hogy kb. 1 évre immunis lesz erre a betegségre, nem fertőz tovább miután kigyógyult. Viszont a betegség alatt a legyengült immunrendszere miatt lehet összeszed egyéb betegségeket.

Előzmény: kirka72 (40575)
kirka72 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 40575

Köszi a választ, ilyenre voltam kíváncsi. Nem akarom levágni, mert egy nagyon szép belga-vörös újzélandi keverék, és igen aktívnak bizonyul. Most 2 anya pároztatva lett vele, 1 hónap, és kiderül, hogy vészelte túl a mixot.

Előzmény: Peti58 (40563)
pesszim Creative Commons License 2016.12.19 0 0 40574

Nagyon praktikus megoldás valóban, köszönöm a leírást!

 

Ezek szerint kissé eltájoltam a lakhelyed :-) Az egyik videódon mintha egy katonai repülőgépet hallottam volna és azért reménykedtem benne, hogy Kecskemét környékiek vagytok. Amint azt lettebb már írtam, tavasszal kiköltözünk tanyára, ahol picivel több, mint egy hektár földünk lesz és egy kis kaszáló. Igyekszem gyűjteni az ötleteket, tapasztalatokat, tervezem, hogy milyen legyen a nyulak helye.

Előzmény: Deryan (40572)
Dlite73 Creative Commons License 2016.12.18 0 0 40573

Sziasztok! Sajnos nálam a nyúltenyésztés fogyasztásra kiesett. Páromnak volt gyerekkorában egy nyuszikája, amit az idióta apja levágott, így olyan fóbia maradt benne, hogy a "nyuszikát kizárt hogy megesszük, megöljük" állásponton van :D

 Viszont én nagyon szeretnék belefogni, ketreceket, ólakat gyártani. (tervek, lehetőség megvan). :)

Az a kérdésem, hogy a törpenyulakat érdemes-e tartani, lehet-e értékesíteni őket? Félreértés ne essék, nem ebből akarok megélni - nagyon jó munkám van - csak szeretném ha lenne látszata a munkámnak, és ha sikerül egy minőségi tenyészetet kialakítani, azt jó érzéssel tudnám csinálni :)

 Hely, föld, kert, minden megvan egy jó állomány fenntartásához.

Köszi a válaszokat :) 

Deryan Creative Commons License 2016.12.18 0 0 40572

Minden kifutónak 2-3 ajtaja van. Egyben végig lehet menni az egész fészeren ha összenyitjuk. A fészer elé később még építettünk fedett kifutókat benne 1-1 ketreccel. Ez úgy alakulgatott, növögetett. Tároló, raktározó terek is lettek belőlük kialakítva. Eleinte a nyulakkal nem fértünk, most pedig a begyűjtött mindenfélével, ami a kertműveléshez, barkácsolgatáshoz kell.

Az egybe nyitást az időjárás miatt is alakítottuk ki. A zuhogó esőben is kellett etetni, takarítani. Takarításkor is nagy könnyebbséget jelentett az összenyithatóság, amikor nem volt minden hely foglalt.

 

A kertünk Eger külterületén van.

Előzmény: pesszim (40571)
pesszim Creative Commons License 2016.12.17 0 0 40571

Tehát ha úgy adódik, akkor több kifutót is egybe lehet nyitni, ha jól értem. Ez jó megoldás arra az esetre, ha épp nem kell elkülöníteni az egyes egyedeket vagy csoportokat.

 

Véletlenül nem Kecskemét környékiek vagytok?

Előzmény: Deryan (40570)
Deryan Creative Commons License 2016.12.17 0 0 40570

Köszönöm!:)

 

A két anya nálunk együtt nevelte a kicsiket. 11-11-et fialtak és mind megmaradt. 

Nem bántották egymás kicsinyeit, de amikor már kijártak a fészekből akkor az esti szoptatáshoz minden kicsi a szülői fészekre ment haza.

Eleinte próbálkoztak a kicsik napközben a kifutókban is szopni, de az anyák nem engedték meg. Felugrottak, arrább mentek, aztán megtanulták hogyan feküdjenek, hogy a kicsik ne férhessenek az emlőikhez.

 

A két anya csodásan kijött egymással. Ez volt az első fialásuk. Nem tartottuk meg őket, mert az egyik, a videón látható kaparászó, szeles, dilis, nyugtalan nyúl volt. A testvére, teljesen az ellentéte volt. Őt szerettük volna megtartani. A pihenő időszakban a két hátsó lába hirtelen lebénult. A szívünk akart megszakadni, amikor láttuk, hogy szegényt nem érdemes életben hagyni. Ülni, tisztálkodni sem volt képes egyik napról a másikra.

 

Egy régi nyúlász javasolta itt a fórumon, hogy 8-nál több nyuszit nem érdemes meghagyni. Igaza van. A anyának ennyi emlője van. Így biztos, hogy minden nyuszi kap valamennyi tejet egy-egy etetésnél. 

Mi sajnáljuk kiszelektálni a kicsiket. Érdekes módon a vakarcsok a legéletrevalóbbak, amikor a fészekből elkezdenek kijárni.

Mi szinte a vágásig együtt hagyjuk a fiakat az anyával. Ha a bakok randalírozni kezdenek, akkor nemekre bontjuk a csapatot. A anyát a nyugisabb csapatnál hagyjuk egy darabig, aztán megy pihenni vagy még fialhat egyszer május elején.

 

Nem tudom figyelted-e a kifutórendszerünket. A cicás valamelyike a külső kifutót mutatja. Több macskaajtós átjárónk is van. Ezekkel a mozgási területeket növeltük. Nem volt akkora a napi piszok ill. a bakok sem verekedtek annyira, amikor kamaszodni kezdtek.

Előzmény: pesszim (40568)
pesszim Creative Commons License 2016.12.17 0 0 40569

Ezzel az itatóval van valakinek tapasztalata?

 

https://www.delifarm.hu/nyul-itatok/912-uvegtartos-nyulitato-aqua-boy.html?id_category=92

 

Azt írják, mindenféle palackhoz használható, de én még nem találtam olyat, amire jó lenne, pedig már mindenféle ásványvizet és üdítőt összevásároltam.

 

 

pesszim Creative Commons License 2016.12.17 0 0 40568

Gyönyörű csapat, gratulálok! Mindegyik szép és egészséges.

Idén nekem is volt olyan, hogy az együtt tartott két anya 2 nap különbséggel fialt. Addig nem is volt baj, amíg a fészekben maradtak; ahogy te is írtad, mindkét anya a saját fészkében megszoptatta a kicsiket. Amikor már elhagyták a fészket, szép sorban elkezdtek hullani a kicsik. Semmi hasmenésre utaló tünet nem volt, egyszerűen legyengültek és elpusztultak. Voltunk velük állatorvosnál is, szerinte nem jutott tej a leggyengébbeknek. Tápszerrel és fecskendővel próbáltam meg orvosolni a dolgot, így megállt az elhullás. A 17 fiókából végül 8 maradt meg, de szépen tornasorba lehet őket állítani, a legkisebb most 2 kg, 7 hónaposan (német lepketarka!). Persze ő a legaranyosabb, őt "szoptattam" a legtöbbet és a legtovább, ő volt a leggyengébb.

 

Szóval nálam nem jött be a dolog. Az elméletet alátámasztja az is, hogy amikor már kijárkáltak a kicsik, egy perc nyugtot sem hagytak az anyáknak. Megfigyeltem, hogy nem csak a saját anyjukat támadták le, hanem a másikat is, a nap minden órájában. Így könnyen elképzelhető, hogy a legerősebbek üresre szívták mindkét anyát, a gyengébbeknek pedig nem sok maradt utána.

 

Két kép, még az első alom kicsinyeiről, a kék zsanett a mama:

 

Előzmény: Deryan (40566)
kosorrú Creative Commons License 2016.12.17 0 0 40567

Sziasztok.Csupasz zab etetésével tapasztalat? Át szeretnék térni rá,mert a ,,hagyományos,, zabot meghámozzák a nyulaim.

 

Deryan Creative Commons License 2016.12.16 0 0 40566

Ez egy emlékezetes csapat volt 2 anyával.

A videón csak egyik anya látható. A két anya, testvér egy kis eltéréssel fialt. Nagyon szépen elvoltak együtt a kifutóban napközben, este mindegyik a saját ketrecében etette a kicsinyeit.

 

Előzmény: pesszim (40564)
Deryan Creative Commons License 2016.12.16 0 0 40565
Előzmény: pesszim (40564)
pesszim Creative Commons License 2016.12.16 0 0 40564

Sajnos nem tudom megnézni, szerintem be voltál lépve, amikor kimásoltad a linket.

Előzmény: Deryan (40562)
Peti58 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 40563

2015 nyarán a 3 éves pannon fehér bakom túlélte (17-ből 1 "ment el"), idén augusztusig fedezett, nem vettem észre semmi rossz változást. Igaz, gyógyszert nem adtam nekik, csak zölden, frissen a csalánt.

Előzmény: kirka72 (40554)
Deryan Creative Commons License 2016.12.16 0 0 40562

Van egy pár videóm az indán. Ezeket látni lehet , hogy a nyulakat hogyan tartjuk a kifutókban.

 

http://indavideo.hu/myprofile/myvideos

Előzmény: pesszim (40559)
Deryan Creative Commons License 2016.12.16 0 0 40561

A nyulakat, drótból, árnyékoló anyagokból épült fészerben tartjuk. Minden ketrechez egy kifutó tartozik. Korábban volt a növendékeknek egy nagy külső fedetlen kifutójuk is. Mivel az utóbbi időszakban kevesebb nyulat tartottunk, ezért azt elbontottuk.

A betonra mindenképpen érdemes szalmát vagy pihenő deszkát tenni. 

Előzmény: pesszim (40559)
japipapi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 40560

De hogy nem! Olvashatod ott(is), pl.: emberre nem ártalmas, ott van milyen tünetek és oka, mi a várható élet stb. Kiírva nincs, de kiolvasható, ha életbe marad nincs utóhatás, nemzőképes marad. 

Azért én biztosan nem tartanám tovább szaporítani, benne a bográcsba.

Előzmény: kirka72 (40554)
pesszim Creative Commons License 2016.12.15 0 0 40559

Köszönöm, a tieid is szépek! Ha jól látom, akkor fedett, esőtől védett helyen vannak. Ezen és is gondolkozom, hogy talán nem lenne rossz egy zártabb hely. Jelenleg albérletben lakunk, így a mostani felállás költözésig marad (ami remélhetőleg jövő tavasszal meg is történik) A szalmát is csak a múlt héten szórtam a nyulak alá. Egész évben reggel-este felsöpörtem, de a csapadékos-hűvös idő beköszöntével eléggé gusztustalan volt a beton, még ilyen sűrű takarítás mellett is. Gondoltam kipróbálom a kifutón is a szalmát (az ól részben alapból az van). Egész jól bejött, egy hét alatt még nem lett csupa trutyi a 4 nyúl alatt és láthatóan ők is jobban szeretnek rajta heverészni, mint a hideg, nedves betonon.

Előzmény: Deryan (40556)
Gaby00 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 40558

Köszönöm szépen! :) Megnézem az oldalt amit belinkeltél!Bár kicsit messze Kecskemét, de megbeszélem a párommal és írok e-mailt ha úgy adódik :) Szép napot! :) 

Ő itt az én kis szépségem,mellé szeretnénk: 

Előzmény: pesszim (40557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!