Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Ez így igaz is amit mondtál, bár én csak az ETCS1-et láttam fradiba mikor mutatták, úgyhogy 2-ről nem nyilatkozok mert nem kaptam róla mélyreható információkat. De itt elsiklottunk kicsit amellett amit én valójába mondtam, az egy nagyon jó megállapítás hogy a számítógép azért van hogy az embert felügyelje az ember meg azért van hogy a számítógép helyett gondolkodjon. Na most mégegszer elmondom a mondanivalóm lényegét. Sosem akkor van a baj ha jól működő vonatbefoláysolóval és éberségivel trappolunk egy V63-assal vagy Taurussal a hegyesi oldalon, mert ha ez csak így menne akkor a tisztelt mv tanoncokat nem kéne forgami vizsgával kínozni Október végén :)), akkor kell elővenni a tanultakat és a szakmai tudást amikor olyan helyzet áll elő ahol felelősségteljes döntést kell hozni. Biztosítóberendezés zavar, vagy akár az RBCtől kapott téves vagy rosszul megérkezett adatt csomag után. Vagy tolató mozgás közben amikor érkező vonat közeledtetésekor kell tolatást végezni, vagy felvágott váltón való áthaladáskor mikor az megfelel a forgalmi használhatóság feltételeinek, vagy olyan esetekben mikor a menetirányváltás lehetetlen, vagy használhatatlan fény és útsorompók melletti közlekedéskor, vagy még sorolhatnánk 1001 dolgot, hogy miért kell ott tartani egy jól kiképzett embert aki adott esetben adott forgalmi szituációban a megfelelő döntést képes hozni. Mind ez igaz műszaki szempontból is, ha csak a PC-det veszed alapul azthiszem egyetértünk abban hogy azt kezelni tudni kell megfelelően és még így se mindig az történik amit várunk :))).
Persze hogy lehet, csak éppenséggel felesleges, nem hiszem hogy létezik olyan mozdonyvezető ma a szakmában aki ne tudná h a kettős sárga fény, vagy a sárga zöld fény mit jelent. Felesleges arra költeni hogy ki is írják számmal.... Azt a pénzt kéne arra fordítani hogy ne hagyományos izzója legyen. Valamint arra hogy a villogó fényket ne 1 relé vezérelje... mert az előbb útóbb tönkre megy és inkább előbb mint utóbb.
"Az emberi tényezőt ETCS2 vel sem lehet kiiktatni, mivel a mozdonyvezető fogja a kontrollert,"
Dehogynem. Az ETCS fedélzeti berendezése folyamatosan számolja a menetengedély végéig fennmaradó távolságot, és fékgörbe alapján ellenőrzi a sebességet. Ha ezt a vonat túllépi, fékez. És nem csak akkor amikor már meghaladta a vörös jelzőt, hanem akár kilóméterekkel korábban, amikor már fékezni kellene!
Az a nem mindegy a két rendszer között (ETCS kontra EVM), hogy milyen minőségű információt és mikor juttat el a mozdonyon lévő fedélzeti berendezésbe, amely felügyeli a mozdonyvezetőt. Ég és föld a különbség.
Hülye vagyok tök jogos, ha bizber szar akkor a jelzők is sötétek, vagy ha a menetirányváltás lehetetlen akkor pedig megállj állású lesz.
Na de visszatérve. Szóval vajon a GSM-R rendszer van-e olyan biztonságos mint a sínáramköröké ?
Az emberi tényezőt ETCS2 vel sem lehet kiiktatni, mivel a mozdonyvezető fogja a kontrollert, az csak 1 segítség hogy az információt nem a pályamenti jelzésekből szedi össze hanem egy monitorról. Általában nem akkor fordulnak elő a balesetek amikor minden flottul megy jól működő vb-van jól működő éberségivel és a fényjelzők a megfelelő képet adják, hanem akkor ha ezek hiányában kell közlekedni. Ez pedig független az ETCStől bizony murphy törvénye igaz itt is ami elromolhat az el is romlik 1x. A mozdonyvezető feladata itt válik kulcsfontosságúvá. Azon lehet vitatkozni hogy mint egy második biztonsági elem meghagyjuk-e a fényjelzőket. MOndjuk eleve a fényjelzőkre is ráfér 1 kis változtatás, a gazdaságosabb üzemelésükre. AZ új jelzési utasításban szereplő digitális számkijelzős fényjelzők helyett, én inkább a ledlámpás fényjelzőket látnám szívesebben, üzemeltetésük olcsóbb és sokkalta jobb fényt biztosít.
"Megvan a lehetőség a jelzők elhagyására, de Magyarországon ez biztos nem fog megtörténni. Egyrészt biztos, hogy nem lesz pénz minden mozdony ETCS-sel való felszerelésére, másrészt ha lenne se szüntetnék meg a jelzőket a magyar vasút szerintem régimódú, bekövült biztonsági elvei miatt. Ott fognak állni a jelzők még 20-30 évvel azután is, amikor már tényleg minden mozdonyon lesz ETCS."
Erre még számolhatsz vagy +50 évet még rá, mert ma még vanak olyan mozdonyok, amiken nincs egyáltalán vonatbefolyásoló.
"Gyakorlatilag kikerül a sorból az emberi hiba tényező."
Viszont betehet egy súlyos gépi hibát, mégpedig hogy nem érzékeli a bizt. ber. a síntörést a nyílt pályán. Tehát ha pl. egyes emberek nekiállnak lopni sínt, akkor azt nem érzékeli az ETCS tudtommal, azonban a mostani jelfeladási rendszerben viszont érzékeli, lásd sínből veszi fel a jelet. És ez a 75Hz-es sínáramkör meg szerintem sokkal biztonságosabb, mint az ETCS, mert pl. Franciaországban a TGV pályáján is ehhez hasonló üzemel.
Megvan a lehetőség a jelzők elhagyására, de Magyarországon ez biztos nem fog megtörténni. Egyrészt biztos, hogy nem lesz pénz minden mozdony ETCS-sel való felszerelésére, másrészt ha lenne se szüntetnék meg a jelzőket a magyar vasút szerintem régimódú, bekövült biztonsági elvei miatt. Ott fognak állni a jelzők még 20-30 évvel azután is, amikor már tényleg minden mozdonyon lesz ETCS.
Elvi lehetőség fennáll az ETCS 2. esetében a teljes "jelzőtlenítésre", hiszen a járművezető az MMI-n (értsd: "kijelzőn") keresztül minden információt megkap (még többet is).
"ha az egyik gépen bedöglik a fedélzeti számítógép akkor az fényjelzők hiányában hogy közlekedik ?"
Erre megvannak a visszaesési szintek az ETCS-ben, vagyis ez csak szabályozás kérdése, ettől még eltünhetnének a jelzők. (Pl. extrém esetben minden "jelző helye" táblánál megáll és megkérdezi a forgalmi szolgálattevőt, hogy továbbmehet-e.)
"Vagy ép a biztosító berendezés bekrepál ?"
Akkor a jelzők se működnének! :)
"De ha nincsenek pályamenti jelzők akkor érdekes helyez áll fen."
Mitől? Semmi nem változik, csak a biztber információátadás útvonala változik. Eddig: Bizt.ber helység - vonalkábel - térközszekrény - térközjelző - fény - mozdonyveztő Ezután: Bizt.ber. helység - GSM-R - mozdonyantenna - fedélzeti berendezés - MMI - mozdonyvezető Ha ez az útvonal ugyanolyan biztonságos, akkor miért ne? Gyakorlatilag kikerül a sorból az emberi hiba tényező.
SziasztoK! Engem az érdekelne igazán, hogy az ETCS vonatbefolyásoló 2-es szintjén mennyire tünnek el a jelzők? Azt írják a szakirodalmak hogy a fényjelzők jórésze elhagyható, na de ezt sehol nem részletezik? Az állomási jelzők azaz bejárati kijárati valamint azok előjelzője is eltűnik ? Mert ügye azt beláthatjuk hogy a térközjelzők lassan sajnos tényleg feleslegessé válnak 1 jó vonatbefolyásoló mellett. De vajon az állomási jelzők megmaradnak-e. Mert ha az egyik gépen bedöglik a fedélzeti számítógép akkor az fényjelzők hiányában hogy közlekedik ? Vagy ép a biztosító berendezés bekrepál ? Ha az állomási jelzők megmaradnak akkor legalább ezeket állomástávolságban lehet közlekedtetni minden akadály nélkül. De ha nincsenek pályamenti jelzők akkor érdekes helyez áll fen.
Az első jelzőn azért van sárga-villogó sárga, mert a másodikig nincs meg a fékút, így nem lehet csak egy villogó sárga, hiába egyenesben áll a váltó. Amúgy meg csak 20al lehet menni, szóval tökmindegy...
Bocsi, a szöveg lemaradt. Tehát: itt azt nem értem, miért van szükség a hátul látható jelzőre. És azt sem, hogy az elsőn miért ég az alsó sárga. :-)
Hiszen ugye egyrészt a hátul lévő jelző felesleges, hiszen ha egy kijárati jelzőn ég az alsó sárga, akkor addig 40, amíg a vonat el nem hagyja az utolsó kitérő váltót, másrészt meg az a váltó, amit az első jelző fedez, egyenesben van. Jó, mondjuk utóbbinál még megérteném azt a belemagyarázást, hogy nincs meg a fékút. :-)
"Érdekes lehet még, hogy kinek (minek) a hatására jelnt meg ez a kék fény."
Tudtommal a következő képpen zajlott Fehérvár-Reptéren: A térköz két részre volt osztva. A térköz második felében volt Repülőtér megállóhely. Ha felszabadult a foglaltság alól az első szakasz, megjelent a kék fény. Így ha egy személyvonatot követett egy teher, a tehernek nem kellett megállnia, míg a személy megállt a megállóhelyen.
A kék fény "hívójelzésként" szolgált a tehervonatonak. Olyan térközjelzőkön alkalmazták ahol a pályaviszonyok miatt nehéz lett volna megindítani a szerelvényt.
Érdekes lehet még, hogy kinek (minek) a hatására jelnt meg ez a kék fény.