Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
sziasztok! arany tinórut lehet fagyasztani? nagyon sokat szedtem, kéne csinálnom vele valamit. tegnapelőtt vargánya volt sok, azt kirántottuk, a maradékot megszárítottuk. nem hinném, hogy az arany tinórut lehet szárítani.
az a durva, hogy nagyon nagy területet bejártam mindkét alkalommal, 4 órákat bolyongtam, mire belebotlottam abba a 10 m2-be, ahol ez a rengeteg gomba volt.
Ez végülis jó hír, lehet tényleg még csak indulóban vagyunk, mert eddig az őzláb mindig megelőzte a nagyobb hullámot. Furcsa is volt, hogy 2 napja nem volt még. Egy eső csodákat tehetne.
Tölgyest egyáltalán nem néztem, de ami találatok vannak a környékről, azok mind magasabban fekvő bukkos és lucosból valók. Viszont a szomszéd szőlőhegyen meleg tiölgyesben indul az őzláb.
én amúgy nem ide jöttem volna, ha magam választhatok (hanem jóval lejjebb, egy tölgyes-gesztenyésbe), de a család erre szavazott. a lucosban nem sok időt töltöttünk, mert nem kaptam engedélyt a teljes átvizsgálásra.
Gratulálok! Nekem is ugyanoda kellett volna mennem vissza. Talán a meleg elindítja az északi oldalakat is, de nagyon kéne jövő héten 20-30 mm eső. Meg végre pár nap szélcsend.
két nap fotói, a lucosok steiermark/.at, a bükkösök a kőszegi-hg, és persze keveset fotóztam. a stájer lucosban mindenhol gomba van (szept. 10-én kb. 80 mm csapadékot kapott, de egyébként már korábban is mozgásban volt, öreg termőtestek is voltak). meglepő módon elég nyüvesek, csigásak és földesek az ív-k, ennyit pucolással még nem szenvedtem, kb. 5 kilót szedtünk (az utolsó kép kb. a fele), több mint a fele kuka lett végül. hajnali 2-kor mondjuk már türelmetlen is voltam.
a kőszegi hg-ben indulnak a bükkösök, de csak az avaros részeken, tavaly valóban sokkal kiterjedtebb hullám volt. a lucosok jól teljesítenek. relatíve magasra mentünk, és inkább déli oldalakra céloztunk. szűk 1 kiló lett a vége.
Nálunk a multheti esőre nem indult be igazán a hullám. Van víz a talajban, de kevés van nagyon. Párat találtam ma, növögetnek, de nagyon sokat kell keresgetni. Szívás az egész így.
Nyugati jelentés: 4 őzláb, 21 kékhátú (nagyon szépek), 3 csenevész róka, káposzta hegyek. Szerintem még csak most kezdenek indulni. Bár káposztát egy hónappal ezelőtt már én is találtam.
Mecsekben is kb ez volt a helyzet egy hete. Világító tölcsérgombák...meg két nagyőzláb. És a szokásos kesernyés tinóru találat lakott területen belül. Haza is jöttem :)
Az se tuti a zalai meg esetleg a zempléni dömpingen kívül.
Én is kinéztem tegnap és kiválasztottam egy poszt alapján a közeli Cserhátat.
Tök ismeretlen helyet kerestem guglimaps meg megérzés alapján. Csodálatos vargányamezősnek kinéző erdőkben jártam nulla találattal, ha nem számolunk pár csokor nyári laskát.
Világító tölcsér néhány helyen sok volt , de egyéb szinte semmi.
Én hülye, le is írtam, hogy még valószínűleg nem jó a völgy, mégis elmentem ma. 1 db vargánya a zsákmány egy ismert foltról. Azon kívül szinte semmi, olyan volt mint nyáron, sőt rosszabb. Elférne még az eső is, a jövő héten elvileg bőségesen lesz.
A VH-ban kötve hiszem, hogy vargánya-hullám lenne. Maximum a hullámon keresztül :). Ma reggeli 1 órás terepfelmérés: szerencse, hogy főleg a völgyet teszteltem a magasabban fekvő részek helyett. Eddig azt gondoltam, itt bőven volt csapadék, de alapvetően elég száraznak néz ki a hegység, az intenzív csapadék elfolyt, lefolyt gyorsan, így a magasabb részeken konkrétan nem láttam/találtam semmit. Ellenben a völgyben jóformán sár volt. Itt akadtam jó sáros rókagombákra. A kosárba került még 1-2 érdestinóru, sereges tölcsérgomba és nyári laska. Valaki egy szép kifejlett királytinórut az ösvény közepén hagyott (van egy tippem! :D). Mennyiség semmiből, max piros galambgombából volt. Ha szerdától jönne 20-30 mm, október első hétvégéjére Ívb-s helyzet lenne, meg minden egyéb.
Itt a dombvidék miatt más a helyzet.Birtokom a szőlőhegy és az erdő között van, ahol egy un. búvópatak 2-3 évente kijött a felszínre,utóljára 2012-ben.
Idén a közelben lévő állandó vízfolyás(térképen nevesített) augusztus végére teljesen kiszáradt.
Nézem a csapadéktérképeket,a d-nyugatról jövő nagy mennyiség a Tihanyi-félszigetig jön fel,elmaradnak az egész országra kiterjedő nagy csapadékok.