Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Én nem ezt tenném... nagyon fájdalmas dolog tud lenni az őszinteség, de az csak egy pillanatig. A hazugság egy életen át fog neki fájni. Joga van tudni.
Ha az igazat kapja tőled, akkor van ideje feldolgozni, megérteni, beszélgetni róla ha igénye van rá, ezt csak tőled kaphatja meg (mégis kitől mástól...?). Én leülnék vele egy megfelelő pillanatban a helyedben és elmesélném, hogy milyen súlyos betegség ez.
Én tudom, hogy milyen borzalmasan nehéz dolog ez, de nem lehet megúszni. Elszaladhatsz a probléma megoldása elől, de úgyis utol fog érni és akkor rosszabb lesz. Helyrehozhatatlanul rosszabb.
A kisfiam 8 éves múlt, és Miskolc mellett lakom egy kisvárosban.
Annyit tud a lelkem, hogy nem lehet kistestvére, mert találtak nálam valamit aminek nem kéne ott lennie. Azt a valamit ki kell onnan venni, hogy ne legyek majd tőle beteg.
A rák, vagy a daganat szót nem mondjuk ki előtte, mert bár nem tudja mi is az,de azt tudja - hála a médiának-, hogy sokan halnak meg tőle.
Egyébként is nagyon bizonytalan és rettentő mód fél minden betegségtől ezért nem is akarom, hogy többet tudjon.
Azt tudja még, hogy a műtét után nem leszek valami jól, de ezt ki kell bírni, hogy utána minden a régi legyen.
Volt, hogy megkérdezte tőlem, hogy a betegségembe meg lehet-e halni, de én mosolyogva legyintettem, hogy á dehogy is.
Érzi, hogy valami nincs rendben, de én igyekszem teljesen normálisan viselkedni, nem hagyom el magam, mindent elintézek amit csak lehet, és sokat jövök- megyek vele. Most teljes erővel szervezzük a névnapi buliját, még a műtét előtti hétvégén megtartjuk, 14 gyerek kapott meghívott.
Képzeld nekünk Szabi érkezését hozta a mikulás.
Akkor csináltam a terhességi tesztet, és a férjem mikulásra egy baba hintőport kapott, amiről kb 5 perc után esett le neki, hogy bébink lesz.
Vigyázz magadra, főleg ebben a hideg, szeles időben.
Ezzel nincs is semmi gond megértettem és utána is néztem a SJÖRGEN szindromának . Igazad van szájszárazság a tünet és münyálat ajánlanak illetve szájzselét , kiegészitésnek ajánlják a hideg párásitot . Nem ugyanaz a betegség mert apumnak a sugár miatt nincs nyála és nem is jön vissza sose , de ha tudnak nekik segiteni akkor apumak is van esélye egy normálisabb életre . Sjörgen szindromával kapcsolatban nem találtam forumot de nem adom fel és körbe nézzek azért ha valaki tud ilyen forumrol az jelezze .
Figyelj, lehet, hogy te mást tippelnél, de én az orvosi egyetemen tanultam az autoimmun betegségekről. amik közül a Sjögren szindrómában csökkent a könny és nyáltermelés, ezért ők szoktak kapni műkönnyet és műnyálat. Tehát: apukád betegségéhez nincs köze, csak a hasonló tünetek miatt javasoltam olyan emberrel beszélni, aki Sjögrenes és ezért esetleg tudja, hogy milyen érzés a műnyál használata. Ennyi. Sajnálom, ha elsőre nem voltam érthető.
Szia . Valószinüleg megint a nem direkt írtam nagy betüvel ez ugy tünik a másik rossz szokásom / DEXTER MORGAN hivat fel a figyelmem a másikra a sok kis ponrta végén....../ nézd el légyszives . Apunak ténylleg azt mondták hogy lehet hogy vissza jön ott voltam amikor mondták neki és ezt abbol vették hogy ödémás volt a nyaka ami késöbb kiderült hogy termelödöt a nyála és felgyülemlet neki egy helyen és ez azota megszünt valószinüleg teljesen elhalt a nyáltermelö mirigye .Természetesen bármilyen ötletet , elképzelést elfogadok mert bárhogyan segiteni akarok neki mert nem érzem de tudom hogy nagyon rossz lehet neki ez az állapot .
Utána nézzek ennek a SJÖRGEN szindromának hátha van valami közös benne bár az autonom betegségre én mást tippelnék de feltétlenül utána olvasok .
BÁRKITÖL / :-) direkt írtam/ elfogadom a segitö szándékot .
Bár a nagybetűs kiemelés miatt gondolom, hogy elsősorban ny63 ötleteid várod, mégis engedd meg, hogy azt mondjam, ha 2 éve már írtak neki műnyálat, akkor az orvosok egyáltalán nem hitegették azzal, hogy a nyáltermelése visszaáll majd, azt inkább ő maga találta ki. Elképzelhető, hogy az általad depressziónak titulált állapot annak tudható be, hogy ő is kezd rájönni, hogy mégis szükség lesz a műnyálra. Talán most már az ellenszenves név és kellemetlen használat ellenére is hajlandó lesz használni.
Azt, hogy milyen érzés használni nem tudom, de a legtöbb ilyesmit Sjögren szindrómások használják. Talán valahol találsz valakit, aki ebben az autoimmun betegségben szenved és ő tud majd személyes tapasztalatok alapján is mondani valamit. Ez ugyanis már egy egészen más kategória, mint, amikor valaki szájszárazságtól szenved és különböző cukorkák hatására megnövekvő nyáltermelés segíthet. Sajnos az e-vel megbeszélteken túl nem tudok mást javasolni én sem. Tegyél meg mindent és vedd rá Apudat is, hogy küzdjön. A károgó szomszédokat meg zárd ki!!:)
Nem mondtál rosszat mert megkérdeztem aput és használta már ezt ö is csak akkor a torok fájására , fura mód neki kiszáradt a szája még jobban . Várom még a TE öteleteidet hátha valami használni fog . Elöre is köszönöm .
Szia . Igen mindent megteszek amit lehet mert muszály , az a gond hogy anno 2 éve írtak fel apumnak egy " MÜNYÁLAT" de rá volt írva és azt mondta inkáb nem mert bizott abban hogy vissza jön a nyála . Amit adtak az "hasonlit " a
SOLUTIO AD SALIVAM ra
csak mással helyetesitette azt ami hiánycik , apu most lett " depreszios" de ezt inkább az idönek tudom be mert már több mint 2 éve nincs semmi nyála és azota issza a vizet folyamatosan de most már unja az ízét meg az egészet amit most kevertek ki azzal "csak" annyi a gond hogy édes és össze ragad töle a szája illetve a nyelve letapad , tudni kéne hogy mi a normális viselkedés ezeknél vagyis hogy miként müködik , mert lehet hogy én hülyén gondolom de ha "münyál" akkor is lefog tapadni illetve ragadni fog .
Ha megkérdezzed azt megköszöném mert én Újpesten lakom de ha kell akkor elmegyek érte a másik amit meg kéne kérdezzni a
SIALIN-SIGMA
mert ennek vissza mondták a törzskönyvét lehet még állitoag kapni de csak készlet erejéig .
Itt a fórumon kaptam még egy jó gyógyszer nevet utána is nézztem
BIOTE ORAL BALANCE ez egy zselé szerű nyálpotló ha nincs más veszek neki egy ilyet de azt mondta hogy nem kell mert ez tubusos mint a fogkrém és nem akarja a szájába szét kenni az újával / szerintem lehet ezt a szájban nyelvel is mind1/
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segitséget illetve a hozzá állást ...
Nekem csak szimplán szárazak a nyálkahártyáim. A Tantum verde-t mint vény nélkül kapható szert, átmeneti segitségnek ajánlottam, addig amig az orvos által javasoltat megkapod, vagy elkészitik (nem lesz hiánycikk az egyik alkotórésze)
Tudom ki Ő (lányom is dolgozott nála 1 ideig), ezért írtam, hogy nem kell megsértődni, ha elfoglalt, ha valóban ő a kezelőorvosa, akkor sztem egy ilyen ügyben bármelyik ottani orvos szívesen segít.
Én, amikor Anyukám haldoklott, igazából nem tiszteltem se Istent se embert, olyan voltam, mint 1 pióca, vagyis inkább mint ezer, ha a méreteimet nézzük :)
Oda kell menni, meg kell mondani, h nagyon rosszul van, az életminősége annyira a béka s... alatt van, hogy félsz, nehogy rossz vége legyen a dolognak.
3 hét az hosszú idő, ha szenvedéssel kell végigkínlódni. Találjanak vmi megoldást. Tudod, h én mindig védem az orvosokat, de ez nem zárja ki, hogy kierőszakoljam belőlük, amit akarok. Már rájöttek, hogy hamarabb szabadulnak... :) Mondd meg, hogy Apukád ezt a szenvedést nem fogja kibírni októberig.
Most végül is sikerült műnyálat kevertetned valahol, valamelyik patikában? Jól értem, hogy csak Apukádnak nem jó mert édes? Ez az a FoNo-s készítmény (Solutio ad Salivam), amiről tegnap még az volt, hogy hiánycikk valamelyik hozzávalója? Csak azért kérdezem, mert abból amit ma reggel írtál, látom, hogy nem adod fel (nagyon helyes!) és azért valamit csak vittél neki. :)
Azért is kérdezem, mert én is pesti vagyok, csak a Klinikák környékén lakom és gondoltam végigtelefonálom itt a gyógyszertárakat, hogy tudnak-e csinálni.
Mondjuk holnap kora reggel én is megyek az Uzsokiba vérvételre, de ha hazaérek szívesen telefonálgatok körbe, csak szólj. szia e
Szia . Köszönöm hogy hozá szoltál/írtál a kérdésemre . Igazad van eleján még inkább rossz véleményem volt de most már "normalizálodot" a hozzá állásunk . Nagy probléma hogy tud a doktor úr a dolgokrol söt meg is jegyzi mindig " ***** ÚR maga egy nagyon rendes és szófoado ember " de segiteni nem tud rajtunk mert nincs nagyon rá megoldás csak az ilyen münyál és a folyadéj fogyasztás de már undorra van a sok víztöl meg már utálja ezt az életmodot meg is jegyezte a doktor urnak hogy fáj a nyaka fáj a válla és nincs nyála ezt mondta az orvos " örüljön hogy csak ezek vannak mert szét van sugarazva a fej és a nyak réssze a nyála vissza jöhet esetleg de nem biztos " A doktor úrral nem lehet beszélni mert nagyon elfoglalt csak az asszisztensével tudunk beszélni idö pont miatt minden más miatt személyesen kell bemenni hozzá . 3 hete voltunk bent nála mert meg volt a PET CT eredménye akkor mondta ezeket de mondta azt is mert találtak METAS tázisokat hogy ne aggodjunk most majd oktoberben megvizsgálja ujra és akkor lépünk ha szükséges . Tehát addig várakozás , amugy itt Magyarországon illetve Budapesten ö számit az egyik nagy koponyának mert minden orvos kicsit másképp beszél ha megemlitjük hogy ö a kezelö orvosa , fel kerestem egy fej nyak sebészt és ö is kérdezte hogy ki a kezelö orvos és ahogy megmondtam már problámsnak tartotta a beavatkozást amit csinálna .
Mikor voltatok utoljára az Uzsokiban? Mert azért - szerintem - ott, a kezelőorvosnál kellene felvetni ezt a kérdést.
Nem világos ugyan, hogy most mi a véleményed az Uzsokiról (tegnap végigolvastam a hozzászólásaidat), mert eleinte haragudtál rájuk, a frissebb hozzászólásaidból meg úgy vettem ki, hogy meg vagy elégedve Mayer tanár úrral. Nos, ő már hazajött most külföldről, de Ő ott a nagyfőnök, vagyis, hivatalosan ő az Uzsoki Rákcentrum vezetője, ezt csak azért mondom, hogy ha esetleg nem személyesen foglalkozik veletek, akkor sem kell felkapni a vizet :). Szerintem a legjobb megoldás az, ha odamentek, vagy, ha apukádnak nem fűlik hozzá a foga, akkor odamész Te, elmondjátok/mondod, hogy mi a helyzet és ott kérsz segítséget.
Ott van az összes lelete, eredményei, nyilvánvaló, hogy ott ismerik legjobban a helyzetét, ennélfogva ők a legalkalmasabbak arra, hogy megmondják, mit kell csinálni. Szerintem.
Ilyen súlyos esetben nem hiszem, hogy a "szomszédasszony is ezt szedte, milyen jól van, biztos nekem is jó lesz" alapon kéne megoldást találni.
Persze, ha mondjuk a múlt héten már voltál benn, az más... Akkor lehet mással is próbálkozni... De addig... Szerintem Uzsoki.
Szia . Neked sincs nyálad ?? Mert apunak egy csepp sincs és azért írtam hogy depreszios mert nyugtaton él és kezdi feladni az egészet sajnos lakotelepen lakunk és ez rosszabb mint egy pletykás falu / nem akarok senkit megbántani / de sorban halnak meg a szomszédok ismerösök rákban vagy jön ujra elö nekik / az egyiknek 5 éve volt melldaganta és megoperálták , most tüdö és máj átétje van / én nem tudok mellete lenni és nem is akarja csak ha külsöleg ennyi negativ élmény éri akkor nem csodálkozok hogy fel adja föleg hogy azzal hitegeték hogy vissza jön a nyála is nem jött vissza neki söt még rosszabb lett ez igy nagyon problémás nem akkar beszélni senkivel mert akkor hamarabb szárad ki a szája . Kevertettm neki ki tegnap este még egy oldatot szájszárazság ellen de nem használt szerinte mert édes és igy még jobban ugy érzi hogy össze ragad a szája .
Nagyon nehez barmit is mondani. Kitartas, es legy nagyon eros!
Nem biztos, hogy a topik vegig olvasasa most jot tesz... meg nekem is 'nehez' olvasmany. Melyik varosban elsz?
A kisfiad mennyi idos? Mennyit fog fel abbol, hogy beteg vagy? Tudsz errol beszelni vele? En azt hiszem megorulnek egy ilyen helyzetben... mert pl. amig csak rolam van szo, ki nem izeli le, de egy kisgyereknek anyuka kell... meg apuka is persze, de az mashogy kell...
elmeletileg dec 6-an hozza a Mikulas a bebit, de ki tudja mikor akar kibujni?
Elkezdtem visszaolvasni előről a topicot. Még csak 2003 augusztusában járok
háááááát ........ szóval...., inkább nem is, mert nincs rá szó.
Nálam is fogynak a napok a műtét előtt. Tartom magam, de egyre többször érezem magamban a félelmet, hogy mi lesz ha nem ébredek fel a műtétből, meg mi lesz ha átétett találnak stb, stb.
Nem magamat féltem, hanem a kisfiamat, hiszen annyira anyás, én vagyok az olalmazója, a biztos pontja az életében. Nagyon érzékeny (az átlagtól sokkal jobban) kisfiú ,
Meg a rengeteg kölcsön ami rajtunk van.....
Mostanra már elég sokan tudnak róla, hogy mi újság nálam. Látom szemükben a sajnálatot és ez nem tesz jót nekem.
Sírni meg egyszerűen nem tudok. Egyszer sikerült, de az még az elején volt.
Félek ez később visszaüt.
Fájdogál a hasam is , ettől meg pánikban vagyok, de ugye én itt vidéken, az orvos meg pesten .. szóval marad a műtét előtti találkozás.
Azért szerencsére még aludni tudok, és sokat nevetünk is ami önmagában is gyógyitó hatású.
Volt jó is a héten:
Sikerült elintézni, hogy itt vidéken adjunk vért és azt felvigyék pestre a műtéthez.
ez nem volt egyszerű, de nagyon kedvesek voltak a vérellátóban, még vissza is hívtak telefonon. Teljesen megérteték a helyzetem és bár nekik nem egyszerű, de megoldják.
Orsi mikorra várod a bébit????
Lerej hogy van a mamid? Ugye őt nem akarta a dokinő felvenni a kórházba??
Most azért megkérdezném tőle, hogy mit szól az állapotához .
Mindenkinek szép hétvégét, remélem lesz még jó idő, mert most rettentően hideg van.
Csinyoka! Létzik egy patikaszer, a neve Tantum Verde. Ilyen névvel lehet szopogatócukorkát, öblögetőt is kapni, ami nekem legjobban bekött, az egy spray. Gégész ajánlotta, bejött. Más: a szomorúság, levertség nem egyenlő a depresszióval!
Szia . Köszönöm a gyors válaszod de utána érdeklödtem 4 gyogyszertárba hogy van-e de nem lehetet kapni végüla 4 ikbe volt annyi ésszrevétel hogy megnézzték hogy létezik-e mire kiderült hogy bevonták illetve nincs már törzskönyvezve ami nem azt jelenti hogy bevonták mert mérgezö stb hanem azt hogy nem fogyott kellö menyiség belöle és ezért lehet hogy megszüntettéka behozatalát . Akkartak adni egy nyálképzö illetve erösitö tabletát de mivel egy csepp nyála sincs igy az is kiesik ..
Mondtak egy másikat amit ki lehet kevertetni de azt se lehet most mert hiánycik az egyik hatoanyag
SLOUTIO AD SALIVAM
Ez a neve másnéven münyál . Ha valaki ismeri vagy használta vagy bármilyen informácioja van az írjon legyen szives illetve ha tud bármilyen másik hatásos készitmény az is jó .
Sziasztok most én kérnék töletek segitséget mert nagy gond van , apumnak a sugártol és a kemotol is már régota / több mint 2 éve/ egy csepp nyála sincs bejött ez az összi idö még depreszios is . Az lenne a kérésem aki tud ajánlani valami csodaszert vagy gyogszert amitöl lehet nyála illetve a nem lenne egésznap kiszáradva a szája az szoljon legyenszives mert most nagy szükségünk lenne rá .
A sugár kezelés alatt "lötték" szét a nyáltermelö mirigyeit és eddig vízet ivott folyamatosan de már undorodik hogy folyamatosan kell vizet innia egésznap illetve étkezések közben is ..
Nagyon örülök, hogy elmegy anyukádhoz a testvéred, szerintem örülni fog neki, hogy láthatja. Tudom, ez most furának tűnik, de én úgy érzem, hogy így lesz, tehát Te se izgulj emiatt.
Az meg, hogy alszik, és nem teljesen tiszta a tudata lehet a morfium hatása is, tehát szerintem ezért se izgulj külön, sajnos ez vele jár.
De igazából Te is tudod,
Kedves topiktársak, ismét a segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni.
Sajnos, az az érzésem, hogy anyukám útja a végéhez közeledik. Egyre kevesebbet eszik, jobbára csak némi tejet iszik. Ha felkel, hamarosan kívánkozik vissza az ágyba, egész nap csak alszik.
írtad augusztus 26-án.
Tudom, nehéz - esetleg lehetetlennek is tűnik - ezt elfogadni. Csak abban találhatsz esetleg némi vigaszt, hogy (most) nem hosszú hónapokig szenved.
Sokat gondolok rátok, remélem nővéred látogatása öröm lesz Édesanyádnak. e
Neked is és a többieknek is nagyon köszönöm az együttérzést!
Lehet, hogy tényleg keverem a kétféle tüdőváladék-leszívást. Igen, az intenzíven egy idő után csináltak gégemetszést (miközben géppel is lélegeztették folyamatosan), és azon a csövön csinálták a leszívást. Ugyanakkor az intenzívre kerülésének napján még Deszken a mentőorvos a kórteremben maga végezte el valami kézi eszközzel a tüdőváladék leszívását, miközben próbálta szállítható állapotba hozni anyukámat.
Ma már egy másik kórteremben volt (meg is ijedtem, amikor az eredeti kórteremben egy idegen beteg nézett vissza rám az ágyából). A hatágyasból átrakták egy háromágyasba. Most már oxigént is kap. Jóval éberebb volt, mint tegnap. Nagyon zavart volt, de néha teljesen odaillő választ suttogott a kérdéseinkre. Sokszor nem értette, amit mondtunk, de azért valamennyire sikerült kapcsolatot teremteni vele! Mindenféléről beszámoltunk neki, kérte is, hogy beszéljünk. Amikor boldog névnapot kívántunk neki (Marikának hívják), akkor hirtelen egészen felderült, nagyon köszönte! Azért ha nem éri valami hirtelen inger, leginkább csak alszik.
Holnap megy hozzá a testvérem a családjával. Félek ettől a találkozótól, hiszen évek óta nem látták egymást, és anyukám ezért nagyon neheztel rá. De úgy gondolom, mindenkinek joga van hozzá, hogy még utoljára lássa az anyját.
:)) Azért, ha röviden is, néha írj, hogy mi van veled. Mondjuk lehet, hogy én már nem fogok tudni válaszolni, de majd kísértelek, mint jó szellem :) üdv. e
Nagyon, de nagyon köszönök mindent amit nekem válaszoltatok! Mindent megfogadok, már 3! napja nem dohányzom:-) Mindent megkérdek és betartok! Ne haragudjatok, hogy ilyen rövid vagyok, de sajna nehezen írok, ellentétben az itt megjelent hosszú válaszoktól. Mégegyszer köszönöm, hogy elolvastatok! Lajos
Amikor Anyukád az intenzíven feküdt, akkor nem nyitottak a nyakán lélegeztető nyílást? (Tracheostoma). Csak azért mert Barbarának is volt, és azon keresztül neki is naponta többször leszívták a hörgőváladékot. Amiről drkbk és Dexter Morgan beszélnek az szerintem más. :(
Én egyébként megértem a "volt miért" kijelentést. Én nem egyszer mondtam a húgomnak, amikor anyukám 4 hónapig haldoklott, hogy "Miért nem hal már meg?" Nem azért, mert nem szerettem, hanem annyira szerettem, hogy már szerettem volna, ha megszabadul a borzasztó szenvedéstől.
Az orvosok és ápolók soha nem adják fel. Erre esküdtek. Mi belegondolhatunk abba, hogy Édesanyádnak milyen borzalmas lenne együtt élnie a súlyosbodó demenciával. Nem könnyű, de van, amikor hagyni kell elmenni azt, akit annyira szeretünk.
Ilyenkor egyébként sajnos nincsenek jó szavak, amik vigaszodul szolgálhatnának. Fájdalmadnak még egy pici részét sem tudjuk átvenni Tőled. De gondolunk rád és IRL ismeretség nélkül is szívből ölelünk. e
Két éve, amikor azután a bizonyos deszki hétvége után hónapokig feküdt az intenzíven, naponta többször is leszívták a tüdőváladékot, az is a kezelés része volt nála. Persze akkor még volt miért küzdeni...
A pleuralis exsudatum (vagy transudatum) lebocsátása ideig - óráig megoldás. Palliatív, ha úgy tetszik. A kiváltó okot sajnos nem szünteti meg. Be kell kalkulálni a fehérje - veszteséget is.
Az én mamám is Deszken halt meg, előtte többször is feküdt itt. Az orvosokról nem mondok semmi rosszat de volt ott egy-két ápolónő akit legszivesebben felpofoztam volna. Felháborító volt, ahogy viselkedtek a szemem láttára egy haldokló nénivel, persze nem a mamámmal. Így a mamám utolsó bentfekvésénél igyekeztem minden percem ott tölteni bár az éjszakákat nem tudtam bevállalni. Az utolsó nap amikor még magánál volt kérdezte, hogy ki lesz az éjszakás ápoló és mikor megtudta, hogy az a bizonyos... nővér akkor annyit mondott, hogy jaj ne. Szóval nem tudom mi történhetett vele amikor nem voltam ott, de van elképzelésem. A kezét is ott törte el, mert hiába csöngetett, hogy ki kell menjen senki nem segített neki. Következő nap már mire mentem már nem beszélt csak nézett a nagy barna szemeivel, megláttam , hogy a monitoron ki volt kapcsolva a riasztás-bár ezt sem értem, hogy miért, na mindegy, megpuszilgattam a homlokán és mondtam neki, hogy nagyon szeretlek és már nem tart soká, tuti, hogy hallotta mert a szemével pislantott. Aztán elrohantam, nem tudtam ott maradni. Ezt azért írtam, hogy amennyi időt tudtok legyetek ott vele, hogy ne kelljen elszenvednie hasonló sérelmeket és búcsúzzatok el Tőle, beszéljetek hozzá mert hall Titeket.
Mélységesen együttérzek veled. Azért egy mellkascsapolás nem intenzív terápiás feladat!!!!! Jó, nem dühöngök, inkább próbálok valami építőt mondani.Igen, vegyétek őt körül nagyon sok szeretettel és ha ott vagytok próbáljátok felültetni, ha éppen ébren van. Azzal is kicsit mozog a folyadék a tüdejéban. Jó, tudom, hogy mégva szemét is alig nyitja ki annyira gyenge és nyilván nektek tartani őt elég nehéz lenne. Örülök, hogy Apukád is megbékélt egy kicsit. Azért így te sem vagy egyedül, ráadásul nem 2 ember támogatása hárul rád. Tehát szeressétek, helyezzétek más pozícióba, amikor csak lehet. Elég, ha csak kicsit más fekvőpozícióba helyezitek. Ezzel a tehetetlenség érzését is csökkented magadban.
Köszönöm szépen a felvetést, említeni fogom a doktornőnek, bár nem tartom valószínűnek, hogy bármilyen lépést tennének ennek felderítésére. Sajnos, a két évvel ezelőtti történések után én már nem bízom meg a deszki szakorvosok szakmai kompetenciájában, ugyanakkor nagyon megnyugtat, hogy csillapítják anyukám fájdalmát, és - a két évvel ezelőtti rettenetes hétvégével ellentétben - most bőséges infúziót is kap.
A tüdejében jól érzékelhetően pang a váladék, ugyanúgy, mint két éve. Szóltam a főorvosnőnek, aki megígérte, hogy azonnal intézkedik. Kapott is valami injekciót anyukám, de a helyzet semmit nem változott. Két éve a mentőorvos, aki átszállította az intenzívre, a fülem hallatára irdatlan nagy botrányt csinált abból, hogy a deszkiek nem szívták le a tüdőváladékot, de most már semmiféle botránynak nem volna értelme. Laikusként úgy látom, elkerülhetetlen a tüdőgyulladás, és ez legfeljebb napok kérdése. Az itteniek sem szakmailag, sem más szinten nincsenek berendezkedve az intenzív terápiára, ezt más orvosok is megmondták nekem.
Úgyhogy fogom a kezét és beszélek hozzá, ahogy Ti is mondtátok.
Apukám nagyon megrendült, de hősiesen tartja magát. Most már végre realitásként fogadja el azt, amit lelke mélyén eddig is tudott, csak éppen megpróbált belekapaszkodni az apró, ideig-óráig tartó javulásokba. Szólt anyukám két öccsének, akik távolabb laknak, hogy jöjjenek el. Van egy nővérem is, ő Pest környékén él, és évek óta felé sem nézett a szüleinek, pedig tud anyukám betegségéről. Ilyen emberek is vannak. A 22 éves nagyfia viszont már legalább két éve itt él Szegeden, és az egyik legnagyobb támasza a nagymamájának. Ugyanakkor nem érti, hogy az édesanyja (az én testvérem) hogy lehet ilyen lelketlen.
Lerej-már csak Te beszélj hozzá , és persze az Édesapád. ő érzékeli a hangotokat, kezetek simogatását. ez nagyon kell! és kimondani-mennyire nagyon szereted! nem szabad szégyenlősnek lenni /ki idegen látja/hallja még? sose zavarjon!/
Bár a felvilágosítás, magyarázat alapvetően a kezelőorvosod feladata, úgy látom mindenképpen ragaszkodsz a bíztató szavakon kívül valami konkrétumhoz is. Hát akkor csak röviden: a CLL-ben a limfociták száma megnövekszik a csontvelőben történő vérképzés zavara miatt. Mindkét használatos staging skála(Rai, Binet) megegyezik abban, hogy akkor tekinti már súlyosnak, kevésbé jó prognózisúnak a betegséget, ha a limfociták termelődése annyira erős a csontvelőben, hogy a többi sejtvonalat (vörösvértestek, vérlemezkék, más tipusú fehérvérsejtek) elnyomja és így anaemia(a vörösvértestek száma csökkent) v. thrombocytopaenia(vérlemezkék száma csökkent) is jelen van. Nálad egyik sincs. Fontos még tudni, hogy hány nyirokcsomó-régió érintett, léped, májad meg van- nagyobbodva.
Én is azt tanácsolom, amit mindenki: keresd fel a kezelő szakorvost és kérdezz bátran:)
Nagyon sajnállak. A hepaticus ecephalopathia valóban okozhatja, érdemes lenne esetleg felvetni a főorvosnőnek is, mert a vérből kimutatható az az anyag, ami az agyat károsítja. Esetleg egy vérvétellel igazolni lehet afintha felvetését. Tényleg nagyon sajnálom, az egyik legrosszabb, amikor a lehető legjobb helyen van a szeretted és mégsem javul az állapota és mindenki csak széttárja a kezét.
Szia! Nem tisztem az orvosok védelme, de ez is egy szakma, aminek a képviselői ugyanúgy értik, amiről beszélnek, mint mondjuk az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvédek a vonatkozó jogszabályok előírásait. Tehát lehet, hogy az orvosod nem is veszi észre, hogy nem világos számodra valami, ezért - ha túl vagy az első rémületen - talán érdemes lenne elkapni az orvost úgy, hogy legyen rád ideje, és megkérdezni tőle mindent. Elvileg a betegjogok része, hogy tájékoztatást kell kapnod, valószínűleg meg is kaptad, csak nem értetted.
Amikor az arcomon először volt "nem jóindulatú" pattanásnak hitt, de folyamatosan növekvő cucc, amit aztán a helyi SZTK-ban ambulánsan le is kaszaboltak és elküldték szövettanra, az eredmény hallatán egyszerűen kitántorogtam a rendelő helyiségből és sírtam hazáig. Máig nem tudom, hogy milyen típusú volt, de a következőnél már rohantam az István kórházba, a bőr-onkológiai rendelésre. Akkor kilyukasztották az arcomat :) - mintát vettek belőle - de ettől megijedt és elmúlt, ráadásul szövettanilag is jóindulatúnak bizonyult.
Most tüdőrákom van, bár szerintem az is ezekből a bőrös cuccokból alakult ki, mindegy, ami a Te szempontodból lényeges: most már pontosan tudom, hogy milyen típusú, hányas stádium, egyebek.
Ellenben a legelsőről még mindig nem tudom, hogy mi volt (gyakorlatilag persze mindegy:), mert később ciki lett volna visszamenni (akkor még úgy éreztem) és megkérdezni, hogy bocsánat, mit is tetszett mondani, mert az égadta világon semmit nem értettem belőle, csak azt, hogy rákos vagyok.
Szerintem Te tanulj más kárán, és adj még 1 esélyt a kezelőorvosodnak, hogy felvilágosítson. Na meg, ott ülsz a gép előtt próbálj a neten is keresgélni egyre több minden van már fönn magyarul is. Ha tudsz angolul, akkor nyert ügyed van, szerintem a guglival mindent meg lehet találni.
Ugyanakkor persze van egy olyan mondás is, hogy "egy orvos nem orvos" nem ciki második szakvéleményt is kérni, de szerintem ahhoz fel kellene keresned egy másik szakorvost is. Nem mintha ebbe a topikba nem írnának kiváló szakemberek, csak tudod, a távolbalátás még nem megy - szerintem.
Nem untatni akartalak a saját történetem 1 részével, csak rávilágítani, hogy mást is megzavar 1 ilyen hír, ha 1 kicsit megnyugszol akkor megmondhatod a dokidnak, hogy egy kicsit jobban magyarázza el, h miről is van szó. szerintem :) e
Igen de csak rébuszokban beszél, végülis azzal nyugtatott, hogy ezzel akár 20 évig is ellehet élni. De éngem nemigazán nyugtatott meg, szeretnék mást is megkérdezni ezzel kapcsolatban hátha.......
Most jövök Deszkről, a tüdőkórházból. Sajnos, most már csak egy pillanatra nyitotta ki a szemét, és a nevemen szólított, aztán már vissza is zuhant az álomba.
Beszéltem a főorvosnővel, ő is csak a folyamatos romlást tudta konstatálni. Nem igazán világos neki sem, miért van ez a nagy aluszékonyság, ami ráadásul egyre fokozódik. A májáttétek száma folyamatosan nő, de ez a doktornő szerint nem lehet összefüggésben ezzel az eszméletlenséggel. Tegnap óta már morfiumot is kap, mert májtájéki fájdalmai voltak. Enni egyáltalán nem eszik, csak fekszik és alszik. Sok infúziót kap, ennyit tudnak tenni az orvosok. A doktornő szerint maximum 2-3 hete lehet hátra. De szerintem lehet, hogy csak pár nap.
Nagyon rossz ezeket leírni. Talán jobb is, hogy nincs eszméleténél. De szerettem volna még egy kicsit beszélgetni vele... :(
Kiscsillag, Neked nem kellett volna megvenni, én sajnálom, hogy nem csinálhattuk mi azt, amiben kimondtad a boldogítót. A "nekünk írtátok" részbe kéne már felraknom az idei képeket néhány nap és arra is sor kerül remélem :)
hééé:) a cigit konnyeden le lehet tenni! en 3 honapig minden nap megtettem... tobbszor is:D
a fatylak meg alomszepek, sajnalom, h az enyemet nem vettem meg... bar ugyse lenne rajtam soha... csak ugy neha elovenni:DD:) a picasa meg a legegyszerubb es legjobb kepfeltoltots bigo amivel valaha csak talalkoztam:)
Aranyosak vagytok, ezért én is bedobom, azt amit én tudok: hiába piros, vagy sötétzöld, a magas vastartalmú gyümölcsök és zöldségek mindegyike tartalmaz olyan inhibitorakat (oxálsav, fitinsav), amelyek miatt a vas nem tud olyan jól felszívódni, mint a húsból, halból.
Én is azért ettem rosszullétig a rántott májat első héten, hogy jó legyen a vérképem. Ezzel most jól alátámasztottam, amit írtam, igaz? :)
OFF: kedvet kaptam tőled és én is csinálok picasát :)
Látod, jó helyre jöttél, már ketten is válaszoltak Neked. Ha valahol, hát itt biztosan megkapod azokat a bizonyos bíztató szavakat. Úgy érzem, abból ahogy az életmódodból kiemelted az alkohol gogyasztását, a dohányzást, kávézást, hogy pontosan tudod, hogy mik az "egészségtelen" dolgok.
Igaz ugyan, hogy az egészséges életmód sokat segíthet. A betegséget nem fordítja vissza, de segíthet abban, hogy a kezekléseket jó erőben csinálhasd végig. Persze a mértékletesség a lényege mindennek. Most, amikor nyilvánvalóan ideges vagy a betegséged miatt nem biztos, hogy a legjobb gondolat minden eddigi szokásdat felrúgni, mégha azok nem a legjobbak is. Ez egy viszonylag jó prognzisú betegség, ha az életedet úgy érzed teljesnek, hogy néha megiszol egy kis bort, dohányzol és kávézol, akkor ne sanyargasd magad élj úgy, hogy jól érezd magad!
Persze, ha könnyedén le tudod tenni a cigit (Hahaha) akkor mindenképpen ajánlott.
Milyen kezelest fogsz kapni? Milyen az altalanos allpotod, kozerzeted?
A dohanyzasrol le kene szokni (bagoly mondja... iszonyat nehez), az alkohol fogyasztas ha esetenkent es mertekkel tortenik nem hiszem hogy problemat jelent, a kave meg megint erossegtol es darabszamtol fuggo... vannak koffeinmentesek is, meg lehet higitani is.
A CLL tenyleg a 'legjobb' a tobbi leukemia kozul, nyugodtan vegyel teli kabatot:) (gondolom nem olvastad vegig a topikot, anyukamnak mondtak anno, hogy tartos tejet nyugodtan vegyen, de teli kabatot... nna azota vagy 5ot vett:D)
Noha nem vagyok sem hematológus, sem onkológus, annyit elmodanék, hogy a négy "alapkategória" közül a CLL-ek prognózisa a legjobb (AML, ALL, CML, CLL közül). Ez ugyan általánosítás, de egészében igaz. Kezelésre is viszonylag jól reagál, a blastos krízis kevésbé gyakori, mint a más formáknál. Sokáig el lehet vele élni.
Szeretnék egykét bíztató szót kapni azért vagyok itt. Remélem megkapom. Előre is köszönném. :-) Nos 62 éves férfi vagyok, sa napokban diagnosztizáltak nálam is CLL-t. Küldenék egykét adatot a vérképemből, hátha valaki nálam jobban hozzáértő segít benne eligazodni.
Hát ezek lennének. Alkoholt iszom, cigarettázom és kávézom is, eddig soha semmi panaszom nem volt. Ezelőtt 2005-ben vettek vért akkor semmi probléma nem merült fel. Mitévő legyek az életmódommal, mennyire komoly a helyzet?
Várok minden hozzáértő, építő jellegű bíztatást. Köszönettel: Lajos
tudom mindenkinek van tuti tipje, és én nem tudok saját tapasztalatról (még) beszámolni. A kolléganőm minden nap céklát evett, vagy cékla lét ivott, és ennek most szezonja is van. A másik a feketeribizli, illetve a szeder, és az ezekből készült házi szörp, vagy koncentrátum.
Állítólag a nagyon jók vérszegénységre. A boltban kaphatóak irtó drágák.
Remélem sikerül mégis megkapni a kemót.
Én még mindíg küzdök a megfázással, remélem nem kavar be nálam se.
Dűzni örülök, hogy jók lettek az eredményeid.
Lerej!!! Kitartást a mamádhoz. Talán helyre tudják hozni a dokik a kórházban.
Persze, tudtam én előre, h ez lesz, hiszen a kemó kifejezetten a gyorsan osztódó sejteket támadja (pl. csontvelő - a vérképzés helye), csak tudod, olyan csodaszámba ment, hogy már az első nap jobban voltam...meg persze azóta is jobban vagyok, ezért keseredtem el, aszittem innen már egyenes út vezet a gyógyuláshoz.
Annyira sajnállak Anyukád miatt, de annyira értelek. Tudod, én is mindig (még mindig!) úgy érzem, hogy ha valaki kórházba kerül, akkor ott "jó helyen" van. Még mindig teljesen megdöbbent, ha valakit (mondjuk balesetes fiatalt) nem tudnak meggyógyítani. Pedig tudom, hogy az orvostudomány nem egzakt tudomány, B mesélte még tanhallgató korában, h bizony az egyetemi klinikákon dolgozó jónevű sebészek is lejártak a boncterembe, hogy folyamatosan frissítsék a tudásukat, vagy felkészüljenek egy-egy bonyolult műtétre. Én például mindig azt hittem, hogy legalább az anatómia már egy "tiszta ügy", de egy fenét! Tudják, hogy az egyes idegeknek, ereknek hol kell(ene) lenniük és annak alapján állapítják meg, hogy az adott ember éppen milyen kivétel. Na jó, ez nem 100%-ig így van, de végletekig egyszerűsítve igen. Ugyanez a helyzet a gyógyszerekkel is. Az egyes gyógyszerek általában bizonyos módon hatnak az emberek többségére. De vannak, akiknél más a hatás. Én úgy érzem, hogy az orvosi munkának még mindig van egy "művészet" része, ami empátiából, megérzésből áll. Nagyon nehéz most Neked, de addig amíg Anyukád tudatánál van nagyon bántja, hogy érzi, nem jutnak eszébe dolgok és hogy kiszolgáltatott állapotban van. Nem nyújthatsz nekik (mert Apukád lelkének ápolása is nagyon fontos) mást, mint a legtöbbet, amit gyerek adhat: megértést-szeretetet-elfogadást. Mosolyt, simogatást. Ehhez sok erőt kívánok Neked. e
Szerelőlebasz. elhalasztani, esik az eső. Neked már falmászásra kell menned. Nem "Falra mászom", hanem sziklamászást imitáló mászófalra mászni. Egészséges fiatal csávó vagy. Ne puhánykodj a motoron :)
Én úgy vettem észre az elmúlt évek hozzászólásaiból, hogy nagyon gyakori probléma a vérkép romlása a kemó következtében. Volt itt egy hozzászóló, Sevice, aki már lassan két éve, hogy elhunyt, de optimizmusa, rendületlen hite a javulásban lényegesen meghosszabbította és emberhez méltóvá tette még az életét. A példája sokunknak erőt adott. Ő, amikor leromlott a vérképe, propoliszos teát ivott, és tapasztalata szerint látványos eredményeket ért el vele. Így tudta végigcsinálni a kemókat mindenfajta gyógyszeres vérképjavítás nélkül. Az orvosok szoktak vérkép-javító injekciókúrát is alkalmazni. Ilyenkor azért nem hagynak fel végérvényesen a kezeléssel, csak elhalasztják valamennyivel. Érdemes volna utánanézned ezeknek a lehetőségeknek is. Nagyon örülök, hogy máris érzed a hatását a kezelésnek!
Anyukámról bővebben majd ma este vagy holnap reggel írok, addigra beszélek a főorvosnővel. Az az igazság, hogy napról napra romlik az állapota. Elsősorban a mentális állapotára gondolok. Egyszerűen nem értem, miért, hiszen orvosi kontroll alatt áll, kapja bőségesen az infúziót, gyógyszereket, etetik. Kedden még beszélgettünk, bár eléggé erőtlen volt, szerdán már nemigen lehetett kapcsolatot teremteni vele. Ha beszélünk hozzá, csak néz minket kifejezéstelenül, és hallgat. Néha annyit mond, hogy igen vagy nem, de azt is csak ritkán. A legegyszerűbb műveletekhez is segítségre szorul, és egyáltalán nem képes kifejezni magát. Valahogy nekem az az érzésem, hogy nem az izomgyengeség akadályozza pl. abban, hogy a szájához emelje a poharat, hanem mintha az agya nem adná ki az ehhez szükséges parancsot. Így aztán csak fekszik kiterülve - előbb-utóbb megjelennek a felfekvések és a tüdőgyulladás... :(
Persze, biztosan lesz valami megoldás, csak múlt hétfőn nagyon elkettyentem, mert tudod, engem még Ti biztattatok, hogy igenis kemó, megpróbálni stb. Aztán meg annyira biztató volt a kezdet. Tropák már az én idegeim ehhez.
Nagyon aranyos pár vagytok, kár h nem előbb kezdtünk fórumozni, biztos kaptál volna tőlünk fátylat (tudod, csináljuk a net-en - illetve nem ott csináljuk, csak megrendelhető :) Nem mintha nem lettél volna gyönyörű menyasszony, csak akkor mi is "ott lehettünk volna".
Olyan mérhetetlenül jól esik minden jó szó... köszönöm e
Az apumnak a háziorvos azt javasolta, hogy egyen minden héten véres hurkát. Ő is vérszegény volt. Most hetente egyszer ez a menü. Próbáld meg, hátha segit, állitólag segiti a vas felszivódását.
Ne már!!! Nincs valami amivel feltornazhatnak a vvt szinted? eritropoetin?
kar hogy itt nincsenek magas hegyek... ha a sportoloknak bevalik, akkor biztos jo lenne neked is, nem? az hogy veszelybe kerult a kemod mit jelent? csak kesobb kapod, vagy egyaltalan nem?
A szomorú valóság az, hogy hétfőn voltam vérvételen, és nem jó a vérképem, így veszélybe került a 18-i kemó kezelés.
Egész délután bőgtem, mert nagyon kell a kemó, minden statisztikai valószínűtlenség ellenére már az első két napos kezelés második napján észrevehető volt a hatás.
(Az első nap kaptam taxánt+platinát, a második nap a platina adag másik felét).
Csütörtök-pénteken voltam a kórházban, szombatra meg már majdnem megfulladtam, annyira kellett köhögnöm, hogy B gyorsan elment és hozott Ambroxol-Q nyákoldót, hogy fel tudjam köhögni a trutyit a tüdőmből. (Guszta... bocs!)
Ugyanis nekem akkora volt már ez az elszarusodott daganat, hogy a bal tüdőm alsó része már "összeesett", nem jutott el odáig a levegő.
Szombatra meg úgy összehúzta magát a dög, hogy szépen tisztulni kezdett a korábban kidurrant lufihoz hasonló rész is.
Ma már alig köhögök.
Ehhez képest most az örökölt, fiatalabb koromban is többször kezelt vérszegénységem miatt, kevesebb a vörös vértest a véremben, mint kéne. Pedig a múlt héten már prevencióként annyi májat ettem, h szerintem jó ideig rá sem fogok tudni nézni, szedek multivitamint, vasat, zabálok és majd hétfőn reggel megint téphetek üres gyomorral a város másik végébe, hogy délutánra kiderüljön, kezdődhet-e csütörtökön a 2. menet. :(
Rákényszerített ez a nyomorult rendszer! Azért vagyok most dühös, mert írtam 1 tök hosszú hsz-t és megint kilökött, nem engedte elküldeni. Anyukád hogy van?
Rólunk se voltak(nem is készültek) magzatkori képek és ettől még boldog gyermekkorunk volt és a szüleink tudtak szeretni . Szerintem ne nagyon agyalj/idegesítsd magad a képeken, a DVD-n, mert az izgatottságodat átveszi a gyermeked is és e azt hiszem azok a képek nem érnek annyit. De azért: A fenébe!
Nekem nincsenek rossz napjaim, csak néha ilyeneket mondok a lányomnak:
"Na, mi van? Az empátiádat a rendelődben hagytad?" vagy:
"Azért nem hiszem, hogy tőlem ezt láttad volna, amikor a Mama (az én anyukám) haldoklott, benned, nemhogy anyaoroszlán falka nincsen, még macska sem vagy, maximum csak a prédája" vagy:
"Azt a rohadt fonendoszkópot csak dísznek hoztad haza? Mert ma még 1x sem hallgattad meg a tüdőmet." vagy:
"Te jobban törődsz a betegeiddel, mint velem!" vagy:
"Ezt azért máshol nem a beteg szokta csinálni, hanem a segítője".
Szóval nekem nincsenek rossz napjaim (csak neki) 8-)
Sziasztok! Megjöttem végre.. Reggel óta ment a küzdés, de valszínűleg valamiért nem szeretett engem a szoftver (jó én is jobban szeretem a hard-ot :), de nagyon sok segítséget kaptam egy kedves szerkesztőtől, és ha minden igaz, akkor most itt vagyok. Hurrá! e
dehogy volt... nem szkenneltettem be... en hulye es most azon agyalok, hogy a 4Ds DVDt hova tettem, mert nem talalom, es lehet, hogy a gepben volt benne:((
Anyu nem tudott belépni és így próbáltam meg, h nekem megy-e. Bocsi, ha zavaró volt. Jó az albumod, helyesek vagytok, jók a szövegek és nagyon gratulálunk. Ez igazán szép példa mindannyiunknak. Anyu már a babás lapodat is megnézte, ehhez külön gratula. Ja, sikerült megszerezni a bébi első képeit? Azért az UH-on a számítógépben is megvolt gondolom.
egy pozitiv hozzaallasu embernek is vannak melypontjai, es egy olyannak is vannak jo idoszakai, akik sotetebben latjak a vilagot, de ugyanazt ugy se fogjak erezni hiaba kozelitenek egymashoz. de ha ezt megertjuk es elfogadjuk, akkor minden jo! viszont a tarsasag nagyon sokat javithat vagy ronthat valaki lelkiallapotan! tegnap te lisztes embert jatszottal:)
nenik! nektek meg meg van a lisztecske?:) nekem az 'ekszereim' kozott van:)
Ma ott a folyosón úgy láttam, hogy nagy magányunkban és félelmünkben nem akartunk egyedül lenni.
Nem is lettünk.80 éves snájdig bácsika a párjával, 50 éves parókás hölgy szemöldök nélkül, vörös hajú 50-es hölgy, műtéti heggel 60-as hölgy, 41 éves bohóc és a későn jövők.
Belenevettünk a félelmeinkbe a sorsunkba.
Szerintem a körülményeket figyelembe véve jóhangultú volt a délelött.(A vizes kancsók elötthöz képest mindenképp).
Mindössze az a bibi, hogy nem mindig van kedve, hangulata az embernek humorizálni.Ma jó volt, mert a bácsikán (és a párján is) láttam a rettegést.Jó volt látni, hogy nevet, feloldódik, beszélget.Őszintén jól esett látni, a szívem szorult össze az apró jelein reggel.
Nekem is vannak rossz napjaim.
Éppen tegnap beszélgettem a párommal erről.
(Alapvetően én elötte is egy vicces kedvű versenyző voltam-vagyok.)
Tegnap kérdezte a párom, hogy mi a baj?Rossz kedvem van?
Mondtam Neki, hogy igen.Hozzá tettem még, hogy nem akarok akkor is jókedvűnek látszani, ha nem vagyok az.Nem akarok csak azért színészkedni, hogy happy-nek látszódjak.Régen talán igen.Most nem.
Ettől függetlenül ma jó kedvem volt, pedig ezek a mai doppingszerek kiütöttek.
tudod anya az 'csak' anya:) es lehet ha allandoan csak a sajnalataval talalkozom es nem ti fogadtok be, most nem itt es nem igy lennek itt:) lehet itt is mukodott mindket esetben a fizika? a pozitivabb dolog huzott minket?, ot el tolem, engem meg ide?:) hiszen az azonos polusok taszitjak egymast...
tudom, hogy komoly dolog, es renegetg minden terheli (terhelheti) egy-egy ember eletet, de en hulye vagyok, es amikor csak neztem magam a tukorben, haj sehol, mosoly sehol, ures voltam teljesen, es sirni kezdtem, csak folyt a konnyem, es neztem magam es majd meg haltam az onsajnalatban... aztan megint tukorbe neztem es olyan de olyan szanalmas voltam, hogy rohogni kezdtem... nem akartam az lenni amit a tukor mutatott... hat sikerult. annyi de annyi erot es segiotseget kaptam (foleg) itt, hogy meg se erdemeltem volna ha feladom, vagy ha maradok az a kis szanalmas hernyo... nehez volt. de megtanultam kinevetni magam es innentol kezdve minden konnyebben ment, iszonyat magam visszaolvasni, amikor neha elojon az onsajnalat... es ezt anya is megtanulta, bar o is a maga 'karan' o is hulye mint en, tolem orokolte:)
szeretnek orokre nemnormalis lenni, mert ez azt jelenti, hogy sem a bebivel (vagy akarmelyik szuletendo gyermekemmel), sem a ferjemmel nem tortenik olyan, amitol a tukor lesz erosebb.
/Yaminka-azért nem volt az olyan fehér-fekete anno-mármint azért neked is hiányzott az anyud csak Rádfigyelése, Érted aggódása! bonyolultabbak vagyunk ! ; node ezt tudjuk már:-)/
Kis Hableány (vagyis yaminka :) Asszem én vagyok, aki mindegyik szerepet eljátszottam már (a női szerepeket, aggódó apa, férj, hererákos (juj!) nem voltam még), régóta készülődöm is már, hogy írjak erről hosszabban (most nem fogok! :), nagyon együtt érzek pl. Lerejjel, de amikor "mogorvamamája" írt, majd' megszakadt a szívem. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nincs annál borzasztóbb, mint ha a gyereked beteg, mondjuk számomra egyszerűen kiesett minimum 2 év az életemből. Más állapotban voltam. Nem tudtam máshol létezni, csak a kórházban. Ilyen szempontból szerencse, hogy addigra annyit güriztem életemben, hogy mindent el tudtam dobni a kezemből, és anyagilag kb. tavaly éb elejére mentünk teljesen tönkre. Szóval csak kimerülten ágyba dőlni mentem haza, amint felébredtem, már ültem a kocsiba és ott voltam a kórházban rogyásig. Egészen más volt a szüleimmel, az is iszonyú és az ember úgy érzi belehal, főleg akkor, amikor a másodikat is elveszíti, de nem összemérhető.
Amikor Barb. visszament az egyetemre, úgy gondoltam, végre én is beadom a derekamat, így előrántottam a varázskalapból drága, okos mérnökbarátomat, akivel 5 évig jártunk még akkor, amikor B általános iskolás volt. Akkoriban nagyon pokróc voltam vele, de 2003-ban még mindig szerelmes volt belém. Nagy happység, minden szép és jó, boldogság, SZERELEM, 3 hétig. Utána infarktus. 53 éves volt, tök jó pasi. Még mindig nem vagyok túl rajta.
Persze ezzel semmi újat nem mondtam, tudjátok, hogy B mivel foglalkozik, ezért aztán én is nagyon jól tudom, hogy az életben a legnagyobb lelki traumák, traumatizálás szerinti sorrendben:
1. Gyermek elvesztése. 2. Házastárs (élettárs, stb.) elvesztése. (Ez lehet pl. válás is!) 3. Szülő elvesztése. . . . . stb.
Na jó, már megint sokat írok, szóval a lényeg az, hogy tökéletesen megértem Anyukádat, szerintem ez így teljesen normális.
Sőt, úgy remélem Lerej édesanyja is attól élénkült fel 1 kicsit tegnap mert úgy érezte, azzal, ha befekszik a kórházba, csökken a családjára nehezedő nyomás.
Az, amit dűzni írt (mindenki magába fordul) nagyon igaz. Sokakból nem is nézem ki, azt hogy ilyen ütődött lenne, mint mi, de ha az is lenne, annyira azért nem, hogy idegenek előtt is bohócot csináljon magából. Érthető, hogy' is nézne ki, hogy valaki szépen felöltözik, mert orvoshoz megy oszt baromkodik, mint az a félnótás, aki terepmintás magas szárú tornacipőben, pólóban, csini kis retikül nélkül renitenskedik (én).
Csomó nőt láttam különben, aki a párjával volt, és látványosan szenvedett, sokkal jobban mint a többiek. Ez az én szótáramban a "Hattyú halálának eljátszása". Ezt soha nem fogom megérteni. (Hülyén halok meg :)
Most már leállítom magam, de én is azt mondom, amit Te: elő a farbával, hárman már bevallottuk, hogy poénkodunk a betegségünkön. e
egyebkent ezt normalisan nem lehet csinalni:) anya is akkor lett hulye mikor o lett beteg, elotte tok dramaian fogta fel, h en beteg vagyok... es nem tetszett neki a hozzaallasom... de amikor o poenkodott olyanokkal... a noverem nezett csunyan rank:D
egyebkent eszrevettetek, hogy sok ember szinte elvarja, ha kiderul, h beteg vagy/voltal, hogy rajtad legyen a vilagfajdalom es a jajj istenem erzes??? szerintem csak siman irigyek egyesek, mert vannak akik igy allnak a dolgokhoz... es lehet h ok ugy erzik nem tudnanak?
Jól van. Te legalább olyan lökött vagy mint én. Örülök. De télleg. Sokszor hittem már azt, h az én fejemmel van baj. De akkor már legalább nem vok 1edül. :)
Reggel 2 óra alatt kellett meginni a löttyöt.Sok savanyú versenyző között (mindenki befordulva), gondoltam dobok a hangulaton.A mellettem lévő hölgy már majdnem üres kancsóját kicseréltem az én telimre.
8-)
Nem akart cserélni.
Egyből vigyorgott mindenki.
Utána aki frissen jött, azoknak elsütöttem, hogy 2-3 kancsó mentolos vizet kell inni, mi már az utolsót isszuk.
Amikor bementem,szóltam a dokinak, hogy az utánam jövő hölgy szeretett volna még inni, de nem kapott több kancsó vizet (olyan gyanakodva nézett rám a doki).
Más.
A doki mondta, hogy valami erős anyagot kaptam vénába, de most éreztem is.
Egy kicsit fájt a fejem tőle, ledőltem egy kicsit aludni, de 3 órát aludtam.
Nagyon fájt a fejem és erőtlen is voltam.
Most jól vagyok.
A mellkas ct eredménye negatív lett, tehát csak a mainak és holnapinak kell negatívnak lenni.
Utána 3 havonta jövök ilyen 3 napos mutatványokra.
A fejem biztos nem oké, ezt eddig is többen állították.
Szia! Nem akarok huhogni, de fogok 8-) Szerintem a fejeddel nem lesz minden rendben LOL, ezt csak azért látom előre mert arra gerjesztetted magad, h milyen rossz is lesz neked meginni a 1,5 liter "nem sör ízű" folyadékot... mára meg már mintha elfelejtetted volna. Tehát valami baj lehet a fejeddel, ez szinte biztos! LOL
Muszáj vagyok 1 kicsit hülyéskedni, mert tegnap vonóhorgot játszottam. De sokat. Teljesen, nagyon, rettenetesen, végletesen KI VOLTAM AKADVAAAAAAAAAAA! Mára is maradt belőle. Látod? Az én fejemmel nincs baj, emlékszem rá :)
PHILADELPHIAMAGYARORSZÁG A rák gyógyításával kapcsolatban olyan hír érkezett, amelyet komolyan kell venni. Amerikai kutatóknak sikerült a telomeráz enzim kódját feltörni, vagyis a működését befolyásolni.
// <![CDATA[
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
// ]]>
Ez az enzim normálisan működő sejtekben nem okoz kóros folyamatokat, ám a ráksejtekben aktiválódik, a beteg sejtek végtelen osztódását indítja el. Ez az enzim felelős a kutatók által sejthalhatatlanságnak nevezett jelenség kialakulásáért, ami valamenynyi rákos megbetegedés jellegzetessége. Ha a fehérjeenzim nem sokszorozná a beteg sejteket, akkor a rákos megbetegedés sem terjedne.
A telomeráz enzim ideális célpont a kemoterápia számára, mert szinte minden emberi rákos daganatban aktív, de a legtöbb normális sejtben inaktív nyilatkozta a tudományos lapoknak Emmanuel Skordalakes, a philadelphiai Wistar Intézet profeszszora, a tanulmány vezetője.
A mélyrehatóbb kutatást eddig az akadályozta, hogy nem tudták, milyen az enzim felépítése. A legfőbb akadály az volt, hogy nem sikerült elegendő mennyiséget szerezni az enzimből. A kutatók nemrég jöttek rá, hogy a rozsdabarna lisztbogár annyi telomerázt termel, amennyi elég a laboreredmények feltárására.
A hiszékenység vámszedői...
Hihetünk a rákellenes szerek hirdetéseinek? Több száz rákmegelőzőnek, rákgyógyítónak mondott termék van forgalomban. Ezek nagy része nem az, aminek mutatja magát, mert nem bizonyított gyógyhatásuk. Lehet, hogy immunerősítőek, lehet, hogy tele vannak vitaminnal, de az ígéretüknek nem tesznek eleget. Ha egy terméken nincs rajta, hogy kik szedjék, milyen adagolással, milyen mellékhatásokkal számolva, akkor inkább ne vegyék meg! mondta a Blikk kérdésére dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.
A Blikk megtudta: Magyarországon is folynak az enzimmel kapcsolatos kutatások.
Hazánkban már tíz éve kísérleteznek a kutatók telomerázzal mondta a Zolnai Péter, a Roche Magyarország Kft. orvos-igazgatója. Elmondása szerint már sok olyan szer van forgalomban világszerte, amely az enzimek működését befolyásolja: blokkolja vagy éppen felerősíti, attól függően, mi az orvosi cél.
Magyarországon, Debrecenben található olyan laboratórium , ahol pontosan ezt a fehérjét kutatják.
Értesültem a philadelphiai kutatási eredményekről mondta a Blikknek Aradi János, a Debreceni Egyetem Bioké miai és Molekuláris Intézetének docense. A hír a felfedezésről igaz, és elmondhatom: ha valóban megfejtették a telomeráz pontos működésének titkát, akkor elképzelhető, hogy áttörés következik be a rosszindulatú daganatok gyógyításában. Egy új telomerázgátló hatóanyag lehetővé teszi, hogy a tumoros sejtek elpusztuljanak anélkül, hogy a gyógyszernek mellékhatása lenne.
Jelenleg három telomerázgátló gyógyszer van kipróbálás alatt a tengerentúlon. Ha e felfedezésből új hatóanyag lesz, akkor az öt-hat év alatt klinikailag használható gyógyszert eredményezhet!
Ők legyőzték a kórt!
Csak semmi önsajnálat!
Halász Judit 2000-ben egy rutin szűrővizsgán szembesült azzal, hogy megtámadta szervezetét a rák. Az énekesnő állítja: az mentette meg az életét, hogy minden évben elment szűrésre. Sokkot kaptam, amikor az orvos közölte a rossz hírt, egy világ omlott össze bennem emlékezett vissza Halász Judit élete egyik legnehezebb pillanatára. És persze azon gondolkoztam, mitől? Miért? Hiszen mindig sportoltam, egészségesen éltem, előtte sosem voltam beteg! Az a legfontosabb, hogy nem szabad az önsajnálat csapdájába esni, hanem fel kell venni a küzdelmet a kórral, mert csak így van esély.
Vállalta a hosszú kezeléseket
Emberfeletti harcot vívott a halálos kórral az Első Emelet frontembere, Patkó Béla (51), művésznevén Kiki. Az orvosok eleinte nyirokmirigyrákra gyanakodtak, később kiderült, gyomorrákban szenved. Patkó Béla hosszú kezeléseknek köszönhetően meggyógyult, mára újra teljes erőbedobással dolgozik, és újra sportolhat is. Imád jégkorongozni, és legszívesebben a házuk körüli erdőkben fut. Még kel l erősödöm, ha közös terveink lesznek a zenekarral mondta egy korábbi interjújában. Azóta már biztosak az Első Emelettel a közös tervek, járják az országot, és újraélik régi sikereiket.
Erő kell a betegség leküzdésére
Kylie Minogue ausztrál énekesnőt 2005-ben diagnosztizálták mellrákkal. A popdíva több műtéten esett át, míg orvosai tünetmentesnek nyilvánították. Kylie nemrég exkluzív interjút adott a Blikknek. Ez a súlyos betegség olyan meghatározó emberi élmény volt, olyan megpróbáltatás, ami után már sosem leszek a régi vallotta Kylie. Talán rosszul fogalmazok, de végig úgy tekintettem magamra, mint egy igazgyöngyre, egy törékeny valamire a sötétség mélyén, amit meg kell őriznem. Sokkal tisztábban látom már, milyen az igazi gyengeség, a kiszolgáltatottság, a reménytelenség, és hogy menynyi erő kell a leküzdésére.
A kezelőorvosától kérjetek egy összefoglaló szakorvosi véleményt,és evvel menjen a nejed a bizottság elé.Véleményem szerint minden marad a régiben,ha nem volt azóta állapotrosszabbodása.
100%rol indultam, majd lett 67,5 (pont a hatar ha jol emlekszem), aztan 40, aztan 20% ez van most jovo tavaszig, amikor is ha minden jol alakul, akkor 0%-os munkacsokkeneskepessegem lesz:)
es hiaba mondtam a dokinak, h en mar most is 0%, azt mondta, hogy nem lehet...:( pedig en egeszseges vagyok!)
szerintem amig kapja a gyogyszereket nem fogjak 0%-ra rakni, az meg a leirasodbol ugy tunik, hogy meg 2 ev.
egyebkent a betegsegtol szamitva cirka az 5. evben leszel 0%!
3 éve vollt a mellrák műtétje a feleségemnek utána sugár és kemo, és még öt év hormonkezelés / FEMARA, ZOLADEX /. Majd 65%-ra leszázalékolás. Most kapta a levelet hogy idöszakos rokkantsági felülvizsgálatra kell mennie két hónap múlva. Lehet, hogy makk egészségessé fogják nyílvánítani ? Ha tudtok válaszoljatok, kinek volt már ilyen felülvizsgálata és mi várható.
Köszönöm az érdeklődést minden renben van, csak egy kis megfázás döntött le a lábamról.
Azt próbálom most mindenféle gyógyteával (egyébként utálom a teát, hogy most megiszom biztos jel a családomnak arra, hogy nagyon beteg vagyok) kikurálni.
Nem tudtam végigolvasni a fórumot, mert hála istennek jó sokat írtatok, valaki kérdezte a ct. Én 3 hete voltam. A mellkas ct vénásan adják a cuccot, a hasi ct-nél pedig másfél liter mentolos lét kell meginni 1 óra alatt, rá egy órára kezdik el a ct- és utána még megint vénásan is küldenek be egy kis anyagot, csak azért, hogy tuti jól érezd magad.
Az összes vizsgálat közzül, ( pedig volt minden.... ) ennél az egynél lettem rosszul, na persze közrejátszott, hogy se kaját, se kávét nem lehetett enni, inni, és mire végeztünk már du 2 volt. Egyedül voltam kocsival, bizony szégyen szemre kértem egy fájdalomcsillapító szurit és egy kávét, hogy ki tudjam nyitni a szemem a fejfájástól.
Egyébként állítólag nincs ilyen mellékhatása, valószinű a vérnyomásomat vitte le nagyon.
Sikerült, bevették az osztályra. Igen, ez az az osztály, ahol a doktornő mára csak egy ambuláns vizsgálatot volt hajlandó előírni. Ma reggel, amikor bevittem anyukámat (illetve betoltam a tolókocsin, amit valahogy kerítettem a kórházban), a doktornőnek elég volt ránéznie, és azonnal azt mondta, hogy jó lenne, ha befeküdne anyukám egy időre. Hát, nekünk sem kellett kétszer mondani... Most megint alaposan megvizsgálják, (remélhetőleg) kap infúziót, és felerősítik kicsit. Most mi is pihenünk (amikor épp nem dolgozunk), és minden nap bemegyünk hozzá.
Egyébként a tegnap esti riasztás oka úgy tűnik, inkább pszichés volt, mint valós fizikai elváltozás, mert állítólag amint kiért az ügyeletes orvos, anyukám felélénkült, és lényegesen jobban lett, legalábbis megint fel tud kelni önállóan, még ha vánszorogva is. Azóta sem fájlalja a hasát. Valószínűleg bepánikolt önnön elesettségétől, és ezt meg is tudom érteni. Persze mi is alaposan megijedtünk.
Nagyon szépen köszönöm a szurkolást, majd még jelentkezem a fejleményekkel!
Az mindenesetre jó hír, hogy amint beértünk az osztályra, anyukám rögtön a menü iránt érdeklődött... :)
Nagyon nem irigylésre méltó a helyzeted! Sokat gondolunk rátok, ha még van erőd, lécci írd le, h mi volt Deszken. Az nem tüdőosztály, ahol a múlt héten nem akarták felvenni az osztályra? Vagy rosszul emlékszem?
A hőség talán nem kínozta annyira, mert van náluk légkondicionáló - nem abban a szobában, ahol ő fekszik, így ő már direktbe nem kapja a hűvös áramlatot, de azért kellemesen lehűti nála is a levegőt.
Köszönöm a tanácsot, máris szaladok le a boltba innivalóért, kekszért.
Köszönöm a válaszokat.Az idegsebész 1 tumorrol tájékoztatott minket, amely kissejtes tüdőrákbol keletkezett áttét. Az 1 darabot teljesen eltávolította-igaz a zárójelentésra ráirta , hogy onkotim véleménye alapján sugár javasolható. De miért nem az operált terúletre csak? szóval ezt nem értem...További kérdésem, hogy a mütét mellékhatása-e az émelygés, hányás , Na- lecsökkenése a vérben? Köszönöm : M.
Közben megérkezett anyukámékhoz az ügyeletes orvos. Adott fájdalomcsillapítót, és azt mondta, hogy a fő baj az, hogy nem eszik, nem iszik anyukám. Holnap reggel visszük Deszkre, akkorra várják ambuláns vizsgálatra: valahogy beszuszakoljuk a kocsiba, mert a betegszállítók kiszámíthatatlanok - ezt tanácsolta az ügyeletes orvos.
Nagyon-nagyon szeretném, ha befektetnék legalább pár napra, mert egyre inkább az az érzésem, hogy apukám a legnagyobb szeretetével és igyekezetével sem képes ellátni őt. Ő egy nyugdíjas professzor, aki mindent akkurátusan megtervez, ugyanakkor fogalma sincs, miféle gyógyszereket kell szednie anyukámnak, arról meg végképp fogalma sincs, hogy rendesen bevette-e őket. Nyilvánvaló, hogy nem vette be, hiszen anyukám drámaian leépült az elmúlt hetekben. Ugyanakkor nagyon érzékeny (mármint apukám), ha próbálom mondani neki, hogy mit kéne tennie, érezteti velem, hogy nekem könnyű innen a "partvonalról" dirigálni. Így viszont nem tudok segíteni, pedig nagyon szeretnék, és nyilvánvaló, hogy rászorulnak a segítségemre. Ezért is gondolom, hogy pillanatnyilag nagy segítség lenne, ha kicsit felerősítenék anyukámat egy kórházba, legalább egy pár napos infúziózás erejéig, de úgy látom, ők (a szüleim) nem pártolják az ötletet. Talán holnap, a deszki vizsgálat után már jobb döntéseket sikerül hozni. Jó éjszakát mindenkinek!
Anyukám sajnos most már annyira gyenge, hogy magától fel sem tud kelni. Ma este erős görcsei kezdődtek a mája tájékán, így kihívtam a mentőket hozzájuk. Most éppen úton vannak a mentők, én meg itthon ülök a tűkön, és várom, hogy apukámék jelentkezzenek. Ők Szeged határában, az üdülőtelkek között laknak, 15 km-re innen, én benn a városban, tíz perc sétára a klinikától. A mentősök azt ígérték, hogy kiküldenek hozzá egy ügyeletes orvost, aki majd eldönti, mi a teendő.
Nagyon szurkolok, hogy bevigyék a klinikára, mert ebben az állapotban már nem volnék nyugodt, ha otthon maradna. Szerintem ki is van száradva, mert hát alig iszik. Apukámmal megbeszéltem, hogy telefonálnak, és ha beviszik a sürgősségire, akkor biciklire pattanok és odamegyek.
Nagyon rossz, hogy nekem ilyen messziről kell intézkednem! Mondanom sem kell, hogy anyukám hallani sem akar róla, hogy idejöjjön hozzánk (bár lehet, hogy ma már nem így gondolja). Apukám nagy szeretettel gondozza, ma már ő fürdette, mert egyedül nem tudott tisztálkodni. Ugyanakkor minden orvossal, mentővel stb nekem kell tárgyalnom, mert neki ilyenkor valamiért inába száll a bátorsága...
Köszi, közben már én is utána néztem a WBI-nek. Azért is írtam a második kommentet. Gondoltam Silvernek ez így pontosan megfelel, hiszen őt nyilván nem a sugárdózis, stb érdekli, mégis talán némi információhoz juthat . Talán nem vittem trévútra, bár a lehetséges mellékhatásokat talán kissé bagatelizáltam. Köszönöm a segítségedet, mindig örülök ha tanulhatok még valamit az egyes szakterületekről. Tudod én a gyakorlatban igen gyakran használom a Forduljon szakorvoshoz mondatot, ezért hozzá vagyok szokva az általános tájékoztatáshoz. Off: Hiányzik egy kedves hang. Tud valaki valamit Tölgy-ről?
"az anyukám melldaganattal kezdte, majd áttétes tüdő és az idén januárban áttétes agydaganata lett"
Nem, gondolom volt egy melldaganata, ami előbb tüdő, majd agyi áttétet adott, de attól az még nem külön tüdő és agydaganat, hanem áttétes melltumor és mindenképpen melltumorként is kell kezelni (mert az áttétekben lévő sejtek is az eredeti daganatból származnak, tehát azok a szerek hatékonyak ellenük, amelyek az eredeti ellen).
Pedig elég gyakori a teljes besugárzás, guglizz rá úgy hogy whole brain irradiation. Általában olyan esetben alkalmazzák, amikor vagy nagyobb számú agyi áttét van (protokkol szerint 3-nál több), és egyesével már nem tudják "kicentizni", illetve olyankor is, amikor nincs konkrét agyi áttét, de nagy az agyi áttétek kialakulásának veszélye és mintegy megelőzésként adják, ilyen lehet pl. egyes csírasejtes daganatok (here), illetve természetesen a kiterjedt agydaganatoknál is.
Maga a besugárzás csak annyi, hogy kis energiával, 30-50Gy dózisban besugarazzák a teljes agyállományt, a gerincvelő védelme mellett. Mellékhatásai közül elsősorban az agyödéma emelhető ki, ami akár súlyos is lehet, illetve általános tünetek, fejfájás, hányás, hányinger, érzékelés zavarok.
Kedves M! Olyan gyorsan akartam segíteni, ahogy csak lehet, ezért írtam az előző hozzászólást. Mivel bántott, hogy esetleg nem adtam korrekt választ, hiszen biztos nem véletlenül írták elő neked a teljes agy besugárzását, utánanéztem. Tehát régebben a tüdődaganatok agyi áttéteinek megelőzésére használták a teljes agyi besugárzást. Ma már ilyen módon (megelőzésre) nem használják, de elterjedt, hogy agyi áttét esetén nem csak célzottan az áttétet, hanem az egész agyat besugározzák. Ez azért hasznos, mert lehet, hogy még képalkotókkal nem kimutathatóan-akár sejt szinten, de az agyban máshol is van már áttét és így azt is kezelik. Egyébként ne aggódj, maga a kezelés fájdalmatlan, inkább hasonlít egy koponya röntgenre, mint onkológiai kezelésre.
M! Én ugyan nem vagyok sugárterápiás szakorvos, de néhány hónapig dolgoztam sugárterápiás osztályon. Én még teljes agyi besugárzásról nem hallottam. Általában, ha megvan az elváltozás(CT, MR verifikálta) akkor a megfelelő területet szokás besugározni. A sugárkezelést megelőzi egy ún. szimuláció, amikor pontosan bemérik, hogy hova, milyen erős sugár kell, hogy pont az adott elváltozást érje a sejtroncsoló hatás. Kár, hogy nem írtad le, hogy pontosan mi is a diagnózisod, miért javasolták ezt, mert úgy talán jobban tudnánk segíteni. Persze gondolom, hogy meg vagy ijedve, ezért nem tudtad hirtelen a kezelőorvost sem megkérdezni és ezért kérdezel itt is tényleg csak ilyen SOS stílusban.
Nagyon aranyos vagy, a fordított kacifántos annak, aki nem szokott hozzá a billenytűk harmadik karakteréhez, ide írom, de ne izgasd magad, így is pontosan értem/értjük, hogy kire gondolsz :) Szóval, együtt kell lenyomva tartani a CTRL (legalsó bal szélső) és az ALT gombokat (ez a CTRL mellett jobbra a második) és harmadikként megnyomni a Q billentyűt. De így is tökéletesen megfelel, nekem is csak elütésként került bele :)
A gyógyszerekről: nem elég, hogy én sem vagyok egy nem-kérdezős típus, de mi hárman: a húgom, a lányom és én ápoltuk, eltemettük a nagyszüleinket, a szüleinket a húgom anyósát, apósát.. van sajnos gyakorlatunk. Én nem véletlenül írtam azt, h most meg még nyuszi is vagyok, mert csak rólam van szó...amikor szeretteink voltak másokra utalva, akkor kb. 1 tigrisbe oltott anyaoroszlán falka (Ezek mindig falkában vannak, mit csináljak? :) szintjén voltam. Most rólam van szó, előre tudtam, hogy mit fogok kapni - szakmai kollégium állásfoglalása, he-he - tehát nem kérdezősködtem, főleg mivel megnéztem az összes statisztikai mutatót és láttam, hogy nagyon nem rugdoshatok labdába:-) Igen ám, csakhogy ezen a megbeszélésen ott volt a húgom is, aki viszont rákérdezett, hogy ok, ezek a gyógyszerek lesznek első menetben, de mi van ha nincs hatásuk? Akkor a doki mondta, hogy második kezeléscsoportként mit fog majd adni, persze újabb kérdés és válasz, h mi lesz a harmadik menetben. Húgom: "Nem lehetne mindjárt a harmadikkal kezdeni?" Akkor a doki szépen türelmesen elmagyarázta, hogy ezek egyre erősebb és erősebb szerek, nagyon igénybe veszik a szervezetet, hülyeség lenne ágyúval verébre lőni. (Na, jó, Ő nem pont így mondta, de ez a lényeg :) Számít a beteg általános állapota, nekem pl. azt mondta a doki minden leletemre, h fiatal és életerős vagyok (a halálos betegségtől eltekintve) LOL.
Szóval ez az egész dolog valahol bizalmi kérdés is. Tudom, most divat nem bízni az orvosokban, megkérdőjelezni a munkájukat, de hidd el értik a dolgukat, csak megfulladnak a hülye adminisztrációban. Eszméletlen mennyi papírmunkát kell végezniük, amire mindig azt szoktam mondani, hogy sokkal kevesebb pénzbeli ráfordítással (államtól) képzett emberek is meg tudnák csinálni. Ha bízol édesanyád orvosában, akkor szerintem kérdezd meg, ha nem, próbálj mást keresni. Fura ez így, hogy itt teszed fel a .pdf fájlon alapuló kérdésedet, de persze így is szakemberek válaszát kaptad (például TamásD), de tudod látatlanban még a legkiválóbb szakember is rosszabb helyzetben van, mint az a kollégája, aki ténylegesen kezeli Anyukádat.
Egyébként a restaginget (kérdésed: "Jellemző az, hogy csak a teljes adag után van ellenőrző CT? Akkor tudjuk csak meg, hogy hatott-e a kezelés, vagy reagált-e rá a rák?") nekem is a negyedik, vagyis utolsó kemó utánra ígérték. (És ezt még a húgom sem kifogásolta! LOL) Ma már nagyon jók a gyógyszerek, irtó nagy a fejlődés, egészen más a helyzet, mint akár 10 évvel ezelőtt.
Hajkihullás: paróka TB-re kb. 5000 Ft, amit nektek kell kifizetnetek. Kibírható és sokat számít lelkileg. Az első kezelés után lehet felírni, ha hullik a beteg haja. Én tipkodom a sajátomat, de egyelőre még nem jön kifele. Szerintem, ha ez fontos kérdés, akkor előre válasszátok ki a parókát, aminél ugye Anyukádnak is ott kell lennie, aztán, ha tényleg szükség van rá, akkor neki -az esetleg már megritkult hajával- nem is kell elmennie, viszed a receptet, aztán haza a parókát. Vannak linkjeim, a TV által támogatott parókákat is forgalmazó boltokról, de mivel nem írod, hogy merre laktok (nem is kell!:), nem tudom, melyik lenne használható. Ha szükség van rá küldöm a linkeket.
Nehéz időszak ez, drukkolok, gondolok rátok, ha bármiben tudok segíteni, írj! Szeretettel: e
Köszönöm a gyors válaszokat (és külön e'/sdying-nak a kedves fogadtatást)!
Van bennem egy kettősség ezzel a betegséggel kapcsolatban. Egyrészt szeretnék róla mindent tudni, hogy értsem mi, miért történik, másrészt pedig struccpolitikát folytatok. Tudom, hogy hülyeség, de van amit nem merek megkérdezni a dokitól (persze nem ezt, amit tőletek kérdeztem), mert félek a választól, attól, hogy esetleg csökkentik a reménykedés lehetőségét. Egyébként amikor anyukám az előző sorozatot kapta, és nem volt olyan rosszul tőle, mint ahogy számítottunk rá, és a haja sem hullott ki, rákérdeztünk az onkológián, hogy erős "gyógyszert" kap-e. Azt a választ kaptunk, hogy hát persze, erőset, és milyen jól bírja. Ennek ellenére az elég gyenge lehetett. Most azt mondták, hogy szeptember közepére kihullik a haja. Tudom, hogy ez nem fontos, de lelkileg biztos rosszul fogja érinteni. A piros kemo kifejezést már több helyen hallotta, hogy ilyen, meg olyan erős. Hát félt is tőle rendesen, ami szerintem erősen közrejátszott abban, hogy mennyire volt tőle rosszul.
Jellemző az, hogy csak a teljes adag után van ellenőrző CT? Akkor tudjuk csak meg, hogy hatott-e a kezelés, vagy reagált-e rá a rák?
Ui.: Hát szépen leizzadtam mire leírtam a nevedet e/'sdying :).! Bocs, de a fordított perjelet végül is nem találtam meg.
Mindez a kezelésekben látszik meg? Mert mi eddig erről nem is hallottunk, pedig az anyukám melldaganattal kezdte, majd áttétes tüdő és az idén januárban áttétes agydaganata lett.
Ahogy Afintha is írta, áttétes hólyagrákot is hólyagrákként kell kezelni, nem tüdőrákként. A piros kemo az epirubicin az M-VEC-ből (azért is rubicin, mert a rubinból jön a neve).
Vaj nem a füled mögé kell, ez két mondás vegyítése! (Bocs). Akinek vaj van a fején ne menjen a napra (mert leolvad :) Valami van a füle mögött. még 1x bocsi... túl jól vagyok kitört belőlem a durvaság, mea culpa
Bocs, megzavart a sok híd (pedig tudtommal még nincs agyi áttétem - kaptam kontrasztanyagot mikor vizsgálták. :) Nekem tüdőrákom van és a könyökömnél levő vénámba kaptam a kontrasztanyagot, illetve 1x inni kellett fincsi vanília ízűt. Senki nem fogja piszkálni az eldurvult anyajegyed helyét. Szerintem. Ja, és nyugi! Sztem már régesrég túl vagy a nehezén. e
Köszi, nagyon aranyos vagy. Az igazság az, hogy ami a honlapon van, az igazából zanzásított változat, azért goindoltam felrakni, nehogy már valami beteg megijedjen, hogy a doktornő bottal és egy működő kézzel nyomul. Az biztos, hogy nem kívánom senkinek (bár most nem lenne gondom a rákkal :) e
Az agyi MR-nél szokás natív (sima) és kontrasztanyagos felvételt is készíteni. Informatív lehet, hogyha találnak esetleg valamit- NEM fognak!!- akkor az halmozza-e a kontrasztanyagot vagy nem. Ha akarnak azt is adni akkor se ijedj meg. Mellékhatások csak ritkán vannak. Mármint súlyosak. Fémes íz érzése, kar-láb melegedés gyakran előfordul, de ez egy ilyen túlélő easyrider-nek még csak kellemetlenség-számba se megy. :-) Elég lesz majd az eredmény miatt izgulni, a vizsgálattól ne parázz!
A kontrasztanyagos vizsgálat egyébként az UH kivételével mindegyiknél lehetséges. Mindkettő létezik, az hogy a Te esetedben elég-e a natív felvétel, azt a dokid dönti el.
Én a magamét tudom csak hajtani (mint a pereces:): vót, aminél adtak anyagot (kontraszt), volt, aminél nem. De azért aki az Árpád híd padkáján röhincsél, csak nem ijed meg egy vénába szúrástól? Jobb mint a hátbaszúrás, még ha gyöngyháznyelű is a kés :)
Miért nem kérdezed meg az orvost? Az enyém már hanyattvágta magát néhányszor, amikor a szakmai protokollokra hivatkoztam, a múltkor meg magyarázott valamit és hozzátette: "Vagy az interneten esetleg másképp van?" Jót röhögtem. És most nagyon békés nyuszi vagyok, mert rólam van szó... Nem kell tőlük félni, az az igazság, hogy sokan nem mélyednek ám ennyire bele, volt olyan a kórházban, akitől kérdeztem, hogy milyen daganata van (azért mertem megkérdezni, mert olyan értelmesnek nézett ki), és azt mondta: rosszindulatú. Ráadásul én hajlamos vagyok hebrencskedni, ezért nyomtatott listát vittem a kérdéseimről. Szerintem Teljesen természetes, hiszen az édesanyádról van szó. Én a helyedben azt is megkérdezném, hogy mi az a "piros". A platina tartalmúak üvegére mindig ráhúznak 1 fekete "takarót", mert fényérzékeny a cucc.
Eddig csak olvasgattalak titeket, és önmagában már ez is nagyon hasznos volt, sok nehéz pillanatomban (percemben, órámban, napomon ... ) segített. Most kérdezni szeretnék, igazából a saját magam megnyugtatása végett. Röviden az előzményekről: Én a hozzátartozói oldalon állok, anyukám (59 éves) érintett közvetlenül a témában. Tavaly év elejen fedezték fel nála, hogy hólyagrákja van (nagyon nehéz leírni ezt a szót), megműtötték, kivették a húgyhólyagját is, és újat alakítottak ki, azóta katéterezi magát, de ezzel már egyáltalán nincs probléma. Tavaly hat ciklus kemót kapott (gemzar, cisplatin), amit nagyon jól viselt, de persze a végére már lelkileg kicsit kikészült. Ezt követték a kontrollok három havonta, amikor is májusban a tüdején pici pöttyöket láttak. Azt mondták várjuk még három hónapot, augusztusra viszont a pöttyök száma és a mérete is nőtt, így az onkológián megint kemót írtak elő neki. Ezen a héten kapta meg az első adagot, erősebbet mint előzőleg (volt közte piros is, amitől nagyon félt). Mivel nagyon sokat olvasgatok az interneten a témáról, így utánanéztem mit is kap az anyukám. Nem tudom ismeritek-e a kemo kézikönyvet, de ebben szerepel - ha jól tudom - az összes alkalmazható protokoll. Megpróbálom belinkelni:
A kérdésem a következő lenne: Anyukám a 7404 számú MVEC protokollt kapja, ehhez viszont a felsorolt diagnózisok között, csak a hólyag, és a vese daganatai szerepelnek. Neki ilyen már nincs, most a tüdejével van a probléma. Véleményetek szerint a protokoll meghatározásánál az számít, hogy az honnan indult ki? Persze nem hiszem, hogy az orvos hibázna, de azért mégis zavar ez egy kicsit.
Előre is nagyon köszönöm a választ! Mindenkinek gyógyulást és jó egészséget kívánok!
JAJAJ! Nagyon szomorú lettem :( Aranyos vagy, h érdeklődsz, de tudod "csalánba nem üt a mennykő", ezek Hál'istennek nem mellékhatások voltak, hanem 1 ott adott hörgőtágító mellékhatásai, mondjuk szenvedtem, mint állat, most nem szedem, és jól vagyok, bár kicsit "oxigén-light".
Szegény édesanyáddal igen nehéz a helyzetem, sajnos én végigcsináltam, tudom. Semmiképpen ne említsd a költözést, szerintem, nem jól sülne el. Tudom, h iszonyú megterhelő így, de az idősebbek nagyon ragaszkodnak a saját környezetükhöz (mondjuk én is, pedig még csak 56 leszek novemberben- ha megérem, bár jó esélyem van rá, még eléggé jó a fizikumom (vagy csak jó kövér lennék? :)
Jaj, könyörgöm, nehogy azt hidd, h nem veszem komolyan, amit írtál.. csak ilyen a habitusom, mindig hülyéskedek, hátha kicsit fel tudom vidítani a másikat.
Anyukád tisztában van vele, hogy most nem a tüdejével van baj? Mert akkor, szerintem, meg lehetne magyarázni, hogy most ezért nem kezelik a tüdőosztályon. Az ottani doktornőt hadd ne minősítsem már, máshoz vagyok szokva :)
Nagyon megérintett, amit írtál, szeretnék segíteni, kérlek írj, bár tudom, hogy ez is 1 külön teher. Azért próbáld meg lécci!
Hú, most én eléggé felháborodtam. Igazán behívhatta volna a drnő, hogy felmérje az általános állapotát. Szükség van-e parenterális táplálásra, infúziókra, stb. Persze ez most szinte hozzátartozói felháborodás, hiszen lehet, hogy így is tele van az osztály és egyszerűen nem tudja felvenni. Első felháborodásom után kissé lehiggadva azt mondom, próbáld megmondani Anyukádnak, hogy azért nem kell kórházba mennie, mert bár ő gyengének és elesettnek érzi magát az orvos úgy látja, hogy ez még kellő odafigyeléssel és akarattal otthon is megoldható a kezelése, felerősítése. Az meg egészen biztos, hogy a saját, jól megszokott környezetében mindenki jobban érzi magát, tehát jobban is gyógyul. Azért egy laborvizsgálatot mindenképpen csináltassatok sztm. Vannak ismerős dokik, meg háziorvos is. Így kiderül, h nincs-e kiszáradva, nem borult-fel az ionegyensúlya, ilyesmik Nagyon sajnállak, tudom milyen érzés, amikor az ember tehetetlennek érzi magát Veled vagyunk! Még ha csak virtuálisan is:-)
:) LOL én meg sima konyhai (étkezési) olajjal. Apósom (gyerekgyógyász vót :) aszonta, ami elég jó arra, hogy magunkba engedjük, az elég jó a gyerek bőrére is. De persze nem büdösödött benne egész nap, fürdés ELŐTT kellett átkenni a hajlatait.
Háát, sok jóról nem tudok beszámolni. Anyukám felhívta a tüdőosztályt, hogy megvan a koponya CT-eredmény (el is küldtük emailben, beszkennelve), meg beszámolt róla, hogy nem eszik, gyenge, és folyton aludna, mire a doktornő hümmögött, és azt mondta, hogy hát akkor jelentkezzen egy hónap múlva kontrollra. Anyukámat hidegzuhanyként érte a hír, hogy akkor őt már nem kezelgetik tovább, és nincs semmi keresnivalója az osztályon (miután amúgy nem fullad, és nincs fájdalma). Aztán valahogy kicsikarta a doktornőből, hogy azért vizsgálja már meg őt, aki nagy kelletlenül behívta őt hétfőre. Itt tartunk, hétfőn megyek vele én is. Gyakorlatilag semmi értékelhetőt nem eszik, amit én kiküldök, arra rá sem néz. Most mindjárt indulunk ki hozzá a lánykámmal, felcuccolva mindenféle saját gyártmányú zöldségkrémlevessel, húslevessel stb. Bízom a rábeszélőerőmben, és talán belediktálok pár falatot. Azt fontolgatom, hogy ráveszem, hogy költözzön hozzánk, így jobban szem előtt van, és étellel-itallal is jobban tudom kínálgatni.
Köszönöm nektek! Egyik kolleganőm lett melldaganatos, megmütötték most sugarat fog kapni és ő kért igazából segitséget tőlem, de az én anyukám a gyógyszertári popsikenőccsel kente a sugárzott mellterületet és a fejbőrét. Gondoltam már vmi ujabb van ettől. Ezért kérdeztem rá. Köszi mégegyszer
Én is, és anyu is Culevit krémet használtuk, büdi kicsit, de tényleg bevált. Az viszont érdekes, hogy a sugár olyannyira égetett, hogy anyunak a hátán, nekem a tarkómon maradtak égésnyomok, sötétebb ott a bőr... Gondolom az áthaladó sugár miatt. Nekem még azt is tanácsolták, hogy igyak minél több folyadékot.
Szia . apumat amikor sugarazták igaz a nyakán akkor 2 fajta krémet használt az egyik a CULEVIT ez jó zsiros és nem szárad ki töle a másik egy ALOE VERA s Gel ami viszont szépen hüsitete és igy enyhültek a mellékhatások ..
hatööö mea culpa, de en csak akkor mentem vissza kontrollra egy ido utan, ha mar nagyon kellett mashova a papir:D mondjuk a rokkantositasi bizottssaghoz...
miota pozitiv lettem (:)) pont ma voltam a hematologian, de csak poci mutogatasra:)
semmilyen plusz vizsgalatot a nogyogyasz nem, csak a belgyogyasz aki a terheseket vizsgalja, o kuldott hasi, nyaki UHra, verkep stb.
ja es az 5 eves evfordulon voltam 3 hetes, es semmi gyogyszert nem szedtem
Nálunk dettó ugyanez zajlott, azzal a különbséggel, hogy mi most vagyunk 4 évesek :) Nálam is éjszakai izzadás, hőemelkedés, fáradékonyság, nyaki csomó (lúdtojásnyi) jelentkezett, anyunál pedig a csomó a mellében, utána műtét, nyirokcsomóáttét is sajnos, jött a kemó majd sugár. Anyu résztvett egy kísérletben a Her2 diag. végett, most ketyegett le az 1 év, tutira hatóanyagos gyógyszert kapott, és nem placebót. Most még egy évig kell szednie az Arimidex-et, és reméljük, hogy utána sem fog kiújulni a dög. Szóval mindketten jól vagyunk.
Lehet hülye kérdés: a baba végett nem kellett soronkívül kontrollra menned Hodgkin miatt? Mi is babát szeretnénk, de még "tisztulok", Mesulidot szedtem 5 évig és most már 1 hónapja nem szedem, szenvedek is a hiányától - de a babáért mindent ki kell bírni!
ugy latom, hogy mindenki ugyahogy rendben van:) de inkabb legyunk ugy mint ahogy!:)
tunetek hodgkinnal: nagybetus SZERELEM, ejszakai izzadas, hohullam, szivdobogas, fogyas, csomo a nyakban, hajhullas, tartos hoemelkedes, tartos alacsony We ertek emelkedes, UH, mutet, kemo, tavasszal voltam 5 eves:)
tunetek mellraknal: anya azt almoda, h mellrakja van, reggel zuhanyzasnal tapintotta a csomot... se elotte se utanna semmi mas tunet. UH kimutatta, mutet, kemo-sugar-kemo, tavasszal lesz 5eves:)
ezek vagyunk mi... nem egyszeru csalad:D bocsanat h itt vihancolok, de mar 2 oraja kukorekolok mert a bebike reggeli tornat csinalt 4 korul es azota is porog a lelkem:) legalabb megcsinaltam az orarendem (borzalmas:D) meg gondolatban atrendeztem a szobam ezerszer... sehogysem fer el egy kisagy... valaki nem tudna adni 2 m2-t kolcsonbe?:)
Érdekes terület, mindenképpen van benne fantázia. Az viszont csak félig-meddig igaz, hogy a normális sejteket az enzim gátlása nem érinti, a gyorsan osztódó normális sejtekben ugyanúgy aktív, mint a szintén gyorsan osztódó tumoros sejtekben. Sajnos egy ilyen felfedezés legalább 5-10 év, amíg átmegy a klinikai gyakorlatba.
dűzni írta: 5 perce volt a híradóban! A Nature magazin szerint az USA rákkutató valamilye bejelentette, hogy meg tudják akadályozni a rákos sejtek osztódását. Állítólag ez a hír hiteles. A rákos esetek 90%-át mondták kezelhetőnek. Valami enzim működését gátolják, ami az örök életet biztosítja a rákos sejtek részére. Valaki okos?
A Wistar intézet kutatóinak sikerült megfejteni a telomeraz enzym működését az osztódó sejtekben. A sikerhez az vezetett, hogy a rozsdabarna lisztbogárban (Tribolium castaneum) elég mennyiségű enzymhez jutottak. A felfedezés elősegítheti majd a telomerazt (mely nélkül nincs sejtszaporodás) blokkoló gyógyszerek elűállítását. A felfedezés csak egy újabb láncszem a rákos folyamatok megértésében. Alkalmazhatósága a jövő kérdése.
Az én gyerkőcöm ezt nem igazán érti még. 6,5 éves és pár éve folyamatosan kérdezgette, h mikor lesz kistesója. Mivel nálunk ez alapból nem volt egyszerű (endometriózis, mióma), mindig elfogadta, h majd ha a pocakom meggyógyul. Aztán júliusban már azt válaszoltam neki, hogy pici baba tesója már soha nem lesz és igyekeztem az ő nyelvén elmagyarázni, h egy nagyobb (2-3 éves) fiúcska örökbefogadását tervezzük. Azóta egyáltalán nem kérdezett rá. Hogy ennek mi az oka, nem tudom. Amúgy ő is nagyon szereti a pici babákat, de szerencsére nem sírdogál. Engem nagyon bánt, hogy - részben miattam - nem lehet kistesója, de ezt nekem kell lekezelnem. Ilyenkor mindig belegondolok, hogy van akinek egy gyerek sem adatott meg és nekünk mennyivel jobb a helyzetünk. Élet napos oldala, tudod :-)
Nagyon örülök, hogy nem értettél félre, kérlek most se tedd! :) Nem ismerem ugyan a férjedet és nem is tisztem védeni - gondolom nem is kell - de azért azt szvsz mindenkinek figyelembe kell venni, hogy a legtöbb férfi jóval nehezebben beszél az érzelmeiről, mint a nők, arról meg már nem is beszélve, hogy egy ilyen letaglózó hír hatására, egyszerűen "lefagynak". Saját tapasztalatom is ez, Barbara barátja, végigcsinálta a "nagy balhét", a kollégiumban együtt laktak, mindent elvégzett, de egyszerűen idegbajt kapott attól, ha a műtétről és az átélt dolgokról beszéltünk. Ez továbbra is így van az Ő esetében, tiszta szerencse, hogy Ő vidéken van, így nem kell végighallgatnia, hogy én pl. a húgommal nem tudok úgy találkozni, hogy ne beszéljünk azokról a szörnyű időkről. Persze akkor már ő is V.éves tanhallgató volt, és tökéletesen átvette az orvosi véleményt, h menthetetlen. Mindegy, szóval a lényeg az, hogy a férfiak - bár távol álljon tőlem az általánosítás - nem tudnak (és talán nem is akarnak) beszélni az érzelmeikről. Az is lehet, úgy érzi, ezzel ad Neked erőt. Nagyon nem irigylem őt sem :( üdvözlettel e
Lehet, hogy félreérthető voltam. Szóval: a műtét előtti labort és egyéb vizsgálatokat elrendelte az orvos, csakhogy mivel vidéki vagyok és hogy ne kelljen ezért mégegyszer felutaznom, a háziorvos adta a beutalókat.
Most már értem miért kell az újabb vércsopor ellenőrzés , azt azonban még nem tudom, hogy ujabb mellkas röntgent csinálnak-e mivel most augusztus 18-án már csináltak egyett.
És igen szerintem is érdemes résztvenni, mert így talán egy pár év múlva még biztosabban tudják gyógyítani ezt a rákfajtát.
Tényleg szerintetek igaz ez a legújabb rákgyógyszeres hír???
Nagyon jó lenne, bár mire magyarországra ér eltellik vagy 10-20 év.
Örülök, hogy van kivel erről a dologról "beszélgetni", mert a férjem bár mindenben mellettem áll, és mindent megtesz amiről én úgy gondolom, hogy nekem jó, nagyjából azt a taktikát válsztotta, hogy nem beszél róla.
Elszállít ahová kell, megkérdezi hogy ettem-e, de arról hogy mi vár rám, hogy milyen nehéz műtét lesz, hogy mit is jelent ez az egész a családra nézve, hogy mennyire félünk mind a ketten, arról nem hajlandó beszélni.
Olvastam a lányod honlapját, és mélységes elismerésem mindkettőtöknek.
Szerintem a lányod igazi túlélő és ezt csakis tőled örökölhette.
Kitartást a kezelésekez, remélem a következő már nem lesz ilyen rázós.
Pontosan ezekre a kockázatokra kérdeztem rá a főorvos úrnál.
Ő összességében a stádiumra való tekintettel is azt mondta, hogy mivel már lassan 37 éves leszek, és ugye ha sikerülne is megtartani a méhem egy részét, 2-3 évig tuti nem eshetnék teherbe, 40 felett meg egyébként is rizikós, nem még egy csonkolt méh-vel.
A te gyermeked hogy élte meg, hogy nem lehet kistestvére?
Amikor az első műtét után az orovos megmondta, hogy ki kell venni a méhem, éppen akkor jött be látogatni anyukám a kisfiammal.
Csak azt látták, hogy sírtunk a férjemmel.
Mivel nagyon megijedt, valami magyarázatot kellett adni, így elmondtam neki, hogy azért sírtam, mert valamiért nem lehet kistestvére.
Az én kisfiam azóta ha meglát egy kisbabát pityereg, mindíg is nagyon szeretett volna testvért, csak sajnos a férjem betegsége miatt (mert hát ugye minket is megróbált egy párszor a sors) eddig nem mertünk vállalni, most, hogy a férjem állapota stagnál és munkát is tudott vállalni, jöttem én.
Befelé forduló lett, és sokszor láttom, hogy tombol benne a düh.
Az én anyukám már régóta küszködött tüdőpanaszokkal. Rendszeresen járt egy tüdőgyógyász főorvosnő magánrendelőjébe ellenőrzésre, ott mindig meg is röntgenezték a tüdejét, meg mindenféle gyógyszereket kapott.
Konkrétan a tüdőrák tünetei azok voltak nála, hogy három éve belázasodott, ami átment egy állandó délutáni hőemelkedésbe, továbbá éjszaka mindig leizzadt. A magánorvos megröntgenezte, majd tüdőgyulladásként kezelte a dolgot, antibiotikumokkal, aztán nyári szabadságra ment. Mivel a hőemelkedés stb. továbbra is fennállt, anyukám elment egy másik rendelőbe. Ott beutalták röntgenre, ahol azonnal rá is bukkantak a kb. 8 cm-es daganatra, amit aztán a CT is megerősített.
Számomra mindebből az a tanulság, hogy nem elég rendszeresen járni ellenőrzésre, szűrésre, hanem lehetőleg ne is egy kiszuperált kőkorszaki masinán röntgeneztessük magunkat, mert az illető főorvosasszony magánrendelője egy ilyennel volt felszerelve.
anyukám mell-daganata simán tapintással érezhető lett, igy azzal úgy került orovoshoz. a tüdőnek semmiféle elője nem volt, egyszerüen csak az egyik rutinellenőrzéskor derüt ki. az agydaganatának volt előjele fáradékony volt, egyensulya hanyatlóban volt, egyre többet kivánt ülni vagy aludni, jah és egyre erősebben kezdett fájni a feje.
Természetesen leírom majd azt is, h nálam hogyan jelentkezett a tüdőrák, de azt kell mondanom, hogy a rakgyogyitas.hu oldalon én nagyon korrekt leírást találtam a tüdőrákról, beleértve azt is, hogy mikre kell figyelni. Az ott szereplő többi rákfajtáról nem tudok nyilatkozni - nem pazaroltam ezekre az időmet - mert én már tudtam, hogy kb. 14 éves koromban kezdett dohányzásom "gyümölcseként" már benne vagyok a kakiban. Ettől függetlenül több "jééé...tényleg" élményem volt, azaz én személy szerint nem tekintelek hipochondernek, mivel én minimum két évvel korábban már "szagot kaphattam" volna. Nos, az élet nem úgy, hanem így hozta. A személyes röviden: Idén februárban baromi mellkasi fájdalmaim voltak. Lányom és húgom rágták a fülemet, hogy ugyan menjek már el mellkasröntgenre. De az élet ismét csak úgy hozta, hogy fontosabb dolgom volt, mert kb. addigra derült ki, hogy kevés az a rendelési idő, ami Barbarának egy több-praxisos rendelőben volt, úgyhogy bőszen kellett másikat keresni, azt megszépíteni és a leánykámnak 30. szülinapjára prezentálni (az eredeti mellett van ráadásul!), szóval egyezkedtem, hogy most akkor én beszednék 1 adag antibiotikumot, a bacit az elöli, vírusra meg úgysincs gyógyszer, szóval lazáztam. Megígértem, ha újra fáj, megyek a röntgenre. Májusban egy napig majd megdöglöttem, úgy fájt + megkaptam én is az ÁNTSZ-es mammográfiai behívót, mondom magamnak: tuti, két legyet egy csapásra. Hurrá! Na, oszt volt nekem hurrá! e (remélem jó lesz a link, még sose sikerült!)
Sziasztok . Lenne egy személyes kérésem/kérdésem a forumozokhoz . Írjátok le légyszives hogy kinél miként jött elö a betegség milyen elözmények voltak pl : fájt a mellkas köhögés stb . Lehet hogy furán hangzik de igy legalább mások is köztük jó magam komyolabban veszünk bizonyos jelzéseket illetve fájdalmakat mert magambol ki indulva ha fáj valami nem veszem komolyan mert majd elmulik és itt jön rossz példa apum akinek 3 honapig fájt a torka és nagyon horkolt lement az orr-füll-gégészetre és kiderült a baj ... Nem akarok senkit megbántani a segitségeket hozzászolásokat köszönöm . Nem vagyok HIPOHONDER csak kiváncsi fajta .
Sajnálom, hogy megint igazam volt. Köszönjük a biztatást és én is csak azt tudom Neked tanácslni, amit Te nekünk, hogy csak így tovább és tarts ki. Gondolom, hogy már rettenetesen fáradt lehetsz. Egyrészt fizikailag sem könnyű megoldani az állandó főzőcskézést és járkálást, de ami a legkimerítőbb, hogy utána meg nem nagyon lehet beleimádkozni az ételt. Olvastam, amit írtál, hogy esetleg megpróbálnátok kórházi körülmények között felerősíteni szegénykét. Az az igazság, hogy ezt nagyon meg kell fontolni, mert sajnos az a helyzet, hogy olyan áldatlan állapotok vannak a legtöbb osztályon, hogy a legnagyobb jóindulat mellett sem tudnak a nővérek annyit foglalkozni a betegekkel, amennyire a megerősödéshez szükségük lenne. Konkrétan volt egy betegem, akinek az Anyukája hiába kapta az infúziókat általános állapota mégis jelentősen romlott,ráadásul egyre türelmetlenebb, sőt agresszív lett. Igaz, hogy a kiszáradást orvosolni tudták, de arra nem volt idejük, energiájuk, hogy naponta néhányszor felállítsák, megjárassák. Bár nagyon odaadóak voltak, de ha 40 emberre két nővér jut, akkor képtelenség odafigyelni arra, hogy mindegyikük evett-e rendesen, volt-e már talpon aznap,stb..... Szerintem sajnos a legtöbb osztályon ez a helyzet, ezért én most már kétszer is megfontolnám, hogy mi a jobb az Anyukámnak. Tudom, hogy nehéz de remélem, hogy hamarosan javul majd a helyzet valamicskét és akkor mindegyikőtöknek könnyebb lesz. Természetes, hogy a dohányzás nem tett jót az ereinek, de ezen már sajna változtatni nem lehet. Legalábbis az én információim szerint az időben utazni még nem tudunk. :) Üdv, Anyukádnak jobbulást és jó étvágyat kívánok: Barbara
Sajnos a sebész is azt mondta, hogy anyukám aggasztó tünetei valószínűleg az alapbetegségével függenek össze. Egyébként 71 éves az anyukám, gondolom, ebben a korban azért már van, akinél felüti a fejét az időskori demencia. Egy ismerős kardiológus szerint az sem tett jót anyukámnak, hogy fiatalon évtizedekig erős dohányos volt (bár már 17 éve letette a cigarettát), ez is hozzájárulhatott az agyi erek elmeszesedéséhez (és akkor még nem is említettük a tüdőrákot... :((
Az állapota az elmúlt napokban tovább romlott, megint nem eszik semmit, csak alszik egész nap. Főzök neki mindenféle leveseket, könnyen emészthető dolgokat, de sajnos hiába...
Fájdalma viszont nincs, és nem is fullad, persze ettől még lehet rossz a légzésfunkciója, alapból gyenge és beteg már a tüdeje régóta (COPD).
Persze másnak sem könnyű. Olvastam a honlapodon a történetedet, minden elismerésem a Tied és az anyukádé! Most ő szorul a Te segítségedre. Szerencséje, hogy ilyen lánya van. Persze orvosként rossz tehetetlenül nézni a másik szenvedését, de őszintén remélem, hogy pár napon belül túljuttok ezeken a fájdalmakon.
Remélem, jobban vagy már, és a végtagfájdalmak is csillapodtak valamennyire! Anyukámnak a legutóbbi kemóiból már kihagyták a Cisplatint, mert nem bírta volna. Pedig igazából azzal együtt hatékony a "koktél", úgyhogy csak légy optimista! (És nem kellene ilyen morbid nicket választanod...)
A nagylánykám volt itthon pár napot, de már vissza is ment a nagy Budapestre, mert tegnap megkezdődött az iskola. De hétvégén siet haza, legalábbis egyelőre... :)
Jelenleg ott tartunk, hogy holnap megy ki apukámmal a deszki kórházba, ahol megmutatja a ct-eredményt, és eldöntik, hogyan tovább. Az is felvetődött közben, hogy esetleg befeküdne egy kis időre a Belgyógyászati Klinikára, hogy infúziókkal, miegyébbel egy kicsit felerősítsék, azzal is javul valamelyest az életminősége. A sebész ötlete volt, aki három éve műtötte. Időnként el szoktam menni hozzá, hogy tanácsot kérjek tőle, mert őbenne nagyon megbízunk. Anyukám is hallgat a szavára, ami nagyon nagy dolog.
Minden jót kívánok Neked! Pihenj, gyűjtsd az erőt a következő kezeléshez!
Szia! Szerintem is jól döntöttél! :) A vér vizsgálatáról meg csak annyit: az én ismereteim szerint MINDEN transzfúzió előtt ellenőrizni kell az adni kívánt vér megfelelőségét. Az én lányomat (drkbk) pl 2002-ben 4x műtötték, ebből a harmadiknál (ez mind 1 nap alatt volt) levették a fél koponyáját (hogy tudjon hova duzzadni az agya), a lényeg: 50 napig volt intenzív osztályon, után áttették még 1 rehab. osztályra is, hogy erősödjön, majd vissza az Amerikai útra, hogy csináljanak neki új koponyát. Na, a tervekhez képest ez a műtét több, mint 10 napot késett, közben nagyon kérdezgették, hogy nem kapott-e a másik helyen vért... Eleve u.n. választott vért kellett volna, hogy kapjon, de - annak ellenére, hogy közben nem is kapott vért - a vére további ellenanyagokat termelt, és olyan spéci vér, ami így kellett neki, nem volt, várni kellett rá. Szóval nem csak a vércsoport a lényeg, hanem a vér egyéb alakos elemei is, és látod, ilyen meglepetések is előfordulhatnak. Egyébként yaminka és Dűzni felfogását érdemes magadévá tenned: Ez legyen a legnagyobb bajod! (én csütörtökön és pénteken kaptam az első kemót, semmi mellékhatás, tisztára örültem, aztán vasárnap óta olyan rosszul vagyok, hogy alig élek. Persze valószínűleg valami egyéb fertőzés lehet, de amilyen állapotban vagyok, akár a kemó mellékhatásai is lehetnének.) Remélem, érted, nem megbántani akarlak, hogy á, ugyan, mit foglalkozol ezzel, (sokkal rázósabb dolgok várnak még rád) persze, hogy foglalkozol vele, mert most ennyit látsz a dologból, és ennyivel tudsz foglalkozni.
A 25 napos várakozáshoz 1 kis adalék: nálam májusban diagnosztizálták a tüdőrákot, de mivel egy elszarusodó, kemény felületű daganatról van szó, egészen augusztus elejéig nem sikerült olyan mintát venni, ami szövettanilag értékelhető lett volna. Most úgy érzem, azért kellett ennyit várnom, mert időközben gyökeresen megváltozott az álláspontom a betegséget illetően. Még az is lehet, Te is rájössz, hogy mire volt jó a 25 nap. :) szeretettel e
sok kitartast kivanok a tanulmanyban szerintem erdemes resztvenni.
a vercsoportazonositas ellenorzese, ismetlese kotelezo kozvetlenul mutet elott. Ugyanakkor ezt az ellenorzest nem a haziorvosnak/beutalo orvosnak, hanem a mutetet elrendelo orvosnak kellene elvegeznie a jelenlegi szabalyok szerint.
Szerintem nagyon jól döntöttél. A meglévő gyerek a fontos, ő már ott van és kár lenne mindent kockára tenni egy esetleges lehetőségért.
Hasonló cipőben jártam, nekem a szövettan nem igazolta a rákot, a méhem is megmaradt, csak a méhszájamtól szabadítottak meg májusban. Azzal együtt, hogy a méh megmarad, nagyon nagy a koraszülés, illetve a vetélés veszélye, úgyhogy én sem vállalom a kockázatot még így sem. Nem hiszem, h a kisiskolás gyerekem mellett képes lennék végigfeküdni egy igen kétes kimenetelű terhességet.
szia! nem tudtam irni emilt:( azokat hala az egnek nem:) 'bebszott' volna mar elnezest:D egesz nyaron ezekkel szivtam mire mindent atirattam ujnev, ujcim
Végül is a randomizáció azt jelentette amit Tamás írt, véletlenszerű kiválasztás szerint egyesek kapnak 2 sugárkezelést a műtét előtt, mások pedig nem.
Az akarják megtudni ezzel a tanulmánnyal, hogy melyik csoportnak vannak jobb esélyei a gyógyulásra, illetve van-e különbség.
Természetesen megkérdezték, hogy részt akarok-e venni benne.
A méh megtartó műtétet végző orvosok egyikével konzultáltam, már az onkológiai intézetben is dolgoznak. Azt mondta, ha gondolom megpróbálhatjuk, de nem lát rá esélyt mivel már a hüvely mellső boltozatára is ráterjedt vagyis nem javasolta.
Mivel már van egy kisfiam, a biztosra megyek, hogy legyen aki felnevelje.
A műtét szeptember végén lesz, mert korábbi időpontban már nem volt hely, sajnos olyan sok beteg van.
Az orvos egyébként bár nagyon elfoglalt, mégis tényleg és igazán foglalkozott velem, kedves volt, ami nagyon jól esik az embernek ebben a lelki állapotban.
Most csak attól félek, hogy ez a 25 nap várakozás nem-e eredményez állapot romlást.
Ja amitől kiakadtam : újra kell csináltatnom a műtét előtt egy héttel a vércsoport azonosítást, amit 1 héttel ezelőtt csináltattam meg.
Mit gondolnak megváltozik a vércsoportom egy hónap alatt???
Mégegyszer köszönöm a segítséget, és még lehet, hogy jövök kérdezni, mert a családba hála istennek nem volt még rákos beteg.
Tudom, hogy a rákot és annak tüneteit nem tudom gyógyítani, de akkor is örjítő, hogy egy csomó ember elégedetten, panaszmentesen távozik tőlem és erre itt van az Anyám, akin meg nem tudok segíteni és iszonyatosan szenved. Contramalt/Tramadolt én csak akkor írhatok, ha már szakorvos felírta legalábbis ha jól tudom
Persze most, hogy Liz ma volt a dokinál az én problémám jelentéktelennek tűnhet. Persze attól még nekem akkor is ez a legfontosabb:-( Ráadásul ezt nem is tudom lekommunikálni Anyu felé
:D egy boritekban voltak a kepek:D de mar csak rohogni tudok... meg szerencse h nem a penztarcamat:D multheten kaptam meg az utolso uj papirom... kicsit lassulas van az okmanyirodaban:D agyam eldobom...
Édes yaminka! Nagyon sajnálom. Ez olyan vérlázító! Nem a Te hibád mindenesetre... Semmit nem mentettél lemezre? Gondolom, az UH képek nem direktbe kerültek a gépedre... Te kis hableány :-) Legalább a cuccaidat visszaküldhetné valamilyen link e-mailről. Bár ebben sztem ne reménykedj, aki ellopta már rég továbbadta, és ahhoz szvsz letörölt mindent. Csak a tehetetlen düh marad. Meg a pótolhatatlan felvételek szereplője :-), és ez a lényeg! Fel a fejjel! e
off: tegnap a nyugatiban elloptak a laptopom... NC aki lat egy agyonragasztott szivecskes kisviragos hableanyos matricas laptopot, az megtenne, hogy ertesit? biztos eddig bura alatt eltem, de ilyen meg sosem volt velem, meg soha semmit nem hagytam el ami fontos vagy nem loptak el... es nem ertem... tudom en vagyok kisgagyi, de most annyival boldogabb valaki a laptopommal amennyi negativumot okozott nekem??? (nem anyagilag, mert nem ez a lenyeg, de maga az erzes... az osszes UHkep bebirol, az a rengeteg sajat keszitesu anyag, az osszes fotom, sulis dolgom... mindenem, ami potolhatatlan...) kisgagyerak laptop... de amik rajta voltak... meg meg a taskaban...
A linkben leírt módszer valóban jópofa dolog, egyre több helyen csinálják. Annyi a lényege, hogy korai daganatnál gyakorlatilag kivágják a méhnyakat a méhtest és a hüvely közül, a kettőt összevarrják és a kismama - császárral - kihordhatja a babát. Ennél a konkrét esetnél az lehet a gond, hogy a II std méhnyakráknál azt jelenti, hogy a daganat már túlterjedt a méhnyakon a hüvely vagy a méhtest irányába (de a környező szervek felé még nem), tehát nem tudom, hogy itt ez megoldható lenne-e.
Örülök, hogy igazam volt és nem áttétről, hanem demenciáról van szó. Az aluszékonyság szerintem nem kifejezetten az agysorvadás miatt van, inkább tulajdonítható annak, hogy az általános állapota sajnálatos módon egyre rosszabb. Nyilván a vérének oxigéntartalma sem jó. Bár nem ismerem a légzésfunkciós paramétereit, de valószínűleg nem lehetnek túl jók. Így aztán nem csoda ha állandóan csak aludna, mert az igényli a legkevesebb energiát. Tudod ez kicsit olyan, mint a vérszegénység. Ott nincs elég vörösvértest, ami szállítsa az oxigént, Neki meg nincs elég, amit szállítani valója. A memóriafunkciókat az agyi vérátáramlás fokozásával/megkönnyítésével szokták kezelni. Nootrpikumokkkal, mint a Nootropil, Lucetam. Ezt neurológus, pszichiáter írja fel. Ha esetleg nem juttok el ilyen szakorvoshoz, segíthet a páfrányfenyő(Ginko Biloba) kivonata, amilyen pl. a patikában vény nélkül kapható Bilobil is. Persze így is kap elég gyógyszert, tehát nem kell erőltetni. Most örüljünk, hogy eszik valamicskét és reménykedjünk, hogy egy kicsit erőre kap tőle.
Sajnos ma Anyu is elég rosszul van. Igyekszem ápolgatni, de éppenséggel mindene fáj, még fekvés közben is.
Nagyon aranyos vagy, hogy komoly problémáid mellett még másra is tudsz gondolni. Tudod, az én leányom még alszik, de én mint laikus úgy érzem, hogy, amit Barbara írt neked drkbk (24154) azt beigazolta CT. Én úgy gondolom, hogy Anyukádat így nem kell kitenni egy újabb oprációnak (agyműtét), de az ismeretségemben tapasztaltak szerint maga a jelenség (demencia) nagyon nagy terhet ró a családra. Majd, gondolom még ír Barbara is, ez nekem most csak úgy csuklóból jött :-)
Otthom van már "tanhallható kislányod"? (én a sajátomat is így hívtam, amikor még Ő is tanhallgató volt :-) Fel a fejjel hétfőn megint többet fogtok tudni!
Én jól vagyok, kaptam taxánt meg platinát, egyelőre semmi mellékhatás, azon kívül hogy ki vagyok száradva, és kb 1 liter folyadékot iszom óránként. A nővérek vígasztaltak, hogy na, majd a 3. kemó után, majd akkor leszek rosszul. Nem baj, már akkor is nyertem legalább 0,25% részt. amikor nem vagyok rosszul.
<p>Nagyon aranyos vagy, hogy komoly problémáid mellett még másra is tudsz gondolni. Tudod, az én leányom még alszik, de én mint laikus úgy érzem, hogy, amit Barbara írt neked <strong>drkbk (24154) </strong>azt beigazolta CT. Én úgy gondolom, hogy Anyukádat így nem kell kitenni egy újabb oprációnak (agyműtét), de az ismeretségemben tapasztaltak szerint maga a jelenség (demencia) nagyon nagy terhet ró a családra. Majd, gondolom még ír Barbara is, ez nekem most csak úgy csuklóból jött :-)</p> <p>Otthom van már "tanhallható kislányod"? (én a sajátomat is így hívtam, amikor még Ő is tanhallgató volt :-) Fel a fejjel hétfőn megint többet fogtok tudni!</p> <p>Én jól vagyok, kaptam taxánt meg platinát, egyelőre semmi mellékhatás, azon kívül hogy ki vagyok száradva, és kb 1 liter folyadékot iszom óránként. A nővérek vígasztaltak, hogy na, majd a 3. kemó után, majd akkor leszek rosszul. Nem baj, már akkor is nyertem legalább 0,25% részt. amikor nem vagyok rosszul.</p>
A randomizálás általában azt jelenti, hogy egy klinikai vizsgálatban két (vagy több) csoportba osztják véletlenszerűen a betegeket, és azok eltérő kezelést kapnak. Ezek a vizsgálatok általában valamilyen új szer vagy kemo protokoll hatását vizsgálják. Erre azért kérdezz rá pontosabban.
A II stádiumban valóban műtét (exstripáció) és kemoterápia a választandó.
A büntetés mértéke mindig attól függ, hogy mennyi ideig, milyen széles körben reklámozták a termékeket, és azzal kb. mennyi bevételük lehetett. Amúgy a három cég kvázi ugyanaz, mind a Crystal Institute vagyis egy Szabó László nevű tag érdekeltsége.
A büntetés mértéke és súlyossága mutatja, hogy nagyon nem volt korrekt a "marketing".
Tudomásom szerint semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni, egyetlen termékükkel kapcsolatban sem(nem,hogy nem gyógyít, de még pozitív hatást sem tudtak igazolni).
Külön díjazták, hogy a termékeikkel kilátástalan helyzetben lévő betegeket csaptak be.
Méhnyakrákot diagnosztizáltak nálam (36 éves vagyok). Sajnos nem lehet megúszni a műtétet, a doki szerint II/A a stádiuma. A hír nagyon kiütött, mert pont gyermeket szerettünk volna.
Vidéki vagyok, és hétfőn fel kell hozzá ismét utaznom pestre az onkológiai intézetbe.
Azt mondta randomizálni fognak, valamint az időpontot egyeztetjük.
Ez mit jelent? Ugye szó szerint véletlenszerű kiválasztást. De ebben az esetben??
Lattatok most a hiradot? a flavint 150 milliora buntettek, mert azt allitotta, hogy gyogyito hatasa van rakos betegsegekben, mikozben csak etrend kiegeszito... kemeny... tobbit miert nem szedik elo?????
Sziasztok. A hős asszony hazatért (saját kocsijával he-he), de a kemóról majd később. Szóval, asszem másfél napja voltam beregisztrálva ide amikor ezt a levelet kaptam, csak akkor még túl újnak éreztem itt magam ahhoz, hogy leírjam, mennyire aljas és nyilvánvalóan még csak nem is finom érzelmi zsarolást alkalmazó irományról van szó. Azért idézem a válaszomat is :)
"Tisztelt, e'sdying!
A forum.index.hu oldalon járva olvastam Ön és Lerej beszélgetését. Ha jól értelmeztem, akkor Lerej anyukájának és feltételezem az Ön anyukájának is tüdőrákja van. Engedje meg, hogy Lerej írásából idézzek: mindent meg kell próbálni, mert a remény hal meg utoljára.
Én a Vision International People Group cégnél dolgozom. Ez a cég 100%-ban gyógynövényes étrend-kiegészítőket gyárt. Az étrend-kiegészítőknél bebizonyított, hogy hatásuk 97%-os. Ezek a termékek általam illetve anyukám által is sok emberen segítettek már köztük rákos, daganatos embereken is. Nem kínálok többet Önnek csak egy esélyt, amivel beteg hozzátartozójának egészségi állapotán segíthet. Esetleg felkeltettem érdeklődését és bele mer vágni, kérem, keressen fel vagy írjon. Ne hagyja, hogy eljusson, odáig mikor már a lelkiismerete mondatja Önnel, hogy egy igen biztató lehetőséget kihagyott és esetleg ez lett volna az igazi."
(Figyelitek, még azt sem tudja, hogy én vagyok a beteg (de hős :) asszony!) Úgyhogy meg is válaszoltam neki ezt:
"Kedves Kocsis Éva! Megkérem, hogy a jövőben kéretlen leveleivel ne zaklasson. Köszönöm Csúth Erzsébet"
azóta nem írt, nem is értem miért :-)
Ja, a húgom meg annyira felháborodott, hogy megkereste a megnevezett cég honlapját. Azt már korábban is írtam, hogy én is csinálok honlapokat, de csak magunknak, na mindegy, ilyen gagyi honlapot ritkán látni, ja és ingyenes tárhelyen van. egyszerűn ocsmány. Annyira semmibe veszik az embert, hogy még a "kirakatra" sem figyelnek oda, tényleg szánalmas. Most jól megmondtam. Ígérem többet nem írok róla.
még 1 "Ja, igen": drkbk tegnap kicsit meg volt zakkanva, mert egyedül mentem a kemóra és egyedül volt itthon, nagy szomorúságban. Sztem ezért volt olllllllyyyan hiperérzékeny, h Dexter Morgan hozzászólását is magára vette.
Megvan a CT-eredmény: hálistennek nem találtak agyi áttétet. Egyébként a pathológus is azt mondta, aki három éve, a műtét után a szövettani vizsgálatot végezte, hogy a laphám-tüdőrák nem csinál agyi áttétet. Viszont a vizsgálat nagyfokú agysorvadást mutatott ki. Ez annyira nem újdonság nekünk, mert már jó pár éve észleljük anyukám szellemi képességeinek fokozatos hanyatlását, ami elsősorban memóriazavarokban és rengeteg szókeresésben, szótévesztésben nyilvánult meg. A három éve csinált koponya-CT is megállapított agysorvadást, igaz, akkor még csak enyhe fokút. Egyébként ő is érzi a hanyatlást, ami nagyon bántja is őt.
Azt viszont most sem tudom, hogy ez okozhat-e aluszékonyságot, pláne olyan extrém mértékben, mint ami mostanában fennáll nála. Örülnék, ha valaki tudna valamit mondani nekem erről.
Továbbra is alig eszik, de legalább minden nap magához vesz pár falatot. Már ennek is tudunk örülni.
Hétfőn mennek apukámmal a deszki tüdőosztályra, akkor majd az eredmények fényében eldöntik, mi legyen a továbbiakban.
nem! hanem akikrol irtal!:) itt ugyanis nagyon megy a negativ diszkriminacio ebben a tekintetben (hala az egnek), nem turjuk a nyereszkedesbol elkovetett 'ezt vedd meg mert csak ez hasznal' tipusu hozzaszolasokat:)
Sajnos sok emberbol hianyzik ez a valami amit te leirtal..., ha ilyen hozzaallasa lenne mindenkinek, nem leteznek csodaszarok es mas szerencsetlensegebol meggazdagodo ...-ok. persze mindenkinek meg kell elni valamibol, de az ilyen undorito es gusztustalan.
(nekem csak egy termek van, amit nevszerint ajanlok a neten, egy gyarto honlapjan:) de azert, mert a sok hasonlo kozul ez magyar, ennek van a legjobb ara, szuper a minosege, es teljesen meg voltam/vagyok vele elegedve, es ezutan kaptam egy kis ajandekot, aminek nagyon orultem, mert nem penzert vagy jutalomert irtam amit irtam...)
Mindegyik ilyen beszervező azzal az érvvel kezdi, hogy mennyi orvos is van a rendszerükben, akik milyen nagy sikerrel alkalmazzák az adott szert. Felháborító.
Olvassák ezt a fórumot is. Amint itt kiderült Anyu betegsége, már kapott is egy mail-t, hogy mivel tudná javítani az esélyeit. Dögkeselyű! Egyébként mint egészségügyis, aki ráadásul magánpraxisból él, azt is el tudom mondani, hogy bizony rengetegen megkeresnek, hogy áruljam a termékeiket. Általában megismerkedem az adott termékkel és ha jó, ajánlom is a betegeimnek, de nálam nem tudják megvenni. Összeférhetetlenség sztm. Nem tudhatja, hogy azért ajánlom, mert nekem is pénzt jelent, vagy tényleg azért mert jó. Azért igyekszem képben lenni. Vannak valóban nagyon jó táplálékkiegészítők, amiket pont az MLM-től való viszolygás miatt nem is használnak sokan. Nem pont cod teára, vagy egy bizonyos szerre gondolok Tehát attól, hogy az orvosnak/segítőnek is jut belőle valamennyi még nem biztos, hogy nem meggyőződésből ajánlja, hanem a pénzért. Részemről igyekszem ennek még a gyanúját is elkerülni.
Más: Anyu tegnap megkapta a három infúziót(az első kemó). Mintha most kicsit jobb lenne a hangja. Egész bíztató..........De erről majd egy külön hozzászólásban.
Lerej! Ma délutánra lesz meg a CT eredmény ugye leírod, hogy mit találtak. Szorítok.
Minket is ilyen szemetek környékeztek meg,amint kiderült anyukám betegsége. Sajnos az a baj, hogy ezekkel a készitményekkel nagy pénzeket lehet keresni, és az egészségügyiseket is behálózzák. TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!!!
És mint tudjuk, pénz beszél kutya ugat ( tudnám csunyábban is leirni- de a neveltetésem tiltja :) )
Én örülök, hogy végre a GVH felfigyelt rá. Persze még lenne mire ebben a témában.
Érdemes elolvasni , mert más oldalokon a rák gyogyszereként hirdették magukat ...
Ez Magyarország majdnem én is rendeltem apumnak az össejtszaporitobol mert küldtem nekik egy levelet amiben azt írták kifejezten ajánlják söt bizonyitottan javul a rákos beteg állapota ...
jesszus, ha eddig nem tudtam volna miért kapok zsigerből frászt, hogy a fiaim motorozgatnak... Örülök, hogy semmi bajod nem lett, az eredmény meg szuper! Naugye :)
Szia GoldApple!megvagyok,köszönöm,bár a kezelésektől elment a hajam,meg nem érzek sem szagokat,ízeket,leszámitva elég tűrhetően érzem magam.A páromról annyit,hogy továbbra sem áll mellettem.sajnos.Majd alakul.fikázhatnám,de nem teszem meg,tisztelem annyira.
Nem szeretnék beavatkozni az életedbe, csak a saját megélt tapasztalatomat tudom megosztani Veled.
Az első napokban (amikor megtudtam, hogy baj van), nem szóltam senkinek a környezetemben, hogy baj van.
Nem tudtam mit mondjak.
Tanács alapján beszéltem a párommal, és azóta sokkal könnyebben viselem a dolgokat.
Nekem nagyon fontos, hogy van akivel tudok bensőségesen is beszélni.
A mai dobásom annyira azért nem jött be a páromnak, egy kis sírógörcsöt azért kapott (meg valami olyasmit hebegett, hogy az a c...va motyika, de ezt biztosan nem gondolta komolyan 8-) ).
Keress valakit, ha teheted. Testvér, szülő, másik pár mit tudom én.
(A mostanit meg stresszeld 8-), pl lehet mosogatni meg ilyenek!).
Én is el voltam kenődve, és lehet, hogy még leszek is.Nekem sokat számít a párom és az öcsém.
Na ma reggel elütöttek Bp-en a Ferdinánd hídon (motorral voltam).
8-)
De nem éééééérdekel, mert nem sérültem meg (leugrottam), a párom meg hívott telefonon, hogy a második vér vizsgálat eredménye is ISTENKIRÁLY!
Tumor markerek másodszor is OK!
Szeptember 8-9-10 CT, UH, MRI.
Ülök az útszélen, nézem a bibis motort, és közben csörög a telefonom.
Azt mondja a párom, van egy isteni jó híre!
Tényleg az volt. Örülök.
A rendőr és a sok segítőkész ember meg nem értette, hogy ez a hülye motoros mit újjong az útszélen, amikor a nadrágja elszakadt, a motor csúnyán összetört....
Ilyen tápok az Ensure, Ensure Plus és a Nutridrink. Ezeket receptre kell felíratni, általában 90 darabot szoktak egyszerre, napi 2-3-at lehet belőle iszogatni. Egész jó ízűek. Általános roborálásra, étvágytalanság esetén mi még a Megesin tablettát szoktuk adni. Ezt onkológus írhatja fel támogatással, egyébként kutya drága, hormontartalmú szer, ami fokozza az étvágyat.
Nagyon aranyos vagy, hogy a rossz hírek mellett még nekünk is drukkolsz. Sajnálom, hogy ilyen rossz állapotban találtad Anyukádat, de örülök, hogy végül döntésre jutottál. Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz a CT eredménye. Nem tudom Anyukád mennyi idős, de lehet, hogy "csak"időskori demencia áll a panaszai hátterében. Persze ehhez funkciós vizsgálatok kellenének, hogy milyen a vérátáramlás, stb.. Egyébként ismert fogalom a pszeudodemencia is, amikor az emlékezet, produktív intelligencia ugyanúgy csökken, mint demenciában. Ebben a depressziósokra(feladta?) jellemző állapotban viszont az illetőt nem zavarja, hogy nem emlékszik, hiszen különösebben semmi nem érdekli. Miután Anyukádat eléggé bántja a dolog nem az a kifejezetten életunt. Azt hiszem, hogy természetes, hogyha a fizikai képességei is romlanak és vannak dolgok, amik egyszerűen nem mennek, akkor attól elkeseredik. Aki feladta és már nem küzd, az "tesz az egészre" történjék,aminek történnie kell őt már nem érdekli. Ja és persze roboráláshoz ugyebár nagyon jó a B-vitamin-komplex és a ginzeng. Ezek nem tápszerek, mint pl. az Ensure, hanem a szervezet természetes igényeit fokozzák. Tehát pl. többet kíván enni-inni, mocorogni. Persze mindent meg kell próbálni, de erőltetni nem szabad, így te is úgy érezheted, hogy tettél valamit/megtettél mindent és neki se lesz tőle rossz kedve.Annyira....:-( Gratulálok a kitartásodhoz. Csak így tovább! Biztos sokat segít majd Neked is, ha a nagy kislányod is Veled lesz. Anyukádnak jobbulást, Neked ismételten csak kitartást kívánok
Köszönöm a tanácsot! Igen, igyekszünk szeretettel körülvenni őt, már az is sokat jelent tényleg. Azt a folyékony tápot már én is mondtam neki, de azt mondja, hogy próbálta és kihányta. Marad a tej, amit azért eliszogat nap közben, meg a joghurtital, ilyesmi. Nem nagy kalória, de azért valami. Meg azért azt a bébiételt is kipróbálom, amit tanácsoltatok.
Lerej! Vannak valamiféle folyékony, koncentrált kalóriatartalmú gyógy-tápok... kérdezd meg a dokit, azt hiszem, receptre kaphatóak. Hátha ... Nehéz, nagyon nehéz... próbáljátok meg hagyni, nem biztatgatni... ő tudja és érzi, mire képes. csak legyetek minél többet mellette.
Nagyon köszönöm a sok-sok választ! Meghatottan olvastam őket, és nagyon-nagyon elgondolkodtam rajtuk. Időközben összekaptam magam, és egy biciklis-autóbuszos kombinációval meglepetésszerűen kiszaladtam hozzájuk. Nagy örömömre addigra már anyukám magához vett egy kis kakaót kiflivel, és az általam kivitt ivójoghurtból és alma-répa-banán italból is jóízűen kortyolgatott. Ugyanakkor döbbenten láttam, hogy már ki sem tud kelni az ágyból (délután 3 óra volt), úgy kell segíteni neki, hogy fel tudjon ülni. Fekszik, és alig tud ébren maradni. Időnként mondat közben elszunnyad pár másodpercre. Aztán magához tér, élénken mond pár mondatot, majd nem tudja folytatni, mert elfelejtette, mit akart. És persze rettenetesen elkeseredik. Ez nagyon sokszor előfordul. Nem tudom, feladta-e, láthatóan nagyon bántja, hogy milyen állapotban van. Mert az állapota tényleg sokat romlott az elmúlt egy hétben.
Különösen nagyon felzaklatja, ha apukám "leteremti" (mondván, hogy szedje össze végre magát), és ilyenkor látványosan romlik az állapota. Szerencsére most sikerült felvidítani őt, és megnyugtatni, hogy nem lesznek most már konfliktusok.
Apukámmal is elbeszélgettem, és megértette, hogy nem szabad erőltetni semmit, mert csak rontunk vele a helyzeten. Elmondta, hogy egyedül nem tudja viselni ezt a lelki terhet, és nagyon megnyugtatta, hogy megígértem, amennyit lehet, velük leszek, és ha eljön az ideje, oda is költözök, esetleg anyukámat költöztetjük hozzánk.
Csütörtökön agyi CT-t csinálnak anyukámon, mert azt gyanítják, valami gond lehet vele. A jelekből laikusként nekem is egyre inkább ez az érzésem.
Ma hazajött pár napra a nagylánykám, aki lelkes állatorvostan-hallgató (most kezdi a másodévet), ő is kijön velem a nagyszüleihez segíteni. Ő mindig felvidítja a két öreget, a vidámsága rengeteg energiát ad mindkettőküknek.
Hát ez a helyzet. Pénteken a CT-lelet alapján talán jobban meg tudjuk majd ítélni a helyzetet. Addig is viszem neki a könnyen emészthető finomságokat: ha fogyaszt belőle, örülünk, ha nem, elfogadjuk... Most a legfontosabb talán az, hogy szeretetteljes, feszültségmentes légkör vegye körül...
Mindenkinek sok-sok erőt kívánok küzdelmeikhez, és támogató családtagokat, barátokat! Erzsinek (és persze Barbarának) pedig külön nagyon szorítok a kemóhoz!
annyian válaszolnak neked! Én csak a mi történetünket tudom elmesélni és aztán abből adódóan dönts.. Anyósom szintén daganattal élte le élete utolsó éveit. Se orvoshoz, se műtétre, se sehová nem vot hajlandó elmenni. Eldöntötte,hogy elég volt a küzdelemből. 1,5 évig ápolta a sógrom, úgy,hogy őú minden jót ki akart hozni az egészből, még felfekvését is házilag kezelte, kijárt hozzájuk egy ápoló hetente kétszer 2 órára. Elintézte neki az infuziót is és nagyon sok olyat, amiről még csak gondolni sem merünk. Közben apósom,aki (csak) szélütés következtében volt féloldala béna, de "mozgásképes", nagyon nehezen viselte anyósom nyavalygását, fájdalmát, saját tehetelnségét. A Tavaly anyák napja....Hazamentünk, és beszélgetni próbáltunk vele...Mire nagy nehezen megszólalzt és azt mondta: "láttam a fiam, és mennem kell hozzá, mert egyedül van." , majd jóval később ismét:" Születésnapom utánra igértem neki" Aug.25-án volt a születésnapja, szeptember 7.én meghalt. Ő eldöntötte...a nagyon-nagyon sok segitség ellenére!
Nálunk még egy kicsit segitettek a roboráló, étvágyhozó injekciók. Az injekció-kúra után anyukám talpra állt , és még kb.6 hétig egészen elviselhető állapotban volt. Egy kicsit evett, ivott is.Aztán szépen lassan ujra ágynak esett és nem tudott már enni.
A végén, amikor már végképp nem volt ereje semmihez bébiétellel kináltuk- az izlett neki.
Csak azt tedd amit Ő kér, sajnos mi nem tudunk változtatni semmit, csak mellettük tudunk állni.
Hagyni kell elmenni...méltósággal. Az embernek joga van megválasztania halála módját - idejét - felelősséggel, tiszta elmével. Ugyanúgy joga van rendelkeznie a halálról, miként életéről. Sokaknak ez nem világos, s az élet mindenekfelett való szentségét hirdetik. De azt az életet nem a hozzátartozónak kell elszenvednie! Esetenként pokoli, izzó fájdalommal, hanem a betegnek. Ezt felejtik el néha a tisztelt hozzátartozók, rosszul értelmezett heroizmusból, önzésből.
Ez nagyon nem egyszerű dolog. Én sokkal kevésbé voltam beteg a gyomorműtétem után (lassan 2 éve), nálam a gond az volt, hogy az amúgyis kis súlyom 15%-át elvesztettem. Annyira jót akart mindenki és annyira mondták, hogy egyek és az eszemmel tudtam, hogy ennem kell, de minden falat fizikai kínt okozott és akkor az a sok jóindulat konkrétan cseszegetésnek tűnt és nem értettem, miért nem fogják fel, hogy akarok enni, de nem tudok. A felkelés pedig nagyon nehéz, ha az ember szervezete legyengül az éhezéstől - mert a szervezet éhezik, mégha az ember nem is éhes. Ez egy ördögi kör: állandó fekvés mellett az ember ritkábban éhezik meg, evés nélkül viszont nincs energiája sétálni. Így aztán ágyban marad és továbbra sem eszik.
Én a magam részéről nem mondanám, hogy anyukád feladta, pláne nem ítélkezem ismeretlenül. Nagyon könnyen lehet, hogy Édesanyád fájdalomküszöbe magasabb az átlagnál és tovább bírta, ezért tűnik hirtelennek a hanyatlás.
Most én is leírom, hogy igen ez valóban nagyon nehéz kérdés. Valóban az, hiszen mindenképpen jót akarsz és nem tudod mi lenne a jó. Nem biztos, hogy meg tudod ítélni mennyire rossz a fizikai állapota. Lehet, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy feladta, hanem pont olyan erős és küzdő típus, hogy bár iszonyú nehéz neki mégis összeszedi magát arra a néhány percre, amíg felkel, hogy Apukád, Te, és senki más se lássa rajta, hogy milyen iszonyatosan fáradt és fájdalmas neki minden mozdulat. Ha noszogatjátok Ő csak felháborodik, hogy nem értitek meg, hogy mit érez, Apukád pedig kikészül, hogy hiába jártatja a száját még csak ő kap. Egy nagybeteghez bizony nagy türelem kell. Ne legyetek misszionáriusok(Ne akarjátok Őt meggyőzni, hogy az a jó, amit ti mondtok.) Kitartást, sok türelmet kívánok: Barbara
Ez a világ legnehezebb kérdése...Sevice harcolt az utolsó pillanatig,anyukád meg feladta...akkor meg hiába a noszogatás. Apukád tehetetlen haragját is megértem.
Ilyenkor nincs jó válasz,illetve csak ti tudjátok.
Legyél mindkettőjükkel,most neked kell nagyon erősnek lenned!
Kedves Lerej, nagyon együtt érzek Veled, sajnos az általános tapasztalat az, hogy szeretteink "így mennek el". Ezt csak azért írom így, mert pl. az én nagyszüleim mindketten végelgyengülésben haltak meg, de akkor is ugyanez volt a szitu, az utolsó pár napban egyre többet aludtak, nem ettek, nem ittak, fokozatosan veszítették el kapcsolatukat a külvilággal, vagyis velünk. Véleményem szerint (de majd az itteni doktorok mondják meg a tutit,szerintem) nem kell erőltetni, itt már nem a rák elleni harcról van szó, hanem a legyengült emberi szervezetről, amibe valahogy bele van ez "kódolva"- mármint az utolsó napok elszakadási folyamata. Sokszor gondolom, hogy ez 1 nagy adomány! Szerintem most Apukádra kell koncentrálnod, neki kell elmagyaráznod azt, hogy ne erőltesse, hanem gondoljon arra, hogy anyukád minden alvásával távolabb kerül a külvilágtól, azaz NEM tiszta tudattal fog átlépni a mezsgyén. Próbáld meg ezt Apukádnak pozitív dologként beállítani és mutass iránta (Apukád) iránt szeretetet és gondoskodást. Neki lesz a legborzasztóbb. Meg neked, h próbáld őt életben, erőben megtartani. Nem lesz könnyű, de nagyon szorítok szeretettel e
Én csak annyit tudok mondani, hogy mikor a végefelé jártunk, én is erőltettem Anyukámnál a mindenáron való evést. (a járkálást nem, mert csontrákja volt és tudtam, hogy az tényleg nem menne) Aztán egyszer sírva rámkiabált, hogy nem értem meg, hogy nem megy? Nagyon nehéz...
Kedves topiktársak, ismét a segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni.
Sajnos, az az érzésem, hogy anyukám útja a végéhez közeledik. Egyre kevesebbet eszik, jobbára csak némi tejet iszik. Ha felkel, hamarosan kívánkozik vissza az ágyba, egész nap csak alszik.
Édesapám kétségbe van esve. Ő van vele egész nap, és ő látja közelről ezt a romlást. Azt hiszem, ő még nem is igazán tudta tudatosítani magában, hogy ezek már az utolsó hetek-hónapok, és javulás nemigen várható.
A tanácstalanságunkat az okozza, hogy nem tudjuk, mennyire lehet kapacitálni valakit, hogy keljen fel, mászkáljon kicsit, és ha nem muszáj, ne feküdjön egész nap, és legalább folyékony formában próbáljon meg némi kalóriát felvenni. Sokszor hallani, hogy a betegek hajlamosak elhagyni magukat, és így a maradék erejüket is gyorsan elveszítik. Ugyanakkor még élnek bennem Sevice Évi szavai, aki az utolsó hónapokban sokszor panaszolta nekem, hogy a párja, akiről egyébként csak jót tudnék mondani, olyan odaadással gondozta az utolsó percig, sokat veszekedett Évivel azon, hogy miért nem kel fel, miért nem sétál egy kicsit. Nem értette meg, hogy Évának már jártányi ereje sincs. Akkor láttam, hogy Évi már vécére is alig bír kimenni. Anyukám viszont lényegesen könnyebben mozog. Lelassult ugyan az utóbbi időben, de laikus szemmel úgy tűnik nekem, elbírna egy picit több fentlevést, mászkálást.
Most, a mi helyzetünkben mégsem tudom eldönteni, hogy noszogassam-e anyukámat, vagy tartsam tiszteletben azt, ahogyan ő cselekszik. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy őrá nemigen hat a noszogatás, mégis elkeserítő a tehetetlenség. Főleg apukám viseli nehezen, és látom, hogy haragszik anyukámra.
Holnap elmegyek hozzájuk, ott leszek egész nap, és még a héten többször is, mert apukám idegei kezdik felmondani a szolgálatot (pedig anyukám semmi ellátást nem igényel még, de a tudat, hogy egész nap fekszik, és nem eszik, teljesen kikészíti őt). Aztán hamarosan odaköltözöm, és onnan járok majd be dolgozni (Szeged vonzáskörzetében laknak, kicsit bonyolult odajutnom, mivel nincs autóm).
Köszönöm, hogy meghallgattatok, és örülnék, ha pár jó tanáccsal szolgálnátok.
Köszönöm mindenkinek a kedves érdeklődést, megnyugtató szavakat. Tényleg jó tudni, hogy vagytok. Ja, Anyu egyedül megy, húga kíséri. De úgyis bent kell töltenie az éjszakát, úgyhogy végig nem lesz mellette senki, aki fogja a kezét. Úgy sajnálom, mindene fáj, én meg elfelejtettem tűket hazahozni. Nagyon bánt, mert igazán nem hagyja el magát, nem kér sokat, én meg elfelejtem az egyetlen dolgot, ami kicsit segít. Na mindegy nincs messze még lehet, hogy elmegyek érte.
Sziasztok! e's dying lánya vagyok. Lehet, hogy passzív olvasóból aktív fórumozóvá válok, mert hamarosan szükségem lehet egy pszichoterápiás önsegítő csoportra. Gondolom, tudjátok miért :-( Első kemo csütörtökön. Én Anyu kívánságának megfelelően dolgozni fogok. Furcsa......
Igen felvettük a küzdelmet a rákkal szemben, olyan jó olvasni, hogy van akinek sikerült meggyógyulni. /A családban még nem volt rákos beteg, azért igyekszem minél többet olvasni erről./ Én már akkor olvastam ezt a topikot amikor még el sem tudtam képzelni, hogy egyszer mi is érintettek leszünk.
Ja, és a hátsó ülésen volt egy puha dobozban Mama bekeretezett fotója, amit nemrég kaptunk, valószínűleg ez volt az utolsó róla készült kép... Sértetlen maradt.
Csak megrándult a derekuk, nyakuk. Apunak megultrahangozták a belsejét is, de ott is minden oké.
Hallgatok arra az érzésemre, hogy igazából óriási szerencse érte ma őket - minket.
A kocsi valóban le van sz@rva, ők viszont gyakorlatilag sértetlenül szálltak ki belőle.
Ha ült volna valaki hátul, nem sok esélye lett volna, de a lábait elveszítette volna bizonyosan. Talán létezik a Sors - és nem hagyta, hogy megint nagy baj történjen.
Meg kell próbálni ebből pozitívan kijönni. Mondom én, aki a leghajlamosabb arra, hogy parázzon, ha kocsiba ül.
Azt nem tudom, hogy van bennem erő még... pedig van sok, érzem. Csak szétrobban a fejem most.
De élnek, otthon vannak, pihennek...egész vidáman hívtak nemrég :)
Annyira szeretem őket... nem szabad, hogy bajuk essék.
Lehet valahol tankot bérelni? Legszívesebben azzal hagynám őket közlekedni ezentúl :)))
Ne haragudj, hogy ilyen felületes vagyok, gondolom, ha Apukád már fenn van és intézkedik, akkor 1 nehéz beszélgetés már (szerencsére) kiesett a sorból. Ez is jó:) bocs még 1x e
A kocsi le van sz@rva, reméljük nem MÁV biztosítós volt, aki összetörte. :) Reménykedjünk, hogy Apukád részéről csak a sokk hozta elő azt a megszokást, hogy a Mamát kérdezte, hívta...Ha igen, akkor úgyis emlékezni fog, ha pedig nem, akkor kell úgy adagolni, hogy Ő viszont még itt van nektek és ez milyen jó. Persze nincs előre megírt forgatókönyv, de nem árt többféle "munícióval" készülni lelkileg. Sajnos most Neked kell a stabil pontnak lenni, nem lehetsz hisztis, a saját fájdalmadat - legalábbis velük szemben - mélyre kell süllyeszteni, hadd lássák-érezzék mennyire örülsz, hogy Ők megmaradtak neked.
Suta az ember ilyenkor a segítségben... de Te nyugodtan írj ki magadból mindent! e
Yaminnak is, Neked is köszönöm, drukkolod érted nagyon!!! A lányod történetét is elolvastam, fantasztikus ember, érte is kűzdj, ne add fel egy percre sem!!!
------
Írok még magunkról, mert segít....
Nem lehetek ott velük, Nagyikát nem hagyhatom itt, öcsém külföldön van, nem is szólok neki, jöjjön haza onnan egyben, biztonságban.
Úgy érzem, velük volt az őrangyaluk... ha létezik ilyesmi.
Apu le tudott fékezni, így ők nem mentek bele az előttük haladóba.
A kocsi totálkáros lett, apu most jött ki a röntgenből, várják a leleteket. A derekuk fáj legfőképp, a hátsó ülések annyira megnyomták az elsőket.... de élnek, nincs komoly bajuk!!!!! A hátsó kocsi volt a hibás, a rendőrök is mondták... ott két sérült is van, törések, de nincs életveszélyes, szerencsére.
Mikor Apu ocsúdott az első percben, kérdezte, hogy hol van Mama :(((
Húgom úgy döntött, megmondja az igazat azonnal... De egy percig csak kapkodta a levegőt, szegénykém, hogy mit mondjon :((((
Talán nincs agyrázkódása, csak a sokk miatt esett ki pár percre.
Saját feszültséged csökkentése érdekében írj ide, mi megértünk. Tudom, üres frázisnak tűnik, de koncentrálj arra, hogy életben maradtak, és próbáld meg bennük is ezt erősíteni. Erre persze Neked is fel kell készülnöd, teljesen természetes, hogy most rettenetesen megrázott ezért kell arra fókuszálnod, hogy megmaradtak. ~~~~~~~~~ e
Nagyon beverhette a fejet szegeny! Gondolom bent tartottak a korhazban agyrazkodas miatt. A nyaka nem serult? Lehet majd csak holnap kezd el iszonyatosan fajni mind a kettojuknek.
Puszilgasd meg Oket, es probalj meg megnyugodni! Hala az egnek nem tortent komoly serules!
Ne haragudjatok, hogy ezt íde írom, de muszáj valahova.
Belerohantak apu kocsijába hátulról, félórája, a húgom is vele volt, szerencsére nincs komoly bajuk.
Aput elviszi a mentő, mert 10 percig nem emlékezett semmire... Arra sem, hogy Mami elment :((( Hugi attól félt, ha rádöbben, azt nem viseli el... Szólt a mentősöknek erről azonnal, de végül ebből sem lett baj, már emlékszik apu mindenre, jól van láthatóan és intézkedik.
:((((((((
Nem bírom már néha a feszültséget, nem tudom, mit csináljak.
Igen, így van, nagyon sokan vagyunk akik csak olvasni járunk ide, mert szeretnénk mi is felhasználni mások tapasztalatát. Erőt meríteni az Ő küzdelmükből.
Sajnos én is egy érintett vagyok, mert egy éve derült ki a középső fiunkról, hogy nyirokcsomó rákja van. Már túl van sok-sok kemóterápián, a sugárterápián is, holnap tudjuk meg, hogy milyen kezelésekre lesz még szüksége.
Kedves Lerej! Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt szántál rám, nagyon kedvesek és bátorítóak a szavaid. A sugárterápia feleslegességét nem én találtam ki, nem is a neten olvastam, hanem az orvosaim közölték. Én maximálisan hiszek nekik. Nagyon együtt érzek Veled, én már eltemettem a szüleimet, és sajnos mindkettőjüknek több havi szenvedés volt a jussa, úgyhogy tudom, milyen borzasztó a gyerek tehetetlensége. Tudod, ha ezzel nem lennék tisztában, akkor nem is kezdtem volna fórumozni itt, de mivel nekem egy (mozgássérült) gyerekem van, igazából arra törekszem, hogy őt minél kevésbé viselje meg ez a dolog. Nagyon jól tudom, hogy hónapokon keresztül kvázi-tehetetlenül nézni a szenvedést, és hogy egyszerűen, szinte napról-napra látni a gyengülését micsoda lelki kín. Remélem Neked vannak gyerekeid vagy legalább egy, akikből erőt meríthetsz. Anyukádnak tiszta szívemből kívánok jobbulást, Neked meg erőt. e
Az én anyukámnak is laphám tüdőrákja van. Ha visszaolvasol a topicban, megtalálod a vele kapcsolatos beszámolóimat. Természetesen nincs két egyforma eset, a fejleményekben sok-sok külső tényező is közrejátszik. Neki műthető volt a tumor, meg is műtötték, de a kemoterápiát az első kezelés után félbe kellett szakítani, ám ennek nem a betegsége volt az oka (most már mindegy, hogy mi). Ő is Gemzár-Ciszplatint kapott. Tudj róla, hogy durva mellékhatások lehetnek, de ki kell bírni. Igyál sokat, akár apró kortyokban, ha hányingered van, ne hagyd hogy kiszáradj, mert akkor mindenféle fertőzésnek lehetsz kitéve a kiütött immunrendszered miatt!
Nem igaz, hogy erre a típusú rákra nem lehet sugárkezelést alkalmazni. A jelenleg bevett protokol első körben a "szendvics"-típusú kezelés, amely abból áll, hogy a kemó-ciklusok befejeztével jön egy hosszadalmas sugárkezelés, majd annak végeztével újra kemók jönnek. Ez így állítólag sokkal hatásosabb, mint önmagában a kemó vagy önmagában a sugár. Anyukámnak a műtét után két évvel nyirokcsomó-áttéte jelentkezett, arra kapott sugárkezelést. Ezt nagyon jól bírta, és a nyirok-áttét mérete jelentősen csökkent, és azóta sem nőtt számottevően! Úgyhogy szerintem érdeklődj az orvosodnál a sugárterápiát illetően is.
Jelenleg sajnos már májáttét is van, ami lassan, de szaporodik. Újabb kemót kapott (Paclitaxolt), de a négy kezelésből csak hármat kapott meg, mert folyton lázas és aluszékony. Egyéb panasza nincs, csak azt észleljük, hogy egyre gyöngébb és étvágytalanabb. Azért el tudja még látni magát, néha főz is, csak sokszor le kell pihennie. Nem tudjuk, meddig tarthat ez az állapot, de a romlás eléggé lassúnak és "csendesnek" mondható.
Ennyit tudtam írni, hátha hasznát veszed a tapasztalatunknak. Persze hangsúlyozom, nincs két egyforma eset, és a többi hozzászólóval nagyon is egyetértek, hogy mindent meg kell próbálni, mert a remény hal meg utoljára! Nagyon szorítok Neked, tarts ki, csináld végig azt a tortúrát, mert értékes időt nyersz vele.
igen ezt már értem. még egy kis off a betűméretek ,színek, dőlések, kiemelések csak az Internet Explorer alól működnek /én azt nem szeretem, és operát vagy tűzrókát használok, igy nem is emelgetek ki, sőt nagybetűm is ritka pedig mondat eleje néha azért előfordul:-) /
nyugi kedves hamzsu! neked se tesz jót a felkapott víz! a Te megszólalásodra is odafordulunk figyelmesen!
/csak első indulatból,szeretet indukált-ból , végigolvasás előtt ,nem jó egyből tollat ragadni némely esetben:-) /
a fagyis találkozót is ezután is itt hirdetjük meg yaminkával és a hozzánk csatlakozókat is nagy szeretettel invitálva!!! mert jó a személyes találkozás is!
Igen, dőlt betűt szerettem volna - az a baj, hogy pl. a lányom honlapját is én csináltam, meg a fátyol.hu-t, meg az Esküvői1x1-et, szóval csináltam már néhányat és ismerem a html kódolást, ezért hittem, hogy itt is jó lesz, de mindegy köszönöm szépen a segítséget, Te 1 tündér vagy!
Igen, igazad van. Most, hogy már ismerem a tüneteket, tudom, hogy évek óta megvan a primer daganat, csak eddig a lányommal voltam elfoglalva. Ez most úgy jött, hogy "elvégeztem a dolgomat, újra összeraktam a gyerekemet, akkor lehet menni" (az örök vadászmezőkre :) Persze, hogy nem akarok meghalni, ki akar? De a realitásokkal számolni kell, főleg egy olyan embernek - pl. csekélységem :) - aki olyanvalakit hagy hátra, aki az általa átélt dolgok miatt még szereti, hogy van kivel megbeszélni a dolgait. Persze nem tudhatjátok, hogy én mindig a távoli jövőre tervezek, nem azért mert így akarom, hanem ilyen a természetem. Tehát, amikor a végstádium lefolyását pedzegetem, egyáltalán nem arra gondolok, hogy két hét múlva lesz, mert erre nincs garancia, és persze hogy elkezdem a kemót, de azért nem tudok nem gondolni a későbbiekre. Nem voltál profán, én is izgultam, hogy ne kissejtes legyen, ma meg persze azt mondom, ha az lett volna, akkor talán jobb, mert sokkal jobban reagál a kezelésekre, annak még sugarat is lehet adni. Egyébként vannak sorsszerűségek, vagy legalábbis én látok mintákat a sorsomban. Május végén derült ki, hogy bizony jókora térfoglalás van a bal tüdőmben, a daganat belsejében már nekrotizált részekkel. Szerintem az egyik legjobb szakorvos kezel, aki profi a bronhoscopiában ill. tűbiopsziában. Ennek ellenére négy beavatkozásra volt szükség a szövettanilag is értékelhető mintavételhez (jól elszarusodott már), így csak augusztus elején lett szövettani eredmény. Megállapodtunk a kemóban, (Gemzar+cisplatin), de mivel előre kell megrendelni a terápiás adagot, csak a jövő hét elején lehetett volna kezdeni. A doki viszont akkor szabin lesz, de mondtam 1 hét ide-vagy-oda igazán nem számít. Aztán mivel mostanra szinte teljesen elment a hangom tegnap beszéltem vele telefonon és megállapodtunk h jövő csütörtökön bemegyek az osztályra és elkezdem a kemót bár ő nem is lesz ott. Ezt csak azért írom le ilyen részletesen, hogy megértsétek: én mindent megteszek - annak ellenére, hogy ismerem a százalékos túlélési arányokat - már azt is megbeszéltük, hogy ha ez a gyógyszerkombináció nem tuti, akkor még van másik két kombináció is, amit fegyverként bevetünk (persze, ha addigra nem lesz tele az összes hócipőm), vagyis, hogy kikeveredjek már ebből a torgyáni mondatból :), én mindent megteszek, de nem tudok nem gondolni a végstádiumra, mert arra még nincs kész tervem :), pedig kell! e
na érthetetlen az eleje, szóval a hsz ablak alján van két beszurási lehetőség kép vagy http-s cim, most az előbb én a lányod oldalát beszurtam az én szövegsorommal.
(én inkább úgy mondanám: <i>előfordul</>, hogy a kezelés ennél a típusnál hatásos).
erre utaltam még: szóval az előfordul az mire utal?? oldalra valahol??
namost a Te szövegrészedben van krixkraszos jelsor szó jelsor ez mögött szándékoztál betenni valamit? képet vagy saját gépről bármit? a link betételnél az alapból a sor elején ott éktelenkedő http:// ezt kitörölni és bemásolni a közlendő link http-s betűsorhalmazát
Tudod az a nagy büdös harci helyzet, hogy úszunk a boldogságban, hogy Yamin elérte azt amit elért. KInlódás, keserv és harc árán. MEGÉRDEMLI!
És ha kell csinálunk egy kis kismama fórumot is offolva neki, mert mi egy páran sokat végig éltünk vele, és Ő NYERT! Mert Hitt! Hitt az orvostudományban, az orvosokban és messzire elzárkozott mindenféle MLM-től.
Engem lehet utálni, de Yamint nem hagyom! És mivel én is csak és kizárólag
az orvostudományban hiszek, és azt mondtam az engem kezelő profnak, hogy alávetem magam mindennek amit ők tudnak, tudom, hogy segitenek és sikerülni fog.
Ha elfogadod egy -sajnos - személyesen, nem csak szakmailag érintett ember véleményét, akkor a következőt tanácsolnám. Mindig adj mindennek egy esélyt! Annál nincs rosszabb, mint nem megpróbálni mindent! Ha az ember időt nyer, akkor is megéri, hiszen fejlődhet annyit az orvostudomány, hogy mai tudásunkkal gyógyíthatatlannak tartott betegségek a későbbielben kezelhetőkké, befolyásolhatókká válnak. Nincs vesztenivalód! Szerencse a szerencsétlenségben - elnézést a profánságért - , hogy nem zabszemsejtes, vagy kissejtes broncocc. -ád van, s azért a Tiednek valamivel tényleg lassabb a lefolyása.
Szia, de igen, és egy lakásban együtt. Ezért jelent problémát a végstádiumi ápolás. Hiszen a lányom - ne szépítsük - mozgássérült (Hála az égnek, hogy a betegei imádják így is!) és mint ilyen nem valószínű hogy képes lenne egy magatehetetlen beteg ápolására. (Tudom mivel jár, hiszen Ő hónapokig teljesen béna volt)! Szóval igazából azt szeretném tudni, hogy a végstádiumban mennyire tud az agyunk irányítani, vagyis meg lehet-e azt csinálni akaraterővel, hogy az ember kimászik a klotyóig, meg a mosdóig... e
u.i. off: hogy' lehet kód módba kapcsolni íráskor, hogy működjön pl. a link?
Nos!! Nagyszerű, életerős lányod van. A kemot én minden egyes mellékhatásával együtt ajánlanám, hiszen kapsz egy esélyt. Ha szükséged van rá, és ez a sorsod, akkor életet is...Új életet! Tudod, azért azt vallom,hogy nem szabad feladni az életet! Akarj élni, és akard látni,hogy a lányod egyre sikeresebb! Tűzzél ki célt magad elé, rövid és hosszútávra. Konkrét célt! Igenis nem győzhet a DÖG! Erősebbnek kell lenni mindannyiunknak fölötte, és csak ugy érhetjük el, ha egyenként akarjuk!! A kemoról bár tudjuk,hogy nem a legkiméletesebb, de fontos a Dög ellen. Életre fel!
Igen TNM szerint IV planocellulare keratinoides, máj és mellékvese met.-tel, inoperábilis (volt már májusban is - még meta nélkül - a nem kielégítő légzésfunkció miatt) jövő csütörtökön kezdem a kemót. Amiben segíteni tudtok: Súlyos döntések előtt állok a továbbiakat illetően. Májusban - sőt júniusban is a harmincakárhányadik gimis osztálytalálkozón - még nagyhanggal (akkor még volt, mostanra elment :-( ) mondtam, hogy én biza nem megyek kemóra. Csakhogy nem vagyok egyedül van egyszem gyermekem, akivel együtt élek, és akinek mérhetetlen fájdalmat okoz a betegeségem, ezért néhány hónap alatt úgy döntöttem, hogy adok a kemónak egy esélyt. Az alapvető kérdés az, hogy bevállalja-e az ember a kemót, annak minden mellékhatásával és persze azzal a tudattal, hogy a laphámrák lassan nő ugyan viszont igen makacs, valódi ellenálló, a kezelt betegek nem mindegyikénél hatásos (én inkább úgy mondanám: <i>előfordul</>, hogy a kezelés ennél a típusnál hatásos). Természetesen a lányom, akit 1 éves korától egyedül nevelek, mindent megtenne értem, csakhogy http://www.harmoment.hu/aloldalak/00_sajat.htm az igazság az, hogy sokszor még mindig én adok neki erőt, de ha a pszichés dolgoktól el is tekintünk, a szomorú valóság az, hogy a bal oldala nem jött teljesen helyre, vagyis a bal kezét nem tudja használni, Arról nem beszélve, hogy vannak betegei és én vagyok a legboldogabb, hogy el tudott kezdeni rendelni, hiszen a gyerekem, és elmondhatatlanul jó látni, mennyire szereti azt, amit csinál, milyen jl érzi magát 6 sanyarú év után. Igen ám, de ha én itthon vagyok (amit Ő szeretne), akkor esetleg az én ápolásom olyan terhet jelent rá nézve, amit nem akarok - hét végére így is mindig nagyon elfárad - ha viszont kórházba megyek, akkor nem tud bejönni látogatni, ami szintén nagyon rossz mindkettőnknek. Másra nem számíthatunk, én a 6 évvel ezelőtti betegsége + a rendelőjének megteremtése miatt teljesen lenulláztam magam anyagilag, ezt csak azért írom, mert sajnos nem tudjuk megengedni magunknak, hogy házi ápolót vegyünk fel. Nem lehet a majdani magatehetetlen állapotot valahogy "kicselezni", e
ne vedd igy. és természetesen első regisztrált hozzászólóként is ugyanugy megkérdezhetsz bármit! azt is, hogy kismamaklubos topikban vagy-e?
nyilván érintettként eszedágába sincs előzmények után olvasgatni /nem is kell, tényleg nem/
de ha türelmesen felteszed a téged érdeklő kérdést-nem csak azt h. belépve kismamagondokkal teli oldalt látsz-jóhelyen vagy-e?
igen, yaminka érintett volt, édesanyja is, és sokat aggódtunk értük amikor "zengett az ég, és fekéték voltak a felhők" akkor itt sok támogató, együttérző barátra sikerült szert tennie, és nem megy más topokba örömét ujságolni, mert "ez itt az én hazám" énekelhetné, de nem fogja persze.
szóval majd meglátod, ahogy érdemi kérdés merül fel, akkor elcsendesednek az egyéb szálak, és rögtön arra, avval kapcsolatosan jönnek a reakciók. ilyen olyan de célirányos.
igen ez a rák topik. a szomoró valóságával, napjaival, éveivel. visszatérő, be-be néző topiktársakkal, beteggel és hozzátartozóval.
sok évre visszaolvasva, sok értékes információt lelsz, és sok, nagyon sok fájdalmas utvéget .
kérdezz.
és helye van az indulatnak, dühnek , szomoróságnak de z együttérzésnek és a segítő , támaszt nyujtó társak megnyilvánulásainak is.
békében könnyebb elviselni a fájdalmas szembesüléseket is, mint egymást megbántva, sértve.
jobb a békesség. a kézfogás.
beszélj ha van kedves, figyelmesen olvasunk és aki tud válaszol , reagál, de hdd el sokanvannak akik csak olvasói a topiknak.számát se sejtjük.
Természetesen nem azért regisztráltam, hogy feltegyem ezt a kérdést, hanem azért, mert IV. stádiumú tüdőrákos vagyok, gondoltam, itt találok olyanokat, akiktől megtudhatok olyan részletkérdéseket, amit sehol nem találok a neten, sem magyarul, sem angolul. Egyébként ennek a válasznak a felhangja nálam az, hogy első jelentkezésem alapján lehülyéztek. Kösz e
De jó kezd átváltozni a forum , amugy meg KÉRDEZÖ embernek csak annyit hogy szerintem ez a forum több mint egy társaság itt segitök és orvosok vannak NEM KISMAMA klub föleg hogy én is férfi lennék már vagy 30 éve , nem kötelezö megnézzni a linket amit beraktam csak tudod nem kell mindig a betegséggel foglalkozni lehet egy kicsit feledni a problémát a gondot , betegséget ... Én hiszek istenben , hinni akarok csak nem tudom elhinni hogy miért kell embereknek 0 - 100 éves korig rákban elhunyni ..
Senki nem szolgál rá hogy betegségben haljon meg inkább öregen végelgyengülésben mint rákban fiatalon .. Miért mindig a jók mennek el ???
Hiszek abban hogy "mindennek megvan a maga miértje éppen ezért mindig történik valamiért "
Az igaz, hogy feljebbvaló, de a választ nem én, hanem a Biblia mondja meg: "Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: akinek sebeivel GYÓGYULTATOK MEG." I Péter 2:24
"A názáreti Jézust, mint kené fel Őt az Isten Szent Szellemmel és hatalommal, ki széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög elnyomása alatt voltak; mert az Isten volt Ővele." APCSEL 10:38
"A tolvaj [ördög] nem egyébért jő, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson; ÉN [Jézus] AZÉRT JÖTTEM, HOGY ÉLETÜK LEGYEN, ÉS BŐVÖLKÖDJENEK." János 10:10
"Aki megbocsátja minden bűnödet, MEGGYÓGYÍTJA MINDEN BETEGSÉGEDET. Aki megváltja életedet a pusztulástól; kegyelemmel és irgalmassággal koronáz meg téged. Aki jóval elégíti meg a te szádat, ifjúságodat megújítja, mint a sasét." Zsolt 103:3-5
"A balgatagok az ő gonoszságuknak útjáért, és az ő hamisságukért nyomorgattattak. Minden étket útála az ő lelkük, és a halál kapujához közelgetének. De az Úrhoz kiáltának szorultságukban: sanyarúságukból kiszabadította őket. KIBOCSÁTÁ AZ Ő SZAVÁT ÉS MEGGYÓGYÍTÁ ŐKET, és megmenté őket a pusztulástól." Zsoltárok 107:17
Ki más? Isten mindenható...Miért mér ki ennyi szenvedést a Földön az embereknek? Ő egy bosszúálló, arrogáns, és szigorú feljebbvaló. Pont nem törődik az egyénekkel. És nehogy a földi siralomvölggyel gyere, mert én itt és most akarok boldog lenni, nem a túlvilágon. Az baromi bizonytalan. Omniam ad majorem dei gloriam! Szia.
Te ezt most komolyan mondod? Ugye nem? Ne menjünk bele hitvitákba (tanultam teológiát), mert se perc alatt megfognálak, Mister...Ez hasznos kiegészítője lehet a gyógyulásnak, de szerinted ha Ö mérte ki a csapást, veszkődne a kármentéssel?,
Van egy esély az életedben ,akit úgy hívnak: Jézus. Ő az aki megszabadít minden bajodból, minden nyavajádból, Ő az, aki képes átvinni a halálból az életbe, ő az aki képes téged megszabadítani minden bűntől és megszabadítani a pokol fogságából. Adj esélyt Istennek, hogy segítsen Neked! A következő imát hittel, teljes szívből, őszintén mondd el Istennek:
Hiszem, hogy Jézus Istennek Fia. Hiszem, hogy Jézus meghalt az én buneimért. Hiszem, hogy Jézus feltámadt a halálból az én megigazulásomért, a Biblia tanítása szerint! Kérlek Jézus, legyél az én Uram! Kérlek Jézus, legyél az én Megváltóm! Kérlek Jézus, legyél az én Gyógyítóm! Jézus, Te vagy az én Uram! Jézus, Te vagy az én Megváltóm! Jézus, Te vagy az én Gyógyítóm! Meg vagyok váltva! Újjászülettem Krisztusban. Az O szent vére megtisztított minden buntol. Köszönöm Úr Jézus az örök életet! Ámen.
Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta Ot a halálból, üdvözülsz. Mert szívvel hiszünk a megigazulásra, szájjal teszünk pedig vallást az üdvösségre. Róma 10,910.
Itt találhatsz rengeteg bizonyságot gyógyulásokról: http://www.mennyeihir.hu/
Nem az, csak mivel ide irkalok immar tobb mint 5eve, ezert mar nem csak a rakrol van szo... hanem rolam is, es nalam most ez a helyzet:) sot nem csak nalam:)
Mi is voltunk, csak atorpicsek csak a feneket mutogatta:D
Ha minden igaz majd megegyszer megyunk kesobb, csak elobb lecsekkolom h hogy fekszik:D nekunk 12 ezer volt, dvdvel, fotokkal mindennel egyutt szentendren
poen, otthon debrecenben 2000 a foto:) normal terhes UH, ami 4D-t is csinal, es a 2000 az az alapitvanyi tamogatas az sztk-ban:) csak videofelvetelt nem csinalnak...
fagyi johet barmikor!!!:) (iden 2 gombot nyaltam, remelem ertekelni fogjatok, hogy tartogattam magam:DDDD na jo nem, nem szeretem az edesseget, de azert egy gombocot 'lekuzdok':)
Szia . Biztos ismered ez a 4D ultrahang felvétele szombaton csináltatuk mert azt mondta az orvos hogy gond van / :-) megint az AFP / . De hála istennek nincs semmi gond egészséges mint a makk fránya AFP .... Ha érdekel tudok adni cimeket ahol csinálnak 4D ultrahangot / 9000 ft tol kezdödik kapsz 1 képet és felveszik az egész vizsgálatot 1 VHS kazira vagy DVD , CD / nem akarom reklámozni öket de ajánlatos megcsinálni ezt a vizsgálatot csak hogy nyugodt legyen az ember mert ez 100 % ba látt mindent a normál ultrahang meg talán 70 % ..
az a baj h izeltek elvinni fagyizni... eskuszom ha ratok varok a gyerkoc erettsegijere talaltok idopontot:D tudod mit? nyalas utan megyek dokihoz:PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
bruhuhu nekem nem jon be semmilyen kep:((( en vagyok a bena?:) en is gyonyorkodni akarok!!!
Köszönöm szépen hetedik honapot tapossuk már .... Tiszta apja na jó van azért anyuka is benne , igazi vasgyuro lesz mert állitolag több mint 4 kilos lesz , az elsö fiam Tamáska 3900 gr ammal született most 18 honapos és már 14 kg , mindenki 2,5 évesnek nézzi ..
//kepfeltoltes.hu/thumb/080818/img016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url] A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]
Itt a fiam kistestvéréröl az elsö képem .... :-))))
A medencédnek is fel kell készülnie a szülésre. Inkább táguljon a medencéd és legyen gondmentes a szülés, mint legyen óriási pocakod és szűk medencéd!! Ne aggódj én megnéztem saját fotoimat és nekem sem ért 5 hónaposan a mellem elé a pocakom és két közel 4 kg.s egészséges gyermeket szültem(persze nem egyszerre). Utolsó 2 hónapban büszkélkedhettem a pocakommal.
nem tudom miert, de a mehnek a legkisebb ellenallas fele kene nonie... na ez nalam a medence oldaliranyu tagulasa, nem pedig az eloredomborodasa:D a vedono szerint ezek a fajdalmak ebben az esetben tok normalisak (es hiaba kuldott reumatologushoz a nogyogyasz ha a masik doki kozolte, hogy ezzel a problemaval majd szules utan tudunk foglalkozni???!??) es NEM! hiaba van kismama manualtherapia, meg spec masszazs... nem, kismamat nem masszirozunk... es akkor most menjek el masik reumatologushoz, h csokolom nekem tenyleg faj egy olyanhoz, aki maskepp gondolja? mar csak par honap, azt meg fellabon is kibirom:) es nem nyavajgok:)
tudom tudom, de a mehemnek semmi baja, marmint az egyszer sem fajt, nem huzodott ossze, nem gorcsolt... asszem megdontenem az osszes vilagcsucsot futasban ha csak egy picit nem tetszene...egyebkent poen, h a mellem meg mindig nagyobb mint a hasam:DDD ha ez igy folytatodik, akkor hazazavarnak a szuloszobarol decemberben, hogy mit keresek en ott?:DDD
igazabol most jovok ra, h egyeseknek miert sikerul eltitkolni a terhesseguket (sajnos)... bar arra azt mondjak h azokat a bebiket nem is akarjak es 'elbujnak'... en meg hiaba szeretnek nagy pocit ha nincs? bar lehet bebike tudja h az osszes kismamaruham oszi-teli es megvarja amig huvosebb lesz, h ne kelljen most venni:D
az a baj h ilyenkor nem faj amikor mehetnek dokihoz, amikor meg nem, akkor tuti... ez murphy vagy tudatalatti?:)
dehogy mentem:D csak felhivtam:DDD jovoheten bejelentkezek a szentednrei vedonohoz, aztan ha ugyanazt mondja mint az otthoni akkor igyekszem nem 'nyavajogni' (marha gaz, h ha elkap a fajdalom, akkor meg felallni sem tudok, mert csuklik ossze a labam)
jo volt a mai nap... kalandpark balatonakarhol... vegig neztem ahogy hevederrel csusznak, a fak kozott maszkalnak... de a draga ferjemnek teriszonya van, engem meg mindenrol 'lebeszelt'... (hiaba mondtam a sracnak aki ott dolgozik, h adjanak olyan hevedert, ami nem a has korul fog, hanem olyan mint a huenztroger, azt mondta, hogy az csak kisgyerekeknek van, meg kismamaknak!!!! mondom kismama vagyok... tenyleg??? mondom ja, erre kozli, hogy nincs a meretemben.... anyad:(((()
viszont bebike aktivan mozog vegre:) szetrugdossa a bal oldalam... anya mondta h ezt tolem orokolte, mert en is mindig a bal oldalat rugtamvagtam:)
megyek esek az agyba:)
(megkaptam a strandon, h 'pedofil' vagyok...:D tele volt kisgyerekekkel, es nezegettem a fiuket, mert igazabol meg sosem figyeltem meg hogy nez ki, meg milyen, es hat megdobbento meret es formavalasztekot figyeltem meg a parhonapostol a 2-3 evesig... kicsit megdobbento volt... miert nem lanyom lesz?? azt legalabb ismerem...:DDD legalabb a csaladban lenne valakinek kisfia akit megtanulmanyozhatnek, hogyan kell furdetni, mire kell figyelni pelenkazaskor... milyen elvaltozasok lehetnek... egy kislanye felnott koraban is ugy nez ki... na de a kissracoke??? neha csak lestem, hogy azaz??? ajjaj micsoda felfedezesek varnak ram decemberben:D
Noha onkológiai vonatkozásban nagyjából igazad van, azért itt is sok olyan study van, amelyben a betegek egyik fele csak"best supportive care"-ben részesül, vagyis aktív kemoterápiát nem kap. Ez olyankor lehet, amikor egy előrehaladott rákfajtában nincs kidolgozott standard protokoll vagy a betegség amúgy is gyógyíthatatlan.
Más téma. A múltkor szó volt új gyógyszerekről, amiket az OEP befogadott. Az egyik ilyen tényleg a Nexavar lett. Mellékelek egy levelet, akinek májrákja van, ezekbe a centrumokba menjen:
Etikailag csak olyan vizsgalat enegedelyezheto, ahol az egyik csoport az eppen aktualis tudasnak megfelelo kezelest kapja, a masik pedig az ujat. Tehat kezeles nelkul senki sem maradhat, es a beteg azt mindenkeppen megkapja, amit meg kell kapnia. A kezeles egyebkent sem biztositek feltetlenul a gyogyulasra.
meg van az ok... ugye ez mar a 6 honap, es a hasam meg sehol (majd megmutatom) es a bebike meg fejlettebb mint az atlag a korahoz kepest... es belulrol szettagitja a medencem (ezert faj a keresztcsonom meg a hasam alul) es hetfon huzas dokihoz, mert nem normalis, h ennyire nincs hasam...
őuszi mindenkinek:) nyavajgast befejeztem, azt mondta a vedoneni, h ez tok normalis ebben a helyzetben.
Amerikai kutatás alapján szeretnék érdeklődni, hogy mivel a melanóma sejtek tartalmaznak pigmentet, ezért a vér vizsgálata során a "rákos sejtek pigment " tartalmát lehet-e vizsgálni, ha igen akkor erre van-e elfogadott eljárás Magyarországon?
Azért azt se felejtsük el, hogy a klinikai vizsgálatokban szokszor a betegek egyik fele hatástalan álgyógyszert vagy pedig (onkológiában) a hagyományos protokollt kapja, amivel az újat összehasonlítják, és általában nem is lehet tudni, hogy melyik csoportba került. Nyilván összességében a vizsgálatok viszik előre a tudományt, de ha egy adott beteget nézünk, az is megtörténhet, hogy nem nyer vele semmit.
Igen, vannak kulonbsegek. Mindenesetre a legfontosabb uzenete az NCCN-nek: "The NCCN believes that the best management for any cancer patient is in a clinical trial. Participation in clinical trials is especially encouraged."
A MagneB6-ot dobd el nagyon messzire, sz.rt sem er, igyal helyette Mg pezsgotablettat, 250 mg-os a legerosebb, azt hiszem. Ez azonnal hat, tobb benne a hatoanyag es joval olcsobb.
Es orvos, orvos!!! Elkepzelheto, hogy a hugyvezetekedet nyomja es van egy kis hugyuti pangas, nekem ez volt es ugyanilyen tuneteket okozott. Nem ijesztgetes, de ha ez a baj es nem kezelik, kronikus vesemedence-gyulladashoz vezet es arra egy terhesseg ramehet. En a 37. hetig - amig le nem szallt a mehem - napi 3 Augmentint szedtem. Ez nem jatek, tessek orvoshoz menni!
Meséltem anyukámnak "Rólatok"... Érdekes kérdése vetődött fel... Méghozzá az,hogy vajon miért nő sokkal lassabban a haja a januári műtéte és annak kezelései után, mint eddig bármelyik másik kettő mütét és kezelések után?
Miután találtam egy karaj orvosi szótárt, egyből meg is értettem 8-)
Tehát, ha jól értelmezetem, azért gonosz dolog a melanóma, mert szemmel még nem látható állapotban(mikroszkópikus méret) is már áttétképző hatású (vér áramon, első és másodlagos nyirok szerven át).
Áttét-szétszórtság után gyakorlatilag nem gyógyítható.
Ha jól értelmeztem az előbbieket, akkor még lenne kérdésem, azaz:
-Ha nyirokcsomó nem érintett, áttét nincs (csak immunerősítő injekciók), akkor is pszichésen 5 nehéz évet írnak.Miért?
Kis olvasnivalo, melanoma aktualis onkologiai protokollja az nccn.org oldalan: http://www.nccn.org/professionals/physician_gls/PDF/melanoma.pdf
A daganatok rosszindulatusaganak altalanos jelei: setjtosztodas szamanak novekedese, attetkepzes, kornyezo strukturakba valo beterjedes, a struktura nem szokvanyos.
Mindegyik daganattipusnal lehet definialni a kulonbozo fokozatokat az altalanos, es specialis jeleknel. Magyaran a tudo es mas daganatoknal is van agressziv es kevesbe agressziv tipus.
Korai eszleles - korai orvoshoz fordulas - korai diagnozis.
1. Nem vagyok szermüveges 2. Dühös vagyok a férfi pólócsapatra, mert majdnem elszórakozták a meccset... 3. Melanóma infiltratívan, agresszívan terjed, gyorsan ad hematogén és limfogén áttétet. Ha szétszórt (s ezt már akkor megteheti, amikor még csak mikroszkopikus), általában menthetetlen. A daganatok áttétéképzésének nem kritériuma a makroszkopikus méret - sajnos. Mindazonáltal általában a méretéből, abból, hogy mennyire infiltrálja a bőr szöveteit különféle prognózisokat lehet felállítani. 4. Korai észlelés az , amikor még nem adott áttétet, nem tör be a környező szövetekbe. Szokták mondani, hogy mindenki figyelje a naevusait, nem nőnek-e, nem fekélyesednek- e ki, nem véreznek -e, nem viszketnek, nem lesznek többszínűek stb. Magatartásbeli, morfológiai változások egy nyugvó naevus pigmentosus - nál általában malignus átalakulásra utalnak. Ez azért félrevezető, mert a melanómák többsége de novo (újólag) keletkezik, csak kisebb részük transzformálódik egy már meglévő naevusból.
Érdeklődni szeretnék, ha lehet, mert nem világos egy-két dolog.
(Feltéve, ha már elmúlt a dühöd és ismét mulatsz.)
A melanóma minden netes oldalon úgy szerepel, mint nagyon rossz indulatú agresszív rák.Miért? A többi (pl. tüdő) nem elég rosszindulatú vagy agresszív?
Miért ilyen rossz a híre, besorolása?
Más.
Majd minden rák betegséggel kapcsolatos információs oldalon szerepel, hogy a korai észlelés, diagnózis létfontosságú a túlélés szempontjából. Azt viszont sehol nem írják le, hogy mi a korai észlelés.
a fszert nem huivtam fel multkor a vedonot amikor hetkoznap volt bajom... tegnap este megint olyan fajdalmaim voltak, hogy csillagokat lattam, de ez most nem mult el reggelre. de nem a hasam faj (nem menses szeru), hanem eles nyillalo lent kozepen a symphysis felett, meg a derekam, de olyan erzes hogy ha felallok akkor tartani kell mert total olyan mintha alul nem tartana semmi, tokom ki van
(ja es kozben a kisdragam vagy a vizes sortol vagy a hangulattol akkorakat rugdosott oldalra, hogy kivulrol tartottam vissza neki:D (de ennek legalabb nagyon orultem:)
es tegnap aztan plane semmit nem csinaltam, max a kocsiban volt meleg amig leertunk alsoorsre... mai program tihanyi kirandulas helyett fekves...
2 magneb6, 2 c-vit, meg vas-folsav, mit vehetek meg be? ha mar nem csinalok semmit legalabb ne fajjon mar ha fekszem...
Ezekkel a melléktünetekkel kiegyezek, csak a 20 év múlva esedékes szűrésen is negatív legyek.
Kérdeztem a dokit, hogy lágy részeken a PET nem jobb-e mint a CT.
Azt mondta jobb, de nem tartja feltétlenül szükségesnek.Sőt, az MR és CT vizsgálatokra is azt mondta, hogy a vérkép miatt nem SOS kell elvégezni azokat sem.
ezt az erzest kar h nem tudom megosztani veletek:) megyek a balcsiraaaaaaaa es kozben netezeeeeeek es sut a naaaaaaaap es a kocsog autopalyan belosavban 90-nel "szaaaaguuuulduuuunk"... mar csak fagyi kene meg egy koktel:D
naora nem megyek, balatonba is csak terdig:) de akkor is tok szupi h az eksuvo ota eloszor megyunk valahova, megha csak ket napra is:)
Köszönöm Kedves. Igazából dühöm általában egy percig tart, aztán csak mulatok magamon...És ezek a dühödt dekadensek is - általában - csak megmosolygandók. Nem ezek a komoly kérdések - meg nem is marker kolléga lelke, fura elmélete - sokkal inkább az egészsége. Az a lényeg, hogy erőt adjatok egymásnak, s hitet, bátorságot mutassatok. Mert lehet győzni - csak nem könnyű. Nézzetek Olimpiát, Te pedig vigyázz magadra a napon. Az augusztusi napsugárzás - mind az UV-A, mind az UV-B még mindig erős. Nem lehet nem észrevenni a közelmúlt mértéktelen napozásának kultusza és a melanoma malignumos esetek elszaporodása közti bizonyos korrelációt.
Neked is teljes gyógyulást - orvosi eszközökkel, vagy ha az nem használ akárhogy. Hidd el, a magyar társadalom átlagának - tisztelet a kivételnek - mentalitása kiskorú. Sokan maguktól soha nem mennének el szűrővizsgálatra. Orvoshoz is csak akkor, ha nagy a baj. Ez indokolja határozott álláspontom. Amit mondtam, ne vedd magadra.
Tudod.minden áttét más..mint mi is.. Rajta tudtak segiteni, és higgyj abban,hogy rajtad is tudnak!! Csak igy élhető túl. Azt mondta az orvosa,hogy eszméletlen nagy benne az élni akarás,. a küzdés...És tényleg , öszintén mondom,hogy a januári műtéte után jól van már. A hugom esküvöjén még táncolt is, nem keveset...
teljesen mindegy milyen posztot tolt be az apuka, elveszitette a fiat... es ez penzzel nem potolhato, nem a srace volt a kocsi (hisz 15 eves volt!), egy 17 eves vezetett...
nem irigylem a meghalt gyerekek szuleit akarmennyi penzert sem, ez nem a rosszmajusag helye...
Pocak rendben:) Ma megyunk balcsira!remelem sut rank kicsit a napocska!
Duzni! ido kell, hogy felfogd, feldolgozd! egyesek szerint nekem meg mindig nem sikerult:D
Dextermorgan! nem kell mindig mindenre reagalni, a leszaras muveszete nehez, de gyakorolni kell!
Tumormarker... tenyleg olyanokat irtal, amitol nekem is kinyilt a bicska a zsebemben... gondolom eszrevetted a hszeimbol... es ha azon nem ragsz be felem, hogy aki hulye haljon meg, akkor DMet is hagyd beken... kerlek!
Gyakorlatilag Te most vetítesz, majd tkp. ok nélkül személyeskedsz -jelezném, én nem bántottalak meg személyedben-, fűszerként pedig sértegetőzöl. Gondolom tele lehetsz gyűlölettel, amit igazán sajnálok. Ugyanakkor megértelek, sajnos ma ilyen a közhangulat.
Azonban egy orvostól ez különösen visszataszító, sőt, riasztó...
szerencse, hogy kevesen gondolkodnak oly betegen
Hogy ON maradjak, Semmelweis Ignácról is ezt mondták egykori a kollégái...
Egyébként lehet, hogy igazad van. Sosem mondtam, hogy amit gondolok, az helyes. Kizárólag én tartom annak, amihez jogom van, másokat pedig sosem agitáltam semmire. Egy -állítólagos- demokráciában talán lehet más véleményem, neked pedig nem sok jogalapod van a tiédtől eltérőt betegnek nevezni. Nekem 3 féle rákom van. Még azzal sem vádolhatsz, hogy a gondolatiságom mérhetetlen csapást mér a TB kasszára, valójában milliókat spóroltam az államnak, mivel 3éve nem voltam sem CT-n, sem kemón, se semmin. Ha viszont pusztán a gondolataim zavarnak, akkor lehet, hogy a hiba nem az én készülékemben van...;-)
Te gondolkodj ezen, a betegeknek pedig mielőbbi, VÉGLEGES gyógyulást kívánok!
A mindenkori állapotom szerint (amikor tudok objektív lenni), mérlegelem és figyelembe veszem.
Van már olyan tanács, amit megfogadtam, és nagyon bánnám a mai eszemmel, ha nem ezt tettem volna.
Agyalgok, mert nincs több fegyver a kezemben, nem tudok "cselekedni".
Könnyű nem figyelembe venni a szövettant, amikor az orvosok időrendben háromszor változtatnak állaspontot (1 bőrgyogyi melanóma-2 onkológus szerint nem melanóma 3 sebész és bőrgyi szerint mégis melanóma), mindezt 5 héten belül.
Javaslom minden szájhősnek, nyomják bele 5 hét alatt a meghalsz-mégse halsz meg-azért ez mégis MM!
Kíváncsi vagyok , ki bírja ezt pszichésen.
Minden ami nem öl meg, az erősít!
Mit bírjak még el a hátamon?
Más.
Délután egykor kaptam az első bio bombát, tényleg vacak mellék tünetei vannak.Azért ki lehet bírni.
Most megyek aludni, mert tegnap összesen 2 órát aludtam, és most értem haza.
Mindig szörnyü ha egy gyermek hal meg föleg ilyen fiatalon kegyetlen az élet és a sors , legrosszabb a szülöknek de föleg a gyerekeknek annyi minden várt volna rájuk , ha az én fiammal történne valami én nem élném tul ...
Szivesen , de nem kell megköszöni szerintem semmit senkinek mert ez természetes hogy mindenki ott segit ahol tud mi .. Én is sok segitséget kaptam , kapok itt a forumon remélem ez igy is marad .
-------DÜZNI-----------------
Ha kiakarod probálni az AVEMART az nem ártasz magadnak mert mi is használtuk apumnál , söt ha még létezik akkor a KÉKGOLYÓ utcában az Alapitványnál kaphatsz is egy havi adagot ingyen .. Csak meg nézzik hogy rá szoruló vagy-e . Papirokat meg igazolásokat kérnek , hivd fel a korházat és elmondják ......
/ már megint sok pontot teszek , miért csinálom ???? rossz szokás és félreérthetö /
Nem akarjuk hogy igy fogd fel , különbözöek vagyunk de hát ezért lehetünk emberek nagy szükség van a "FORDITÁSAIDRA" , ezentul is akkár jó akkár rossz hir ...
Szorítunk még egy kicsit :))) Nehogy belemerülj az önsajnálatba... trenírozz a 20(+20) évre! Olvasd el az avemar-os linket alaposan! (és a Csendes Dont, meg a Forsyte sagát... és még annyi mindent kellene csinálnod...)
Elolvastad, amit írtam, egyáltalán? Mert feleslegesen nem strapálom magam...Ha nem , akkor mindegy. Ne dramatizálj, ennél roszabb is lehetne. Mindenesetre ez volt az utolsó alkalom, hogy bárkinek belekontárkodtam a leletébe. Oldjátok meg - nekem ez nem egy hálás feladat. Élj még legalább 60 évet!
de Csokolom! neked most pihenni kene, nem faradtan nyuzni magad! Tok jo eredmenyeket kaptal!!! es egyebkent is! Mit neked az a 20 ev?:)
ez legyen es maradjon a leges legnagyobb bajod:)
az attetes izemizet meg mindenki megkapja, mert sose mehetnek biztosra senkinel, h nincs... DE ha van akkor annak mar mutatkoznia kellene szerintem... ergo eltelik kis ido es a verkeped rendben, interferont birod, akkor indulhat a 4szer 5 eves terv!:)
Dűzni! Hallgas DM-ra. ne merülj bele a - számodra úgyis nehezen érthető - részletekbe, hanem magadat - lelkedet és immunrendszeredet - erősítsd! Ez a legfontosabb, amit Te, magadért megtehetsz. Jelentkezz, ha vannak eredmények. no és addig is. :)*
De jobb, ha nem mélyedsz bele, mert nagyon kell hozzá érteni (pathologus, oncopathologus), másrészt inkább ijesztőnek tűnhet. Ez szövettani vélemény, nem az adott beteg adott szituációban érvényes, sok egyéb faktort is figyelembe vevő diagnózisa ill. prognózisa. Ez fontos! Legjobb, ha szépen megkéred a kezelőorvost - neki a feladata az, hogy elmagyarázza Neked ezeket - úgy, hogy laikus is megértse.
Breslows depth of invasion is an actual measurement of the depth of the lesion, measured vertically in millimeters from the top of the granular layer (or base of superficial ulceration) to the deepest point of tumor involvement. Tumors are classified into four categories based on the depth:
Less than or equal to 0.75 mm (equivalent to Clarks Level II)
0.76-1.5 mm (equivalent to Clarks Level III)
1.51-4 mm (equivalent to Clarks Level IV)
Greater than or equal to 4 mm (equivalent to Clarks Level V)
Clarks Level of Invasion
Clarks level of invasion is based on the level of tumor invasion relative to the layers of the skin. Tumors are classified into five levels:
Level I - All tumor cells are confined to the epidermis, above the basement membrane (in situ)
Level II - Tumor invades into the papillary dermis, past basement membrane
Level III - Tumor fills the papillary dermis and extends to the interface between the papillary and reticular dermis
Level IV - Tumor invades the reticular dermis
Level V - Tumor invasion of subcutaneous tissue
SEER Summary Stage 2000, Breslows Depth and Clarks Level SEER Summary Stage 2000 Breslows Thickness/Depth Clarks Level In Situ In Situ Level I Localized Less than or equal to 0.75 mm Level II 0.76-1.5 mm Level III > 1.5 mm Level IV Regional by Direct Extension Through entire dermis Level V Satellite nodules < 2cm from primary Regional Lymph Nodes See SSS2000 manual for lymph nodes by primary site Distant Underlying cartilage, bone, muscle, or metastatic skin lesions
Ezek szövettani paraméterek, melyek jellemzik a melanoma malignum aktuális státuszát (ill. van némi prognosztikai értékük is, de ebbe ne menjünk bele). A "Clark" szint a bőrrétegek infiltráltságát, érintettségét jelzi, a "Breslow" - mélység pedig mm -ben adja meg a vastagságot. Ezeket a terminus technicus -okat pathologusok használják, amikor nyilatkoznakl a kimetszésből vett mintáról.
Nekem is melanomám van, novemberben lesz már 2 éve, hogy kivágták. Az értékeket megtalálod a neten, de szerintem nagyon ne ásd bele magad, sok mindent nem értesz, félreértesz és csak sokkolod magad, ami most nem jó. Inkább a dokitól kérdezgess. Az immun erősítés az tényleg fontos most.
nem kell feketén látni-persze hogy nagy az ijedtség! minden villámlásnal az! de most érted indul be a gépezet, és neked is fel kell állnod földbedöngölt állapotból.
erős vagy! rendbe jösz! de lefgőképpen neked kell bíznod, hinned! dühönghetsz-helye van ennek az érzésnek-csak elveszi az erőt, amit most a "dög" legyőzésére kell összpontosítanod! NEKED!
mi pedig őrűlt erővel szorítunk érted, neked, gyere és add ki mérgedet, meséld el reménysugaradat, és találj minél több örömöt a környezetedben, szeretteidben! ezek is "inmunerősítők"!! hajrá dűzni!!!!!!!!
Hozd ki mellé még a Forsyte sagát is! Én hülye vagyok hozzá, de majd jön valaki, aki megmondja... Az csak jó, ha alaposan kivizsgálnak. Próbálj aludni...
Nem akarlak "le sajnálni" de nagyon rossz lehet neked , ebböl a betegségböl csak nagyon nagy akaraterö és kitartással lehet kiggyogyulni naprol napra érik az embert streszt okozo dolgok akkár akarjuk akkár nem ha otthon se kap az ember segitséget akkor valamit kell keresni amiböl erröt lehet meriteni , itt a forumon bármikor kérhetsz segitséget vagy ha csak ki akarod önteni a lelked nyugodtan megteheted szerintem ezzel a véleményel nem vagyok egyedül ....
hogy a kimetszés sűrgős volt igazolódott. nem sok kétség volt arról sem, h. melanomáról volt szó.
de ép széllel kivágták.
következő lépés mi lesz? miben maradtatok az eredményt közlő orvossal? /azon túl, hogy 3 havonta kontroll vizsgálalatok lesznek szükségesek./ de még mire lesz most szükség??
Sziasztok! Pozitív. Melanoma malignum Clark IV. Breslow 1,5 mm Horizontális kiterjedés 11 mm mitoticus activitási index 3 vérérbetörés gyanu satellitát nemtaláltam kimetszés az épben
asszem a csak szót idézőjelbe kellett volna tennem, úgy érződött volna jobban az irónia :) szóval, persze, hogy igazad van, épp ezért rövidlátó és ostoba a magyar állam, hogy a megelőzésre ennyire kevés gondot és pénzt fordít
No azért a kismamaság sem játék... Minden brimbuszt meg kell mutatni legalább védőnőnek!! Nekem keményedésre azt javasolták,hogy 3*2 magneb6 és rengeteg folyadék!!!
gozom sincs h mitol... nem eroltettem meg magam, delutan kicsit sepregettem es utanna fajt, de elotte aludtam es rosszat almodtam es szerintem mar akkor is fajt...
de most mar egyre kevesbe, anyaval beszeltem, azt mondta h ne nyavajogjak... kivancsi vagyok mit mondott volna a ferjemnek aki szoszerint kivitt pisilni mert nem birtam labra allni, egyszeruen nem tartott meg a labam annyira fajtam... soha tobbet megint ilyet!
szüleim sajna nincsenek,és az un "kedvesem"nem volt ilyen.mindig is nyres volt,de nem ennyire.nem hiszem hogy megviseli a dolog,mert akkor nem menne el állandóan a haverokkal ide-oda bulizni,mig én otthon várom...kifogtam...de azon vagyok hogy betegen nem akarok egyedül maradni...de lehet jobb lenne egyedül nyugalomban...nem tudom...
dehogynem! mindig mindenkitol... mert neha hulye vagyok am de nagyon... de nem baj majd a nenik jol megfagyiztatnak (vegre?) es megint normalis leszek...
delutan ota gorcsol a hasam, szetszakad a derekam... gozom sincs mi ez, holnap hivom a vedonenit... valami otlet?
ja veradas kinek mi koze hozza, hogy kivel mikor hol es milyen korulemnyek kozott dugok, drogozok, alkoholozalok? mar elnezest de ez aztan a szemelyisegi jogokat serto dolog... pedog kotelezo kitolteni a kerdoivet veradas elott... ami meg onkentes:D
szerintem olvasd el Kertai Megelozoorvostanat, sajnos tobb 'kotelezo' vizsgalat szurest talalsz benne mint amit elvegeznek...
pl. SAJNOS nem csinalnak tenyesztest antibiotikumok adasa elott... pedig kene vagy nem? vagy mi?
ami kotelezo mindjart rossz is egyben mert serti a szemelyisegi jogokat?
ismered azt a mondast (altalanos iskolai osztalyfonokomtol nagyra becsult imadott Jutka nenitol) aki hulye, halljon meg... (ha merges volt azt mondta: dogoljon meg)
tevedsz... nem az egyes ember gondja... hanem az allame, mert egy szaros influenza kikuralasa az OEPnek x ezer forint, addig egy kemo, sugar akarmi plusz gyogyszerek tobb milliora rugnak! plusz a vizsgalatok...
asszem ha az egyes embernek kene ezeket fizetni, nem hogy nem lenne szukseg a 'kotelezo' szora, de mindenki jobban torodne magaval...
(nem azt mondom, hogy fizessek... nem azt mondom, hogy nezzuk meg az enyhen tul pontozott elszamolasi nyilatkozatokat, hogy mennyit koltottek rank... csak legyunk tisztaban azzal, hogy egy betegseg nem eleg hogy a kezelese penzt vesz ki a kasszabol, hanem azt is, hogy mivel o kiesik a munkaerok kozul, mar nem is termel... nem irom, hogy a gazdasag szempontjabol haszontalan egyen, mert pont emiatt sokan megelnek beloluk, mert szerencsetlenek, kiszolgaltatottak, es a vegen a betegnek penztarcaja igenigen megviseli az ingyenes gyogykezelest, a csodaszarokat... es a csaladon is meglatszik ha kiesik egy fizetes es tappenz majd rokkantnyuigdij lesz belole...)
erdekes amit irsz es ahogy irod, hiszen mar akkor reszt vettel ilyen dolgokon amikor meg meg sem szulettel... rengeteg kotelezo vizsgalaton, szuresen, oltason stb amig elertel X evig... erdeke a tarsadalomnak, a szukkornyezetnek, az egyennek...
mi lenne velunk a sabin cseppek nelkul? kotelezo??? oltek erte eleinte! lattal mar 2 honaposra keszitett vastudot?
talalkoztal mar olyan kismamaval aki nem jart orvoshoz mert 'kotelezo'? tudod mi a hatasa ezeknek a kotelezo vizsgalatoknak? (nem kellenek a szuresek HEPara, nem baj ha a gyerek mar pozitivan szuletik...)
oviban kotelezo a tetuvizsgalat... ne legyen az... ne szurjek ki Pistiket, Jozsikat, Zsuzsikat... inkabb kezelje otthon a szulo a gyereket es mindenki mast (sajat magat is)...
detto oviban kisfiuknal here leszallas vizsgalat... nem kell, majd kiderul hogy a hasuregben maradt amikor mar gondot okoz?
veradasnal ne csinaljanak semmilyen szurest, oruljenek, hogy ADOK vert, nem??? ne n ezzek meg elotte a sulyom, a vernyomasom, es ne csinaljanak gyors vertesztet, ne szurjek utsnna a HIVet, a HEPat... kit erdekel ha egy beteg ettol a vertol fog meghalni mert a legyengult szervezete nem kepes a virussal bajlodni?
mennyi de mennyi kotelezo dolog van... gondolj csak bele, aztan akkor mond, h a szemelyisegi jogaidat serti, ha akarmilyen kronikus betegseget meg az elejen eszrevesznek... mert asszem te is tisztaban vagy vele, hogy minel korabbi stadiumban kapnak el barmit (reumatologiatol kezdve a daganatokig, cukorbetegseg, metabolikus X, vagy akarmi) annal konnyebben gyogyithato, kezelheto, jobb prognozist lehet elerni...
erdekes a hozzaallasod, enyhen negativ... nem inkabb annak orulnenk, hogy 50 evvel ezelotthoz kepest mennyi uj technika all a szurovizsgalatokhoz a rendelkezesunkre... es OLCSOBB kotelezoen szurni mindenkit, mint utanna fizetni a tobb millios gyogykezeleseket... (OEP szidni lehet, szar a rendszer, de az adofizetok penzebol gazdalkodik... es igen itt is volt nem egyszer... az OEP nem tamogatja az x gyogyszert... ez van nincs ra keret)
Ebben az országban? Kötelező szűrés? Szerintem ettől nem kell tartanod! Még a járványügyi szempontból fontos tüdőszűrést sem bírják igazán kötelezővé tenni, nem még akkor a rákszűrést, ami csak az egyes ember gondja, azzal meg ez az állam nem törődik...
tumormarker. De mivel annyira rossz a magvas hozzászólásaid után kialakult véleményem rólad, és a nyomdafestéket se tűrné meg - ezért nem nyilatkozom... Nem akarom megbántani a topik szellemiségét. Te meg nem vagy annyira fontos (sose leszel), hogy kivetkőzzem magamból az ostobaságod miatt.
Ne keverd össze a beteg hozzájárulását a kezelésekhez és a szűrővizsgálatot.
A kötelezőségek bevezetésével már csak idő kérdése, mikor jön el a kötelező kényszerkezelések időszaka! Végülis, gyermekek esetében részben már most is így van.
De nem fogok veled vitatkozni.
Ezt nem is vártam el, illetve vitát generálni sem szándékoztam. Leírtam a véleményemet. Ennyi.
érvrendszered bár megkapó, de torz, csúsztató...
3 mondatból ilyen jól meg tudtad ítélni az "érvrendszeremet"? ;-)
De szívesen elbeszélgetnék a "kedveseddel"... Nem tudom, hogy a betegség előtt milyen volt a kapcsolat köztetek, de elképzelhető, hogy őt is nagyon megviseli ez az egész. Persze ezt veled nem szabadna éreztetnie. Azt tudom, hogy a család sokat tud segíteni ebben a helyzetben. Szüleid, testvéreid?
igen.van egy "kedvesem"aki mellettem áll.ha jó a kedvem elrontja ha jó a napom elrontja.nem elég a bajom,még belém is tipor....nehéz dolgok ezek...ez van sajnos.
Ez is egy álláspont...bár kétséget kizáróan sajátos. Ne keverd össze a beteg hozzájárulását a kezelésekhez és a szűrővizsgálatot. A szűrővizsgálatok elvégzése a társadalom eminens érdeke. Hiszen így az egyik legnagyobb letalitással járó betegségcsoportnál (a másik a szív -és érrendszeri betegségek) a korai felismeréssel lehetne csökkenteni a halálesetek számát. Pld. nem halna meg annyi munkaképes középkorú ember. De nem fogok veled vitatkozni. Egyrészt ez nem az a hely, másrészt érvrendszered bár megkapó, de torz, csúsztató...Legyen szép napod és SOSE kelljen semmilyen kezelést visszautasítanod. Ne legyen rá szükség. Ennyi.
Egyrészt, emberi jogokat sért! Amíg pl. a TBC esetén a kötelező szűrés társadalmi szempontból indokolt -fertőző, tehát másokra is veszélyes-, addig a rák esetén nem! Szeretném eldönteni én magam, hogy akarok-e orvost látni, vagy sem, és hogy milyen kezelést választok magamnak! Továbbá, szeretném elkerülni az egészségügyi kényszer-belistázást is!
Másrészt, nem kényszeríthetnek senkit, hogy végigcsinálja a kemót, én pl. elutasítottam.
egy Vass Ilona nevű doktornő csinálta maszekban, pár éve 15 eFt volt, számítógépes rögzítéssel. Aztán Gilde Katalin főorvosnak is van magánrendelése (Ő a Kékgolyóban van főállásban).
Tudnátok egy helyet mondani, ahol korrektül megnézik az anyajegyeim?
Voltam sztk-ban kétszer, ott leültettek a szoba közepére, a doktornők a szoba másik végéről vetettek pár pillantást rám, amikor meg akartam közelebbről mutatni, akkor rémülten hátrálva rámszóltak, hogy maradjak a helyemen.
Fizetősnél állati kelletlenül kettőt volt hajlandó megnézni.
A másik hely, amiről tudok, az fizetős, de 4 db-on felül csillagászati összeget kér, nekem meg sok van.
Kérem, aki segíteni tud /Budapest és környéke jöhet szóba vizsgálatra/, az írja meg, hol és mennyiért van lehetőségem normálisan átnézetni az anyajegyeim.
Nem vagyok fiatal és kisgyerekeim vannak, nem szeretném idő előtt itthagyni őket.
azert en ennyire radikalis nem lennek... engem eltiltottak egy szaros tantargy miatt, pedig merem allitani, h nem vagyok hulye es ertem amit csinalok, na meg szerettem volna is csinalni... es eskuszom tobb eszem/tudasom van nemely csoporttarsamnal, akiknek minden targy meg van... hiaba tudnak ha nem tudjak osszekotni a dolgokat (nem oket akarom bantani, nem en vagyok a legokosabb es nem is leszek...)
(es az sem elhanyagolhato tenyezo, h valaki potya kettest kap es nem nagyon tudja a masikat meghuzzak, aztan ugy bevagja az anyagot, hogy csak na es utanna o is kettest kap, mert elotte mar megrantottak ugyanabbol...)
'almomban' olyan orvoslas van, ahol nincs emberi tenyezo... csak elinditunk egy programot (ami emberek irnak ergo megint tevedesi lehetoseg) es a vegen kijon az eredmeny...
mint az a hulye vicc, amikor nem hiszi el az emberke h vizeletbol mindent kimutatnak, ezert osszekeveri a sajatjat a fiaeval a lanyaeval meg a kutyaeval... aztan kijon az eredmeny, h a kutya bolhas, a lanya terhes, a fianak hamisitva van az ellenorzoje, es ha nem hagyja abba az onanizalast akkor tovabbra is fajni fog a konyoke, amiert az emberke orvoshoz ment...
szerintem sosem lesz tokeletes egy egeszsegugyi rendszer, mert amig emberek az alappillerek, addig mindig lehet szamolni egyeni problemak kihatasaval a szakmai tevekenysegre... ezeket sem elkerulni, sem kikuszobolni nem lehet... vannak jo orvosok es vannak rossz orvosok, vannak jo emberek es vannak rossz emberek, de mindig minden nezopont kerdese... hogy ki nezi, mit nez, hogyan nezi...
Most olvasom a hétvégét, és nagyon sok minden bennem is felvetődött.
Az biztos, hogy akit csak egyszer is meghuznak bármilyen vizsgán az orvosi egyetemen annak soha sem adnék orvosi diplomát........
Anyukámat több mint fél évig kezelték félre, annak ellenére,hogy közben volt egy hasi uh is, ahol már a máján látszott "valami", azt mondta a uh-s dokinő hogy valszeg valami zsir:(
Csak éppen már áttét volt.
Közben telenyomták antidepresszánsokkal mert az mondták, hogy depressziós.
Igaz, hogy én később már olvastam róla egy orvosi tananyagban, hogy a gyomordaganat és a depresszió tüneteti ugyanazok , és ezt már a 18.században valaki le merte irni. 2006-ban viszont erre senki sem emlékezett!!!!!!!!
azert azt te sem vohatod ketsegbe hogy esztetikailag mennyivel fontosabb egy mellnagyobbitas, mint dart vedert pozitiv peldanak tekintve csinalni hozza egy negativat:P
az a baj, h nekem ezek a varolistak sosem koszonnek vissza (NEM BAJ), csak mindig minden flottul ment, mert nagy bajom volt, mert protekcio protekcio hatan... es en is azt ereztem, h ne en varjak mar heteket egy szaros mutetre, amikor mast kisebb bajjal mutenenek elottem, hiaba gondolom o is sokat vart...
szoval ezeket a franya heteket le lehet kuzdeni ismerosok es penz segitsegevel, de mi van ha valakinek egyik sincs??? rossz belegondolni, h rosszul mukodo rendszerunk eloyneit kihasznalva en itt virgonckodok, mikozben mas mar regen belehalhatott abba, h nem mutottek, kezeltek idoben?:(