Sajnos, ezt a szakaszt (Jósvafő - Bódvaszilas) is "felezni" kellett, felvállalva ezzel kétszer 5 kilométer többletet.
3 óra 45 perckor volt az ébresztő.
A vonat 5:00-kor indult, Füzesabonyban átszállás, Miskolcig személyvonat.
A tiszta menetidő közel 3 óra volt.
A hajnali utazás következményeként elértem a 8:20-as buszt, mely Szögligetre is "bemegy".
Kissé gyűrötten, de 9:50-kor megkezdődött a túra.
A sofőr a kis boltnál tett le (helyi utasok is kihasználták az alkalmat).
Gyors "tankolás", majd a szemközti kocsmában kávé, és bélyegzés.
Megtakaríthattam volna 2 kilométert, de úgy döntöttem, irány Derenk.
A rossz aszfaltúton jó tempóban haladtam, a Szalamandra-házig.
Itt "felmértem" a terepet.
Én a K+ jelzésű úton mentem, mely folytatódik, legalábbis a tábla szerint.
A tuhu ennek ellenére azt jelzi, hogy 63 méter "szünet" van.
Hogy miért?
Becsatlakozik a P-, és egy darabig a rossz aszfaltúton együtt van a K+ és a P-.
254 méter után a P- balra el, irány Szelcepuszta.
Indul a Prom jelzés, én ezt követtem a vastag avarszőnyegen felfelé.
Minden OK, mikor a jel jobbra el, akkor a K+ jelzésű úton folytattam.
A kereszteződésnél balra a kéken, még 1 003 méter és már Derenken is voltam.
Írtam már, hogy nálam ez a TOP.
Ide csak gyalog lehet menni, és a környék egyedülálló.
Volt időm, körbejártam a "települést" és készült néhány kép is.
11:30-kor indultam, most már "élesben".
Sütött a Nap, szél nem volt, a talaj enyhén fagyott, vékony zúzmara a füvön, csodás panoráma.
Jelzés OK, táblából van jó sok.
Szépen nőnek a fák, bár vannak még nehezen járható szakaszok.
A forrásig lefelé, majd indul az emelkedő.
Elmarad a vár, mely a forrásnál már igen magasan van.
Mikor a Krom jelnél voltam, szinte karnyújtásnyira volt, jól látszottak a falak.
A Bába-völgy bükkfái már kopaszok, az út emelkedik, becsatlakozik a P-, majd "távozik".
Végre töbrök, és füves út, eljutottam a HÁZ-ig, időben.
Ez is a kedvencek között van, bár az ereszkedést kihagytam volna.
Töbörből-töbörbe, meredeken lefelé, sok-sok szikla, moha, majd a völgy, melyet elzártak.
A sáros záró gáton átmentem az új útra, az is ragadt rendesen.
Végül a P- jelű agyagos úton értem el a patakot, az eredeti kékkel nem tudom mi lesz, aki Bódvaszilas felől megy, annak kell kicsit kapaszkodnia, hogy a kerítés végénél feljusson az új gátra.
Jelzést nem láttam.
Időben érkeztem, kiballagtam az állomásra, dátumos bélyegző is akadt, na és idő is maradt a sör elfogyasztására.
15:30-kor jött a vonat.
Megcsodáltam a hidat, az alatta sötéten örvénylő folyóval, Ziliznél.
Ez volt az első túrám egyik nagy élménye.
Akkor Aggtelek - Bódvaszilas volt a penzum, a fiam vitt kocsival, 10:00-kor indultam és 17:00 után érkeztem.
Rég volt:-)
Gond nélkül értem haza, a megtett út 11,6 kilométer + Derenkig mintegy 5 kilométer.
A lefelé 500 méter volt a sok.
Sajnos, a mai napot ki kellett hagynom, de talán lesz még esőmentes nap az év végéig.
Elképzelhető, mivel a fotó 2003. szeptember elején készült. Én is Füzér felől jöttem fel, a Zemplén 700-as csúcsai mozgalmat összekötve az OKT teljesítéssel, és tényleg nagyszerű kilátás nyílt fentről, lehetett még fokozni a a füzéri panoráma élményét.
"Októberben túráztam arra egy csapattal, nem dőltünk be a táblának az elágazásnál (N46 53.250 E17 34.440), és követtük a felfestett kék sáv jelzéseket a rom felé, majd tovább a kilátóig."
Lehet ez is egy hasonló magánakció, mint amit Méra környékén kezelt a múltkor KVTE.
Olyan képed nincs, amelyik a Kakas-bércen készült Füzér váráról?
Egyik alkalommal, amikor körtúraként küzdöttük le a Milicet (Füzér - Bodó-rét a K+ jelzésen, majd onnan OKT, közben csúcsok), akkor kimentünk a bércre a kódért.
Ez sem közvetlenül OKT, de a "párja" lehetne annak, amit a "szemközti" szikláról látni.
Először Jósvafő felől voltam, majd később én is Szögliget felől. Oda egy ideig baráti szálak is fűztek, így többször is túráztam arrafelé.
Aztán, később elvittem egy túrára a klubtársaimat is és csináltunk onnan egy 120-as kört is (bicajjal), aminek az elején volt Derenk, át Vidomáj-pusztánál Szlovákiába, majd Jablonkai-hágó (574 m), Krasznahorka-váralja, Rozsnyói-hágó (999) m, Szádelői-völgy - Tornanádaska - Szögliget.
Nagy Péter-mennykő is csodás! A Zemplén eleve egy másik dimenzió, ezt jól szemlélteti a Rockenbauer film és az OKT atlasz is.
Ha TOP-okban kell még gondolkodni, akkor nálam a Tar-kő nagyon nagy kedvenc. Számon tartom azt is, hogy hányszor jártam már ott.
Az új füzet szerint 16.7 km, 477/394 m, a turistautak.hu itinere szerint: 17.1 km 388/403 m
A távolságot én a tapolcai körforgalomtól mértem igy az jó, a magasságban van eltérés, a valóság kevesebb kicsit és szint szempontból szinte mindegy, hogy milyen irányban teljesítjük ezt a szakaszt.
Részben az aszfalt miatt tűnhetett nekem többnek. A kocsmától az aszfalt végéig (ahonnan módosul az útvonal) nekem kb. 860 méter jött ki.
Más, de Balaton-felvidék:
Most nincs nálam az igazolófüzet, de létezik, hogy el van számolva a Tapolca-Btördemic szint? Füzet szerint uis Tördemic kb. 80 méterrel magasabban van, a valóságban ez nemigen lehetséges.
Igen, a kereszteződésben balra irányít a tábla, de jobbra is megvannak a kék jelzések, nincsenek leszürkítve, ezért én mindig a templomrom felé mentem eddig
Elnézést kérek azoktól, akiket nem érdekelnek a "technikai" részletek.
Azok ne olvassák!
Már a kezdetektől próbálom összeállítani az alábbi táblázatot, íme az első részlet.
Az adatokat a TUHU segítségével szedtem össze, remélem, nem hibáztam.
Nem volt egyszerű, hisz többször kellett "nekiugrani".
OKT_06_3_p0 0 m Szentbékkálla
OKT_06_3_p1 1 128 m KÚT
OKT_06_3_p2 2 283 m CSÚCS
OKT_06_3_p3 1 005 m K-/K+ elágazás
OKT_06_3_p4 3 098 m Balatonhenye
OKT_06_4_p0 0 m Balatonhenye
OKT_06_4_p1 2 459 m ERDŐ (itt ér véget a nyílt terep)
OKT_06_4_p2 1 121 m kavicsos út
OKT_06_4_p3 2 428 m Csicsói eh.
OKT_06_5_p0 0 m Csicsói eh.
OKT_06_5_p1 2 520 m országút
OKT_06_5_p2 1 899 m templomrom
OKT_06_5_p3 3 545 m Nagyvázsony
A jelölések magukért beszélnek, a második rész a szakasz, jelen esetben a 6. sz túra. Ez a Balaton-felvidék, Badacsonytördemictől Nagyvázsonyig.
Utána jön a szakaszon belüli "rész", az első, hiányzó a Káptalantótiig, a második a Szentbékkálláig.
Azért fontos az azonosító, hogy lehessen hivatkozni.
Az általam "stabil"-nak gondolt pontok max. 3 kilométerre vannak, a 2 kilométer jobb, de nincs adatom.
A pontok eléréséhez rendelem az időt, és a pontoknál ellenőrzöm, hogy van-e elmaradás, vagy tartom a tempüt, melynek végső soron csak egy funkciója van, az, hogy elérjem a közlekedési eszközt.
Fentiek alapján történt a "menet".
Mivel a Szentbékkállát követő szakasz időközben módosult, van egy bizonytalan adat (a KÚT távolsága), de a többi jó, mert relatív, az előző ponttól mért távolságot mutatja.
Sikerült "kifogni" a szép időt, mire Zánkára értünk, már nem volt köd.
A cél a kilátó volt, na és 7.5 kilométer hiányzó szakasz.
A kocsit Szentbékkállán hagytuk, mielőtt bezárt a kocsma (11:00), még bélyegeztünk, és "tankoltunk"-
Fontos cél volt az útvonal "tesztelése".
Íme az eredmény.
Az országúti, majd a meglehetősen elhanyagolt aszfaltos szakasz után keresztút. Itt eddig picit jobbra kellett menni, majd fel a szőlők között a romhoz.
Most egy eligazító tábla van, és a kék jelek balra indulnak:-)
Az utat feltöltötték, és elegyengették.
Jól járható.
Pár száz méter után jobbra "fel", itt is van tábla és a jelek is jól láthatók.
Tán 200 méter, és elérjük a "sarkot", ahová eddig "fentről" kellett leereszkedni, és ahol éles szögben kellett fordulni.
Most pici balara tartva kell indulni a vízfolyás melletti "árokban". Jelek vannak.
Kimarad tehát a kunkor, na és a rom. Végleg kiiktatták a turistákat a szőlők közül.
Mikor felérünk, akkor az aszfaltos út másik oldalán ott a kút. Ez fix pont továbbra is.
Innen nincs változás, a hatalmas kunkor után a felső úton közelítünk, majd a mélyútban jutunk el a kilátóig.
Meglehetősen tiszta volt az idő, na és enyhe.
Beazonosítottuk a látottakat, picit időztünk a padnál, majd irány lefelé.
A jelzések jók, az út továbbra is meredek.
Próbáltam beazonosítani a K-/K+ kereszteződést, de csak egy kék pöttyöt találtam.
Valahol itt kell lennie a Köveskál felől érkező K+ jelzésű ösvénynek.
Hatalmas nyíl irányít felfelé a mélyút felé. Az út korláttal van elzárva. Jól járható.
Nem sokat kell felfelé menni, a "kijárat" jól van jelezve.
Elérünk egy házat, megnéztem, visszafelé is van jelzés.
Innen sokat javult az út minősége, azt hiszem, új tulajdonosok lehetnek.
A következő problémás szakasz előtt is vannak jelek, és a keskeny ösvény is járható. Nem tudom, milyen lesz nyáron, most OK volt.
Mikor kiérünk a szekérútra, elfogynak a jelek, úgy látszik ez a "gyenge pont".
Egy sziklán van jel, de ott épp hármas útelágazás van:-)
Felfelé indultunk, kicsi később van jel is.
Ez volt az egyetlen problémás "pont".
A szekérúton már minden OK, sűrűn vannak jelek, jól járható az út.
Balatonhenyén aszfalt, lassan befedik a csatornázás nyomait.
Pecsét a helyén.
A busz is időben indult (majdnem), a csatlakozást sem késtük le.
Szentbékkállán gyors átöltözés, majd egy frissen sült az étteremben.
15:45-kor indultunk, még lehetett látni, amikor elértük az M7-est.
Hazafelé néha belementünk egy ködfelhőbe, nagy élmény:-)
Vége tehát a balaton-felvidéki szakasznak, 5 részletben abszolváltam.
A sok rész egyik eredménye egy táblázat, melyet hamarosan közzéteszek.
Természetesen nem titok :) http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=46.985156&lon=17.672980&zoom=256&arrow=1&fit Nagyjából ezen a részen, itt ugyanis bementünk az erdőbe, mivel a réten egy birkanyáj legelt, és azt nem szerettük volna, ha a nálunk lévő két kutyából a vadászösztön mellé még a terelőösztön is feléled, és a nyájörző kutyákkal sem szívesen akadtunk volna össze. Több, gyökerestül kifordult fa is van azon a részen, és rengeteg szikladarabban található csigakövület, vagy a lenyomata. Én egy kb. 20x5 centis darabot hoztam el, amiben ránézésre két-három faj található, különböző méretben, 15-20 darab. Vasárnap pedig a Régi Templomok Nyomában teljesítménytúrán Nummuliteseket találtam, ami ritkaságnak igazán nem nevezhető, de Sümeg környékén viszont még nem akadtam össze vele.