Mivel tárgyfotózás c. fórum egyáltalán nem pörög és itt hátha találok illetékest is a kérdésemre. Tárgyfotózáshoz keresek tükröződő felületet, viszont 4-5 mm vastag üveg vagy plexi lap+fekete vagy fehér karton esetében fellép a dupla tükröződés problémája. Kiküszöbölni hogyan tudom, illetve milyen típusú tárgyasztalnak való anyagot/felületet ajánlanátok. Főleg fehér színben gondolkozok. MDF lap? Opálos? Vagy ki mit használ?
Én sem mondtam mást. :-) Megnéztem a videót, tetszett a beauty dish fénye. 1500 forint és egy óra ráfordításával készítettem magamnak egyet. Lehet vele játszani. Ha közben elkezdem munkára is használni, és darabokra hullik, akkor már valószínűleg veszek egy strapapíró gyárit. Ha valakinek az oktatóvideóból az jön le, hogy csak 1 millió forint feletti géppel lehet jó képet készíteni, az az ő baja. Főleg úgy, hogy a legtöbb videóban hangsúlyozzák is, hogy mindegy a gép és a lámpák típusa, és a néző próbálja meg a saját viszonyaira adaptálni a látottakat.
Teljesen így van, viszont a youtube videókat is csak akkor tudod hasznosítani ha van alap tudás mögötte. pl. oktató videóknál (Lynda.com) mindig elmondják,hogy kinek mit ajánl első lépésnek stb.
Sokszor botlottam olyanba aki videó után egyből 5d2-t akar arra,hogy a családot fotózza - kérdezem én minek?! megvette az 500d-t tanácsomra, és azóta is amikor találkozok vele megköszöni,hogy nem a videóban látott gépet vette meg, hanem csak ezt a belépőszintű vázat.
> Sokan tényleg a youtube videókból lesik ki a felszerelést
Én a magam részéről szinte mindent youtube videókból és egyéb internetes leírásokból tanultam meg. A világítástól kezdve az animáció készítésen át a programozásig. Sokat tanultam más emberektől is, de olyankor sokkal inkább világlátást, hozzáállást, más nézőpontot, téma iránti alázatot. A technikáról olvasni kell, meg kipróbálni, aztán menni fog. Kísérletezni, kísérletezni, kísérletezni. Fejben nem lehet ilyen gyakorlati dolgokat megtanulni. Ki kell próbálni, és akkor megmarad, hogy mit hogyan kell csinálni, mi hogyan működik.
Én is csak ezt tudom mondani a hallgatóknak. Most egy filmes kurzuson tizenöten tizenötféle filmet készítenek. Van teljesen élő szereplős, van stop-motion animáció, After Effect animáció, festmény keverve élő szereplővel, 3D keverve bluebox-szal. Nem értek, nem érthetek mindegyikhez. A mondanivaló megragadásáról tudunk beszélgetni, tudok segíteni abban is, hogy mit hol keressen a neten. Ha pont a szakterületemről van szó, akkor egészen konkrét technikai segítséget is tudok nyújtani. Én is pont így csináltam hallgató koromban. De a filmet neki kell megcsináli. Ráadásul úgy, ahogy ő gondolja. Nem biztos, hogy igazam van. Próbálja ki. Ha belebukik, annál jobban fog rá emlékezni, ha sikerül neki, akkor pedig jobbat készít, mint amit én el tudtam volna képzelni. Sikerélmény mindkettőnknek.
Valahogy így:
Örkény István
AZ ÉLET ÉRTELME
Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.
Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.
Nagyon régi csak akkor még kodazol volt a neve és 500W izzó volt benne. Lehet, hogy a padlásomon még mindíg van egy kb 60 cm átmérőjű tányér a közepére rúgókkal volt a terelő beakasztva.
Tudod, én csak azon nevetek magamban, hogy ... bárki is ... felrak ide egy listát, és várja, hogy bólogassunk rá. A listában van szezon is meg fazon is, de az esökabát kimaradt.
Az ügyfeleimmel (nem itt a fórumon) elég keményen át szokom venni minden részletében, hogy amit elképzelt / szeretne, mennyire müködő szett, elsődlegesen mire - és hol - szeretne használni azt. ...és persze, hogy mindez beleférjen a meglévő pénzügyi keretébe. De hogy a fénykádnál maradjunk: ha nincs / nem tervez stabil helyen levő műtermet az illető, akkor az elsők között ajánlom, hogy szórja ki a listájából (ö a második körben, mert hamar kiderül a pénzszűke). Az ok egyszerű: cipelnie kéne valahogy magával, 2-3 nagyobb stúdióvaku és kiegészítők kíséretében, hátterek, háttértartó rendszer, hosszú áramkábel, .... stb. és hamar kiderül, hogy csak 2 keze, 2 válla és egy háta van. A pléhtányér meg lehet 70 cm-s átmérőjű is. Lehet bármilyen szép is a fénye... Hasonló okból Broncolor Para-t sem ajánlok a vevöimnek, akik utazó szettet szeretnének. Pedig a Para-val álomszép és nagyon sokfajta fényt lehet varázsolni - ha egyszer netán lenne rá lehetőséged: ajánlom, próbáld ki (de ne a lekopintott utánzatait, mert azok még utánozni sem tudják a Para fényeit).
Nyilván ezeket nem fogom minden esetben ideírni - pláne nem akkor, ha a kérdező 200 W-os vakut szeretne, meg különböző fényeket. A "jó" alatt meg azt értik, hogy: olcsó. Ekkor szokom írni, hogy dűl a fa (pláne, ha az egyik ága ringlószilva, a másik meg öszibarack, a törzse meg... ). (Ezt egyesek nem értik ... hogy finoman fogalmazzak. Egyébként a szivük joga azt gondolni, amit akarnak).
Ami kicseng a hozzászólásodból: nagymenő divatfotósok ezt és ezt használnak. OK, nincs vita. A kezdő meg úgy gondolod: két ernyővel és egy káddal azonnal megváltja a világot ? :-)
Jó, megpróbálhatja, miért ne? Okos ember a más kárán tanul, a buta meg a sajátján :D
Hétfőn meg feltöltöm a raktárkészletem, mert már fogyóban van a fehér és az ezüst belsejű is. A 42-es meg már mínuszban van....
Annyira senkit nem nézek hülyének, hogy ne vegyen hozzá állványt. Ha meg mégis, akkor az az ő baja. Az volt a kérdés, hogy érdemes-e beauty dish-t venni modellfotüzáshoz. Szerintem igen. És ha ezt kérdezi, akkor nem fogok neki állvány típusokat ajánlani, mert nem azt kérdezte. :-) Felnőtt emberek kérdeznek, és másik felnőtt emberek válaszolnak. A kérdező pedig kezelje kritikával az összes választ (az enyémet is), és döntsön a saját belátása szerint. Ezt senki nem fogja helyette megtenni, pont ezért kár is óvni bármitől. A legtöbb ember csak saját tapasztalatból tanul, hiába is kérdez másokat. Mert hátha neki sikerül. :-) Szerintem mindannyian jártunk már így. Én többször is. :-) Mégsem sajnálom a kísérletezésre fordított időt, mindig sokat tanultam belőle.
Általában szűkebb helyszíneken fotózom, nem műteremben. Ezért választottam egy mélyebb eszközt. Megfelelő fókusz beállítással nem szóródik túlságosan a kilépő fény. Méhsejtráccsal tovább szűkíthető.
Fontos volt a súly is. Nem akartam plusz rögzítőt készíteni hozzá. A rács könnyű, megtartja a Metz 60 feje.
Ételvédő rácsot kibéleltem alufóliával. Középen egy alufóliával bélelt kistányér veri vissza a fényt, amit menetes szárakon lehet állítani. Ez utóbbi fontos a fókuszáláshoz. Összköltsége kb 1500 forint volt.
"Rengeteg ember megveszi a drágábbnál drágább cuccokat, majd a szekrényben, vagy az ágy alatt porosodik, mert mégsem jött be neki a dolog."
Majd amikor az asszony megunta kerülgetni, felteszik netre és fillérekért eladják a szinte null expos vakukat, terelőket, optikákat vázakat..
Sokan tényleg a youtube videókból lesik ki a felszerelést - nekik fehér optika kell meg markolat mert az jól nézki a gépen, meg beauty dish meg két strip box és a garázs (ahol eddig a kocsi nyugodtan pihent) hirtelen egy "profi fotós műterme lesz". Szörnyű; elvisznek ingyen egy két fizetős vendéget majd megunják és abbahagyják - aki ebből él az meg elesik jónéhány sárgacsekknyi pénztől..
Természetesen nem neked címezve, csak tőled volt a kiemelés. :)
Isten ments, hogy én téged valamiért is leszóljalak, szeretnék én úgy fotózni és világítani ahogy te.
Viszont az továbbra is tartom, hogy ezek a manapság divatos fényformálók nem feltétlen szükségesnek a jó emberfotó elkészítéséhez. Egy kezdő szetthez meg pláne nem. Rengeteg ember megveszi a drágábbnál drágább cuccokat, majd a szekrényben, vagy az ágy alatt porosodik, mert mégsem jött be neki a dolog. olyasmi ez, mint amikor megveszi valaki a tükrös gépet, mert látja azt, hogy xy nak milyen fasza képei vannak, csak azt nem látta, hogy az a kép milyen volt amikor kiesett a fényképezőgépből.
Tudom, nekem ennek örülni kellene és minél több pénz kiszednem az ügyfél zsebéből lehet, de nem ilyen vagyok.
Amíg valakinél azért fontos, mert "vagány" neve van, ( fénykádról sosem hallott) és "különbözö fényeket" szeretne, de hogy milyet: fogalma sincs .... addig helyénvaló futóz és az én megjegyzéseim is.
Lehet, hogy a beauty disch-vel majd - azonnal - szuper fotókat fog készíteni .... csak éppen lámpaállványokat felejt el venni a vakukhoz. Ha akarod, érted :D