Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.14 0 0 3424

Az általad linkelt oldal hoz egy másik statisztikát is:

 

"The number of deaths caused by European-indigenous warfare has proven difficult to determine. In his book, The Wild Frontier: Atrocities During the American-Indian War from Jamestown Colony to Wounded Knee, William M. Osborn sought to tally every recorded atrocity in the area that would eventually become the continental United States, from first contact (1511) to the closing of the frontier (1890), and determined that 9,156 people died from atrocities perpetrated by Native Americans, and 7,193 people died from those perpetrated by Europeans. "

 

Véleményem szerint aligha hihető, hogy kevesebb európai, ill. euro-amerikai esett volna a két faj közötti fegyveres konfliktusok áldozatául, mint őslakos, úgyhogy én ezt kellő fenntartással kezelem.

 

Egyébként egy ennél sokkal döbbenetesebb, bár valószínűleg erősen túlzó statisztika található Molnár László Miklós könyvében, amely szerint az első virginiai angol kolónia, Jamestown alapítása (1607) és a Pine Ridgei-i kapituláció (1891) között a fehérek az USA mai területén mintegy 400 ezer indiánt öltek meg.

Elég durva, még akkor is, ha a békeidőben megölt indiánokat is beleszámítja.

 

Mindenesetre az igazság W. M. Osborn 7 ezre és Molnár László Miklós 400 ezre között valahol félúton lehet.

Előzmény: tibb (3421)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.14 0 0 3423

Szia!

Van egy honlap, ha jól emlékszem www.forttour.com a címe, amiben van egy oldal, ami az indiánháborúk ütközeteivel foglalkozik, de elég elnagyoltan és nem túl nagy rendszerességgel.

Ez az oldal hivatkozik többször is Michno egyik könyvére.

Ha emlékezetem nem csal, Encyclopedia of the Indian Wars a címe.

 

Egyébként nem Michnot akartam megbántani, hanem aki ezt a genocídiumos oldalt a Wikiben összedobta.

 

Nekem Richard Dillon: Indian Wars c. könyve van meg németül (!!!: Indianerkriege), annak a végén némileg más statisztika olvasható: eszerint 1891-ig az Egyesült Államok területén mintegy 1.000 indián csata, ütközet és rajtaütés volt, amelyben kb. hatezer indiánt öltek meg, az US Army pedig összességében kb. kétezer katonát veszített.

Ugyanakkor sajnos nem említi az amerikai "civilek" és különféle önkéntes alakulatok veszteségét.

Tehát akár még összhangban is lehet Michno adataival, dehát további részletek híján erről bővebben aligha lehet nyilatkozni.

Előzmény: tibb (3421)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.14 0 0 3422
Ne haragudj, hogy beleszólok! Michno könyvének nem Lakota Noon: The Indian Narrative of Custer's Defeat a címe?
Előzmény: tibb (3421)
tibb Creative Commons License 2010.03.14 0 0 3421
Nos, aki ezt a népirtásos wiki cikket összegányolta, nyilvánvalóan sohasem olvasta Michno könyvét, az általad idézett mondatot (a könyvre való hivatkozással együtt) innen ollózta be:

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/European_Colonization_of_the_Americas

Az illetőnek lövése sincs az egészről, mert azt hiszi, hogy ez az indiánok vesztesége, pedig a "civilians and soldiers" kifejezésből világosan kiderül, hogy ez a fehérek vesztesége volt (esetleg mindkét oldalé összesen - nem tudom, mert nem olvastam a könyvet, a netre teljesen összefüggéstelenül odabiggyesztett egyetlen mondatból pedig nem derül ki).

Az Amazonon található olvasói kommentekből kiderül, hogy Michno a könyvében 840 nagyobb és kisebb csatáról és összecsapásról nyújt adatgazdag ismertetést az 1850-1890 közötti időszakból, részletes statisztikai táblázatokkal a harcokban résztvevők számáról, a veszteségekről.

Úgyhogy a wikire odahányt egyetlen mondat alapján Michnót álságosnak és semmitmondónak minősíteni nagy butaság, szvsz az álságos és semmitmondó, amikor valaki fogadatlan prókártorként próbál a wikin népirtásról lamentálni úgy, hogy a szóban forgó történelmi korszakról halvány lila fingja sincs, és hivatkozik olyan könyvekre, amelyeket soha el sem olvasott.

Jómagam Michnótól csak a "Lakota Moon"-t olvastam, de az alapján is bizton állíthatom, hogy Michno egyike a legelfogulatlanabb szerzőknek, akik az indiánháborúk történetével foglalkoznak. Sem valamiféle amerikai fehér felsőbbrendűség, sem pedig a számomra értelmezhetetlen "politikai korrektség" (az a politikailag korrekt, aki a kisebbségek érdekében csúsztatással és elhallgatással történelmet hamisít? Mi értelme van ennek?) által sem hagyja magát befolyásolni, pusztán a tények és nem prekoncepciók alapján dolgozik.
Előzmény: Törölt nick (3419)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.12 0 0 3420
Így már elfogadható:-)
Előzmény: nj (3418)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.12 0 0 3419

Az indiánoké akkor vajon mennyi lehetett?

 

Különben a halottakat, sebesülteket, elfogottakat elég álságos és semmitmondó egy kalap alá venni statisztikailag.

Ugyanis a sebesült felépülhet, akár még maradandó következmény nélkül is, a fogoly kiszabadulhat és hazamehet a családjához, de aki elesik a csatában vagy rajatütésben, az ebben a világban már nem fotbalozhat.

 

Célszerűbb lett volna tehát Michno részéről is olyan stattisztikát prezentálni, amely külön jelzi az elesettek, külön a sebesültek és külön az elfogottak számát. 

Nem igaz, Tibb?

Előzmény: tibb (3417)
nj Creative Commons License 2010.03.11 0 0 3418

OK, pontosítok: az apacsok egy része is harcolt.

 

Így jó lesz? :-)

Előzmény: Törölt nick (3407)
tibb Creative Commons License 2010.03.11 0 0 3417
A fehéreknek.
Előzmény: Törölt nick (3414)
tibb Creative Commons License 2010.03.11 0 0 3416
Bizony, az amerikai protestánsok az Ószövetségben találhattak és találtak is éppen elég szellemi muníciót az indiánok kiirtásának eszmei megalapozásához. Viszont az egymást váltó amerikai kormányok a 19. sz. második felében sosem engedték, hogy az "extermination" a hivatalos kormányzati politika szintjére emelkedjen. Pedig a nyugati territóriumok fehér telepesei részéről mindig nagy volt a nyomás erre vonatkozólag. A legkirívóbb mészárlásokat általában a különböző félkatonai gárdák és polgárőrségek követték el, vagy a polgárháború alatt a környékbeli telepesekből toborzott önkéntes katonai alakulatok, melyek a déliek elleni harc helyett inkább az indiánkérdés "megoldására" koncentráltak.
Persze az indiánok rezervátumba zárása, gyermekeik erőszakos elszakítása, a fehérek iskolájába kényszerítése, az, hogy az indiánokból megpróbáltak fehéreket csinálni manapság már (egyébként nagyon helyesen) szintén népirtásnak számít, de akkoriban ezt még az indiánokkal szimpatizáló fehérek többsége is üdvös dolognak tartotta.
Előzmény: Törölt nick (3413)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.11 0 0 3415

Egyébként erről az oldalról való:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Genocides_in_history

 

Minő meglepetés, benne van az Egyesült Államok is....

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.11 0 0 3414

Ezt a mondatot találtam egy Wiki-oldalon:

 

"Michno estimates 21,586 dead, wounded, and captured civilians and soldiers for the period of 1850–1890 alone.["

 

Szerintetek ez a Michno itt mire gondolt?

Az indiánusoknak volt ennyi a vesztesége vagy a fehéreknek?

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.10 0 0 3413
Szia Tibbie!

 

Készséggel elismerem, hogy az indiánok is követtek el attrocitásokat a fehér telepesek ellen, sőt sok indián háborúnak gyakorlatilag ez volt a kiváltó oka. Ugyanakkor véleményem szerint ilyen esetekben a fejlettebb vagy fejlettebbnek tartott kultúrának kellett volna bölcs önmérsékletet tanúsítani és nem egész falvak, törzsek kiirtásával reagálni szórványos gyilkosságokra. Az amerikaiak azonban, bár formailag a keresztyén, pontosabban a protestáns civilizáció prominens képviselői voltak, szemmel láthatólag nem bővelkedtek a könyörületesség keresztyéni erényének gyakorlásában. Sőt azt lehet mondani, hogy inkább az ószövetségi zsidók kegyetlen, bosszúálló szellemiségét gyakorolták az indiánokkal szembeni bánásmódban, mintsem az újszövetségi krisztusi könyörületességet….

Előzmény: tibb (3412)
tibb Creative Commons License 2010.03.08 0 0 3412
Annyit tennék hozzá a teljesség kedvéért, hogy a janákat nem az amerikai hadsereg irtotta ki szinte az utolsó szálig 1864-ben, mindössze néhány hónap leforgása alatt, hanem a "gárdisták", akik környékbeli bányászok, farmerek, de leginkább a a véresszájú kocsmai söpredék soraiból kerültek ki. Az indulatokat az korbácsolta fel, hogy 1863 júliusában indiánok elraboltak három fehér gyereket, akik közül kettőt megöltek, a harmadiknak végül sikerült megszöknie. Erre válaszul a gárdisták bosszút álltak: persze nem a az elkövetőkön, hanem a békés majdu és vintun indiánokon. A következő év augusztusában indiánok két fehér nőt gyilkoltak meg, ezután végképp elszabadult a pokol: decemberig a gárdisták megöltek 2-3000 jana indiánt, mindössze kb. 50 túlélő maradt (nem számítva a jahikat). 
Előzmény: Törölt nick (3410)
ouzo Creative Commons License 2010.03.08 0 0 3411
Igaz, az az, csak ahogy látom, elírtam: Dr. Saxton Pope.
A könyvet pedig le lehet tölteni , ha valakit érdekel az újkori íjászat eredete (ugyanis az angolok is Ishitől tanulták vissza a longbowzást..):

"A fehérek legelső letelepedése óta állandóak voltak az ellenségeskedések
és ennek eredménye volt, hogy a fehérek évente szerveztek expedíciókat a
Yana indiánok ellen, és ezek nagy számú indián lemészárlásával
végződtek.
A legutolsó nagy hadjárat 1872-ben volt, amikor a törzset éppen aratás
közben lepték meg. Ekkor a fehér fegyveresek olyan nagyszámú indiánt
öltek meg, hogy a terület elkárhozott volt a holtak tetemeitől. Pontos
beszámolót ezekről a napokról Wattermann újságjából nyerhetünk.
/American Archeology and Ethnology, 13. kötet, 2. szám./
Az egyik utolsó rajtaütéskor egy kis csapat Yana asszony és gyermek bújt
el egy barlangban. Megtalálták, és hidegvérrel leöldösték őket. A
csapat egyik tagja lakonikusan mondta, hogy revolverével loccsantotta ki
agyvelejüket, mert a karabély túlságosan bemocskolta volna a barlangot.
Így történt, hogy 2-3000 Yana indiánból mintegy tucatnyi menekült meg a
kiirtástól. Ezek is főleg öregek, asszonyok és gyerekek voltak. Ez a
maroknyi törzs a Deer Creek canyon áthatolhatatlan bozótjában és
vulkánikus sziklái között keresett menedéket. Itt elrejtőzve és
bujkálva éltek miként a vadállatok, távoltartva magukat a fehérektől,
mígnem teljesen elfeledkeztek létezésükről."
Előzmény: Törölt nick (3410)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.08 0 0 3410

Egyszerűen döbbenet. Ezért mondtam, hogy az ilyenek miatt az US-t nyugodtan felelősségre lehetne (kellene?) vonni népirtásért...

Volt egy Emory őrnagy nevű amerikai katonatiszt is, aki - azt hiszem, hogy az 1870-es években - teljes komolysággal egy törvénytervezetet nyújtott be a Kongressushoz, amelyben az Államok területén élő összes indián teljes  kiirtását javasolta. Szerencsére nem fogadták el.

 

A janákhoz meg még annyi kiegészítést, hogy volt egy Yahi (jahi) nevű altörzsük, amelynek utolsó élő tagjáról, Ishiről egy könyv is született, Ishi, az utolsó vadember címen.

Szomorú história ez.

Bár a hsz-eimől láthatjátok, hogy nem vagyok egy érzelgős ember, de ilyen történetek hallatán néha még nekem is könnybe lábadt a szemem....:((((

 

Előzmény: ouzo (3409)
ouzo Creative Commons License 2010.03.08 0 0 3409
Dr. Saxton Pose könyvében áll, amikor a jana törzs maradékát, főleg nőket és gyerekeket, egy barlangban kapták el. A tiszt saját szavai szerint a gyerekeket revolverrel lőtte főbe, hogy ne fröcsögjön annyira a barlangban a vér.
Előzmény: Törölt nick (3388)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.08 0 0 3408
Az bizony:-)
Előzmény: Törölt nick (3405)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.08 0 0 3407

"mert az apacsok még az 1880-as években is harcoltak."

 

Ez így kicsit sarkos, Nj!

Az igazság az, hogy az apacsok túlnyomó többsége az 1870-es évek közepétől békésen pengette az életét a rezervátumokon az amerikai katonák Springfield-puskáinak fenyegető árnyékában.

Csak néhány javíthatatlan lázadozó, mint Victorio, Heronímó, Nana, Tanana, Chato, Loco, Ulzana és Naiche folytatták pusztító portyáikat Arizona és Új-Mexikó déli határvidékén, míg aztán az amerikai és a mexikói hadsereg huzagolt csövű puskái le nem kaszabolták vagy megadásra nem kényszerítették valamennyit...

Előzmény: nj (3399)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 3406

A White River War az nem az volt, amikor egy jút harci csoport a környező magaslatokról tűz alá vette az amerikai hadsereg egyik alakulatát?

Több napon át tartották bekerítve őket, míg végül a néger lovasság néhány százada mentette ki őket szorult helyzetükből. Nem?

Előzmény: Törölt nick (3400)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 3405
Hüha, te aztán qrva kemény gyerek vagy:-)
Előzmény: Törölt nick (3402)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 3404

Robert M. Utley-Wilcomb E. Washburn: Indian wars.

Az 1620-as évektől 1891-ig tartó időszak összecsapásait írja le.

Szerintem nagyon jó könyv, csak nehéz beszerezni.

Előzmény: Törölt nick (3403)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.06 0 0 3403

Szia Herr General!

Pontosan melyik könyvről van szó?

Csak azért, mert  lehet, hogy beszerzem...

Előzmény: Törölt nick (3400)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.06 0 0 3402

No mi van, rajtam kívül senki sem akarja felelősségre vonni az Egyesült Államokat az indiánok kiirtásáért?

Féltek a csillagos-sávos lobogós szuperhatalomtól, ugye?

Gyáva nyulak:-)

 

Én egy másik topikban már az Oszmán Birodalmat, ill. annak jogutódját, a Török Köztársaságot is felelősségre vonattam a magyarországi török pusztításokért:-)

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.06 0 0 3401

Szevasz Lolamoon!

 

Attól függ mire gondolsz: a Lélekösvény nevű spirituális fejlesztési gyakorlatokra vagy a "lélekröptetés" nevű pejotista szertartásra?

Előzmény: Lolamoon (3385)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.02 0 0 3400
Szerencsére Utley és Washburn könyvében mindháromról szó van.
Előzmény: Galgadio (3398)
nj Creative Commons License 2010.03.02 0 0 3399

Ebben igazad van, de én eleve 1881-re tettem volna a fegyveres összetűzések végét, Sitting Bull miatt.

De persze csak az északi prériken, mert az apacsok még az 1880-as években is harcoltak.

Előzmény: Galgadio (3397)
Galgadio Creative Commons License 2010.03.01 0 0 3398
Érdekes különben, hogy ez a 3 "háború"  teljesen kimaradt Dee Brown korszakos jelentőségű könyvéből is...
Előzmény: Galgadio (3397)
Galgadio Creative Commons License 2010.03.01 0 0 3397

Szia Nj!

 

1878-1879-ben még távolról sem volt teljes béke az Északnyugaton.

Ha a lakota és északi csejenn konfliktusoktól el is tekintünk most, akkor is legalább három fegyveres indián konfliktus volt ebben a két évben, amik az amerikai történetírásban kiérdemelték a megtisztelő "War" - háború titulust:

 

1) The Bannock War - 1878

2) The Sheepeater War - 1879

3) The White River War - 1879.

 

Ez utóbbit hívják Ute War-nak, azaz jút háborúnak is, bár a jútoknak csak egy csoportja vett részt benne.

 

Ezekről hallottál már, NJ? 

Előzmény: nj (3394)
Galgadio Creative Commons License 2010.03.01 0 0 3396

Ez nagyon messzire vezetne...

Ennyi erővel akkor Spanyolországot és Portugáliát is elő kéne venni a dél- és közép-amerikai indiánok kiirtása miatt.

Ezenkívül nem nagyon vagyok a kollektív bűnösség elvének híve, a jenkik között is voltak olyanok - ha nem is sokan - akik felemelték a szavukat az őslakók kisemmizése és kiirtása ellen.

Előzmény: Törölt nick (3395)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.27 0 0 3395

Szevasztok!

 

Köszi a kiegészítéseket mindannyiótoknak.

 

Végigolvasva néhány témával foglalkozó könyvet meg ezt a topikot is, az jutott eszembe, hogy az Egyesült Államokat nem kéne beperelni népirtásért a hágai nemzetközi törvényszéken?

Bizonyíték van dögivel, szerintem megállna a vád.

Egy próbapert legalább megérne.

 

Ha már a MÁV-ot be lehetett perelni a holokausztban való közreműködésért....

 

No persze a jenkik biztos megmagyaráznának a bizonyítványt, hogy ők csak méltányos önvédelmi erőt alkalmaztak a gonosz, terrorista indián csoportok ellen....

Előzmény: sher99 (3386)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!