Keresés

Részletes keresés

ZedIzDead Creative Commons License 2001.09.18 0 0 898
Aszondom, amíg a metróalagútban is látni napszemüveges embert, nincs mitől félni...téli napsütésben meg végképp nincs, a tél amúgy is para, mert a hó marhára vetíti a szemedbe a fényt (nem tudom, hogy vajon az UV-t is?), a síelők is viselik. Egyébként én is csak napsütéses időben hordtam, akkor viszont szigorúan. Na jó, annyira azért nem kellett megerőltetnem magam, inkább alig vártam, hogy hordhassam :-) Ahogy mondani szokták, jól áll, mert takar a fejemből :-)

[ZedIzDead]

Pitzu Creative Commons License 2001.09.18 0 0 897
Bár én is tavasz elején csináltattam, de így viszont megvan az a hátránya, hogy egy nyáron nem tudsz strandolni, és az összes sporttevékenységedet csak napszecsóban végezheted.
Szerintem borult időben és esőben nem kell hordani. Téli napsütésben viszont kell, ami megint azt eredményezi, hogy furcsán néznek rád az emberek.
Én épp most törtem el az enyémet. Gondolkodom, hogy vegyek-e másikat. 26 évig megvoltam nélküle (hülyén nézett volna ki a másik tetején...), de mostanában jólesett viselni napos időben. Főleg vezetésnél.
Előzmény: Macika (896)
Macika Creative Commons License 2001.09.18 0 0 896
Jobb a békesség, érdemes végig hordani. Tavasz elején érdemes megcsináltatni, így szeptember végére kész is vagy a 6 hónappal. És szinte végig olyankor hordtál napszemüveget, amikor mások is.
Előzmény: Davibocs (895)
Davibocs Creative Commons License 2001.09.17 0 0 895
Sziasztok megint
Egy kérdésem lenne, hogy a napszemüveget elég napsütés esetén hordani vagy tök borult égnél (pl. eső) is fel kell venni?
Tehát átjön e az UV fény a felhőkön? (fizikából DAvi=0)
:)
Köszi
Huckleberry Finn Creative Commons License 2001.09.13 0 0 894
Köszönöm, szemdoktor! Szerencsére nem nekem van ez a problémám, hanem egy barátomnak. Választunk egy klinikát, már sejtem is, hogy melyiket.
Eddig ez a borzalom kötött le minket is.
Részvétem a terror áldozatainak.
Előzmény: szemdoktor (893)
szemdoktor Creative Commons License 2001.09.11 0 0 893
Huckleberry Finn részére: Ezt általánosságban nem tudom megválaszolni, válaszd ki valamelyik klinikát és végeztesd el a vizsgálatot. Bízom benne, hogy korrekt véleményt kapsz a kezelhetőségről. Hogy melyik klinikán számíthatsz megbízható véleményre, arról elvből nem nyilatkozom, ebben talán a topictársak tudnak neked segíteni.
rulezcsavo Creative Commons License 2001.09.09 0 0 892
Vagy menj az optik-med.hu pédzsre, viszonylag érthetően össze van szedve minden stuff.
Macika Creative Commons License 2001.09.08 0 0 891
Szerintem olvasgassál vissza a topicban, nagyon sok kérdésedre megkapod a választ, ha meg valamire mégsem, akkor ne tartsd magad vissza, kérdezzél!! :c)))
Előzmény: Campi (889)
Bőrsárkány Creative Commons License 2001.09.07 0 0 890
Nekem fél évig kellett csepegtetni, de már szerencsére nem kell :-) fél év elteltével a -3.75 és +4.5 ből az optikmedes Szakszóval élve 1-es és 0.9-es lett a szemem:-)
Előzmény: Lord Iffy (886)
Campi Creative Commons License 2001.09.07 0 0 889
Sziasztok!

Tudnatok 1 kis osszefoglalot irni nekem ezekrol a mutetekrol? Minuszos a szemem, es 3-as, 4-es.
Igazsag szerint abszolut nem felek magatol a mutettol, csak ugye nincs olyan ember aki mar mondjuk 40 eve lett volna mutve. Szoval hosszu tavon hogy zajlik a dolog? Ja es a piszkos anyagiakrol is ejthetnetek nehany szot.

Elore is koszonom.

caress Creative Commons License 2001.09.07 0 0 888
Mi a helyzet a tompalátokkal? Náluk is működik a lézeres műtét? (+ cilinderes dioptria)
Huckleberry Finn Creative Commons License 2001.09.07 0 0 887
Kösz, szemdoki a választ!
Úgy sem javasolod, hogy kisebbíteni a dioptriát, hogy ne kólásüvegtalp szemüveget kelljen hordani, hanem gyengébbet?
Előzmény: szemdoktor (885)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.07 0 0 886
én még csak olvasás szinten. elkezdtem az elejéről a topikot. majd szólok ha végeztem.:O))
de az lenne a kérdésem, hogy emlititek itt a csöpögtetést. ezt meddig kell? örök életünkben ezentúl vagy csak egy bizonyos ideig?

1x majd ha rászánom magam (anyagilag talán jövöőszre, lelkileg talán 20 év múlva.:O))) én is sasszemü leszek.

szemdoktor Creative Commons License 2001.09.07 0 0 885
Kedves Huckleberry Finn!
6-os cilinder érték esetén (függetlenül, hogy + vagy -) már nem javaslom a lézerkezelést.
Előzmény: Huckleberry Finn (882)
Macika Creative Commons License 2001.09.06 0 0 884
Nagyon örülök, hogy Te is beálltál a sasszeműek közé. :c)))

Annak meg különösen, ha én is segíthettem egy picit ebben.

Tartsd be a szabályokat, csöpögtess rendszeresen, és akkor nem lesz semmi komplikáció!

Előzmény: Davibocs (883)
Davibocs Creative Commons License 2001.09.06 0 0 883
Szia topic!
Én is beköszönök. Múlt héten én is áldozatául estem ennek a csúnya lézernek :)
Azóta már jol látok, közelre is, szoval semmi probléma (remélem). Még a három nap sem volt szörnyű, aludtam végig...
A topicban sok okosságot olvastam ez is hozzájárult a döntésemhez, utolag is köszi ezért (pl. Macikának)
Huckleberry Finn Creative Commons License 2001.09.06 0 0 882
Sziasztok!

Azt már látom, hogy nemigen kell félni a lézertől, mert legfeljebb szemüveget kell utána hordani, rosszabb nem történhet. De olyankor, amikor a cilinder 6 dioptria fölött van, akkor ez az új lézer azt is javítja?

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.03 0 0 881
Macika, szerintem teljesen jó dolgokat írtál eddig. Statisztikai átlagot nem tudok a pupilla max. méretével kapcsolatban, de itt az a lényeg, hogy a kezelt szaruhártyaátmérő nagyobb legyen, mint a pupilla max. átmérője, ami különböző fényviszonyok között természetesen előfordulhat, legtágabb nyilván sötétben. Az átlagosnál nagyobb pupillaátmérőjű embereknek ezért régen nem is végezték el a beavatkozást. A régen használt 5.5 mm átmérővel így is voltak gondok, több vizsgálat rámutatott hogy a lézerrel kezelt embereknek hiába 20/20 a látása normál fényben, egy részük félhományban rosszabbul lát. Részben emiatt megnövelték a kezelt felület átmérőjét, bár úgy hallottam, hogy a szürkületi látással kapcsolatos problémákat még mindig nem sikerült teljesen kiküszöbölni. Állítólag a sasszem kezelés ezen a problémán is javít. Mindenesetre szerintem aki sokat használja a szemét félhomályban, érdemesebb nagyobb kezelési átmerőt választania, bár ez a dioptriától is függ. Érdemes lenne egy szakmabelit megkérdezni erről.
Előzmény: Macika (878)
Macika Creative Commons License 2001.09.03 0 0 880
karcsú
Előzmény: Macika (879)
Macika Creative Commons License 2001.09.03 0 0 879
Kedves rigójános!

Leírtál még pár butaságot, ehhez képest eléggé kacsú a reakciód. Ennyi?

Előzmény: rigojanos (877)
Macika Creative Commons License 2001.09.03 0 0 878
Reficul

Tényleg nem hallottam ilyenről, pedig (lelkem rajta) tényleg nagyon sokat olvastam utána, konzultáltam aktív orvosokkal. Röstellem, hogy ilyen hibát vétettem, nem szokásom.

Mentségemre szolgáljon, hogy nem hiszem, hogy 1.000 emberből 1-2-nél több legyen, akinek 8 mm-hez közelítő pupillája legyen, ha csak nincs kitágítva szemcseppel. És hát rigójani barátunk nem a múltról, hanem a jelenről beszélt, tehát ezt az értéket kell figyelembe vennünk.

Ja, mégegy, rigójános ezt írta: „...illetve a pupilla atmeroje kizaro tenyezok lehetnek!!”

A szavaidból nem azt vettem ki, hogy kizáró tényező lenne, hanem csak bizonyos extrém esetekben nem nyújt tökéletes látást a kezelt szem, ugye?

Előzmény: Törölt nick (876)
rigojanos Creative Commons License 2001.09.02 0 0 877
Oops...

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.02 0 0 876
A pupilla átmérője teljesen közömbös a műtét végrehajthatósága és végeredménye szempontjából.

Bocs Macika, de a pupilla átmérője nem teljesen közömbös. Ugyanis ha a pupilla átmérője (sötétben) nagyobb, mint lézeres kezelés átmérője, akkor a szembe a nem kezelt, vagyis a régi törésmutatójú szaruhártyáról is érkezik fény, ami a gyakorlatban egy fénykör megjelenését eredményezi (és rosszabb látást). Vannak emberek, aki az átlagosnál nagyobb pupillával rendelkeznek, nekik csak nagyobb munkaátmérőjű lézerrel lehet elvégezni a beavatkozást. Régen 5.5 mm volt az átlagos, az újabb lézerek 8 mm-ig is fel tudnak menni. Azt hiszem még nem írták itt le korábban, hogy előnyösebb nagyobb átmérőben elvégeztetni a beavatkozást, mert az jobb látást eredményez szürkületkor és sötétben. Nappali fényben persze nincs különbség.

Egyébként igazad van.

Előzmény: Macika (867)
Macika Creative Commons License 2001.08.31 0 0 875
Ennyi?????

Hány szem, hányszor, vagy valami ilyesmi?????

Előzmény: rigojanos (874)
rigojanos Creative Commons License 2001.08.31 0 0 874
Valium!

Előzmény: Macika (872)
Macika Creative Commons License 2001.08.31 0 0 873
Nézd, az én véleményem az, hogy ha 10 évig tökéletesen látsz, akkor már vastagon megérte a dolog.

Óhatatlan ugyanis, hogy a korral jövő (45 körül már jelentkező) időskori távollátás megjelenjen.
Nekem is azt diagnosztizálták, hogy 10-12 évem van még (35 vagyok) így, olvasószemüveg nélkül. Viszont rövidlátó nagy valószínűséggel már nem leszek, amíg élek!!!

Szerintem vágj bele!

Ja, kiadványszerkesztéssel foglalkozom, napi 10-12 órát is ülök a számítógép előtt, és semmi problémám nincs a látásommal. Persze még „csak” 16 hónapja volt a beavatkozás, de azért az biztató, hogy semmi nem változott azóta.

Előzmény: radir2 (863)
Macika Creative Commons License 2001.08.31 0 0 872
>>> ... Gyakran felidegesitheted magad....

Áááá, szerencsére nem sűrűn találkozom ilyen emberekkel. :c)))

Talán kezdjük ott, hogy ez nem műtét (a szó klasszikus értelmében). Csak felhívnám a figyelmedet, hogy vannak országok (nem Magyarországra gondolok!), ahol nagy bevásárlóközpontok földszintjén végzik el az ilyen pár perces beavatkozásokat.

>>> ... szandekosan figyelmen kivul hagyva elvegzi az ebben az esetben nagyon is rizikos mutetet.

Erős sejtés kezd motoszkálni bennem: Te nem a lézeres kezelésről beszélsz egész idő alatt, hanem az orosz rulettről, a radiális keratotómiáról. Merthogy ott iszonyatosan fontos, hogy megvan-e bizonyos vastagságú a cornea, ui. közel a 2/3-részét bemetszik és sohasem gyógyul sejtszinten. A szemet ért kisebb ütés esetén is gyönyörűen hasad végig a vágás mentén.

De ezt felejtsük el gyorsan, az Optik-Mednél pl. SOHASEM végeztek bemetszéses eljárást.

>>> ...Orulok, ha te meg ilyenrol nem hallottal, vagy olyan pacienssel nem talalkoztal, akinek pontosan ezert ment tonkre a szeme egy ilyen mutet utan.

Ellentétben Veled, aki csupa ilyenekkel találkozott, csak most beszél általánosságban a dolgokról, mert nem jut eszébe semmi konkrétum. Szóval példákat szeretnék, édes Úr!

>>> ...Jobb felni, mint megijedni....

Ez így, ebben a formában igaz, de ha mindenki félne, akkor még mindig a fán csücsülnénk, mert félő lenne, hogy lemászás közben leesnénk, és megütnénk magunkat.

>>> ... Te peldaul meg tudnad mondani hirtelen, hogy pontosan milyen lehet a minimum, illetve a maximum vastagsaga a corneanak egy ilyen mutet eseten?

Ne haragudj, de nem áll jó Neked ez a fajta tudományoskodás. Mi az, hogy a cornea maximum vastagsága?? Ilyen nincs!!!!
Van egy cornea minimum vastagság (direkt nem olvastam utána, fejből mondom), ha jól emlékszem 400-450 mikrométer, aminél, vagy az alatt NEM VÉGZIK EL a műtétet, még ha kilóra akarod megvenni az orvosokat, akkor sem!!!

>>> ...Az pedig ritkan fordul elo (nem tudom, a te informacioid honnan szarmaznak), hogy szem, illetve fulmutetet egyszerre hajtanak vegre mindket oldalon...

Hát nézzük csak. Veled ellentétben én vettem a fáradságot, hogy utánaolvassak a dolgoknak, mielőtt leírnék valamit.
Azon kívül jogosulatlan előnyöm van, ui. bő két évig tanulmányoztam igen behatóan a szem fénytörési hibáit ill. annak bemetszéses ill. lézeres úton történő korrigálását.
Még azon kívül tudtam (ma is tudom) használni az Internet nyújtotta keresés lehetőségeit, valamint kiválóan tudtam használni az e témában begyűjthető több ezer oldal (interneten közzétett) tanulmányt. Nyelvi akadály valószínüleg Nálad sem lenne, hiszen szinte mindegyik angolul, ritkább esetben németül van, azt a pár latin szót pedig ki lehet szótárazni, ha veszed a fáradságot, a második-harmadik előfordulás után meg már úgy is megjegyezted a jelentését...

És hogy honnan vannak még az információim? 2000. áprilisában rajtam is elvégezte a beavatkozást egy nagyon kedves szemorvos ismerősöm az Optik-Med-nél.

Egyébként nem vagyok ideges.
Némi ingerültség akkor szokott urrá lenni rajtam, amikor valaki úgy kezdi el szajkózni a saját vélt igazát, hogy elfelejtett meggyőződni arról, hogy hányadán is áll a véleményének igazságtartalmával.

Előzmény: rigojanos (869)
optika.hu Creative Commons License 2001.08.30 0 0 871
Nem akarok nagyon önreklámot csinálni, de Ezt a cikket el kéne olvasni a látásjavító műtétekről, illetve ezt a Sasszem kezelésről (ez utóbbi egy picit marketing, de igaz).
Aztán a fölösleges veszekedésnek vége is volna.
rigojanos Creative Commons License 2001.08.30 0 0 870
A pupilla dolognak utananezek, lehet hogy rosszul forditottam le a fejemben, amit olvastam, es igy ragadt meg. De abban biztos vagyok, hogy ket dolgot vesznek elsosorban figyelembe. Az egyik a cornea, a masik a ... Utananezek.
Előzmény: rigojanos (869)
rigojanos Creative Commons License 2001.08.30 0 0 869
Szemelyes sertesnek veszed, ha nem ertesz egyet azzal, amit masok mondanak? Gyakran felidegesitheted magad....

Az informacioim szemorvostol szarmaznak. Termeszetesen minden valamire valo orvos a cornea vastagsaganak meghatarozasaval kezdi a vizsgalatot egy olyan paciensnel, aki ezt a mutete szeretne. DE. Nagyon sok felelotlen orvos van, aki meg ha ezt meg is teszi, az nem megfelelo eredmenyt szandekosan figyelmen kivul hagyva elvegzi az ebben az esetben nagyon is rizikos mutetet. Ezek az "orvosok" minden utcarol betero rovidlatot megprobalnak rabeszelni csupan azert nem, mert minel tobb mutetet szeretnenek letudni, hiszen az annyiszor x osszeget jelent. Orulok, ha te meg ilyenrol nem hallottal, vagy olyan pacienssel nem talalkoztal, akinek pontosan ezert ment tonkre a szeme egy ilyen mutet utan.

Jobb felni, mint megijedni. Hiszen a legtobb emberben fel sem merulne, hogy a cornea vastagsaganak koze lehet ahhoz, hogy megfeleo paciens-e erre a mutetre. Tehat azt sem tartana furcsanak, ha egy orvos ezt a vizsgalatot kihagyna, vagy nem megfelelo eredmeny ellenere elvegezne a mutetet. Te peldaul meg tudnad mondani hirtelen, hogy pontosan milyen lehet a minimum, illetve a maximum vastagsaga a corneanak egy ilyen mutet eseten?

Az pedig ritkan fordul elo (nem tudom, a te informacioid honnan szarmaznak), hogy szem, illetve fulmutetet egyszerre hajtanak vegre mindket oldalon. A komplikacio mindig benne van a pakliban.

Ne idegesitsd fel magad. Mi marad a kozlekedesi dugokra? :)

Előzmény: Macika (867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!