Mikor születtem nem kaptam elég oxigént, vagyis nehezebben mozgok mint mások, hamarabb elfáradok, inkább ülök, a végtagjaim eléggé feszesek. Nagy vonalakban...
Az hogy KELL meg kellene az egy dolog... Viszont koránt sem úgy van... Sőt...
Sok szállodában például van lift, de nem akadálymentesített...
Van olyan például aki csak kerekesszékkel tud közlekedni a szobák ajtaján a kerekesszék nem fér be...
A legtöbb ilyen hely zuhanykabinnal vagy káddal van felszerelve de nincs akadálymentesítve.
Úgy hogy az hogy KELL az édes kevés... Sok minden KELL ebbe az országba, és nincs és nem is lesz.
Tv307 nem nem. :) Nem én vagyok. Aki beült velük ő a Péter. Hallgat Péter.
Egész közel a Német határhoz Dániában egy hatalmas szupermarket van, melynek neve "Fleggaard", ahol mindent meg lehet vásárolni, amit csak el lehet képzelni; "Gummi Bear" babák, borok, furgonok, ipari szappanok, minden 30 %-kal olcsóbban, mint a rendes forgalmi áron.
Ezt az áruházat egy "Costco" nevű dán cég hozta létre annak érdekében, hogy megkerüljék a német adóhatóságot.
Az akció indítása érdekében több mint 100 ejtőernyős nő szabadesésben, kéz a kézben alkotott egy akrobatikus képet
"SIEMENS WASHING MACHINE ONLY ? 269", vagyis "Siemens mosógép csak 269 ?" kirajzolva.
Az akción a hirdetés azt mondja: "Csak a határnál" (nyilvánvaló utalás a német határra).
Dániában nem volt egy ember sem, aki ne látta volna, és akinek nem tetszett volna ez a nagy meglepetés annak érdekében, hogy befolyásolja a nézőket, főleg a férfiakat. (Közvetítette a TV is).
A következő linkre kattintva látni lehet minden idők egyik legjobb reklámját:
Igaz, még mindig nem kamionozok, de már vágom a centit :D. A korombeliek értik ezt. 40 vagyok, tavaly kaptam az OFA kínálta lehetőségen. Előzmények: valamikor még a szocializmusban választottam pályát, gyerekkorom óta vonzottak a kamionméretű és attól nagyobb járművek. Azt gondoltam okos leszek, vasutas szakma, mozdonyvezetés, ha úgy adódik könnyebb a közútra átnyergelni. Az elképzelés nem volt rossz, csak a megvalósítást kicsit elcsesztem, így vasutas se lettem, meg "sofőr" sem. A seregben nem sikerült jogsit szereznem, mert akkor a szemüveg kizáró ok volt (igazából nem volt jó hátszelem, az öcsémnek sikerült szemüveggel is 2 évvel később, ami poén, van C-D kategóriája és nem akar sofőrködni...) Mindig mocorgott bennem, de annyit sose kerestem, hogy viszonylag normálisan élve összespóroljam a jogsira valót.
Olvasgatom itt az orvosi vizsgálattal kapcsolatos írásokat.
Nekem az a véleményem,hogy nem igazán ér sokat az egész.A vizsgálatból az derül ki,hogy azon a napon mikor vizsgáltak alkalmas vagy a vezetésre.Megkapod az engedélyt 3-5 évre ki mennyire.
De az nem jelenti azt hogy az a egészségi állapot fenn áll 3-5 évig.
Ha valami bajod van elmész körzeti dokihoz,kivizsgálnak találnak valamit,jó esetbe meggyógyítanak.Ki ír táppénzre addig nem dolgozol nem vezetsz.
Tehát folyamatosan orvosi felügyelet alatt vagy ha úgy nézzük.Kár ezt szerintem egy napra kihegyezni.Azon az egy napon Te legyél a Mak-Marci.
Nem kell ezzel egyet érteni ez csak az én véleményem.
Sziasztok :) Szép napot :) Kinek hogy indult a kamionozás? :) Már úgy értve hogy mindig kamionozni akartatok? Családi vonás? A pénz miatt muszáj volt? Vagy csak úgy jött? Vagy bármi más?
Mióta kamionoztok? Minek a hatására kezdtétek el? Letennétek e a kulcsot és a kamiont?
2. Van itt köztetek olyan akinek vannak kamionos márka jelzésű cuccai, vagy nyert már ilyeneket?
3. Sok helyen olvasom hogy a kamionozáson belül az autószállító meló a legnehezebb. Mi a véleményetek erről?
Ui: Gyurma,Angenger001( remélem jól írom a neved) Nyugodtan felvehetitek velem a kapcsolatot emailbe-n, persze bárki más is. :)
Este rövid vizsgálatok (semmi labor) majd lefekszel egyedül egy szobában.
Jön a nővérke és bedrótoz.
De nagyon.
Tényleg.
Saccperkábé 40 db tapaszt,drótot, érzékelőt tesz rád.
Nem vicc.
Tényleg annyit.
Majd elalszol.
"
Na egy ilyen vizsgálatra én szerintem alkalmatlan vagyok:
1. 90%, hogy egyáltalán nem tudnék egy ilyen helyzetben elaludni és végigvirrasztanám az egészet
2. össze vissza forgolódok alvás közben is, de amíg el nem alszom, gyakorlatilag alig tudok mozdulatlan maradni, mert hol ez viszket, hol ott nyom, hol kell a takaró, hol nem, meleg van, hideg van stb...
Amúgy egyáltalán nem horkolok, de én anélkül is megoldom magamnak, hogy néha (2-3 havonta egyszer) halálfélelemben ébresszen a szervezetem. Nem tudom más szokott-e így járni, én néha arra ébredek, hogy irtózatos módon félrenyeltem és gyakorlatilag nem bírok levegőt venni, mert annyira mellément a nyálam. Ilyenkor kb 10 másodperc kell ahhoz, míg lenyugszom, további 10 mire rászánom magam (illetve a levegőhiány már rákényszerít), hogy iszonyat lassan magamba szívja egy kis levegőt, amivel utána ki tudom köhögni magam. Mikor elkezdődött ez a jelenség durva halálfélelmem volt, hogy ott helyben megfulladok, mára egész nyugodtan tudom kezelni, hogy fél percig azon agyalok, hogy na most vajon sikerül a művelet vagy sem. :)
. A háziorvosok feladata a leginkább veszélyeztetett, középkorú (4065 éves) férfiak alaposabb szűrése. Figyelmeztető jelek a túlsúly, a horkolás, a magas vérnyomás, szívelégtelenségek, amelyek esetén az ún. brüsszeli kérdőív kitöltetésével erősítheti meg a gyanúját az orvos.
A gyanú igazolására az alvási folyamatot vizsgáló mobilegységet kell kölcsönöznie a jogosítványra várónak. Az eszközt nem finanszírozza az OEP, így mindenkinek saját zsebből kell fizetnie a használatért. Ugyanakkor ha a teszt megállapítja, hogy a páciens alvási zavarban szenved, a gyógyítás számláit már az egészségügy finanszírozza. Akinél alvási apnoés problémát találnak, jogosítványa meghosszabbításához háromévente kell felülvizsgálaton részt vennie írja a hvg.hu.
Ez tényleg így van.Egy kollégám volt így és a felesége ment az orvoshoz mielőtt lejárt a jogsija.Elmondta a dokinak a gondját így tüzetesebben lett megvizsgálva az ember.Két hónapig kezelték a honvéd kórházba majd egy hónap otthon.Az illető 60 éves,most olyan mint 30 évesen. Nagy változáson ment át.A javára.
De egy kamionos baráti véleménycserés fórumon - ha nem nagy munka - ne külvárosi kocsmák stílusa honosodjon már meg, a negyedik sör+unicum együttes utáni tájszólásban.
Minden rendelkezés, jogszabály annyit ér amennyit betartanak belőle, betarthatnak belőle.
Ha a Tiszántúlon most van (példa) egy 15 ágyas alváslabor, akkor az 220 munkanappal számolva 3300 fő a teljes Tiszántúlra, sok megyére együtt.
Ennek az éves kapacitásnak a harmada lehet/mehet a jogsisokra.
Talán.
Vagy annyi se.
Több vizsgálat kell(ene) a jogsisoknak?
Igen.
Akkor megkapja a hosszabbítást vizsgálat nélkül és majd kap egy bejegyzést, kiegészítést, hogy a kiegészítő papírocskájával, igazolványával, akármilyével csak addig vezethet, amíg sorra nem kerül az alváslaborban.
Ezt észre lehet venni, ha valaki ilyen melletted. Hallod, hogy lélegzik, aztán egyszer csak nem. Először azt hiszed, csak elcsendesedve alszik, de aztán x idő múlva sóhajt vagy horkant egy hatalmasat, és újra hangosan lélegzik. 1-2 ilyen kör után már rettegsz, mert tudod, hogy kihagy a légzése, és akkor megint kihagy, számolod a másodperceket, és biztosra veszed, hogy most már tényleg meghalt, amikor újra felsóhajt. Talán viccesen hangzik, de élőben rohadt szar, folyton azt hinni, hogy na most tutira meghalt melletted, te meg nem tettél semmit, mert úgyis mindjárt lélegzik tovább.
Az a lényeg, hogy vannak emberek, akik ha alszanak, annyira elernyed a nemtommilyük a torkukban, hogy amikor elmélyülne az alvás, elakad a lélegzet. Ekkor a szervezet stresszhelyzetbe kerül, végül a delikvens vesz egy hatalmas levegőt, és lélegzik tovább, mert kikerül a mélyebb alvási szakaszból. Aztán ahogy mélyülne az alvás, minden kezdődik elölről.
Így egyrészt az ilyen ember sosem alszik mélyen, másrészt az egész szervezet vészkészültségbe van, mintha folyamatosan fulladozna víz alatt. Lényegében az ilyen ember fáradtabban ébred, mint amikor lefeküdt, és úgy is van egész nap, mintha egész éjjel nem aludt volna.
Nekem előző helyen konkrétan volt ilyen apnoés vagy milyen kollégám, éjjel nem lehetett mellette megmaradni, úgy horkolt, kivéve 2-3 percenként 1 perc csöndet. Amikor nem vett levegőt.
Panaszkodott is, hogy ha nem hallgat full hangerőn zenét vagy nem telefonál, elalszik vezetés közben.
Na az ilyenek miatt kellene ez a vizsgálat, de sajnos épp ő lesz az, aki hazudik a háziorvosnál a tesztben, és sosem jut el a vizsgálatig.
Amikor a háziorvosnál a jogsi hosszabítást intéztem akkor ott a kezembe nyomtak egy kb 20 kérdésből álló tesztet az alvási szokásaimról. A doki a kiértékelésekor ha úgy látja szarul alszól akkor küld el ilyen vizsgálatra szerintem. Ezt a tesztet 3-éve is csinálták velem.
Az is nagyon érdekes, hogy több millióan, hogy mennek el a 4 helyre. Főleg akiknek 2, illetve 3 évenként kell mennie.
Nem érem fel ésszel, de én egy csökkent gondolkodású medvebocs vagyok. :-)
Az egészségügynek annyira kevés most a kapacitása, hogy anyu 73 évesen 1/2,9-re odament időpontra a Kékgolyóba és 3/4,14-kor jött el. Abból a felét állva, mert most látta csak, hogy horgászszéket kell vinni. És étlen-szomjan.
MRI ugyanez. Örülsz, ha az utolsó metrót eléred, ha késő délutánra van időpontod! :-(
Ez volt az én bánatom, hogy hogy leszünk vizsgálva a gyakorlatban.
Nem az, hogy bef*stam a vizsgálattól. :-(
Hely, idő, procedúra, munkáltató hozzáállása, stb.
Na, ma nem volt időm irni. Bár nekem szólt a kérdés, Trizs válaszolt rá, ami nem baj, mert nekem fogalmam se nincsen erről az egészről. Kb. Full betarthatatlan, szóval szerintem nem lesz belőle semmi.
Slayerrel meg ne törődj. Már meggyanusítottam, hogy részegen ír, de nem. Belefáradtam, vagy Adamsky, vagy mi a túró a mostani neved, te se foglalkozz vele, általában össze vissza ír mindent. Úgyis eltűnik majd.
vicces, nekem is ma volt tárgyalásom.... és megítélték újra azt amit kértem :DD
majd megint megy feljebb aztán visszautalják az ügyet megint elsőfokra..
szegény asszonykámat sajnáltam... nagyon felkészülten ment, hátha végre az ellen megjelenik:D de hoppon maradt.. pedig hogy fogadkozott, így meg úgy földbe döngöli az ellent:DD
2012-től megy a per.. és az én ügyem egy pofonegyszerű ügy...
én nálam a hosszabitás ugy ment , aszony szolt a dokinak mikor jöjjek.. hazamentem, elmentem, kiperkáltam a manit, megirta, hogy tökéletes vagyok, és másnap már be is adtam az okmányirodába a kérelmet, hogy ugyanmár hosszabitsák meg a jogsit
ha akarod irok egy egyértelmü példát, hogy ez az alvászavar vizsgálat csak egy hülyeség, semmi értelme.
tipikus magyar mentalitás, hozzunk egy rendeletett iroasztal mögül, mert onnan könnyü okoskodni.
Szerintem nem szűkséges nekem, de általában az ember nem tudja magáról.
Volt tavaly egy nagyon átható önkéntes vizsgálatom, ahol a Semmelweis-ről végeztek vizsgálatot orvosok. Az is negatív lett.
Én azért tettem fel a kérdést, mert ki tudja, hogy van-e ilyen bajom és ha az orvosom beutal, az több hónap. ( A rákos betegek és egyéb műtétre váróknak is annyi. Ezt is családi tapasztalatból tudom sajnos.)
És ez a kérdés, hogy mennyivel előtte, ha kell.
Egyből ugrik a következő kérdés, hogy a munkaadó, főleg, ha mászek, úgy-e, kötelezve van-e, hogy elengedjen a munkából.
Aztán meg, mivel a születésnapi dátumhoz közel kell hosszabítani, akkor ezt a vizsgálati eredményt is vinni kell.
Ésatöbbi, ésatöbbi.
Sajna az a helyzet, hogy ez sehol, máshol nem gyakorlat, viszont itthon meg, ha kell, akkor nagyon nem egyszerű a feltétel.
Én ezért tudakozódtam.
Remélem, mire mennem kell, addigra kisimul ez is. :-)
Természetesen , nekünk hivatásos GKV seknek nem a házi orvoshoz kel menni .
Munkaegészségügy szakorvosi rendelő végzi , Egyszerű az egész .
Mégy a jogsit csináltatni , és szólsz a dokinak ha ő nem küld , hogy kérnél egy ilyen vizsgálatot .
Én márciusba kértem augusztusra kaptam időpontot .
Lehet ezt a rendelkezést szidni , de pld a kóros horkolást és egyéb betegségeket kitudják szűrni .
Trizs amit le írt részben igaz .
Maga az agyhalál nagyon ritka esetben következhet be .
Alvás folyamata több fázisból áll .
Első az alap amikor elkezd a test elernyedni el lazulni .
Itt még könnyü felébredni . Ez történik akkor ha várakozol hosszú ideig egy fel le rakón .
És be bólintól , aztán rád verik az ajtót hogy mehetsz a rámpára . inditasz és oda állsz .
Következő fázis a rem alvás na ez a tápáláló mély alvás viszont amikor horkolsz ez kimarad .
Mivel a biológiai óránk úgy működik , hogy éjjel alszunk , és van egy szakasz amikor méregtelenit a szervezet ez éjfél és hajnal 3 óráig tart .
Azt szokták mondani hogy a legtöbb ember ilyenkor hal meg , azért mert ilyenkor a leglasubb a szervezet .
Régebben azt mondták az éjszakai müszakban dolgozokra hogy hosszú életet fognak élni mert éjjel ébren vannak .
A hajnal 3-5 óráig tartó szakasz már ébredő szakasznak hívjuk .
Ha a rem alvást nyugodtan horkolás nélkül át tudtad aludni akkor ,
Teljesen kipihenten tudunk felébredni .
Az a ritkán előforduló agyhalál , ugy következik be , hogy maga a vegetatív idegrendszer nem tudja ébreszteni a szervezetet .
Viszont ez már súlyos betegeknél fordul elő .
Nyilván hogy a kóros horkolásközben van hogy kimaradhat akár több másodpercre de akár percre is a levegő vétel ami az agysejtek pusztulásához is vezet .
Ez ugyan olyan mint amit az alcohol tesz az agysejtekkel .
Viszont ebbe belehalni nem lehet hisz az említett vegetatív idegrendszer feladata hogy vissza állítsa a rendes alvást vagy ébresszen .
Amire kel is ez a vizsgálat , az pedig annál is jóval veszélyesebb, betegség a szív fibrilácíós zavarok előfordulása .
Valószinüleg már tapasztaltátok ti is , hogy akár éjjel arra ébredsz hogy szaporán ver a szíved vagy úgy érzed hogy össze vissza .
Na ilyenkor fibrilál , ami azt jelenti hogy olyan érzeted van hogy áll a sziv sokaknál ez halálfélelmet okoz , szintén a vegetatív idegrendszer ébreszt .
Ez nagyon veszélyes , Ha ilyen van azonnal orvoshoz kel fordulni , kardiológus kitudja szűrni .
És ez nagyon szorosan össze függ a horkolással alvászavarral .
Nekem ugy történt a vizsgálat , este hatra kelet menni Debrecenbe a klinikára , kaptam egy sapkát az tele volt elektródákkal .
Lefeküdtem az ágyra mondta a doki probáljak aludni , elaludtam reggel ébresztettek , egy hét múlva megkaptam az eredményt .
Minden jó volt üzem orvos kiértékelte igazolás és ennyi .
Megmondom őszintén , már rég szigorítani kelet volna mert max egy sima látás vizsgálat van csak , esetleg egy vérnyomás , közben meg hivatásos gépkocsivezetők vagyunk nem egy sima úrvezetők .
Pro és kontra viszont Nagyon kicsi a vizsgáló kapacitás kellene minden megyébe minden kórházba , igy ez is el lesz majd odázva mint a vastagbél vagy a prosztata rák szűrés , talán már az idén kötelező lesz az is .
Családban három orvos is van , és elmondják hogy nagyon sok az agyvérzésen át esett beteg aki vissza mert ülni buszra vagy kamionra mert nem lett bevonva a jogsi .
Ez nagy hanyagság és általában nem is mondja meg a beteg hogy rendelkezik e jogosítvánnyal .
Munka alkalmassági vizsgálatnál meg hiába kérdezi ki az orvos milyen betegségei voltak elhallgatják .
Köszönöm szépen! :-) Nincs problémám és még sok orvosim van. II. csop. Nem azért kérdeztem, mert gond van, hanem azért, mert minden napra tesznek valamit az asztalra!
Ma reggel ezzel kezdett a startlap. 38% orvos tartja be azt a rendeletet, hogy vizsgálatra küld.
Gondolom kitöltesz egy kérdőívet. Horkol? Nem-( hazudod) Hányszor ébred fel?Jól alszik?Kipihenten ébred?-Dohányital?nem -hazudod-kövér? Behúzod a hasad ha meg problem van majd kiszednek az árokból meg leü
Előbbre hozták a tárgyalást,ma lett vége.55000 ft-kezdődött 710000 lett a vége.Bátran állítom hogyha a munkáltatóddal gondod van és nem tudsz megegyezni vele,munkaügyi bíróságra kell menni.De csak akkor, ha teljesen biztos hogy becsületesen végezted a munkádat. Olyan számításokat is végeztek amiről nem is tudtam.De ez már könyvelési dolog. Szóval nyertem.
Te tudsz valamit erről az alvászavar tesztről, vagy vizsgálatról?
------------
Igen tudok.
Már részt vettem háromszor.
1./ Rendkívül kicsi az országos kapacitás. az egész országban 3-4 alvászavar központ van.
Több hónapos az előjegyzés.
2./ Nem a jogosítvány meghosszabításokra épült ki a rendszer, azt nem is bírná.
3./ Aki kitalálta a jogsisokra, annak fogalma sincs arról, hogyan zajlik, mennyi időt vesz igénybe egy vizsgálat.
4./ Elsősorban a kövér, nagyon horkoló embereknek van ez. Nem az a baj, hogy horkolnak, az azoknak baj akivel egy szobában alszanak, hanem az, hogy a horkolás közben, néha-néha teljességgel kimarad a lélegzet és megszűnik az agy vérellátása.
Mondjuk ez egy viszonylag kegyes halál, mert ha az agy vérellátása megszűnik 1-2 percre is, akkor előfordulhat az agyhalál. Azaz életben maradsz, egy ágyon fekve, de teljes a tudatvesztés, esetleg teljes lebénulás, stb.
Ezt próbálják megelőzni.
A vizsgálaról:
Vársz.
Vársz.
Vársz.
Kb. 60-120 napot.
Végre sorra kerülsz.
Este kb. 8-ra kell bemenni és másnap délben szabadulsz.
(kb. 10-15 szobában, 10-15 beteg van egyszerre egy éjszaka)
Este rövid vizsgálatok (semmi labor) majd lefekszel egyedül egy szobában.
Jön a nővérke és bedrótoz.
De nagyon.
Tényleg.
Saccperkábé 40 db tapaszt,drótot, érzékelőt tesz rád.
Nem vicc.
Tényleg annyit.
Majd elalszol.
Reggel ébredsz és iszkiri a WC-re mert ugye egész éjszaka mozdulatlan voltál, esélyed se volt kimenni.
Reggeli fürdőszoba rutin (hadsereg módra) után jön az unalom.
Vársz.
Vársz.
Megiszod a szolgálati kávédat, kiolvasod az újságot, már mindenkiről tudod hány macskája, unokája van, mikor volt utoljára spanyolba, stb.
Végre hívatnak.
Doktornéni vizsgál.
Füled-farkad hossza,.
Életmódod.
Kitöltesz 20-30 oldalas teszteket.
Az esetek 10%-ban gyógyszeres kezelés jön.
Az esetek 80%-ban jön az alvó készülék.
Az esetek 10%-ban jön a műtét.
Kapsz kézhez egy paksaméta leletet saját magadról.
Otthon elkuncoghatsz - ha értesz hozzá - saját alvásodon.
Mindent megmutatnak az ábrák.
Mikor, hogy aludtál?
Kire gondoltál, mit akartál vele csinálni?
Na jó, ez utóbbit nem.
Délelőtt kb. 11-12 körül végre kilépsz, mehetsz haza.
-----------------------------------------
Van vagy 2 millió (??) vagy csak 1,5 millió 50 éven felüli jogosítvánnyal rendelkező.
Aki elrendelte, hogy ilyet csináltasson a háziorvos jogsi érvényesítéskor nem tud számolni.
Te tudsz valamit erről az alvászavar tesztről, vagy vizsgálatról?
Mondjuk nekem még sokára lesz hosszabbítás, de azért jó tudni, hogyan megy a vizsgálat.
Be kell feküdni, vagy otthon? És mi van, ha bukta? Ha bukta, lehet-e, kezelni és utána vezetni? Stb.
Terjeng itt mindenféle mende-monda, de jó lenne valami fixet tudni.
2015 óta kellene csinálni ezt a tesztet, de állítólag nagyon kevés orvos csinálja.
Azt is megemlítik, hogy csak pénz lehúzás. Meg olyat is mondanak, hogy a fél ország nem vezethetne.
Én meg azt mondom, a mindennapi cikkeket olvasva, hogy rengeteg dologgal riogatják az embereket és nem tárgyilagosan informálnak, gerjesztve egy bizonyos aggódást.
Bár még mindig nem sikerült beraknom, amit akartam.
A filmben a következő történik.
Egyik sofőr dudál, mert lejárt az ideje, erre a másik kijön a pricsről és vált menet közben, majd elszundít mindkettő. De egyszer csak felriadnak, mert folyamatos kürtszót hallanak és mellettük egy kamionos úgy előz, hogy a kormányra van rádőlve és úgy alszik
Nem tudom betenni sajnos, de az oldalon, amit linkeltem, tartalmazza. :-)
Sziasztok :) Szép estér :) Nos, mivel tegnap este hamar elaludtam, ezért most jön a beszámoló.
Először is Köszönöm szépen Anfanger001! :) Hát az az igazság hogy jól hangzik jól hangzik, viszont nem vagyok még olyan merész és bátor hogy több napot bevállaljak, perpillanat jelenleg, de idővel lehet ez megváltozik. Még nem tudom, butaságokat pedig nem szeretnék mondani. Köszönöm szépen megtisztelő. :)
Reggel 8 kor indultunk. Végig beszélgettük az egész utat oda és vissza is, szinte az összes kamion márkáról,sokmindenről, élveztem annak ellenére is hogy odafelé köd volt és elég nyálkás idő végig. :) De ezt persze, csak az tudja elképzelni és átélni aki benne van és ilyen beállítottságú. Minden eszméletlenül jó volt. Néha azért elkeserít hogy én a mozgássérültségem miatt nem ülhetek mögé, de hamar el is hessegetem. :) Visszafelé megszólalt a CB Rádió.. Hát el kell mondjam érdekes egy kütyü... van amit értettem valamit nem, akárhogy hegyeztem a fülem, és figyeltem, csak darabokat :) Sofőr azt mondta hogy egy idő után rá áll az ember füle :) Biztosan :) Végig beszélgettünk és poénkodtunk. Annyira végig fényképeztem az egész utat hogy észre sem vettem hogy 2 másodperces videókat csinálok :D
Nagyon jól éreztem magam. :) Odafelé is, és visszafelé is. :) Egy piros MAN-nal voltunk ami Billencs volt. Bár én sosem teszek különmbbséget a variációk között kamion kamion az életérzés és az élmény ugyanaz. :) Facebookon már megkaptam hogy nem kamion, hanem szabadon választható talicska, na de hát vannak ilyen embereik is. :)
Hosszú órákig írhatnék, lényeg a lényeg eszméletlenül jó volt. Leírhatatlan az tudja aki benne van. Tudom tudom, vannak árnyoldalai is.. Magány,büntetések, stb stb stb.
Sosem értettem pl azokat az embereket akiknek például megadatik hogy szép helyeken nemzetköziznek és nem száll ki a kamionból hanem laptopozik,netezik, meg az ég tudja mit csinál állandóan.
Mások meg 100 ezreket meg milliókat adnak vagy adnának az ilyen utakért. Én még soha nem jártam külföldön sehol Szabolcs, Hajdú, és Borsod megyében mozgok, a 22 évem alatt máshol még nem voltam eddig.
Egyszer azért például egy telepen szívesen megmozdítanák egy kamiont, bármilyen kamiont. Hogy mégis milyen jó érzés lehet mikor az ember ott ül a kormánynál és megmozdul a kamion. :)
Remélem majd egyszer az is bejön.. Merjünk nagyokat álmodni. :)
Igyekszem folyamatosan olvasni a fórumot de a biztonság kedvéért itt az email címem is. Email: zajonc@gmail.hu
Gyorsan gépelek, remélem semmit nem írtam el, túlságosan. :)
Felesleges csupán. Az idejét ki mint pocsékolja, az magánügy. :)
Az más, hogy az adatbeadásnál a példában megadott 10 km-es távra saccolt 15-30 percnyi egyéb tevékenységet be kell vinni, kezdéskor/végzéskor, értelemszerűen a teljes műszakot / napi pihenőt is befolyásolja.
Szerintem a munkaeszközhöz valo odajutás egyébb munka minden nap belföldön ha nemzetközizel karacsonykor kinnhagyod a a szerelvényt Berlinben hazajössz visszamész a kiut ugyan az csak neked nem 20 percet kell visszairni
Kicsit olyan mint a 45 ös ha már nincs más ebbe kötnek bele ... Én még a korngos auton is visszarajzolok a 1/2 ora kalapácsot
Vannak cégek, ahol naplót kell vezetni, vagy ilyesmi, az lehet, de a törvény nem említ ilyen kötelezettséget. Viszont a reggeli 5-10 percet említi. És én éppen úgy szoktam zárni a napot mindig, hogy parkolóba be, ágyikó, napzárás... és még egy rendőr sem szólt meg emiatt.
Papírok kitöltèsère kell az a kB 5 perc egyèb munka. Gondolom senki nem úgy akarja zárni a napot, hogy vezetès után rögtön ágyikó, ès kiveszem a kártyát.
En pontosan 12kmre lakom a melohelytol es minden nap visszairok 20percet mert kell ha a lakcimkártyádon nem azonos a cim a telephelyeddel!!! Csak akkor könnyvelhetsz agyikot minden nap ha azonos es ettől függetlenűl 5perc kalapács. Amugy személyes vélemény a cégnek ahol melozom 2digi tachos auto van Siemens es Stoneridge5000 az utobbin mindig küzdelem mert a gombok kialakitasa szerintem gyenge ugyebár beragad és továbblép amikor pötyögni kéne (Szerintem puha a gomb mint régen a huszgombos ora a az elöbbi tachoba jo kemények a gombok nincs ugrás viszont a tevékenység gomb mellett van a kártya kiado gomb közvetlen sajnos már nyomtam ra tevékenység váltas közben de visszairtamahogy kell...
Szia, èn a meló vègèn kalapács,papírok kitöltèse,majd kártya ki. Másnap kártya be, beadom neki, hogy az előző napi befejezèstől, eddig az ideig ágyikó, ezután kB 5 perc kalapács, aztán indulàs. Nkh szerint jó ez így.
Ez az igazodási pont. Nálunk hátra szlalomnál a fehér oszlopokat kellett a zil-el figyelni, de aki csak azt tanulta meg, nem tudott még beállni sem. . Szép idők voltak.
Petőfi híd és környéke.
Az utolsó széria benzines zil-ek voltak. Nagyon csíptük.
Köszi! Ez megerősít az elgondolásaimban :) Mármint az előző, de nyilván érted. Mégegy saját buksi ha már felhoztad, azért a tandemet könnyebb megtörni, akár 90°ban ha lehet úgy rakodni.
Rutinon kaptam lehetőséget és gyakoroltam, átláttam a gép és a pót közt a tükörben, mégis vissza tudtam hozni. Az én pótom is hosszabb kicsit mint a gép rakfelülete.
Mielőtt jönne a kritika, hogy megvoltak az igazodási pontok, nem használtam azokat, életszerűre vettem, és nagy sikerélmény volt.
Sziasztok! A tandemet szűkebb kanyarokba lehet betuszakolni, viszont cserébe nagyobbat kaszál a vége... ( most száltam le egy 20! Méteres 3 tengelyes szerelvényről és átültem nyergesre. A nyerges előnye rámpás rakodáskor mutatkozik de targoncásnál a tandemet is meg lehet 90°-ba törni és már nyílik is az ajtó, nem kell leakasztani.
Sziasztok, Szép estét :) Megvolt a mai kamionos túra, reggel 8 órától Délután 3 ig. :) Nagykállóban felszállás, aztán irány Sajóbábony, visszafelé pedig Nyírbátor, és végül Nagykállóban kiszállás. :) Éjszaka jön az élménybeszámoló. :) Egy piros MAN-nal voltunk. :)
Figyelmetlen vagy :D! Én is most tanulom. Igaz már a végén vagyok.
A nyergesről azok tudnak nyilatkozni konkrétan akik dolgoznak vele, de ha átgondolod a különbségeket a kétféle szerelvény között, a tandem tényleg inkább utánfutószerű, bár ott sem mindegy, hogy alsó kapcsolású, vagy hagyományos. előbbi közvetlen a hátsó tengely mögött csuklik, (ilyenen tanulok) de azért a pót kereke benn marad a kistükörben. Nyergesnél ez már csak az arányok miatt sem hiszem, hogy így van.
Meló a tandemmel, szintén kezdő szemmel.. ha oldalról szednek, raknak tök mindegy, de ha hátulról megy a rakodás a nyergessel nem kell akasztani, de a tandemet muszáj. ha minden jó az sem nagy ügy, de amin én tanulok a talpaló hajtása egy szakaszon elég rossz. Gondold el, könnyebben megy amikor már földet ér és ráemelek kicsit a pótra, mint amikor teher nélkül kell engedni le egy kb 5 centis szakaszon.
Én is most csinálom az E kategóriát ugyan csak tandemmel,de a tolatással nincs gond menni fog. 74-ben vezettem utoljára tgk-t.Szgk-val én is sokat futózok és csak a jármű hosszát nem éreztem,de elsőre simán megcsináltam a "rámpára tolatást". Meg is jegyezte az oktatóm (régóta ismerjük egymást), hogy gondolta nekem nem kell magyarázni,hogy merre tekerjem a kormányt.Bevallom, dicséretnek vettem. Ne aggódj,sok sikert!Azon mesterkedem,hogy mivel van a cégnek nyergese is megpróbálom azt is,ha másképp nem megy befizetek két órát a vizsga után.
Bár én is csak most végzem, nyergessel még nem mentem, a tandem már a méretek miatt is könnyebben manőverezhetőnek tűnik. Ugyanakkor rakodás szempontjából melósabb lehet, akasztgatni ha hátulról rakodnak.
Mondjuk a nyergessel való szűk kanyarodás, tolatás nagyon érdekelne, tandemnél azért elég látszik a tükörben a pótból.
Ez így tiszta, és érthető. De azért a bokával tartott kormány (lábak a műszerfalon) nem ez a kategória. Biztos eljutok majd én is arra a pontra amiről beszélsz, de nem tudom elképzelni, hogy ilyen "lazára" vegyem.
Nem, nem! Nincs kamionom. Van jogsim erre-arra és most csinálom a pótkocsit. Azért írtam, hogy nem tudom mit hoz a sors. Hová megyek dolgozni és min. Tehát azt nem ígérem, hogy kamionnal viszlek.
Azért írtam, hogy van egy 4 kerekű Porsche-m és azzal viszont, ha meglesz még, nagyon szívesen. Örömködünk és eltöltünk egy napot, nagyon jó kedvvel. Ennyi.
A szomorú az, hogy a magyar rendőr 1975-ben, már ugyanígy csinálta.
Ugyanilyen kis világító táblácska volt vagy 600-800 db rendőrségi 1200-es Zsiguliban.
Meg kell még halnia másik 4-6 rendőrnek mire valaki beadja újításnak (mert látja a rendőrmúzeumban) azt amit nagyapja, aki szintén közlekedési rendőr volt, már 1975-ben helyesen csinált.
Ugyan nem tudom hogy hány éves vagy kedves Gyurma, de én ha nem bánod letegezlek. :)
Szia Gyurma! :) Örömmel olvasom. Megtisztelő. :) Persze, ahogyan ezt le is írtam. :)
Örömmel olvasom, örömmel veszem. Erről a leengedjük a tetőt és majd kurjongatunk egy Üvegtigrises rész jut eszembe... :) Mi van Csikánó, nincs pénzed tetőre? :) Gondolom ismered :)
Értelek :) Milyen kamionod van vagy volt egyébként ha nem titok? :)
Hálistennek igen megvan. De ebbe a mai világba nem is árt, hatalmas kincs a jó humor. :)
Amikor elkezdtem kamionozni, értelemszerűen lekötött a jármű mérete, kezelése, el is ment az első 1-2 év talán, mire, főleg az autópályás vezetés rutinossá vált.
Egy idő után észrevettem, hogy sík autópályán az agyamnak már nem volt túl sok tennivalója. Míg dimbes dombos helyen lekötött a visszakapcsolások ideális időzítése vagy lejtőn a motorfék babrálása, dombok nélkül a forgalom, táblák figyelése nem volt elég inger. Magyarul elkezdtem unatkozni.
Azt vettem észre, hogy kényszeresen olvasom magamban a rendszámtáblákat. Az agyam megpróbálta lekötni magát valamivel.
Elkezdtem utálni azokat az utakat, amikor tudtam előre, a gps majd bemondja, menj tovább 320 km-t, és tudtam, hogy nem lesznek dombok, kicsi lesz a forgalom, tulajdonképpen 4 órán keresztül nem fog történni semmi.
Ekkor persze jöttek a hangoskönyvek, totalcar podcastek, meg ilyesmi. De akkor is előfordult, hogy ezeket is meguntam.
Ekkor kezdtem filmeket...hallgatni. Új filmet sosem "néztem" menet közben, de például szeretem a sorozatokat, és elkezdtem a Vészhelyzetet. Néznem nem kellett, mert már láttam, de hallgatva is újraéltem az egészet, 15 évad, elment vele 4 hónap, mire végigértem rajta. De például tök jó volt a Star Wars is, amikor menet közben hallgattam az űrcsatát.
De ez én vagyok. Sajnos a kamionosok nem szoktak okosak lenni, valószínűleg sokan nézik valóban a filmeket. Mindazonáltal először szerintem próbálja ki mindenki milyen nap nap után 85-tel menni a végtelen autópályákon gyér forgalomban, és utána ítélkezzen azokról, akik jól vagy rosszul, de megpróbálják lekötni magukat valamivel, amikor hosszú órákon át nem történik semmi.
Mostanában szerencsére nem járok autópályán, tavaly tavasszal PÁV-ra utazva elszörnyedtem. Nagyon sok kamionos piszkált valamiféle kütyüt, de ami nagyon durva volt és legalább 3x láttam, az a műszerfalra tett lábakkal hátradőlve laptopon filmezés. Ezt nem tudom felfogni, hogy miként gondolja az illető. Mielőtt valaki megkérdezné turistabusszal utaztam, tökéletes átlátás volt a fülkékre.
Én amikor buszoztam, szintén minél több infót akartam és az Öregeket faggattam, hogy mire kell nagyon figyelni. (Féltem tőle és ma is így vagyok, hogy tartok a busztól. Azért nem is csinálom, pedig ott lehet öltönyben feszíteni. Itt nem a menetrendszerűre gondolok.) Mi az, ami elengedhetetlen. És akkor az egyik tapasztalt, akinek már a 750-es is kint volt a busz elején, azt mondta, hogy arra kell nagyon figyelned, hogy ne kerüljön kutya a pedálok közé, utána meg ne nyaljon szájon. :-)
Ezzel mindent elmondott szerintem, hogy még mire is lehet számítani.
Volt egy öreg sofőr. Nagyon jó, megbízható. Egyszer kint, mindegy, hogy hol, nem nyugat felé, jöttek haza és a havas-ködös-éjszakás rossz időben megtalált egy útszélén szerelt konténeres valamit.
Tán Garant volt, ahogy mesélte.
Úgy jött haza, abban az ítélet időben onnan, hogy nem volt jobb elől szélvédő. Ott is osztódhatott a figyelem rendesen. Itthon meg azért találták meg, mert, hogy az egyetlen turbós és akkor még újnak számító Ikarus-t odatette. Az utasok meg még az üléseket is magukra húzták, úgy dideregtek.
És mondom, Öreg rutin volt egy kis relatív gyorshajtással, addig balesetmentesen.
Ha mentek, akkor látjátok, úgy 200 km-ként minimum 1 vagy 2-3 teherautós/kamionos/néha személyautós is úgy vezet, hogy hol lemegy a leállósávba, hol vissza a saját sávjába.
Nem.
Nem részeg.
Csak Ő, akkor nem vezet.
Hanem vezet + még valami mást is csinál.
Mindegy mit, de valami mást is :
- eszik, iszik,
- pakol a fülkében,
- gyermeket nevel,
- újságot olvas,
- rádiót, magnót basztat,
- telefonál,
- térképet néz,
- átöltözik,
- veszekszik,
- stb.
Magyarul megosztja figyelmét.
Ráadásul úgy, hogy a vezetésre már kevesebb jut mint 50%.
Elég ha csak 40%-ban vezet és 60%-ban épp rámol.
Már lehúzta (akaratlanul) is a kormányt.
Majd felnéz és korrigál.
Nyugodtan.
Nem kapkodva.
Te aki mögötte mégy, csak azt látod, hogy 10 km-n belül háromszor lement is visszajött.
A veronai buszbaleset másnapján azt találtam írni, hogy szerintem nem aludt el a kolléga, hisz 45 perce ült be, csak valamiért lefelé nézett, lenézett a bal lába mellé, köré és lenyúlt oda.
Ha nem adom el a kocsimat, vagy nem jön közbe semmi, akkor, ha úgy jön össze, nyáron találkozhatunk és viszlek egy kört. .....kettőt. :-)
Po...he (4 kereke van.) :-) Gondolom, minden új élmény és autó örömöt okoz.
Majd leengedjük a tetőt, oszt' kurjongatunk. :-) Én ezt tudom felajánlani Neked.
De, ha majd aktív leszek és arra lesz fuvarom, akkor mehetünk kamionnal is, viszont ezt nem ígérem, mert nem tudom mit hoz az élet.
Sok-sok évvel ezelőtt besegítettem az ÁSZI-nál a hykomat trabik javításában és azóta van barátom akit ott ismertem meg. Nagyon szimpatikus és jó emberek.
Sokszor magukat gúnyolták ki. Látom Neked is megvan a humorod. Az nagyon jó!
Sose bánd, hogy valamit a hátrányod miatt nem tudsz meglépni.
Majd egy másik dologban meg nagyobb lesz a sikered!!!
Amit még hozzáfűznék a dologhoz... a fának nem volt gyökere, az eső kimosta, épp mi jártunk arra a kamion légörvénye kicsavarta ami ott maradt.. Kamionos észre se vette ment tovább.. Semmi reakció.
Mikor kicsi voltam sokáig arról álmodoztam hogy úgy mentek majd meg emberi életeket hogy mentőzöm, és nyomom a pedálokat.. Csak akkor még nagyon nem ismertem a határaim... :)
Azóta is kb szerelmes vagyok mindenbe aminek minimum 4 kereke van, és a sors fintora hogy menni sem tudok normálisan.. :) Na mindegy :) Kamionokba meg már rég beleszerettem, csak nem mertem utána menni utána járni mert mondogatták hogy nehéz lehetetlen felejtsd hogy mész te fel hogy jössz le.. Hát mondom én már utána megyek, maximum kiröhögnek, olyan mindegy. :)
Ui: Remélem az évek alatt sok sok kamionos kalandom lesz még. :)
Sziasztok :) Szép estét Mindenkinek! :) Mivel már évek óta ez a leglátogatottabb kamionos téma a fórumon, ezért én is mindig ide írom a történéseket, és decemberből napi szinten követlek benneteket. Megpróbáltam 2002 től visszaolvasni titeket, de lehetetlenség. :)
Na szóval amiért most is jelentkezem az 2 sztori. :)
Úgy néz ki hogy csütörtök reggel lesz egy újabb kamionos kalandom. :) Aki felajánlottam, ő Nyírbátorból indul csütörtökön reggel, kb 8 órára ér Nagykállóba, a helyi Mol kúton felszállás onnan irány sajóbávony, és visszafelé kitesz. :) remélem sikerül :) a kamion márkája mindegy, az életérzés a lényeg. :)
A másik történet.. Sok a bamba és sok a bamba z utakon. Annyi hogy nem is lehet megszámolni, tisztelet a kivételnek... Én azt imádom mikor lassan megy valami tükörből néz és ha előzni szeretnéd akkor gyorsít, még akkor is ha látja hogy jön szembe... Türelmes ember vagyok, birka türelmem van, de ilyenkor annyira örülök hogy nem tudok vezetni, mert amelyik direkt akadályoz úgy nyomnék előtte egy saruféket mint a húzat, ha nincs vele gyermek meg senki.
A szüleim 97 óta vezetnek, a 90 et külterületen mindig tartják de mikor jobb az idő és nyár van akkor 120 a max. az évek alatt kb 3 szor mérték be apámat, és egyszer borult ránk egy fa.
100 as Audival mentünk a 41 es főúton Nyíregyre felé engem vittek kezelésre.... 2004 augusztus.8 reggel 8 óra körül... nagy sor volt... és időben indultunk mégis késésben voltunk apám végig előzte a sort 5-6 autó beállt egy fehér scania mögé Apagy előtt van egy lejtő és a végén egy kanyar..
Szélcsend.. Szikrázó napsütés.. Hálistennek hátul ültem... Nagy Akácfa jobbról dől kifelé... apámnak hálistennek már volt rutinja.. nagy fék, de nem satu, csak nagy fék, ránk borult a fa, a 2 visszapillantót kapta le a fa meg sem találtuk az elején és a tetején volt 1-2 karcolás apám oldalán a vezető oldalon a lombkorona benyomta a szélvédőt... anyámat az anyósülésen az a fekete műanyag biszbasz fogta meg az ajtónál hogy ne jöjjön be a fa...
Senki nem állt meg senki... csak aki mögöttünk jött fekete bmw-vel, de ő is csak azért mert muszáj volt neki...
azt mondta 4 éve buszvezető ezen az úton, de ilyet még nem látott... az vitt be.. mikor visszaértem a kezelésről 2 óra múlva az audink még mindig ott állt apámmal az út szélén.. apám mondta hogy nem állt meg senki...
Akkoriban megírta a kelet magyarország hogy az Audi utasai a kemény német kaszninak és a sofőr ( vagyis apám) lelki nyugalmának és hidegvérének köszönhetik életüket. És az nap a saját lábán 70 kilométert haza is ment a kocsi velünk, akkor még Mátészalkán éltünk. Fizetni sem akartak, mert magánterület, visszmajor kár... Édesapám szervező rendező volt A Fókusznál évekig meglebegtette a névjegyét rögtön megrezzentek és perkáltak.
És erre az oda nem figyel balesetekre még egy kis szösszenet.
Rendszeresen járok gyógytornákra és kezelésekre, főleg nyáron születésem óta. Mindenféle hülyét láttam és láttunk már, pedig csak Szabolcs megyében mozgunk.
Mindenszentek előtt jöttünk gyógytornáról hazafelé édesanyámmal. 2004 es 6 sebességes 131 lóerős zöld Ford mondeonk van 5-6 éve már. Nagyon szeretem. Nem hagyott még cserben minket.
Jöttünk hazafelé. Nyíregyházán jártunk az Inczédi sornál remélem jól írom... zebra. aztán körforgalom, és vasút.. a Mol és az Aldi találkozása előtt egy picivel.. na mindegy.
Jöttünk és a zebrán egyidős papóka bottal megáll a járdán.. hát mondom anyámnak ugyan engedjük már át.. hát jól van na engedjük.. Megállunk kb 40 nel mehettünk.. Megállok hallom én hogy nyikorog a gumi.. hát mondom már majdnem állunk, ilyen jó gumink lenne???
Végig sem gondoltam, hátulról, püff, nagy csattanás rátolt a kedves a zebrára. hálistennek papóka átért...
Egy másik Ford Mondeo szürke kombi.. Benne egy Nyíregyi Navos vörös cicababa hát azt hittem a zebra még kicsit messzebb van a kirakatott nézegettem a másik oldalon mire visszanéztem anyukád már állt, fékeztem, csak nem állt meg az autó.. :D :D Hát mondom furán ismerkedsz, az már biztos.. azt mondja gyorsabban jött,mondom gondoltam :D
És még koccanás után ki akart kerülni minket :D Koccanás után leálltunk egy mellékutcába írtak betétlapot, és a biztosító fizette az egészet. A szürkének jobban összetört az eleje attól hogy próbált minket kikerülni balról és a jobb oldali első lámpáját is kiverte az ütközés. Tényleg gyorsabban jött. Mondom neki hová siettél ennyire? Mécseseket venni...
Sziasztok. kicsit belekotyogok a beszélgetésbe a Norvég útdíj kapcsolatban. Egyszerűen megy a dolog. A határon míg a vámpapírokat intézi a Spedi, addig át sétálsz a szomszédos épületbe a fináncokhoz és simán kérsz 1 kütyüt kamionba. Minden különösebb kérdés nélkül adnak . Mondani fogja hogy a terminálon regisztráld és ha végeztél akkor tedd ki a szélvédőre és indulhatsz is. PostPay azaz utólagos fizetésre tudod állítani a regisztráció során. Nem kell egyszeri díj és kaució sem. Leadnod sem kell ha nem használod azaz nem mész hónapokig akkor sem. A regisztráció minden nyelven elérhető csak magyarul nem ahogy az lenni szokott :) A céges adatok kellenek a rendszám euro kategória tengelyszám stb. Cégbejegyzés száma , cím , számlaszám szokásos adatok. Maga a kütyü ugyan olyan mint amit a francia ad .
Rosszul nézed, nem pont ott hagyja el a pályát. Ott IS. Ha látsz majd ilyen autót, S alakban autózik, többször lemegy a leállósávba, vagy belsőbe téved, még azt is látni, amikor felnéz, mert addig lassan vált irányt, aztán meg hirtelen visszakormányoz, mert észreveszi, hogy kiment a sávból. De egy idő után már nem, vagy egyre ritkábban néz fel. Amikor ilyen baleset történik, a sofőr már előtte jópárszáz méterrel nem nézett fel, hiszen ha látja messze maga előtt a leállósávon a két autót, legalább amíg azokat elkerüli, addig abbahagyja az egyéb tevékenységét. Jó esetben....
Sajnos az emberi ostobaság miatt valóban szükség lesz az önvezető autókra. Csak nekem hagyják meg a jogot, hogy vezethessek.
Telefont azt látok én is rengeteget. Csak azt nem értem, amit írtam is, hogy miért pont ott hagyják el a pályát.
Nyomkodják addig is. Persze kivétel, ha ott akar valaki az eseményről képet csinálni.
Én arra gondoltam, mivel én jártam már így, de eddig szerencsére, vagy figyelem miatt megúsztam, hogy ha sokáig nézek valamit úgy, hogy közben haladok és nem vetem vissza a tekintetemet, hanem fordul a fejem is, akkor egy idő után óhatatlan az, hogy kormány mozdulat ne legyen.
Hamar leszoktam a bámészkodásról.
Ez a pálya elhagyás egyébként, sem gyakorlathoz, sem korhoz nincs kötve és nagyon sok oka van.
De az valamilyen sors jellegű, hogy megy valami a külső sávban és pont ott és pont akkor csinál egy pálya elhagyást. Szörnyű! Ha vissza vezeted, akkor nem lehet véletlen.
Igazából, végig gondolva, olyan nagyon erőltetve egyik kategóriánál sincs az, hogy ezeket a jellegzetes dolgokat, hogyan érdemes kezelni. Van a fokozott figyelem, a csökkentett sebesség, de mégis előfordulnak tipikusnak mondható balesetek. :-( Sajnos!
Én szoktam figyelni, mit csinálnak az emberek vezetés közben. Már messziről szokott látszani, az autó bizonytalan mozgásából vagy a tempó folyamatos váltakozásából,hogy emberünk nem a vezetésre figyel, és mindig beigazolódik, hogy tényleg. Sajnos napjainkban brutálisan sokan nyomkodnak telefont. Facebookoznak, neteznek, e-mailt, smst írnak. Kamionok előzésekor pedig sokszor láttam, ahogy a nyitott laptopon filmet néznek, volt, aki passziánszozott, de láttam pornót is a szélvédőn.
Teljesen átérzem a dolgot, több okból is. ( Pl. 23 éves a lányom.) Ez egy tragédia! :-(
Ami viszont nem hagy nyugodni az az, hogy láttam már több ilyen balesetet és sosem tudtam rájönni, hogy a jármű, ami letér a sávból a leállóra, miért pont ott, ahol állnak. (Itt az olyan ütközésekre gondolok, amikor nem a leállón megy végig az autó, hanem ott, illetve előtte tér le és telibe.)
Tehát, hogy mi történik. A sofőr, ahogy nézi,. hogy mi lehet, lehúzza a kormány amerre néz?
1M km felett vagyok, de ez pite hozzátok képest és nem mind teherautóval, tehát csak azért, hogy haladtam már el leálló sávban álló autó mellett és pont azért kérdezem, nehogy egyszer így járjak. Nem okoskodni akarok, ha az jönne le!
A youtube is tele van ilyen balesetekkel, rendőr fedélzeti kamerából felvéve.
A TV-ben az animációs illusztráció nagyon fura volt.
Pontosan! Plusz, ha valami miatt a leálló sávban ragadunk, (műszaki hiba) a kocsiból kiszállva az mögött, a szalagkorláton kívül tartózkodunk... Még bent ülve maradni sem ajánlatos. Rengeteg embert ütöttek el, mert megállt kereket cserélni, rakományt igazgatni, stb... Láttam én baleseti helyszínelő rendőrt is felszaladni a pálya melletti rézsüre úgy, hogy a hegyi kecskék is megirigyelhették volna...... Az meg, hogy a leálló sávban igazoltatunk, nonszensz dolog....
Ugyan valószínűleg tanították neki (vizsgázott is belőle), hogy autópályán hogyan ellenőrzünk - elkísérjük az ellenőrizni kivántat a legközelebbi parkolóig és ott - de vagy elfelejtette, vagy valamiért nagyon sürgős volt neki.
sajnos ez az életébe került.
Ez természetesen nem menti a Wabis kollégát, aki letért a saját sávjából a leállósávba és eltakarított onnan két autót, meg három embert.
Egy kamionos kolléga - sajnos - elütött egy épp igazoltató rendőrt az M5 autópályán.
A rendőr meghalt.
Mindamellett, hogy természetesen nagyon sajnálom, meg kell jegyeznem, hogy autópálya leállósávjában igazoltatni -enyhén szólva- nem valami bölcs dolog. A statisztikák szerint átlag 4 óra múlva telibever valaki, de szerencsétlen esetben azonnal...
Vámolni kell, amúgy csak a szokásos súlymérős kontrollplacc, esetleg kinyittatnak ezt azt, van-e nálad alkohol, cigi, ilyesmi. Én kb. 15-20-szor voltam, sosem volt kontrollom.
Akkor marad a feltöltögetős módszer, az egyszerűbb, mint szerződést kötni. Norvégia schengeni övezetbe tartozik és EGT tagállam. A svéd-norvég határon van azért valamiféle ellenőrzés?
Új vagyok az oldalon ill. a szakmában is, ezért kérném a segítségeteket. A kérdés az lenne, hogy van-e olyan fórumozó aki ismeri esetleg a szlovák Duvenbeck céget? Bármiféle tapasztalat nagy segítség lenne. Leginkább a bérezés és, hogy van-e lehetőség náluk a betanulásra? Egy ismerősömmel mennénk aki 6 éve Uniózik, tehát mellette be tudnék tanulni. De tényleg minden info segítség lenne!
Úgy legyen. Én az eddigi tapasztalataimból inkább mindent legalább három oldalról próbálok megnézni. SK például biztosítékot kér (bankgarancia, készpénz).
Mindenesetre legyen nála minden: bélyegző, aláírási címpéldány, cégkivonat, meghatalmazás angolul, mindenlószar. Aztán ha a fele se kell, már jól járt.
Ha várhatóan csak egyszer megy, akkor inkább vegyen előre fizetőset. Aztán adja le. Legtisztább.
Ezen felül pzs69 miért ne kötne velük szerződést? Ha az kell az utólag fizetőshöz, simán megéri, rendszeresen fog menni. Ha meg nem megy rendszeresen, pláne, nem áll a pénz a kütyün.
Hát, szerintem ez rendkívüli ostobaság lenne. Tegyük fel, hogy az egyszeri fuvarozó nem akar Norvég útdíjat fizetni. Először is nyomtatnia kell egy csomó fejléces papírt cégadatokkal. Gondolom ott helybe beírják a norvégok a gépbe, már lebukott.
De ne írják be, kiváltja a hamis adatokkal a kütyüt. Azon van rendszám is, a forgalmit oda kell adni a kütyü kiváltásához, tehát ha nem akar fizetni, kell hozzá lopott rendszám és hamisított forgalmi is.
Tehát hamis hivatalos papírok kellenek, szerintem ez még egy bulgárnak se két fillér. Ja, gondolom az útlevelet is elkérik, abból is kell hamis.
És miután egyszer megúszta a díjfizetést, a lebukást elkerülendő nem mehet soha többé oda se az a sofőr, se az a jármű.
Én nem hinném, hogy bárki ennyit kockáztatna, hogy egyszer elkerülje a dolgot, és ne is tudjon többé Norvég fuvart vállalni.
A norvég eljárást nem ismerem, de emlékeim szerint vannak olyan országok, ahol nem dobálják utánad az utólag fizetőst, csak ha lecsekkolják a céget, külön szerződést kötsz velük, ilyenre gondolok. Egy Waberers azért más kategória (simán lehet szerződésük, amiről egy alkalmazott természetesen nem tud), mint egy kis cég, aminek ráadásul nem is a fuvarozás a fő profilja.
Ezt nem értem. Odamegy a határra. Jónapot kívánok, kütyüt szeretnék. Rendben, autó papírok, cégpapírok. Tessék. Utólag fizetős legyen? Igen. Tessék. Viszlát.
Nem?
Én a Waberersnél osztrákot váltottam ki, az így ment. Ismerve a norvég vámot, nekik van eszük, valószínűleg nagyon egyszerű, ún. hülyebiztos a kiváltás.
Hát ha nem tudja, hogy konkrétan mikor ér Rostockba, akkor elég nehéz lesz bookolni hajót, ugye, illetve úgy értettem, hogy nem igazán fix időre van a fuvar, szal pár órás késés beleférhet. De Istenem, visszavonok mindent, mert a legújabb hozzászólásban már direkt Bp-Oslo lesz a fuvar, pedig a délután még egy berlini kitérő volt előtte... szal whatever. :)
Az útvonal Budapest-Oslo rakottan, majd üresen vissza Osloból -Berlinig, ott rakodás, és haza Budapest. Azért gondoltam a Rostock-Trelleborg útvonalra. Utánanéztem, úgy tűnik ezen a hajóúton nincs ún. "nyitott jegy" ami időponttól független lenne. Még egy kérdés, a Norvég útdíj kütyü nálam maradhat a következő útra, csak ugyanúgy töltögetni kell rá mint pl. a cseh, vagy osztrák dobozt?
Azért ez nem egészen így van, ha egy nap 4 hajó van, az átlag 6 óra, ha csak a következőre kap jegyet elcsúszik az egész. Vagy mondjuk ha az estire nem kap, mehet reggelivel, vezethet éjjel, baromira nem mindegy!
Akkor régen más lehetett ez a dolog, mert én pont azért utáltam a Swino-Ystad hajót, mert túl keveset megy. 22:30-kor indul, de 6-kor már kiköt, és összezárnak másokkal. Mire eszel, mindenki megfürdik, éjfél elmúlik, és 5kor már verik az ajtót. A pihenő nincs meg rajta, lehet pótolgatni előtte, utána, ráadásul nagy a zsúfoltság, ha várólistára kerül az ember, mehet fél- 1 nappal később.
A rostocki se jobb idő szempontjából, de ott legalább csak ha sok a turista zárnak össze másokkal a kabinban.
Nem kötelező előre foglalni, helyben is lehet, max nem a legelső hajóval mész, ami pár óra késés. Csak a Stena naponta 4.5-6 járatot indít, szal nem nagy ügy. Eurovignette pedig tök egszerű, egy cetlire ráírod a rendszámot, és hogy 1 hétre kéred, kifizeted, ennyi. Szal csak nyugodtan. :)
Köszi a bíztatást trizs! Tudod, attól parázok kissé (na jó, nagyon) amit nem ismerek. Nem tudom pl. itthonról mikorra foglaljanak hajó jegyet, mert Berlinben lesz egy kitérőm nem tudom, mikor indulhatok tovább Rostockba. Mobil netem meg nincs. Angliába járva úgy volt, hogy előre foglaltak ugyan jegyet, de mindegy mikor értem ki, a soron következő hajóval mehettem át. Ugyanígy nem tudható, mikor érek vissszafelé Trelleborgba, hogy foglaljanak így látatlanba az itthoni cégtől jegyet? Az Eurovignettával ugyanez a helyzet. Gondolom, másodjára már minden tök 1X-ű lesz, csak a felesleges szívást szerettem volna mérsékelni. Szóval, ilyenekre lettem volna kíváncsi.
2., Egy kis cégnél dolgozom, nem fuvarozás a fő profil, tehát vezénylő sincs, senki nem ismeri a Skandináv viszonyokat.
3.,Legszívesebben hagynám a francba az egész norvég fuvart, de úgy néz ki, nemsokára ezt is muszály lesz csinálni.
--------------------
Hiba.
Ne hagyd a fenébe.
Sőt.
Örülj neki.
Norvégia nagyon nagy élmény.
Kicsit más világ.
Nagyon gazdag, nagyon drága ország, ahol ha találnak egy ideges embert, este bemutatja a TV Híradó mint ritkaságot.
Végtelenül segítőkészek.
Az útjaik jók.
Trondheim fölött, ahol az igazi Norvégia kezdődik, már csak norvég + lengyel kamionossal találkozol..................:-))
Ha eltévedtél, bajba kerültél, a Te kedvedért még az ENSZ főtitkárt is felébresztik éjszaka.
De a rendőr szava szent.
Eszükbe se jut vitatni a rendőr mondatait.
Amúgy is ha büntetésig jutna a sor (reméljük nem lesz ilyen) a norvég rendőr ceruzája nem vastagon fog, hanem a büntetési számok leírásakor ács ceruzát használ...............:-(((
amihez képes még a 6B-s ceruza is jóindulatú.
Járj oda minél többet ha teheted.
A belépést, meg hóláncozást megtanulod az első alkalommal.
Jaaaaaa.
Mielőtt meglepődnél !
A norvég közlekedési rendőrnek van joga arra, hogy napsütésben, száraz parkolóban, kötelezzen Téged hólánc feltételére akkor is, ha még pocsolya sincs nemhogy hó.
Ezzel ellenőrzik/ellenőrizhetik, hogy alkalmas vagy ottani vezetésre.
De a norvég/svéd/finn rendőr, legalább is az országúti közlekedésiek, mindent tudnak a kamionról is, értenek hozzá.
Nagyon sofőr barátiak.
Trondheim fölött már szűkek az utak, ezért essél bele a kanyarokba.
Alap esetben a pihenő ugye 11 óra, a 9 óra kivételes eset. Láttam egy-két videóját, ha valamit levezet, az alap számokkal teszi, ha amúgy nincs jelentősége. Ebben az esetben meg nem volt.
Hát az lehet, hogy szerinted ezért, de én arra lettem volna kíváncsi, hogy a kérdésfeltevő miért számolt így, és miért nem másként, pl. 9 órás szünettel, ha már eleve a szabály "hibáját" akarta kiemelni.
Kerekített és nem csökkentett napi pihenővel számolt.
Elindul éjfélkor, vezet 4,5 órát. Áll 1 órát. Megint 4,5 óra. Most járunk délelőtt 10 óránál és 9 óra vezetésnél. Áll 11 órát, elindul 21 órakor vezet 3 órát. Így egy nap vezet 12 órát.
A magyar útdíjrendszetől eszem, f@..om megáll! Német autóval járok, nemrég jött négy bírság. Ügyfélszolgálatra be, kérdem miért, itt vannak a HU-Go bizonylatok, minden OK., kivan fizetve az útdíj. Kishölgyike utánanéz, azt mondja, bocs' de a rendszer valamiért 3,5t. alattinak vélte a kamiont(!) amire matrica kellett volna az meg nincs. Hozzáteszem, több tíz alkalomból 4-szer, a többi esetben felismerte hogy nagy autó. Kérdés nélkül kirótták a büntit, és még nekem kell harcolnom az igazamért. Felháborító!
hm, kijön a matek, csak a sofőr döglik bele. Vagy karambolozik. Aztán majd jön az, h a kelti régió sofőrjei stb, stb... pedig mindent szabályosan csinál.
Nem az általad leírtakat vontam kétségbe, hogy nem lehet 13.5 órát vezetni, hanem hogy miért csak 12-12-10 volt odaírva a maximum lehetséges helyett, méghozzá első és utolsó héten is.
Szerintem ez valami régebbi időből származó kérdés lehetett, amikor még a műszakonkénti 12 óra volt a max megengedett, vagy valami ilyesmi. Erre lettem volna kíváncsi.
"be lehet szerezni egy "autoPASS" készüléket amivel minhárom országban lehet rendezni az útdíjat."
Kütyü, vagyis fedélzeti egység csak norvégba kell, dánoknál/svédeknél NINCS kütyü, ott csak egy cetlit kapsz.
A Dánia és Svédország közötti nagy híd, illetve a dánoknál belföldön még egy nagy híd fizetős, és erre lehet azt a kütyüt használni, hogy levonja a díjat a kapuknál, nem kell megállnod külön fizetni.
Hát úgy, ahogy írtam. Írd le papírra, ha folyamatosan 9 órát vezetsz, utána 9-et pihensz, és újra, simán meg lehet csinálni. Papíron! Persze a sofőr közben elhalálozik végelgyengülésben.
Én most megyek dolgozni. És annyit vezetek, amennyit akarok, akkor állok meg és annyi időre, amennyire akarok. Ja és arra megyek, amerre akarok! :-D
Norvégiába a határon megkérdezed a kütyüt, ott lehet intézni, bár online is lehet egyébként, a mi (svéd) cégünknek is mindig postás hozta az új kütyüket.
Egész Európában lehet az adott ország kütyüjét a határon intézni. Egy kivétel van csak. Na melyik az? Igen, Magyarország. :-)
Zotya! Neked külön köszönöm a segítőkészséget, és másodszor kérek elnézést a tudatlanságomért. De: 1., Nem járok parkolói egyetemre, azért itt érdeklődöm. A téves norvég hólánc előírást pl. innen vettem: http://www.holanc.info/holanc-es-teligumi-eloirasok-europaban/ 2., Egy kis cégnél dolgozom, nem fuvarozás a fő profil, tehát vezénylő sincs, senki nem ismeri a Skandináv viszonyokat. 3.,Legszívesebben hagynám a francba az egész norvég fuvart, de úgy néz ki, nemsokára ezt is muszály lesz csinálni.
Pedig ez is klasszikus példa, ha egy nap éjfélkor indulsz, levezetsz 9 órát 45 perc szünettel, akkor 9:45-kor állsz meg, kiveszel 9 óra pihenőt, 18:45 lesz, és éjfélig még mész 4,5-et, majd 45 perc, akkor lesz újra éjfél, és 24 óra alatt 13,5 órát vezettél. Ilyenkor kezdődik az egy nap hányszor lehet műszakot kezdeni, meg ilyenek.
Azt hittem Trizs majd megfogalmazza szépen, de akkor megpróbálom én.
Ez valójában 5 hét. Mivel a hét vezetési idő szempontjából hétfőn 00:00-kor kezdődik, így az első héten ő csak 34 órát vezetett, tehát az első hétre csak ennyije van, tökmindegy, hogy ezt hétfő- kedd- szerdán- csütörtökön, vagy vagy csütörtök péntek szombat vasárnap. És ez van az utolsó héttel is.A trükk, hogy ő hét közepétől hét közepéig nézi, ami 4 hét, de vezetési idő szempontjából ez 5.
Ugye,hogy nem sikerült? Na mindegy. Sokkal fontosabb, hogy a gyakorlathoz ennek így semmi köze. A valóságban szerintem nagyon kevesek tudják előre a 4 hétjüket, hogy most az belefér-e majd a 180 óra vezetésbe vagy nem.
"1. kérdés Jogszabály alapján a heti vezetési idő nem haladhatja meg az 56 órát. Egy négy hetes (28 napos) fuvarfeladat során mennyi lehet a maximális vezetési időm? Elvileg: 180 óra Miért? Mert bármely egymást követő két hét vezetési ideje nem haladhatja meg a 90 órát! Biztos? Mi történik akkor, ha nem hétfőn kezd? Legyen a kezdés napja csütörtök, akkor: ½ hét (4 nap)34 óra /max/(kamion stop) (csüt, péntek, szombat 12-12-10 óra, vasárnap 2 óra) 1. hét 56 óra 2. hét 34 óra 3. hét 56 óra ½ hét (3 nap)34 óra Összesen (28 nap): 214 óra 34 óra többlet!!!"
Hát, én nem tudom mit szeretnél hallani. Kb. Hetedszer írjuk le, hogy Svédbe Dánba Euro vignette van. 3 Svédbe járó van a fórumon, mind ugyanazt írta le.
7 hólánc nem 2 hétig kell októberben, hanem okt. 1-től április 30.-ig. A kompra is legalább 3x le lett írva, hogy ELŐRE FOGLALJ.
Lassan el kéne döntened, hogy a parkolós egyetemnek hiszel, vagy itt a fórumnak, vagy megkérdezed a vezénylődet, vagy hagyod a francba ezt az egész fuvart.
Köszönöm a válaszokat! Lassan oszlik a homály... Amit eddig sikerült összegyűjtenem, erősítsetek, vagy cáfoljatok meg: Svédországban dec. 1. és márc. 31. között kell téli gumi és hólánc. Norvégiában nov. 15.-től márc. 31.-ig téli gumi kötelező minden keréken. Okt. 15. és nov. 1. között kell 7 db hóláncot készenlétben tartani. Norvégiában útdíj fedélzeti egység kötelező. Dániában, Scédországban Eurovignette kell, amit pl. Rostock kikötő HEM benzinkúton lehet megvenni. Valhol olvastam, hogy be lehet szerezni egy "autoPASS" készüléket amivel minhárom országban lehet rendezni az útdíjat. Erről tud valaki? Kompjegyet helyszínen is meg lehet venni? Bocs az értetlenkedésért, de egymásnak ellentmondó infókat is kaptam.
tavaly február közepén mentem fel... németből.. eredmény ... göteborgba cseréltem a poton kerekeket, február 20.-án, kérdezi a csoka, most kell gumit cserélni télire?? jaja... öcsém, nem láttod mi a cég neve?? hehe...
Dánia és Svédország az Eurovignette, Norvégia az AutoPass rendszert alkalmazza. Az AutoPass kütyü tudtommal csak az Öresund ill. Storebelt hídakra érvényes, nem helyettesíti az útadót.
rostockba a hem kuton vedd meg a vignettat.. egyszerubb ha 1 hetest veszel... jaja norvegba kell a kutyu... vagy mikor jelez kov kihajton kimesz.. benzinkut etterem es veszed meg, van letett is.. tankolokartyara is mehet.. ez max a dan hidon jo....
svedbe nem mindenhol tudsz venni jegyett, olyan mint a holland, de netten megveszed oszt hali.. ahogy irta zotya a hajot bookolni kell.. boseg zavara stena line... ttline amelyik tetszik :)) jo hullamokat... en szerettem:))
norvegba holancot ne felejtsd el:)) draga mulatsag a hataron megvenni:)) oslo meg svedorszag nem veszes.
norveg box legyen utolag fizetos es akkor nem lesz problema, de ha jol emlekszem automatikusa arra allitotta a csaj... kb 4 eve inteztem, magamnak is meg kolleganak is
Norvégiába (Oslo) kell mennem. Azt találtam, hogy oda 12 tonna felett 2015. jan. 1-től kötelező az autoPASS, ami jó Dániába, és Svédbe is. Nem így van?
Sziasztok! Skandináviában jártas kollégák segítségét kérném! Útdíj fizetéssel kapcsolatos kérdésem volna, hogyan működik náluk a rendszer? Annyit sikerült kiderítenem, hogy AutoPASS készüléket kellene beszerezni, ez használható Norvégiában, Svédországban, Dániában egyaránt. Ez ugye olyasmi, mint az Osztrák, Cseh kütyü? Ezt hol lehet beszerezni, Rostock kikötőben, Svéd benzinkutakon, vagy még indulás előtt itthon kellene? Feltölteni úgy lehet, mint a Premid, Go-box, Myto készülékeket határon vagy benzinkutakon? Továbbá, arrafelé a kompokhoz fix időpontra kell menni, vagy úgy mint pl. Calaisban, ahol érkezési időtől függetlenül a következő kompra érvényes a lefoglalt jegy? Helyszínen lehet kompjegyet venni, vagy olyankor nagyon sokat kell várni, érdemesebb előbb lefoglalni? Szóval minél több infót kérnék. Köszönöm!
Ha vezetsz 20percet utana allsz-pihenon a tacho- kb 1 orát stimm? :) perszeközben rakodsz na jo az utolso10 percben kalapacsra rakod. Akkor a kollégám szerint a második pihenőt már csak egyben veheted ki szerintetek igaz? Nem találtam idevonatkozo szabályt hogy a második pihenőt nem veheted ki 15 es 30 ban Akkor igaz vagy hamis?
hmm azért merik megcsinálni a ki nem fizetéseket, mert tudják, hogy a magyar jog a munkáltatónak kedvez.
egyszerű példa.. van egy fizetési papír, van egy folyoszámlakivonat és a különbözetet kérem... 3 éve ment a per, és a ugye megnyertem elsőfokon, ellen megfellebbezte, aztán ott meg visszautalták elsőfokura... Bonyolult egy ügy :DD
innentől miről beszélünk??
anno 10 valahány emberből 10 azonnal kilépett, de senki se akarta beperelni a rigot, nem hiába mondta akkor, ha nem tetszik amit csinál jelentsük fel.
kedvencem mikor azzal védekezett hogy a fizetési papir nem azt jelenti, hogy a sofőr annyit is kap....
:DD
csak jelzem az én ügyem tök egyszerű, és mégse
nem 50-100 ezerről van szo, hanem többről a sokszorosárol
Sok embert azért lehet etetni közülünk, mert nem mer a lakhelyétől elmenni kicsit távolabb dolgozni. (nem Gáborra értem). megfelel neki az, hogy helyben van, és nem kell utazgatni egy kicsit. Pedig vannak normális cégek, ahol van követelmény, és van megfelelő bérezés is. Egyre több az ilyen hely, és egyre kevesebb az olyan, amiről Gábor írt.. Persze bele lehet futni a szar helyzetbe mindenkinek, a legnagyobb odafigyelés mellett is. Ha valaki belefut egy ilyen helyzetbe, perelje ki az igazát, és menjen tovább. Munkahely van bőven!
Érdekes, hogy egy ideje itt a fórumon mindig akad olyan, aki egyik szarból, lép a másikba:-)) Azért ehhez is érzék kell. Nem a Gáborra gondolok.
Egy a lényeg. A főnők szerzi a munkát, nekünk meg el kell végezni!! Pont. Dolgozni mindenütt kell!!!
A lényeg, hogy semmi olyat nem akartam írni, amit írtál, egy félreértés az egész. Arra akartam kilyukadni, amit Trizs írt az előbb, csak én nem tudom olyan szépen megfogalmazni.
Mivel úgy neveltek és neveltem gyermekeimet hogy tudjanak bocsánatot kérni,én is elnézést kérek mert az utolsó mondatot, magamra értettem, de a következő hozzászólásodban értettem csak meg.
Sehol nem írtam ilyet. Te viszont kifejtetted, hogy mi a véleményed rólam, bár egyáltalán nem ismersz. Azzal vádolsz, hogy ilyennek meg olyannak gondollak, miközben te pontosan ezt csinálod. Én nem fogom leírni, hogy milyen az életem, nekem tökéletesen megfelel, ha azt gondolod, hogy egy seggfej vagyok, akinek az élete fenékig tejfel és még megszületni se volt nehéz.
Nem, nem azért van sok ilyen cég. Ezek a cégek régóta szemétkednek, profik benne. Ha elvesztenek egy pert, legközelebb úgy írják a munkaszerződést, hogy ne veszítsenek ugyanazért. A végén megfoghatatlanok lesznek, és nyugodtan szemétkednek tovább.
Azért van sok ilyen cég, mert a sok szemétkedés ellenére dolgoznak nekik emberek. Ha az első szemétkedés után mindenki eljönne, nem tudnának fuvart vállalni, és vagy megszűnnének, vagy kénytelenek lennének nem szemétkedni.
Azèrt van sok ilyen cèg, mert nagyon kevesen indítanak pereket ellenük. Ezèrt merik megtenni a szemètkedèseket. Olyan ez mint a 45-ös pihenő esete. Viszonylag ritka a büntetès èrte, ezèrt rizikóznak.
Remèlem sikerrel jársz ès ezzel nem csak te, hanem talán majd az is, aki gyanutlanúl kèsőbb megy ehhez a cèghez.
59 éves leszek.1979-ben kezdtem a Volánnál a táblás utcában.Abban az időben bármit csinálhattál nem volt gond.Ház,telel ,nyaraló,autó.Jött a váltás,aki addig nem hozta helyzetbe magát,gondba volt.Ezt ügye nem kell ecsetelnem.Volán megszűnt,váltani kellett,mindenféle dolgot csináltam,taxi, közért,zöldséges.Azt mondom hogy elvoltam.Jött egy lehetőség 1997-ben.Szicilia-anglia fuvar.2008-í csináltam,mert a két gyermekem közül 1 eltávozott.Úgy gondoltam elég volt a távolléttől,pedig elég sűrűn tudta hazajönni,sokat volt a párom velem oda kint is.Soha de soha nem volt gondom nem bántottak odakint,végeztem a munkámat mindenki megelégedésére.Haza jöttem.Egy darabig nem dolgoztam, mert elvoltam a pénzemmel.Elhelyezkedtem egy cégnél Vácon.Az első hónaptól kezdve szórakoztak velem,hogy lassú vagyok,túlfogyaszt a gép.Sok pénzt nem fizettek ki.Kiléptem.Másik cég egy pesti volt.Kártya nélküli vezetés és a mágnesezés szinte előírás volt. Besokalltam. Itt is sok pénzt nem fizettek ki.A mostani ahol voltam egy Mogyoródi cég volt.Elején jó volt,utána ,mágnesezés,A szlovák fuvarra nincs napidíj még ha ott aludtál akkor se.Olyan utakat határozott meg hogy ne keljen pálya dijat fizetni,hogy 25t-val nem tudtam felváltani 6-ba se.És akkor jött hogy túlfogyasztok.Ezért nem fizet ki teljesen.Ha Nem volt fuvar mert mondjuk hideg volt és a sóder bányába nem lehetett bemenni, a kocsikat tettük rendbe erre csak a felét fizette ki a hó végén.Na de a lényeg.Mint kiderült 3 havonként ki jelentett és egy hónap után vissza.Ez úgy derült ki hogy egy kolléga beteg lett.A házi orvosa jelezte hogy nincs tb fizetve.Innentől befejeztem.A bíróság több íratott bekért amin kiderült hogy a szabis papírokat meghamisította,szabin se voltam egy évig.De ő írta, és alá is hamisította az alá írást.Tehát egy évi szabim se lett kifizetve.Írás szakértő is van a dologban.Tehát nem egyszerű a dolog de lassan vége.Van még pár apróság amiért perelem,de jó úton vagyok.
Tehát nekem egy ilyen hogy "Totya nem kamionozik",ne mondja azt hogy rossz indulatú ember vagyok meg gonosz meg mit tudom én mit.
Kíváncsi vagyok melyik az általánosabb. Majd valamelyik nagyobb céghez szeretnék menni, ha úgy adódik. Remélem azok nem trükköznek ezen. Nyilván +- 1-2 nap még belefér, ha épp úgy jön ki, de ez a 3 napot adunk 1 hét címszóval remélem nem a többségre vonatkozik.
Azon nyithatunk itt is vitát, hiszen 100%-ban ON topik téma, hogy a kamionosok hány % milyen mértékben csirkefogó ?
- csak néha és kicsit megy gyorsabban, különben betartja a többi szabályt=......%
- soxor gyorsabban megy, plusz 3-5 tonna túlterheléses fuvarért se megy bűnbocsánatot kérni a közeli templomba..............%,
- gyorsan is megy, vezetési idők előírásait is csak tájékoztatónak tartja, a közlekedés és fuvarozás szabályai számára csak felesleges nyűgök......%.
Ez csak három kategória.
De van n+1 kategória.
Mennél kisebb egy cég annál több az elnézem, nem figyelek oda, csak csináld meg 'oszt majd elszámolunk okosba, mentalitású cégvezető, diszpécser és kamionsofőr is.
Ha az ilyen "okoskodásokhoz" nincs partner kamionsofőr, akkor a dolog nem működik.
De mindíg van hozzá partner kamionsofőr.
Mert neki is érdeke.
Mert személyében, habitusában utálja a szabályokat, viszket a mindene a sok-sok előírástól.
Ezért repked rossz és még rosszabb kis cégek között örök elégedetlenként.
Abban nincs semmi gyűlölet, hogyha az ember rendkívülivel távozik, majd ezt megtámogatja egy munkaügyi perrel. Akkor lenne, ha ehelyett egy sötét kapualjban, harmadmagával próbálná meggyőzni a munkaadóját vélt vagy valós igazáról:)
Mint írtam "Nem az első ilyen" más helyeken is volt ilyen, azokat otthagytam de már besokalltam azon hogy mindent megtehetnek."Gyűlölet keltés" Miről beszélsz ember?????Mit kellett volna csinálnom?????
De ha egyszer már előfordult, miért maradtál ott? És a második vagy a harmadik után? Lehet nem fogsz örülni annak, amit írok, de miért nem lehet elmenni egy jól fizető céghez békében dolgozni? Miért kell szórakozni a nem fizetőkkel, és gyűlölködni?
Úgy tűnik a mai világban már semmivel nem lehet nagyot ütni, csak a gyűlölettel, gyűlöletkeltéssel. Döbbenet.
Most vagyok egy munka jogi perben.55000 ft vont le a tulaj.Nem az első ilyen,ezért pert indítottam. Unom már hogy szórakoznak.Most már összességében 750000 forint jár nekem,mert kiderültek még dolgok.Nyerőben vagyok még egy hónap és vége.A tulaj egy idő után peren kívüli egyezséget ajánlott.De most már úgy vagyok vele hogy haza vágom.És még nem is borítottam ki minden kártyámat.Van egy olyan érzésem hogy a vállalkozását is felfüggesztik.Szaros 55000 forintért.Mert azt hiszik hogy nekik mindent lehet.Tévedés ne essék nem egy feljelentgetős vagyok.Fiatal koromban sokat voltam rendőrségen bíróságon,tehát távol áll tőlem az ezekkel való találkozás.De most én következek a jelentgetésekkel.Nem kell félni,csak idő amíg vége van a pernek.
De mondok ennél is jobbat, bár asszem már írtam. Fogni egy rohadt íróasztalt, leülni a miniszter uraknak, nem csak a keletieknek, hanem az összes Eusnak,és MEGBESZÉLNI, hogy most mi legyen. Ez az üzengetés, válaszcsapás, kiskapukeresés, undorító az egész, óvodás gyerekek vagdalkoznak, miközben emberek millióinak sorsa függ tőlük!
Persze, csak addig egy - egy cég marha sok pénzt, fuvart veszít. Ezért nem fogja betartani, hanem húzza az időt, próbál elevickélni a sokasodó hülyeség között. Egyszerűbb kifizetni azt a pár büntetést, amit kirónak a kocsiban töltött 45 órára, illetőleg olyan országban veteti ki a sofőrrel, ahol erre nem harapnak.
Na de viszlát mindenkinek, vége az itthoni hereverének, most hívtak: megyek melózni.
Ha voltál akkor megtanulhattad, hogy egy szabállyal, rendelettel, paranccsal úgy lehet legjobban kib@szarintani = ha betartod.
De szóról szóra.
Egy-két napon belül visszavonják azt a szabályt, rendeletet, parancsot.
a 9 kelet-európai közlekedési miniszter helyében nem válasz intézkedések kidolgozásán, ellencsapásokon, kiskapukon törném a fejem, vagy töretném beosztottaim fejét.
Hanem kötelezném a 9 állam kamionosait, hogy húsvét előtti 4 hétben, szóról-szóra tartsák be az EU kamionozásra vonatkozó összes rendeletét.
Nem kell hozzá Nobel díj logikából, hogy az eredmény milyen lenne?
És mindeközben panaszkodnak a sofőrhiányra. Ki fog dolgozni, ha valóban hazavinnék 45 órás pihenőre az összes kelet (volt szoci) európai sofőrt? Legyen. Ott lesz hétfő reggel 8 - ra a lerakón a holland/francia/német sofőr? Hiszen a keleti vasárnap még a vacsora után böfög 1000+ kilométerre otthon.
A nyugati sofőr aki eddig reggel 6 - kor ült be a kocsiba, most be fog 22 - kor vasárnap, másként nem lesz ott időben. Már ha lesz aki beül, mert nincs elég sofőr. Most nem így van, mert mi odamegyünk már péntek, szombat este a firma közelébe hétvégézni, és hétfő reggel 7 - kor ott vagy full tachóval, leraksz és mész a következő fuvarfeladatba. De a derék, joviális nyugati kolléga szeretne minden hétvégén - de minden másodikon feltétlenül - otthon lenni, és így hátrányban marad, mire ő odakászálódik, de már a következő melón vagy rajta.
A szállodát már milliószor kiveséztük, én nem akarok szállodába menni, nekem jobb a kocsiban, nem akarok pakolászni, tudom mit vállaltam, nekem megfelel így. Egyebekben meg nem is oldana meg semmit, több kiadást jelentene a cégeinknek, ami így - úgy, de előbb - utóbb a mi pénzünket apasztaná, több szervezés, logisztikázás stb, attól még ott vagyunk, ahol a part szakad: keletiek dolgoznak Nyugaton.
Itt ez a nyavalyás EU, de ez a szabad munkavállalás nem rossz dolog, valljuk be. Akkor most mi van? Menjünk haza 45 órázni? És akkor aki pék, hentes, benzinkutas stb. munkakörben dolgozik kint az ne menjen haza? Vagy szüntessük meg az egészet a francba, brexit, öxit, luxit, belxit stb., mindenki maradjon otthon? És ki fog melózni? A harmadik világból jött bevándorlók?
És van pofájuk a sok hülye, és egyre nehezebben áttekinthető szabályozást, "szociális előírásoknak" nevezni. Ha nekünk akarnak jót, kezdjenek erőteljes parkolóépítésekbe, mert a tököm tele van azzal, hogy egész Európában a parkolóhelyek száma = kamionok száma/2.
1000 kmrel innen ugyanolyan ostobák az emberek, és ugyanúgy nem látják át ezt az egészet. Csak nem Suzukival járnak, hanem Audival.
Csak egy példa: egy 3 nyelven anyanyelvi szinten beszélő kollégának (tehát félreértés kizárva) egyszer azt mondta egy holland sofőr, hogy majd ha akelet európai sofőrök annyit fognak dolgozni, mint a nyugat európaiak, akkor annyit is fognak keresni. És ezt ROSSZ SZÁNDÉK NÉLKÜL mondta, építő jelleggel. Ennyire vannak képben a nyugati sofőrök.
És ebből látszik az egész cikk hozzáértése. Két egymást követő hétvégén nem lehet 24-es pihenő. A kiváló szerző által említett 3/1 hetező cégek is úgy csinálják, hogy egyik hétvégén 24, másikon 45, és utána itthon 3 NAP, hogy meglegyen a lerövidített hétvége pótlása.
Ostoba színház az egész. Ha meg akarnák oldani, szabályzással meglehetne, de nem akarják. Azt akarják, hogy a keletiek gyűlöljék a gonosz gazdag nyugatiakat, a nyugatiak gyűlöljék az aljanép keletieket, és az ostoba emberek meg beszopják az egészet. A cél teljesen máshol van. Arról a cikkben nem volt szó.
A sofőr pedig a legvégén van. Konténerszálláson aludni több emberrel együtt, miközben a tiszta, általam takarított fülkében lényegében a saját ágyamban kipihenjem magam egyedül? Nevetséges.
Ha útban van a hef, akkor szedd le és tedd el a garázs mélyére! Aztán eladás és vizsga előtt szereld vissza. Persze ne felejtsd el, hogy az emelőgépet rendszeresen szemléztetni kell, ha rajta van + emelőgépnapló vezetése és gépkezelői jogsi a használatához. Mennyi súlyt nyersz vele? Sok ismeretlenes kérdés: acél vagy alu, 2 vagy 4 munkahengeres, mérete, terhelhetősége, fix vagy összehajthatós esetleg kihúzhatós.......
A reggeli motorindítás után várjál min. 5 percet és ekkor kalapácson legyen a tacho. Legalább olyan extrák legyenek benne, ami akkor is benne lenne, ha csak Te használnád!
Én előre eldöntöttem, ha olyan céghez kerülnék, hogy csak egyetlen forinttal is adós marad 1 percre, azonnal felmondok. Nincsen majd a jövő hónapban megkapod, meg indokolatlanul levonok, akkor AZONNALI felmondás.
Ugyanis két eset van, 1. Tényleg nem tud fizetni. Egy akármilyen pici kamionos cégnek anyagi tartalék nélkül meg vannak számlálva a napjai. Akkor a cég vezetője valamit nagyon rosszul csinált, felélte a pénzt, nem rakott félre a kamioncserékre, stb.
2. Nem akar fizetni. Gondolom nem kell részletezni.
60eft nem kis pénz. ha minden hónapban levonnak ennyi pénzt.....
Feltételezem nem ez volt az első 'próbálkozás' a cég részéről.
Én dolgoztam sajnos egy kis cégnél, ahol hasonló, de inkább durvább levonások voltak. Egy évig tűrtem.
Egyeztettem munkajogásszal és azonnali dolgozó által benyújtott felmondással éltem.
Sajnos a munka törvénykönyve nem a dolgozókért van, ezért ezt a lehetőséget igen meg kell fontolni.
Írtam egy öt oldalas felmondást, amit kénytelenek voltak elfogadni ( ügyvédem szerint a börtön is kijárt volna a cégnek, ha tovább viszem az ügyet), így megszabadultam tőlük és egy igen szép összeget fizettek lelépésként.
lily9!
Ha úgy érzitek, tudjátok, hogy igazatok van, nem szabad hagyni, hogy - úgymond - kizsákmányoljanak!
Bocsi,ha nem volt világos.Vissza olvastam és valóban elsőre nem érthető.De azért te megértetted.Pontosan erről van szó. :) Köszönöm a választ! Holnap meglátjuk mi lesz. Igen,kis cégnél dolgozott. Ha nem fizetnek akkor,amíg nem talál munkát, elmegy táppénzre.
Én csak annyit tennék hozzá, hogy mérlegeljetek. Itt mondjuk 60ezer Ftról van szó. Megéri ennyiért bemenni, ordítani, tettlegességig vinni az egészet, majd hónapokon át pereskedni, veszekedni, fenyegetőzni, vagy hagyni a francba az egészet és mihamarabb új, megbízható, JÓ munkahelyen folytatni a munkát és keresni a pénzt.
a./ Nagyon tartok tőle, hogy az érintett "férj" munkaszerződése se a munkajog igazi példája.
b./ Látatlanban merészség ilyet írni, de vélelmezem, hogy a munkavállaló és munkaadó igen népiesch szórendben vitatják meg, az elsősorban vélelmezett és nem tudott, nézeteltéréseik alapjait.
c./ Ebben a topikban sokan, soxor kérdik, hogy hol dolgozzanak?
Általában azt javasoljuk, nem csak én, mások is, hogy nagy cégnél.
a követő hozzászólásaikon látni (érezni) a csalódottságot.
Nem ezt várták tőlünk.
Itt ülőktől.
Valami olyat vártak tőlünk, hogy :
........"..Figyejjééé mááá haver ! Mennyy el a Bütyökhöz dolgozni. Tudod az Ő telephelye ott van Dugdelpuszta 4-8 szám alatt Idegér mellett. Jó fej. Semmi kekeckedés, jó pénz, legalább 200 kilóval több mint a csicsácsoknál(nagyoknál) ha ésszel csinálod....."
Nos mi szándékosan, vagy merem remélni szándékoltan nem írunk ilyen tanácsot.
Azért mert már megettük kenyerünk javát.
Nem azért javasoljuk a nagy céget mert minden hónap elsején jutalékot küld nekünk a Wabi vagy a Gartner hanem azért mert tudjuk, látjuk, olvassuk naponta az ilyen kis cégek szemétségeit, amiket most épp férj urammal, máskor mással követnek el.
Kamionos feleség vagyok.Véleményekre lennék kíváncsi,illetve arra ,hogy mit lehet tenni az alábbi helyzetben.Férjem pénteken tért haza olaszországi útjáról.A munkaadó azzal vádolja hogy 200 l gázolajat vagy eladott vagy feleslegesen kijárt.Levonja a fizetéséből.Ezt a mennyiséget 7 nap alatt!Megmérték a tankot és az ő számolásuk alapján ennyi túlfogyasztás.Mi is kiszámoltattuk pontosan és a mi számolásunk alapján nem valós amit állítanak.De egyébként sem igaz ,mert a megadott útvonalon ment és nyilván nem fogja a parkolókban árulni.Agyrém!!!A kérdésem mit lehet tenni, hogy elhiggyék.Ja és azonnal felmondott a munkadónak,mert nem bírta elviselni az igazságtalanságot.Hétfőn fogják kifizetni.Nem akarjuk aláírni a papírokat amíg nem adja meg a munkáért járó összeget.
Sziasztok :) Szép estét :) Van köztetek grafikai nagymester? :) Egy képet kellene nekem segíteni megszerkeszteni. :) Aki tudna segíteni az írjon emailt. zajonc@gmail.hu
Btw darázs: én ilyen bazi nagy bögölyfélékkel találkoztam inkább, kurvanagy és csíp mint a fene.
A darázs az a kis elegáns, zömök sárga-fekete nadrágos, az más tészta, az is csíp rendesen, de ritkább vendég nálam. Talán nem szereti a TGA-t, mert szintén sárga. :))
A 25 fok az nekem a kellemes hőmérséklet, 28 fok az inkább Malmö és környéke, arra ritkábban járok, tavaly egész év alatt talán 5-6 hídam volt, Göteborg, Örebro, Stockholm és fel Umea környéke inkább, és arra már ritka a 25 fok fölötti hőmérséklet.
Dániában is ritkán jutok le pl. Koldingba, inkább az Aarhus-Herning-Holstebro környéke a jellemző, Göteborg vagy Grenaa komppal.
A legnagyobb különbség viszont a levegő páratartalmában van, a száraz meleget nem érzi olyan nyűgnek az ember, és itt nagyon száraz a levegő. Amikor otthon kilépek a repülőből az olyan, mintha egy zuhany alá állna be az ember, ég és föld a különbség.
Darázzsal én nem találkoztam, a legyek viszont megették az életemet. Amíg össze nem tákoltam egy jó kis szúnyoghálót az ablakra. Tépőzáras, nem nagyon elegáns, az igaz, de nagyon hasznos.
Mindig ezt írod, hogy Skandinávia így meg úgy, én nem tudom te melyik részén vagy, de az elmúlt 4 évbe én is arra jártam, és nyáron simán röpködtek a déli részén a 25-28 fokok,a svédek mondták, hogy mostanában nagyon melegek a nyarak a korábbiakhoz képest. Nem tudom milyen színű az autód meg mennyire vagy cingár,én klímáztam ezerrel minden nyáron. Főleg, hogy arra millió olyan agresszív darázs van,az ablakot le nem engedtem, ha tehettem.
Magyarul egy közepes teherautót keresel magyarországi belföldi fuvarozásra ?
Hálófülke eszerint nem kell?
Ok.
Naponta tankoltatod?
Ok.
A hátsó emelőfalnál okosabb, hasznosabb dolog kevés van egy teherautón.
Nem véletlen, hogy egy selejtbe került hátsó emelőfalas teherautóról, a használt autó alkatrész kereskedő, elsőnek a hátsó emelőfalat tudja eladni, mert azt átszerelik még másik teherautóra ahol él/dolgozik még 8-10 évet.
Klíma nélkül Mo.-n fuvarozni = kib@rintás a beosztott gépkocsivezetőddel.
Hát nekem pl. nincs klíma az autóban, de itt Skandináviában 4 év alatt talán 2 olyan nap volt, amikor mondjuk lehet, hogy bekapcsoltam volna, ha lett volna. :)
Viszont Mo-n hasznos lehet, az állófűtés dettó. Fűtött tükör kényelmes cucc még, akár esős/ködös időben is hasznos, nem csak fagyban. A szék lehetőleg ne legyen fapados, magasság, combhossz, rugózás, deréktámasz, gerinctámasz, oldaltartás legyen rajta.
A full légrugós megoldás adókedvezményt jelent.
És igen, illik 5-10 percet várni indulás előtt, még ha nem is nézed át tüzetesen a gépet. Bár egy körbejárás nem árt, lehet csepeg valami, kiégett egy körte, stb.
De hülye vagyok, egy csomó mindent akartam még kérdezni!
Az egyik, hogy milyen extrákat nézzek mindenképpen. Látom, hogy vannak olyan pár éves gépek, hogy nincs benne klíma? Ilyen spórolást csinálnának cégek? :( Szóval akkor klíma, gondolom állófűtés/hűtés szintén nem rossz. Rugóban lap vagy lég/lap vagy légrugó elől/hátul?
Nézek mindenféle kamionos "oktató videókat" Youtube-on (úgy látom, ez is most divat) és a tachográfot tanulom. Igaz az, hogy amikor munkába kapcsolok akkor ne induljak el reggel azonnal mert a rendőr ugathat, hogy nem néztem körbe a gépet?
3 tengelyesről letettem, mert a "kis" 18 tonnással el tudok vinni 10 tonnáig nagyjából mindent, az ennél többre meg hívok továbbra is nyergest. A kis súlyok összesére elég lesz a 18 tonnás, illetve elégnek kell lennie.
TGX-ről valóban hasonlóan leteszek inkább, mert a 10.5-ös motor mint kiderült nem csak súlyadóban jó 100e ft-al több, hanem a kötelező is több, mint 100e-vel drágább per év, fogyasztásban meg nem hiszem, hogy megspórolnám. Időközben találtam TGM-et a 340 LE-s motorral, ami ugyebár 1.250 Nm. Csak elgurul ezzel szépen, ennél nagyobb motort nem találtam TGM-hez.
Napi hazajárós gép lesz, de tök jogos, hogy a kisebb fülke és kisebb tank súlynyereség. A német autókon brutálisan sokszor van emelőhátfal. Ha ezt leszedem, az megint lehet vagy 500 kg spórolás, ugye? Járhatok egyáltalán úgy, hogy nincs hátsó oldalfal?
Ezek a büntetési tételek a maximumok. Ha gáz van, nem feltétlenül ezeket szabják ki. Ami biztos, jóval nagyobb hiba egy 8.56-os pihenőidő, mint mondjuk egy 10.16-os vezetés.
Lengyel-svéd pályáról tudok nyilatkozni: már jó pont, ha kiszállva, udvariasan köszönve kezdődik a kontroll, nem pedig " a magasból lenézve"...
Ezek a hatósági emberek jól szituáltak, több nyelven beszélnek. Ha angol/német nyelv megy, már fél siker.
Jól van na, csak bíztatót akartam írni. Előfordul, hogy LEHETETLEN nem szabályt szegni. De azért nem fognak MINDENKÉPPEN megbüntetni, csak kell egy kis szerencse a dologhoz.
Azért kell ám rengeteg dologra figyelni és egy csíkoshátú, akaratán kívül is csinál dolgokat.
Annak idején, mikor még KPM volt, és kezdtem, volt egy pár pity-puty, de mindig elengedtek, mert a postakürt egy "útlevél" volt. És nem volt tacho sem.
És leginkább teherautóval hoztam össze. Nem életbe vágókat, de szerintem a mai forgalomban is csinál mindenki, akár tudtán kívül is dolgokat.
Èn is azt mondom, hogy vegyèl egy 8" körüli tabletet amiben van GPS ès tegyèl rá egy IGO primo-t meg mondjuk egy Sygic Truck-ot. Így van kèt navid, tudsz rajta netezni wifin, de ha olyat veszel amibe SIM kártyát is lehet tenni, akkor már a mobilneted is megoldott lehet rajta. Cègkeresèsnèl ez nagyon hasznos lehet. Persze ez nem fog kijönni 30 ezerből, de lesz egy több funkciós eszközöd amit könnyen magaddal tudsz vinni, ha nem akarod a kocsiban ban hagyni. Filmet nèzni is jó.
A gkit a c elvegzese utan kivaltottam, hogy parhuzamban fusson a ce-gki, a gki meglett de nem valtottam ki, azt majd csak ha megvan a ce jogsi. A digitalis tachografkartya miatt viszont nem tudom, hogy kivalthatom e mar most?
Simán navit szerintem nem. Ha többet költesz, inkább egy normális tabletet, azzal tudsz navigálni, netezni, skypolni, filmezni, és még ezer dolgot, kis helyen elfér, könnyű eldugni, vagy viheted magaddal. Elfogult vagyok, mert 2 évig csak tablettel nyomultam a végén, és mindenre jó volt. És nem kellett folyton tölteni. Aki sokat laptopozik, hétvégén többet kell járatni a kamiont, mert merül az akku.
A 8 LE-s szabályt én úgy ismerem, hogy nemzetközi vizsgát csak az az járgány kaphat, aminek a teljesítménye eléri a (szerelvény)össztömeg 8x-osát. Általánosságban ez azért hülyeség, mert, akkor mi van a nehézgépszállítókkal? Pl. 120 T-hoz kinek van 960 LE-s motorja?
------------------------
Egy ököl szabály, sohasem a kivételekre vonatkozik !
Hirtelen 2 ötletem támadt. Az egyik, hogy kérdezzél meg erről egy másik MAN kereskedőt is, a másik, hogy lehet van egy legyártott és visszamondott rendelés, amit most megpróbálnak valamilyen sumákolással eladni. A TGM-nél a 3 tengelyes "kiskerekű" 22 T-s. Na most, ha a 12 T-shoz hozzáépítenek egy 7,5 T-s harmadik tengelyt, az hogyan jön ki 22 T-ra? A fékekből nincsen "minden tonnához" más méret, egy méret egy adott tartományt fed le.
A "lóerőzéshez", van egy elméleti szintű viszony: egy 40 T-s szerelvény, sík úton történő 80 km/h-s mozgatásához kb. 160 LE elégséges. Amikor ennél több kell, az a gyorsítás és az emelkedő. Viszont itt sem a teljesítményen van a hangsúly, hanem a nyomatékon. Sajnos a legtöbb ember fejében csak a LE létezik, ezért dobálóznak a nagy számokkal. Igazából a jelszó a NYOMATÉK és, hogy azt minél alacsonyabb fordulaton adja le.
A 22,5" kerék az minimum 18 T-s. Ezt miért adná ki a gyár 15-s típusjelzéssel, amikor van a TGM-ből létező 18-s típusjelzés?
Ha napi hazajáróst fogsz csinálni, akkor Neked egy TGS is elég, kis fülkével (M vagy L) és max. 300 l-s tankkal. Ezzel 5-600 kg-t simán nyerhetsz. Ha találsz Efficienty csomagosat, azzal további 2-300 kg-t takaríthatsz meg. Visszatérve a motorra, a 18 T-s szólózáshoz a TGX440 felesleges pénzkidobás vételárban és fenntartásban is. Ehhez szerintem kb. 1600-1700 Nm-ben gondolkozzál. Ha pót is lesz, akkor 1900-2000 Nm.
A 8 LE-s szabályt én úgy ismerem, hogy nemzetközi vizsgát csak az az járgány kaphat, aminek a teljesítménye eléri a (szerelvény)össztömeg 8x-osát. Általánosságban ez azért hülyeség, mert, akkor mi van a nehézgépszállítókkal? Pl. 120 T-hoz kinek van 960 LE-s motorja?
Ha nincs retardered/intardered, akkor azzal tisztában vagy, hogy a motorfék "ereje" elsősorban a köbcentitől függ? Ezért is érdemes a nagyobb köbcentis motort venni a nagyobb nyomaték mellett. Na meg az igazi nyomaték a köbcentiből "készül", nem a feltekert turbónyomásból.
Végeztem a C kategóriával, már a CE rutinon is túl vagyok, forgalmi vizsga kb. 2 hét múlva lesz.
A GKI vizsgám is letudtam - kiváltottam ugye a C jogsit és így nyertem némi időt és tudtam GKI-ni.
Most viszont elbizonytalanodtam azzal kapcsolatban, hogy:
- nincs a kezemben még a CE, viszont már most kiváltanám a digitális tachográf kártyát(ezzel is időt nyerve)
Nem szeretném azt, hogy 2 hét múlva remélhetőleg sikeresen levizsgázom, petzvál - okmányirodba körúton túlesek, majd a CE jogsit kézhezvéve megyek csak a digitális kártyáért.
A suli azt mondja a lényeg, hogy a GKI majd akkor legyen kiváltva, ha a CE megvan, mert a CE jogsi szám kerüljön a GKI-ra, viszont a digitális kártyán nem gond, ha eltér.
Szia! Én póttal jártam a 290-es tgm-el. 13.5 tonna volt a hasznos terhelhetőség de ekkor már gúvadt a szeme... Sík terepen nincs vele gond de a hegyek betesznek. Bécsi elkerülő 10 tonnával 45-50-el mászható. Lefele viszont az utak királya!!!
Hát rákérdeztem erre az "átminősítésre" és továbbra is azt mondja a MAN-os fószer, hogy ez bizony simán 18-as összsúlyú, mert állítólag nincs olyan, hogy 15-ös a MAN sorozatban. Ő azt mondja, hogy 12-eseket gyártanak és utána a 18-asokat, amiket kvázi alulminősítenek (az adók miatt, akinek nem kell a 18-as teherbírás). Ennek kamu, kereskedő szaga van, de akár lehet is benne valami. Lehet hülyeség, de nekem a fékek jutnak először az eszembe, hogy azok valóban bírják-e a 18-as súlyt stabilan.
A 15.250-es TGM (amit 18-as papírral kapnék), azzal el tudnék vinni 10.050 kg-ot és csak 6.800 cm3, ezzel szemben persze "csak" 250 LE. Amúgy 22.5 colos keréken gurul.
Ezzel szemben a 18.440 TGX önsúlya már 9.060 kg, tehát csak 8.940 kg a hasznos teher és a moci meg 10.500 cm3, tehát jó az a 440 LE, de kevesebbet mozgatok vele és 35%-al nagyobb köbcentim van (súlyadónál 100e ft a különbség évente).
Ja, rákérdeztem erre a vonószemre is. Pont a "pici" TGM-nek lenne és azt mondja a fószer, hogy a LE-t osztják 8-al (ami 31), azaz 31 tonna max. összsúlyt képes mozgatni a gép. Tehát ha 18 tonna a vontató max. súlya, akkor még 13 max. összsúlyos lehet a pót. Hogy ez igaz-e az jó kérdés, de mondjuk ha még igaz is akkor is simán lehet a Vácig visszatorlódott kocsisor. :)
(Tabletről nem tudom linknek beilleszteni, ezért másold ki...)
Szóval ez itt a hivatalos állami munkaügyis hirdető-kereső oldal... nem írtam be várost ezért a max 200 találatot hozta... buszos teherautós vegyesen. Ha van egy felvonulási helyed Németországban akkor írd be a keresőbe és szűkítsd tetszőleges bejárási távolságra... (pl 10 km)
Jóóó szarul szerkesztettem meg de a lényeg olvashatoóó. (Tabletről, a kádban ázva, a birs zamatát tegnap estéről felidézve... tévedhet az ember... sorry
Sziasztok :) Szép Jó Reggelt Mindenkinek! :) Kb szeptember óta olvasom a fórumot, de írni, csak decemberbe kezdtem Ugye olvashattátok hogy sikerült kamionnal utaznom rövidebb távon. :)
Hogy is mondjam..... Jó lenne, és nagyon örülnék neki ha nyáron még lehetne egy két kamionos kalandom. :) Ötletek? Javaslatok? :) Szerintetek hol érdemes érdeklődnöm? :) Kit, vagy esetleg kiket keressek meg?
TGX nehéz kat., széles fülke, alacsony motorsátor (XL,XXL)
TGS nehéz kat., keskeny fülke, magas motorsátor (M,L,LX)
TGA a Tgx/Tgs elődje
TGM közép kat. (S.L.LX, DOKA)
TGL könnyű kat. (S,L,LX,DOKA)
TGE furgon
A felépítmény vagy nyerges az egy másik osztályozás.
TGL 17,5" kerék
TGM 12 , 13 , 15 , 22 T-s 19,5" kerék
18 , 25 , 26 T-s 22,5" kerék
4x4 13 (csak ez) és a 18 T-ból is lehet
22 , 25 T-s bogis, 26 T-s dupla húzós
TGX/TGS 19,5" alacsony vázas, 22,5" normál vagy magas vázas
A könnyű 12 T-s (Man-nél TGL) általában a 10 T-s megerősített változata, a nehéz 12 T-s (Man-nél TGM) a 15 T-s (gyárilag) visszapapírozott változata.
Esetedben a 15/18 T furán hangzik, mert más a felnimérete a TGM típusnál.
18 T-snál, sima platósnál, neccesen, de beleférhet a 10 T raksúly a mérlegen. Ugye a forgalmiba beírt adat és a valóság messze van egymástól!?
Kis motor, nagy motor: a kis motort folyamatosan pörgetni kell, hogy menjen, a nagy motornál meg nyomatékből tudsz vezetni kisebb fordulatszámmal, ált. minimális fogyasztáskülönbséggel, de nem felejtsd el a váltó, a diffi áttétele és a gumi átmérője is "beleszól" az eredménybe.
Úgy emlékszem annak idején szó volt eseti pótozásról is. Akkor most biztos, hogy csak szólózás lesz? Ahhoz elég a 320-360 paci is, de ha esetileg pótozol, akkor inkább a 400.
És ez igy is van,nekünk is tgm 15.290 van 60ekm-nél atszakadt a cooler,(600eft)gyári új (szakszervizben cserélve)A MAN ajánlása,hogy vissza kell venni a töltö nyomásból s nem szakad ki ujra...
75ekm-nél új kompresszor 300eft...
szóval nem egy gazdaságos motor a 290-es...cserébe sokat is fogyaszt.
Ejha!!! Így még nem jártam... lehet kikapok még ma...
Szó nincs róla hogy nekem mindig igazam volna de te ahelyett hogy a kérdésben segítettél volna, az én hozzászólásom minősítetted a részletek ismerete nélkül...
Belföldre keresek autót, de bizony a 8-10 tonna rakományt (azaz a 16-18 tonna összsúlyt) mozgatnia kellene elég sűrűn, heti 5 napban. Azt még nem is mondtam, hogy az MAN még azt is mondta, hogy a "kis" 250 lovas TGM gépre a felpakolt 10 tonna cuccra ráakaszthatok hátulra is 10 tonnát. :))
-----------------------
Mindent lehet.
Anno a 125 lovas IFA W 50L mögé is kötöttek még egy pótot, és 5+5=10 tonna sörrel próbált felmenni Katalinpusztánál Szendehelyre.
Fel is ért de addigra már Vácig ért mögötte a sor.
Vagy éppenséggel TGX-et, 440-est. Nem az a lényeg, hogy nemzetközire kell-e, vagy sem, hanem hogy a súlyt könnyen mozgassa, nem harcolod le annyira, fogyasztás is okés lehet, és a sofőrnek is legyen élete benne.
16 milla esetén én megkérdezném azt is, hogy a bérlés mennyibe kerülne havonta/évente, mert egyrészt a bérlés az költségként leírható, illetve ha hirtelen 1-2 év múlva megjelenik egy plusz üzleti lehetőség, akkor alkalmazkodni tudsz, a gép javítása, stb. szintén nem a te dolgod, biztosítás, stb. szintén más, és ha lerohad és emiatt késik a cucc, akkor talán még kártérítést is lehet kapni, szal több előnye lehet. :)
Bocs, de ez most ugyanolyan, mint amit korábban írtál a faluról, ahol laksz.
Oké, használtál MAN-t, van vele tapasztalatod. És mást használtál már? Volvo? Merci? Scania? Iveco? Lehetőleg mindből ugyanaz a széria, egyszerre egy időben sokszázezer km-en? Lehet, hogy a többinek sokkal horrorabb hibái vannak. Vagy ellenkezőleg, sokkal jobbak.
Egy külföldi 400 lelkes (vagy mennyit is írtál) van tapasztalatod? Hát a városról? Városokról, lehetőleg minden régióban? Városon belül több helyen? Más régióban lévő faluban? Más országban? Más földrészen?
Egymagadban a szűk kis tapasztalati körödet ismered csak. Én voltam olyan helyen, ahol mit sem számított a nyelvtudás, mégis csak egy koszos bevándorló voltam. És fordítva, volt, ahol nem volt nyelvtudás, mégis mindenki barátságos volt. Na?
Egy cégnél, amikor sok autót használnak, egyszerre egy típusból többet, ők tudják megmondani, hogy egy autó jó- e vagy sem.
Szia! Én az elmúlt fél évben TGM-el jártam egy tengelyes tandem póttal. Az autó megbízható, élhető... A fordulási köre borzalmasan nagy, a gépes terhelhetősége kb:7,5-8 tonna. A vizes intercooleres 290 lovas motort nem ajánlom mert a cooler meg szokta adni magát (átreped) belefúj a hűtővízbe és megfőzi magát pillanatok alatt! A motor felújítása horror, mert nem cserélhető a hüvelye és csak úgy lehet megoldani (kisipari módon) hogy kifúrják és belehúznak egy száraz hüvelyt a régibbe... többnyire nem szokott jól sikerülni mert megváltozik a hőelvezetés a gyárihoz képest... Szóval a 250 lovas levegős cooleres jobb választás. A fogyasztásom póttal üresen 24-26-ig agyon rakva (13,5 tonna) 28-32-ig!!! Ennyiből egy nagy szerelvény is eljár...
Köszönöm a válaszokat. Igen, nem írtam a legfontosabbat. Belföldre keresek autót, de bizony a 8-10 tonna rakományt (azaz a 16-18 tonna összsúlyt) mozgatnia kellene elég sűrűn, heti 5 napban. Azt még nem is mondtam, hogy az MAN még azt is mondta, hogy a "kis" 250 lovas TGM gépre a felpakolt 10 tonna cuccra ráakaszthatok hátulra is 10 tonnát. :)
Egyébként az MAN pont belföldi fuvarra javasolja a TGM-et, a TGS-t akár vegyesbe is és a TGX-et meg nemzetközire. Szimi, hogy csak 6.5 liter a moci és nem 10.5 liter, de cserébe a TGX nagy mocija elég könnyedén venné a terhet...
Talán emlékeztek, hogy kb. 2-3 éve foglalkozom a témával, hogy veszek a cégemnek egy autót, mert annyi a kiszállításunk (átlag 8 tonna). Kaptam tippet, hogy Timo meg társai, de szinte semmi csökkenés és a tavalyi több, mint 16 millió forint (!!!, nem elírás) kifizetett fuvar végérvényesen meghozta a döntést, hogy veszek egy gépet.
Ashta: Hát ebben azért nem lennék biztos, hogy minden TGX nyerges... :)
Sziasztok! :) Szép napot, kellemes hétvégét :) Mit szólnátok hozzá ha az egyik chatoldalon mindennap kinyitnánk egy olyan szobát hogy Kamionosok? Szerintetek lenne rá igény?
Csak addig jutna el a sok kolléga, hogy ez NEM A SOFŐRÖN MÚLIK! Ha tehetné, mindenki 730-as Scaniaba ülne, nem? Teljesen felesleges dudálni, villogni, leszorítani, büntetőfékezni, sem az autó, sem a fuvar, sem az útvonal nem a sofőr akarata szerint történik. Egyébként ha már nagyon gáz volt a szitu és volt lehetőség, leállósávba mentünk vészvillogóval vagy kiálltam.
De mindegy, már 9 személyes kisbuszt vezetek, már nincs ostoba sebességhatároló, meg előzni tilos.
ez .hu végződésű. Egyébként kerestem a céget a google keresőben de csak cégadatok vannak egyszerűen nem találtam telefonszámot végül úgy gondoltam megpróbálom itt hát ha tudja valaki.
Köszönöm ! az e-mail címem: kfe01@gmail.hu az az igazság hogy hozzátok osztottak be sofőrnek és ahogy lement a tanfolyam péntek délután bejelentkeztem az irodába, ott az úriember lefénymásolta az adataimat leírta a telefonszámomat és azt mondta hogy szólni fog hogy mikor mehetek tanuló járatba, ez volt két héttel ezelőtt. Én meg voltam olyan hülye hogy nem kértem el a telefonszámot, mert annyira siettem hazafele Ezért kellene a telefonszám hogy megtudjam mi a helyzet. M
Adott egy 97es Volvo Fl10 320 as tipusu auto es szeretnem meg tudni hogy gyarilag mennyi hutofolyadekot kell bele tolteni de sejol nem talalok meg hasonlot se. Valaki dolgozott hasonlo autoval ? Esetleg tud barmifele informacioval szolgalni?
"tartott fel sokezer kamiont néha 25-tel felfelé a dombokon"
Ebből a fajtából van dögivel, általában valami keleti rendszámmal. Kevésbé zavarna, ha nem úgy vonszolnák magukat felfelé minden kisebb dombon, előznitilosban...
Ok de én belföldes vagyok es minden nap kiveszem a kártyát ha esetleg rámcsörögnek pénteken h. lenne munka szombaton megtudnam nezni otthonrol hogy van e vezetesem meg.... most a papir ceruzát naptart engedjuk el haladjunk a korral gondoltam Persze ha fulkében laknek nem érdekelne igy se fontos csak gondoltam zárkozom
Így voltunk mi a Foodtankersnél. Egyszer valamikor régen egy német cég megvette a legkisebb fülkés leggyengébb Actrosokat kis távolságú, észak német belföldi könnyű fuvarokra, sík terepre.
Aztán valami cégösszeolvadás eredményeként ezek a gépek átkerültek a tartályos céghez, folyamatos 40 tonnára, változó domborzati viszonyok közé, úniózásra.
Isten tudja hányszáz nyomorult sofőr szenvedett velük egymillió km-en át, tartott fel sokezer kamiont néha 25-tel felfelé a dombokon. 8 év után most végre lecserélik őket...
Tudom javasolni a különböző városi buszos topicok olvasását is.
Nem vicc.
Demszky vett 3 év alatt 50+50+50 db, gyári új, csuklóst buszt Budapestnek, 2005-2006-2007-ben.
Valaki rábeszélte, hogy az akkor újdonságnak számító, kicsi, kb. 7 literes motorral rendelje meg a buszokat.
Azóta "csak" kb. 4000-6000 fő, buszvezető + szerelő + művezető + anyagbeszerző + alkatrész felkutató + mérnök + üzemeletető főnök anyázza emiatt Demszkyt, nem titokban.
------------------------------------
A kicsi motornak megvan a maga terepe.
Például ha Csongrád megyén belül kellene FÜSZÉRT árút terítenem, akkor arra kíváló.
Oda felesleges a nagy, nagyobb nyomaték.
Sík mint az asztallap.
Máshogy állnék a vásárlás kérdéséhez, ha ugyanezt Heves, Zala vagy Veszprém megyében kellene csinálnom.
Akkor már elővenném a fiókból a gépjármű mérnöki diplomámat és fejben visszaemlékeznék dr.Csizmazia tanár úr motordiagramjaira a főiskoláról.
Ha pedig az összgördülő súly elérné vagy meghaladná a 20 tonnát, akkor úgy megverném a MAN kereskedőt ha kicsi motorral akarja nekem eladni a használt teherautót, hogy a faluvégi pléhkrisztust is nagybőgőnek nézné.
Nemzetköziben pedig nagyon speciális fuvar kell(ene) ahhoz, hogy valaki rátudjon beszélni a kismotorra.
Például: Négy évre lekötött fix fuvar, hungarocell táblák (2x4 méteres) szállításra, 99%-ban autópályán.
Urak! Voltam ma az MAN-nél használt (2012/13-as) 18 tonnásokat nézni és persze az értékesítő a márka egekbe emelése mellett az egyes típusokat is bőségesen dícsérte, ámde itt belefutott egy kis ellentmondásba is és ezt kérdezném meg tőletek, ha valaki vágja ezt a kérdést.
Szóval a 18 tonnásban (most éppen náluk) van 10600 cm3-es TGX meg 6900 cm3-es TGM is. Először azt mondta, hogy a TGM bőven elég, a világból kimegy, jó fogyasztás, atyaúristen. Erre fél órával később a nagy motort kezdi el áldani, hogy ezekkel mozgatnak 24 tonnát, de ha kevesebb a teher, akkor könnyedén elmozgat bármit, 3 litert fogyaszt és a világból kimegy és satöbbi. :)
Hasonló érdekes "kereskedős" duma lehetett az is, hogy a TGM eredetileg 15 tonnás. Állítólag a németektől van valami papír/igazolás, hogy Magyarországon ezt a gépet 18 tonnásként helyezik forgalomba. Na de ez tényleg ennyi lenne? És a fékek, és a rugók, és a felépítmény? Az MAN tényleg gyártja a 18 tonnásokat és alulmatricázná őket, mert az milyen jó?
Más téma kicsit ,szoval jövöhéten megkapom az első digi tachos kocsit -eddig csak korongossal jártam- Stoneridge van benne Van valakinek jo vagy rossz tapasztalata? ez ügyben ... ill tudom hogy e nélul is megy a tacho van egy ugynevezett Tacho link Dongle nevü kutyu amit racsatlakozva a telon is tudom nezni saját magam menet közben és persze otthon is . Azt hol lehet beszerezni mert az eredeti 160 angol font annyiert nemm kell....kb 20 dolcsit szánnék ra de a kinai oldalon nem talalok ilyet
Jó reggelt! Próbálom sorban. Páv mint botrángatós vizsga? Nem találkoztam vele és tudomásom szerint még sosem kérték. Itthon is ebben a formában arra jó hogy ha nincs nálad a papír meg lehessen büntetni.
2. Milyen az élet??? Amyilyet valasztol. Lehet izgalmas, mozgalmas, de unalmas is. Kinek hogy. (Kinek hol az inger küszöb...
3. Melyik a jobb meló? Megint kinek hogy... Én személy szerint a napolósat preferálom ( "reggel" indul "este" otthon)
Persze ilyet nyelv tudás nélkül?..
4. Buszozás? Meint ott tartunk ahonnan indultam. Nyelvtudás? Pl: Felmászik a kedves utas 80 éves mami személyében és 5 percen keresztül panaszkodik hogy fáj a lába ( ne adj' Isten ízes Bajor nyelven (sanszod sincs megérteni!)) Mit mondasz neki? Lesütött szemme, Tut mir leid, Ich Verstehe nich...
5. Nemzetköziben a nagyok már leterítették a lapokat, oda kell a 3-4-5 hetelő kondícionált emberszabású ja és nem is német cégen fut....
Mit ajánlok? Tanulj nyelvet! Egyébként az Osztrákoknál kötelező a 13-14. Havi fizetés... (nem esik szarul decemberben 4500 netto ;))
Mindezek után miért vagyok itthon? Valószínűleg nem fogod érteni azt hogy még a mező illata is más, a gerle kacagása is ...
Vágj bele keress egy nagy céget ahol van magyar irányítás és hajrááá... pl: Gartner
Nem vagyok a gépelés ördöge, ha nagyon a részletekbe szeretnél mélyedni akkor beszélnünk kell pl: telefonon. A kinti munka titka a nyelv!!! Tudom hogy hallottad már ezerszer de ez a fontos!!! Ha beszéled a nyelvet bárhová elmehetsz... Hiába vagy Te a világ legjobb sofőrje ha nem tudsz felhívni egy megrendelőt és egyeztetni vele mikor érsz oda és az erdőben a hegy tetején hol kell befordulj a 3 méter széles jeges mellék-mellék útra (20 méteres tandemmal ahonnan majd ki kell tolatnod 400-500 métert :)) ez a terítős munka... talán a legjobban fizetős 2300-2500 pénz kb. Nyilván az ADR jobb lenne de ha már egy telefonos interjún 2-3 szót nem értesz vége! Az A-ból B-be nyerges rámpás raklapos melóra akad elég kellően kondícionált emberszabású... nem nagy pénzért 1600-tól. A keresetet nagyban befolyásolja az adó kategória besorolás a 3-as a legjobb (házas családos) Ezer dolog számít. Hol, mikor, négykéz? Stb (elzsibbadt az újam, tabletről cifra ennyit írni;))
Bevándorló (Auslander) státuszban az él aki nem beszéli a nyelvet... meg az aki beköltözik a "gettóba", oda ahol a lépcsőházban a lakások ajtaja előtt 12-15 pár cipő van (70-90 m2)!!! Meg az ki idegen szőrös emberekkel lakik egy lakásban, szobában... sorolhatnám (láttam már olyat aki hallott ilyenről)... Én egy 400 lelkes Bajor faluban laktam családdal, gyerekekkel... tudnék mesélni...
Most, hogy egy reptéri transzferes cégnél nyomom, ellent kell mondjak. Számomra óriási meglepetéseket tartogatott ez a munka, könyvet tudnék írni. Az egyik ilyen, hogy mennyire nagyon sokan jöttek már haza. Otthagyva a jó fizetést, ezzel együtt a bevándorló státuszt.
Aki nincs fészbukkon és facebook csoportokban, nem veszt vele semmit. Nagyon nagyon kevés a normális csoport és a normális közösség, tisztelet a kivételnek.
Szia Zotya! Felzárkózásban vagyok de úgy éreztem kell erre reagáljak... tegnap este sötétben láncoltam (élesben) elsőnek a Bajor hegyekben az erdő közepén... (videó is készült a fedélzeti kamerákkal majd elkérem a cégtől és feltöltöm oktató anyagnak.) Ezt kellene oktatni pl... Én hogy ne fussak lesre "szárazon" már kipróbáltam...
Sziasztok! Idetaláltam én is. Természetesen visszaolvasok és majd csatlakozom... Ma estig egy MAN TGM tandemmal járok és hétfőn egy TGX-re ülök át... Fosbúkom nincs, anyázni nem szoktam, 40 éves szobatiszta vagyok... 11 év után költöztem vissza Németországból (vállás miatt)... feleannyit keresek de jobban élek... Mert mi vagyunk a legvidámabb barak...
Sok mindennel nem foglak titeket zaklatni, ha tudok szívesen segítek. Üdv: Laci
Duvenbecknél a szlovák részleggel jobban jársz,jobb az irányitás nincs akkora fejetlenség,tele van magyarral sofőrileg,irányitóilag is.Reining kiutazgatós.kezdőként fos autót ad,és szinte csak rövid fuvart,pénz meg már kevesebb mint a wabinál.Prevost Vecsésen vált,de szinte csak reptereznek,éjszaka.Ahoz képest pedig kb. 450et fizet,ami ilyen melóra nulla.Szerintem egy normálisabb wabi frencsájz lassan mindháromnál jobb amit irtál.
Korábban írtam már, hogy mostanában készülök áttérni a sofőrködésre (C vége felé járok jelenleg). Minél több értelmes ember véleményét/tapasztalatait olvasom, annál jobb.
Lenne hozzátok egy olyan kérdésem, hogy pályakezdőként mi a véleményetek erről a 3 cégről(Duvenbeck, Reining, Prevost) melyiknél lenne érdemes elkezdeni és melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak?
Igazából én ezt a 3-at néztem ki és van némi nemzetközi tapasztalatom csak nem kanionnal!
"mivel hajtasz meg egy sima guruló tengelyt a pótkocsin,és ha már pótkocsi akkor hogyan vezérli azt egy vontató hogy ne tolja,"
Meghajtani??????????????????? A retarder fékezésre szolgál, nem meghajtásra! Elektronikus vezérlésű, a gépesen lévő retarder jelét kapja meg és abból "számol" , hasonlóan, mint a féknél az EBS. Amúgy a CDE kategóriás könyvben már vagy 10 éve benne van. Miért nem terjedt el? Mint már írtam, 1. drága, 2. plusz több száz kg., azaz minden fuvarozó két legnagyobb ellensége.
Te jártál esetleg ilyen irányú iskolába? Mármint ez, ami kell a vezényléshez/irányításhoz. Mert volna itt egy elméletem, de csak olyan tudná igazolni, aki járt oda.
Ugyanis egy csomószor ugyanaz a "séma" ismétlődik. Tehát az irányítók ugyanazokkal a dolgokkal baszogatják a sofőröket, ugyanolyan dolgokat mondanak, amitől a sofőr rosszul érzi magát, ugyanazokat a viselkedésformákat használják. Arra gondoltam, talán ezt így tanítják. Tehát hogy ez az iskolából jön. Mint ahogy a rendőröknek is oktatják, hogy viselkedjenek a "polgárokkal", fennsőbbrendűen, megalázóan, stb.
Lehet, itt is ez van. Mivel a C,E jogsinál is 50 éves a tananyag, talán az irányító iskolában is, és még úgy tanítják, hogy ha szardarabnak tekintik az embert, és nem törődnek vele, nem viszik haza, amikor akarja, stb., akkor lehet majd jól irányítani, nem fog okoskodni, stb.
Nem "logisztikusokról" beszéltem az egy elég nagy halmaz. Én kifejezetten a vezénylőkről/kordinátorokról/flotta operátorokról (válasszon kinek melyik megnevezés tetszik) beszélek. Konkrétan ismerek olyat aki saját elmondása szerint azért mondott fel mert nincs gyomra hozzá és jellemzően akik túl emberségesek pár hónap alatt eltűnnek süllyesztőbe. Elismerem nagy a szórás és vannak normálisak, de ha hazudni kell ő is szemrebbenés nélkül a pofádba kamuzik.
Szia Zotya! Szép napot :) Nézd ez is olyan dolog hogy mindenhol vannak bunkók sok jó is volt az életembe meg sok rossz is ez lényegtelen.
Sok jó ember kis helyen is sok jó ember. Nem a mennyiség számít hanem a minőség. Ezt már sokszor megtanultam. Ez a szakma is olyan hogy aki egyfajta szerelemből és szívből csinálja az szereti aki meg csinálja mert nincs más és nincs jobb az belekeseredik.. De bárhová máshová is igaz ez.. tehát én nem esek át a ló túloldalán, és nem általánosítok.
Úgy hogy tisztelet a kivételnek. Azt sem gondoltam volna hogy én egyszer kamionba ülök. :) Azt hogy lesz e majd egyszer szerencsém külföldhöz, fogalmam sincs, még a családommal sem jártam külföldön sehol. :) Csak az országban mozgok, mozgunk.
Nézd Barátom ha szólíthatlak így, bár nem tudom hány éves vagy. :) Egyszer szeretnék eljutni egy kamionos találkozóra ha úgy van. És ha egyszer összejön akkor szívesen megmozdítok én is egy kamiont. De ezeket már persze ki sem írom. :) Majd minden jön, ha jönnie kell.
Mindenesetre bármilyen kamionos kalandom is lesz még mindegyik feltöltődéssel és örömmel fog eltölteni, és mindenhol közzé fogom tenni akárhogy is támadnak.
Ha picit nehezebben is de tudok járni. Hosszabb távra kerekesszék. Szerencsés ember vagyok, mert van párom, stb stb vannak körülöttem. :)
Ha pedig a facebook csoportokba továbbra is mindenhol megtalálnak átjövök és átszokom ide. :) Látom hogy itt csak ez az egyetlen aktív kamionos fórum téma, évek óta életben van tartva.
Nekem is van egy faceboookos csoportom, az a neve hogy kamionos életforma.
Remélem lesz még szerencsém a kamionos kalandokhoz életemben. :)
Sajnálom, hogy ezek történtek. Sajnos azt kell mondjam, ne legyenek illúzióid, itt is csak azért nem ez megy, mert alig van itt egy pár ember, és véletlenül normálisak.A kamionos egy külön állatfaj.
Örülnék, ha látnád egyszer, hogy külföldön mennyivel másabb a mozgáskorlátozottakal való bánásmód. Egyszer Angliában álltam hétvégén egy Tesco mögött az út szélén. Jött egy kerekesszékes egy kutyával. Amikor mellém ért, összemosolyogtunk, aztán gurult tovább.
Hogy mi ebben a különös? Hát ez az. Semmi különös nem történt. Mindenhol így kéne lennie. Te vagy a megmondhatója, hogy nem így van.
Be szeretnél ülni egy kamionba, olyan nagy dolog ez? Szerintem nem.
Sajnos én nem tudok segíteni, mert már nem ülök kamionba.
Mindenesetre ne keseregj a hülyéken. Viszont készülj fel, hogy ezekből csak több lesz...
Sziasztok! Szép napot kívánok, és kellemes hétvégét mindenkinek! :) Nagyon szépen köszönöm a válaszokat a segítségeteket, utána fogok járni mindennek..
Álmomban sem gondoltam volna hogy ez a kamionban ülés sikerülni fog. Leírtam korábban hogy miért.
Na most kb 2 hónapig mentem utána, és ezt úgy kell elképzelni hogy benne voltam, és vagyok 6-8 csoportba, és mindenhová kitettem plusz ide és SG-re.
Na most ehhez fűződik egy történet...
2-3 csoportból kikerültem, máris mondom hogy miért.
Van egy olyan csoport hogy Az élet 18 keréken.. biztos ismeritek, vagy van aki ismeri.. Elég furán vettek be ami annyit takar hogy kapásból tíltottak. Majd írtam ennek a bizonyos Szédeli Norbinak hogy mégis miért? Rögtön megadta a választ a profilomban nincs kamion, és az én koromban 130-140 ismerős túl kevés biztos kamus vagyok..
Leírtam neki a történetem be engedett úgy ahogy, de be.
Na most azt tudni kell hogy én ha bejegyzést teszek vagy kérdezek akkor azt a témára szánt csoportokba fórumra mindenhová.. Azért mert az egyik helyen látja 20 ember a másikon 200. Sosem lehet tudni hogy ki látja.
Rengetegen megkerestek, de csak vagy 5-10 emberrel tudtam,és tudok normálisan beszélni.
Ugrok is tovább.
Na most én ezt a mozgássérült vagyok dolgot nem azért tettem közzé hogy sajnáljanak vagy ez akármilyen hír legyen, hanem azért mert volt olyan aki szépen megfogalmazta hogy ő elvinne, demivel neki nincs ilyen a környezetébe nem meri azt mondani hogy próbáljuk meg, amit én teljesen meg is értek. ezzel nincs is semmi baj.
Új év után ki írtam hogy.. Melyik kamionos mit fogadott meg új évre?
Na most ez a fent említett Szédeli Norbi 18 kerék adminja utánam jött az egyik csoportba hogy na hát most én erre recskázok vagy mi van hogy mindenhol ott vagyok?
Erre én azt válaszoltam nek hogy bölcsebb maradt volna ha hallgat..
Na ezek után már nem tudott mibe belekötni jött a szöveg hogy ezek a fogyatékosok, és sérültek.. de kinylik a csipájuk ha belefinganak egy scaniába...
Na ebből a fogyatékos és sérültezés dologból lett egy buta vita amibe be lett vonva a párom is és 1-2 napig ez ment a másik csoportba aminek az lett a vége hogy menjek innen mert én viszem le az adott csoportot a 18 kerék szintjére, és juj, és biztos hátba támadtam azért támad... Mondhattam én bárhogy elfelé hogy nem tudom hogy ő és egy két haverja kicsoda micsoda..
Azonnal jött a reakció hogy ne itt használjam ki hogy sérült vagyok és lelkileg ne hassak az emberekre, jobb lesz nekem kívül...
Megszólaltam hogy megvédjem magam az egész bejegyzést kiszedték 100 valahány hozzászólással. És kikerültem.
És van egy 3. csoport Szédeli 1-2 barátja admin ott, onnan pedig megkaptam hogy karácsonykor pornós vírusos linket tettem ki, ezért kikerültem szó nélkül.
Ami azért nem igaz.. Mert idegen dolgokra nem kattintok, 2 szer ment le a nod 8 ellenőrző nem talált semmit, mások nem szóltak sehol. Tehát ez a vírusos pornót raktam ki több sebből vérzik..
Na most ez a 3 csoport a következő.
1. Az élet 18 keréken (Szédeli Norbi tett ki a vitatkozás és sárdobálás után.)
2. Kamionos élet női szemmel ( Itt történt a vita ami elég szépen elment abba az irányba hogy ne használjam ki hogy az emberek lelkére hatok és sérült vagyok. mindez azért mert Norbi elkezdett fogyatékozni és kötözködni.)
3- Facebook Kamionos Pihenőhely ( onnan pedig azt a választ kaptam hogy 1-2 hete vírusos linket tettem ki és kikerültem, majd utána figyeltem meg, hogy ott is a Norbi 1-2 barátja van.)
És már mikor vett felfelé a 18 kerékbe akkor megmondta hogy ezzel az 1-2 csoporttal jó viszonyt ápolnak.
Egy két friss szösszenet...
Norbert SzédeliNem unod Rocky? Legalább írnád át néha.. Amúgy itt jó helyen vagy, félig buszos csoport. Na velük bármikor elmehetsz egy-egy útra. ...Persze ha veszel jegyet...Tetszik ˇ Válasz ˇ 3 ˇ január 19., 13:43
Azért remélem látod,hogy bárhová is irjon a párom(hálistennek annyi nincs ahol te is jelen vagy)te ki nem hagynád az alkalmat,hogy kötözködj.Közlöm,hogy nem jön be. ;) Csak nem szerelmes vagy? 😂 Már kezd feltünő lenni a rajongásod...
Utálok vitatkozni, veszekedni, balhézni... Nem tudom mivel váltottam ki ezt az egészet. Igyekszem figyelmen kívül hagyni, max szólok az adminnak. Kisebb nagyobb sikerrel. Bármit kiteszek bármilyen új csoportba megyek, már a látóterébe is kerültem. :)
Csak azért mert te már vezettél vagy vezetni fogsz X km-t ,dolgoztál rossz vagy jó munkáltatónál milyen alapon mondasz véleményt vagy számodra ismeretlen embereket milyen alapon ócsárolsz ilyen szavakkal.Ugyanilyen hozzá állással lehetne a most regnáló sofőr társadalomról is beszélni ,hiszen ember és ember között is van igen nagy különbség.Az meg,hogy neked vannak negatív tapasztalataid még egyáltalán nem jelenti azt ,hogy minden "logisztikus" (bár ezen megnevezés azért magában rejt egy igen tág beosztás-munkaköri lehetőségeket) "gerinctelen féregként kamuzó" ahogyan te nevezted őket.
Logisztikai ügyintéző képzés folyik jelenleg Magyarországon.
Ennek van középiskolai fokozata és van felsőfokú fokozata melyet különböző főiskolákon lehet megszerezni.
Tudni kell, hogy a végzettek kb. 15-25%-a helyezkedik el a logisztikai szakterületen.
A végzettek kb. 75-85%-a a szakma számára elvész.
Férjhez megy, szül, mással foglalkozik, továbbtanulása során más szakma felé fordul.
Jó logisztikai ügyintéző ma Magyarországon, aranyat ér.
A kamionos cégeknél, jó logisztikai ügyintézőből hatalmas a hiány.
A jókat a kamionos cégek egymástól próbálják elszipkázni.
Még a kezdők is bruttó 200.000-rel indítanak Budapest vonzáskörzetében.
A jók, a valóban jók már két év múlva bruttó 400-t keresnek.
Ez nem túl rossz egy döntően irodai, napi 8-10 órás (nappali) munkáért.
Van a szakmának (logisztikai irányítók) egy vékony krémje, ők 600 feletti összeget kapnak + kocsit + telefont. De ők minimum kettő de inkább három nyelven kommunikálnak, a nap 24 órájában (még a strandon) is elérhetőek, és fejből segítenek a Portugáliból kérésel, kérdéssel a központjukhoz forduló kamionosnak.
Itt most nem a logisztikai top menedzserekről, vagy logisztikai igazgatókról írtam.
Ők más kategória.
Itt most kimondottan a logisztikai irányítókról, ügyintézőkről beszéltem.
Nem árt, de igazából egyik se feltétel, bár cégenként válogatják. Ami viszont elengedhetetlen, hogy gerinctelen féregként tudj emberek szemébe kamuzni.
Köszönöm szépen a linkeket. Irodai munka miatt kérdeztem. Mikor születtem nem kaptam elég oxigént, ezért picit furán megyek, és nehezebben mint mások, sok emberhez képest még így is szerencsésnek mondhatom magam. Mikor kicsi voltam sokáig álmodoztam arról hogy mentős leszek és úgy mentek meg emberi életeket hogy megyek és megyek, csak hátv akkor még nem ismetem a határaimat és nem tudtam azt hogy én úgy sem tudnék a másodperc töredéke alatt reagálni...
A szüleim 97 óta vezetnek, de maximum kisbuszt... egy idő után minden kamiont tátott szájjal néztem bárhol is láttam meg őket.
Mindig rémisztgettek azzal hogy úgysem tudnék beülni nehéz nem nekem való, stb stb felejtsem el. Interneten 1-2 hónapig mentem utána, és 2 ünnep között sikerült beleülnöm egy v8 as Scaniába egy szomszéd település erejéig. Persze beleültem volna bármilyen márkába az életérzés ugyanaz.
Tudom hogy ez is olyan szakma hogy itt is vannak normálisak és bunkók főleg akik muszáj-ból csinálják és belekeserednek itt is tisztelet a kivételnek.
22 éves vagyok van egy sima érettségim, viszont idegen nyelvtudásom nincs...
Nagyon gondolkozom ezen a diszpécser és irodai vonalon..
Nem csak kamionos cégnél, bárhol. :)
Sosem voltam még kamionos találkozón, oda még egyszer szeretnék eljutni, remélem idén sikerül. és egy életre szóló élmény lesz az is még élek. :)
Ugye lehetett olvasni engem hogy az volt az álmom hogy beüljek egy kamionos mellé, és hogy mozgássérült vagyok. És az lenne a kérdésem hogy egy kamionos céghez pl milyen nehéz bekerülni pl irodára? Egy egyszerű érettségim van 22 éves vagyok, szépen lassan jó lenne valahol elhelyezkedni. És tudom hogy kamionos cégnél irodán is vannak emberek akik írányítók stb stb Milyen nehéz egy ilyen helyre bekerülni? MI az elvárás? Idegen nyelv ismerete belföldi cégnél is kötelező például?
Vagy egy egyszerű diszpécser dolog bárhol máshol? :)
Holnap este indulok Pestről finnbe., és eddig még nem jártam arra van valami amire kifejezetten figyelni kell? Leginkább a Tallini kikötő érdekel. Hogy működik, pihenőzni lehet-e? Hallottam korábban rémmeséket kollégáktól, hogy nem egyszerű megtalálni, igaz ez? Mennyi kaját rakhatok a tálcámra a hajón? :D
Leüli. Ez vagy saját, vagy valami lepusztult társáé és azért mincs a szerelvény sem karbantartva. Szerintem megbízásból akartak nagyot szakítani. Annyi esze sem volt, hogy az egyéb hibák mellett úgy rakja, hogy ne legyen feltünő. Jogsija meg biztos volt nékie, csak valszeg lement a torkán, mert lássuk be, ezt nem lehetett alap rutin nélkül előadni.
Tipikus szívatós kérdés, ráadásul semmi gyakorlati értelme. Nem igazán fog senki ott állni egy ilyen tábla előtt egy smk-val.
De ha válaszolni kellene, akkor igent mondanék. Nem vagyok oktató, úgyhogy kicsit puskáztam. A tábla járművekre vonatkozik, és az smk jármű. A vége táblától már rámehet az útra. A tábla kezdetétől csak olyan jármű, amin van hólánc.
Ennél durvább hibákat találtam én is az e-lerninges és az ofás tananyagban is,amit jeleztem a kiadó felé,szépen megköszönték az észrevételeket és javítani fogják a következő kiadást. Az e-lerningre tegnap megjött a frissítés,de még nem rágtam át mert már nem sűrgős ugyanis megcsináltam a héten az E kresz és a szerkezet és üzemeltetést,hiba nélkül.Csak abban reménykedjünk,hogy a hivatalos vizsgaanyagot jobban lektorálták.Bár azért kíváncsi lennék rá,hogy a segédmotoros vizsgán az kérdés,hogy köteles e figyelembe venni a "hólánc használata kötelező vége" táblát a smk.vezetője mennyire fontos?TRIZS 77?Köszi
Sziasztok :) Szép napot :) Írnátok olyan kamionos cégeket akik csak belföldön tevékenykednek elsősorban Szabolcs megyében, vagy bárhol máshol az országban és interneten el lehet őket érni? :) Előre is köszönöm.
Kicsit tévesen látod. Aki az utcáról bemenve akar az OFA-n keresztül kamionozni, az igen hamar más álmot keres magának, ha nincs elhivatottsága, én is ingyen jogsis vagyok. Tavaly februárban volt a tájékoztató, áprilisban Páv, és tegnap volt meg a CE rutinom... Mindez úgy, hogy én alkalmazkodtam minden körülmények között, munka mellett az oktatáshoz. És a többség munka mellett csinálja nálunk.
Nem lesz túl szakmai, de talán érthető. A hajtott tengelynél ne a konkrét B tengelyre gondolj, csak a féltengelyek lényegesek hogy meglegyenek, a difi a kanyarodás miatt, de behajtás nincs. Pár éve valamelyik Camion magazinban volt erről cikk, ha nagyon érdekel a téma. A vezérlése meg elektronikusan van megoldva hasonlóan a légfékhez.
Ezért írtam, hogy semmit nem tudsz a témáról. Az ingyen jogsinak ehhez semmi köze, a megemelkedett béreknek annál inkább.
Én is szenvedélyből kezdtem kamionozni, úgy, hogy visszaolvastam ezt a fórumot másfél évre. Eltart egy hónapig, de egész képbe lehet kerülni.
A szóhasználatod árul el. Te a 300ezres állást kérdezted, az imént pedig azt írod "hanem egy laikusra aki azt nézi, hogy a Wabi 450ezret fizet havonta"
Nem kell hozzá pszichiáternek lenni, hogy látni lehessen, mi érdekel valójában.
Oké, jogos, tudom hogy cserébe fogva tartanak. Senkit sem akartam/akarok megsérteni. Viszont azért érzem igazságtalannak, mert aki szenvedélyből csinálná és ért is hozzá annak kevesebb lehetőség jut, mint annak aki az utcáról jön be kamionozni. És itt nem azokra gondolok akiknek eddig is ez volt a szakmájuk, hanem egy laikusra aki csak azt nézi, hogy a Wabi 450 ezret fizet havonta, és ezért bicikliről egyből kamionra ül.
Mondjuk azt hogy mivel hajtasz meg egy sima guruló tengelyt a pótkocsin,és ha már pótkocsi akkor hogyan vezérli azt egy vontató hogy ne tolja,vagy ne maradjon "le" mögötte.Magyarul ne rángassa. Kb ezt nem értem,ráadásul nem is halottam róla. De ez utóbbi az én bánatom.
Ebből az derül ki, hogy nyugaton összefogtak, és senki nem megy egy bizonyos kmdíj alá. Ez egyébként üdvözlendő, csak a keleti idióták (lettlégyen bármilyen szolgáltatás) képesek arra, hogy addig hajtják az árversenyt, amíg mindenki éhenhal.
De ha a keleti fuvarozó nem is jut munkához, minek ez az egész hajcihő a fizetéssel?
És ha az Únióban vagyunk, miért nem egységes minden országban ez az egész szar?
Korábban azt gondoltam, hogy bár Európában vannak árnyalatni különbségek, valójában az egész egyforma. Most az utasaim által elmondottak alapján azt mondanám, az egész világ tulképpen egyforma.
Miért nem képesek a különböző országok választott politikusai leülni egy kurva asztalhoz, és megbeszélni a dolgokat, ahelyett hogy emberek tízmilliói szenvednek, mert óvodás agyú idióták inkább üzengetnek egymásnak, meg keresztbe tesznek, meg szurkapiszkálnak?
Viszont ez drága és "nehéz" megoldás, ezért, mint a fehér holló...... Egy kb. 400 kg-s futótengely vagy egy kb. 1000 kg-s hajtott + még a 150 kg-s retarder. Általában csak a vontatón/tgk-n van tartósfék és a póton csak egy minimális féklevegő nyomás egy tengelyen. Anyagilag, újonnan nagyjából 2 misis felár.
Zotya
Az elavult tananyag témához: nekem még 94-ben a BC-nél még tanították a kétütemű diesel motort is, de már akkor is minek?
Egy picit helyesbítek. Illetve az én meglátásomból.
Ingyen jogsi: Elmész egy céghez és vagy azért, hogy legyen helyed, vagy azért, mert pénzed nincs, kötsz egy szerződést.
Ha semmilyen előképzettséged nincs, akkor aláírsz két évet.
Ez azt is jelenti, hogy elkötelezed magad és ami a munkajogi keretekbe belefér, azt lenyomják a torkodon.
Ha nincs munkahelyed, vagy úgy nem tudod elvégezni, akkor azt is ott kell hagynod, ha döntöttél, hogy mi leszel, ha nagy leszel.
Elkezded. Ha nem jutsz végig, már bukta. Ha még szerződtél is, akkor kapsz valamennyi ösztöndíjat és azt is vissza kell fizetned, ha menni akarsz.
A Wabi-nál úgy hallottam, hogy jó a pénz, meg a járműpark is, de azért azt tudjad, hogy ingyen semmi sincs! Valahol ledolgozod. És ezt nem a cég lehúzása miatt írtam, mert humánus, hogy van segítség, hanem azért, hogy amikor az "ingyenjogsisokról" vélemény alkotsz, a fentieket számítsd hozzá!
Nekem megvan C, D, GKI és a pótot akartam csinálni tavaly "INGYEN", de ösztöndíj nélkül és, ha megszegtem volna a szerződést, akkor kb. 300-at kellett volna visszafizetni. És így, hogy a kategóriák megvannak, egy évet kellett volna aláírnom. Most meg 160-ért csinálom. Ez érezhető különbség.
Ezen kívül meg olyan is van, hogy hónapokig nem jelentkeznek és nem hívnak az OFA miatt, meg ilyenek. Néz szét egy kicsit!
Igen. Érdekes módon minden belföldi hely telített, pedig sofőrhiány van. Még a Waberer's-nél sincs felvétel belföldre, csak 1 db tandemes szerelvényre keresnek embert, illetve teherautóra. Remélem nem az ingyen-jogsisok miatt, mert az elég igazságtalan lenne...
Sokkal èrthetőbb leírás mint a GKI tankönyvek. Sokan dícsèrik. Èn is megvettem azèrt merem ajánlani. De van a Ferencnek 0-24-es AETR tanácsadó szolgáltatása sofőröknek megfizethető áron. Ha a munka közben valami kèrdèsed akad, felhívod ès segít. Megtalálod őt a facebook-on az SOS AETR Tacho Center csoport házigazdájakènt.
Az összes vizsgámon volt olyan kérdés, ahol az oktató azt mondta:" ez egy rosszul megfogalmazott kérdés, itt ez és ez a jó válasz."
Tehát amikor értelmetlen, rosszul megfogalmazott, idióta kérdéssel találkozol, arra az oktatás során megmondják neked a választ, és majd azt kell behúzni.
De mondok még valamit, talán pont ez miatt, de vizsgák elején mindig elmondják, ha valami kérdést nem értesz, kérdezd meg nyugodtan, hogy kell érteni.
Nnnnna! És ehhez hasonló ügyes kérdések vannak, de még a kresz képes-ben is. Pl. egy traktor áll szemben és a mondatszerkezet olyan, hogy mivel nem jelöl meg engem a kérdésben, mint, hogy ön ,, így értelmetlen és azt értelmezi a "megoldó", hogy arról van-e szó, hogy a traktor elé kanyarodhatok-e balra nagy ívben. Pedig a kérdés miben léte, hogy a traktor elém mehet-e balra nagy ívben elsőnek.
Csak úgy-e a magyar nyelvben a ragozások majdnem egyformák az egyesszám harmadikban, mint magázva, csak az alanyt kellene megjelölni.Na, de persze ez nem a nyelvtan vizsgáról szól! :-) Na És persze, hiába nyomom a képes és egyéb feladatokat 97%-ban, mert a nyakatekert, hibásan fogalmazott, vagy értelmezhetetlen megfogalmazás miatt egyből 0.
Ettől függetlenül a gyakorlóban 92% alatt nem teljesítettem. :-)
A trizs kollégának vitathatatlanul igaza van, mert a szerkezettan fékes , (de csak a fékes) cuccainál többször elvéreztem, viszont rengeteg olyan dolog van, amit seregben láttam utoljára és valszeg', illetve remélem, hogy az életben soha nem fogok találkozni vele.
A lényeg, hogy nem a mechanikai dolgok nem mennek ott sem, meg a kezelés, hanem ezek az elméleti okosságok. Úgyhogy most nyomom a gyakorlókat kitartással és megpróbálom értelmezni.
Pótkocsik esetén többnyire örvényáramú retardert használnak, mert ennek viszonylag egyszerűen megoldható a vezérlése a vontatóról, illetve nem igényli túl sok pótlólagos rendszerelem telepítését a pótkocsin. A tartós fékezést végző futóműnek ugyanakkor a pótkocsikon használt szabadonfutó tengelyekhez képest hajtott típusúnak kell lennie.
Van még ezer ilyen, de ezt boncoljuk fel, ha kérhetem!
És pont ezért is kérdeztem, hogyha kint vagyok már rutinozni, ott szokott lenni vizsga alkalmával a BŰ, meg valami gyakorlati tétel.
Na és pont itt jön be, hogy nem megúszni akarom, mert pont ezért kérdezek, hogy mit kell ahhoz tudni feltétlenül és honnan, milyen anyagból kell felkészülnöm, hogy sikeres legyen a képzés és a vizsga. /Arra gondolok, hogy a gyakorlati oktatom fogja megtanítani./
Semmi olyasmiről nincs szó, hogy én valamit elkerülnék, vagy nem akarom megtanulni, hanem a mostani vizsgám-imra szeretnék felkészülni, hogy sikeres legyen.
Azért kérdezek.
Ha kummantani akarnék, akkor teljes erőből magolok és nem írogatok ide, hogy ne nézzetek idiótának.
De én inkább kérdeztem.
Nagyon szeretném ezt a kategóriát! Egy nagyon jó anyagi, de idegőrlő munkahelyet hagyok ott 25 év után, ami felemésztett. Ki akarok szabadulni a műhely zártságából.
( Itt jönnek majd olyan megnyilvánulások, hogy na majd itt leszel csak idegbeteg igazán.)
Ha nem próbál az ember valamit, akkor az nem is lesz. Én most ezt szeretném csinálni.
Ez is egy opció.
Azt gondolom, hogy régi, rutinos net-ező vagyok és látom, hogy nagyon sok a vélemény eltérés, ami átmegy anyázásba is, meg megalázásba.
Tudom, hogy a kommunikációban a legnagyobb hibák egyike az, ha azt bizonygatja az egyik fél a másiknak, hogy félreértett valamit.
Tehát akkor úgy írom le, hogy sajnos az a gondolat, amit szerettem volna átadni és erre segítséget várni, nem úgy ment át, ahogy én szerettem volna, nem megfelelő átgondolás és rossz fogalmazás miatt, ami az én hibám.
Ha olvastál hét megnyilvánulást, akkor azt is olvashattad, hogy kérek korrepetálást. Ezt pont Neked szólt, mivel az eddigi megnyilvánulásaidból egy nagyon magas előképzést, tapasztalatot, rutint és tudást véltem felfedezni. Ebből gondolván bátorkodtalak megkérni egy esetleges itteni, vagy akár közvetlen kontaktra. Ez nem azét van, mert elakarom mismásolni a dolgokat, hanem azért, hogy tudjak olyanokat, amire szűkségem lehet.
Én nem elkerülni szeretném azt az "adathalmazt", ami a majdani munkavégzésemhez kell, hiszen mint azt említetted is, némely szituációban elengedhetetlen, hanem az elméleti vizsgán szeretnék átmenni és majd gyakorlatban elsajátítani azokat a dolgokat, amiket a számítógép pötyögtetése közben a meleg szobában lehetetlen szerintem.
Én nem megúszni akarom a tanulást, hanem az olyan dolgokkal nem szeretném külön terhelni magam, amik most nem feltételek ennek az akadálynak a "megugrásánál".
Ez nem ugyanaz a kummantással és az elbagatellizálással.
A mostani etapot kell abszolválnom és, ha ehhez adtak segítséget, ami jár, tehát könnyítettek törvényesen, akkor én azt szeretném kihasználni annak megfelelően.
Sziasztok :) Van itt valaki aki kamionos cégnél bent dolgozik bármelyik cégnél irodán? :) Ha van itt kamionos cégnél lévő irodai dolgozó, kérdeznék tőle privátban 1-2 dolgot.
De tudod mit, továbbmegyek. A mai oktatás VESZÉLYES.
Már az elejétől fogva a tanterem helyett kint kéne lenni az udvaron, és gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Akasztást, hogy mire az ember kamionba ül, 100%-osan menjen. Hólánc felrakását! A kamionosok 90%-a rettegve ül a kormány mögött télen, mert sosem rakott fel Hóláncot, fogalma sincs, hogyan kell. Tudom, mert ÉN SEM RAKTAM FEL SOHA. Így a havas emelkedőn persze mindenki addig nyomja, amíg megy a kamion, aztán keresztbe áll, megbénítva a forgalmat órákra.
Szerintem a "változtatás lassún" rég túlléptünk. 60 éves a tananyag! HATVAN! A mai világban, ahol talán a 10 éves is elavult lenne!
A bü meg szü vizsga után a lelkünkre kötötték: felejtsük el a tanultakat, nehogy belenyúljunk egy mai Euro-6-os, részecskeszűrős, Adblue adalékos kamionba!
Az akasztást meg elméletben tanítják. Már kint voltam a forgalomban, a Waberersnél voltam betanuláson, amikor először láttam akasztást! És akkor röhögünk a facebookon, amikor valakinek szétakad a városban? Ugyan már! A mai képzés szar. Sajnálom, ha ezzel megbántok valakit. Kíváncsi lennék, hogy aki az Ohm törvény tanítása mellett érvelt, mik voltak az érvei a "már 50 éve ezt oktatjuk" és a "de mi így szoktuk"-on kívül.
De a 60-as èvekben gyártott teherautók lefúvószelepeinek fajtái nem hasznosak. Sajnos a jelen tananyag 90%-a tűzre való, a maradékkal viszont, ami tényleg fontos, nem foglalkoznak eleget.
-----------------
Ez képzési hiba.
A kamarák és a KTI minden évben kéri, mondják el, írják meg, mit kell változtatni, az oktatandó tananyagon.
Tudom a változtatás lassú.
Köztünk is van sok-sok rugalmatlan ember.
-------------------
Nem régiben a vizsgabiztosok éves továbbképzésén például abból volt vita, hogy az emelőgép kezelők, targonca vezetők vizsgakérdései között miért szerepel még mindíg az Ohm törvény ?
Sajnos voltak közöttünk sokan, ráadásul vezetőink akik szerint ez nélkülözhetetlen.
Szerintünk meg a XXI.században egy kezelő az esetek 99%ban, mukajogilag is el van tiltva attól, hogy a gépbe belenyúljon, azt szerelje.
Tehát neki nagyon felesleges az Ohm törvény szépségeiről beszélni és vizsgán őt ezzel szívatni.
Igazad lenne, amennyiben a tananyagban fontos dolgok lennének. De a 60-as èvekben gyártott teherautók lefúvószelepeinek fajtái nem hasznosak. Sajnos a jelen tananyag 90%-a tűzre való, a maradékkal viszont, ami tényleg fontos, nem foglalkoznak eleget.
Egyébként visszaolvasva nekem nem úgy tűnt , hogy meg akarja úszni a dolgokat, csak leírta, hogy miből van felmentése, és ehhez képest akkor vajon miből kell vizsgáznia, nehogy ne tanulja meg, amit kell, és nem forditva, nehogy megtanulja, amit nem kell.
Az elearning tartalmaz szerkezettant. Abból sem lesz vizsgám. A kresz 7 modul, a szerkezettan nem tudom mennyi. Le kell nyitnom az összes fület és sikeres záróvizsgát kell tennem, mert csak úgy jelenthetnek vizsgára.
Kérdeztem, hogy a szerkezettannal mi a helyzet.
Nyissam le, de nem kell tanulni.
Az ok, de akkor a zárót meg kell csinálni?
Nem azért, hogy nem menne, csak minek?
2.) Olvastam valahol, hogy rutin után, vagy előtt, a BÜ vizsga van és a pótot is akasztgatni kell le-fel. Ha nekem nincs BÜ vizsgám, akkor attól még akasztgatni kell?
Tudom, hogy tudni kell, de nem mindegy, hogy készülök, kérem szépen! :-)
És a jó hír , hogy a gyakorlatban könnyebb . Mint az angol körforgalom, ha elképzeled, hogy a bal oldalon kell menni, és balról belemenni és jobbra kanyarodni benne, nem tűnik egyszerűnek, de amikor ott vagy, azonnal adja magát .
Tényleg nézd meg magát a törvényt, nem nehéz értelmezni , és akkor érteni fogod.
A pihenők nagyjából mennek, mint említettem, de persze nagyon meglehet szopatni, mert csak a bemagolt, tesztekre valókat tud-ogatom. Amúgy egy hatalmas katyvasznak tűnik az egész. Hatalmas vitákat szoktam olvasni a témáról, de még csak hozzáböffenni sem tudok. És az a fasza az egészben, hogy ezeknél az eszmecseréknél több tízen állnak mindkét oldalon és mindegyik tud egy odaillő jogszabályt. Eléggé tele van a puttonyom vele. Pl. Itt van ez a mettől meddig tart a hét, meg ilyenek. Remélem ha lesz helyem, betesznek valaki mellé, aztán a többit meg "fizetem", ha elrontom. A környezetemben is sok sofőr van és egyik-másik beszélni nem tud rendesen. Lehet, hogy a kártya leadása utáni ellenőrzéskor lesz nekik is pár bukta, úgyhogy egyrészt az a kevés önbizalom motivál, másrészt meg, ahogy montad volt0-val is lehet nyomni, tehát még lehetek akár jó is. :-) Elméletben más tudni, mint gyakorlatban kezelni.
L'loyertt de Mar-ban is segédkeztem egy magyar kamionos baleseti kihallgatásán 1996-ban (Istenem már 20 éve ??).
A kolléga :
- bejött az üdülő városba a kamionnal pedig ott semmi dolga nem volt.
- 31 tonna (volt) a rakománya !
- Mátranovákról, plusz egy székesfehérvári felrakóval elért L'lorettbe = 2200 km 3 nap (!) alatt.
- Minden vezetési, pihenési szabályt megsértett.
- A kisvárosban relatív gyorshajtás miatt (lejtőn gyorsított) nem tudott megállni egy zebra előtt, ezért jobbra kormányzott, lebontotta egy moped+kisautó kereskedés bemutató parkját, leselejtezett 6-8 kismotort meg vagy 4 Panda kisautót.
Azt hittem a kisváros főutcáján rögtönítélő módon, nyilvánosan főbe lövik.
De megúszta.
Kapott 4 hónap letöltendőt, jogsit elvették, kitiltották Spanyolországból 5 évre, kapott 650.000 peseta, kb. 650.000 forint büntetést és a bíró eljárást kezdeményezett a munkáltatója ellen.
Érdekes módon a bírót nem az okozott kár izgatta, arra azt mondta az előfordul.
De a túlvezetések, de különösen a túlsúly az nagyon kiakasztotta.
Arra azt mondta az szándékos, amiért letöltendő jár.
Nekem 600 font volt a rekordom, még régen a szabálytalankodós cégnél. 18-20 órás munkaidőkkel dolgoztam. De én kismiska voltam annál a cégnél.
De ott voltak finomságok. 40 órás egybefüggő munkaidő 20 óra vezetéssel. 4000 euro.
Az általam ismert rekord akkor született, amikor eljöttem. Az urat úgy állították meg, hogy két kártya volt benne és épp a "másik" vezetett( bűncselekménynek minősül), és full ADR-t vitt csukott ADR táblával, szintén bűncselekmény. 10ezer juró volt a helyszínen. Lehet, azóta is börtönbe van.
De előszeretettel raktak két kamionnyi árut egy kamionra, egy kolléga 37 tonna áruval esett az árokba, az is szép teljesítmény.
Sajnos az eddigi tapasztalatok alapján éppen a nagy öregek azok, akik keveset tudnak és azt is rosszul. A fiatalokat meg nem érdekli az egész, megcsinálják a GKI-t okosba, és azért nem tudják.
Inkább azt javaslom, te nyálazd át a könyveket, csinálj magadnak jegyzetet, olvasd át az 561-es törvényt, jogi szöveg, de a lényeget meg lehet érteni belőle.
hmm valaki van a forumrol akit 800 eurora megbüntettek??
-----------------
attól függ hol és miért ?
A legvastagabban a norvégok ceruzája fog.
Ott egyáltalán nem ritka a 400-800 euros büntetés.
Na jóóóó, azért már tenni kell valami példását az elkövetőnek is, nem indxelés elmulasztásáért adják.
A francia ha felingerled nagyon be tud keményíteni.
Általában laza mint a gumicukor, de ha tiszteletlen vagy vele vagy lekezelő akkor hamar előjön belőle a legmélyebb nacionalista és akkor általában nem büntet meg, hanem bekísér a legközelebbi közigazgatási bíróságra, ahol viszont 400 euro alatti csekk talán nincs is.
Ismerős fia nagyképű volt Bretange-ban. Ráadásul mikor már gandermaire is kiabált vele, Ő meg a rendőrrel, kicsúszott a száján egy :
...........Hülye csigazabáló, b..meg az anyádat még rendes kajátok sincs ebben a tetves országban....
kitétel.
Kár volt.
Sajnos volt a közelben (2 méteren belül) aki értett magyarul.
Ő lefordította a zsandárnak, hogy mit mondott a magyar kamionos.
Erre a zsandár mindjárt, megenyhült, udvariasan beszélt, minden okmány elvett a kamionostól, és bekísérte a körzeti közigazgatási bíróságra.
Kamionjával együtt.
Ott lett valami eljárás féle, aminek következtében ifjú titánunk kapott 72 óra elzárást és 800 euró büntetést.
Édesapja, aki valaha szintén gépjárműves volt (ma már nyugdíjas) mesélte el a sztorit. Mindig mondta a fiának, hogy derékszíjasokkal ne vitatkozzon, mert ott, Ő úgysem nyerhet.
De fiú még heves. Még csak 35 éves és azt hiszi, hogy neki meg kell mondania.
Próbáltam kipuhatolni, hogy a 72 óra börtön + a 800 euros büntetés írásbeli indoklása, hogyan oszlott meg ?
- Mennyit kapott a francia állam és annak polgárai nyilvános megsértéséért, és mennyit a kamionos szabályszegésért ?
hmm valaki van a forumrol akit 800 eurora megbüntettek?? (tulsuly, tengelysuly nem ér, ott már én is fizettem 650 eurot osztrákba)
csak, mert szerintem ezek az összegek tul vannak misztifikálva
csak ugy eszembe jut, ismerös most mesélte 40 eurora büntették meg szlovákba, mert 45 orás pihi helyett 24-est vett ki, ahoz képest nem sok hogy engem is 40 eurora huztak le, mert tilalomba mentem szlovákba (meg se probáltam kimagyarázni, mert a CMR-en egyértelmüen rá volt irva az áru, arra nem mondhatom, hogy speciális tej :D)
csak kiváncsi vagyok, van e olyan akit 2000-3000 eurora már megbüntettek.
Azokat majdnem tudom. pl. 8 kiló. A GKI-m megvan már egy éve. Sofőr kártyám is.
De igazából ezt egy másik öreg medve mellett lehetne megtanulni. És a pihenős zárón két hibám volt, de a piktogram, meg a kártyák, meg már a tököm tudja, a negyedik ismétlőnél lett 90% és utána 100%, addig meg bukta. :-)
Hiába van gyöngyöd és hiába szórod, ha ezt disznó elé teszed. Magolással tán még sikerül is, de igazából én gyakorlati ember vagyok. Úgy könnyen átjön.
Teszem azt, beülök és valaki legalább 2X megmutatja, hogy mi, hogyan, merre.
Ez így egy nagy maszlag.
Remélem, mint másnak, nekem is sikerül majd ...nem kitotózni a vizsgát, hanem majd kezelni! :-)
Egy nyomkövető lehet sok érzékelős meg kevés. Nálunk csak a pozíciót tudta és az üzemanyagszintet. Persze utóbbit kiválóan, ha kicsit ferde volt a parkoló, reggel riasztott, hogy "hirtelen üzemanyagszint csökkenés". Olyan sok volt a vakriasztás, hogy már a cégnél se figyeltek rá.
De van olyan is, ami még az ajtónyitást is érzékeli, erre mondták, hogy a főnök még azt is tudja, éjjel mikor szállsz ki pisilni.
Engem ez sosem érdekelt. Ha ezzel kíván foglalkozni a kedves főnök, tegye.