A nehezén túl vagy, ettől már csak finomabban fognak oltogatni. Amúgy igaza van az iqbetyárnak, az a saccra 4-6 millió jobb helyen lenne a hőszigetelésben.Remek cucc a légcsatis klíma, de jobb előbb szigetelni.
Adva van egy 2 szintes, emeleti tetőteres, galériás családi ház. B30 falazat, 4 cm EPS-el. Fagerendás, gipszkartonos födém, fogópárok közötti szigeteléssel. Kb. 17 kW hőszükséglet (földszint 10 kW, emelet 7 kW). Kondenzációs gázkazán, radiátoros fűtés. Alsó, felső szint külön vezérelve (külső hőcserélő, 2 db külső szivattyú, 2 termosztát). 1700 m3 gázba nem férek bele. Napelem (8.91 kWp) telepítve. Kb. 5000 kWh felesleggel éves szinten. Fűtés lenne a fő szempont, de mivel elég melegek kezdenek lenni a nyarak, ezért a nyári klimatizálás is szempont. Szóval klíma felé mennék el.
A felső szintet akarom klimatizálni. A felső szinten 6 db (2 egész - 20 nm/szoba, 4 félszoba - 10 nm/szoba) hálószoba van közlekedővel.
11 db árajánlatom van. Ebből 5 db vagy nem ajánlja, vagy nem tudja megvalósítani a légcsatornás klimatizálást.
A legegyszerűbb lenne, ha minden helyiségbe oldalfali split klíma lenne. Mindenki tisztában van az előnyeivel, hátrányaival.
Ennél 2x drágább lenne a parapetes klíma. Viszont ideálisabb lenne fűtésre.
A légcsatornás klímával kapcsolatban szeretném megkérdezni a következőt.
1. Mennyire szokták túlméretezni a készülék teljesítményt (fűtetlen padlástér)? Minden légcsatornás készülék fűtési teljesítménye nagyobb, mint hűtési teljesítménye (persze a hatásfok meg fordított) - Van 2 x 6.1 kW - két gép ajánlat, 8.6 kW, 9 kW. Van aki 2 gép és 13 kW teljesítményt ajánl. Tudom, hogy -10 oC-n (pdesigne) egy 8.6 kW-s gép csak 4-5 kW fűtési teljesítményt képes leadni.
2. Csőátmérők? (befújás 125 mm, 150 mm, 200 mm, központi elszívás 315 mm, vagy több kisebb elszívás)
3. Légszelep vs. légrács? Légszelep (tölcséres) szépen elteríti a meleg/hideg levegőt a mennyezeten - erre azt mondják, hogy nem fog az adott szobában kialakulni egyenletes hőmérséklet fűtésnél. Légrács 2 soros - egyenletes hőmérséklet fog kialakulni (fűtés), viszont a hideg levegő meg nagyon le fog esni.
4. Befújók, elszívók elhelyezése. Van aki minden szobába csak befújót tenne, és mellete csak egy központi elszívó lenne (közlekedő), de az is a mennyezetben. Van aki még a kis, félszobába is tenne befújó mellé elszívó ágat. Van aki kivágatná az ajtók alsó 1 cm-t.
Attól is félek, hogy fűtéskor a hideg levegőt nem fogja tudni egy központi, mennyezeti elszívó elszívni, mert a galéria miatt a hideg levegő le fog vándorolni a földszintre.
Felfagy a jég, és ledarálja a ventilátor lapátokat. Meg persze nem tud fűteni, mert annyira felfagy a jég a hőcserélő mindkét oldalán. Egyre kevesebbet fűt, és egyre kevesebbet olvaszt le.
Amúgy mi történik, ha mégis teljes keresztmetszetben elfagy a cső? Bocs, ha laikus a kérdés, de ez az első évem klímával. Filóztam rajtam, hogy szigetelem stb., de végül nem csináltam semmit. A szakasz viszonylag rövid, 1m 20cm lehet.
De akkor is ott a leolvasztott +pár fokos víz, az leolvasztja az előzőből maradt jéghártyát a csőből.
Szerintem 10-ből 9X felesleges pénzkidobás az elvezetések fűtögetése, meg a tálcafűtés is. Persze garit senki nem vállal e-nélkül, úgyhogy van/lesz a villanyt meg úgyis az ügyfél fizeti.
Ez tényleg így van amúgy. Van ismerős, akinek szintén Gree van, és semmi baja vele, ott egyáltalán nem jelentkezik az a szívás, mint anyósoméknál. A multi rendszerek (szomszédom) szerintem eleve problémásabbak lehetnek, engem anno egyből lebeszélt róla a klímás.
Most én is dicsérem a Hisense-t, aztán lehet, hogy 2 év múlva megáll a 4ből 2...
(tényleg jól kezeli a mostani időjárást egyébként, többször olvaszt, de még az is csendes, és úgy tűnik, hogy a legnagyobb aggodalmam sem valósul meg, mert nem fagy bele a víz az elvezető csövekbe, szerintem ez a kb. 1 méteres táv kevés hozzá, ennyi az egész)
A név elírás nem zavar, a Sinclair meg már 3 éve a Beier ref nevű cég vásárolta fel. Látom náluk, ha vásárolok anyagot.
Ettől még nem ismerem, mert nem szereltem soha. Annó nem fogott meg, támogatás akkor még csehektől jött volna.
Mostanában volt szerencsém két márkához: Hisense és Cascade is elég jól kezelik a mostani ködös, párás 0 fok körüli káoszt, a Greeket eléggé gyalázzák.
Nem is ismerheted, mert nincs olyan. Sinclair az van, pl. nálunk a szomszédban. Igaz, multi rendszer, de 1 év után fel is adta a harcot... (addig is baromi hangos volt egyébként). Most várják a szakikat, jó eséllyel sajnos csak 2024-re.
Közben a kínai fos Hisense (4db!) meg úgy működik, ahogy kell, ha 22 fokot akarok, akkor annyi van, megáll, leszabályoz, csendes, ha olyan az idő, akkor olvaszt, nem nem olyan, akkor meg nem.
Már szerintem írtam, de anyósoméknál a hiperszuper Gree ON/OFF módban üzemel fűtésben, teljesen mindegy, hogy 19 vagy 22 fokot szeretnél kérni tőle, csak nyomja ész nélkül. De legalább közben kattog, csattog, zörög.
Köszönöm a válaszod! Már van egy Sinclear Terrel 3.5 kw klima, a családi házunk tetőterében/nappali 20nm/ tavasz óta. A tetőtérben 3.hálószoba is van,10-11nm nagyságúak.A Sinclear klima itt is kellően hatásos,nyitott ajtóknál. Bőviteni szeretnénk: összesen 4db a terv,esetleg H-tarifa. Fsz-i nappali+konyha/40nm/. 9kw minőségi fatüzelésü kandalló is van,a fsz-i nappaliban illetve nyitott gázcirkós rendszer lapradiátorokkal. Tapasztalatok-Sinclear Terrel:nagyon csendes!,hatékony,alacsony fogyasztású és a külleme is megnyerő. Valóban a legtöbb Gree hangos,ezért ajánlotta helyette ezt a szakember. Két külön nyiló fsz-i háló/szobába,akkor mit javasolsz?! 21nm és 21nm a szobák alapterülete. Szigetelt a ház:30cm tégla+5cm kőzetgyapot,tetőtér:25cm therwoolin,fsz.4cm padlószigetelés.2001-ben épült,korszerű/bb.
Szia, Sinclear-t nem ismerem, de Gree, amit nem a csendességéről híres. Fűtésre akkor, ha nem számít ha hangosabb lesz a kültéri, beltéri. Pl- hálószobába nem javaslom.
Hr fele török, fele cseh. Egyáltalán nem problémás.
Viszont HR csak módjával való fűtésre, csak túlméretezve. Lásd: 20 m2 szigeteltre 3,5kw.
Szia! Mitsubishi HR 3.5kw vs Sinclear Terrel/kifutó/ 3,5kw??! Több darab kell/ene! Árban nagyon hasonló. Hűtésre és fűtésre egyaránt lenne használva. Van alapja:Jelenlegi Mitsubishi HR már török gyártmány és valóban gyengébb minőségü ill.problémásabb?!