Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
mert pl. Kalocsán volt lv.rak.(KUB), ami valószínűleg azért került rendszeresítésre pont ott, mert közel volt Paks, s úgymond a lv. megerősítése volt, legalábbis gondolom maga az alakulat...
Nem.
Azért volt Kalocsán, mivel a 7. Kiskunfélegyházai Gépesített Lövészhadosztály 'vasökle' a 35. Páncélos ezred is ott állomásozott.
Paks védelmét inkább a Kalocsai ruszki Nyevákkal képzelném.
Valóban van holt kúp. De nemcsak a lokátornál, hanem valamennyi rádiólokációs eszköznél megvan. Durván 75 fokos kúpon belül az egész semmit nem ér, ott még "üres fenyegetésnek" sem fogható fel. A 75 fok technika függő.
Na erre gondoltam én is. Én csak a kerék méretéhez saccoltam az indítókonténert. és annak alapján becsültem a hatótávolságot 10 - 15 kilométerre. Hát olyan egetverően sokat nem tévedtem. Ez a mi hajdani Sztrela-10-ünknek felelt meg, csak nincs alatta lánctalp.
volt ott még valami utánfutóra telepített konténerekből indított eszköz is. Patrotnak kicsinek tűnt és mintha 8 konténer lett volna az utánfutón. nem tudod mi lehet ez?
Sajna nem láttam, de ha patriot szerű a cucc, csak 8 rakéta van a 4 helyett, akkor az a Patriot-PAC3 lessz.
vagy én néztem rosszul és az olasz mégis rendszeresített Patriotot?
A SZDPK-m, aki beismerte hogy fingja nincs a technikához (NYEVA, P-18 lokátor) mondta, hogy a lokátornak van egy ún. "holt kúp"-ja függőlegesen, ami nyilván is való. Ez mekkora volt? Őt hiába kérdeztem, bevallása szerint a tiszti főiskolát csak a szolgálati lakásért csinálta végig...
A TV közvetítéseket nem láttam, de egy időben sokat ténferegtem az interneten az olasz haderő körül, így nagyjából tudom, milyük van. A HAWK-ról most nem írok, az ASPIDE a fontos.
Az ASPIDE őse az amerikai Sparrow levegő-levegő rakéta, amelyet az olaszok licenszben gyártottak és kialakították föld-levegő változatát. A svájci Oerlikon cég Skyguard tűzvezető rendszerével használják, különböző fejlettségű változatai vannak. Létezik hajó-levegő modifikációja is, az olasz hadihajók szinte mindegyikén megtalálható.
A tippem az, hogy ennek a rakétának valamelyik változatát vonultatták fel most.
Lehet, hogy a kérdésem kicsit nem a topichoz passzoló, de a minap a hírdaóban láttam, hogy a Pápa temetése miatt légvédelmi rakétákat telepítettek Róma köré ( Kétlem, hogy eddig nem lett volna, na mindegy...) Szóval a TV2 mutatott is egy két képet a szivarokról. Tudja valaki mifélék voltak ezek?
Az én emlékeim szerint erre volt egy kidolgozott rendszer, ami - bár sose kellett kipróbálni - mégis működhetett volna. "Tűzmegnyitási parancs". Abban pontosan le volt szabályozva, hogy ki miért volt felelős.
Valóban semmi realitása a dolognak. De ez a megoldás valóban szépnek tűnik, de mégsem annyira az. Nagyon jó az SZ-300, de egyik verziója sem képes kiküszöbölni a lokátorral bármilyen kapcsolatba kerülő légvédelmi eszközök (egyébként ez az infrával kapcsolatba került eszközökre is igaz.) komoly hiányosságát. Ott van az a fránya fedezőszög. Ha az eszköz útjában van valami hegy - bár olyan sok nincs nálunk, de csak akad - akkor mögötte a repülő kényelmesen el tud bújni. Másrészt, ha visszakeresel, akkor megtalálod a Vega megsemmisítési zónáját, én rajzoltam. Nos ugyanazt a rajzot elképzelheted kisebben az SZ-300-ra is. Vagyis ahogy nő a távolság a komplexumtól, úgy emelkedik az alsó hatómagasság is. Vagyis közelben le tudunk szedni mindent, de nagy távolságban el tud sunnyogni kis magasságon bármi.
Az eredeti P-14 jobb lenne, mint az Oborona, mert az egy csükkentett változat. Állítólag kifejezetten a Vegához csinálták. Az eredeti P-14 1600 kilométert tudott, az Oborona meg csak 1200-at. Egyébként ugyanaz vonatkozik rá, mint az aktív légvédelmi eszközökre, vagyis a távolságban egyenes arányban nő a be nem látható terület (mármint alulról).
Győr valóban elláthatná a nagy semmit. Ha itt lenne valódi "csapat", arra nem lenne elég Győr. Hiszen a csapat mennyisége feltételez bizonyos mennyiségű védelmi eszközt. Ez így, most elég, de csak azért, mert szinte nincs mit védeni.
Valóban igazad van a Mistrallal kapcsolatban. Ám helyette eddig is volt alkalmas minőségű és mennyiségű csapatlégvédelmi eszköz az országban. És én inkább visszanyúlnék a saját praxisomból az automatizált Iglához. Százszor többet ért, mint a "hazaáruló" De ha már keleten maradunk, akkor számtalan nagyszerű eszköz létezik a "nagy testvérnél" és olyan nagyon még keresgélni sem kellene.
A NATO szabványról meg csak annyit, hogy bármihez lehet bármit kapcsolni, ha a saját - ellenség felismerést megoldod. Az már csak egy kis elektronikai gond, hogy ezt valóban megcsináld. Gondolj bele. A szovjet eszközökhöz sem volt eleinte saját - ellenség felismerés. Csak később telepítették az NRZ - SZRO rendszert. És mégis működött. Ez most nem lehet probléma.
Egyébként ez most alkalmas összegből összehozható lenne, csak nem tudom, mekkora az alkalmas. Nem tudom, hány billió. Különösen, hogy mindent előlről kellene kezdeni, mert amit a régiek közül megtalálsz, az már csak arra alkalmas, hogy eltúrd onnan. Jó hosszú voltam, mi?
Érdekes, a HAWK a mi Dvinánkkal hasonló korú eszköz, és mégis mindig rendszerben van. Én is láttam azokat a konténereket, de az semmiképpen nem Patriot. Én négy konténerre emlékszem egy járművön, és ahogy a kerék méretével összehasonlítom a konténer méretét, akkor az az eszköz úgy 10 - 15 km hatótávolságú eszköz lehet. Viszont nem tudom, milyen eszköz lehet.
Tudom hogy semmi realitása nincsen de egy alföldi (mondjuk kunmadarasi) és egy dunántúli (mondjuk mezőfalvi) Favorit osztály egy harcállásponttal és egy technikai csoporttal (mondjuk Szabadszállás) megoldhatná a problémát. Az orosz ezt úgy reklámozza hogy a NATO szabványú rendszerekhez is kapcsolható. Ebből nemtom mi lehet igaz? A dunántúlon meg (Medinán?) ott kell legyen az Oborona -14, ami a maga érzékelési távolságával meg a VHF-sávjával bevonható lenne az ezred működésébe. Emellett pedig Győr elláthatná a csapatlégvédelmet. Onnan meg kiszórnám a Mistralt és helyette a svéd RBS-23 Bamsét használnám. Azzal akár Bp köré is ki lehetne települni a régi tüzelőállások maradványaiba mert a rendszer egyes elemei 10km-re telepíthetők egymástól!
Na jó befejeztem az álmodik a nyomor offtopicot, csak az ilyen esetek után ordítani tudnék...
Lassan ideje lenne tudatosítani minden idióta politikusunkban hogy a légvédelmünk nemhogy támadó kötelék szétkergetésére, de egyes támadó lelövésére sem alkalmas. Hogy ezt ilyen kategorikusan miért jelentem ki? Tavalyi eset: adott egy török Airbus utasszállító, amelynek a pilótái nem figyelték a rádióforgalmazást. Arad felől belépett a magyar légtérbe, bejelentkezett a távolkörzetnek, aztán buddogott tovább a légtérben...egyenest Paks felé, ami érthető okokból 0m-től a csillagos égig tiltott légtér. További üzenetekre nem reagált, amire a polgári irányító felhívta Veszprémet, hogy van egy kis probléma. Tippeltek mi történt? Sajna most is felspannoltam magam ezen írás közben úgyhogy türelmetlen leszek és ideírom:SEMMI!!! Honvédségünk közölte hogy Kecskemét nem tud gépet emelni, mert csak a NATO-készültség üzemképes és annak az emelésére pedig Nápolyból vagy Avianóból vagy tudomisén honnan kell engedélyt kérni. Légvédelmi rakéta meg ugye az van ami, tehát azt is felejtse el a polgári irányítás.
Na most ha az a gép azért nem válaszolt volna mert a terrorista szétlőtte a rádiópanelt, akkor mi most lámpa nélkül olvasgatnánk éjjelente...még a politikusok is...ha túléljük...
Íme a légvédelmi rendszer, NATO, Magyarország, 2004-ben...
Közröhej írhatnám, ha nem lenne inkább sírni kedvem ilyenkor!!!
Láttam a riportokban pár bevágást a telepített eszközeikről. A Hawkot felismertem, de volt ott még valami utánfutóra telepített konténerekből indított eszköz is. Patrotnak kicsinek tűnt és mintha 8 konténer lett volna az utánfutón. nem tudod mi lehet ez? vagy én néztem rosszul és az olasz mégis rendszeresített Patriotot? Mert akkor keresek egy kötőtűt :-((
Azért bátorkodom válaszolni erre a kérdésre (Mi értelme van mindent egy helyőrségben tartani?) mert abban az időszakban volt közöm a Honvédséghez. A helyzet az, hogy amikor 97-98-ban kialakították az új szervezetet, mindent alárendeltek a pénzügyi szempontoknak. Asszem valamelyik 1997-ben megjelent Új Honvédségi Szemlében volt egy írás az akkor még vkfség előtt álló Fodor Lajos tollából. Ebben azt boncolgatta, hogy a honvédelmi költségvetésből arra futja (1997), hogy a fegyvernemi kultúrákat egyetlen helyőrségbe vonják össze. Vagyis itt szó nem volt célszerűségről, hanem azon az alapon hogy nincs több pénz úgy döntöttek, hogy a lérak kultúrát Győr fogja továbbvinni. Végig az volt a benyomásom, hogy a menthető mentése a cél: az hogy majd ezekből a fegyvernemi magocskákból egyszer talán még egy valóban működőképes szervezetet lehessen kialakítani ha egyszer lesz rá pénz. Hát...nem lett. A többi pedig már ismert.
Ezzel kapcsolatosan meglehetősen szkeptikus vagyok, hiszen az a pár nyomorult alegység lehet, hogy ott van időre, ahol kell, de mit képes lefogni. Mekkora területet. Vagy mivel a Kub meglehetősen mobil, hol itt van, hol ott? (Hun itt, hun ott, mint a hunok?)
Egyik válasz: 1-2 nap múlva.... másik válasz: azonnal. :-)
De igy komolytalan volt a kérdés...
Ez nem igy működik, hogy váratlanul valami megjelenik valami pl keletről.... Annak előzménye van, hírszerzés,felderítés, nemzetközi helyzet... stb stb hadd ne irjam le , szóval annak ha vmi támadás fenyegetné az országot akkor a csapatlégvédelem addigra a megfelelő helyen települt...
SZ-200VE: szia, én a mernok lánya vok, jóh, háát a név alapján amúgy se lenne nehéz kitalálni. :) bocsi, h pont ilyen témáju "izébe" írok, csak tudom, h oszt. társa voltál apunak és szeretném megkérdezni azt az internetes oldalt, ahol az oszt-nak van 1 fóruma; biztos tudod miről beszélek. lécci küldd el mondjuk e-mailbe a címet, mert naon szeretném megnézni. előre is köszi, K. Judit
Bocs a laikus véleményéért, de nekem a KUB-bal csak az a bajom, ami miatt rendszeresítették, a csapatlégvédelem, tehát honi légvédelemre "korlátozott " mértékben alkalmas, hogy a Mistral mire, azt hagyjuk..:(( ..mondjuk egy keletről belépő támadó kötelékre mikor tudna a mai légvédelmünk reagálni..?
pl legutóbb amikor Tony Blair itt járt Öszödön akkor is pár nappal elötte szóltak , hogy mozduljanak meg. Akkor fél nap alatt leértek Győrből, trailereken szirénázó rendőri biztosítással, és délben akár már lőhettek is volna... A "gyakorlat" neve: Bárányfelhő....
Mellesleg ezt semmilyen média nem jelentette be (nem tudta róla) hogy a környék "tele" volt pakolva rakétákkal, inkább a parkaban sétáló biztonsági őröket mutogatták.. :-) :-) :-)
A csapatlégvédelmi eszközöknek nem kellett semmiféle terület előkészítés, a meghatározott harcrendbe szétbontakoztak, és már készen is volt. A Kubot és a Krugot még kábelezni sem kellett.
A honi eszközök települési helyét sem kellett előkészíteni, hiszen a kitűzött területen ki kellett tűzni a meghatározott harcrendben az eszközök helyét, és már mehetett is a telepítés. Tény és való, az eszközök védtelenek voltak, de hát ez volt, ezut kellett megszokni. Az egyébként senkinek nem jutott eszébe, hogy a feladott régi tüzelőállásokat nem kellene átadni az enyészetnek, így azok esetleg tartalék tüzelőállásnak jók lesznek.