Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2564
Ilyenek matt eláll az ember szava. Csak azt nehéz eldönteni, hogy igazában mitől. Ezt jobb, ha nem kezdem el minősíteni, mert valami rettenetesen csúnya dolog sülne ki belőle. Úgy, hogy maradok megharapott szájszéllel.
Előzmény: Island* (2563)
Island* Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2563
Remélem nem sértődik meg K.István borász úr, ha idemásolok pár sort a leveléből, ami a Villány környéki klímáról ír:

".......Grifi ugyanabba a tévedésbe esik, mint Tiffán Ede, aki azt mondta, hogy Kisjakabfalva a "winterseite", az az, téli oldalon van. Egyet azonban elfelejtett, Kisjakabfalva ugyan egy széles, nem mély(12m) völgyben van, de délről (Virágos, Magyarbóly) teljesen nyitott. A völgy észak-nyugat, délkeleti irányban fekszik és így mindig mozog a levegő, ami a kemény fagyot megakadályozza. Jelentem, hogy 2001-2002 telén -19 fok volt itt Jakabfalván. Egyetlen egy pálmám sem ment tönkre. Azóta rendszeresen mérem a hőmérsékletet itt és Villányban. A differencia 1-2 fok + és -, de gyakran van Kisjakabfalván melegebb, mint Villányban. Pécs klímája sokkal hidegebb. Egyébként, Villánykövesd, Palkonya is "winterseite". ...........
12 évig a Lago-Maggiore mellet Locarnoban (Schweiz) éltem, pontosan olyan klímatikai körülmények között, mint a villányi régió. Ez itt a földi paradicsom! Éltem Braziliában, Floridában, és megfordultam minden kontinensen a földön. Villány és környéke, egyedülálló! Hogy 110m és völgy, vagy a "Kopár" Villány és Nagyharsány között, ahol szinte soha sem fagy, csak minimális különbség. A jakabfalvi dombon, ahol egyik szőlőm van, ugyanúgy soha sem fagy! A differencia a völgytől csak 20m. Ide lehetne egy "igazi" mediterrán lakóparkot építeni, olajfákkal, citrommal, naranccsal, pálmákkal, stb.. Még dolgozom rajta... Itt nálunk a villányi hegyek január közepéig "fűtik" a környéket. A terület a Mecsektől a Száváig 3% lejt, északtól déli irányba. Ez azt jelenti, hogy a nap sugárzásának az intenzitása nálunk pontosan annyi, mint Szicíliában a síkon...! A déli szélességi helyünk pedig 2% több napsugárzást biztosít, mint Bp. Szorozd fel 365-tel! Itt a magyarázat Grifinek!"
Előzmény: Papa360 (2555)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2562
Mivel a jelenség elemi erő nagyságrendben van jelen, én eltekintenék a kritikád tárgyát képező egyes szereplőkön történő számonkéréstől. Ők, tudtukon kívül nagyobb áldozatai egy káros szocializációs hatásnak, mint Te, aki felülbírálod és azért szenvedsz tőle. A mi életünkben már kevés remény van rá, hogy ez gyökeresen megváltozhassék. A társadalmi folyamatok lassúak, ráadásul a társadalom szereplőinek attitüdjét alakító jelen hatások legalább annyira károsak (legfeljebb más vonatkozásokban), mint a múlté. A védekezési stratégiánkat ezek ellen az elemi erőkkel szembeni védekezés mintájára kell szerveznünk, ha legalább a saját mentális épségünket szeretnénk megóvni, amennyire lehet.
Előzmény: Floo2 (2560)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2561
Sőt, a kerettyei stranddal szemben szőlőhegy van, a tetőn egy kis borospincével, évekkel ezelőtt, a pince előtt egy gyönyörű, magas, törzses fügével. Aztán a terület gazdát cserélt. A történetet nem folytatom, mert innen már bárki kitalálja...
Előzmény: Floo2 (2556)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2560

Sosem fogom megérteni, hogy miért nem lehet a hozzászólás tartalmára koncentrálni és reagálni, miért nem arra kapok választ amire kérdezek vagy amire választ várok, miért kell egyből mögöttes szándékot sejteni, miért kell egyből rivalizálni, miért nem lehet korrektnek lenni, vagy ha a reakció nem tárgyszerű, sőt, provokatív is, a továbbiakban legalább maradna következetes, és nem lekezelően elhárító, logikailag önmagával jobban ellentmondásba kerülve, mint velem?!

Úgy látom, tehetek én bármit, minden próbálkozás azonnal egy intelligencia - és jellemtesztté válik, lehangoló eredménnyel!

Téma lezárva!

Előzmény: ninovarga (2558)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2559
Persze én amikor erről írtam, képzeletemben egy Bodeni-tó, vagy Garda-tó nagyságrendre gondoltam, de kisebb, nem befagyó tavak közvetlen közelében is jelentkezik egy ilyen klimatizáló hatás. (Abból, hogy a pizzeria fala mellett a nyári virág még mindig ép, könnyen elképzelhető ez a hatásmechanizmus.)
Előzmény: Papa360 (2555)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2558
A metneten szerzett tapasztalataidból megtanulhattad volna, mennyire meg kell gondolni, hogy milyen témát, milyen közönség előtt, hogyan kellene megjeleníteni. Újra meg újra reménykedsz, hogy egyszer már arra kapsz adekvát reakciót, amit szándékod szerint föltársz. Az esetek 99,99%-ában nem tárgyszerű, hanem erősen szubjektív reakciókra kell számítanod. Bármennyire is szeretnéd, nem arra kapsz választ, amire kérdezel, vagy reagálást arra, amit állítasz. Elszubjektivizált társadalom a miénk! Ezt már sokszor elmondtam.
Előzmény: Floo2 (2554)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2557
Nem is annyira megígértem, mint magamban megfogadtam, így most ezt a Te kérésedre saját magammal kell megbeszélnem, nehogy megtörjem, hanem csak egyetlen, de utolsó alkalomra felfüggesszem a hatályát.
Előzmény: Floo2 (2554)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2556

Ha sikerül a jövő évi tavaszi projekt, akkor néhány év múlva fügefák árnyékában strandolhatnak majd a bázakerettyei strandon :))

Bár az a strand hőszenyezés szempontjából télen mitsem számít, úgyhogy ott csak a hely pozíciója miatt lehetnének fügefák, meg akármilyen más korlátozottan téltűrő növények!

Egészen biztos vagyok benne, hogy nagyban feldobná az adott strand hangulatát néhány szabadban lévő mediterrán növény!

Nagy edényekben szoktak kitenni néhány kisebb pálmát hangulatfokozóként, de az igazi az lenne, ha kint is telelne!

Szerintem nem sok termálfürdő van 180 méteres völgyszint feletti dombtetőn 260-270 méteren, 80 méteres fagylefolyással!?

Előzmény: ninovarga (2552)
Papa360 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2555

A gondolat Tőled származik.

"Villány környékén nincs semmi olyan hőforrás (tenger, be nem fagyó mélyvizű tó, hőerőmű, városi hősziget, stb.), ami miatt ott ettől eltérő viszonyok lehettek volna."

Én csak annyit tudok, hogy van olyan hűtőtó, amely télen sem fagy be és aktívan táplálkoznak a halak. Gondolom a közvetlen környezetében sem zordak a körülmények

Előzmény: ninovarga (2552)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2554

Tudom, hogy nem szereti az ilyet, meg nem foglalkozik vele, de elkeseredésemben írtam ezt a fohászt!

Hogy miért, ahhoz bármennyire is megígérte hogy nem néz be oda többet, most még az egyszer be kéne nézni a pálmás topicba, a tegnap esti hozzászólásokat!

Előzmény: ninovarga (2553)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2553
Na, mire ez a nagy fohász?!
Előzmény: Floo2 (2551)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2552
Feltételezhetően igen. Úgy, ahogy a hévizi tó partjára is telepítettek, nagyon okosan, korlátozottan téltűrő növényeket. De a környékünkön lévő termálfürdők közül pl. Bázakarettye egy Gellénházánál is jobb pozícióban van. Ott a strand területén már négy-öt méteres trachycarpusok lehetnének, ha valakinek eszébe jutott volna ilyen eretnekség.
Előzmény: Papa360 (2550)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2551
Te  Jóságos  Úristen!
Papa360 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2550

Mi a véleményed? A hűtőtavak mellett igazi mediterrán hangulatot lehetne teremteni?

Talán a horgászegyesületeket érdekelheti az ötlet.

Előzmény: ninovarga (2529)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2549
Gyerekkoromban volt a kertünkben egy vastagtörzsű, öreg cseresznyefa, amit én nadrágos cseresznyének hívtam, mert a töve vékonyabb volt, mint az oltás fölötti része, olyan volt, mintha valakinek a bokája kilátszott volna a nadrágból. Oltásnál elég gyakori jelenség.
Előzmény: Törölt nick (2548)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2548
Ez igaz,mert van olyan szilva alanyu kajszim,amelyiken a kajszi szétrepesztette a szilvát, mert sokkal erőteljesebben nő.
Előzmény: ninovarga (2547)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2547
Gondoltam, hogy szakkönyvi hivatkozásból merítetted, de én már sokszor kipróbáltam és működik. A szemzés helye valóban eltűnik, hacsak nem két, egymástól növekedési erélyben (vastagodásban) nagyon eltérő tulajdonságú fajta kerül egybe.
Előzmény: Törölt nick (2545)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2546
Ez valószínű azért van, mert angolul vagy 'Persimmon'-nak, vagy 'Sharon fruit'-ak hívják a fajt, fajtától függetlenül (nem olyan egyszerűen, sallangmentesen és egyértelműen, mint mi). Olyan, mintha mi az almát mondjuk "jonatán gyümölcs"-nek hívnánk általában, fajtára való tekintet nélkül.
Előzmény: groowe (2544)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2545
Amit írtam,az nem saját tapasztalat,hanem a Timon féle Őszibarack ill.a Jeszenszky féle oltás s,szemzés ,dugványozásból kiollózott szak/?/vélemény.A szemzés védelmében csak annyit,én azért szeretem jobban,mert sokkal több idő van rá ,mint az oltásra és szerinten szebb eredményt ad/a szemzést a fa teljesen elnövi,az oltás helyén meg egy dudor marad./Természetesen megpróbálni többféle módszert is meglehet,izlés szerint.
Előzmény: ninovarga (2543)
groowe Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2544
én is ha hipermarketben járok és datolyaszilvát látok,az tuti hogy csak shanon :-)akár kicsi akár nagy,gömbölyű,ovális vagy totálisan kerek csak shanon :-) de legalább már árulnak...
Előzmény: Béla1007 (2540)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2543
Ugyanúgy lehet oltani, mint a többi fajt. Olaszországban elég elterjedt az oltás gyakorlata. Nyugodtan próbáljátok ki. Az esetleges nem-eredésnek ugyanakkora csak az esélye, mint egyéb fajok esetében általában.
Előzmény: Törölt nick (2542)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2542
Én úgy tudom,hogy az őszibarackot oltani nem lehet,az egyetlen "átoltási" mód az alvószemzés aug-szept hónapokban.Fás oltásmódok nem működnek.Tavasszal visszafiatalítod és aug-szept-ben a megfelelő új hajtásokba szemzel/a biztonság kedvéért lehet több szemet is/
Előzmény: ninovarga (2511)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2541
Ez a mostani a Sharon, az egy hónappal ezelőtti, gondolom, Rojo lehetett (régi lámpabúra alakú?). A Sharon a legkönnyebben megkülönböztethető: lapos, négyszögletes.
Előzmény: Béla1007 (2540)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2540

Sziasztok !!

Üdv néked H.attila32.

Nagy öröm az ha gyarapszik a fórum :))

Honnan vagy ??? csak a főldrajzi elhelyezkedés végett .

Datolyaszilva morfológiából kiokosíthatna valaki!!!

Ma vettem a lidlibe kákit sharon néven és a gyümölcsök lapítptt négyzetes formálúak 8 bordával.sapnyol volt.

Magyarországon minden káki sharon néven megy .Külön végég bogaráztam a dobozt és azon is az volt hogy káki és sharon fajta!

1 hónapja vettem szintén itt és az is sharon volt az is spanyol de az gömb alakú volt.

Köszi

Béla

szaguaro Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2539
Részben igazad van, nekem jórészt régi alma- körte-szilva stb. fajtáim vannak, M9-es alanyra oltva, sajátkezüleg. De van pl. zöldalma, jonagold, idared, klapp, vilmos, niesseiki, hosui. Azoknak sincs semmi baja.
Előzmény: sbubu (2509)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2538
Ahhoz, hogy hol (nem) tartunk, figyelmedbe ajánlanám az ukrajnai kákitermelésről szóló cikket, de lehet, hogy már olvastad is, ha végigolvastad az utolsó időszak hozzászólásait.
Előzmény: H.attila32 (2535)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2537
A baranyai térséget mindenkinek külön a figyelmébe ajánlanám a narancstermesztés lehetőségeinek tükrében!
Előzmény: ninovarga (2536)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2536
Az akkor történtek felidézése:

Ahogy látom dél-nyugatot is támadja a hideg!

DÉLnyugatot igen, de délNYUGATot nem annyira, onnan jön az enyhülés.

Petek, 4. januarja 2008, med 21:30 in 22:00
Avtomatska opazovalna postaja Temperatura Veter
°C smer hitrost sunki
Babno Polje -3 - -
Bilje pri Novi Gorici 1 J 1
Bohinjska Češnjica -3 - -
Bovec -2 SV 1
Boršt/Gorenja vas -4
Celje -4 - -
Dobliče Črnomelj -4 V 1
Dolenje Ajdovščina 2
Hrastnik -3
Idrija -2 - -
Ilirska Bistrica 1 SZ 1
Koper Kapitanija 7 JV 1
Luka Koper 6 V 1
Kraj. park Goričko -6 JV 3
Krško - - -
Lendava -6 JV 3

Most itt is deresedik az ember se..e, már -11 fok van. Útálom!

Szeged környékén 9-kor csillagos volt az ég, és már -10 alatt volt. Mostanra beborult és visszament -9-re.

Ha jól emlékszem Miskolcon az omsz tegnap mérte az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet, -9°C-ot, (ha nem javítsatok ki) ezt pl. a szegedi is már többször is túllépte, (az eszéki -15°C-ról már nem is beszélve, ami ugye Szegedtől is délebbre fekszik.

Remélem, az ország középső sávjában is bezáródik a ködfelhő és a hőmérséklet nem süllyed tovább, ez lesz a minimum, ami most van és ez még nem halálos. Vannak helyek, ahol rezeg a léc. Amint látjátok, a medence közepén, de égtájakban nem válogat.
Nem akarlak azzal untatni Benneteket, hogy idemásolgassam az ideillő korábbi hozzászólásaimat, de aki akkor ELFOGADTA azokat, az most a valóságban is ellenőrizheti, hogy kiállják-e a valóság próbáját, vagy esetleg megpróbáltam volna-e valamiben hamis látszatot kelteni, vagy félrevezetni valakit.

Sajnos nálam (Dunakeszi) még semmi köd, semmi felhő csillognak a csillagok, már -10,8 fok van 2 m-es, nyílt területre a földre, a hóra tett hőmérő -13-at mutat.

Ilyenkor talajszinten 3-4 fokkal is hidegebb lehet mint 2 m magasan.

És Magyarország "vérveszteségtérképe" (ahogy akkor neveztem), a tél leghidegebb éjszakáján mért térségi adatok alapján

H.attila32 Creative Commons License 2008.12.11 0 0 2535
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm! Rendkívül tetszik ennek a topiknak a tartalma! Én ugyan még elég kezdő vagyok, de rettentően felbosszantott, hogy ennyire nem tartunk sehol ezeknek a növényeknek a termesztésében! És biztos legtöbben csak az "ugyanmá, magyar narancs" jelzővel legyintenének az egészre. Azt kell mondanom, bár szinte félve mondom ki, egy világ változott meg bennem!
Előzmény: ninovarga (2530)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!