Keresés

Részletes keresés

elemes2 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 435
Helo Fricy,

átmeneti célból nem rossz a zúzottkő leterítése sem. Csak azt kellett volna csinálni, hogy a kis szemcséjű "kavicsok" alá nagyobb szemcséjű anyagot kellett volna teríteni

ez igy is tortent. sajnos azonban ez egy kb 10% lejtesu utnak egy szakasza, sot, a felsobb szakaszok meg meredekebbekek. a vizelvezetes rendkivul fontos, egy nyari zapor idejen valosagos patak folyik le rajta. eloszor az apro szemu kavicsokat, aztan a kovetkezo zapor a nagyobbakat is lesodorta...

az "aszfaltszoras" miatt aggodom kicsit: mennyire tartos egy ilyen ut?
Előzmény: Fricy (434)
Fricy Creative Commons License 2004.08.15 0 0 434

Szeva!

Bocs a késői válaszért, de nyaralni voltam. :)

Igen, a szekszárdi Szent László híd két oldalán lévő út az M9-esnek nevezett autóút.

 

Igazából átmeneti célból nem rossz a zúzottkő leterítése sem. Csak azt kellett volna csinálni, hogy a kis szemcséjű "kavicsok" alá nagyobb szemcséjű anyagot kellett volna teríteni. Ekkor a nagyobb kövek vennék át e terhelést, nem az aprók. Az aprók csak úgymond kiékelnék a nagyobbakat. De ha kerülne bele kötőanyag, tényleg továbbtartana az út "élete". Akár makadámútnak is lehetne ezt nevezni. Nem rossz ez egy kis forgalmú útra. Az autók tovább tömörítenék az előzöleg úthengerekkel elegyengetett kőterítést. Nem szórnák ki az autók kerekei az anyagot és az eső sem okozhatna kárt benne. Aztán akár egy évvel később lehetne ráhúzni egy aszfaltréteget is. Ez esetben az előzöleg elkészült út kiváló alaprétegnek minősülne.

De ha egy ún. "minőségi" utat szeretnétek, akkor ahhoz valóban egy jól megépített beton alapréteg kellene, rá egy-két réteg aszfalttal. A vízelveztést is célszerű egy ütemben megcsinálni, mert enélkül egy út sem út. Ez szerves része az egésznek, csak sajnos ezt még sok önkormányzat nem látja be. Jó megoldásnak tűnik az általad felvetett módszer is.

 

Most így hirtelen ennyit tudtam mondani, ha még érdekel valami, írj, megpróbálok válaszolni?

Üdv: Fricy

Előzmény: elemes2 (432)
RadiX Creative Commons License 2004.08.13 0 0 433
Ez az albertirsai negysavos szakasz most mar majdnem keszen van, szerdan amikor arra jartam mar fel voltak festve sarga terelovonalak a forgalom atterelesere a meglevo oldalrol. Gondolom most atterelik a teljes forgalmat az uj 2 savra, rendberakjak a masik oldalt, es utan lesz rendes 4 sav.

Ez az 5 kilometer akar 1-2 percet is javithat egy Szolnok-Budapest ut idoszuksegleten (hasrautes modszerevel keszult ;-) becslesem szerint.
Előzmény: RadiX (401)
elemes2 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 432

Fricy,

 

ez az M9 a szexardi hid ket oldalan levo utszakasz? volt errol egy nagyon jo cikk az elet es tudomanyban az atadas alkalmabol.

 

***

 

a topicra abbol az alkalombol bukkantam, hogy utat kell epitenunk, kulonben lassan nem tudunk hazajarni. agglomeracio, szegeny onkormanyzat, domboldal, kb 40 csalad kozlekedese. egy kb 150 meteres, 10% koruli lejtesu utszakaszra szeretnenk valamilyen szilard burkolatot, ugy, hogy szemelyaugok szamara szuk ket nyomon, teherautok (kuka, epitkezesek) egy nyomon jarhato legyen.

 

Az utra rettenetes mennyisegu kulonbozo szemcsemeretu zuzottkovet leszortak mar, 10 mm-tol a vasuti toltesek bontasabol szarmazo 50-60-ig. Tavaly nyaron az onkormanyzat (!) megbizasabol ket napon keresztul dolgoztak mindenfele gepekkel, hogy 10 mm-es zuzott meszkovet (dolomit?) szorjanak le.

 

Mi ottlakok probaltuk gyozkodni az epitoket, hogy ez butasag, kotoanyag nelkul az autok kereke szetturja, az elso eso pedig lemossa az apro szemu kavicsot, de ok csak parancsot teljesitettek. Es ugy is lett: ket het mulva egy zapor tonkre is tette az utat. Mostanra elobukkantak meg azok a meteres, sot nagyobb, bontott aszfalt lapok is, amelyeket sok eve rakott le valamelyik regi ottlako, csak kozben elmozdultak, igy 10-20 centis "lepcsok" alakultak ki.

 

Mi ennel tartosabbat szeretnenk. Otleteink:

1. valami beton alap

2. a szegelyekre sekely csapadek-elvezeto valyu betonelemekkel (amibe meg lehuzodhatnak az autok, ha ket szembejovo talalkozik

3. burkolatkent pedig aszfalt

 

alternativakent nagy teherbirasu terburkolo ko is szoba johetne, de ez eleg draga.

 

par hete egy radiomusorban hallottam: egy pasi a tanyajahoz vezeto bekotoutat 250 meter hosszan 3 meter szelesen megcsintaltatta, beton alap, vekony aszfaltburkolattal, alig tobb mint 1 millio forintert. ez hihetetlenul keves, attol tartok nalunk ennyibol nem megoldhato (tul kozel van budapest itt magasabbak az arak).

Előzmény: Fricy (431)
Fricy Creative Commons License 2004.05.18 0 0 431
Az M9 építésénél kicsit dolgoztam. Ott is elég sík volt a terep, mégis végig 2-3 m magas töltésen halad az autóút. Sőt épült egy több mint 10 m-es szakasz is, ahol a Bátaszékre menő vasútvonalat keresztezi az út.
Alapot építeni a talajtípustól függően kell építeni. A humuszréteget mindenféleképpen el kell távolítani, arra tilos bármit is építeni. Ha meg nagyon ócska a talaj, akár teljes talajcsere is szükséges lehet. De mondjuk ez már nagyon extrém eset.
Szóval ez az 50% max körüli értéknek mondható. De az anyagszállítás mindenképp nagyon sokat elvisz, főleg, ha messzíről kell hozni az anyagot.
Üdv: Fricy
Előzmény: c4 (429)
Fricy Creative Commons License 2004.05.18 0 0 430
c4 Creative Commons License 2004.05.17 0 0 429
nem hinném, hogy a magyar alföld az "extrém" talajviszonyok közé tartozna... :-)

a földmunka a fele?? ezt nem hittem vona. milyen mélységig kell az alapot építeni? gondolom az a pár felüljáró nem valami nagy cucc...

coepe

Előzmény: Fricy (428)
Fricy Creative Commons License 2004.05.17 0 0 428
A földmunka általában elviszi a költségek felét. Extrém talajviszonyoknál még többet is.
Üdv: Fricy

És egy cikk bónuszként:
Ma döntenek az M6-os pályázatról
Várhatóan a mai napon dönt a gazdasági tárca arról, hogy melyik cégek maradnak versenyben az M6-os autópálya továbbépítésére kiírt pályázaton. A továbbjutók közül tárgyalásos úton választják majd ki a győztest.

Előzmény: .attus. (427)
.attus. Creative Commons License 2004.05.17 0 0 427
Ez nem csak a terepviszonyoktól függ, hanem az adott helyen a talaj minőségétől, a szükséges anyagok lelőhelyénk távolságától, stb. Mondjuk azt nem tudom, hogy melyiknek mekkora részaránya van a költségekben.
Előzmény: c4 (426)
c4 Creative Commons License 2004.05.17 0 0 426
Szervusztok,

nem rég találtam ezt a "halott" topikot, örülök, hogy van itt még élet.

RadiX olvtárs,

valahol azt olvastam (HVG?), hogy Magyarországon drágák az autópályák. Most az egut kb 2mrd/km, a portugálok meg valamivel olcsóbbak. Nyugat-Európai síkvidéki autópályák árairól van valami adatod?

coepe

Előzmény: RadiX (425)
RadiX Creative Commons License 2004.05.17 0 0 425
Kijelölték az M3-as építőit

május 14. 16:38
[MTI]

A portugál Mota-Engil Engenharia Consruaco s.a az M35-ös autópálya debreceni szakaszát, míg az EGÚT Egri Útépítő Rt. az M3-as autópálya Nyíregyházát elkerülő részét építheti meg - döntött a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. pénteken, erről közleményben tájékoztatta az MTI-t. Mindkét nyertest az előminősítéssel indult, nyílt, közbeszerzési pályázaton választotta ki az NA Rt. Közbeszerzési Bíráló Bizottsága. A M35 autópálya debreceni, a 4-es számú főút és a 354-es számú főút 8,5 kilométer hosszú szakaszát, valamint a 354-es számú főút 4,1 kilométer hosszú Debrecent északnyugati irányban elkerülő szakaszát 21,9 milliárd forintért vállalta a portugál kivitelező. A kivitelezői szerződést május 25-én köti meg a megbízó a győztes céggel. Az építési munkák várhatóan júniusban kezdődnek el, míg az útszakaszokat legkésőbb 2006. márciusában kell átadni.

Ennek során az építők megmozgatnak 4,5 millió köbméter földet, elkészítenek 300 ezer négyzetméter útfelületet, és megépítenek 6 alul- és felüljárót. Az M3-as autópálya Nyíregyházát elkerülő 8,1 kilométeres, és a 4-es számú főút várost elkerülő 16,5 kilométeres szakaszának kivitelezési munkáit mintegy 33 milliárd forintért építi meg az EGÚT Rt. A kivitelezői szerződés június 1-jei megkötése után azonnal elkezdődnek a munkálatok, amelynek során megmozgatnak 3 millió köbméter földet, és megépítenek 13 alul- illetve felüljárót. A két útszakaszt 2006. márciusában kell a nyertesnek átadni.

Előzmény: RadiX (424)
RadiX Creative Commons License 2004.04.23 0 0 424
A Nemzeti Autópálya Rt. eredményesnek ítélte a 2003. decemberében három autópálya szakasz építési munkáira hirdetett nyílt, előminősítéses közbeszerzési eljárást. A Zamárdi-Balatonszárszó között megépítendő 14,2 km szakasz kivitelezője a Hídépítő Rt. és a Strabag Rt. által alkotott Völgyhíd Konzorcium. Az előminősítés után a bíráló bizottság még a Betonút Szolgáltató Rt-t és a Vegyépszer Rt-t tartotta alkalmasnak az ajánlattételre.

A szakasz hossza 14,2 kilométer, a kivitelezés júniusban kezdődik és 2006 novemberében ér véget. Az M0 autópálya keleti szektorának (M5 autópálya-4.sz. főút közötti) betonburkolati szakasz kivitelezési munkáira kiírt tender győztese a Strabag Rt. További alkalmas és érvényes ajánlattal rendelkezők voltak: Körgyűrű Konzorcium (tagok: Betonút Rt., Vegyépszer Rt.) , MOTA-Engil Engenharia Consrucao s.a., Hídépítő Rt., EGÚT Útépítő Rt.

A szakasz 12,7 kilométer hosszú, építése júniusban kezdődik, 2005 novemberében ér véget. A 4.sz. főút, Vecsés-Üllő elkerülő szakaszának - 2x2 sávos főút - megépítésére a Swietelsky Építő Kft. vállalkozhat. További öt ajánlatot bíráltak el: a Betonút Szolgáltató Rt., a Mota-Engil Engenharia Consrucao s.a., a Strabag Építő Rt., az EGÚT Egri Útépítő Rt., és a Mélyépítő Budapest Kft. részéről. Ez a szakasz 12,5 kilométer hosszú, a novemberben kezdődő építés 2005 novemberére ér véget a tervek szerint

.attus. Creative Commons License 2004.04.19 0 0 423
Köszi. Azért ebben van ám ív is, rendesen, akárhogy nézem, a Tarn-hídnál meg ez okozna némi bonyodalmat.
Előzmény: mestska (421)
mestska Creative Commons License 2004.04.19 0 0 422
Belgrádban a város honlapján szavazásra bocsájtották a város új, 7. hídjának dizájnját, mellé egy kis kérdőívet mellékelve:

Úgy gondolja, hogy egy új híd növeli Belgrád imidzsét?
A válaszadók 99, 5 %-a gondolta, hogy igen.

Osztályozza az alábbi tulajdonságoakt 1-5ig
Funkcionalitás: 4.54
Gazdaságosság: 2.54
Esztétika: 4.60
Belgráddal azonosíthatósága: 4.73

8 híd közül lehetett választani, közöttük az alábi sorrend alakult ki:

1. 6.híd


A többiek sorrendje, és a híd dizájnja megtekinthető itt

mestska Creative Commons License 2004.04.19 0 0 421
A mérnököktől kérdezném, hogy 340(!!) méteres fesztávot betonacél gerendahíddal, egyéb tartószerkezet (kábel, acélrács, stb.) nélkül statikailag be lehetett volna vállalni?

Mai rekoroder: Solmasundet, Norvégia, 301 méteres fesztávval.


Szóval azt mndom, elvileg meg lehetett volna csinálni. Bár itt ugye nem egy nyílásról lett volna szó...

Előzmény: .attus. (420)
.attus. Creative Commons License 2004.04.18 0 0 420
Köszi, hogy szóltál a városiban, nem is ismertem ezt a topicot! :-)

Szerintem egy 250 méter oszlopmagasságú viadukt semmiképpen sem illeszkedhet a tájba. A mérnököktől kérdezném, hogy 340(!!) méteres fesztávot betonacél gerendahíddal, egyéb tartószerkezet (kábel, acélrács, stb.) nélkül statikailag be lehetett volna vállalni? Nem értek hozzá, de nekem elég hihetetlennek tűnne egy ilyen megoldás.
A képen látszik, hogy a kábelezés elkészültéig állványzattal tartják meg a gerendát, pedig ekkor még csak a saját súlyát hordja (Igaz, ebben a szerkezetben a saját tömeg vélhetően lényegesen nagyobb, mint a hasznos teher).

Előzmény: mestska (418)
Fricy Creative Commons License 2004.04.18 0 0 419
Nekem se nagyon jön be, pedig én nagy hídrajongó vagyok. De ez a ferdekábeles híd tényleg nem illik bele a tájba. Egy egyszerű gerendahíd jobb lett volna, vagy egy klasszikus vonalvezetésű viaduktot is el tudnék képzelni.
Előzmény: mestska (418)
mestska Creative Commons License 2004.04.18 0 0 418
hm, ezt most találtam, és nem is hallottam még róla...

a legmagasabb híd a világon: (Viaduc de Millau)

Először azt hittem, ez is csak egy a csak tervasztalon létező hidakból, de aztán:
szóval építik rendesen, a Párizs-Barcelona autópálya fog áthaladni rajta, a Tarn folyó felett.

itt jól látszanak a méretei:

A híd designere egyébként napjaink "sztárépítésze" Sir Norman Foster volt. Szerintem egyszerűen ronda, és baromira nincs tájba illesztve.

RadiX Creative Commons License 2004.04.07 0 0 417
Májusban indul az M5-ös építése

A kormányfő kedden lerakta az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged között épülő új
szakaszának alapkövét. Az ötven kilométeres sztráda munkálatai május közepén kezdődne
k és 2005 végén fejeződnek be.
Bővebben: http://www.magyarorszag.hu/hirek/gazdasag/sztrada20040406.html?h=1

Masfel ev alatt meg lehet epiteni 50km autopalyat. Azt nem ertem csak, hogy 5km negysavositasa Albertirsanal a 4-esen miert tart 4 evig?

SzigDani Creative Commons License 2004.03.17 0 0 416
Dilatációval mi lesz? Vagy olyan vastag, hogy nem érdekes?

SzigDani

Előzmény: Fricy (414)
Taip Creative Commons License 2004.03.17 0 0 415
Hír a magyarorszag.hu-n:

Uniós támogatással a horvát határig épülhet autópálya

Az Európai Parlament múlt csütörtökön elfogadta, hogy az észak-déli közlekedési folyosó a Balti-tengertől hazánkon keresztül az Adriáig vezessen. Ez azt jelenti, hogy a hazai 2-es és 6-os főutak autópályává fejlesztésére az ország több tízmilliárd forintnyi EU-támogatást kaphat.

A teljes cikk itt olvasható.

Kár, hogy a cikk egy szakmai tévedéssel kezdődik, dehát mit várjunk egy politikustól. :)

"Az V/C jelű közlekedési folyosó Gdanskból, a Balti-tenger partjáról indul, és az eredeti elképzelések szerint az ennek nyomvonalán épülő autópálya a szlovákiai Zsolnáig vezetett volna. Az Európai Parlament (EP) által elmúlt héten csütörtökön elfogadott módosítás szerint azonban a sztráda hazánkon át egészen az Adriáig vezet majd - mondta Gurmai Zita, az EP megfigyelőjeként Brüsszelben tevékenykedő politikus, aki Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Ebben az nem igaz, hogy Gdanskból Zsolnán át a VI. sz. folyosó vezet. (Ami utána Bécs felé fordul). Az V/C folyosó ma is a Budapest-Eszék-Ploce útvonalon van. Tehát ma is létezik, nem tegnap találták ki, csak éppen nem Lengyelországban van és nem része a Budapest-Parassapuszta szakasz, illetve a szlovák rész sincs benne.

Amúgy a hír kedvező, csak nem tudom, miért nincs egy szakember, aki a GKM-ben a sajtóanyagot kontrollálja. Utána meg minden újság átveszi (és tovább bővíti a maga hülyeségeivel.)

Például a mai "Metró" újságban olyan szerepel, hogy az M6 autóút Dunaújváros-Ivándárda szakaszát így át lehet építeni autópályává és közli a költségeit.
Én csak azt kérdezném, hogy hol van ez a szakasz? Mintha ez még nem épült volna meg. Tehát nincs mit átépíteni, hanem rögtön autópályát kell építeni.

Meg ilyen, hogy "a 2-es autópályától indulva 2006-ig megépül az M0.". Na, 2-es autópálya sincsen, sőt, elvileg még 2-es autóút sem.

Fricy Creative Commons License 2004.03.12 0 0 414
Ha jók az infóim, akkor az M0 új szakaszai betonból fognak készülni. Ezzel megoldják az örökös nyomvályúképződés problémáját. Folytonos vasalású lesz a burkolat, nem olyan, mint anno az M7.
Előzmény: RadiX (413)
RadiX Creative Commons License 2004.03.12 0 0 413
Index.hu:
...
A tavasszal az országban nyolc helyen megindul az útépítés, amire összesen az idén 190 milliárd forint jut a költségvetésből. Folytatják az M5-öst, két helyen épül az M7-es, valamint az M3-as következő szakasza, elindul a Debrecen felé elkanyarodó 35-ös út építése. Márciusban vagy áprilisban folytatódik az M0-s körgyűrű építése Vecsésnél, Üllőnél, majd júniusban az M3-as és a 4-es út közötti szakasz építése, illetve az M0-s északi Duna-híd megvalósítása, s még az idén elkezdődik az M6-os Dunaújvárosig húzódó szakaszának beruházása.
...
Péter az állat Creative Commons License 2004.02.07 0 0 412
Ez viszont miért éri meg az államnak?
Gondolom a magáncég sem (csak) a csikkzsebböl kirántott léböl építkezik, hanem összeszedi innen-onnan. Aztán megépíti, de csak 25-30 évre, és közben ráteszi a saját, gondolom nem kevés, hasznát. És akkor még nem is szóltunk az állami garanciákról (ld M5) meg miegyébröl.
Ha egy magáncégnek megéri a dolog, akkor szvsz az államnak is megérné.
Előzmény: Fricy (411)
Fricy Creative Commons License 2004.02.07 0 0 411
Ebben az esetben sem lennének fizetőkapuk. Legalábbis nem a mai értelemben vett kapuk.
Az államnak nincs elég pénze a beruházásra, ezért beszáll a magánszektor a buliba. Ők terveztetik meg az utat, gondoskodnak a kivitelezésről, a fenntartásról, stb. Az úton az állami matrica lesz érvényes, de az út magántulajdonban van. 25-30 év múlva az állam kezébe kerül az út. Addig mintegy törleszti az építés költségeit a magáncégnek, évenkénti részletekben. Nyílván többet, mint a tényleges ár, hisz egyébként nem érné meg a cégnek.
Valahogy így néz ki a dolog. Ha jók az infóim, amit erről hallottam.
Az EU-ban már régóta alkalmazzák ezt a módszert.
Előzmény: Péter az állat (410)
Péter az állat Creative Commons License 2004.02.07 0 0 410
Hogy ez miért jó az elöbbinek, az világos, de miért jó az utóbbinak?
Pontosabban, ha vannak fizetö kapuk akkor tiszta a dolog, de ha nincsenek? (Mert ugye most a matricát akatják lenyomkodni a torkunkon, hogy ez tulajdonképpen ingyenes használatot jelent.)
Előzmény: Fricy (409)
Fricy Creative Commons License 2004.02.07 0 0 409
Magyarul a köz és a magán szektor közös együttműködése.
Előzmény: mzdude (408)
mzdude Creative Commons License 2004.02.06 0 0 408
PPP = Public-Private-Partnership
Előzmény: Péter az állat (407)
Péter az állat Creative Commons License 2004.02.06 0 0 407
"PPP-alapon szándékoznak megépíteni az autópályát "

Mi az a PPP?

Előzmény: Taip (402)
Fricy Creative Commons License 2004.02.06 0 0 406

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!