Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2011.12.19 0 0 34647

2011. december 18. (ARANYVASÁRNAP) 15:30

Bánkút

A nagy "skalp" természetesen

Cserepes-kő

Ide nem lehet "csak úgy" eljutni.

Nem gondolom, hogy verni kéne a mellem, de a Bükkben 17 cm-es hó van, és az útvonalon nem sok a nyom:-(

Bélapátfalváról mentem, Bánkúttól pedig Ómassára.

Hogy honnan jött az erő?

Aki arra tippelt, hogy még az idén teljesítem, az nyert.

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.18 0 0 34644

Viszont válság ide vagy oda, számomra úgy tűnik hogy reneszánszát éli a Kéktúra.Tavaly szeptemberben teljesítette egy ismerősöm 4634-es számú jelvénnyel.Ő biztos viszonyítási pont,akkor írta fel magát a listára mikor megkapta a jelvényt.(topiktársunk radvben a 4633-ik) Most pedig járunk már a 4806-nál. Ez 170-180 körüli teljesítő egy bő év alatt, volt olyan év mikor a harmada volt a teljesítők száma.
Jövőre ha így megy eléri az 5000-et a sorszám.(bő 50 év alatt)

Azért ez sem túl sok...tavaly találkoztam a Zemplénben egy bácsikával aki szintén járta anno a kéket, kérdezte is hogy "...vannak már vagy tízezren a nagykönyvben,ugye?..." mondtam neki hogy á, dehogy még 5000 sincs meg! Alig akarta elhinni.

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.17 0 0 34643

Ja, amúgy köszi Viktor!:-)

Előzmény: vvittore (34640)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.17 0 0 34642

Ez van ha az ember nem túrázik, csak a térképeket nézegeti...

Nem gondoltam volna hogy a Budai-hg-ben is voltak változások, pedig de, ráadásul elég hosszú szakaszon:

A máriaremetei templomtól nem a ma ismert úton ment az OKT (Remete-szurdok, Remete-hegy) hanem Budaligeten és a Jegenye-völgyön keresztül közelítette meg a Zsíros-hegyi turistaházat, ez az útvonal a mai kékbe mindössze kb 1km-rel a turistaház előtt csatlakozott be.

a kéktúra útvonala egy 1975-ös Budai-hg térkép alapján Máriaremetétől a Zsíros-hegyi turistaházig.

jzp2107 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34641

kék négyzet van odarajzolva, ha jól látom

Előzmény: vvittore (34640)
vvittore Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34640

Az a vértesi piros bélyegzőhelye :-) Amúgy a kék miért van oda rajzolva? Arra a kék az zsákutca :-)

Előzmény: Törölt nick (34639)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34639

Most nézem a saját térképemet a monitoron...Szentgyörgyvárnál mi az a bélyegző jel? :-O

Előzmény: Törölt nick (34638)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34638

Ami késik nem múlik...:-))

Akkor hát ismerd meg -ha akarod- a Kéktúra vonalvezetését azokból az időkből mikor még érintette Kápolna-pusztát!

Na szóval: egy 1976-os Vértes térképet nézegettem ma és ezen még a régi útvonalvezetés van ábrázolva, kissé elnagyoltabb az egész térkép mint a maiak de jól látható és követhető a kék sáv jelzés így is.

a mai útvonal a zöld és a kék négyzet vonalainak felelt meg akkor nagyjából.

Előzmény: Tavaszi Széll (19593)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34637

Ez a Kékestető (most), de azt hiszem a Bükkben is köd van.

Becsülettel hullávasutaztam pár napja a Mátrában, és nem láttam semmit.

Kékes-tetőn a jelzéseket is alig láttam, elképzeltem a panorámát a Szár-hegy csúcsán, dideregtem a sötét fenyves közelében a nyeregben...

A sziklák csodálatosak voltak, de jó lett volna látni a tájat is!

Tegnap belegondoltam, hogy ma (sok-sok eső után) felkapaszkodok Cserepes-kőre, utána jön a pazar kilátás, majd Tar-kő, és nem látok semmit.

Elmentem a boltba, vettem néhány szép, színes dossziét, és úgy döntöttem, irattározok:-)

Előzmény: Güsziológus (34636)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34636

Jaj, a Bükkre nem reagáltam.

Ott kéne lenni, de most regenerálódok.

Azt tervezgetem, hogy ha lenne egy kis hó, akkor egy havas, téli túrával zárnám a sorozatot.

Az esőből elég volt szerdán, meg aztán sár is volt.

Akkor inkább hó, és fagyos talaj.

Előzmény: jzp2107 (34634)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34635

Valami elkészült, de most, hogy nem elérhető a gépem, nem tudok válaszolni.

Ha lesz gép, megnézem.

Volt kb. 2 év "űr" az életemben (2009 - 2010), ez idén januárjában véget ért.

Ezt követően elkezdődött az "új élet", majd jött az OKT50.

Nem gondoltam, hogy ekkora ráfordítás az OKT, pedig négyszer már sikerült:-)

Más az, ha nincs időkorlát.

A román kori  templomokkal kapcsolatos dokumentumok néhány "papucsban" lettek irattározva, évek óta várnak.

Nem ígérek semmit:-)

Jó, hogy evidenciában tartod, furdal is a lelkiismeret.

Előzmény: jzp2107 (34634)
jzp2107 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34634

gondoltam Rád ma reggel a napocska láttán, hogy na Güszi remélem a Bükkben tolja

ezekszerint nem..

hajdanában ígértél románkori templomokról egy olyan excelt amiben ha jól emlékszem 1-5 skálán értékelted hogy felkeresésre érdemes-e?

ez azóta elkészült (és valahonnan elérhető) csak elkerülte a figyelmemet, vagy az is a bedöglött gépen van?

Előzmény: Güsziológus (34631)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34633

2012-es terveidhez kívánok jó erőt és egészséget - kissé önző módon, hisz ez a mi javunkra is válik...

Előzmény: Güsziológus (34631)
nagypapi Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34632

Hát, benéztem, elvileg valóban lehetséges.

Bár azért érdekes, hogy az 1966-ban kiírt, majd 2003-ig kétszer módosított útvonalat - közben újabb igazolófüzeteket is kiadtak - mindössze 13-an teljesítették.

Előzmény: Törölt nick (34630)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.16 0 0 34631

Kösz.

Nekem óriási ajándék, hogy végigjárhattam az útvonalat, na és az, hogy a vége felé sikerült a TUHU segítségével igen jó terveket készíteni.

Ebben Neked érdemeid vannak:-)

2012-ben azt szeretném elérni, hogy minden szakaszt "összerakjak" a meglévő információk alapján, úgy, ahogy azt én hasznosnak és használhatónak ítélem.

Ha majd elkészül, és közzéteszem, akkor mindenki eldöntheti, hogy hasznos-e.

Sajnos, az a gép melyen ezt elkezdtem, kipurcant, de úgy néz ki a munka nem csak papíron maradt meg.

Várom a fiamat, hogy életet leheljen egy új gépbe, és áttöltse a régiből a fontos állományokat.

Sajnos, nem másoltam pendrive-ra:-(

Amit a Jósvafő - Bódvaszilas szakasszal kapcsolatban elkészítettem, az ennek a projektnek az egyik "fejezete".

Azt megígérhetem, hogy alaposan tesztelem a meglévő útvonalat, ha újra elindulok, de most a készülődés foglalkoztat.

Lélekben gyakran túrázok, talán még egy havas bükki túra is összejön, de most rendrakás van napirenden, na és próbálok itthon lenni a lakásomban.

Süt a Nap, csönd van, és momentán a lábam sem fáj.

Már eszembe jutott a 2012-es RP-DDK, de ez még csak flört:-)

Előzmény: HEV (34628)
HEV Creative Commons License 2011.12.15 0 0 34628

A turistautak.hu térképeit kizárólag jogtiszta információk alapján rajzolják önkéntesek. Sok jelzett és jelzetlen utat tartalmaz és  sokat nem. Ha be tudnád rajzolni a multkori térkép kivágatra a tapasztalataidat és elküldöd akkor én azt is berajzolom!

A térképre kerüléshez egyetlen dolog szükséges, az, hogy valaki az adott útvonalat (ami autópálya és csapás közöt bármi lehet) GPS-el mérje fel, csomópontoknál pedig egy vázlatrajz is sokat segíthet.

Itt megtalálható az összes eddigi felmérés amiből a jelenlegi térkép összeállt:

http://turistautak.hu/tracks.php?region=all

A térkép úgy bővül, hogy a meglévő térképre "vetítjük" a beküldött GPS tracket ha már rajta van akkor legfeljebb pontosítjuk a meglévő utat, ha nincs akkor berajzoljuk. Időnként el is tüntetünk utakat pld. amikor a trackelők jelzik, hogy egy korábban meglévő ösvényt pld. járhatatlanul visszafoglalt a természet. 

Szerintem beszélj a Jézuskával, hátha hozna neked egy GPS-t, persze kizárólag felmérési céllal , mert a tájékozódáshoz nem hiszem, hogy neked szükség lenne rá. Sokat túrázol és igy nagymértékben segíthetnéd a térkép bővítését, pontosítását, egész jó "móka" ez is. Sokan csak (ki)használják a turistautak.hu térképeit a GPS-ben, pedig egészen kevés munkával vissza is csorgathatnák a terepi információkat a köz javára. Azért szerencsére vannak kivételek, és egyre többen.

A terepi trackelésről itt található információ:

http://www.turistautak.hu/wiki/Hogyan_trackelj%C3%BCnk%3F

Előzmény: Güsziológus (34627)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.15 0 0 34627

Szia!

Megnéztem tegnap a kereszteződést.

Megtaláltam a műút éles kanyarját átvágó, a képen pöttyökkel jelölt "ösvényt".

Végső soron nem út, hatalmas sziklák között le lehet vágni a kanyart, elég meredek.

Derenk felől jobban észre lehet venni, főleg, ha keressük:-)

Ami az én problémámat okozza.

A kereszteződés előtt van egy levágás, melyet úgy kell elképzelni, hogy a Derenk felé vezető út hamarabb ágazik ki az aszfaltos útból.

10-20 méter után jobbról érkezik a K-, egy fán jelezve is van a forduló (majdnem derékszög).

Ott, ahol a K- jel Bódvaszilas felől becsatlakozik, van egy tábla, adatokkal, és a K- végső soron egy nyiladékon éri el azt a köves utat, mely Derenkre vezet.

Ez nincs a térképeken, de a valóságban az elágazás Derenk felé kiágazás, majd 10-20 métert követően jobbról érkezik a K-, keresztezi az aszfaltot, és levágja a kiágazó utat.

Innen már minden OK.

Mindennek sok jelentősége nincs, de ha már a TUHU kihozza a 29 méteres ösvényt, és 47 métert a K+ jelzésen, akkor azt is kihozhatná, hogy levágható a 47 méterből egy kicsi, hisz a Derenkre vezető út előbb indul, mint a kereszteződés.

Bonyolult, de ez a helyzet.

Most hogy így körbejártam, már csak egy hiányosság maradt, ha legközelebb arra járok, felsétálok az emlékműhöz, állítólag nincs messze a kereszteződéstől.

Tegnap már esett, amikor odaértem, és sietnem kellett.

A TUHU szerint a K+ jelzésen 5.683 kilométer Derenktől Szögliget.

14:15-kor indultam a pecsételés után, még szemerkélő esőben, de a kereszteződéstől már esett.

Maradtam az aszfalton (K+), a megtett út, tehát a fenti.

15:15-kor értem a községházához.

Sajnos, a busz korábban elment, hiába nyomtam:-(

Előzmény: HEV (34558)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.15 0 0 34626

Remélem, minden jól látszik a képen.

Épp akkor kezdett az eső cseperegni, amikor Derenkre értem, de nem szegte kedvem.

Előre elterveztem, hogy megtisztogatom a fémbélyegzőt (volt nálam puha papír), és ennek megfelelően jártam el.

Sikerült szárazon tartani, jól betintáztam, és nyomás.

Sajnos, az alsó felirat nem tökéletes, de a DERENK az nagyon szép.

A gumis lenyomat nem a legjobb.

Van pecsét Jósvafőn, pecsét Szögligeten, onnan nyugta is van.

Aki nem hiszi, járjon utána:)

Lehet, hogy ez volt az idei utolsó túra.

157 nap alatt minden szakaszt bejártam, július 11-én volt a BÜKK (Mályinka - Bélapátfalva).

Ez még az előző "kör" utolsó túrája volt.

Az 5.-ből hiányzik a Bélapátfalva - Bánkút, de hogy mikor lesz, azt nem tudom.

nagypapi Creative Commons License 2011.12.15 0 0 34625

"Szintén ezen az oldalon olvastam, hogy 2003-ig 13-an(!) teljesítették az OKKt-t."

Ez hülyeség. 2008. októberében fejeztem be, 431. sorszámot kaptam.

Előzmény: jzp2107 (34622)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.15 0 0 34624

A sárga hrsz jelzés a faluból indul, és "hátulról" megy a csúcsra.

Onnan együtt "mennek" egy darabig.

Gondolom, azért tették ki a tábláta, hogy az úton el lehet jutni a jelzéshez, ha valaki arra akar felmenni.

Előzmény: HEV (34610)
Güsziológus Creative Commons License 2011.12.15 0 0 34623

Dugja fel!

Ez trágár?

Előzmény: annyi baj legyen (34599)
jzp2107 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34622

Hétfőn voltam az MTSZ-ben leadni az Encián füzetemet, és bár csak fél füllel hallottam mert közben Kovalik Andrással beszéltem, szóval a nyakamat nem tenném rá de mintha a "fejér megye" "pasas őrjöng" szókapcsolatok elhangzottak volna

Aztán lehet hogy ez egy másik pasas :-)

És bár téged nem vigasztal, de tegnap meg véletlen ebbe botlottam bele:

http://www.freeweb.hu/goliatka/turazas/jelvenyszerzoturak/balatoniromok.html

alsó két mondatot ajánlom figyelmedbe..

Szintén ezen az oldalon olvastam, hogy 2003-ig 13-an(!) teljesítették az OKKt-t.

Azóta nem tudom hogy állhat a dolog, de annyi biztos hogy az elitbe tartasz :-)

Úgyhogy hajrá!

Előzmény: Törölt nick (34608)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34621

Viszont csak most veszem észre hogy totális a zavar a táblákon lévő távolság és időadatokat illetőleg!

Ugyanis a felső kettő képen szereplő (három részes) tábla közelebb van Szentbékkállához, az van a kereszteződésben ahol ez az érdekes "terelés" kezdődik.

A másik (két részes) tábla pedig az általam tintával berajzolt módosítás derékszögű kanyarjában van pár száz méterre innen, -közelebb a célállomásokhoz- mégis minden távolságadat nagyobb, nem beszélve az időtervekről (Eötvös-kilátó: 3km 40 perc, aztán meg pár száz méterrel odébb, közelebb a célhoz 4km 80 perc:-O )

Itt tényleg rendet kell majd tenni...

Előzmény: Törölt nick (34615)
_widi_ Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34620

Pont ma voltam a Szentbékkálla - Nagyvázsony szakaszon, ha ezt tudom, letrekkeltem volna, sőt lefényképeztem és videóztam volna az egész környéket...

Én végig követtem a kékjelzést, így kihagytam a templomromot, annyira korán volt, hogy fel sem fogtam mik vannak írva a táblákra, csak a kéket lestem :)

Előzmény: HEV (34619)
HEV Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34619

Nem megmondták, hogy nincs útvonal változás!

Ne tessék okoskodni az illetékes ott volt, látta és nincs ott semmi különös! 

Szivem szerint azt mondanám, hogy máshova kellene elküldeni ezeket a képeket és leírásokat de nem mondom, mert akkor meg az lesz a gond.

Azért a könyv idézeted az tetszik :-)

vvittore Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34618

Mivel anno jópárszor megfordultam Szentbékkállán, elterveztem, hogy leragasztom a táblán a kéket, és a felső táblára felragasztok egyet.

Aztán a tervből nem lett megvalósítás, de ha legközelebb ott járok, akkor partizánkodni fogok!!! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34617

:-))

Tökéletes idézet...

Tegnap fejeztem be az 1964-es kéktúrás könyv olvasását és sok érdekes dolgot találtam benne, ezek egyike volt ez a pár sor amely szintén passzol most ide, sőt az elmúlt hónapok kisebb vitáihoz is (lásd bélyegzők kihelyezése, ilyen-olyan segítség a túrázók részéről)

onnan hogy "...A közösség érdekében..."

Előzmény: annyi baj legyen (34616)
annyi baj legyen Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34616

Még egy okoskodó :)

"Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!"

A tanú

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34615

Na szóval, jelenleg ha valaki Szentbékkálla felől érkezik akkor ezekkel a táblákkal találkozik:

Nagyjából így vannak sorrendben,majd fentebb is vannak még jelek az Öreg-hegyi kútig.

Nagyjából a térképen tollal  -hevenyészve jelölve-  így néz ki a dolog:

A képen balról érkezik a jelzés Szentbékkálla felől, ott a kereszteződésben van az első -egyébként szép- tábla.Mi nem ismertük az utat előtte, így nekünk nem tűnt fel ez a kis terelés,csak az hogy kimaradt a rom.

Előzmény: Törölt nick (34614)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.14 0 0 34614

A hamuszórást akár abba is lehet hagyni ugyanis valóban el van terelve akárki is csinálta, Güszi nem tévedett (ha jól emlékszem ő említette először).

Mi a kilátó felől érkeztünk (térképet, GPS-t nem nézve és a jeleket követve ki is hagytuk a Töttöskáli romot amin bosszankodtam is, de már sötétedett.) Mindez idén október elején volt.

Nemsokára megmutatom hogyan...

Előzmény: HEV (34613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!