Viszont válság ide vagy oda, számomra úgy tűnik hogy reneszánszát éli a Kéktúra.Tavaly szeptemberben teljesítette egy ismerősöm 4634-es számú jelvénnyel.Ő biztos viszonyítási pont,akkor írta fel magát a listára mikor megkapta a jelvényt.(topiktársunk radvben a 4633-ik) Most pedig járunk már a 4806-nál. Ez 170-180 körüli teljesítő egy bő év alatt, volt olyan év mikor a harmada volt a teljesítők száma. Jövőre ha így megy eléri az 5000-et a sorszám.(bő 50 év alatt)
Azért ez sem túl sok...tavaly találkoztam a Zemplénben egy bácsikával aki szintén járta anno a kéket, kérdezte is hogy "...vannak már vagy tízezren a nagykönyvben,ugye?..." mondtam neki hogy á, dehogy még 5000 sincs meg! Alig akarta elhinni.
Ez van ha az ember nem túrázik, csak a térképeket nézegeti...
Nem gondoltam volna hogy a Budai-hg-ben is voltak változások, pedig de, ráadásul elég hosszú szakaszon:
A máriaremetei templomtól nem a ma ismert úton ment az OKT (Remete-szurdok, Remete-hegy) hanem Budaligeten és a Jegenye-völgyön keresztül közelítette meg a Zsíros-hegyi turistaházat, ez az útvonal a mai kékbe mindössze kb 1km-rel a turistaház előtt csatlakozott be.
a kéktúra útvonala egy 1975-ös Budai-hg térkép alapján Máriaremetétől a Zsíros-hegyi turistaházig.
Akkor hát ismerd meg -ha akarod- a Kéktúra vonalvezetését azokból az időkből mikor még érintette Kápolna-pusztát!
Na szóval: egy 1976-os Vértes térképet nézegettem ma és ezen még a régi útvonalvezetés van ábrázolva, kissé elnagyoltabb az egész térkép mint a maiak de jól látható és követhető a kék sáv jelzés így is.
a mai útvonal a zöld és a kék négyzet vonalainak felelt meg akkor nagyjából.
Bár azért érdekes, hogy az 1966-ban kiírt, majd 2003-ig kétszer módosított útvonalat - közben újabb igazolófüzeteket is kiadtak - mindössze 13-an teljesítették.
Nekem óriási ajándék, hogy végigjárhattam az útvonalat, na és az, hogy a vége felé sikerült a TUHU segítségével igen jó terveket készíteni.
Ebben Neked érdemeid vannak:-)
2012-ben azt szeretném elérni, hogy minden szakaszt "összerakjak" a meglévő információk alapján, úgy, ahogy azt én hasznosnak és használhatónak ítélem.
Ha majd elkészül, és közzéteszem, akkor mindenki eldöntheti, hogy hasznos-e.
Sajnos, az a gép melyen ezt elkezdtem, kipurcant, de úgy néz ki a munka nem csak papíron maradt meg.
Várom a fiamat, hogy életet leheljen egy új gépbe, és áttöltse a régiből a fontos állományokat.
Sajnos, nem másoltam pendrive-ra:-(
Amit a Jósvafő - Bódvaszilas szakasszal kapcsolatban elkészítettem, az ennek a projektnek az egyik "fejezete".
Azt megígérhetem, hogy alaposan tesztelem a meglévő útvonalat, ha újra elindulok, de most a készülődés foglalkoztat.
Lélekben gyakran túrázok, talán még egy havas bükki túra is összejön, de most rendrakás van napirenden, na és próbálok itthon lenni a lakásomban.
Süt a Nap, csönd van, és momentán a lábam sem fáj.
Már eszembe jutott a 2012-es RP-DDK, de ez még csak flört:-)
A turistautak.hu térképeit kizárólag jogtiszta információk alapján rajzolják önkéntesek. Sok jelzett és jelzetlen utat tartalmaz és sokat nem. Ha be tudnád rajzolni a multkori térkép kivágatra a tapasztalataidat és elküldöd akkor én azt is berajzolom!
A térképre kerüléshez egyetlen dolog szükséges, az, hogy valaki az adott útvonalat (ami autópálya és csapás közöt bármi lehet) GPS-el mérje fel, csomópontoknál pedig egy vázlatrajz is sokat segíthet.
Itt megtalálható az összes eddigi felmérés amiből a jelenlegi térkép összeállt:
A térkép úgy bővül, hogy a meglévő térképre "vetítjük" a beküldött GPS tracket ha már rajta van akkor legfeljebb pontosítjuk a meglévő utat, ha nincs akkor berajzoljuk. Időnként el is tüntetünk utakat pld. amikor a trackelők jelzik, hogy egy korábban meglévő ösvényt pld. járhatatlanul visszafoglalt a természet.
Szerintem beszélj a Jézuskával, hátha hozna neked egy GPS-t, persze kizárólag felmérési céllal , mert a tájékozódáshoz nem hiszem, hogy neked szükség lenne rá. Sokat túrázol és igy nagymértékben segíthetnéd a térkép bővítését, pontosítását, egész jó "móka" ez is. Sokan csak (ki)használják a turistautak.hu térképeit a GPS-ben, pedig egészen kevés munkával vissza is csorgathatnák a terepi információkat a köz javára. Azért szerencsére vannak kivételek, és egyre többen.
Megtaláltam a műút éles kanyarját átvágó, a képen pöttyökkel jelölt "ösvényt".
Végső soron nem út, hatalmas sziklák között le lehet vágni a kanyart, elég meredek.
Derenk felől jobban észre lehet venni, főleg, ha keressük:-)
Ami az én problémámat okozza.
A kereszteződés előtt van egy levágás, melyet úgy kell elképzelni, hogy a Derenk felé vezető út hamarabb ágazik ki az aszfaltos útból.
10-20 méter után jobbról érkezik a K-, egy fán jelezve is van a forduló (majdnem derékszög).
Ott, ahol a K- jel Bódvaszilas felől becsatlakozik, van egy tábla, adatokkal, és a K- végső soron egy nyiladékon éri el azt a köves utat, mely Derenkre vezet.
Ez nincs a térképeken, de a valóságban az elágazás Derenk felé kiágazás, majd 10-20 métert követően jobbról érkezik a K-, keresztezi az aszfaltot, és levágja a kiágazó utat.
Innen már minden OK.
Mindennek sok jelentősége nincs, de ha már a TUHU kihozza a 29 méteres ösvényt, és 47 métert a K+ jelzésen, akkor azt is kihozhatná, hogy levágható a 47 méterből egy kicsi, hisz a Derenkre vezető út előbb indul, mint a kereszteződés.
Bonyolult, de ez a helyzet.
Most hogy így körbejártam, már csak egy hiányosság maradt, ha legközelebb arra járok, felsétálok az emlékműhöz, állítólag nincs messze a kereszteződéstől.
Tegnap már esett, amikor odaértem, és sietnem kellett.
A TUHU szerint a K+ jelzésen 5.683 kilométer Derenktől Szögliget.
14:15-kor indultam a pecsételés után, még szemerkélő esőben, de a kereszteződéstől már esett.
Maradtam az aszfalton (K+), a megtett út, tehát a fenti.
Hétfőn voltam az MTSZ-ben leadni az Encián füzetemet, és bár csak fél füllel hallottam mert közben Kovalik Andrással beszéltem, szóval a nyakamat nem tenném rá de mintha a "fejér megye" "pasas őrjöng" szókapcsolatok elhangzottak volna
Aztán lehet hogy ez egy másik pasas :-)
És bár téged nem vigasztal, de tegnap meg véletlen ebbe botlottam bele:
Viszont csak most veszem észre hogy totális a zavar a táblákon lévő távolság és időadatokat illetőleg!
Ugyanis a felső kettő képen szereplő (három részes) tábla közelebb van Szentbékkállához, az van a kereszteződésben ahol ez az érdekes "terelés" kezdődik.
A másik (két részes) tábla pedig az általam tintával berajzolt módosítás derékszögű kanyarjában van pár száz méterre innen, -közelebb a célállomásokhoz- mégis minden távolságadat nagyobb, nem beszélve az időtervekről (Eötvös-kilátó: 3km 40 perc, aztán meg pár száz méterrel odébb, közelebb a célhoz 4km 80 perc:-O )
Pont ma voltam a Szentbékkálla - Nagyvázsony szakaszon, ha ezt tudom, letrekkeltem volna, sőt lefényképeztem és videóztam volna az egész környéket...
Én végig követtem a kékjelzést, így kihagytam a templomromot, annyira korán volt, hogy fel sem fogtam mik vannak írva a táblákra, csak a kéket lestem :)
Tegnap fejeztem be az 1964-es kéktúrás könyv olvasását és sok érdekes dolgot találtam benne, ezek egyike volt ez a pár sor amely szintén passzol most ide, sőt az elmúlt hónapok kisebb vitáihoz is (lásd bélyegzők kihelyezése, ilyen-olyan segítség a túrázók részéről)
Na szóval, jelenleg ha valaki Szentbékkálla felől érkezik akkor ezekkel a táblákkal találkozik:
Nagyjából így vannak sorrendben,majd fentebb is vannak még jelek az Öreg-hegyi kútig.
Nagyjából a térképen tollal -hevenyészve jelölve- így néz ki a dolog:
A képen balról érkezik a jelzés Szentbékkálla felől, ott a kereszteződésben van az első -egyébként szép- tábla.Mi nem ismertük az utat előtte, így nekünk nem tűnt fel ez a kis terelés,csak az hogy kimaradt a rom.
A hamuszórást akár abba is lehet hagyni ugyanis valóban el van terelve akárki is csinálta, Güszi nem tévedett (ha jól emlékszem ő említette először).
Mi a kilátó felől érkeztünk (térképet, GPS-t nem nézve és a jeleket követve ki is hagytuk a Töttöskáli romot amin bosszankodtam is, de már sötétedett.) Mindez idén október elején volt.