A Tengeri Só Alapítvány és a Magyar Szabadidös Búvárszövetség 2001-ben meghírdeti a
6. Magyar Búvárfotós Pályázatot
. A pályázat nyitott minden magyar búvárfotográfus számára.
KATEGÓRIÁK
A.) HIDEG VAGY MEDITERRÁN TENGEREK
Búvárok a víz alatt. Víz alatti tájképek. Találkozás a víz alatti világgal. Az élővilág érdekes pillanatai. Ebbe a kategóriába 35 mm,vagy annál rövidebb gyújtótávolságú objektívvel készült felvételek nevezhetők.
B.) TRÓPUSI TENGEREK
Magyarázat, mint az A-kategóriában.
C.) ÉDESVÍZ
Magyarázat, mint az A-kategóriában.
D.) MAKROFELVÉTELEK
A parányok világa. A részletek szépsége.
Bármely vízben készült, 35 mm-nél hosszabb gyújtótávolságú objektívvel készült felvételek.
E.) EGYÉB MERÜLÉSEK
A merülések nehézségei, szépségei.
Ebben a kategóriában lehetőség van a versenysportot, valamint a barlangi ,ipari, régészeti, stb. búvártevékenységet bemutató víz alatti felvételek nevezésére is.
DÍJAK:
I. NAGYDÍJ
Serleg, belevésve a győztes neve, valamint a rendezvény szponzorai által felajánlott tárgyjutalom.
A nagydíjat az A-, B-, C-, D- kategória összetett győztese nyeri el.
II. KATEGÓRIA DÍJAK
Minden kategóriában egy-egy arany-, ezüst-, bronzérem, valamint különböző tárgyjutalmak. A 4. 5. 6. helyezetteknek oklevél.
NEVEZÉSI FELTÉTELEK
1. Csak azok a felvételek nevezhetők a pályázatra, amelyek a korábbi országos könnyűbúvár, vagy búvárfotós fotópályázaton díjat nem kaptak.
2. Akváriumi felvételeket a zsűri nem fogad el.
3. Minden szerző kategóriánként 5 db diapozitívet küldhet be, szabványos 5x5 cm-es keretben.
4. A pályázat jeligés. Kérjük a diakeretre letörölhetetlenül felírni a kategóriát, a sorszámot (pl. C-2.), a kép címét, valamint a jeligét. A szerző nevét és a jeliét egy lezárt borítékban kell mellékelni. A búvárklubtagok közöljék a klubjuk nevét is.
5. A képeket személyesen vagy postán a Galathea Búvárbolt címére kell eljuttatni (1066 Budapest Jókai u. 18.)
A fotók beérkezésének határideje 2001. április 17. 15 óra.
6. A díjátadás 2001. május 2-án, a Tengeri Só rendezvény színhelyén lesz.
7. A díjazott képek külön honorárium nélkül megjelennek a Submarine című folyóiratban.
8. A képeket a rendezők a díjátadást követő 30 napon belül visszajuttatják a szerzőknek.
9. A pályázatra történő benevezéssel a képek szerzői tudomásul veszik a nevezési feltételeket és a zsűri döntését.
Sydneyben két dolog nem tetszett (legalábbis az eddigi merülő helyeken).
1. Nem túl sok élőlény (legalábbis a Poor Knight-hoz képest tök kihalt volt minden). Ha megláttunk egy halat, polipot mindenki lelkesen mutogatott és örült. NZ-on akármerre fordultál halak, élőlények tömkelege.
2. Az áramlás, bár ez szubjektív, én nem nagyok kedvelem ha végig pedáloznom kell, hogy valahogy kontrolláljam a pozícióm. PKI-n csak relax volt.
OK, azt hozzá kell tennem, hogy az éjszakai merülés jó volt, láttunk elektromos ráját, murénát, valami vékony halat, olyan mint egy botsáska, meg még egy rakás apró halat. No igen, és a végén tengeri beteg lettem hajó nélkül, de ez egy másik történet :-(((
Egyébként tényleg friss hal vagyok, de sajnos az első merülésem úgy látszik túl jó helyen volt, és mindent ahhoz hasonlítok. Valószínűleg idővel lejjebb fogom adni, és én is tudok majd örülni ha szembejön egy hal. És közben folyamatosan A Poor Knight Island-ről fogok álmodni :-))))
Kurzus. Kapsz egy kb. 1.5 újjnyi könyvet, amiben az összes advanced kurzus leírása megvan. 5-öt kell teljesítened (nekem Underwater naturalist, -navigation, deep diving, night diving, boat diving volt, eredetileg Wreck - roncs- is lett volna, de gyenge volt a látótáv, ezért kimaradt), az elmélet bakfitty. Elolvasod a fejezetet, a végén van egy teszt amit kitöltesz otthon (jobbára kimásolod a könyvből) aztán elmész merülni. A navigáció kivételével semmi extra, csak merülsz mint máskor. Megjegyzed amit láttál, és a merülés végén elmeséled, plusz közösen átnézitek az általad már előre kitöltött tesztet. Ha OK, aláírod, ennyi. A navigációnál van egy pár minta amit le kell tudnod navigálni (sima oda-vissza, négyzet mintázat a minimum) iránytű és valami távolságmérő módszer segítségével (pl. kick count, ez lábcsapásszámot jelent kb. magyarul), plusz Én az éjszakainál is csináltam navigációt. Összességében ha az IQ-d 90 felett van, és már merültél simán meg lehet csinálni, legalábbis itt Sydney-ben a PADI Advanced így néz ki, aztán hogy máshol (esetleg más rendszerben) hogy azt nem tudom. Ez az egész PADI a hájas idióta amcsikra van méretezve, szóval nekünk okos magyaroknak ...
Szerintem a Divexnél, mint a Technisub magyar forgalmazójánál, megtalálod. A honlapjukon van cím, elérhetőség:
www.divex.hu
Azt hiszem, az ára 7000-7500 lehet.
Gratulálok BuNny! Az általad leírtakkal ellentétben többen irigyeljük azért azt a Sydney melletti merülést. Bár nem voltam ott és nem tudhatom milyen az...:-) Sajnos ha valaha hazai vizekre (lásd Adria) tévedsz akkor lehet, hogy felhagysz a merüléssel... Milyen iskolánál merülsz ? Az advanced gyakorlati feladatairól írj légyszives néhány gondolatot, kíváncsi lennék ott milyenek a követelmények.
Először is gratulálok a sikeres vizsgához, tényleg nem lehetett könnyű! Sydney-ben mi nem tetszett a merülésben? A hely, a látnivaló, vagy a társaság? Esetleg összehasonlítottad a látottakat a korábbi merüléseiddel? Sajnos én még nem jártam arra, így nincsen viszonyítási alapom (csupán könyvekből ismerem az ottani lehetőségeket), de ha egy merülés Sydney-ben már nem hoz izgalomba, akkor meg van az esélye annak, hogy ritkán fog igazán csodálatosat mutatni Neked ez az életforma. Csupán azért írok ilyet, mert számomra ez derült ki a leveledből és ha jól emlékszem nem olyan rég kezdtél merülni. Ha tévednék, akkor kérlek ne haragudj:)).....
Csak csendben megjegyzem hogy tegnap sikeresen befejeztem az advanced kurzusomat. MI ebben az érdekes ? Az, hogy Ausztráliában vagyok, angolul tanultam és feleltem :-)) Nem egyszerű eset, de túl vagyok rajta.
Amúgy merültem itt Sydney-ben is, nem rossz, de nem is valami húdenagy szám errefelé a búvárkodás, azt hiszem az igazi majd a Nagy korallzátony lesz...
Helló, Sári Attila vagyok.
A kútbaesett egyiptomi túra ügyében írok, probálkozz a Szenteltvíz búvárboltban, T:3426135
és Király utca 81.
Vagy az Abyss buvárboltban T:3225894 az Izabella utca 39 ben. E mail: abyss@mail.tiszanet.hu
Ugytudom mind a két boltnak van egyiptomi útja április végén.
Na sok sikert és jó utat.
Nagylevegő.
Kiállításon a legtöbb üzlet, illetve iskolai rendszer, valamint a klubok közül néhány képviseltette magát. Aki kiment, az láthatott újdonságokat és rengeteg felszerelést az alaptól egészen a professzionális szintig!! Ha vásárolni nem is igen akart az ember, az ismerkedés miatt rendkívül hasznos lehetett ( nekem az volt ). Ha nem tudtál kimenni....az sajnos kár, mert biztosan tetszett volna, de lesz még több rendezvény is, amit nem szabad kihagyni!
Ebben nagyon lamer vagyok. Leírnád hogyan és hova másoljam a képet? Gondoltam, hogy ez lehet a baj, mert én látom a képet de szerintem senki más...
Szóval segítsetek ebben...
Sziasztok!
Vörös tengeri (Hunrghada) búvárkodáshoz keresek útitársat, vagy útitársakat! Ápr.20- tól, Máj.1-ig. Ha valakit érdekel a részleteket megírom Emilben.
El Che: Szerintem ez mar meglehetosen szubjektiv dolog. Nagyjabol ugyanilyen egyszeru lenne valaszolni arra, hogy Adidas vagy Nike sportcipot vegyel..... En egy Sepadiver 7-es ketreszes ruhaval merulok, es maximalisan meg vagyok vele elegedve... Ennel termeszetesen vannak szebb, jobb, es kenyelmesebb ruhak is, de soha senki nem fog azert megszolni, ha egy olcso ruhaban merulsz!
Itt neked kell dontened, ugyanugy mintha egy farmert vennel... Probalj fel minel tobbet a vasarlas elott!
Köszönöm a tippeket ruhaügyben. Hát úgy látom, ez azért nem egyértelmű választás, még töprengek rajta. Egyébként gyártó és gyártó között van igazán nagy különbség? Szóba jött Mares, Cressi, Beuchat, Sporasub, stb. és én igazán nem tudom, hogy melyik a jobb, ha egyáltalán el lehet ezt dönteni.
A ruhák esetében a hőszigetelő képesség és a kényelem a legfontosabb. Többen esküsznek a 7-es ruhákra, de szerintem az 5-ös titániumszövet belső bevonatú ruháknak ugyanolyan a hőszigetelő tulajdonsága mint a titán nélküli 7-es ruháknak. Viszont mivel vékonyabb, kényelmesebb benne a mozgás. Én 5 éve nyúzok egy Camaro titános 5-ös neoprént az Adrián néha napi 3-4 merüléssel de még nem fáztam benne. Érdemes sziklás fenéknél külön térd és könyökvédőt használni, mert olcsóbb 5-6 ezerért évente cserélni a térdvédőt mint 100 ezerért a ruhát...