Keresés

Részletes keresés

szaffipótló Creative Commons License 2006.05.23 0 0 83
:-)

Persze, hogy érdekel, megköszönném, ha írnál róla. :-)
És igyekezni fogok sok szép képet készíteni. :-)
Előzmény: Harbi (82)
Harbi Creative Commons License 2006.05.23 0 0 82
Jó kis gép,utánna néztem. Csinálj sok jó fotót vele és rakd fel! Érdekel a virágpor? ,mert akkor írok róla.
Előzmény: szaffipótló (80)
Harbi Creative Commons License 2006.05.23 0 0 81
Tegnap a szép,napos időben ezek a kistermetű méhek serénykedtek a virágokon.
szaffipótló Creative Commons License 2006.05.22 0 0 80
Olympus FE-100. 2 cm-s makrója van. :-)
Állítólag igen, Érden, itt van az étterme is. :-)
A méhecske a jobb kezemen volt, míg a bal kezemmel előtúrtam a táskámból a fényképezőgépet, rázúmoltam és puff, lelőttem. :-) Utána alig akart lemenni a kezemről. :-) Szegényke egy kicsit meglepődött a fényképezőgéptől, mert egészen addig "mosakodott", teljesen jól elvolt. :-)
Előzmény: Harbi (74)
Mad árka Creative Commons License 2006.05.20 0 0 79
Én meg mézet hozok. Magamban. :)
A névnapomat a női homályból csak sejtetni tudom, az elmúlt 2-3 hétben leledzett.

Ám most, hogy minden virágzik, tessék hozni képeket és leírásokat is. :)
Előzmény: Harbi (78)
Harbi Creative Commons License 2006.05.18 0 0 78

Gratula! A CIA és a KGB csak jelenthet neked!, nem semmi ez a lesállás! Csak ellenőriztelek,de úgy látom bejött/hogy résen vagy-e?/.

Boldog névnapot!/Mikor is volt?/

Tudod:hoztam neked virágot......

Előzmény: Mad árka (77)
Mad árka Creative Commons License 2006.05.18 0 0 77
S azt hiszem, hízok is tőle. A névnapomra is mézet kaptam... :-) Bárki méhészkedésbe kezd, a családomat és szűkebb rokonságomat mint piacot bátran ajánlom. :-)

Meg ha nagy leszek, a szokásos szöveg: erdő szélén kis házikó, benne madárkaremete, méhészkedik és mézet eszik. Aztán beleszorul a bödönbe és úgy marad. No, komolytalanságnak vége, megyek tanulni. Egy csomó méhes könyvet látok mostanában antikváriumban, majd apránként elkezdem beszerezni őket.
Előzmény: Harbi (76)
Harbi Creative Commons License 2006.05.18 0 0 76
Jön majd Mad árka is,és nyalna mindenfajta mézet.
Előzmény: szaffipótló (69)
Harbi Creative Commons License 2006.05.18 0 0 75
Ja és kézen van a méh?
Harbi Creative Commons License 2006.05.18 0 0 74

Milyen gépet vettél Szaffi?

A méhész meg biztos rendes munkás ember.

Én is szeretnék egy új gépet venni/csak odébb lesz/

aminek a makrója 1-azaz egy cm-er.

Érden lakik az Egerszegi Kriszti is ugye?

Előzmény: szaffipótló (73)
szaffipótló Creative Commons License 2006.05.18 0 0 73
Vettem bizony! :-) (Kb. 2 hete.)

A régi nick törlődése egy kicsit hosszú és off lenne, eltekintenék a részletezésétől.

Érden, ahol a kaptárakhoz néha én is ki szoktam menni, számomra, mint kezdőnek, furcsa volt látni, hogy már februárban, amikor szépen sütött a nap (de még nagy hó volt) már előmerészkedtek a méhek. A méhész ismerősöm avart szórt a kaptárak környékére, hogy ne a hóba szálljanak bele.
Előzmény: Harbi (70)
Harbi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 72
A horror méhe!
Harbi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 71
A bányászméhek korán kezdték a többiekre még nincs jó idő,de majd jönnek azok is.
Harbi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 70

Szia Szaffi! Oke,hogy itt vagy újra,maj elmondod,hogy mi volt a

problem, ha akarod.

Vettél gépet?

Kezdhetjük?

szaffipótló Creative Commons License 2006.05.16 0 0 69

Sziasztok!

Nagyon örültem, hogy a régi nickem törlése után föltámasztottátok a topikot. :-)

Még mindig nem mertem belefogni a méhészkedésbe, sajnos. :-(

De Őt most vasárnap fényképeztem:

Mad árka Creative Commons License 2006.04.09 0 0 68
Ma hozott a nagyim bálványfa mézet. Mondtátok Ti is, hogy az valószínűleg nem az, mivel nincsenek akkora ültetvények. Kíváncsiságból összehasonlítottam egy másik termelő bálványfa mézével (karácsonyi szerzemény), s megdöbbentően ugyanolyan íze volt (elég jók a nyelvi bimbajaim). Legközelebb, ha ilyet látok, megkérdem majd, hol vannak a fák, most már nagyon kíváncsi volnék. :)
sityek72 Creative Commons License 2006.01.25 0 0 67
Sziasztok , még nincsenek bogaraim de minden velük kapcsolatos megunt könyvet féláron megveszek .(lehet régi is . csak hiánytalan legyen !!)
D 566 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 66
Sok érdekességet lehet olvasgatni: www.omme.hu
Mad árka Creative Commons License 2006.01.10 0 0 65
Ez nagyon jó, köszi! Már régóta érdekelt.
Előzmény: Harbi (64)
Harbi Creative Commons License 2006.01.10 0 0 64

A háziméh belső szervei.

Könyvből fotóztam, nem a legjobb, de remélem azért olvasható.

Mad árka Creative Commons License 2006.01.03 0 0 63
(Tudom, ez nem kifejezetten csak mézes topik, ezért halkan írok, mindenesetre barátnőmtől kaptam szülinapra krétai mézet... most itt rohangálok vele fel s alá a lakásban, nagyon örülök neki. :) Hihetetlenül sűrű, ilyet már régen láttam. Leszámítva a fagyott mézeimet, de ott én voltam a ludas. Aaah... Hú, nagyon jó!)
D 566 Creative Commons License 2005.12.28 0 0 62

Üdvözöllek Tibi bátyám!

Harbi Creative Commons License 2005.12.27 0 0 61
Almamézest! Jövőre 1000-fölé kell vinni a fórumot!
D 566 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 60
Minden Kedves Méhésznek, Boldog Karácsonyt!!
Harbi Creative Commons License 2005.12.21 0 0 59

Mivel jönnek az ünnepek,hátha valakit érdekel.

Mézes Körtedesszert

Hozzávalók:

4 nagy körte

1 deci száraz fehérbor

2 evőkanál gesztenyeméz

2 evőkanál hámozott vágott mandula

A négy szép körtét hámozd meg, és vágd félbe.

Fedő alatt párold őket fél puhára a borban,

utánna kend be mézzel és hintsd meg a mandulával,

amelyeket előzőleg szárazon megpiritottál.

Egy perc múlva vedd le a tűzről, és tálald.

Adj mellé camembert, nem bánod meg.

Mézes,Fűszeres,Forró almalé

Hozzávalók:

1 liter almalé

1 nagyobb fahéjdarab

3 szegfűszeg

késhegynyi őrölt szerecsendió

késhegynyi örölt koriander

1 citrom

1 evőkanál méz

Az almalevet forrald fel a fűszerekkel együtt,

majd lassú tűzön főzd 15 percig.

Szűrd le, csurgass a poharakba mézet,

és egy-egy szelet citrommal kináld.

Harbi Creative Commons License 2005.12.21 0 0 58
Nagyon jó, köszi szépen!
Előzmény: szega (57)
szega Creative Commons License 2005.12.21 0 0 57

Bocsi, apró kiegészítések:

"... A fölösleges viz néhány nap alatt elpárolog..."

Ennyire azért nem egyszerű. A méhek szellőztetéssel sűrítik be a nektárt (magától nem alakulna ki), így a mézet egy erősen túltelített cukros oldatnak tekinthetjük, ami erősen higroszkópos. Ha a levegőnek nagy a páratartalma, a méz vizet vesz fel, ennek hatására a felszínén egy hígabb (magasabb víztartalmú) réteg alakulhat ki, amiben már el tudnak szaporodni a mikroorganizmusok. Ezért fontos, hogy lezárva tároljuk a mézet, akkor valóban sokáig eláll.

"... A fölösleges viz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le..."

Ne vegyük el a méhektől azt, ami az ő érdemük! :)))) A diszacharidok monoszacharidokká való bontása a méhek által termelt invertáz-enzimnek köszönhető.

Az, hogy a mézben a baktériumok és gombák nem tudnak elszaporodni, részben a töménységnek köszönhető (az alacsony víztartalom nem felel meg nekik), részben pedig a méh által termelt inhibin-anyagnak (glükózoxidáz), aminek bakterio- és fungisztatikus hatása is van. Nem véletlen, hogy az ókorban nyílt sebek kezelésére is használták a mézet.

"... Egy egészséges kaptárban tübb mint 60 ezer méh van..."

Nyáron. Télen leeshet 20 ezerre is. Nyár végén hereűzés (ez csak 1-2 ezer egyedet érint), fiasítás leáll, aztán télen kissé kopik a család...

Előzmény: Harbi (56)
Harbi Creative Commons License 2005.12.20 0 0 56

HOGY KÉSZŰL A MÉZ

1. A méhek a virágokról nektárt és virágport gyűjtenek, de csak a nektárból készül méz. A virágport a hátsó lábukon lévő "kosárban", a nektárt a "mézgyomrukban" szállitják a kaptárba.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25-50 % cukrot tartalmaz. A kaptárban a mézet a méhsejtbe teszik. A fölösleges viz néhány nap alatt elpárolog, a méz kb. 83 % cukrot tartalmaz. Ha a méz betöményedett, a méhek a sejteket viasszal boritják be. Ha nagyon sok nektárt száritanak egyszerre, a méhek a szárnyaikkal áramoltatják a levegőt a kaptárban, hogy siettessék a folyamatot.Nagyon fontos, hogy a nektár ne romoljon meg, különben nem fogyaszthatják hónapokig.A fölösleges viz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le.Ennek hatására az oldat túlságosan tömény lesz ahhoz, hogy élesztők és más mikroorganizmusok szaporodjanak benne. A nektár a cukron kivül kis mennyiségben más vegyületeket is tartalmaz, amelyek más más izt és illatot kölcsönöznek a különböző mézeknek.

A nyár folyamán a méhek sok száz növényfajból gyűjtenek nektárt, de egyes időszakokban csak egy vagy néhány fajból szállitanak nagy mennyiségű nektárt a kaptárba. Ha a méhészek az ilyen nektárból származó mézet összegyűjtik, a méz izét és szinét egy adott növény szabja meg.

2.A méhek a virágokból begyűjtött nektár száritásával készitenek mézet. Az idősebb méhek keresik meg a nektárt és viszik be a keptár viaszból készült, nyitott méhsejtjeibe. Egy egészséges kaptárban tübb mint 60 ezer méh van. Egy nap 120 kg nektárt is begyűjthetnek.

A fiatalabb méhek dolga, hogy levegőt áramoltassanak a kaptáron át, s igy felgyorsitsák a viz párolgását a nektárból. Ha megfigyelünk egy kaptárt, láthatjuk, hogy a bejárat egyik oldalán egy csoport méh befelé hajtja a levegőt a szárnyával, mig a másik oldalon a méhek ellentétes irányba fordulnak és kifelé hajtják a levegőt. A kaptárban elhelyezkedő "ventillátorméhek" szintén a levegő áramlását irányitják.

A nektárt azért kell kiszáritani, hogy sokáig elálljon. Az egyiptomi fáraók piramisaiban romlatlan mézet is találtak.

Harbi Creative Commons License 2005.12.20 0 0 55

Hát, nem semmi!, és az a piros csoda? Zsiguli, moszkvics?

Előzmény: D 566 (54)
D 566 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 54
Pergető tekerő napszámos.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!