Olympus FE-100. 2 cm-s makrója van. :-) Állítólag igen, Érden, itt van az étterme is. :-) A méhecske a jobb kezemen volt, míg a bal kezemmel előtúrtam a táskámból a fényképezőgépet, rázúmoltam és puff, lelőttem. :-) Utána alig akart lemenni a kezemről. :-) Szegényke egy kicsit meglepődött a fényképezőgéptől, mert egészen addig "mosakodott", teljesen jól elvolt. :-)
S azt hiszem, hízok is tőle. A névnapomra is mézet kaptam... :-) Bárki méhészkedésbe kezd, a családomat és szűkebb rokonságomat mint piacot bátran ajánlom. :-)
Meg ha nagy leszek, a szokásos szöveg: erdő szélén kis házikó, benne madárkaremete, méhészkedik és mézet eszik. Aztán beleszorul a bödönbe és úgy marad. No, komolytalanságnak vége, megyek tanulni. Egy csomó méhes könyvet látok mostanában antikváriumban, majd apránként elkezdem beszerezni őket.
A régi nick törlődése egy kicsit hosszú és off lenne, eltekintenék a részletezésétől.
Érden, ahol a kaptárakhoz néha én is ki szoktam menni, számomra, mint kezdőnek, furcsa volt látni, hogy már februárban, amikor szépen sütött a nap (de még nagy hó volt) már előmerészkedtek a méhek. A méhész ismerősöm avart szórt a kaptárak környékére, hogy ne a hóba szálljanak bele.
Ma hozott a nagyim bálványfa mézet. Mondtátok Ti is, hogy az valószínűleg nem az, mivel nincsenek akkora ültetvények. Kíváncsiságból összehasonlítottam egy másik termelő bálványfa mézével (karácsonyi szerzemény), s megdöbbentően ugyanolyan íze volt (elég jók a nyelvi bimbajaim). Legközelebb, ha ilyet látok, megkérdem majd, hol vannak a fák, most már nagyon kíváncsi volnék. :)
(Tudom, ez nem kifejezetten csak mézes topik, ezért halkan írok, mindenesetre barátnőmtől kaptam szülinapra krétai mézet... most itt rohangálok vele fel s alá a lakásban, nagyon örülök neki. :) Hihetetlenül sűrű, ilyet már régen láttam. Leszámítva a fagyott mézeimet, de ott én voltam a ludas. Aaah... Hú, nagyon jó!)
"... A fölösleges viz néhány nap alatt elpárolog..."
Ennyire azért nem egyszerű. A méhek szellőztetéssel sűrítik be a nektárt (magától nem alakulna ki), így a mézet egy erősen túltelített cukros oldatnak tekinthetjük, ami erősen higroszkópos. Ha a levegőnek nagy a páratartalma, a méz vizet vesz fel, ennek hatására a felszínén egy hígabb (magasabb víztartalmú) réteg alakulhat ki, amiben már el tudnak szaporodni a mikroorganizmusok. Ezért fontos, hogy lezárva tároljuk a mézet, akkor valóban sokáig eláll.
"... A fölösleges viz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le..."
Ne vegyük el a méhektől azt, ami az ő érdemük! :)))) A diszacharidok monoszacharidokká való bontása a méhek által termelt invertáz-enzimnek köszönhető.
Az, hogy a mézben a baktériumok és gombák nem tudnak elszaporodni, részben a töménységnek köszönhető (az alacsony víztartalom nem felel meg nekik), részben pedig a méh által termelt inhibin-anyagnak (glükózoxidáz), aminek bakterio- és fungisztatikus hatása is van. Nem véletlen, hogy az ókorban nyílt sebek kezelésére is használták a mézet.
"... Egy egészséges kaptárban tübb mint 60 ezer méh van..."
Nyáron. Télen leeshet 20 ezerre is. Nyár végén hereűzés (ez csak 1-2 ezer egyedet érint), fiasítás leáll, aztán télen kissé kopik a család...
1. A méhek a virágokról nektárt és virágport gyűjtenek, de csak a nektárból készül méz. A virágport a hátsó lábukon lévő "kosárban", a nektárt a "mézgyomrukban" szállitják a kaptárba.
A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25-50 % cukrot tartalmaz. A kaptárban a mézet a méhsejtbe teszik. A fölösleges viz néhány nap alatt elpárolog, a méz kb. 83 % cukrot tartalmaz. Ha a méz betöményedett, a méhek a sejteket viasszal boritják be. Ha nagyon sok nektárt száritanak egyszerre, a méhek a szárnyaikkal áramoltatják a levegőt a kaptárban, hogy siettessék a folyamatot.Nagyon fontos, hogy a nektár ne romoljon meg, különben nem fogyaszthatják hónapokig.A fölösleges viz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le.Ennek hatására az oldat túlságosan tömény lesz ahhoz, hogy élesztők és más mikroorganizmusok szaporodjanak benne. A nektár a cukron kivül kis mennyiségben más vegyületeket is tartalmaz, amelyek más más izt és illatot kölcsönöznek a különböző mézeknek.
A nyár folyamán a méhek sok száz növényfajból gyűjtenek nektárt, de egyes időszakokban csak egy vagy néhány fajból szállitanak nagy mennyiségű nektárt a kaptárba. Ha a méhészek az ilyen nektárból származó mézet összegyűjtik, a méz izét és szinét egy adott növény szabja meg.
2.A méhek a virágokból begyűjtött nektár száritásával készitenek mézet. Az idősebb méhek keresik meg a nektárt és viszik be a keptár viaszból készült, nyitott méhsejtjeibe. Egy egészséges kaptárban tübb mint 60 ezer méh van. Egy nap 120 kg nektárt is begyűjthetnek.
A fiatalabb méhek dolga, hogy levegőt áramoltassanak a kaptáron át, s igy felgyorsitsák a viz párolgását a nektárból. Ha megfigyelünk egy kaptárt, láthatjuk, hogy a bejárat egyik oldalán egy csoport méh befelé hajtja a levegőt a szárnyával, mig a másik oldalon a méhek ellentétes irányba fordulnak és kifelé hajtják a levegőt. A kaptárban elhelyezkedő "ventillátorméhek" szintén a levegő áramlását irányitják.
A nektárt azért kell kiszáritani, hogy sokáig elálljon. Az egyiptomi fáraók piramisaiban romlatlan mézet is találtak.