Én ezt tervezem: Téli Mátra XL Margita (talán) Barcika65, de ez szállítás-és társaságfüggő, minden évben tervezem, de sose jön össze... Bükki Kilátások (március 6.)
Mi az a Camel? (biztos mindenki tudja, csak én nem, broáf)
Hadd legyen már itt is egy beszámoló na. Bár a 6k/óra alatti átlaggal ez csak pironkodva fér ide, de tessék:
Magas-Börzsöny nem viccel
Először a logisztikát kellett megoldani, merthogy ugye a Börzsöny tetején a rajt és a cél is. Fuvar híján, nem kevés tanakodás után a Diósjenőre induló BZMOT-ra esett a választás. Nagy kihívásnak ígérkezett a túra, főleg a már említett rajt helyszíne miatt, aztán nem mellesleg egy csomó szint is várakozott ránk. Az elején sikerült mindjárt elkalkulálnom magam, mert nem voltam képes a hajnali vonathoz felkelni s így csak negyed 11-re értem a Csóvira. A Z-sávon felfele baktatva már éreztem, hogy szép kis nap lesz ez a mai bár nem gondoltam semmi rosszra, csak a jobb lázam már itt fázni kezdett. Gyönyörű volt, de itt még nem sütött a Nap, viszont találkoztam egy rókával. Ballagott előttem a zöldön felfele. Elvileg úgy terveztem, hogy 10-kor legkésőbb elrajtolok majd, de csak fél 11-kor eredtem utolsónak a seprűk és túratársak után lefele korcsolyázva a P háromszögön. Sokkal élvezetesebb volt, mint a Börzsöny Éjszakain ősszel ugyanott felfele szívni. Vittem magammal 2 kulacsot (az egyikben agyoncukrozott tea, másikban víz) szőlőcukor, banán, sós perec, 2 kolbászos szendvics. Utóbbiakat könnyű hátizsákban, mert bár a távolság nem indokolta, de azt gondoltam legalább melegíti a hátamat. Az első EP: Bodosházi kút, méteres jégcsapokkal. Itt egyből megzavarodtam, mert a pontőr sehol sem volt. Egy túratárs felvilágosított az illetővel, még odafönt kellett volna találkoznom. Amikor én indultam el, már senkit sem láttam a zöld és a P háromszög elágazásnál.
Szerintem nem volt rossz a hóhelyzet. Szépen futható volt, bár ez csak lefele meg az egyenesebb részeken sikerült. Sokat segítettetek a túrabotok és így lassacskán gyűjtöttem be a túratársakat. Futók, ha voltak korábban indulhattak. Ha a célidőmet nézem, akkor inkább a túra topikba kívánkozik a beszámolóm, mert másfél órával gyengébbet mentem a Vulkán túránál. Talán azért ez valamit a terepről is elárul.
József Főherczeg Úr emlékműje meglepetés volt. Még hogy itt ejtette el egyezredik szarvasbikáját? Ejha. Sohasem jártam előtte ezen a környéken. Magosfa felé sütött ki igazán a Nap, innentől folyamatosan fényképeztem.
Királyházáig jól ment a futás, ahol majdnem elkavartunk mire meglett a Dobó-bércre vezető ösvény. Ez a szakasz tűnt a leghosszabnak, bár próbáltam megfutni belőle, amennyit csak bírtam, de egy frissítő, szottyadt banán nélkül nehezen jutottam volna túl a nehezén. Aztán ismét meglett a „Jenő-re” vezető ismerős barátunk a Z sáv, mellyel még később is találkozhattam. Csehvárnál gyors pecsét, mert már laposabban járt a Nap és irány Foltán-kereszt. Itt rogytam meg egy kicsit és életmentő volt a kolbászos kenyér, amit pedig a túra utánra tartogattam.
A leggyönyörűbb számomra a Szabó-kövek, Haramia-lyuk környéke volt a háttérben vöröslő Csóványossal meg a dermedté fagyott tájjal. Egyben ez volt a leginkább „Lefagysz-os” elem a túrában. Hagyni, hogy látótávolságba kerüljön Csóványos a céllal és meleg teával, majd lezavarni a népet Rakodó felé a Fekete rétig néhány száz méter szintet veszítve. Ez az igazi szívás. Itt már szépen rám esteledett, persze a fejlámpám otthon figyelt a szekrényben. Világított helyette a Hold, meg csak felfele kellett menni. Egyszer néztem csak itinert és jelzést telefonnal, mégpedig A P háromszög és K háromszög elágazásánál. A színeket itt már nem tudtam kivenni a sötétben. Innentől kezdve minden egyes facsoportot csóványosi kilátónak néztem már, de fejben még a lemenetelre is fel kellett készülni.
Összességében gyönyörű és kemény túra volt, a pontőröknek és szervezőknek süvegelés jár. Köszi, nem irigyeltelek benneteket és inkább botorkáltam le sietve a sötétben Diósjenőre, mint ott kellett volna tovább fagyoskodnom. Jobban jártak azok, akik gyorsan alacsonyabbra ereszkedhettek. Fényképes dokumentáció itt.
Fényképes dokumentáció itt.
még nem tudom, de benne van a pakliban, ami eddig biztos - Téli Mátra xl (easy jog) - Barcika 65, (ez a társaktól is függ) - Camel (még nem tudom melyik táv) - Mátrabérc
március áprilisban meg az MB egyik részén kicsit kocognék. de még ezt meglátjuk.
Extrém terepviszonyok? Miről beszélünk? :) Egyébként 2 hét alatt még bármi lehet, produkált már 3-4 nap alatt érdekes dolgokat ez a tél. Gyere csak a Margitára, jó lesz az!
saras? :-O Azt hittem nagy hó van ott is, meg jégpálya, ezen izgulok. Tavaly is voltam a hosszún, olyan szép érmecskét adnak, idén is szeretném begyűjteni. :)) De tavaly viszonylag jó volt a terep, volt sár, bele is estem de nem volt vészes. :))
Kimegyek előtte szombaton, lekocogom, (jól megjavítom a tavalyi időmet :P ) és másnap kimegyek jól a pontra, legalább az embert is látom hogy verseny közben megvan, nem veszett el :o) és jót szurkolok mert sok-sok ismi lesz.
Most febr.13-án pedig NHH-ra megyünk mindketten, el ne felejtsétek.
Inkább azért szorítok hogy két hét múlva járható legyen a Margita útvonala.
Szia Rhiannon, Szerintem nyugodtan indulj el a Margitán. Legfeljebb egy kicsit saras leszel. Ha sok a 40 km, indulj csak a 20-ason. Én is arra megyek, ha a család is engedi. :-)
Félre ne értse senki, hogy én nem szívesen mennék valahova pontra, sőőőőtt.
:))) De jelenleg több nagyfiúknak és nagylányoknak való verseny van, mint "entry trail run" kategóriás, amikre én is mehetnék. Az egyik ilyen a Margita, de az is csak ha járható a terep, a másik a vértesi. Csanyabácsit sem sértem meg azzal, ha mondom, hogy jujj de jó lesz azoknak, akik ott futni fognak, tudja ő is hogy szeretem azt a versenyt. De ugyanolyan szívesen segítek a barátaimnak. Mivel vasárnapra fog esni a verseny, előtte való nap lekocogom magamban, úgyis ott alszunk Száron. Összességében pár terep és pár aszfaltos eseményt abszolválni szeretnék idén is.
Nagyon kemény menet lehetett, és egy igazán eltalált, kihívásokkal teli új rendezvény a hétvégi Magas-Börzsöny 40! Érdemes beleolvasni a résztvevők visszaemlékezéseibe, gondalataiba a szomszéd topikban: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9001551&la=97046440