Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2011.09.23 0 0 33787

Szia!

 

Nem jól emlékszel.

Jelvényt mindenki kap, csak a harmadik után már fizetni kell.

Ez volt az eredeti verzió:-(

 

Kissé nehézkes a megfogalmazás, de az a lényeg, hogy három teljesítés ingyenes, utána már fizetni kell.

 

A felállás időközben módosult, már a második teljesítés jelvényéért is fizetni kellett.

Akkor azzal vígasztaltak, hogy az elsőért még nem kell, de hogy meddig, azt nem tudják.

 

Van tehát jelvényem, sorszámát közzétettem.

Előzmény: Törölt nick (33708)
olahtamas Creative Commons License 2011.09.23 0 0 33786

Ez a lényeg :)

Közelednünk kell egymáshoz, és megérteni/megbeszélni egymás problémáját!

 

A vadászoknak/erdészetnek az a gondja, hogy balesetveszélyt jelentünk számukra és zavarjuk őket a tevékenységükben.

Nekünk meg az a gondunk, hogy lefoglalunk két szállást 2 hónappal a túránk előtt elutazunk pl.  Zemplénbe és az egyik szálláshelyről a másikra kell jutnunk, itt speciel mondjuk a kéktúra útvonalán lehetőleg 1-2 óránál nem nagyobb kerülővel, hiszen a vonat nem vár.

Előzmény: G(Dzsí) (33785)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.23 0 0 33785

Azóta más a helyzet szerencsére :)

Előzmény: szucsati (33781)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.23 0 0 33784

Félreértesz. Ha valaki kimegy az erdőben, sétálni, kirándúlni, túrázni, az turista/kiránduló, nevezzük bárminek. Egy halmaz. Hogy ezen belül, ki hogyan viselkedik ott, az egy másik kérdés. Hogy te, vagy más, vagy én, azt kikérem magamnak, hogy velük összemossanak, az egy dolog. Kérd, kérhetem, kérhetik. De semmin nem változtat azon, hogy pl. "a turisták, kirándulok éves szinten x tonna szemetet hagynak szanaszét az erdőben." Sajnos - ebben te is, én is, más is - benne van, aki nem szemetel, meg ver szét mindent. S azt azért én sem merném, illetve tudom kijelenteni, hogy a turisták/kirándulók mind remek emberek, nem szemetelnek, mert ez nem igaz.

 

Hogy pedig általánosítás van, az a korábbi kommentekből leszűrhető, amit jeleztem is. Ha te, más, én általánosítok, akkor más is megteheti rólad, rólam, másról.

Előzmény: szulejmanszultan (33780)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.23 0 0 33783

Jó, hogy előkerült ez a fakivágásos példa is. Szerintem ez gyakoribb eset a túrázásaink alkalmával. Mármint, hogy legális, vagy illegális fakivágással találkozunk útközben. Nekem is volt ilyen a Pilisben egy faluvégi ház közelében. A túraútvonalat lezárták éppen akkor, amikor odaértem, nem tudtam mi ez. Elég rosszarcú emberek jöttek elém az erdőszélen, nem örültem neki, de nem tartott sokáig, mert csak egy vagy két fát döntöttek ki ott a lakók kérésére (amolyan fusizás volt ez), és elég profin csinálták. A legtöbbször valahol távolabb, az erődben folyik ilyen munka, csak a hangját halljuk. Ez egészen más tészta, a munkavégzés jellegéből adódik. A favágók nagyon figyelnek egymásra, a turistákra, minden részletre.  Az éles lőfegyver használatánál sok olyan tényező van, ami ennél nincs. Gondolok itt a sokkal nagyobb távolságra való veszélyre, pl a célt tévesztett lövedék röppályájára, a gellert kapott lövedék találatára, stb. A vadászok ezt mind tanulják, vizsgát tesznek belőle. Jó érzés is az, amikor vadászlest lát a gyanútlan túrázó a Kék mentén.

Előzmény: Garofano (33778)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33782

 

 Köszönöm, szívemből szóltál! Jól láthatóan tájékoztató táblákat kell kihelyezni oda, ahol korlátozni kívánják a közlekedést. A legjobb persze a sorompó+tábla lenne, de azt drága kiépíteni, persze sorompó már így is van sok helyen a táblát meg lespórolják. Oroszlánkő körül volt hogy épp akkor, amikor arra jártam, tették ki a drótsorompót a munkások, felirat, tábla nem volt! Drótsorompó van még az M1-es sztráda alatti aluljáró közelében az aszfaltút és erdei út kereszteződésében is. Ez a megoldás úgy tudom nem megengedett egyébként mert volt már belőle nem egy súlyos baleset (kvados, motoros nem vette észre).

 Köszönöm, hogy kikerested a paragrafust is! Tehát vita nincs, a helyszínen kell tájékoztatni az erdőt látogatókat, hogy ha korlátozzák a területen a látogatást. Nem lehet hivatkozni mindenféle internetes közleményekre, meg levelekre. Egyébként ez így helyes és életszerű szerintem is. A legkorrektebb persze az lenne persze, ha egy évben rendszeresen több napra, vagy hétre lezárnak egy területet, akkor a turistaútvonalak belépési pontjainál kerülőutat is kijelöljenek és azt a helyszínen egy egyszerű táblán feltüntessék. Persze ez Magyarországon csak álmodozás. Marad az erősebb kutya... elv.

 Ha nem lezárt területen vadásznak kiutasításról, kiparancsolásról, netán kivezetésről szó sem lehet, azért mert én éppen ott túrázom.

 

szucsati Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33781

ööö, G(Dzsí), ez kedvenc helyed, nem? Itt küldtek el minket majdnem melegebb éghajlatra, amikor vizet akartunk kérni, mert "rendezvény lesz".

Előzmény: Törölt nick (33777)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33780

Nem nagyon szeretném tovább ragozni ezt a témát, ezért azt szeretném mondani, hogy hobobo- ezen és a 33769-es hozzászólása fejezi ki azt leginkább, amit gondolok a dologról, tehát ezzel értek egyet. Azt hiszem jól ráérzett a dolog lényegére és a helyzetre az elmondásom alapján és egyezik a véleményünk az alkohol és a vadászat kapcsolatával mondottakban is.

 

Egyben itt szeretnék válaszolni G(Dzsí)-nek, hogy azzal is maximálisan egyetértek, amit hobobo- írt a rongálókkal, károkozókkal kapcsolatban. Rám, rád és minden túrázóra nézve sértő, hogy őket egy kalap alá veszed velünk. Az meg hogy ők általánosítanak nem mentség nekünk, hogy akkor mi is ilyenekkel egy platformra tétessünk.

 

Előzmény: Törölt nick (33763)
Pompiere Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33779

Aki esetleg nem ismerné: Erdőtérkép

 

Régebben, a kiválasztott erdőterületre kattintva még a tulajdoni adatok is megjeleníthetőek voltak.

Garofano Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33778

Mi eddig ketszer talalkoztunk vadaszokkal, eloszor Pilisszentlaszlo hataraban, mi kifele jottunk mar a teruletrol, a vadasz, pedig megkerte a velunk szembe jovoket, hogy menjenek masfele. Tablazva nem volt, de a tajekoztatas megtortent. A masik esetben a Gerecseben csak a loveseket hallottuk nagyon kozelrol, es kisse megijedtem, mert bar havas volt minden mi praktikusan teljesen feketeben voltunk, ami eleg jo rejtoszin meg vilagosban is. Attol fuggetlenul, hogy mi eletszeru es mi nem, szerintem a tajekoztatas, tajekozodas mindenkinek, turazonak, vadasznak egyarant erdeke. Normalis vadasz egyebkent nem lo (nem is lohet) addig, amig nem latja mi az, amit meg akar loni. Viszont, ha nincs tajekoztatas nem kellene egy vadasznak sem szivoznia az erdoben. Ahogyan a turistanak sem, amikor az erdesz megkeri, hogy egy nagyon rovid szakaszon keruljon, mert epp fat dontenek, mire a bacsi kikeri maganak, mert o nem tevedhet le a kijelolt utrol, es raadasul kozli, hogy munkavedelmis volt egykor. Ebben a ket esetben, ha altalanositunk kiderul, hogy a masik fel eggyuttmukodesre keptlen, pedig sajnos csak mindket oldalon vannak olyanok, akik nem kepesek elvarhato modon viselkedni.

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33777

Néhány negatív példa után álljon itt egy pozitív is,ezt is az erdészetnek köszönhetjük,a hétvégén jártunk erre,azt mondom le a kalappal!Szép helyen szép létesítmény a gyerekeknek.

 

Ja én már ittam ilyen "vitriolokat" mint Hunor ,de csak nagy-nagy szükség esetén!:-)

 

Előzmény: G(Dzsí) (33776)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33776

Hunor vadászlikőr! Nekem nem kellene... :)

Előzmény: Törölt nick (33774)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33775

Bocs,nem a Balcsin ,ha a Tiszára tart akkor ott na.

 

 

Előzmény: Törölt nick (33774)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33774

Végül is igen...és sokszor ezek ugyanazok az emberek! Kijön az erdőből,beül a bömbibe előz a leállósávban hogy odaérjen a Tiszára hogy még kicsit játszhasson a jet ski-vel a tilosban a Balcsin!:-))  (ez nem is vicc ám! esetleg kis túlzás...)

 

33772:az óccó verzió meg simán csak "Vadász Keserű" likőr!:-)

Előzmény: G(Dzsí) (33773)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33773

Oké, de az ilyenekkel meg mit tudsz kezdeni, az élet egyéb más területein is vannak ilyenek, aki jet-skit használ ott, ahol nem lehetne, mert fürdőzők vannak, aki a leállósávban előz az autópályán, ezernyi ilyen példa van.

Előzmény: Törölt nick (33769)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33772

Meg a hubertus :)

Előzmény: nagypapi (33770)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33771

Én életszerűnek tartom, eldöntöm, hogy hova megyek és telefonálok. Nekem másfél percet és 20 ft-ot megér. Mennyivel életszerűbb, hogy az erdész magához vesz 10 db táblát és körbeautózza az érintett területet, hogy kitegye a táblákat, majd - valamikor - vadászat után - amikor egyébként is más dolga van, kísérni a vadászokat, leltárt készíteni, számolni, stb - szintén körbeautózza a helyszínt és leszedi a táblákat.

 

S összesen mennyi tábla kell és hova? Lehet pont oda nem jut, amerre te mész, vagy más, mert pl valaki nem turistaúton érkezik, hanem műúton és onnan csatlakozik be valamelyik jelzésre.

 

S mi a biztosíték, hogy valamelyik okostojás gyalogos nem pont előtted szedi le a táblát, pl szerinte viccből? Ugyanúgy nem fogsz tudni a vadászatról. S ha ezek után b*asz le a vadász, akkor ugyanúgy felháborodsz, mikor lehet neki van igaza? Másrészt, b*sszon le, nem kell vele foglalkozni. Mert ennyi erőből te is leb*szhatod, hogy mit áll ott fegyverrel a kezében. (Azért gondolj bele, lesi a vadat, mozgást hall, jön egy gyalogos, mit érezhet? De jó, hogy nem lőttem? Mert eltalált volna? Hál Istennek, nem húzta meg a ravaszt! Persze, hogy idegesebb ezután, ő is csak ember, s persze, hogy nem puszit dob neked).

 

Nem olyan egyszerű ez.


De egy másik példa: amikor letarolta a vihar tavaly az erdők egy részét a Pilisben, Bakonyban, kint voltak a táblák, hogy hetekig tilos túrázni, mert fák még kidőlhetnek, ágak zuhanhatnak le. Ettől függetlenül hányan járták az erdőt? Az is ki volt táblázva, én is mentem, kékeztünk a keszthelyi-hegységben. Ott is volt tábla, nem is egy.

 

Vagy pl tűzgyújtási tilalom. Ettől függetlenül hányan gyújtanak tüzet? Tavaly húsvétkor szintén keszthelyi-hegységben ettől a táblától 10 méterre egész napos bográcsozás volt 40 emberrel, busszal a helyszínen. Jött ez erdész, hogy fejezzék be azonnal, szerinted őt hányan küldték el melegebb éghajlatra? Még jól járt, hogy nem verték meg, rendőrt hívott így is.

Előzmény: nagypapi (33768)
nagypapi Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33770

Az lehet a probléma, hogy sokan úgy gondolják, a Jagermeister nem véletlenül lett éppen így elnevezve :-)

Előzmény: Törölt nick (33769)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33769

Szerencsére soha nem volt semmi bajom sem vadásszal ,sem erdésszel az erdőben,legfeljebb hallottam messziről hogy lőnek vagy éppen fűrészelnek,közelről meg köszöntem nekik.(le is kopogom!:-) )

Nem is akarok általánosítani mert az hülyeség lenne -mindkét részről.

Csupán csak annyit akartam mondani hogy üldözési mánia nélkül is el tudom képzelni azt a szitut hogy alkoholos állapotban egy remélemilyennicknincs által említett újgazdag "vadász" megböki a puskáját egy kicsit hogy lássuk már hogy ki az úr az erdőben.

A vérbeli hivatásos vadász pedig az a típus valszeg aki megmutatta szulejmanszultannak a pecsételőhelyet.

 

 

 

Előzmény: G(Dzsí) (33766)
nagypapi Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33768

Tényleg életszerűnek tartod, hogy kéktúrázás előtt a túrázónak kell felhívni az erdőgazdaságot? Ami egyébként elég macerás, ha pl. nincs net, fogalmam nem lenne, hogy a Gerecse a Vérteserdőhöz tartozik. Más tájegységnél sem teljesen egyértelmű ez.

És hányan döntenek egy kirándulásról az utolsó pillanatban, (pl. hétvégén), akkor hogyan tájékozódsz?

Az MTSZ honlapján több tilalom fenn van, tök jól, közérthetően. Néhány erdészet azt is meg tudja oldani, hogy a kijelölt turistautakra nem vonatkozik a tilalom. Vagy figyelmeztető feliratokat rak ki a bejáratokhoz.

De ha nincs tiltás, nincs semmilyen értesítés, akkor ott a helyszínen ne b*sszon már le a vadász, hogy mit keresek ott. Semmi bajom a vadászokkal, vadásszanak csak, de tegyék meg a szükséges törvény által számukra előírt intézkedéseket.

 

Erdőtörvény

96. § Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról.

 

 

Előzmény: G(Dzsí) (33759)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33767

Ja még egy a részeges vadászról.

 

A vadászathoz hozzátartozik az alkohol, a célzóvíz, de ez, ha kultúrvadászról van szó, max egy szájfertőtlenitő uncia pálesz a hajnali induláskor, hogy belülről melegítse valami, és ne remegjen a keze a hidegtől.

Az esti les után meg jön a jó vacsora, a sztorizgatás és akkor tényleg van dínom-dánom.

Én spanyol vadásszal voltam lesen, sosem volt részeg, amikor vadászni ment.

 

Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy ahogy másutt is, az újgazdag, kultúrálatlan, kocavadász mértéket nem ismerve részegedik le kimenetel előtt.

 

Mindazonáltal a többség és az igazi vadászok a leghiggadtabb, legmértéktartóbb emberek közül valók, akiket valaha is ismertem.

G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33766

Lehet, hogy csak annak látszók, s te kikéred magadnak - én is - de pl egy erdész hogyan tegyen különbséget? Ő lát egy csomó embert, s utánuk meg egy halom szemetet, meg szétvert dolgokat. Ő, miért ne általánosítana, általánosíthatna, mikor itt is többen azt írjátok, hogy a vadászok meg mind isznak. Mi a különbség? Míg mindent csak a saját szemszögünkből nézünk, addig nem lesz előrelépés.

 

Már ne haragudj, de én még nem láttam senkit megbökni a puskáját, hogy ki az úr. S továbbra sem értem, ha meg is bökné, mit ér el vele? Rád lő, vagy mi? Ugyanmár.

 

Részeges vadász sztorik persze, hogy vannak, de részeges sofőr sztorik is. De ne állítsuk már be, hogy 10 vadászból 10 iszik. Mert ezt meg ők kérnék ki maguknak. (S ezt úgy mondom, hogy nem vadászom).

 

De az is lehet - esély van rá - hogy egy sör és uncsi után valaki direkt beszól a vadászoknak, ugye? (Most általánosítok és semmi bajom a sör-uncsi kombóval :))

Előzmény: Törölt nick (33763)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33765

Visztula On:

 

Bevallom nagyon izgultam, hogy a Téli Berek rajt legyen a listádon.

Tutajos mikor ült ki a lesre? ;)

 

Tehát ugye azt mondod, hogy a téli gumiról is másoktól szerzel tudomást.

Én azt mondom, hogyha természetbarát vagy, akkor kb 99 százalékos biztonsággal volt kezedben Fekete István, ahol olvashattál arról, hogy a vadászok, de legalábbis Tutajos mikor ül(nek) ki lesre. Vagyis elvileg ahogy hallasz a téligumiról, úgy valahol olvasol a vadászatról is.

 

Jön az október, vadászidény, te meg túrázni szeretnél - de mivel Tutajos is korán és későn fagyott oda a leshez, hát sacc per kb tudod, hogy neked sem lesz most jó éccakai túrába fogni, mert elképzelhető, hogy vastúladagolástól fogsz szenvedni...;)

 

De ha nagyon muszáj korán indulj és gyanús, hogy bele fogsz lógni az esti órákban, hát csak megér egy telcsit, hogy vajon tényleg lesz-e vadász a lesen vagy sem.

 

Hát kb ezért kérdeztem.

 

Egyébként idén kora tavasszal, amikor a Kelet-Bakonyban én is belelógtam az éjszakába és akkor is őz szezőn volt, bizony én is ráfutottam lesen lévő vadászra. Neki köszönhetem, hogy akkor nem Bakonycsernyén lyukadtam ki, hanem kínkeservesen visszabotorkáltam a sötétben, úttalan utakon Tésre. Nem lőtt rám, pedig igencsak zörögtem a bokorban...igaz nem is volt berúgva.

 

Ezt mondjuk inkább ne rizikózza senki. 

G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33764

Elhiszem Tamás, hogy 20 éves táblák. De pl. tudod miért? Pl .ezért, mert erre megy el:

 

http://www.orientpress.hu/87879

 

A cikkben szereplő összeget csak arra költik - mert felelőtlen emberek - ezt teszik, köztük kirándulók, sétálók, turisták is. (Remélhetőleg ők vannak jóval kevesebben).

 

Hidd el, sokkal szívesebben csinálnának ebből a pénzből pl. táblát.

Előzmény: olahtamas (33730)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33763

Van olyan túratárs aki iszik túra közben...én sört meg reggel egy uncsit.Viszont azért nagyon nem mindegy hogy puskával a kézben iszik valaki vagy túrabottal.És igen,a vadászok többsége finoman fogalmazva nem józan vadászat közben ezt meg te hidd el nekem.És teljesen elképzelhető ilyen esetben hogy megböki a puskáját finoman nyomatékosítandó hogy ki is az úr.

Részeges vadász sztorikat meg ne meséltess velem mert ahhoz új topikot kéne nyitni...:-)

Az igazsághoz hozzá tartozik hogy azért ezek a sztorik nem is annyira a hivatásos mint inkább a fizetős vadászokhoz köthetők,de jelen esetben ez tök mindegy.

 

Akik meg díbolnak rongálnak az erdőben azok nem túrázók.Ezt kikérem magamnak.Legtöbbször olyan helyeken fordul ez elő amely autóval is nagyon jól megközelíthető.

Ezek a figurák csak túrázónak látszó tárgyak...

Előzmény: G(Dzsí) (33758)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33762

Csak az a kérdés, hogy melyik/milyen embertől Visztula barátom? :)

Előzmény: Törölt nick (33752)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33761

Bármilyen hihetetlen, nem nyűg nekik a turistatársadalom. Nem tudom ezt honnan veszed. 

Előzmény: szulejmanszultan (33742)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33760

Köszönöm, végre valaki, aki képes a másik oldalról is megközelíteni, megérteni a dolgok lényegét.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33736)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33759

Csak azt az egyet kell felhívnod, ahova mész. Nem az összeset, ne torzíts.

Előzmény: nagypapi (33734)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33758

Ne röhögtess. Majd fegyverhez nyúl és lelő?? Azért ne legyen már üldözési mániád. Foglalkozik azzal is, elhiheted - tudom miről beszélek - , ezt az alkohol dolgot meg el lehet felejteni. Van itt olyan túratárs, aki túra közben pl sört/bort/pálinkát iszik. Azzal nincs baj? Dícséretes, hogy te/mi nem lopni, rombolni járunk az erdőbe, de hidd el, nagyon sokan ezért. Még gyalogolnak is, nem kevés kilométert, hogy lopjanak, lefújjanak, szétverjenek asztalt, táblát, padot, stb. S ők kik? Sajnos, ilyen értelemben ők is túrázók. Igen, a vadászok fizettek a hobbijukért, nem keveset, trófeát akar hazavinni. Mi ezzel a baj? Vadászidény, vadászik. Nehogy már ez a két hónap fájjon egy évből, amikor vadásznak. Ha horgászjegyet veszel, mert halat akarsz fogni, te sem örülsz neki, ha valaki melletted - mert dögmeleg van - elkezd ugrálni a tóba...

Előzmény: szulejmanszultan (33735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!