ez egy szopatas. az ures palack nem gond, megy a kukaba. de mit csinalsz a 80%-ig teli palackkal? mert en ilyen flakonbol nem lattam olyat, amibol masnap ki lehetett volna nyomni barmit. a pisztolyossal viszont felev mulva ott folytatod ahol abbahagytad.
Mindenki azt csinal, amit akar, de 1700 Ft egy zsak ragaszto, szoval olyan nagyon messzire menni erte (vagy egyaltalan barhova a bolton kivul) en arra tippelnek, hogy nem nagyon erdemes.
Van valakinek megmaradt hőszigetelő ragasztója és és 1 v 2 m üvegszövet hálója ?
Ablakcsere volt és kint vissza kéne javítani a szigetelést.
Megvettem az élvédőhálót meg 2 centis lapot amit felragasztok a belső oldalon de nwem szeretnék egy 25 kg-os ragasztót mgveni mert nekem ebből max 3-4 kg kell.
5 kg-os kiszerelést kerestem de nem találtam sehol.
Minden ilyen ragasztó 25 kilós zsákba van.
Pestre érte tudok menni ha itt van és ki is fizetem.
Igen megint jon ugye a -szokasos - 'elmelet'i okoskodas.......es van ugye a gyakorlat !
Elmeleti 'ismerettel' is lehet 20-50 soros hozzaszolast irni...
De egyszerubb elballagni valahova - egos boltba - es megnezni milyen is eloben...ha mar nincs gyakorlati tapasztalat...
Vagy teszteket keresni...
Nalunk is ledes van a konyhaban es nappaliban is.....van/volt halogen is. Eg es fold a kulonbseg ! Es nem 5 meg 7 w-os ledesrol beszelek a masikkal szemben !
Szamolni csak pontosan es szepen. ha 1kWh 52ft, akkor 300W halogen az csak 15.6Ft/h. Igy evi 1095 ora uzem az csak 19000 forint cakkumpakk.
Ugyanigy a 30W led csak 1.56Ft/ora.
Tokekoltseg elemzesbe meg ne menjunk bele pedig sajnos szamit. Sokan pont azert nem korszerusitenek, mert az alacsony tokeigenyu megoldast valasztjak, egyszeruen arra van penzuk.
Egy TCO összehasonlítást ennél sokkal áttekinthetőbben kell lefektetni,
különben könnyen becsaphatod magad.
egy példa:
300 wattnyi halogén izzó beszerzése 6x 270 = 1620 Ft
fajlagos élettartam 1000 óra, évi 1095 óra használat esetén pont évente kiégnek
fogyasztása 52 ft/óra, évi 1095 óra használat esetén 57.000 Ft/év
Tegát a 300 wattnyi halogén éves TCO-ja 57.000 villany + 6 db izzó = 59.000 Ft/év
30 wattnyi led izzó beszerzése 6 x 2700 = 16.200 Ft
fajlagos élettartam 20000 óra (khm...állítólag ;), évi 1095 óra használat esetén a "kopása" 16200ft/20év= 810 Ft/év
fogyasztása 5 ft/óra, évi 1095 óra használat esetén 5.000 Ft/év
Tegát a 30 wattnyi VALÓBAN(?) 20.00 órás led éves TCO-ja 5.800 Ft/év
Fontos! - Remélem nem gondolod komolyan azt, hogy egy 5 wattos LED-nek hasonló fényereje lesz, mint egy 50 wattos halogénnek ;) a valóságban akár óriási is lehet a különbség (márkától függ). A minőségi LED-ek gyártói megadják a honlapon a termékek fénykibocsátását is (mértékegysége a "lumen", rövidítve "Lm") ezt összehasonlíthatod az 50 wattos hidegtükrös halogének fényerejével (tehát lument hasonlíts lumennel). DE ne nagyon lepődj meg, ha esetleg olyan információkkal találkozol, hogy egy 50 wattos halogén esetleg 3-4-szer is erőseben világít,mint egy 5 wattos LED.
Nem szabad ám mindent elhinni a led kereskedőknek, némelyiknek NAGYON vastag az arcbőre ;)
Házi feladatok:
- ugyanezt számold végig energiatakarékos izzókkal
- ugyanezt számold végig occó kínai, tehát az állítólagos 20.000 helyett a valóságban 1.000-2.000 óra után kiégő led-ekkel
- ugyanez számold végig az 50 wattos halogén izzóéval VALÓBAN egyenlő fényerejű led-ekkel ;)
Üdv a fórumozóknak!
A házunk födémjének szigetelését akarjuk megvalósítani, nagyjából meg is van az elképzelés a dolog mikéntjéről, innen a fórumról összeszedett infokbol!
Mivel nincs tetőfólia, palatető alá Utólagosan kellene fóliát felrakni! Ez ügyben érdeklődnék, hogy melyik az a tetőfólia, amit érdemes megvenni, ami megfelel! Ugygondolom hogy itt biztosan lesz olyan fórumtárs aki tud válaszolni, még ha nem is egészen idevaló téma!
Előre is köszönöm a segítséget!
Helló! A lábazaton a nedvesség elleni védelem a legfontosabb szempont. Az XPS zártcellás, ezért a vízfelvétele nagyon kicsi, gyakorlatilag elhanyagolható. A páradiffúziós ellenállási mutatója 100-200. Sorrendben a következő, ami erre a helyre a legjobb a habosított EPS lemez, ennek a páradiffúziós ellenállása már csak 40-100., a normál EPS-nek pedig 20-40. Úgy látom, hogy a gyártók a habosított EPS-t inkább pincefalakra, zsalukra, padlófűtés alá ajánlják, szóval olyan helyekre ahol nincs víznek, nedvességnek kitéve. Csekkold azért a nalamszigetelnek.hu-n is, ott is sok az okos ember! Remélem tudtam segíteni! J
En mast probaltam ki, es az xps mellett dontottem. A formahabositott eps meg mindig golyos. Ha darabolod, hullanak a golyok, furesszel nem tudod szepre elvagni. Az xps az egy egzakt dolog, csiszolhato, precizen lehet vele dolgozni.
Mivel nem zárt cellás, a formahabosítottba a cellák közé bemehet a víz. A gyártók szerint ez nem jelentős. Én kipróbálnám.
Vennék két egyforma XPS és FPS kockát (kb.10-15 cm oldalélűt), befúrnék 1-1 kis lyukat a közepéig. Keresnék két egyforma ellenállást és termisztort (hőre változó ellenállás), ezeket ragasztópisztollyal egyformán összetenném. Ugyanazzal az áramforrással szimultán melegítve őket ellenőrizném, hogy egyforma hőfokra állnak-e be. Ezután beragasztanám őket a lyukak mélyére, PUR-habbal zárnám a lyukat. Szárazon melegítve az előzőnél jóval nagyobb melegedés mérhető, és kb. egyforma a két kockában. Utána megnézném, hogy 100% pára mellett (vizes zárt edényben), illetve víz alatt hogyan változik ez.
Na ja! Lábazatra alaphelyzetben xps! Nekem 10 centi van fent és talajszint alá 15 centivel süllyesztve, ahol lehet. Sok pára a lábazaton nem megy el, itt inkább a talajban lévő nedvesség felszívódásának a megakadályozása a cél. Szóval, ahogy mondod, nem érdemes spórolni az xps-en, nálam a teljes rendszer árának kevesebb mint fél %-át tette ki. De ha még többet akarsz spórolni, a nalamszigetelnek.hu-n láttam, hogy az összes anyag árát visszanyerheted. Sok sikert! :)
Ha sima a felület, akkor mehet a bitumenes lemez, de össze kellene hozni a falban lévő vízszintessel., Na az nem könnyű. Én most ilyen célra a bitugélt használtam. Az folyékony, kenhető. Szépen kitakarítottam a fúróba szerelt drótkoronggal a téglafúgákat, hogy ne maradjon sehol máló rész, így a vízszigeteléshez is hozzáfértem. Átkentem az egészet 3-4x, és nagyon stabil összefüggő szigetelést kaptam, amire mehet a ragasztás is akár.
Akkor levezetem a vízszigetelést a függőleges falon és arra ragasztom az xps-t. Vagy van erre valami kenhető dolog,azzal lehet egyszerűbb lenne mint a tekercsessel.