Belülről kifelé a rétegrend: alul 3 cm vakolható ásványgyapot majd homok és tégla oldalt: 7,5 cm vtg samott 15-20cm kvarchomok 15-ös ytong delap burkolat A kémény hátra került, nem az ajtón keresztül jön ki a füst. Kazánhőmérővel mérem a hőfokot (45cm) A leszigetelt kéménycsőbe pillangószelepet tettem, majd ytonggal burkoltam Használatkor is hideg a külső rész, a homok meg ha átmelegszik, a legjobb hőtároló. 1 hét múlva is meleg belül. Régi magyar kemencékhez cserepet-üveget használtak, de ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb +oldás. Raktam volna fel képeket, de nagyok és nem fogadja be a rendszer
Akkor jó a samot csak az aljára kell mást tenni. Etörni nemkell, igy 30cm falvastagsága lassz, az tartja a meleget. Kb 200 db gondolom elég hozzá. Már csak azt kell kideriteni , hogy tufát honnan lehet beszerezni,vagy marad a nagyméretü kalapácsos. Mivolt a te specko modszered, had okosodjak.
A samottégla megfelelő, de az aljára a tufalap a megfelelőbb. Ezt én is csak akkor tudtam meg amikor elkészült a kemencém tiszta samottból, de teljesen egyedi megoldással. Szombaton reggel begyújtom, felfűtöm megfelelően, és 1 hét múlva még 40-50 fokos a belseje.
Köszi a javallatokat ,nekem 30x10x5-ös samottégláim vannak ,úgy gondoltam ez megfelelö lenne a kemencéhez ezekszerint mégsem. Tovább kell gondolnom a projektet.
Mintha írták volna már itt, hogy téglagyárból hoztak el kiszárított hibás téglát, amit az égetés előtt 'selejteztek'. Ezt beáztatták, és használták a tapasztáshoz.
Szerintem a válasz ott keresendő, hogy a samotton sütsz, míg felülről csak sugárzó hőt kap a cucc. És lehet hogy felülről nem is kell nagyobb hő. Azonkívül samottból 3-4 centinél nem vastagabb lapokat raknak az aljába, ez összegszerűleg nem olyan jelentős. Ha az egész boltívet ebből raknád, az már inkább.
A samottos aljú kemencéknél kevesebb tüzelővel tudsz dolgozni a szakirodalom szerint, ha túlfűtöd, akkor égetni fog. Nyilván tapasztalat kérdése is, hogy eltaláld a felfűtést (segíthet a hőmérő).
Nem téglám van, hanem cserepem. A hosszában félbetört hódfarkú cserepet összeforgatva kapom a 30*30-as belső méretet. (Toldás, hézag nélkül) Tudom, persze, h téglából gyorsabban haladnék, de cserepem van. Tehát legalább búb +1 m legyen a kémény magassága. A végén meg a huzat úgyis megmutatja, jól csináltam-e. :) van erre egy mondás:"Utólag okosnak lenni annyit tesz, mint előre hülyének." :) Szóval inkább kérdezek, mint később vakarózzak... Levente
udvözlet mindenkinek az lenne a kérdesem hogy a felaztatott agyagtegla ujrakeverve adalekok nelkul alkalmas ujrafelhasznalasra ,,,???? ha nem mit kell keverni hozza ?????
Üdv a zárt osztályon. :-) Mit szeretnél leginkább sütni benne? Ahhoz kialakítva kell elkészítened a kemencédet. Pl. Pizzának alacsonyabb és szélesebb tűztér kell, hogy kényelmesen lehessen mozogni a batár lapátal amikor forgatod.
A kérdésedre rendes választ valószínűleg nem fogsz kapni, valakinek ez jön be valakinek az. Ha választás előtt vagy és nics egyik fajta téglából otthon két raklappal, akkor válaszd te is a sima bontott régi téglát. Olcsóbb, könnyebben beszerezhető és tutira beválik. Ha van annyi samottod amennyi a tűztérhez elegendő rakd bele aztán majd kitapasztalod, hogy milyen hőfokon tudsz sütni benne.
Jó estét mindenkinek, engem elkapott eggy bizonyos járvány, de hál istennek itt megtaláltam a többi " áldozatát ",kemence épités tárgyában. Több kérdésem lenne a nagy tapasztalatu kollegákhoz.
Az elsö. Samottéglábol javallott -e az egész tüzteret épiteni (boltiv, alja). Ha igen miért, ha nem miért nem. Vissza ovastam ,de konkrét választ nem találtam. Elöra is köszi.
Már mint a magassága csak szerintem nem árt ha magasabb kb 1m-rel mint a búb teteje. Milyen téglád van hogy 30-cas kéményt tudsz rakni? A tört téglás pótolás nem igazán jó több a szivárgási lehetőség. Az új téglából én a 64*64-eset (külseje)ajánlanám vagyis 8 téglás.
Sziasztok Kemencések! . Kihasználva a jó időt, építem a kemencémet. Hódfarkúból épített búbos lesz, ha nem jönnek be a fagyok pár napon belül. A tűztér 1 m átmérőjű . Kérdésem, hogy 30*30 cm-es belső méretű kémény megfelelő-e vagy nagyobb kell? Milyen magasra építsem a kéményt?
A boltív vastagsága = régi bontott tégla szélessége (~15 cm) + a tapasztás/kenderszövet/tapasztás= összesen kb. 17-18 cm Képek emailben mentek az új gamil-es címedre.
Nagyon jó látni, hogy egyre csak készülnek és készülnek a kemencék! A tiéd is nagyon jól néz ki és igen bölcsen a fáradságod ellenére még a tetőt azért fölé építetted a tél beállta előtt.
Várjuk a beszámolókat a sütéseidről! Ha van rá mód receptekkel ötletekkel együtt!
Köszönöm, de még sehol nincs, csak rend van rakva és van felette egy nagy tető. De idén már nem csinálom többet, mert elfáradtam. Majd tavasszal folytatom.
Küld el nekem a pizzatészta receptedet ! Az a "pácolt husok hagymás lencsés babágyon cseréptálban" szintén érdekes lehet, ha esetleg meglesz majd a receptje, gondolj rám ! ;)
Már az enyém is jól működik és sokáig meleg a vastag falnak köszönhetően.
Nemrég valaki ugyanúgy fűtésre akarta itt használni a kemencét. Nekem már van némi tapasztalatom mert én is arra használom. Bár olyan hideg még nem volt hogy egésznap fűteni keljen. Én úgy gyújtok be bele mint egy cserépkandallóba igaz hogy lassan melegszik át, de nagyon sokáig meleg. pl. rakok benne akkora tüzet hogy egy olyan vastag akácfa beférjen mint az ajtó és ha meggyulladt akkor a tévőt kb 90%-ig behajton. és így lassan ég a tüz benne. A kandallós kémégy szűkítés nekem nem vált be mert akkor nem elég a huzat és a fűst befele is jön. Kb 5 órahosszáig pang benne a fa és már ha csak parázslik nagyon nem izzik lezáron teljesen az ajtót. Még 10 óra mulva is langyos a belseje pedig rendesen meleg. Olyan 50 fok körül a hőmérő szerint. De mivel rendszeresen gyujtok be így nem hült még ki és kevesebb fa is elég hogy meleg legyen. Én 3 hejiséget fűtök vele és egységesen 23 fok van kb. Az alapterületük 60négyzet méter és 2.5 m magas.
Kb. 10 éve sütögetek itthon rendszeresen pizzát. volt, hogy 12-t is egész délelőtt a sütőben. A tészta recept egész jól ki van fejlesztve, én tipikusan az olasz irányt kedvelem, a magyar mindentbele-t kevésbé. Szóval az egyszerű és letisztult minimálfeltétes vékonytésztás (max. 2-3) pizzákat részesítem előnyben.
Azt kell, hogy mondjam, hogy tudtam én, hogy a gázsütőben nem lehet tökélyre fejleszteni, soha sem tudam megközelíteni azt a minőséget amit az első sütéssel elértem a kemencében. Finom, puha néhol ropogósabb szélű ízletes tészta. Mindez kb. 5 perces sütést igényelt szemben a sütőben készült el amit 15-20 percig is kellett hőkezelni.
A hétvégén lezajlott a kemence felavatása. Nem számoltam, de kb. 15 pizza és pompos készült el a kemencében. Levezetés képpen pácolt husok hagymás lencsés babágyon cseréptálban. Ez utóbbit nem én készítettem, hanem az egyik cimbora hozta összekészítve.
Sajnos képeket nem készítettem el voltam foglalva a főzőcskével meg a sörökkel. :-) Amiket megkaptam abból válogattam ki ezeket.
A Te kemencéd boltíve milyen vastag? Ha az építésről készültek fotók, közzétennéd itt? A terveit megosztanád velem? Ha akarod itt, vagy a vargagabor@citromail.hu címre leírnád nekem az építés részleteit? Én is a kemencebencén leírt két kemence alapján akarom megépíteni, nagyon sokat olvastam, rajzoltam, de mikor megláttam a Tiédet, akkor jöttem rá hogy ez áll a legközelebb ahhoz amit én is akarok.
Igen. Nem írtam le, most pótolom: Kemencémet a kemencebencéről, Robert és Pókzolka kemencéinek leírása alapján készítettem, egy kis módosítással. (Ettől lett egyéni, saját.) Figyelembe vettem azt, amit Pókzolka privát email-ben is tanácsolt (a sütőtér méretét kisebbre vettem, 80x90). Köszönet érte. És persze ne feledkezzek meg arról a nagyon sok segítségről, melyet DacaGabitól kaptam. Bármit kértem, kérdeztem tőle, arra email-jeiben, vagy itt a fórumon, készségesen válaszolt, segített. Köszönöm Neked Gaby.
Ha újra kezdeném, néhány dologban változtatnék. Pl. a munkaszervezésen. Azért készült ilyen lassan, mert mondjuk, az agyag beszerzését jó előre elvégezném, hogy ne álljon amiatt a munka több mint két hetet.
Ami miatt különösen is kedves nekem ez a kemence: Mindent kizárólag egyedül, saját kezűleg készítettem (kivéve a kémény ajtót és a fedlapot). Korábban sem ilyen jellegű kőműves munkát, sem ács munkát nem végeztem.
Meg kell hogy erősítsem az e-mail -ben írtakat, nagyon-nagyon profi munka!!! Most látom csak, hogy nem csupán kemence, hanem grillező is! Jól gondolom, hogy a megépítéséhez szükséges információidat és tudományod nagy részét innen és a kemencebencéről merítetted? Emelem kalapom! Egészségben, örömben, kemencézésben gazdag hosszú-hosszú nyugdíjas éveket kívánok!!!
Jól gondoltad, én is így készítettem. Kapott 10 cm-es kőzetgyapot szigetelést. Arra ment egy hőtükörnek nevezett fólia (60x120 cm-es lapokból, Bricostore-ban vettem), melyet csirkehálóval rögzítettem, hogy ne mozduljon el. A bemutatkozó képemen még nem látszik a boltív melletti függőleges fal, mert még akkor nem volt szigetelve, megvártam a kiszárítást és az első felfűtést. Ezt nem falaztam, hanem osb-hez hasonló MFP lappal borítottam, amit lazúrral színeztem, hasonlóan a lambériához. Nem akartam nagy tégla monstrumot. Később, ha meggondolom magamat, ezt a falat le tudom dryvit-ozni.
Én is valami ilyesmire gondoltam. Most egy ideiglenes tévőm van lemez belsővel és fa külsővel. De olyan súlyos, hogy mindenképp valami könnyebb megoldás kéne, meg persze jobban hőszigetelő is.
Viszont az én kemencém belső ajtaja is egyszerű tégla boltív, mert nem akartam bele annyi vasat. Nehéz lesz igazi passzentos megoldást találnom. Bár van barkácsáruházakban hővisszaverő fólia ami egy kicsit ruganyosabb, jobban tömíthet. Nem is drága egy lap belőle, lehet, hogy megpróbálkozom feltenni a tévő belső oldalára pluszba.
A rácsot csak a kemencéhez használom a hamuzáshoz. Ha grillezek, kiveszem, helyére rakom be a faszenes tálcát. A rács és a tálca (egy régi gázsütő zománcozott tepsije) mérete azonos.
Lehet, hogy nagynak tűnik az ajtó. Ennek is meg van a magyarázata: flekkenezésre is fogom használni. Képen is látható, hogy van egy utólag behelyezhető rács tartó, amelybe egy 60x40 cm-es grillrácsot tudok különböző magasságokba helyezni.
Látszik a képen azi is, hogy a belső ajtó kisebb méretű, 45x35 cm-es, igazodva a tepsik szélességéhez és a cserépedények magasságához. A tevő rozsdamentes anyagból készült, melybe 5-6 cm-es kőzetgyapotot tettem szigetelésként. Ezen a képen látható:
Luigi! Én is a tévőről beszéltem, amit 1,5mm vastag lemezből csináltam, 4cm vastag kőzetgyapot van belepréselve a következő módon: A külseje mint már említettem 1,5mm lemez, ami olyan méretű, hogy kb. 2-2cm -re takarja a kemence száját. 40×3 -as laposvasat meghajtottam akkorára mint a kemence szája (minusz 5mm) ezt "rácsipkedtem" a lemezre. Belevágtam a kőzetgyapotot és 1mm vastag lemezzel lezártam, amit már CO hegesztővel vartunk körbe. Az a lényege, hogy a laposvas rész benyúlik a kemencébe a külső lemez pedig neki fekszik a kemence szájának. Meg vagyok vele elégedve. Tavasszal kicsit átalakítom, kibuherált gázsütő ajtajának az üvegét akarom beépíteni.
Az én kemenecém fala régi tipusú nagyméretű hódfarkú cserépből készült a fala 23cm vastag tapasztással eggyűtt. nagyon sokáig tartja a malaget. Ha esetleg ez valakit érdekel.
Köszi szépen a válaszokat, most már értem hogyan jön össze az a 60 cm.
W48-nak külön gratulálok a szép kemencéért, már csak azért is mert hasonlót szeretnék én is. A kérdésem az lenne hogy a boltív külsejét leszigetelted-e, mert én úgy akarom megcsinálni, hogy a boltív mellett felfalaznám függőlegesen is, és a boltív külsejét is feltölteném üveggel, vagy bazaltkővel, majd utána menne rá olyan tető mint a Tiéden. Vagy nem jól gondoltam?
Kenyérben kicsit járatos vagyok, ez kovászos kenyér (nem élesztős), ezért sokkal 'levesebb', nehezebben szikkad ki, és nem penészedik meg. Hiába raknak a mai kenyerekbe állagjavítókat, a kovásszal semmi nem veszi fel a versenyt ! Én gyártottam pár ilyen kenyeret itthon, amiben egy gramm élesztő sem volt.
A külső ajtó külseje + 12 (vagy 15) cm falvastagság téglától függően, majd 25 (30) cm kéménnyílás, + 12(15) cm belső ajtó falvastagság. Plusz pár centi a fugáknak. Ez a minimálméret, lehet nagyobbra is tervezni ha szükséges.
Már egy jó ideje olvasom ezt a fórumot. Becsülettel végigolvastam, most értem a végére. Én is szeretnék építeni jövő tavasszal egy kemencét. Jó néhány kérdésre a fórum elolvasásával megkaptam a választ, de most azt szeretném megkérdezni, hogy mi szükség van a külső és a belső ajtó közti 60 cm-es távolságra. Lehet hogy megmosolyogjátok naivságom, de én tényleg a legelején tartok. A kemencebence.hu-n is végigolvastam szinte mindent. Én a tűzteret 80x90 cm-esre tervezem 45 cm-es belmagassággal, a külső ajtót 50x30, a belsőt 42x30 cm-esre. Mi a véleményetek ezekről? Már beszereztem az agyagot (téglagyárból nyers téglát) a bontott téglát a tűztérnek, gyűjtöm az üveget, a tél folyamán akarom megcsinálni az ajtókat, beszerezni a hőmérőt, de még nem állt össze teljesen a fejemben a kép. például ezek az ajtóméretek is foglakoztatnak. Megköszönöm, ha valaki veszi a fáradságot és válaszol a felvetéseimre.
Én is egyet értek az előttem szólóval, bár még semmilyen rutinom nincs benne.
Nem olyan nagy az. Gondolj bele, hogy legkevesebb 60 cm-en kell átnyúlkálnod amire a tűztérnek csak az elejéhez érsz. És amikor be van durrantva könnyebb nagy külső nyíláson keresztűl tenni a tűzre. Pl. nekem a külső ajtó 51 cm széles és ugyanilyen magas. Egy kicsit nagyobb a huzatja, mint kéne, és ha a szél befúj simán kivág a füst a külső ajtón. Mindegy, egyrészt nekem tetszik ha egy kicsit kormos a szája a kemencének, másrészt zárható lesz a külső nyílás már csak a macskák ellen is, ekkor szabályozható lesz a huzat. A hamuzó nyílást meg úgy alakítottam ki, hogy egy nagyméretű téglát pont beleejtek ha épp nem használom, így ott sem kap falsot. :-)
A belső ajtóra kell tényleg kicsit nagyobb gondot fordítani, és ha mér egyszer nekiállnék akkor az enyém is kisebb lenne. Ez 47 széles és hasonlóan magas. 5-6 cm-t szívesen visszavennék belőle, mert mintha egy kicsit jobban hűlne, mint kellene. (ebben azért még nincs rutinom, csak a próbafűtések alkalmával jutottam erre az álláspontra) A tűzteremet is sokáig tervezgettem a vége az lett, hogy 90 hosszú, 76 széles és ~60 magas lett a boltív teteje. Eredetileg 10cm-rel alacsonyabbra terveztem és az ajtókat is, de aztán volt szerencsém egy kemencés mesterrel beszélgetni aki azt mondta, hogy amilyen széles olyan magas legyen a tűztér ha jó kelt tésztákat (kenyér, kalács stb.) akarok sütni. És nála igen bevált az ha az ajtó kb. 50 cm széleles ill. magas. A tévővel úgy is lehet szabályozni a be és kiáramló gázokat.
Azt felejtettem ki a számításból, hogy az én kemencémnek templomtorony a kéménye ezáltal van szívóereje is ami a meleget is jobban kiröppenti.
Tényleg jó Dacagaby megoldása, valami hasonlót fogok én is elkövetni csak tévőben.
A képen ugyis csak a külső ajtó látható, s az lehet akármekkora, s az sem nagy baj, ha nincs is ajtó. Ettől sokkal fontosabb a belső ajtó mérete, s annak szigetelő funkciója, mert itt lesz legnagyobb hővesztesség. Ha túl nagy, gyorsabban fog kihülni a kemence is. Ugyebár, a régi (Sabján) "recept" szerint a tűztér szélességének fele adja meg a belső ajtó szélességét, s hasonló vonatkozik az ajtó magasságára is, bár ami a búbost illeti. Mig régen a tüzelőanyag is mérvadó volt az ajtó nagyságánál, főleg ha széna- vagy rőzsekötekeggek tüzeltek, ma ez legtöbbünknél már nem érv. De épités előtt valóban jó lemérni minden edényünket, hogy beférnek-e majd az ajtón... A másik fontos dolog a tévő, vagy eseteleg ez helyett az ajtó. Ugyanis itt a legalacsonyabb a kemence hőszigetelőképessége, s itt szökik el a legtöbb hő. Érdemes utánnanézni DacaGaby ajtó-megoldásának a kemencebencén, zseniálisnak tartom, kalapot emelek előtte! Ő két réteg lemez közé szigelőanyagot nyomkodott (üveggyapotot, ha jól emlékszem, bocs, ha tévedek). Az én kemencémre (ideiglenesen) tévőt tettem, ezen is a rétegek: belülről lemez, kivülről deszka (ami nem rosz hőszigetelő). Ez nem mutatkozott épp megfelelőnek. Egyszer már megtörtént, hogy a mikor rácsuktam a (tulságosan is) felfűtött kemencémre a tévőt, a fa egy idő mulva szenesedni és füstölögni is kezdett. A másik problémám, hogy miután kihúzom a parazsat a kemencéből, még jót birnák rostélyozni, de sajnos begyulladna a tévőm külső farétege.
Ez itt egy parasztkenyének a fele, a félkilós margarinos doboz az arányok miatt van mellette, biztosan nem férne be (és ki) egy olyan kemencébe (-ből) aminek kicsi az ajtaja. Nem itthon készült, egy pékségnek a terméke, akik azt hirdetik hogy a hagyományok útján járnak. Lehet benne valami, mert egy ilyen fél kenyér (3 és 4,5 kg között van a súlya) egy hét alatt fogy el nálunk és még az utolsó napon is jó. Az meg soha nem fordult elő (ellentétben más vásárolt kenyerekkel) hogy megpenészedett volna.
Inkább legyen nagy, abból nem lesz baj. Tegnap Hegykőn láttam egy olyan kemencét, aminek az ajtaján egy átlagos káposztás fazék csak fedő nélkül fért volna be. A fedő meg jó ha van, hogy ne kelljen téglaport is kajálni. A tulaj bizonygatta hogy az édesanyja 8 kenyeret is megsütött benne egyszerre, ami nem kizárt, mert a kemence nem volt kicsi, de az ajtón nagyobb darabot nem lehet betenni.
Nagy örömömre, találtam egy modern vonalú kemencét Miskolcon az egyetem mellet lévő műfüves focipálya közelében működő büfénél.Brutálisan óriási első ránézésre , de 3 az 1 -ben kemence-grill-tálaló , boltíves, első kéményes.Az alsó 50cm mediterrán kőburkolat a többi vajszínű egyszerű kültéri vakolattal van bepucolva.Képek majd később.
Nekem 3 napja szárad és szeritem két nap múlva már be lehet durrantani. Faszán kezd a külső tapasztás is kiszáradni. Annyi, hogy napi 3-4-5* gyújts be kicsiket. Ugyanazzal az adag fával az első fűtésnél meg sem nyikkant a hőmérőm, aztán 25 fokig is felment, most meg ugyanannyi fával felkúszik 120 fokra is. Miután begyújtottál támaszd neki a tévőt, hogy csak kicsit levegőzzön, így lassabban ég a tűz. Ha leégett, akkor zárd le teljesen.
Volna egy kérdésem. Már 4 napja szárad a kemencém csak az a baj hogy ahol van ott elég hideg van és nem nagyon szárad. Bele tehetek-e egy infralámpát hogy szárítsa?
Csak azért esett egy kicsit rosszul a megjegyzésed , amit biztosan nekem szántál , mert soha nem állítottam sem azt, hogy a kemencém búbos /sőt/, sem azt ,hogy a külöldi srác azt épített volna. Légyszives olvasd el a 2562-es és a 2570-es hozzászólásomat. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Gyakorlatilag úgy gyújtok be, mint egy cserépkályhába. Papír, gyújtós , rá egy kevés vastagabbra vágott száraz akác. Amikor ez stabilan ég ,még egy kicsit tovább táplálom hasított akáccal, vagy bodzzával. Nekem elég sok bodza van otthon és mondhatom, vetekszik az akáccal. Amikor jó tűz van benne ,az egyik szélére tolom a parazsat és ott folytatom már vastagabb fával a tüzelést. Kb: 1-óra múlva , amikorra a kemence egyik oldala kellően felmelegedett , áttolom a parazsat a másik oldalra és ott folytatom a tüzelést. Itt is kb: 1-órán át , aztán kezdődhet a sütés.
Szerintem , ha főleg fűteni akarsz vele , akkor mivel samott nincs beleépítve szinte folyamatosan kell egy gyenge tüzet tartani benne. Ezt ki kell tapasztalni. Azért ez nem lesz valami hatékony fűtési mód! Sokszor olvastam , hogy a vályogkemencében nem lehet csak venyigével , kóróval ,szalmával tüzelni , mert könnyen szétfűthetjük. Én akáccal is fűtök benne /óvatosan/, de egyenlőre nem látom , hogy valami baja lenne tőle.
Szóval folyamatosan égetek el benne egy jó kosár fát , mire felfűtöm.
Olyan fával nem szabad benne tüzelni ami gyantás ,és ami nedves. Különben mindegy :tölgy ,bükk , akác , gyümölcsfák ,stb, ami a környéken beszerezhető.
Fűtésre akarom használni, ezért lesz valami elzáróféle csappantyú a kéményen, amikor elhamvadt a tűz, akkor azt lezárom, így nem tud kiszökni a meleg.
Asszem a Sabján-féle könyvben olvastam ezt. Írj már egy kicsit a fűtés módjáról, azt írod 2 óra alatt fűtöd fel a kemencét. Hányszor raksz a tűzre, mennyi és milyen fát???????
Ha fűtésre is szeretnéd használni , akkor szerintem kb:15cm falvastagsággal kell számolnod. Az enyémet úgy 2óra alatt fel lehet fűteni és ha elhamvad benne a tűz még legalább 5-6 órán át cserépkályhaként üzemel. Nekem ez a hőveszteség káros , ezért is fogom még tavasszal egy külső tapasztással megvastagítani a falát. Neked még a kéménynyíláson is fog szökni a meleg. Azt is kalkuláld be.