Keresés

Részletes keresés

Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 408
ezt nem értem. attól, hogy valami fagyasztott, még simán lehet "paleolit".
Előzmény: Cillit (406)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 407
nem, egyáltalán nem jók alektinek miatt. de tényleg nem jártál még egyszer sem a fenti weboldalon??
Előzmény: Cillit (406)
Cillit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 406
hmmm, érdekes. A hüvelyesek sem jók? Rajongok a fagyasztott zöldborsóért. Igaz, az se paleolit, mert fagyasztott.
Előzmény: Evicke (405)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 405
ráadásul a földimogyoró egyáltalán nem paleó, hiszen hüvelyesként tele van lektinnel.
egyébként visszagondolva, azelőtt ha 10 szemnél többet ettem, nekem is mindig fájt tőle a gyomrom.
Előzmény: Cillit (404)
Cillit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 404
Most fürödtem be pörkölt földimogyoróval. Azt hittem, azzal, hogy sótlan, már egészséges is, de valaki írta alant, hogy rossz zsír van benne. Valóban hasfájást és rossz közérzetet kaptam tőle. A pörköletlen kesudiótól, diótól, mogyorótól, mandulától érdekes módon nem kapok.
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 403
a kókuszzsírból tudtommal nem lesz transzzsír.

egyébként én nem a hús-gyümölcs-párosításra kérdeztem, hanem zöldség, és UTÁNA vagy vele együtt a gyümölcs.
mert ezt írtad:
"Ugyanennyire helytelen a sovány hús - zöldség - gyümölcs étrend"
Előzmény: vadvirág- (402)
vadvirág- Creative Commons License 2010.08.27 0 0 402
Minden olaj transzzsír lesz hevítve. Ha valaki nem tud lemondani a rántott husiról, legjobb, ha mangalica zsírban süti ki. Szervezetünknek legideálisabb a repceolaj és lenmagolaj keveréke: 3 adag repcéhez 1 adag len arányban. Aki nem eszik elég halat, vegye be kapszulában az Omega 3-at.

Szendi együtt eszti a gyümölcsöt a hússal, nekem ez nem jön be. Külön eszem minig a gyümölcsöt, csak nem reggel. Megtanultam reggelizni és jó így a közérzetem, pedig az elején minden porcikám tiltakozott ellene.
Előzmény: Evicke (401)
Evicke Creative Commons License 2010.08.25 0 0 401
a zsír fontosságával egyetértek, de azt írja valahol, hogy zöldség-gyümölcs sorrend káros lenne?
állati zsírban egyébként pont nincs omega-zsírsav, kivéve persze a halat (omega3). omeg6 és 9 is kell persze, az a növényi olajokban van. napraforgóolaj a kivétel, az tilos, főleg hevítve, mert abból transzzsír lesz.
Előzmény: vadvirág- (400)
vadvirág- Creative Commons License 2010.08.25 0 0 400
Ha valóban egészséges szeretnél lenni, akkor a leghelyesebb, ha utánanézel annak, hogy működik a szervezeted, egészen konkrétan az emésztés. Nagyon helytelen reggel gyümölcsöt enni. Azt tettem én is évekig, azóta tudom, milyen rosszul tettem. Ugyanennyire helytelen a sovány hús - zöldség - gyümölcs étrend. Megbetegít, ahelyett, hogy használna. Zsírra szükség van, nem is kis mennyiségben. Omega-zsírsavra meg feltétlenül. Ajánlom dr. Légrády Tojáskönyvét, mindent megtudsz - megtudtok belőle. Megtalálható a neten is: http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/

Van egy linkem arról is, milyen ember volt Légrády.:
http://beszelo.c3.hu/04/01/08kozak.htm

Sajnos nem él már. Kár érte.
Előzmény: Sz János (398)
Sz János Creative Commons License 2010.08.24 0 0 399
Bocs. A 398-ashoz kapcsolódnék
Sz János Creative Commons License 2010.08.19 0 0 398
A 385-ös hozzászóláshoz szeretnék csatlakozni. Tavasszal kezdtem olvasgatni a paleo táplálkozásról. Kiváncsi voltam, hogy a két csípőprotézisemet terhelő jelentős súlyomat valóban lehet-e csökkenteni ilyen "egyszerűen". Azóta 8 kilót adtam le ! Hála feleségem zseniális és kerativ főzéstudományának, mindezt csak igen aprónak tűnő lemondásokkal. A csoda tegnap történt meg: sikerült 15-20 métert futnom. Ez sokaknak nem mond semmit, de aki volt már olyan helyzetben, hogy hosszú ideig nagyon nehezen mozgott, az el tudja képzelni ezt az örömet. Orvosom most azt ajánja, hoy "lazítsak" egy kicsit, egy fél kilónál többet ne fogyjak havonta. Igy aztán egy kevés rizzsel és némi kukorica-készítményekkel színesedett az étrendem. (Mókás,hogy arég nem látott ismerősök aggódva kérdezik, jól vagyok-e ?)
A hagyományos kenyér már eszembe sem jut és fagyit is nyugodtan nyalogathatnak előttem. Feleségem is leadott azóta pár kilót, mert szinte akaratlanul átalakult az Ő étkezése is. Minden reggel készítünk egy-egy nagy pohár gyümölcslét, s délig is csak gyümölcsöket fogyasztunk. Ez így bőven ad elég energiát. (Valaki lentebb azt írta, hogy a gyümölcsök agyon vannak vegyszerezve. Ez igaz lehet, de a megfelelő beszérzési forrás és az alapos mosás azért csökkentheti a veszélyt. A legrosszabb mindenképpen az, ha nem fogyasztunk elég zöldséget, gyümölcsöt.)
Cukor helyett tökéletesen beválik a nyírfacukor, a stevia, esetleg a termelőtől vásárolt méz. Szóval, csak bíztatok mindenkit, akinek szüksége lenne erre, de még tétovázik. És nem kell azonnal a legszigorúbban betartani mindent, ha elég erős a motiváció, az jön magától és egyre könnyebb lesz.
Teszik nekem az a jelszó : a Paleo nem vallás - de hasznos.
O_Ren_Ishii Creative Commons License 2010.08.15 0 0 397
Ez nagyon jó összefoglaló, köszi! Én is a kisebb-nagyobb egészségügyi problémáim miatt kezdtem el, de nem mellékesen majdnem 20 kilót fogytam (4 hónap alatt, azóta beállt). Volt egy cikk az origón, sajna nem bírtam kommentelni, de én nem húsból eszem többet, hanem zöldségből-gyümölcsből. És nem is biztos, hogy annyira drágább lenne, mert azért a nem megvett sütiken-kekszeken rengeteget spórolok...
Előzmény: meinung (395)
Cillit Creative Commons License 2010.08.11 0 0 396
én is így eszek, alig vettem magamhoz liszt/krumpli/gabona/cukorféle dolgokat másfél éve, és 20 kg-t fogytam, és egyáltalán nem is hiányzik a cereália. Fogyókúra céljából kezdtem el ezt az étrendet, és nem is feltétlen hagyom abba, mert minek. Az tény, hogy drágább így az élet, mint cereálián élni.

ellenben gyümölcsfüggő lettem :)
Előzmény: meinung (395)
meinung Creative Commons License 2010.08.11 0 0 395
Nem tudom megállni, hozzá kell szólnom.
Szerintem ez a diéta annak nagy segítség lehet, aki küzd valamilyen betegséggel, és a orvos évek óta nem tud rajta segíteni, vagy örökké küzd az elhízással, sikertelenül.
Teljes életmódváltozást jelent:
-csak zöldséget, gyümölcsöt, és húst lehet enni, csak akkor mikor megéhezünk, jóllakásig
-többet kell mozogni, lehetőleg a szabadban
A táplálkozással sok vitamint, ásványi anyagot, rostot, fehérjét, és zsírt is fogyasztunk. Szénhidrátokat is eszünk, hiszen a gyümölcsökben, zöldségekben bőven van, egyszerű és összetett formája is. Normál "üzemmódban" ennyi szénhidrát elegendő. Most hagyjuk az élsportot, az másról szól,nem az egészséges életről.
Zsírt is eszünk így, bár kevesebbet, hiszen nem lehet a zsíros szaftot feltunkolni a krumplival, rizzsel.
A fogyás természetes úton bekövetkezik, hiszen kevesebbet eszünk, mind mennyiségben, mind kalóriában. A fogyással az esetek nagy részében javul egészségi állapotunk is, csökken a vérnyomásunk, enyhül a cukorbetegségünk, stb.
Ilyen táplálkozás mellet akár egy kevés rizst, vagy tésztát is ehetnénk (mint a japánok). De akinél már kialakult az inzulinrezisztencia, vagy beteg, kövér, jól teszi, ha legalább egy darabig nem eszik ilyesmiket, mert az inzulin túltermelése újabb evési rohamokat generál, melyet szeretnénk diétában elkerülni.
Ez a táplálkozás forradalmian új, teljesen szembe megy az orvosok és táplálkozástudósok, valamint a hivatalos egészségügy véleményével, nem csoda, ha ennyi indulatot vált ki.
De kétség sem férhet hozzá, hogy egészséges. Nehezen találni olyan embert, aki komolyan megkérdőjelezi a sok zöldség és gyümölcsfogyasztás, valamint a sovány húsfogyasztás előnyeit. Valamint komolyan azt se hiheti senki, hogy hiánybetegségek alakulnak ki, ha nem eszünk cukrot, csokit, chipset, fornettit és gyümölcsös joghurtot.
Én kipróbáltam a diétát, 12 hét alatt 9 kilót fogytam, könnyedén. Vérnyomásom ismét normális, falási rohamok megszűntek, bőröm szép. Édesség, tészta, krumpli nem hiányzik. Bárcsak korábban felvilágosított volna valaki.
Szerintem az egy tévút, ha valaki a régi ételeit próbálja rekonstruálni az "új" anyagokkal. A három fő élelmi csoport rengeteg variációt kínál, és fő az egyszerűség!

Evicke Creative Commons License 2010.08.09 0 0 394
a gyümölcsben lévő cukor egész másképp szívódik fel, másképp hasznosul, mint a finomított répacukor, vagy akárcsak a mesterségesen előállított fruktóz. teljesen ártalmatlan, nem úgy, mint a lektinek.
Előzmény: Dorien (393)
Dorien Creative Commons License 2010.08.09 0 0 393
A banánban meg cukor. :)
Előzmény: Evicke (392)
Evicke Creative Commons License 2010.08.09 0 0 392
én nem sportolok. se keveset, se sokat.

a banán azért jobb, mint a krumpli, már a krumpliban káros lektinek vannak.
Előzmény: qwertz77 (391)
qwertz77 Creative Commons License 2010.08.09 0 0 391
Lehet sportolgatni, bizonyos sportoknál elég komoly szinten is, de azért...

Testépítő versenyen (még koksz nélküli naturálok között) szénhidrát nélkül labdába rugni, hát...
De hogy másik testalkat végletet nézzük, egy Tour de France -t sem nyomsz végig szénhidrát nélkül (és mégsincsenek elhízva ugye...)
Meg merem kockáztatni, hacsak nincs nagyon különleges anyagcsere rendszered, a TDF útvonalát túraként (tehát nem kell versenytempó, de minden nap végigcsinálod az adott napi szakaszt) sem nagyon lehet szénhidrát nélkül végigmenni, a sorozatos hegyi szakaszokon teljesen ledarálnád a saját tested.

Az persze más kérdés, hogy a paleoba értelmezéstől függően sokféle szénhidrát belefér de most csak szénhidrátról volt szó.
Miért jobb 1 kg banán, mint 1kg krumpli?, de a sütőtök se sokkal marad le a krumpli mögött.
Ultra Low Carb (mert ugye teljesen szénhidrátmentes táplálkozás nem létezik) <> Paleo
(pl banán és sütőtök paleo, de nem ULC; viszont túró nem paleo viszont ULC szerint ok)

Szerintem a főprobléma, hogy 1 sablont akarnak ráhúzni mindenkire.
Az alkati eltéréseken túl, aki sokat mozog annak más táplálkozás kell, mint aki inaktív életmódot folytat, .

Előzmény: Evicke (385)
Evicke Creative Commons License 2010.08.08 0 0 390
ja, nem azért mondtam, csak ha valaki tud németül és körül akar nézni a neten, németeknél már régebb óta ismert a paleó, biztos van sok infó, meg recept....
Előzmény: szuszetti (389)
szuszetti Creative Commons License 2010.08.08 0 0 389
Nem az volt, hanem valami L betűs...és számomra teljesen ismeretlen.
Előzmény: Evicke (388)
Evicke Creative Commons License 2010.08.08 0 0 388
btw. németül Steinzeitdiät (kőkori) a paleolit tápl.
Előzmény: szuszetti (387)
szuszetti Creative Commons License 2010.08.08 0 0 387
...aztán említette ennek a kutatásnak a német megfelelőjét és az akkori diéta nevét is, de sajna elfelejtettem, mi is volt...
Előzmény: Evicke (386)
Evicke Creative Commons License 2010.08.08 0 0 386
na ja, ez van, én egyáltalán nem lepődök meg rajta...
Előzmény: szuszetti (383)
Evicke Creative Commons License 2010.08.08 0 0 385
"Izomtömeg növeléshez komoly mennyiségű szénhidrát is szükséges, amihez napi több kiló zöldség elfogyasztása kellene. :)"

én csak azt tudom, hogy simán lehet edzeni, akár keményen is sportolni mindenféle ilyen szénhidrát fogyasztása nélkül. sok paleós a bizonyíték rá.
Előzmény: Dorien (384)
Dorien Creative Commons License 2010.08.08 0 0 384
Dehogynem, csak diétás (szálkásító) fázisban.
Izomtömeg növeléshez komoly mennyiségű szénhidrát is szükséges, amihez napi több kiló zöldség elfogyasztása kellene. :)
Előzmény: Evicke (382)
szuszetti Creative Commons License 2010.08.08 0 0 383

Lentebbi ajánlott filmet látta valaki?

 

Bemutattak egy amerikai tagot, aki az eddigi leghosszabb mintavételi (vagymi) eredménnyel rendelkezik, 30éve amerikai nővérek egészségügyi állapotát és étkezési szokásait kiséri figyelemmel. Mikor a kormány az elhízás "járványa" miatt új élelmezési módszert kívánt kidolgozni, szóbajött hogy őt, vagy vmelyik munkatársát meghívják a kidolgozó csapatba, lévé hasznos anyaggal rendelkezik. Mivel a kutató eredménye a gabona fogyasztásának káros hatásaról szolgáltatott volna bizonyítékot és ez a mezőgazdasági lobbit nem segtette volna, simán kihagyták.

A dokumentumfilm 2005-ben készült.

És nem a paleolit étkezésről szólt :)

Evicke Creative Commons License 2010.08.08 0 0 382
vagyis aligha hasonlít a testépítő étrendhez :-)
Előzmény: Dorien (380)
Cillit Creative Commons License 2010.08.08 0 0 381
paleolinda: simán lehet, hogy a zöldség-gyümölcs, amit eszel, tele van vegyszerrel.
Előzmény: paleolinda (367)
Dorien Creative Commons License 2010.08.08 0 0 380
Akkor a lényeg, hogy mellőzzük a tejes, lisztes, cukros dolgokat, helyette együnk húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, gombát, mellé meg igyunk vizet?
Ez hasonlít a testépítő étrendhez, bár ott tömegelési időszakban a komplex szénhidrátok (rizs, krumpli, durumtészta) is nagy szerepet játszanak.
szuszetti Creative Commons License 2010.08.08 0 0 379

http://port.hu/dietahaboru_diet_war/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13422405&i_topic_id=1

 

Csak az elejét láttam, de érdekes volt.

Nagyon ajánlom!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!