Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A Volhov egy célcsatornás volt három rakétacsatornával. A Nyeva egy célcsatornájára két rakétacsatorna jutott. Tehát ez egy - egy. A Vega minálunk két tűzcsatornás volt, de erre nem lehetett azt mondani, hogy két célcsatorna, mert ahány cél a sugárnyalábjába belefért, arra mindegyikre önállóan tudott tevékenykedni. Tehát ez is egy - egy. Tehát a Szenyezs hetvenakárhány ilyent tudott irányítani, plusz hat önálló vadászköteléket is.
A Szenyezs-M1E változatról azt írja az orosz hogy 120 céllal foglakozik 17 párhuzamos csatornával, 77 tűzcsatornával és 6 vadászrávezető csatornával. A két utolsót érteni vélem csak az nem világos hogy ezek a csatornák a a rakétaosztályok és repülőkötelékek irányítását végezte vagy egyenként foglalkozott a rakétákkal és a vadászokkal? A párhuzamos csatorna egyáltalán nem világos.
De jó és ezt mi mind kidobtuk... Egyébként akkor így megközelítettük a valós idejű vezetést vagy azért ennél nagyobb volt a csúszás?
A másik kérdésem az lenne hogy a célcsoport a berepülő köteléket jelenti mérettől függetlenül vagy több egy irányból érkező köteléket?
Ha dolgoztál rövid ideig a Sziklában akkor talán tudsz arról is mesélni valamit hogy mekkora szervezetet és milyen munkát kell ezen a vezetői szinten elképzelni?
Alul az új linkhez írd be amit be akarsz szúrni aztán felvesz gomb és várd meg amíg megjelenik a szövegben. ha ehhez nincs türelmed, írd be magad a szövegbe és átváltozik hiperhivatkozássá.
..ajánlom ezt az oldalt mindazoknak, akik kíváncsiak arra, mivé "fejlődött" a légvédelmünk, a rádiótechnikánk az elmúlt évtizedekben, s hol tart most a "töretlen felívelés"..
Érden a 11. dandár vezetési pontján Vektor-2 VME automatizált vezetési rendszer volt 1980 - 81-től. Sárbogárd Szarvaspusztán Szenyezs-VME automatizált vezetési rendszer szolgálta ki a 104. ezred vezetési pontját. Tulajdonképpen mindkét eszköz hasonló rendeltetésű, nagyjából hasonló teljesítményű eszköz volt. Azt most ne várja el tőlem senki, hogy pontosan fel tudjam sorolni, hogy melyik eszköz hány célcsoportban hány cél ellen hány kis és közepes, hány nagyhatótávolságú komplexumot, illetve hány saját vadász köteléket tudott kiszolgálni. Az biztos, hogy a Szenyezs a maga fiatalabb mivoltában kissé jobb paraméterekkel rendelkezett.
Mindkét eszköz alkalmas volt arra, hogy lényegében emberi beavatkozás nélkül vezetni tudja az alárendelt légvédelmi alegységeket, azokat úgy irányította, hogy mindig a céloknak legjobban megfelelő alegységeket jelölte ki tevékenységre. Ám érdekes, egyik sem foglalkozott a rakéta fogyással. Úgy tűnik, az oroszt ez nem nagyon nérdekelte.
Rubezs-ME eszközről nem hallottam. Lehet, hogy a csapatlégvédelem valamilyen vezetési eszköze volt, az biztos, a honi légvédelemnél az én ismereteim szerint ilyen nem volt.
Pályám kezdetén egy rövid ideig (szerencsére csak két hónap) dolgoztam a "Sziklában" ahol akkor ha jól emlékszem, Almaz-1 vezetési eszköz volt. Őszintén megmondom, bennem azóta csak az maradt meg, hogy az egy speciális vetítőgép, amivel a tervtáblát, és a tervtábla mögött rajzolgató felírókat lehetett helyettesíteni. Nem vitatom, hogy esetleg mást is tudott, de bennem csak ez maradt meg majdnem harminc év távlatából.
Automatizált vezetési eszközökről én csak annyit tudtam - tudok, amennyit volt módom megismerni. Az RT. alakulatoknál volt a PORI rendszer, ami az ott poláris koordináták (oldalszög, távolság, magasság) szerint szereplő célinformációkat összegyüjtötte, Az adatokat átszámolta földrajzi (északi szélesség, keleti hosszúság, magasság) koordinátákra, majd ez az adatsor vándorolt a különféle szinteken elektronikus információk formájában. Mindegyik felhasználó a saját számára visszaalakította poláris koordinátának, és így dolgozták fel tovább, míg végül a rakéta osztálynál valós oldalszög - helyszög - távolság kombinációként jelentkezett, mindek hatására a tűzvezető lokátort a meghatározott cél irányba lehetett fordítani. És valóban működött a dolog, mert némi kis kutatás után az esetek többségében valóban megvolt a cél, míg a hagyományos vezetés esetén az első felderítés és a felhasználás között a céladat utazott 5 - 10 percet, a repülő meg 200 kilométert.
Zárójelben megjegyzem hogy jobb helyeken az ilyen felszerelést a szállító helikopterekre is felpakolják és itt nem csak az MH-60, MH-47 vagy az angol Chinookra gondolok. Az orosz ugyanis a Mi-8AMTS és Mi-17 újabb felfegyverzett változataira szintén kínálja az Iszpankát. Ennek állítólag van egy alternatívája amit SzOEP-V1A Lipa néven említenek. Hogy az utóbbi eszköz újabb fejlesztés-e vagy az Iszpanka váltotta le, arról fogalmam sincs.
A kérdés jó volt. Én eddig még nem láttam olyan magyar Mi-24-est amire felszerelték volna. A forgószárnyasok azt mondták hogy van ilyesmi valahol a raktárakban. Hogy tényleg van-e azt nem tudom, mert még felszerelve nem láttam, bár mintha az alsó képen rajta lenne... A felső azt szemlélteti hogy nincs:-)
Iszpanka néven ismerik, többnyire céziumlámpaként emlegetik, ez a működési elvére utal-"hőgombolyagokat" lök ki magából sugárzás formájában a megfelelő(?) frekvencián a helikopter mögé.
Köszönöm, kezd a homály kivilágosodni a fejemben! Az automatizált vezetési rendszerek közül a Szenyezs-ME és a Vektor ugye az ezredek(dandár) és az osztálycsoport vezetési rendszere volt. Egyszer mintha olvastam volna hogy volt nálunk Rubezs-ME rendszer is. Ezt meg tudod erősíteni és ha igen akkor melyik szint vezetési rendszere volt?
Nagytarcsáról írtátok egyszer hogy ott Almaz-2 vezetési rendszer volt. Erről tudnál esetleg valamit mesélni?
Valóban a Mohamedán vallás deklaráltan elfogadja a kerszténységet, zsidó vallást. De az egyik fő tanításuk, hogy "Allah" nem volt elégedett velünk, a zsidókkal, ezért küldte Mohamedet, az "Ő" prófétáját, hogy az igaz hitre megtanítson.
Ebből szerintem látható, hogy az "elfogadunk titeket" max a nemzetközi médiának szól egy egy kirívó véres esemény után, míg a tényleges cél "legyen zöld ( Mohamedán ) az egész világ" Vagy ha nem hát pusztuljanak.
Én személy szerint nem vagyok abban biztos, hogy Irán rendelkezik nukleáris töltettel, de az Ukránoktól "sutyiban" vett azt hiszem H-55 ös robotrepülőgépek már egy kicsit borzolják az idegeimet.
Erősen OFF ez már itt, de szerintem kicsit nézz utána jobban a muzulmán vallásnak, az ugyanis kvázi elfogadja a többi egyisten vallást (a keresztény és a zsidó vallást is!), hiszen ugyanahoz a felsőbb hatalomhoz imátkoznak, csak amíg keresztény Istennek, a zsidó Jehovának, a muszlim Allahnak hívja, továbbá az Iszlám vallás elismeri a korábbi prófétákat (pl. Jézus) és küldötteket. Hogy szélsőséges vallási fanatikusok hogy forgatják ki a vallást a saját céljaik érdekében az már egy más kérdés...
Egy szóval nem állítottam, hogy egy kategória a két ország...
A "preventív" szót a legkevésbé sem pejoratív értelemben használtam, tulajdonképpen ők csinálják jól (régi orvosi közhely, hogy 1 gramm prevenció többet ér egy mázsa terápiánál), persze ehhez légierő is kell...
Azért én egyik országot sem nevezném szekuralizáltnak...
Szerintem az is igaz, hogy mindkét ország expanzív politikát folytat, és "feltehetőleg" boldog atomfegyver-birtokos...
Az első pontban emlitettel egyet értek, így minden további szó fölösleges.
A második pontban megfogalmazottakkal, viszont vitába szálnék, mivel én nem helyezném egy platformra Iránt, meg Izraelt. Irán egy vallási alapú ( ahogy a mai államberendezkedése is az ) regionális, és ha lehetősége van rá akkor világhatalommá szeretne válni, míg Izrael ( bár ott is vannak szélsőségesek ) egy világi állam amely nem világhatalmi törekvésekkel, hanem nagy fokú túlélési ösztönnel rendelkezik ott az "Arabtengerben" . Az ország méretei sajnos adják, hogy preventívek legyenek, mert pl van olyan része az országnak ahol alig 30 Km széles, és így lazán ketté lehetne vágni.
Most nem mennék ebbe bele részletesebben, de szerintem nem egy kategória a két ország !
1. Irán a maga szempontjából adta az egyetlen lehetséges választ (látva Irak és Észak-Korea példáján, hogy azt nem merik megtámadni, akinek van, akinek meg nincs, arra úgyis ráfogják), ez nem jelenti azt, hogy most örömtáncot lejtek azért, hogy van/lesz atomjuk, sajnos hasonlóan félek a következménektől, mint te.
2. Plagizálnám saját magamat, "addig örüljünk, amíg egymással vannak elfoglalva, és nem velünk". Ugyanis hozzád hasonlóan úgy gondolom, hogy két, expanzív politikát folytató országról van szó, ezek meg ritkán állnak meg, amíg valaki meg nem állítja őket...
Válaszolva Macroglossa felvetésére, miszerint Irán az egyetlen lehetséges megoldást választja az atomfegyver fejlesztéssel, hát véleményem az, hogy vallási fanatikusok kezében én nem szivesen látom a tömegpusztító fegyvereket. A valási fanatizmus nélkülözi a logikát, racionalizmust, együtérzést, könyörületet, csak a saját igaza számit, és még csak meghalgatni sem hajlandó téged a más véleményeddel. Ha valóban szert tesznek nukleáris fegyverekre, akkor szerintem ők be is vetik !!! Nem félnek a haláltól ! Az "istenük" szerinti kívánatos, és jó dolgot cselekszik ! És ami az egyik legfontosabb, hogy a muzulmán vallaás "eleve elrendelő" azaz azt tanítja, hogy "Allah" már mindent mint egy forgatókönyvet megírt, és abba az embernek nincs beleszólása. Na már most ha egy vallási vezető azt mondja, hogy ez "isten" akarata, és ő úgy is megígérte, hogy nem hagyja hogy a "hitetlenek" ( Keresztények, Zsidók, Hinduk stb ) bosszút álljanak, szóval akkor nincs semmilyen erkölcsi, vagy józan ellenállás a fanatizált népben ami "álljt" parancsolna a nukleáris, vagy bármely más tömegpusztítófegyver bevetésének !
Ja és ne gondold, hogy ők ( Izrael, Irán ) csak egymással vannak elfoglalva ! Te mint keresztény kultúrájú ország államopolgára a következő név vagy a listáján! "Csak azta fránya Izraelt beletudnánk már szorítani a tengerbe!" Aztán .................... !