Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
A két ablak jósága közötti tényleges különbség 1 W/m2k
ezt megszorozzuk a fűtési szezon átlag 4800 órájával és átlag 15 fokos külső/belső hőmérséklet különbségével és máris megvan a 80 Kwh/m2/év
Tehát ha a te 13 db ablakod összesen 13 m2 (és a fatüzeléseddel 10 forintból jön ki egy kilowattóra hő), akkor az ablakcsere minden évben (13x800=) 10.400 Ft tiszta hasznot hoz neked. A beruházás összértékének ismeretében kiszámolhatod, hogy ez a befektetés kb mikor fogja hozni az első forint tiszta hasznot.
Azért a mi házunkon 13 db műanyag nyílászáró van, nem mondod komolyan, hogy majdcsak ugyanolyan jó a gerébtokos?!?
Már rakatom is vissza:-)
Nem a tokkal és a nyílókkal van baj, hanem a sok nagyfelületű üveggel. Mikor a lézeres mérővel mértem a falak felületét a szigetelés miatt, akkor a nyílászárókat kiminuszoltam, ami kb 20 nm felület volt.
Majd ha az idén kiásom meglátom milyen és megírom. Én úgy tudom zárt cellás. A szerelő javasolta, hogy ők ezt szokták használni én előtte nem is láttam ilyet.
Később beszéltem valakivel aki kicsit jobban ért a fűtésszereléshez mint én és azt mondta, hogy az úgy jó. Itt szerencsére homok van és a talajvíz legalább 4m-en van. A kazánkörre is ilyet raktam (csak egy réteget) és a 80-90 fokos cső csak langyos.
Most cseréltük ki a begumizott gerébtokost ( nem szelelt, nem volt por, kosz közte) sok különbség van. A műanyag üvege nem sugározza a hideget, a régi közelében még állni is rossz volt. Ja és most is van redőny.
"A csövek szigetelve vannak (bár szerintem ez édes-kevés). Rá van húzva először egy piros polietilén alapú csőszigetelés amit tekercsben árulnak, erre pedig egy szürke csőhéj, ami szálban kapható."
Ennyi a szigetelese a csonek a foldben, amiben 80 fokos viz 'megy' ?
Semmi 'vizszigeteles' rajta...
Nem tudom hogy a polifoam mennyire 'zart cellas,, de a polifoam matrac azert sziv magaba vizet ha vizbe martod !
Tehat az a 'hoszgeteles' a foldbe mostasnra, hogy 'korbejarja' a talajviz/talajpara, lehet annyi mintha ott se lenne ! De ne legyen igazam.....
A fold alatt pvc cso/komolyabb vizszigeteles nelkul ne nagyon gondolkodj semmilyen + hoszigetelesben...
Hol, mikor? Én rendszeresen mérem. Ott ahol a termosztát van (és 21,5 fok), a fal 20 (lent) és 24 fok (fent). A radiátor fölött meg 25-26 (a menyezetnél).
Kívül még nem mértem, de az is a környezeti hőtől függhet.
"Mivel a vályog falnak rendkívül nagy a hő tehetetlensége"
Pontosítanék: a vályog hőtároló képessége semmivel sem jobb, mint pl a tömör tégláé, csak éppen mivel a vályog gyenge, ezért igen vastag falakat kell készíteni belőle.
Tehát fogalmazzuk inkább úgy, hogy "a vastag és tömör falaknak rendkívül nagy a hőtehetetlensége".
"A nyílás zárokon is több el tud szökni mint a falon."
Ez a huzatos nyílászárókra teljesen igaz,
de egy jól körbetömített régi gerébtokos ablak a legolcsóbb "korszerű" ablakokhoz képest négyzetméterenként és évente mindössze kb 80 kWh-val több hőenergiát veszít. Tehát fatüzeléssel számolva kb 800-1000 forint/ablak-négyzetméter/év veszteséget jelent, ha NEM cseréled az ablakokat (csupán körbetömíted).
Ebben tényleg lehet valami. Elejében négy fok különbség volt a nappali és éjszakai hőmérséklet között, most már csak másfél és nem veszem észre, hogy több tüzelő fogyna. De erről még korai nyilatkozni. Az első év a kisérletezgetéseké...A nyílászárók ki lettek már cserélve hőszigeteltre.
Mivel a vályog falnak rendkívül nagy a hő tehetetlensége (ezt nyáron is lehet érezni) de azért a szigetelése sem rossz csupán a víz az ellensége. Én azt tanácsolom ne variálj a szoba termosztáttal. Nincs értelme éjszakára levenni, és ha egyszer be ált a hőfok úgy működnek a falak mint egy nagy puffer csak előtte fel kell, hogy melegedjen utána már csak temperálni kell. Persze egy felső szigetelés mindig jót tesz. A nyílás zárokon is több el tud szökni mint a falon. Az egyik barátomnál 4 helységet fűt egy kandallóval, igaz az összes nyílászárót kicserélte, korábban gáz konvektorokkal fűtött. Nyáron olyan mintha klíma lenne a lakásban. Tehát nem rossz annak a hőszigetelése csak nagy a hő tehetetlensége.