Keresés

Részletes keresés

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1314
Most lehet, hogy hülye vagyok és tudatlan. De én csak Nagytarcsán, előtte a Sziklában voltam. Ilyeneket én nem tudok. De amiket írtok, az érdekes. A föld alatt sokat, nagyon sokat töltöttem el… a katonaidőm alatt és a telefonközpontban is voltan igen sokat Nagytarcsán, külön vonalak voltak a „központi” rendszerbe, mi ott mindent, minden laktanyát tudtunk kapcsolni… Nagytarcsa ebből a szempontból érdekes volt, teljesen bejártam az egész ország légvédelmi rendszerért láttam néha, mikor arra küldtek. De ti sokkal jobban tájékozottak vagytok, ez nem semmi, érdekelne, hogy honnan… Gondolom, azt, hogy tiszti beosztásban voltatok én meg honvéd… Mindenesetre, Nagytarcsa, azt hallottam még ma is működik, a régi rendszerrel. Az adóház is szintén üzemel… Össze vannak kötve..
Előzmény: Hpasp (1313)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1313

Ezek a sugárzók a kisugárzási karakterisztika formáját semmiben nem befolyásolták. A 0,7 fokos tűnyalábot teljes egészében a forgásparaboloid reflektor, tehát a tercier sugárzó állította be, ezért kellett a teljes metszet.

És akkor hogy legyezte? Gondolom nem a tercier sugárzó legyezett??

Előzmény: Volt tüzér (1309)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1312

Tudod mit szeretnék kérdezni, ha mindent felszámoltak, akkor most mi és hol védi a hazánkat, van még működőképes rakéta támaszpont, légvédelmi? Vagy ha nincs….

www.raketadandar.hu

Előzmény: A_vándorló (1310)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1311
Tyűűűűűű… , ti miket tudtok, nem piti! Érdekes nagyon, figyelmesen olvasom.:))))

Előzmény: Volt tüzér (1302)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1310
Szia, néztem az elejét a topiknak, nem semmi, hogy mennyire pontosan tudod ezeket…  most jöttünk Tinnyéről, készítetem pár jó képet…

Tudod mit szeretnék kérdezni, ha mindent felszámoltak, akkor most mi és hol védi a hazánkat, van még működőképes rakéta támaszpont, légvédelmi? Vagy ha nincs….

Előzmény: Hpasp (1308)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.22 0 0 1309
Hát azért nem egészen. A keskeny antennáknak a primer sugárzója ugyanolyan méretű volt, mint az összes tápvonal. A szekunder sugárzó ugyancsak sima tápvonal vol, amelynek a teljesítményre jellemző mérete ugyanolyan volt, mint a többi tápvonalé, a szélességi mérete viszont majdnem 20 cm volt, és az természetesen úgy sugárzott, ahogy neki tetszett. Ezek a sugárzók a kisugárzási karakterisztika formáját semmiben nem befolyásolták. A 0,7 fokos tűnyalábot teljes egészében a forgásparaboloid reflektor, tehát a tercier sugárzó állította be, ezért kellett a teljes metszet.
Előzmény: Hpasp (1308)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1308

Vajon a keskenysugarú antennákat minek csinálták parabola alakúra?

Hiszen csak egy keskeny cikket használ belőle.

Hpasp Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1307

Szerinted az írás üti a rajzot?

Ok, mostmár (legalábbis ez a rész) világos.

:)

Előzmény: Volt tüzér (1306)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1306

Szerinted az írás üti a rajzot? Akárhogy is nézem, csak azt tudom kiolvasni az írásból, mint amit a kép ábrázol. Az általam kiegészített rajzon a két síkot külön színnel ábrázoltam (piros β, kék ε) A két irányú szines nyil az adott sík 20 fokos letapogatási hosszát jelenti. Ebből egy a lényeg. Az a kis vonal, amit a közepére ugyancsak két színnel rajzoltam, vagyis azok a szögek, amit meg kell mérni. Ezt mindkét síkban az antennaközép megmérésével érjük el,, vagyis ha az antennánk szögek szerint tájolva van, akkor a közepe mutatja az általunk mérni kívánt oldal és helyszöget. Azt is megjelöltem, hogy az antennákhoz melyik legyezési karakterisztika tartozik.

Előzmény: Hpasp (1304)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1305
Na ezt elismerem, elb...
Előzmény: Hpasp (1303)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1304

β; oldalszög, vízszintesen fekvő antenna, jobb oldali indikátor, ez tekerhető 0-360 fokig körbe.

ε; helyszög, függőlegesen álló antenna, bal oldali indikátor, ez tekerhető fel-le 0-90 fok között.

Nem pont fordítva, valahogy így?

Előzmény: Hpasp (1301)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1303

Azért nem értem, mert a 107. hozzászólásodhoz az alábbi ábrát csatoltad:

Előzmény: Volt tüzér (1302)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1302
Na, csak összejött!
Előzmény: Hpasp (1301)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1301

β; oldalszög, vízszintesen fekvő antenna, jobb oldali indikátor.

ez tekerhető 0-360 fokig körbe?

ε; helyszög, függőlegesen álló antenna, bal oldali indikátor.

ez tekerhető fel-le 0-90 fok között?

Előzmény: Volt tüzér (1300)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1300

Még egyszer: β; oldalszög, vízszintesen fekvő antenna, jobb oldali indikátor.

ε; helyszög, függőlegesen álló antenna, bal oldali indikátor.

Előzmény: Hpasp (1298)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1299

Na az is megérne néhány misét. De nemcsak az a nyomorult sapka, hanem az egyenruha többi darabja is.Talán csak a téli sapkát és a derékszíjat találták el. A derékszíjat is csak azért, mert az nem változott.

Egyébként azt a Bocskainak nevezett vacakot már nálunk is bevezették. Az elmúlt nyári avatás már abban volt. Még szerencse, hogy innen is lelépek hamarosan, így azt már nem kell hordanom.

Előzmény: st_patrick (1297)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1298

Oldalszög: β,  jobb oldali indikátor, a kabin tetején a vízszintesen lévő antenna, balról jobbra legyez.

Helyszög: ε, bal oldali indikátor, a kabin tetején a függőleges antenna, alulról fölfelé legyez.

Lejjebb ezt írtad...

... nem inkább:

Oldalszög: β,  bal oldali indikátor, a kabin tetején a vízszintesen lévő antenna, balról jobbra legyez.

Helyszög: ε, jobb oldali indikátor, a kabin tetején a függőleges antenna, alulról fölfelé legyez.

???

Előzmény: Volt tüzér (1293)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1297
Nem sértésnek szánom de a MH szárazföldiek még mindig jobban jártak mint a rendőrök a baseball-sapkával... :-) és :-(
Előzmény: Volt tüzér (1294)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1296

Emlékezz vissza a főiskolára! Ott az az antenna (igaz feje tetején állt) előállít egy 10o x 0,7o-os függőlegesen álló késnyalábot. Ezt mindig balról jobbra (mindig azonos irányban 20o-ban legyezte. Ezt tehát - ha nem veszed a 20o-os korlátot, - akkor a függőleges tengely körül mért szögelfordulást. Ez az oldalszög. Ezt a két indikátor közül a jobb oldali jelenítette meg.

Az az antenna, amelyik a kabin tetején függőlegesen állt, az előállított egy ugyanakkora, de vízszintesen elhelyezkedő késnyalábot, amit mindig felfelé legyezett. Ez a kabin középnek megfelelő vízszintes tengelyhez képest mért szöget, ez volt a helyszög.

Tehát fordítva, mint ahogy Te az előbb leírtad.

De ha szemből nézed, akkor az antennák elhelyezkedése alapján mindent fordítva látsz, mint egy tükörben. Próbáld meg hátulról, mintha Te is a lokátorral együtt néznél előre. A Jobb oldali (vízszintes) az oldalszög, - indikátorral együtt

- a bal oldali (függőleges) a helyszög - az indikátorral együtt. Ráadásul ugyanez a keskeny antennákra is érvényes.

Előzmény: Hpasp (1295)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1295

Oldalszög: β,  jobb oldali indikátor, a kabin tetején a vízszintesen lévő antenna, balról jobbra legyez.

Helyszög: ε, bal oldali indikátor, a kabin tetején a függőleges antenna, alulról fölfelé legyez.

Ne csak az indikátort nézd, hanem alatta a szögvisszajelző szelszineket is. Azokról eszedbe fog jutni.

Nem értem...

... egyértelműen a bal oldali van 0-90 -ig beskálázva, míg a jobb oldali van 360 fokban körbe.

Ez alapján a baloldali indikátorhoz tartozik a kabin tetején lévő vízszintes antenna, ami balról jobbra legyez (16x másodpercenként), és fel le lehet tekerni célzáskor...

... ennek kellene lennie a  β -nak?

Előzmény: Volt tüzér (1293)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1294

Kiszúrtam én ezt a honlapot már régen, és valamikori szakmabeliként számtalan ismerős, volt kolléga van a mostani vezető állományban.

Ám most egyetlen dolog jut eszembe róluk. Az egyenruhájuk valamivel jobban néz ki, mint a régi, és ezek legalább megtartották a tányérsapkát, és nem rendszeresítették azt a bocskai sapka helyett kitalált "fost" amit Kéry Kálmán bácsi szedett elő a fiókból, és Fodor Lajos erőltetett rá a hadseregre. Ettől aztán ugárszerűen javult a hadsereg minősége.

Viszont még egy dolog eszembe jut róluk. Hogy ezek milyen büszkék tudnak lenni a semmire!

Előzmény: mezenguz (1279)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1293

Fordítva.

Ne csak az indikátort nézd, hanem alatta a szögvisszajelző szelszineket is. Azokról eszedbe fog jutni.

Előzmény: Hpasp (1292)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1292

mindíg keverem az oldalszög - helyszög kifelyezést :(

téhát...

oldalszög - bal oldali indikátor - β - PV11 antenna ami vízszintesen fekszik - alulról felfelé legyez?

helyszög - jobb oldali indikátor - ε - PV12 antenna a függőleges doboz - balról jobbra legyez?

Előzmény: Volt tüzér (1290)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1291
Éljen! Nem szállt el.
Előzmény: Volt tüzér (1290)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1290

Akkor először is egy kis mikrohullámú kiképzés: Egy antenna bármilyen jól fel van építve, bármennyire is jók a reflektorok, csak léteznek úgynevezett oldalszirmok, vagy oldal és hátsó felharmonikus kisugárzások. Ezt az első ábrán megpróbáltam szemléltetni, persze csak erősen sematikusan. Ez azért kell, hogy megértsd az első gondolatomat.

A két indikátorképet a Velencei tó környéki domborzatra próbáltam sematikusan felépíteni, mert arról a területről találtam hirtelen szemléletes képet. Mindkét síkú metszetet megpróbáltam ábrázolni, először nézzük meg a helyszöget. Láthatod a nyaláb által lefedett terepmetszetet, benne pedig hozzávetőlegesen a  metszősík által kimetszett domborzatot. Ezt a terepmetszetet kiterítettem, és ahogy megyünk lefelé az antennával, úgy ábrázoltam a következő képeket. Az indikátor nulla távolságához közel olyan világos foltot látsz, amit a terep metszete nem indokolna, hát ezért kellett az a sugárnyaláb kialakulás, ugyanis a kis távolságokon fellépő intenzív állócélok az oldalszirmok miatt látszanak.

Az oldalszög indikátor képét is hasonlóan kell elképzelni, nevezetesen van egy az antenna állásszögének megfelelő metszősík, és amit az a sík kihasít a hegyekből, az látszik az indikátoron. Ahogy megyünk lefelé az antennával, úgy növekszik a metszősík által kimetszett terület. Ezt már nem rajzoltam le, ez leginkább egy topográfiai térképről rajzolható le, azon jól látszanak a magassági szintvonalak, legpontosabban azok alapján lehet az indikátor képet lerajzolni. Ehhez még képzeld hozzá a föld görbületét, aminek hatására az egyenes vonalú sugárnyaláb a nagyobb távolságon lévő állócélokat már nem éri el, tehát annak hatására a távolabbi állócélok mérete csökken. Persze mennyivel egyszerűbb lenne bekapcsolni a berendezést és antennára kapcsolni. Ha most ez elszáll, engem a guta üt meg.

Előzmény: Hpasp (1288)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1289

Pl Budapest a Pilisről nézve:

Előzmény: Hpasp (1288)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1288

Ddigitális dombortérképem van elég jó az egész földről (75m -enként egy magasságpont :), csak nemtudom elképzelni (leprogramozni) hogy kellene kinéznie.

Elég lenne csak egy skicc is a két indikátorról...

Előzmény: Volt tüzér (1287)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1287

Éppen be tudnám rajzolni, de van egy egyszerűbb javaslatom. Képzelj Magad elé egy dombortérképet és csinálj rajta két metszetet. Egy függőleges sík metén nézd meg a metszetet és az ε (helyszög indikátor) képe. Annyival persze bonyolultabb a dolog, hogy a metszősík még az antenna állásától is függött, vagyis minél ki9sebb szögön állt az antenna, annál alacsonyabban volt a metszősík.

A β (oldalszög) indikátor képe egyszerűbb, mert ott egy függőleges síkra merőleges sík földfelszín felé közelítésekor szinte a hegyeket láthatod metszetben. És minél alacsonyabb az antenna szöge, annál nagyobb a metszetek területe.

Így, hogy még sose láttál ilyent, elég nehéz elképzelni, de megpróbálok egy valós dombortérkép alapján néhány indikátorképet megrajzolni.

Előzmény: Hpasp (1286)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1286
Be tudnád rajzolni, hogy az állócélok, például egy hegy hogy nézett ki az indikátoron?
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1285

Valóban majdnem valós idejű volt. Csak annyi volt a csúszás, amit az elektromos jel az Akármifalván lévő Rt. század PORI berendezése és a Valamifalván lévő rakétaosztály Vektor berendezése között mozgott. Ugye megközelítőleg fénysebességgel utazott, így sok hiba nem volt. Az elektronikus oda - visszaalakítás miatt persze volt egy kis csúszás, de sokat nem nyomott a latban. Az biztos, a célmegjelölés tisztázása után csak nagyon minimális kutatást kellett csinálni, és már ott is volt a cél.

Egy cél lehetett több repülőgép is. Az minősült egy célnak, ami a felderítő lokátoron egy kötegnek látszott, azonosak voltak a mozgásparaméterei, és feltehetően a feladata is. A célcsoport volt a már lokátoron elkülönült, de azonos mozgásparaméterekkel rendelkező, azonos feladatú célok összessége.

Egyébként amit a felderítő lokátorok egy célként értékeltek, azt a Volhov (a Nyeva meg pláne) általában már külön célnak értékelte. Ahhoz, hogy a Volhov indikátoron is egy cél legyen több gép, ahhoz egy dísszemlés formációban kellett repülni. Az meg ugye hülyeség lett volna, hiszen egy rakétával alájuk lehetett volna durrantani.

Az OLP, majd 1. Hlé. Hds. majd LRP HÁP (Szikla) rendeltetése békében a teljes magyar légtér irányítása volt, és ebbe beletartozott mindenféle repülő eszköz, mindenféle légvédelmi eszköz, még a csapatlégvédelem is, annak ellenére, hogy más haderőhöz tartoztak abban az időben. A "Szikla" figyelemmel kísérte a polgári légiforgalmat is, és bár nem szólt bele, de mindenről tudtak. Egyébként ott voltak egymás mellett. Tudomásom szerint most az egész objektum a polgári légiirányításé.

A hajdanán kialakult véleményem egyébként az volt, hogy valós irányítást nem is végzett, csak a magas beosztású embereknek csináltak egy külön vezetési szintet. Ahol már valóban irányítottak, az a Veszprémi "Szikla" volt.

Milyen szervezet volt? Hatalmas. Felesleges.

Előzmény: st_patrick (1278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!