Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Van néhány tipus amelyiket már lehet rendszámozni, van olyan amit korlátozás nélkül lehet használni, DE van olyan forgalmival rendelkező quad/atw aminek tiltják a szilárd burkolaton történő használatát. Ezeket a forgalmikat a közlekedés felügyelet állítja ki. Egyébként egyre több tipus lesz viszgáztatható....
"hiszen aki gyalogosan megy ,annak lehet igénye a csend"
Köszönöm, ez fontos mondat volt, amit már hiányoltam. Valóban, ha teljesül az én és a többi kiránduló, túrázó, futó, biciklista stb. igénye a csendre és a nyugalomra, akkor felőlem ott kvadoztok, ahol akartok. Csak hát, ugye, ezek szerint ez definíció szerint nemigen lehet az erdő...
Szvsz ezt a kezdeményezést valamelyik motoros/kvados szervezetnek kellene felvállalni és elindítani, nagyságos politikusaink előbb-utóbb csak összehoznának erre valamilyen törvényt/rendeletet. Gondolom, a KRESZT is módosítani kellene (azonosíthatóság, stb).
Személyszerint nem rád gondoltam , de tgnap délután végigkövettem az eseményeket és sajnos ez jött le !
A túrázásokat én sem a túrista utak,term.véd. ter. ... képzelem el ,hiszen aki gyalogosan megy ,annak lehet igénye a csend .
A probléma abban van ,hogy bizonyos iratlan szabályok alapján meg lehetne oldani (mivel irottak nincsenek ) ,de ezeket nekünk kellene felállitani amihez valamilyen kultúrált vitán kersztül lehetne eljutni .
Ennek a hiányában ,vagyis amig sárral dobálózunk és csak álltalánositunk addig csak túlkapások fogják jellemezni a témát !
Ez a helyesírási kérdés eléggé offtopik, de azért válaszolok. Egyrészt a három forrásod egyike sem túlságosan hivatalos. Másrészt nem azt mondtam, hogy nem létezik a q betű, csak azt, hogy a magyar helyesírásban nemigen használatos. Az alap magyar ábécében nincs is benne ("p, r, s").
A zsilettpengét is zsilettnek írjuk, nem pedig gilette-nek. Ettől függetlenül vannak Gilette márkájú borotvák. A dzsipet is így írjuk, de a márka neve Jeep, amely cég dzsipeket gyárt.
A kvad az kvad, szerintem, de ez "hivatalossá" csak akkor válik, ha belkerül a magyar helyesírás szabályaiba vagy valamelyik helyesírási szótárba. Addig tulajdonképpen úgy írod, ahogy akarod, mint ahogy én is (tudván, hogy az enyém a helyes :).
A másik ügyről: biztos csinálok illegális dolgokat én is, de egyrészt talán törekszem rá, hogy ne így legyen, másrészt nem vagyok rá büszke, harmadrészt ez megint nem bizonyít semmit (mint ahogy az sem, ha te esetleg a szabadidődben árva kutyakölykök mentésével foglalkozol).
Nem érzem úgy, hogy "mérhetetlen agresszió" sütött volna a hozzászólásaimból.
Tehát. Ha jól értem, jelenleg a kvadot használni sem lehetne. (Ha tévedek, bocsánat.) Ez nyilván probléma, nyilván változtatni kellene rajta, de attól még a tény tény marad: nem kellene használni. Aztán, ha egyszer majd lesz rá szabályozás, akkor majd azt kell betartani.
És továbbra is tartom a véleményem: a motoros járművek nem az erdőbe valók! Tudom, rohadt intoleráns bunkó vagyok, mert egy félig döglött erdei békát is értékesebbnek érzek, mint tizenhét terepmotort és harminchárom kvadot együttvéve, de attól még ez a véleményem.
Felőlem lehet majd használni a kvadot ott, ahol megengedik, de eléggé meglepődnék, ha ez a turistaösvényekre, természetvédelmi területekre is vonatkozna.
És a probléma az, hogy jelenleg itt is motoroznak, kvadoznak, és erre nem mentség, hogy pl. segítettek az árvíznél. Én is lapátoltam a homokzsákokba a Margit-szigeten, de ettől még ebben a kérdésben sem jobb, sem rosszabb ember nem leszek. És a véleményem sem lesz sem értékesebb, sem értéktelenebb.
Q betühöz: http://www.muveszetek.hu/lexikon/lex-abc.htm http://www.c3.hu/~sinoszib/ujj-h.htm http://stiefel.mediacenter.hu/termekkepek/23727.jpg ehhez nem is szeretnék többet hozzáfűzni....
660-as hozzászóláshoz: Ugye semmi olyat nem használsz ami tiltott, a gépeden az összes program hivatalos....pedig meg lehet venni , rendesen becsületesen!
Átolvastam az eddigi , a sok törölt hsz.-t is ,de nem a gondolkodás különbsége a probléma ,hanem a teljesz kompromisszumkészség hiánya !
Mindaddig amig igy álltok a kérdéshez , vagyis a másik fél meghallgatása helyett teljes tiltást és nem megoldást akartok , addig pont az ellenkező hatást éritek el.
Én nem a természetvédelmi terleteken vagy a turistautakon való motorozás/quadozás mellett foglalok állást , de akkor hol ????
Olyan nincs ,hogy SEHOL !!!!
Az erdő nem csa a tiétek! Én a lányommal és a fiammal szoktam kimenni úgy ,hogy eddig még nem volt gondom senkivel .Természetesen nem nyitott kipufogóval bőgetve a gépet és túrázáskor nem száguldozunk !!!!!!! azért túra !
Ha száguldozni ,tombolni akarunk (mert ugye ilyen is van) azt nem az erdőkben tesszük és az általam ismert KOLLÉGÁK sem viselkednek igy .
Az ,hogy mégis van ilyen tapasztalat sajnos mindenki tudja ,de velük -MI- sem értünk egyet és elitéljük !
A túrázást nem olyannak kell elképzelni mint egy pályán történő "állatkodás" ,VAN EGY OLYAN FEELENGJE ,amit ti nem értetek meg (de meg sem próbáljátok ) csak teljesen megtiltanátok ! Én ismerem személyesen a topicot nyitó Kutyát , túráztunk eggyütt és nem egy véresszájú motorosnak mutatkozott ! Azt ,amit kiváltottatok belőle a mérhetettlen agressziv hsz.ekkel ,hihetettlen !
Ezzel a hozzáállással nagyon sok kárt okoztok mindkét oldalnak mert nem közelitenek az álláspontok ,hanem egyre nagyobb szakadék lesz . Az agresszió agressziót vált ki ,és csak nagyobb lesz az ellenségskedés ,ami a normális emberekben nem pozitiv érzéseket vált ki . A megoldás keresése elkerülhetetlen ,igy az értelmetlen acsarkodás helyett inkább abba kellene energiát fektetni.
Még valami. Senki sem kényszerít arra, hogy kvadot vásárolj. Mint ahogy senki sem kényszerít arra, hogy gépkarabélyt vagy plasztikbombát vegyél. Ha jól értem, a kvadot sem lehet jelenleg használni. Akkor talán megvásárolni sem kellene. Lehet, hogy ez szomorú dolog, de ez van.
Sikerült kiesnem az elmúlt pár napban, de nagy küzdelmek árán végigolvastam a történetet. Sokáig gondolkodtam, hogy egyáltalán hozzászóljak-e, mert ezen a szinten én nem hiszem, hogy leállok vitatkozni...
Én egy bakonyi túra során láttam először quadot, 3-an voltak. Leálltunk beszélgetni velük, és azóta én is vettem már egyet. Igyekszem nem megzavarni senkit és semmit, ez normális emberekkel eddig működött is.
Az, hogy kutyát sikerült ilyen szinten kiborítani és kitiltani az erősen piszkálja a csőröm. Megpróbált egy kultúrált vitát elindítani, ami pár egyszerű gondolkodású miatt csődbe ment. Utóbbiak közé a moderátor is feliratkozott. Pedig nem ez volt a cél, sajnálom, hogy nem lett belőle semmi.
1. A magyar nyelvben nincs q betű. Ha ez egy jármű gyűjtőneve (és nem egy adott típusé), akkor kvadnak kell írni szerintem.
2. Bizonyos közlekedési szabálytalanságokért én teljesen elfogadható megoldásnak tartanám az elkobzást. A világ sikeresebbik felén alkalmazzák is. Nyilván rám is vonatkozna a dolog.
3. A kvadok nyilvántartásba vétele, azonosíthatósága biztos jó lenne, bár attól még ugyanúgy lehetne rendszám nélkül bunkózni, mint ahogy most is teszik.
Mivel a topikban kezd kialakulni a normálisabb beszélgetés, visszaengedtem mindenkit. Jelzem, ha a topikban egymással foglalkoztok és nem a témával, akkor a topikot elküldöm a Polidilibe. Ha valakinek problémája van, akkor a moderációs topikban tegye meg az észrevételeit.
ugye csak viccelsz a bezúzással, elkobzással ? ha teszem azt te autóval megszeged a kreszt örülnél neki, ha elvennék az autódat és bezúznák ???
én nem azt mondom, hogy nincsenek a motorosok és quadosok (tanuljuk már meg leírni...) között abnormális egyének...vannak....de ettől nem kell az egész motoros és quados társadalmat bunkónak nézni.... hidd el mi örülnénk a legjobban ha minden quadot le lehetne vizsgáztatni , hogy azonosítani lehetne, éppen amiatt hogy valamilyen szinten ki lehessen szűrni a bunkókat....de ha ez jelen pillanatban nem lehetséges akkor mit csináljunk ??? álljon a garázsban a quad és rozsdásodjon be , igaz ?
Ha lennének ilyen utak, hivatalosan, akkor elfogadnám, hogy vannak. Nem örülnék neki, de "ez van", beletörődnék.
De komoly fogadásom volna rá, hogy a probléma továbbra is fönnmaradna, és továbbra is vígan motoroznának, kvadoznának a turistaösvényeken is. Nincs megoldás.
Illetve van, amit már alább írt valaki: terepmotor, kvad, ilyesmi használatára brutális adó, adóból természetvédelmi őrök. Szabályokat megszegőket büntetni, járművet elkobozni, bezúzni. De ebből úgysem lesz semmi.
Nem emlékszem olyan esetre, hogy mobiltelefont használtam volna az erdőben. Általában nálam szokott lenni, vészhelyzetre jó lehet, de használni még sosem használtam. Be se szoktam kapcsolni.
Rádiót sem használok erdőben természetesen. Mi értelme lenne?
GPS-em nincs is.
Miegymás? Technikai kütyük közül talán a karóra az egyetlen, ami eszembe jut. Azt szoktam használni.
Az a baj, hogy a gondolkodásunk olyan mértékben eltér, hogy közelíteni sem tudjuk egymáshoz. Reménytelen.
Jól értem? Ha lesznek (lennének kijelöl tútvonalak motorosok számára) és a motorosok betartanák a gumikar (!!!! mert vannak ám ilyenk is...!!!) kipufogókra vonatkozó szabályokat, akkor a kijelölt ÚTON keresztűl haladhatnának az erdőkön is?
Az erdőt átszelő autóúton mész a motorral, kvaddal, akármivel, és betartod a szabályokat (pl. zajszint) a te dolgod. Az így keletkező szennyezésnek és zajnak sem örülök, de ez már együtt jár a társadalommal.
De a szó szoros értelmében vett erdőben, az ösvényeken semmi keresnivalójuk a motoroknak. Tilos is odamenni, és bunkóság is.
Majd ha egyszer lesznek hangtalan, szennyezést és kárt nem okozó járművek (mittudomén hidrogénmeghajtású műanyag izék vagy ilyesmi), és azokal mentek az erdőbe, azt valószínűleg nem fogom bánni. Mondjuk, kicsit szánakozva figyelem majd ezt is, de no problem.
Pendrag: ér remélem, hogy ezzel te példát mutatsz nekünk és az összes olyan utat elkerülöd, ami erdőn keresztű vezet az autóddal vagy a távolsági buszokkal, repülőkkel, vonatokkal stb-kel... Remélem ezen is elgondolkodol és leszoksz az esztelen sarkításokról... Egy motor normális motorkerékpárnak a káros anyag kibocsájtása meg sem közelíti a gépkocsikét... A normális kipufogok (Ld. pl. gyári ktm csövek) hangja meg teljesen halk...
Ugye, hogy ezentúl csak gyalog fogsz erdő utakon járni? Remélhetőleg ott is 5 cm lebegve a talaj fölött, hogy nehogy már valamibe kárt tegyél... :-)
Nem a főbb turistaösvényeket kell elkerülni, hanem az erdőt. Ezek a járművek koszosak, büdösek, ZAJOSAK, balesetveszélyesek, károsítják a természetet. Nem az erdőbe valók.