Keresés

Részletes keresés

domalex Creative Commons License 2007.12.14 0 0 332

Sziasztok!

Szeretnék segíteni azoknak akik kilátástalan küzdelmeket folytatnak a penész ellen, ahogy itt olvasgattam elég sokan vannak.Én két gyermekes anyuka vagyok, egy panelház IX. emeletén lakom.Tavaly tavasszal új nyílászárókat rakattam be, és a ház is le lett külsőleg szigetelve , tök jó-tök szép volt mindne, a fűtésszezon beálltáig.Kb. két hét leforgása alatt olyan szintű penész lepte el a lakást hogy az félelmetes!!A szobákban folyt az ablakon a víz , a bejárati ajtón belül úgyszintén , a konyhában a csempén úgy folyt a víz, mintha valamit ráöntöttem volna.

Ezen a páramennyiségen semennyi szellőztetés nem segített, hozzáteszem direkt részszellőzős ablakot rendeltem drágáért, semmi nme segített.

Aztán az interneten találtam egy céget akik 100%-os pénzvisszafizetési garanciát vállanak arra hogy ha ők beszerelik a szellőzőberendezésüket eltűnik a penész a lakásból.Persze nem hittem el, (hiszen már mindnet kipróbáltam), de egy felmérést kértem tőlük, mondván ezzel már nem vesztek semmit.Meggyőző volt, belevágtunk, és MŰKÖDIK!!!!A beszerelés után 12-órával megszűnt a víz folyni a csempén , az ajtón , az ablakokon, nem vizes a fal, és nem dohos a levegő!!

Tiszta szívvel ajánlom mindnekinek, aki ezzel a problémával küzd.

www.amigeneracionk.shp.hu!!!!!!!

memorix Creative Commons License 2007.12.11 0 0 331

Keveri a nyavaja! A kéménybe való gerenda beépítést volt szerencsém láttni kb 2 háznál is nem olyan messze tölünk fél éve...szerencsére nem az én mestereim követték le...aki elkövették azok pedig a bizonyitványt akarták megmagyarázni::))

Ennyit a falusi város legendáról a mesterek köztünk járnak...:)))

szerintem igen is fontos a kéményseprők ellenőrzési jogköre ...ha tettszik ha nem...szabályok nélkül ...némelyek gázkamrát építenének::))

Előzmény: Törölt nick (329)
moszmota Creative Commons License 2007.12.11 0 0 330

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, amit sajnos csak most tudtam megnézni.

Miszter07! Igen én is hűtő-fűtő klímában gondolkoztam. Igazad van, kb azóta vannak penész foltjaink.

Geo13! Igyekszem nagyon komolyan venni, és ezért is próbáltam itt is segítséget kérni, mert az ötleteim elfogytak. :(

Kentaura! Lehet, hogy a szemét ledobó szigetelése a hálónkban megoldaná a gondot, de sajnos  a konyha, a nappali is penészes, ill. most vettem észre, hogy  a gyerekszoba is kezd penészedni.  

Távfűtésünk van. A felfűtés rendszere mennyibe kerülhet? Mert akkor úgy látom az egész lakásra (55 nm) kellene ilyen gipszkarton.  

A páratartalom nálunk 60 % körül mozog. Sokat nem tudok szellőztetni, mert egy 7 hónapos kislányom is van.

A hálónkban egyelőre egy falon lecseréltem a tapétát, víztaszítóra, ami átmeneti megoldásnak jó, mert a lecsapódó vizet, le tudom törölni. De szerintem ez sem jó megoldás. A klíma szerinted megoldást jelentene a problémánkra? Vagy Who által ajánlott szellőző rendszer?

Előre is köszönöm a segítségeteket.  

Előzmény: kentaura (303)
speedline Creative Commons License 2007.12.10 0 0 328

Sziasztok!

Aereco témához pár hetes gyakorlati tapasztalat.

Ebben az évben (tavasz elején) vásároltam egy új építésű lakást. Egész nyáron ajtó ablak nyitva, szellőzetés ezerrel.

Majd elérkezett a fűtési szezon és megjelent a pára a műanyag ablakon valamint a felső sarkokban. Teszem hozzá, hogy az építő jól elbarmolta a födém (könnyűszerkezetes) szigetelését így azon még lesz mit javítani.

A fűtési idő alatt is próbálkoztam szellőzetéssel, hideggel, meleggel, ablak szellőző állással, nyitással, buktatással, kereszthuzattal, páragyűjtővel (volt 4 db 48 nm-re!), mindennel de végül megjelent a penész. Egyre több helyen.

Végül vettem 2 ablakra szellőztetőt. Nem mondom, fájó döntés volt mert ugye utólag lerontani egy ablak hő és hangszigetelő képességét, nem tűnik épeszű döntésnek.

Azonban a penész azóta eltűnt. Minden nap (lehetőleg még reggel) csinálok egy max 4-5 perces szellőztetést és utána a szellőztetőre van bízva a dolog. A szerkezet amúgy 40 százalék körül már zár szinte teljesen.

Előzmény: Who111 (308)
Who111 Creative Commons License 2007.12.10 0 0 327

Tökéletes volt a magyarázat, így már értem mi volt a gond. Köszi! :-)

Ha lesz még kérdésem, ill. információm, akkor megkereslek benneteket.

Előzmény: r0226 (321)
memorix Creative Commons License 2007.12.10 0 0 326
Előzmény: memorix (325)
memorix Creative Commons License 2007.12.10 0 0 325
Előzmény: memorix (324)
memorix Creative Commons License 2007.12.10 0 0 324
memorix Creative Commons License 2007.12.09 0 0 323

Nézd az építkezéseken sok fúrcsa dolgot lehet látni van olyan kőmüves,ács aki a fafődémnél a fagerendát beépíti a kéménybe és nem tartja meg a védő távolságot, vagy a rakott kémény nincs vakolva és a fűs képes a tört és nem vágott téglákon átjönni, vagy a kémény nem megy a gerinc főlé és ha nincs szerencséje a ház építőjének akkor a levegő torlohatása miatt más irányba megy a fűst...vagy egy kéménybe több egységet kötnek pl cirkó, kályha, kandalló,stb..

Azért vannak szabályok ami az építetőt védi és az igy szoktuk és igy a jó mekk elek brigád nem tud úgy csak rásózni az építetőre...és némely félmüvelt építő sem tudja a családját elgázosítani...

Előzmény: Törölt nick (319)
r0226 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 322
Hopp elkéstem, mert nem voltam ilyen rövid és velős.:-)))
Előzmény: Törölt nick (318)
r0226 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 321
Nem utasítjuk el , egyetértünk a szellőztetés fontosságával és még a módjával is, de az nem tetszik ahogy a többi dologról beszél figyelmen kivül hagyva a szigetelés fontosságát. És valamit állítani csak úgy lehet ha tisztában vagyunk vele és nem csak felületesen., mert ilyenkor kérdezni kell és olvasni.
És nem baj hogy felhoztad mert fel tudjuk így hívni a figyelmét mindenkinek mire kell figyelni.
Nagyvonalakban megpróbálom elmagyarázni hol sántít amit írnak.
Valóban nagyobb a hőm. nagyobb a párafelvevő képessége a levegőnek de a páratermelés nem fog nőni azonos paraméterek mellett tehát a levegő szárazabb lesz. Ha nem szigetelek és csak 20 fokot tartok akkor a fal hőm. és a levegőé kül nagy és a párakicsapódás veszélye nagyobb ha viszont leszigetelem a falat csökkentem ezt a különbséget és ha nem szellőztetek folyamatosan akkor a kicsapódás veszélye sem növekszik annyival. Ezek a higrós légbeejtők ezek nem zárnak be sose mert 30% alatt sosem lesz a levegő páratartalma mert akkor szintén szellőztetni kell mert száraz a levegő.:-))))
És azért elég luxus egy szigeteletlen fal okozta többlet költséget megfejelni még folyamatos szellőzéssel, viszont a kéményeknél , gázlapoknál, kéményes kazánoknál kell a légbeömlő.

Ez egy nagyon leegyszerűsített magyarázat volt,ha van még kérdés válaszolok.:-))
Előzmény: Who111 (317)
Who111 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 320

Így már értem, köszi!

Csak még a sületlenségeken elgondolkodok kicsit, mert azt viszont még mindíg nem értem, miért sületlenségek. Nyilván van benne sok, de ez az: "ugyanannyi párakicsapódás más hőfok különbséget igényel párás és nem párás levegőből" dolgot szerintem én értettem. Legalábbis idáig azt hittem.

Előzmény: Törölt nick (318)
Who111 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 317

Én hiszek neked, de akkor miért készítenek higroszabályzott szellőzőket?

A sok kontár meg még használja is őket... :-))

Egyébként valóban nem értek hozzá, de azért pár alapvető fizikai törvényszerűséggel, felszínesen, tisztában vagyok. Ezért nem megy a fejembe, hogy azonnal elutasítjátok ezt az embert. Azt senki nem írja le, hogy miért nem jó, amit állít, csak azt, hogy nem jó.

Vagy a jelenséget jól írja le, csak a magyarázat nem jó?

Most komolyan kérdezem, mivel valóban nem foglalkoztam idáig ezzel a témával.

Most is csak kényszerűségből feccöltem időt a témába, a kéményesek miatt. Nem akarnak megadni légbeeresztő nélkül egy hozzájárulást, de ez nem ide tartozik. Az viszont igen, hogy keresgélés közben találtam az említett oldalt. A ti topicotok meg feljött a pörgős témák között, gondoltam nagy baj nem lehet, ha megosztom a linket. Ha már egy embernek segít megérte.

Ekkora össznépi felhördülésre viszont nem számítottam.

Előzmény: r0226 (316)
r0226 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 316
Azt elhiszem ,hogy nem állsz velük kapcsolat de az is biztos nem vagy tisztába ezekkel a dolgokkal.:-) Nem akarlak megsérteni de ez van.
Előzmény: Who111 (315)
Who111 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 315

Itt azt írja, hogy száraz levegőben 15 fok hőkülönbség kell, hogy kicsapódjon a pára.

Ha párás a levegő, akkor elég pl. 6 fok is ehhez.

Tehát szigetelés után igaz, hogy melegebb lesz az a falfelület, ahol kicsapódott idáig a pára, de most kisebb hőkülönbségnél fog kicsapódni, tehát ugyanúgy kicsapódik.

Persze nyilván vannak ott marhaságok, de ezt pont nem érzem annak.

Azt tudjuk, hogy a meleg levegő több párát képes felvenni, mint a hideg. Ez tény.

Ha melegebb van a lakásban, akkor megnő a levegő páratartalma, mert egyszerűen több víz tud elpárologni.

(Még mielőtt valaki spekulál, semmilyen kapcsolatban nem állok az oldallal, én is csak olvastam.)

Előzmény: Dínó (312)
r0226 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 314
Valóban azt ír amit akar csak ez már kimeríti a fogyasztók megtévesztése fogalmat.:-))))
Előzmény: Dínó (312)
r0226 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 313
Tudom ,hogy hasznos nekem is van. Az aereco fali higrós légbeömlője 15eft körül van de a legjobb ha egy szellőző rendszert épít ki az ember. Lehet kapni téglalap alakú műa. légvezetéket azt könnyebb a fenti sarokban elvezetni utólag, ezt csinálnám ha van rá 200-400eft-om.:-)))
Előzmény: kentaura (311)
Dínó Creative Commons License 2007.12.09 0 0 312

"Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. ""

Szerintem itt arra gondolt a költő, hogy mivel megszűnnek a hőhidak, így nincs hova lecsapódnia a párának egy jó ideig, tehát tovább marad a levegőben.

Mondjuk ez a "ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá" jó nagy baromság, gyakorlatilag ha hőhídmentes az épületed, akkor onnantól a nyílászárókat vagy a falaikat tekinti hőhídnak...

Persze a saját honlapján mindenki azt ír amit akar..

Előzmény: r0226 (309)
kentaura Creative Commons License 2007.12.09 0 0 311

Hát ez tényleg eléggé marketinges duma ;-D

A helyes szöveg a következő:

Ha vagy olyan marha, hogy a ház külső polisztirolos hőszigetelése után nem nyitod ki az ablakot egész télen, amellett, hogy meg fogsz fulladni, még a páratartalom is felmegy 80-90 %-ra.

Mindettől függetlenül tényleg hasznos egy higroszabályozású szellőzés kiépítése, már több megrendelőmnek is ajánlottam (márkától függetlenül) és mindenki azt tapasztalta, hogy még új építésü lakásban sem jelent meg sehol sem páralecsapódás, és kb 200 000-400 000 Ft-ból kiépíthető a dolog.

Előzmény: r0226 (310)
r0226 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 310
Még egy kis sületlenség az ajánlott linkről. Felelős körültekintő szakember ilyen kijelentést nem tesz.:-(((

"Most szeretnénk szigetelni Ytongból épült házunkat.Abban is tudnak segíteni,tanácsot adni,hogy hogyan?A tetőtér még nincs készen nincsen szigetelve sem.Szinte minden helyiség penészes/főleg a sarkokon/a fürdőszobáról nem is beszélve.Előre is köszönöm válaszát.Felkeltette érdeklődésemet.Sikeres munkát kívánok!Táboriné Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A lakóházak szigetelése, nagyon fontos dolog, a fűtési költségek csökkentése miatt. Ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a házuk most is penészedik, akkor a szigetelés után sokkal több lesz a páralecsapódás, és ennek nyomán a penészedés. A lakás levegőjének páratartalma magasabb lesz mint a mostani, mert a szigeteléssel csökkenteni fogják a hőhidak és a belső levegő hőmérsékletének különbségét. Azt tudom javasolni, hogy ha csak a penészedés miatt szigeteltetnének, mert egyébként a fűtési költségeik nem magasak, akkor kérjenek időpontot tőlünk egy ingyenes felmérésre, és a szigetelés árának töredékéért megszüntetjük a penészedést. Vagy ha a fűtési költségeken is csökkenteni szeretnének, akkor kalkulálják még bele a szellőző rendszer kialakításának díját is, hogy ez a probléma a későbbiekben ne okozzon gondot. Az, hogy milyen szigetelési eljárást alkalmaznak, a penészedés szempontjából teljesen lényegtelen, mivel minden szigetelés gyakorlatilag légmentesen zár. Az un. "szellőző vakolatok" is csak addig szellőznek, amíg a levegőben található szennyeződések szemcséi el nem tömítik a pórusokat. Mivel nem az Andokban élünk 4-5000 méterrel a tengerszint felett, a levegő szennyezettsége miatt maximum egy szezon alatt végbemegy ez a folyamat. Köszönöm érdeklődését, remélem válaszom segítségével megtalálja a megfelelő megoldást. "
r0226 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 309
Írnak benne elég valótlan dolgot vagyis inkább nem megfelelő dolgot.
pl.
" A külső szigetelés valóban lecsökkenti a hőhíd és a lakás levegője közötti hőmérséklet különbséget, ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá. A külső szigetelés miatt teljesen megszűnik a falak légzése, még több pára marad bent, és így az eddig átlagos mondjuk 65-70%-os rel. páratartalom 85-90%-ra fog emelkedni a lakásban. Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. "

3% a falon keresztűl távozó pára. Ez tény, de itt 30% növekedést írnak (70%-ról 90%-ra). Jó kis marketing szöveg.:-))) Nem kell mindent be venni.
Előzmény: Who111 (308)
Who111 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 308

Kentaura-val értenék egyet:

-Higroszabályzású szellőzőrendszer, pl. Aereco márkájú.

(Nem vagyok forgalmazó, csak ezt ismerem, kémény miatt kellett 3db-ot beszerelni.)

A linken nézz körül:

http://amigeneracionk.shp.hu/hpc/hpc_member_3g.php?azonosito=amigeneracionk&oldalkod=1168633590

Kimennek és ingyen felmérik, aztán eldöntheted, hogy kell-e?

Előzmény: Törölt nick (305)
kentaura Creative Commons License 2007.12.07 0 0 307
A legjobb megoldás az épület külső hőszigetelése és egy higro szabályozású szelőzőrendszer kiépítése lenne. Van páratartalom mérőd? Ha van nézd meg mekkora a belső páratartalom. 60-65% felett szellőztess, vagy használd Axióma módszerét. A hideg falfelületeken a falfűtés is megoldás lehet, de elég sokba kerülne a teljes rendszert átalakítani falfűtésesre és ha kívülről nincs leszigetelve a fal, akkor elég sok veszteség is lenne falfűtésnél.
Axióma Creative Commons License 2007.12.07 0 0 306
Vegyel egy ablakklimat (joval kevesebb mint 100e), kis dontessel rakd egy kis asztalkara (jobb a gurulos hogy tudd majd a szobak kozt mozgatni) ugy, hogy a viz egy iranyban csurogjon belole, tegyel ala vodrot. Arra figyelj azert, hogy a villanyszamladat megnyomja, de nem kell folyamatosan jaratni, hanem csak akkor, amikor eppen sok parat termelsz (en mosas utani teregeteskor szoktam heti egy nappalt amikor 3-5 adag mosas is lemegy - nekem masfele klima de ugyanigy mindket oldala bent elven van osszeszerelve, igy ha jol iranyitom a meleget kifujo oldala meg a ruhakra is iranyul ami egyuttal gyorsabb szaradast hoz). A mienk felteszem nagyobb teljesitmenyu, de 1 vodor viz kijon 12 ora alatt ilyen paras korulmenyek kozott, plusz 4-500Ft-nyi aram banja (ellenben futesre gazbol kicsit kevesebb, leven tobbet fut mint amit hut).
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.06 0 0 305

Mindenkinek szép napot kívánok!

Kis segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni, miután látom, hogy többen otthon vannak e témakörben.

Panel házban lakom, ami távfűtéses. Korábban semmi gond nem volt. Két éve fűtés korszerűsítésre került sor. Fűtéscsövek és radiátorok kidobva, teljesen újra cserélve. Ugyanakkor a régi forgó ablakok átalakíttatva, egyszerű nyilóra és szigetelve. A szigetelés nem légmentes, mivel itt-ott azért jön a levegő elég rendesen, illetve az ajtóknál is /bejárati és erkély/. Az első télen még nem volt gond, de a tavalyi télen már rendesen bepenészedtek a főfalak és az ablakokon is folyamatosan szakadt a víz. Tavasszal festés. Eljött az ősz és a fűtési szezon kezdete. Ismét szakad a víz az ablakokon és nedvesednek a főfalak, illetve a penész is megjelent.

A lakás két oldalra néz. Mindkét oldalon a teljes falfelületen ablakok vannak. A jelenlegi fűtés szintén radiátoros, de szabályozható. Minden helyiségben azonos értékre van állítva, így a hőmérséklet minden helyiségben 22 fok körül van. Ettől csak fűrdőszoba tér el, ahol kicsivel melegebb van. Illetve a WC mivel ott nincs fűtés.

Szellőztetés rendszeres. Ketten tartózkodunk ott, döntően este és éjjel, illetve hétvégén, amikor mosás és főzés is van. Na ekkor aztán kilátni nem lehet az ablakokon a párától.

Mi a megoldás?

Át kellene alakíttatnom falfűtésre? Mibe kerülne?

Páramentesítő készülék megoldás lehet? Hányat kell belőlle vásárolnom és milyen árban? Elegendő egy? Ekkor talán megúszom 120-150 ezerből?

Esetleg klimatizálás?

Melyik lenne a legjobb megoldás? Van esetleg ezektől jobb is?

Minden tanácsot és segítséget örömmel veszek és előre is megköszönök.

kentaura Creative Commons License 2007.11.18 0 0 304

Száraz fektetésű falfűtésrendszernél szál erősítésű gipszlapba gyárilag rögzített csövekről van szó. Az így előregyártott elemek (KES lapok) könnyen, gyorsan szerelhetők és alkalmazásuk különösen egyszerű ott, ahol egyébként is gipszlapokkal dolgoznak, mint például tetőterek kiépítésénél. A falra rögzített táblák a felcsavarozás után azonnal festhetők, tapétázhatók, vagy csempézhetők.

Előzmény: kentaura (303)
kentaura Creative Commons License 2007.11.18 0 0 303

1. A penészesedő falszakasz mellé raksz egy ventillátort (természetesen miután eltávolítottad róla a gombát)

2. Esetleg el kellene gondolkodni rajta, nem lehet-e valahogyan a szemétledobó falát kívülről leszigetelni.

3.Nem tudom milyen fűtési rendszeretek van, de lehetne akár az érintett falszakaszon a vasbeton falra rárakni egy gipszkarton lapba süllyesztett falfűtést, amit a központi fűtésről táplálsz egy három járatú szeleppel, vagy elektromos fűtőszálas megoldás is szóba jöhet, csak annak drágább az üzemeltetése.

http://falfutes.lap.hu/

Előzmény: moszmota (300)
geo13 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 302
Nagyon vedd komolyan a gombát, mert kisgyermekeknél asztmát okozhat, minél szőkébb a gyerek, annál jobban. Még a szomszéd szobán át is.
A száraz levegő is árt a gyereknek, ez áldiftériára vezet, fulladásos nehézlégzést okoz, iszonyat a szülőnek, én mindkét verziót átéltem, hála Istennek, kinőtték.
A 65% relatív nedvesség feltétlen kell.
A fal hideg, és ezért nedvesedik. Belső szigetelés kicsit segít, de az elzárás esetleg további tenyészetre ad lehetőséget.
A gomba a szerves anyagokból táplálkozik, tapétaragasztóból, diszperzitből. Ha ezeket el tudod távolíttatni, már sokat léptél.
Szobafestést javaslok, átállni mészre.
Ha levakarták a falat, hypóval bekeneted, ez elroncsolja a szerves anyagot a pórusokban is, a gomba többé nem él meg.
miszter07 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 301

A tablettás semmit sem ér. Szerintem nézzetek egy párátlanítót. Érdemes körülnézni a használtak között is akár.

A klíma is jó lehet, de akkor arra figyelni kell, hogy ha jól tudom, akkor hűtő/fűtő klíma legyen. De a klímákhoz annyira nem értek...

(Egyébként a pára legfőbb  forrása a ruhaszárítás tapasztalatom szerint. Nem véletlenül akkor kezdődött nálatok az egész, amikor a gyerekek miatt többet kellett mosni?)

moszmota Creative Commons License 2007.11.12 0 0 300

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

2002-ben vettünk egy panel lakást, ami a 70es években épült. Sokáig nem is volt semmi gond. Kb 3 éve vettük észre, hogy penészedünk. Akkor még a régi ablakaink voltak. 1,5 éve cseréltettünk ablakot, műanyagra a régi fát. A meleg így jobban megmarad, nem húzz a hideg, de továbbra is penészedünk, és egyre rosszabb. A legrosszabb helyzet a hálónkban van, ami mellett van a szemétledobó, de az ablak fala penészedik inkább. A konyhában is, és a nappaliban is megjelent már kisebb foltokban a penész. Szerencsére a gyerekszobában még nem.

2 kisgyerekem van, és félek, hogy a penész miatt elkapnak valami betegséget, ezért szeretnék már végleges megoldást. Próbáltuk a "tablettás" páramentesítőt, de szinte semmit nem segített. Páramentesítő készüléket rendeltünk kb 1 éve, azóta is hozzák. Igaz ez a legolcsóbb volt, de sokkal drágábbra nincs pénzünk. Már ott tartunk, hogy légkondin gondolkodunk, mert nyárra a meleg elviselhetetlen bent, de talán száratana a levegőn (addigra a pénz is meglesz rá). De idén nyár végén még azt sem mertünk, mert a kisebbik lányom még csak most 6 hónapos, neki meg a párásabb levegőre lenne szüksége.

Naponta szellőztetetek min 1 órát, de volt, hogy akár 5-t is. A páratartalom 50-60% között szokott mozogni, nagy ritkán megy 60 felé. 

Már sokadszor fogunk tapétát cserélni, a sarkon, hogy átmenetileg megoldja a problémát, bár tudom, hogy tavasszal minden újra kezdődik. :(

Természetesen a penészölővel, penészirtóval állandóan kezelem a falfelületeket, de csak 1, max. 2 hétig hatásos. :(

Szeretném megkérdezni, hogy tudtok-e valami megoldást? A légkondi segítene ezen a problémán? (ebben sem vagyunk biztosak, csak reméljük)

Köszönöm előre is a segítséget: Gyöngyi 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!