Az után szeretnék érdeklődni, hogy FED-2 B4 vázhoz gyárilag tartozhatott-e Jupiter-8 objektív, vagy kizárólag Industar-26M obival szerelték?
A kédéses vázon jelenleg lévő Jupiter objektív 1958-as, így időben nagyjából összeillenek, de mégiscsak jó lenne tudni, hogy valóban együtt kerültek-e ki a gyárból.
A vásárló, valószínüleg olvassa a topicot, vagy hatott rá a vatera, "eladóhoz intézett kérdések" rovatban ma reggel egy felvilágosító Hsz. (amit eladó időközben már törölt is). Vagy egyszerűen csak valahol utána nézett a dolognak, minden esetre elált a vásárlástól.
... A fentnevezett előtétlencse lényegben kerek üveglemez, melynek egyik felülete sík, másikon pedig koncentrikus köröket képező árkok, bemélyítések vannak. (Fejér Z.: A fény szerelmese könyvből)
Dulovits ezt később saját könyvében "körárkos rendszerűnek" hívja.
Sevcsik 1943-ban A DUTO-ról azt írja: "vékony üvegkorong, rajta közös középpontú csiszolt körök vannak"
Tanulmányoztam a B+W M49ES 1-es koncentrikus körös mai szerzeményemet. Megállapítottam, hogy ezen koncentrikus bemarások vannak valószínüleg polírozva, mert nem durva a felületük. Dulovits a Szabadalmi leírásában a körárkok polirozására is kitér.
Van egy noname hasonló lágyítóm is azon viszont domború kiemelkedések vannak és karcnak vagy bemarásnak nyoma sincsen, sima felülete van a görbületeknél is (szerinten az öntött). Azzal már fotóztam és az eredmény az effekt nagyon hasonló (és jó is).
Mivel a DUTO fogalommá vált szerintem minden körárkos rendszerű előtétlencsét lehet DUTO-nak hívni, mint ahogy szerintem ezt teszik a gyárak is.
Ha valaki olyan szerencsés, hogy van neki N.v.Tóth Budapest dobozos DUTO-ja az legyen szíves írja meg, hogy az milyen (kép Bajtai: Fotórégiségek II. 62. oldalon.)
Aki ilyet használ halgasson Dulovitsra /Ő értett hozzá:) /:"eredendő hibájuk, hogy a fényrekesz szűkítését csak igen korlátozott mértékben engedik meg"
Négy fenyerőszűkítésnél nagyobb rekeszelést nem javasol Dulovits a DUTO használatakor.
Nekem ilyen HAMA van ,de én nem vettem észre semmiféle "elkenést" /csak portrénál használtam/ egyszerűen teszi a dolgát és kész, szépen lágyít , sajnos képet nem tudok betenni mert nincs scennelve, de van két képem ami ugyanakkor készült akartam használni a lágyítót, csak elfelejtettem feltenni ezért anélkül készült, majd mikor észrevettem feltettem a szűrőt és úgy is csináltam képet nagyon jól látható amikor a két kép egymás mellett van , hogy az egyik kemény, a másik lágy, nincs semmiféle " elkenés" . Egyébként eladó, / nem azért mert HAMA/ 62mm-es. Ha érdekel valakit mail-t írjon.
Már mindenhol kerestem. Magyarországon új nincsen!
Ebay-en van használt, de onnan nem tudok vásárolni. Ma egy régi eladómtól (nem volt egyszerű) tudtam venni egy B+W M49ES 1-es szűrőt koncentrikus körökkel. Már feladtam ennek a netes beazonosítását (elég régi darab). Annyit tudtam összehozni, hogy a HOYA használta a DUTO nevet a B+W viszont a Soft Focus nevet használta a DUTO rendszerű szűrőihez. Otthon nagyítóval fogom megnézni, hogy mit vettem, tényleg nem egyszerű a kérdés horony vagy kiemelkedés (szerintem horony lesz).
Az viszont már 99%, hogy a DUTO rendszernél BEMARVA vannak a hornyok szóval nagy valószínüséggel nem kiemelkedések. (De felőlem akár mindkettő lehet DUTO mert optikailag nagyon nagy eltérést (bemarás vagy kiemelkedés) szerintem nem lehet tapasztalni.)