Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Minket az zavart le a hegyről, bezzeg nálatok meg sütött a nap a fene vinné el, aztán félóra múlva Derecskén meg megint dörgött és jöttek a fellegek a hegyről lefelé, nem tudom lett-e belőle valami, fenn a hegyen gyorsan sötét lett (Gyöngyös felől jött) megélénkült a szél és elkezdett cseperegni az eső, negyedórás erőltetett hegymenet a kocsihoz. Annak ellenére, hogy hiába mentünk korán, mindenfelé autók álltak sikerült két kosarat megszedni, most találtunk először vörösesbarna vargányát gyönyörű egészséges példányokat (ekkor még nem tudtam, hogy az), kalapjuk kicsit rücskös és sötét gesztenye színű volt még nem láttunk ilyen gombát, lenn a faluban megerősítették, hogy ez fekete vargánya későn ősszel terem arrafelé.
Hát, anno 2x fordultam 2.5-3 km-ről. Aztán harmadikra átálltam az erdő túloldalára. Úgy 500 m volt - légvonalban. A problémát egy kb. 50-70 m mély, meredek falú völgy jelentette. Félholtan estem be a kocsiba. Ja és nyilván fel is kellett szedni előtte azt a 20.5 kilót. Kánikulában, ha jól emlékszem, 1.5 l vízzel, ami az utolsó kör vége előtt elfogyott.
Lőjetek le, ha beteszem a lábam abba az erdőbe. Nyúlfülem van és két 6-6 kg vargányával megrakott kosarat cipelek, na meg rajtam van még egy megpúpozott vessző háti kas is.
Én a legnagyobbat, meg ami tőle balra van. Legalábbis kép alapján. Amúgy még sosem figyeltem meg ilyen márványosodást a kalaphúsban vargányánál, még az ilyen penészeseknél sem, bár valószínűleg azokkal eleve nem foglalkoztam túl sokat. Hasonlít a pereszkék mintázatára, de ott az normális. Olyat már láttam, hogy a kalaphús elszíneződik a tráma egy kicsit, ez az idősebb példányoknál szokott előfordulni általában, de azoknál sem mindig. Emlékeim szerint akkor jelentkezik, ha a tráma valamilyen oknál fogva "idősebb" a kalaphúsnál, legalábbis állapotra. Pl. megázik és felgyorsul a bomlás.
Ezt nem mondhatnám, különösen e receptek láttan; mindegyik egy-egy életmü. A találás a folyamat legörömtelibb része. De ezt mindig követi a földolgozás:-(
na, csináltam pár képet a kezdődő vargányapenészről. nyilván életlen a szelet, szívesen földhöz b.sznám ezt a samsungot, de odáig még nem jutottam a mérgemben, hogy elővegyem a dslr-t. :(
anyway: ezek a gombák még mind szépek, de némelyiknél jópár, némelyiknél csak egy behúzódás már látszik a trámán. van köztük hibátlan is, az a második képen a felső. a tönk mellett futó vonal csak vágás, ahogy véletlenül belevágtam a trámába, amikor lenyestem a tönköt. na és akkor a kérdés: ki mit dobna ki ezekből?
egy hete, amikor popenkafalvan jartunk, utana beugrottunk matraszentimren egy etterembe levesezni. ott a tulajok sajat maguknak (ertsd, az etteremnek) szaritjak a varganyat. akkor mondtak, hogy arra fent meg nincs gomba, csak lejjebb. persze azota eltelt egy het.
nalam osszel keszul gombaleves, amikor sokfelet lehet szedni. es, bizony tejfollel suritem, nem kemenyitovel. ha visszaolvasol, akkor talan meg kepeket is takalsz sk levesrol.