Keresés

Részletes keresés

szabiku_ Creative Commons License 2022.05.14 0 0 673

Egyértelmű volt. Hogy középen valami nagyon nagy tömeg van. Mondjuk lehet eleinte a galaxist nem gondolták forogni, hanem hogy esetleg csak egy tömörülés. Na de akkor rögtön felvetődik a kérdés, miért maradna egyben? Szóval így is oda jutunk newton gravitációjával, hogy forog, tehát középen brutális nagy tömeg kell legyen a galaxisméret miatt, még ha lassan is kevereg. 

Előzmény: szabiku_ (669)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.05.14 0 0 672

Látod, ez egy korrekt válasz. Nem is várok bővebb magyarázatot. ;-)

Előzmény: Fat old Sun (671)
Fat old Sun Creative Commons License 2022.05.14 0 0 671

Az lehetséges, hogy

 

Nem.

Előzmény: szőrinszálán (666)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.05.14 0 0 670

„Az egész hozzászólásod hozzánemértő baromság”

 

Ezen a válaszodon már nem akadok ki, mert mindenkihez így kezded a megszólítást. Különben kérdeztem és nem kinyilatkoztattam, ahogy te szoktál.

Előzmény: Elminster Aumar (667)
szabiku_ Creative Commons License 2022.05.13 -1 0 669

Akkor ezt már az első galaxis felfedezésekor tudhattuk. Nem? 

Előzmény: Elminster Aumar (667)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.13 -1 0 668

Én a Google-ével szoktam csillagászati kutatást végezni, de szerencsére eddig nem találkoztam fekete lyukkal, egyik sem nyelt el ezidáig !

 

csak vicceltem

Elminster Aumar Creative Commons License 2022.05.13 0 1 667

"Az lehetséges, hogy egy galaxisnál már nem szükséges, hogy tömeget viselő objektum legyen a központjába ahhoz, hogy akréciós korongot és sugárnyalábot produkáljon?"

 

Az egész hozzászólásod hozzánemértő baromság

Gondolom, nem tudsz róla, hogy még a Newtoni gravitáció-modellben is úgy van, hogy egy keringő tömegre ható gravitációs erőt KIZÁRÓLAG A PÁLYÁJÁN BELÜLI TÉRFOGAT ÖSSZTÖMEGE hozza létre. A pályáján kívüli tömegek lófütyit sem számítanak a pályántartás szempontjából. (Max. perturbációkat okozhatnak.)

 

Mivel a Tejútrendszer központjában keringő csillagok pályáját egészen pontosan megismertük, ezért biztosan kijelenthető, hogy mekkora össztömeg van az adott pályákon belüli térfogatban. Megnyugodhatsz: a központi szupermasszív fekete lyuk ott van középen.

Előzmény: szőrinszálán (666)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.05.13 0 0 666

Egy gömb alakú testnek a középpontjában nulla a gravitációs vonzás. Viszont az egész test tömegét be lehet helyettesíteni a középpontba, a számolás egyszerűsítése miatt. Tegyük fel, hogy a galaxis tömegközéppontjában nincsen nagy tömegű objektum,(F LY) csak az egész galaxis együttes tömegének az a hatása, ami egy nagy tömegű objektumnál, (neutroncsillagnál) is látszik. Ami történetesen az anyag és fényelnyelés, amitől fekete az objektum. A központba bezuhanó anyag és fény akréciós korongot képez, a pólusokról kilövellő anyag, pedig sugarat. Az lehetséges, hogy egy galaxisnál már nem szükséges, hogy tömeget viselő objektum legyen a központjába ahhoz, hogy akréciós korongot és sugárnyalábot produkáljon?

szőrinszálán Creative Commons License 2022.05.13 0 0 665

Fura dolog ez a relativitás. Egy repülőgép 10000 méter magasan lassúnak és körömnyi picinek látszik. Valójában futballpálya méretű, és ott fenn a leggyorsabb. Milyen óriási sebességgel keringenek ahhoz azok a csillagok, amelyek a galaxis tömeg-középpontot körüljárják, hogy 26 ezer fényév távolságból is bemozdult, életlen képet készítsen róla a csillagász? Az expozíciós időt a fényképész választja meg,  és vannak már gyors zársebességű kamerák. Ebben milyen szerepe van a relativitásnak?

Előzmény: Watchdog (664)
Watchdog Creative Commons License 2022.05.12 0 0 664

Új kép készült az igazolványba:

https://hvg.hu/tudomany/20220512_tejutrendszer_szupermassziv_fekete_lyuk_sagittarius_a_fenykep

... állítólag gyorsabban változik a kinézete mint az expozíciós idő, ezért csak bemozdult fotókat lehet csinálni róla...

Törölt nick Creative Commons License 2022.01.31 0 0 663

Ja persze, mert vegyes deriváltak is vannak benne. De legfeljebb második. μν

Előzmény: szabiku_ (662)
szabiku_ Creative Commons License 2022.01.31 0 1 662

Átkoordinátázással kitranszformálhatóak adott pontban a metrikus tenzor első deriváltjai (sőt, még egy vonal mentén is asszem), de a másodikak nem.

 

A görbületi tenzor lényegi részét éppen az utóbbiak adják. 

Előzmény: Törölt nick (661)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.30 0 0 661

Nem lehet más koordinátázással kitranszformálni a görbületet.

 

#Bárhol, bármikor.

https://youtu.be/353lEB63iyg?list=PLrxfgDEc2NxZJcWcrxH3jyjUUrJlnoyzX&t=2744

Előzmény: szabiku_ (619)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.29 0 0 660

„Az már nem téridő struktúra ami energiából áll, nem kell összemaszatolni a kifejezéseket.”

Szerintem a kiterjedtség energia, vagyis mozgás eredménye, a mozgáshoz meg időre van szükség. Ha ezt a létező legkisebb adagokban, és a legnagyobb mennyiségben lévő halmaznak vesszük, akkor téridő struktúráról beszélhetünk. Mondom, csak beszélhetünk! :)

Előzmény: Astrojan (657)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 659

Az ókori egyiptomiak úgy gondolták, hogy a szemünkből kijövő sugarakkal tapogatjuk le a tárgyakat.

Arra viszont nem volt magyarázatuk, hogy éjjel ez miért nem működik.

 

A leárnyékolt graviton sugárzásnak az a hátulütője, hogy a napfogyatkozást is csak a Föld bizonyos részein lehet látni. Egészen más fajta "morse" jeleket tapasztalnánk a detektoron, és csak egy bizonyos síkban lehetne érzékelni.

Sajnálom.

Előzmény: Astrojan (657)
jogértelmező Creative Commons License 2022.01.29 0 0 658

" A téridő struktúra kizárható,"

 

A gravitonsugárzás is? 

 

nem lehet rá gombot varrni vagy biciklizni rajta, mert képzelt fogalom.

Előzmény: Astrojan (657)
Astrojan Creative Commons License 2022.01.29 0 0 657

Az már nem téridő struktúra ami energiából áll, nem kell összemaszatolni a kifejezéseket. A téridő tisztán matematikai kifejezés, míg a struktúra ami energiából áll az lehet a gravitonsugárzás.

 

A téridő struktúra kizárható, a téridő önmagában nem tesz semmit, mert az nem a természetben létező objektum, nem lehet rá gombot varrni vagy biciklizni rajta, mert elméleti fogalom. Az anyagi világ nincs hatással a matematikai objektumokra, így nem görbíti meg a téridőt.

Előzmény: szőrinszálán (656)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.29 0 0 656

Engem nem nagyon zavar az, hogy vannak bizonygatók és tagadók. Az már inkább, hogy nehéz közöttük választani.

/Egy energiából álló diszkrét téridő struktúra létezése nem zárható ki. Igaz a bizonyítása felettébb nehézkes./

Előzmény: Astrojan (655)
Astrojan Creative Commons License 2022.01.29 0 0 655

Cumilepedő. Megfodrozzák a téridőt.

 

Az nem baj ugye, hogy a téridő valamint annak egyenletei a valóságban nemlétező, matematikai objektumok? Ha egyáltalán képes valamelyik agyas háeszelős felfogni ezt a mondatot.

Előzmény: szőrinszálán (654)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.29 0 0 654

„A gravitációs hullámot nem egyszerűen tömeg, hanem speciális mozgást végző tömegek keltenek. Pl. egymást kerülgető fekete lyukak.”

 

Tulajdonképpen kellően nagytömegű testeknek, kell nagyon közel kerülnie ahhoz, hogy egymást kerülgetve megfodrozzák a téridőt.  Azonban a galaxis mag önmagában nem fodroz, csak görbít. Akárhogy próbálok elvonatkoztatni, a kétdimenziós gumilepedőtől nem tudok elszakadni. A gumilepedőre merőleges hatású tömegek vonzóját, odakint az űrben meg nem találom.

Előzmény: mmormota (642)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.01.29 0 0 653

 „A FLY kialakulása tehát szimmetriasértő folyamat, mert ezáltal szingularitás keletkezhet.”

 

Amennyiben az elemi részecskék nem semmisülnek meg, a közöttük lévő kapcsolat megmarad még a legnagyobb térfogatsűrűség esetén is. Ez pedig nem szaladhat meg szingularitássá még akkor sem, ha a vizsgált véges térfogat tömegét egy pontba oktrojáljuk.

Előzmény: Törölt nick (645)
Astrojan Creative Commons License 2022.01.29 0 0 652

A gravitációs hullámok bentről jönnek ki?

A gravitáció árnyékolásának fényes példája a gravitációs hullámok érzéklelése, ami nem más mint az egymás körül egyre nagyobb sebességgel keringő fekete lyukak "ciripelése", a Napfogyatkozás felerősített változata, tkp fekete lyuk fogyatkozások gyorsuló sorozata.

 

Mindkét fekete lyuk nyeli a gravitonsugárzást. A ciripelést akkor láthatjuk ha a két objektum keringési síkja éppen felénk néz. Ebben az esetben a két csillagászati objektum egymást váltakozóan kitakarja és így ebből az irányból a gravitonsugárzás intenzitása egy hangyányit megrezeg, mivel takarásban a közelebb lévő BH már nem az eredeti gravitonsugárzást nyeli hanem a távolabbi által már gyengítettet. Ezt az intenzitás változást, rezgést érzékeli a LIGO.

 

Fedéskor az egymás melletti pozícióhoz viszonyítva a gravitációs sugárzás növekedése figyelhető meg.

 

Ez az esemény neutroncsillagoknál is érzékelhető, így semmi okunk feltételezni, hogy a BH pontszerű lenne, vagy esetleg az idő "leállásával" mesterkedni, mivel mindkettő színtiszta hülyeség, sőt annak a hetedik hadoványa.

 

Tehát a válasz: a gravitációs sugárzás a végtelenből jön, keresztülmegy a BH -kon amelyek némileg gyengítik és fedéskor az összesített gyengítés valamivel kisebb lesz mint amikor nem takarják egymást mert egymás mellett vannak.

Előzmény: Törölt nick (649)
jogértelmező Creative Commons License 2022.01.29 0 0 651

" A gravitációs hullámok bentről jönnek ki? A horizont alatt lévő anyag veszít a tömegéből?"

 

Nem jöhet ki semmi, mert az eseményhorizontnál nem múlik az idő - azaz ott nem történik semmi.

Előzmény: Törölt nick (649)
sr1 Creative Commons License 2022.01.29 0 0 650

Idézet DGY-től:

A gravitációs hullámok formájában történő energiakibocsátás a kvadrupólmomentum-tenzor komponensei harmadik deriváltjának négyzetével, azaz a keringési frekvencia hatodik hatványával arányos. Ezen kívül durván függ az ellipszispálya excentricitásától is. Ezért ilyen nagy arányú a keringő testek energiavesztesége.

 

A fly összeolvadása egy speciális eset.

Nagy keringő tömegek esetén egy kéttest probléma, ahol a kéttest-rendszer összlendülete, nagyon lassan csökken.

Ki lehet számolni, a Nap-Föld rendszerében, hogy mennyi idő alatt esik be a Föld a Napba. 

  

A horizont alatti tömeg nem veszít a tömegéből gravitációs hullámok formájából.

Két fekete lyuk egyesülése esetén a keletkező fly tömege kisebb, mind a két lyuk tömegének összege, ezért óriási mennyiségű energia  távozik a rendszerből az egyesülés során, nagyrészt gravitációs hullámok formájában. 

 

Előzmény: Törölt nick (649)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 649

A gravitációs hullámok bentről jönnek ki? A horizont alatt lévő anyag veszít a tömegéből?

 

Amikor Einstein átment az úton, majdnem elütötte egy autó...

Előzmény: mmormota (640)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 648

A Schwarzschild feket lyuk modell esetében a teljes anyag tömeg a középpontban van.

 

Igen, a modellben van úgy. Azaz a mi fejünkben.

Viszont a kvantumelmélet szerint a hullámfüggvényt nem lehet egyetlen pontba beszorítani.

Egy klasszikus gáz esetén a térfogattal fordítottan arányos a nyomás. A hullámfüggvény kompressziója magasabb kitevőt ad. És utána még ott van a kizárási elv.

Előzmény: mmormota (635)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 647

Mivelhogy egyetlen pontbab értelmezett függvényen a differenciálást nem lehet elkövetni.

Én, a bolond, ágyban végzem.

Előzmény: szabiku_ (634)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 646

Furcsa "pontbeli" tulajdonság az, amit nem az adott pont határoz meg, hanem a környezete.

 

Régi vicc. A postás és a vasutas egymás mellett lakik. Mindkettő árulja a házát.

- Szomszéd, hogy van az, hogy a maga háza többet ér?

- Mert az én szomszédom nem vasutas.

Előzmény: Törölt nick (644)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 645

A konnexió szingularitását nevezik töltésnek.

 

Na de állítólag a töltések megmaradnak. A FLY kialakulása tehát szimmetriasértő folyamat, mert ezáltal szingularitás keletkezhet.

Előzmény: szőrinszálán (622)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 0 644

Az adott pontban viszont lehet görbülete a téridőnek.

 

És ha azt a pontot elviszem máshova? Viszi magával az intrinsic görbületét?

Nem a te dolgod a tusón ülve reszelni a körmeidet. ;)

 

Az adott "pontbeli" görbület eleve értelmetlen a pont környezete nélkül.

Görbület, konnexió, metrika.

Előzmény: mmormota (621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!