"... a murcit nem kénezed le, akkor ki fog forrni szárazra..."
Én innen indultam el gondolatban. Kén nélkül, mire számít bárki, hoGy mi lesz belőle? Egy ruskós, alul cuccos, felül letisztult, hőre, fényre instabilan viselkedő valami, ami várhatóan a felbontás pillanatában kihabzik és ezáltal fekveredik az üvegben lévő "folyadék".
A szituációt nem látom magam előtt, amikor egy ilyen valamire vágyna bárki az ismerőseim közül.?!?!
(A nagykerben láttam pezsgős uveghez speciális szerszámot, amivel a drótot meg lehet kötni, tehát lehet hogy többen játszanak ilyet, mint elsőre bárki is gondolná!)
A németek a murcit koronazárral zárják le. A gond az, hogy a normál borospalackok ma már könnyített anyagból készülnek, hogy kevesebb termékdíjat kellen az üveg kilója után fizetni. Viszont, ha nyomás keletkezik a palackban, akkor jó, ha nyomásálló, l. a pezsgóspalackok vastag falúak, még vastagabb alsó résszel. Elméletileg te magad is le tudsz zárni egy csavaros tetejü borospalackot, mert létezik olyan müanyagkupak, amit csak rá kell nyomni, majd elfordítani. Pl. itt:
Harmadik éve készítünk a családnak borokat, Zenit és Zweigelt fajtákból.
Korábban kéneztem a mustot, idén bepróbálkoztam kénezés nélkül kezdeni az erjesztést, gondolván, hogy a szén-dioxid segít a mustvédelemben. Szőlők nagyon egészségesek, kiváló volt az alapanyag, 18-20-as mustfokkal.
A fehér a kezdeti pár napos zajos erjedés után lehiggadt, opálos, de még most is mozog, szépen leülepedett, első durva seprőről levettem. Üvegekben folytatja a pályafutását, egy kis 55 literes fahordóba is raktam.
Kezdtük kóstolgatni a murcit, mindenkinek nagyon ízlik. Még édes, becslésem szerint 1/3 cukorja még megvan.
Dob az agyam, hogy ebből a murciból kéne palackozni, látom kezd ebbe az irányba(is) elmenni a borászat. Neten bóklászva látom, hogy az első hivatalosan forgalomba hozott murci is Zenit-ből készült.
Jönnek a gondjaim:
- ha ledugózom az üveget-robbanásveszélyes,
- ha nyitva hagyom, romolhat, kénezni nem szeretném,
- ha csavaros üvegbe raknám, laza csavarral, lehet, hogy jó lenne?
- látok olyan képeket, ahol műanyag palackokban van a murci, műanyag kupakkal. Nem szívesen tenném műanyagba, bár van az is.
Ha van valakinek tapasztalata, jó tanácsa, szívesen fogadnám.
Ha a rosé is eléri ezt az állapotot, azt is kipróbálnám.
Próbáltad úgy, hogy pár napig tele van (hideg) vízzel, a kicsöpögőt napjában többször pótolva, az akonadugót mindig visszadugva?
Amúgy lehet a paraffinosban is forralni, ami macerás, kiszedni belőle a söprűt, ill. kénezés után még keletkezik gáz, ami bekavarhat a paraffinrétegnél, úhygogy amikor leáll, én a helyedben egyből leszedném a söprűről, hogy lehetőleg minden gáz távozzon belőle.
Én ezzel az alakkal már régebben befejeztem bármiféle kommunikációt, mert nem érdemli meg, hogy bármely ügyben az ember válaszra méltassa. A csemegeszölö topicból már kidobták ugyanezért.
Az agrárium hatalmas alázatot igényel. Hiába az iskolában tanultak, hiába a több kevesebb tapasztalat, mégis sosincs kétszer ugyanaz a helyzet. Azt gondolom, nagyon jó dolog, ha különböző szinteken, a bennünket érdeklő kérdéseket másokkal is meg tudjuk vitatni. Sokszor a beszélgetés során ébrednek gondolatok, vagy születnek megoldások, ami nem is abból adódik hogy valaki megmondja a tutit, hanem csak az együtt ötletelésből.
Ehhez a közös otleteleshez, azonban kevés az azonos érdeklődés, fontos hogy mindenki helyesen le tudja írni, hogy "inteligenszia" és bírjon is vele.
Lassan összeáll a kép és meg tudod alkotni, a festő levű, mondjuk úgy egyedi színű, héjon nem áztatott, semmi savval nem rendelkező, hordóban érlelt gyümölcsös valamit.