Keresés

Részletes keresés

joskabacsi Creative Commons License 2021.10.11 -20 0 1755

Felejtsd el!

Az első murcit (hivatalosan) a Pécsi Kutató készítette, van rá valami osztrák technológiájuk, állítólag.

Pár nap alatt kipörög - különben kiforrna, ahogy többen is írták ... 

Talán kálium-szorbáttal tudnád kiölni az élesztőket, de a fene tudja.

Ha ebbe most így - tapasztalat nélkül - belevágsz az majdnem biztos kudarc ... 

 

Előzmény: gombászok (1751)
szervezkedő Creative Commons License 2021.10.11 -20 0 1754

"... a murcit nem kénezed le, akkor ki fog forrni szárazra..."

 

Én innen indultam el gondolatban. Kén nélkül, mire számít bárki, hoGy mi lesz belőle? Egy ruskós, alul cuccos, felül letisztult, hőre, fényre instabilan viselkedő valami, ami várhatóan a felbontás pillanatában kihabzik és ezáltal fekveredik az üvegben lévő "folyadék".

A szituációt nem látom magam előtt, amikor egy ilyen valamire vágyna bárki az ismerőseim közül.?!?!

 

(A nagykerben láttam pezsgős uveghez speciális szerszámot, amivel a drótot meg lehet kötni, tehát lehet hogy többen játszanak ilyet, mint elsőre bárki is gondolná!)

Előzmény: van_Persil (1752)
erwett Creative Commons License 2021.10.09 -20 0 1753

melyik az a szőlőfajta amelyik ászkolás oxidatív érlelés során is megőrzi gyümölcsösségét?..valamennyire..

van_Persil Creative Commons License 2021.10.09 -35 0 1752

A németek a murcit koronazárral zárják le. A gond az, hogy a normál borospalackok ma már könnyített anyagból készülnek, hogy kevesebb termékdíjat kellen az üveg kilója után fizetni. Viszont, ha nyomás keletkezik a palackban, akkor jó, ha nyomásálló, l. a pezsgóspalackok vastag falúak, még vastagabb alsó résszel. Elméletileg te magad is le tudsz zárni egy csavaros tetejü borospalackot, mert létezik olyan müanyagkupak, amit csak rá kell nyomni, majd elfordítani. Pl. itt:

https://www.bi-bor.hu/kategoria/muanyag-pilverkupakok-3060-mm

kapható, a videóban be is mutatják a használatát.

Amúgy, ha a murcit nem kénezed le, akkor ki fog forrni szárazra, hacsak nem valami brutál édes cuccod van.

Előzmény: gombászok (1751)
gombászok Creative Commons License 2021.10.09 -20 0 1751

Harmadik éve készítünk a családnak borokat, Zenit és Zweigelt fajtákból.

Korábban kéneztem a mustot, idén bepróbálkoztam kénezés nélkül kezdeni az erjesztést, gondolván, hogy a szén-dioxid segít a mustvédelemben. Szőlők nagyon egészségesek, kiváló volt az alapanyag, 18-20-as mustfokkal.

A fehér a kezdeti pár napos zajos erjedés után lehiggadt, opálos, de még most is mozog, szépen leülepedett, első durva seprőről levettem. Üvegekben folytatja a pályafutását, egy kis 55 literes fahordóba is raktam.

Kezdtük kóstolgatni a murcit, mindenkinek nagyon ízlik. Még édes, becslésem szerint 1/3 cukorja még megvan.

 

Dob az agyam, hogy ebből a murciból kéne palackozni, látom kezd ebbe az irányba(is) elmenni a borászat. Neten bóklászva látom, hogy az első hivatalosan forgalomba hozott murci is Zenit-ből készült.

Jönnek a gondjaim:

- ha ledugózom az üveget-robbanásveszélyes,

- ha nyitva hagyom, romolhat, kénezni nem szeretném,

- ha csavaros üvegbe raknám, laza csavarral, lehet, hogy jó lenne?

- látok olyan képeket, ahol műanyag palackokban van a murci, műanyag kupakkal. Nem szívesen tenném műanyagba, bár van az is.

Ha van valakinek tapasztalata, jó tanácsa, szívesen fogadnám.

 

Ha a rosé is eléri ezt az állapotot, azt is kipróbálnám.

van_Persil Creative Commons License 2021.10.08 -35 0 1750

Próbáltad úgy, hogy pár napig tele van (hideg) vízzel, a kicsöpögőt napjában többször pótolva, az akonadugót mindig visszadugva?

Amúgy lehet a paraffinosban is forralni, ami macerás, kiszedni belőle a söprűt, ill. kénezés után még keletkezik gáz, ami bekavarhat a paraffinrétegnél, úhygogy amikor leáll, én a helyedben egyből leszedném a söprűről, hogy lehetőleg minden gáz távozzon belőle.

Előzmény: sárkánymester_pupesz (1749)
sárkánymester_pupesz Creative Commons License 2021.10.08 -20 0 1749


fém boros hordóban paraffinosban kiforr-e a bor vagy muszáj fahordóban érlelnem?

sajnos fahordóim nem hajlandóak forrázás után sem elállni....

kádárt meg nem találok a  közelben.

zsorsz Creative Commons License 2021.10.08 -20 0 1748

Köszönöm!

Előzmény: Maci_P (1747)
Maci_P Creative Commons License 2021.10.08 -20 0 1747

Ha a képet azért tetted fel, hogy mondjak rá valamit, akkor igen, az lesz az, amit írtam tegnap linket.

Előzmény: zsorsz (1746)
zsorsz Creative Commons License 2021.10.08 -20 0 1746

Előzmény: Maci_P (1745)
Maci_P Creative Commons License 2021.10.07 -20 0 1745

Ebben lesz a te fokolódhoz tartozó táblázat szerintem:

https://beton.adanus.ru/mustfokolas/
Tehát -0,4

Előzmény: zsorsz (1744)
zsorsz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1744

Akkor ez a fokonként 0,2 elvétel nem jó?.. már nem is tudom hány fokos ez a must.

Előzmény: Maci_P (1743)
Maci_P Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1743

Mivel 19-et mértél, az magyar mustfok (Babo/KMW), nem Öchsle ;-)

Előzmény: zsorsz (1742)
zsorsz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1742

Itt az “Egy kis elmélet” szerint számoltam, a fokolóm 20-as

 

https://palinkaust.hu/hirek/mustfokolo-cukorfok-mero-hasznalata

 

Előzmény: Maci_P (1741)
Maci_P Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1741

Nekem úgy rémlik, hogy 12 fok esetén inkább 0,4-0,6 levonás kell, ha 17,5°C-os a fokolód (van 20-as is)

Előzmény: zsorsz (1739)
zsorsz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1740

Egy költő vagy:)

Előzmény: emberevics (1737)
zsorsz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1739

Persze, 19 cokorfok -1,6=17,4

Előzmény: Sztefanusz (1738)
Sztefanusz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1738

Sorry, te a 12°C hőmérsékletre gondolhattál.

Előzmény: zsorsz (1734)
emberevics Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1737

Ó André, ó André,

Jer ibrikembe most bé.

Ledarállak, csumiszállak,

Kicsit meg is nyomlak tán,

És pompás átalakulás vár eztán.

Mindez nem céltalan nyilván,

Vár minket a Nirván.

Előzmény: zsorsz (1734)
Sztefanusz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1736

Sziasztok. Az a fokoló szerintem 19°-ot mutat. Legfelül van a 10°, alatta a 15°, azaz lefelé novekszik.

Előzmény: zsorsz (1734)
emberevics Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1735

Ha jól látom egy felhasználó csak 1 mínuszt adhat, úgyhogy barátunk elég szorgos. Persze erre lehet hogy van jobb szó.

Borászkodjunk.

cefre

zsorsz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1734

Ó,André je ne te verrai plus, jamais. Mert most ledarállak:)

 

 

A must 12 fokon

 

van_Persil Creative Commons License 2021.10.07 -35 0 1731

Én ezzel az alakkal már régebben befejeztem bármiféle kommunikációt, mert nem érdemli meg, hogy bármely ügyben az ember válaszra méltassa. A csemegeszölö topicból már kidobták ugyanezért.

Előzmény: zsorsz (1730)
zsorsz Creative Commons License 2021.10.07 -25 0 1730

Ez a stílus sajnos a közlekedésben mindennapos és elszomorító hogy ilyen szinten vagyunk, itt meg aztán egy döbbenet.

Előzmény: szervezkedő (1729)
szervezkedő Creative Commons License 2021.10.07 -25 2 1729

Az agrárium hatalmas alázatot igényel. Hiába az iskolában tanultak, hiába a több kevesebb tapasztalat, mégis sosincs kétszer ugyanaz a helyzet. Azt gondolom, nagyon jó dolog, ha különböző szinteken, a bennünket érdeklő kérdéseket másokkal is meg tudjuk vitatni. Sokszor a beszélgetés során ébrednek gondolatok, vagy születnek megoldások, ami nem is abból adódik hogy valaki megmondja a tutit, hanem csak az együtt ötletelésből.

 

Ehhez a közös otleteleshez, azonban kevés az azonos érdeklődés, fontos hogy mindenki helyesen le tudja írni, hogy "inteligenszia" és bírjon is vele.

erwett Creative Commons License 2021.10.06 0 28 1727

mia francról beszélsz? a kettőnek m iköze egymáshoz?

Előzmény: szervezkedő (1726)
szervezkedő Creative Commons License 2021.10.06 -26 1 1726

Lassan összeáll a kép és meg tudod alkotni, a festő levű, mondjuk úgy egyedi színű, héjon nem áztatott, semmi savval nem rendelkező, hordóban érlelt gyümölcsös valamit.

 

:-))))))))

Előzmény: erwett (1725)
erwett Creative Commons License 2021.10.06 0 26 1725

melyik az a szőlőfajta amelyik ászkolás oxidatív érlelés során is megőrzi gyümölcsösségét?..valamennyire..

zsorsz Creative Commons License 2021.10.06 -25 0 1724

Holnap dolgozom fel,a fürtök elég tömörek, bőlevűek.

Előzmény: Maci_P (1723)
Maci_P Creative Commons License 2021.10.06 -25 0 1723

Na, akkor most már ezt is tudjuk. Biztos jó anyag lehet ilyen felmenőkkel...

Előzmény: zsorsz (1722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!