Én krumplis zsákba tervezem gyűjteni. Nedvességet szerintem nem sokat vesz fel, de ki tudja. Rekeszben/vödörben/fólián kiszárítod (1-2 nap szerintem bőven elég ha ki van terítve), utána akár hordóba is mehetne szerintem, bár ki tudja...
Pedig a komoly mennyiségű komposzt a kertekben keletkezik. Levél, fa nyesedék, fű stb. Az a konyhai hulladék ehhez képest nem számottevő. Azt csak gyerekeknek ajánlják nevelési céllal.
természetesen ha van kerti komposzttelep, akkor a konyhai hulladékot is oda tesszük, de mint írtam a mennyiségi arány hatalmas.
Komposztálóról már én is gondolkodtam, de nálunk a barna kukát adják.
Olvastam többször a komposztálásról, az időnként földdel kell takarni, azt meg honnan? Az egész udvar, kert füvesítve van, kivéve a kocsi bejáró a garázsig.
A komposzttal sem tudnák nagyon mit kezdeni, mert nincs kert.
Vagy csak szrnak rá, és tüzelik tovább... a vicc az, hogy itt még nem is gyűjtik, tilos kitenni a kuka mellé, de már lomtalanításkor sem viszik el hivatalosan, gyakorlatilag meg mégis csak elviszik. Másik röhej, hogy még 10m2 felesleges terület is van, mégis inkább szenvednek a jól megázott rakat meggyújtásával, mint hogy hagyják hogy magától elkorhadjon...
Kérdés mi a te elvárásod? :) Idén már minimum fél. m3 feldaraboltam baltás módszerrel kb 15 20 cm-esekre. Elágazást nem szoktam hagyni általában, sajna még nem raktam sorba őket, csak a felét, de ami késik....
amikor egy 10x2x2m-es halom tuja galy ág van előtted arra várva hogy valami kezelhető tárolható majd kazánba is normálisan berakható formába kerüljön nem a metszőolló és a fejsze jut eszembe, ebből a rakatból lett kb. 20 jutazsák apríték ami már valahogy berakható a faelgázba.
Bevallom az após kerti metszésével én se foglalkozok, csak ezért nem hozom ki a gépet egy hétvégére többe kerül a leves mint a hús, venyigeként meg nem győzném rakni a kazánba
Mindíg kinyílik a bicska a zsebemben, mikor erről a kerti hulladék elszállításról írnak.
Nálunk évekkel ezelőtt osztogattak komposztálót. Ingyen.
Aztán aki igényelt, /nem kevesen/ mégis igényelte a barna zsákot. Most már barna kuka van.
Én biztos nem adtam volna senkinek, aki igényelt komposztálót.
A fene megette azt az udvart ahol nincs 1 m2 terület komposztálónak.
A zöldhulladékot elszállítani pénzbe , energiába, kerül, nem beszélve a környezetszennyezésről, mert ugye a kukásautó nem vízzel jár.
Ha már valaki annyira zöld, meg annyira tenni akar a környezetért, ne a szája járjon, meg mutogasson a szomszéd mit csinál, hanem tegyen a saját portáján rendet, első körben ezeket a dolgokat intézze el otthon.
Ahogy járok a 4-es főúton, Kegléd és Keglédbercel között mindig vágyakozva nézem az út szélesitéséhez kivágott fákat meg a rengeteg összerakott rőzsét. Minap láttam valami gépi egységet arra, ami nagyüzemi szecskázónak nézett ki :-)
+ Új gázkazánra !:DDD De nyugtass meg nem csináltál "Hulladék Udvart"a saját udvarodból,hogy mindenki oda hordta a venyigét !:-) Végül Nálad is kiderül ,hogy ezen a "gyenge"télen mennyi fát lehetett spórolni a "venyige"égetésével !:-) Hiába no ,szerencsés csillagzat alatt születtél és kész !:-) Más meg nehezen !:DDD
Nem "szaroztam"le a dolgot,de nálam(sőt a szomszédokkal együtt sem) nem keletkezik annyi nyesedék hulladék amivel érdemes érdemben foglalkozni !:-)
feltéve ha nem az a feltétel, hogy kapsz egy zsákot és abba adhatod le, és ugye ledarálva negyed annyi helyet foglal és még kezelhető is
Húgomék Ausztriába élnek egy kis faluba, bemegy a polg.hiv-ba szelektív hulladékos zsákot kap amennyit kér, a kommunális hulladékért viszont fizet. A joghurtos tejfölös és egyéb dobozokat kiöblíti és úgy dobja a szelektívbe...... Más világ.
Üdv ! Mazoista kell legyen aki ledarálja a zöld hulladékot leadása előtt !:-) Saját ághulladékomat összetördelve szárazon elhasználom gyújtósnak,másra nem jó !:-)
Üdv ! Ok ha a saját metszést eltüzeled,de oda ez a játékgép minek,meg saját metszésből lesz gyújtós oszt jónapot ,fűteni egy szezont egy kisebb falu metszését le kéne hozzá darálni, és leköltözni a kazán mellé főállású fűtőnek !:DDD És a "teljes foglalkoztatás"jegyében közben dolgozni is kéne járni,pedig tudjuk hogy "munkából nem lehet megélni" !:-) Ez nálam az "unalom űző"kategória,mert addig sem csinál mást a pogár !:-)