Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
A habanerot szerintem már lehet vetni! Tavaly február végén vetettem, és elég későn termett. Most meg egyszerűen nincs időm hozzá. Egyébként most is azt eszem. Kiszárítottam, méghozzá vékony karikákra szelve. Papírzacskóba tárolom. Hát isteni! Ropogós, és édeskés. Először! És a csípőssége is más. Olyan gyomormelegítő. Nagyon baráti. Imádom!
Na írtam egy kisregényt de ez a drága internet itt olyan vacak,hogy nem küldte el :P keressük egymást a facebookon! Bonta Zsuzsanna a nevem,nem sok van belőlem :)
Jó későn keveredtem ide,lakásfelújítás,baleset ,ünnepek ...sok minden közbejött :P
Nagyon szépen köszönöm a felajánlást,szétnézek a listádban aztán jelentkezek.
Igértek nekem jónéhányféle magot,még nem érkeztek meg (németországból jön majd) a fajtákat még nem tudom ,de biztosan nem egy-két szem magról van szó,ha megjönnek (remélem meg fognak) én is szívesen adok neked,a részletekről majd beszélünk :) KÖSZÖNÖM MÉG EGYSZER ÉS BOCS A KÉSŐI VÁLASZÉRT :P
Sziasztok,de jó :D nem csak én szeretem a chilit :) na meg mindent ami erős :) Most hogy "munkanélküli "lettem már tervezgetem a jövő évi kertecskét,fűszernövények,saláták,és paprikák lesznek a "fő" vonal......
Élesszük fel ezt a topikot,nagyon érdekelne!!!
Nekem most "csak"kb 5 féle paprikám volt,cseresznye,macskapiros,macskasárga,és feketelombú(mélylila) ennek a termése feketéről érik pirosra,meg a hagyományosak 1 édes-1 csípős,na ez már 6......
A jalapeno paprikát talán későn vetettem, vagy későn ültettem ki. Esetleg az időjárás teszi, de még dühödten virágzik. Bevinném fedél alá. Mekkora cserepet javasoltok?
Remek chilis fűszerolaj készült a learatott kb. 10 chilipaprikából. Azt hittem, hogy a "Mar, mint a mustár" kutyafüle lesz hozzá képest, de kellemesen csalódtam. Az ize kicsit gyümölcsös lett, mint a paprikáé volt, még élő korában. Amikor pedig az ízlelés és a lenyelés után a gyomorba ér, akkor kellemesen melenget, mint egy kupica pálinka. Imádjuk. Csak úgy pirítósra nötözve, amit megpakolunk paradicsommal.
Ne kérdezd! En imádom azt is. Mondjuk a chili egy teljesen más ízvilág. Ha egyszer az ember utóda beállít egy ilyen szerzeménnyel nem mondasz nemet neki. Ez egy kísérlet. Ami most a végkifejlethez közelít.
Várom a házi feldolgozási ötleteket és a termesztés tanácsokat.
Mi NEM vagyunk chili szakértők. De szeretjük. Idén először vetettem Read savina-t és Devil's Tongue-ot. Ezen felbuzdulva írtam egy cikket is a mondhatni családi honlapunkra: http://kertlap.hu/chili-paprika/
Keletkezett itt a fórumon egy weblapok topik. Ezen majd többet írok róla.