Keresés

Részletes keresés

jofej77 Creative Commons License 2021.11.25 0 0 2714

Köszönöm

 

2l/percnek elégnek kell lenni?

 

Mérjünk esetleg valamit? előremenő- visszatérő

 

 

 

 

Előzmény: nixon70 (2713)
nixon70 Creative Commons License 2021.11.25 0 0 2713

Hali!

Ha nagyjából egyformák a körök, próbáld a 2 L/percet.

A törölköszárítónak kevesebb is elég.

Előzmény: jofej77 (2712)
jofej77 Creative Commons License 2021.11.25 0 0 2712

Sziasztok,

 

Adott egy 10 körös rendszer amin van 8 kör padlófűtés és 2 kör törölköző szárító. Direktben a kazán szivattyúja látja el a rendszert.

 

Mennyire kellene beállítani az áramlásokat körönként, hogy egyforma meleg legyen mindenhol és ne legyenek hidegebb-melegebb helységek.

 

Mi az optimális áramlási mennyiség egy körben l/perc-ben?

 

A szobák közt 4-5 fok különbség van jelenleg.

 

Köszönöm a segítséget.

tperenyi Creative Commons License 2021.11.24 0 0 2711

Az előremenő és visszatérő leágazások után a vegyes kazán felé vanna felszerelve a golyóscsapok. Amikor a gázkazán megy, a csapok el vannak zárva.

 

Az áramlásmérők 2 l/m mutatnak, 50-re van kinyitva a termofej. Ha elzárom teljesen, akkor felmegy 2,5 l/m-re. Ha kinyitom teljesen, vagy ha lecsavarom, akkor is 2 l/m-et mutatnak.

Megmértem a csöveket, igaz csak a külső átmérőt tudtam. A gázkazánból az előremenő egy 22mm-es külső átmérővel rendelkező Viega. Az ösztó előtti fehér boritású pedig 20mm-es.

A csövet biztosan ki fogjuk cserélni, többen is javasolták. Bypass cső is be lesz épitve. Puffertartály is tervben van, de arra még szűkös a keret. (Egyébkén reálisan kb. mennyibe kerülhet puffertartályt beépiteni mindenféle csövekkel, idomokkal, stb... Hozzáteszem, hogy sajnos a kazánházunk kicsi hozzá, ezért egy emelettel feljebb kell vinni a tartályt, kb. 2,5 m).

Az a bosszantó, hogy ez egy vadi új rendszer, és nem értem hogy miért nem lehetett jól megcsinálni... (a puffert leszámitva). A szerelő mondta nekem, hogy a vegyes tud igy is működni, csak kb. 50 fokra állitsam a huzatszabályzót.

Tegnap átbogarásztam az eredeti árajánlatot. Ott még szerepelt benne hidrováltó, és Ferro osztó-gyűjtő. Ehhez képest hidrováltó nincsen, az osztó-gyűjtő pedig másfajta lett.

Előzmény: Apaxp (2710)
Apaxp Creative Commons License 2021.11.23 0 0 2710

Gázkazán bekötésnél van az előremenő és visszatérőnél elzáró csap?

A 21-es és 23-as csőben a gázkazán fűtéskor a golyóscsapok el vannak zárva?

A vegyes kazánodba én ezzel a rendszerrel tuti nem fűtenék be, mivel olyan kevés a víz a vegyes primer oldalon, hogy forrni fog állandóan a kazán. Oda puffer kötelező lenne

Előzmény: tperenyi (2709)
tperenyi Creative Commons License 2021.11.23 0 0 2709

Jelenlegi rendszerJavasolt

Előzmény: tperenyi (2708)
tperenyi Creative Commons License 2021.11.23 0 0 2708

Bocsánat pulsarxp, nem válaszolok, csak nem csatoltam előbb a képeket.

Előzmény: pulsarxp (2706)
tperenyi Creative Commons License 2021.11.23 0 0 2707

Sziasztok!

 

Idén tavasszal padlófűtést csináltattunk. A fűtésszerelőnk szerint ez a bekötés jó ahogy van, működik. Bennem azért felmerült néhány kérdés is, észrevettem néhány dolgot, hivtam egy másik szerelőt, ő máshogyan csinálná meg.


Személy szerint én laikus vagyok a fűtésrendszerhez, nem ez a szakmám, bár némi műszaki érzékkel meg vagyok áldva.

A lakás 100 m2, a levegő hőmérséklete bent megfelelő. A padlót néhol hűvösnek érzem, néhol kicsit melegebb. Pár fokkal lehetne melegebb a padló, ez a szubjektiv komfortérzetünket növelné. Hozzáteszem, hogy valószinűleg a csövek fölött a betonréteg nem egyenletes vastagságú. Sajnos nem láttam mennyi került rá, de aki látta (nem a kőműves), valahol 5-6 centi, de a legtöbb helyen min. 8-10 cm. A kőműves szerint ez igy jó, mindehol igy csinálják. A betonvastagságon sajnos utólag nemigen tudunk változtatni.

 

Tavaly vegyes kazánnal fűtöttünk, nyitott rendszer, radiátorok voltak mindenhol. Ezt a rendszert kicseréltük padlófűtésre, úgy hogy a vegyes kazán megmaradt (az átalakitás óta ebbe még nem gyújtottam be), nyitott rendszer, egy hőcserélőn adja át a padlónak a meleget. A gázkazán egy Baxi Luna Duo-Tec kombi 28kW. A rendszerben 1 db törölközőszáritó radiátor van. Puffertartály nincsen, szerettem volna, de az első árajánlat millió feletti volt, igy elvetettük.

 

Az első képen az osztó-gyűjtő van (hasonló ehhez: https://www.ivarcs.hu/katalogus/futes-ivartrio/dual-mix-egyseg-padlo-es-radiatoros-futes-kombinaciojahoz-szekrennyel-p140575/):
1. Radiátor visszatérő
2. Radiátor előremenő
3. Kazán felé visszatérő
4. Kazánból előremenő
5. Osztó (ezekben van egy visszacsapó szelep, csak lefelé mehet a viz)
6. Gyűjtő
7. Szivattyú
8. Hőmérő
9. Kapilláris
10. Termosztát (érzékelő a gyűjtő jobb oldalán van)
11. Termofej

 

A második képen:
20. Gázkazán felől előremenő
21. Vegyes felől előremenő
22. Visszatérő
23. Vegyes felé visszatérő
24. Vegyes nyitott rendszer feltöltés
VS2. Vegyes zárt rendszer szivattyú

 

Harmadik képen:
25. Vegyes visszatérő
26. Vegyes előremenő
27. Túlfolyó (A túlfolyó kb. a 26. ponthoz képest 2,5 méterrel magasabban van.)

 

Negyedik képen:
28. Csőtermosztát
VS1. Vegyes nyitott rendszer szivattyú

 

A 7-es szivattyú két helyről kaphatja a vezérlést: gázkazántól, ill. a 10-es termosztáttól is.
A vegyes rendszerbe nem gyújtottam még be. A 28-as termosztát kapcsolja be a VS1, VS2 szivattyút.

 

A lakás tartja a meleget, 22 fokra van állitva a belső termosztát. Naponta kb. 4szer kapcsol be a kazán, és olyan 10 m3 gáz megy el.

Már kijetöttek a Giengertől is megnézni, hogy tényleg jól van-e bekötve, de szerintük igen.

 

A gázkazánt 45 fokra állitom be, küldi a 4-be a 45 fokos vizet. Itt a 6-osban összekeveri a visszatérő vizzel, eljut a 8 hőmérőhöz, itt már 30-32 fokos, majd ez megy az 5-ösbe, onnan pedig a padlóba.
A hőmérséklet a 8-as és 3-as között kb. minimális eltérés, 1-2 fokkal kevesebb a 3-asnál.
Ez nekem kicsit fura igy, hogy hiába állitom a gázkazánt akármennyire, annyit nem tud beküldeni ez a rendszer a padlóba, mert előtte összekeveredik a visszatérő vizzel.
A képen a szivattyú 3-as fokozaton működik.

 

Próbálkoztam a következőkkel:
- Emeltem a gázkazánt, 50 fokra. A hőmérőnél kb. 33 fok lett, a padló melegebb lett.
- Visszavettem a szivattyút 2-esre, a hőmérséklet emelkedett, kb. 35.
- Visszavettem a szivattyút 1-esre, a hőmérséklet ismét emelkedett, kb. 38.
- 60 fokkal is kipróbóltam, nem sok minden változott, talán +1 fok lett.
- Leszereltem a termosztát fejet, ekkor viszont már kb. 42 fok lett a hőmérő.
- A gázkazán 45-fokon megy, a szivattyút leveszem 1-esre. A kazán felfűti 50 fokig a benne lévő vizet, majd lekapcsol, és olyan 33 fok kürül visszakapcsol, ad neki egy löketet, felmegy ismét 50-re, majd lekapcsol. Ez kb. 3-4 perc alatt. Ezt inkább nem hagytam igy.
- Többet nem kiserleteztem.

 

Kérdéseim:
- Nem lehetne ezt optimálisabban megoldani?
- Az osztó-gyűjtő végén szükség van-e a 7. szivattyúra? Van a gázkazánban is egy szivattyú, valamint a vegyes hőc serélő után is van egy (VS2), szóval elvileg tudja keringetni a vizet enélkül is.
- A 7. szivattyú és a gázkazánban lévő szivattyú nem dolgozik-e egymás ellen? Hasonlóan a 7-es és VS2-es szivattyú?
- A gázszerelő szerint nyugodtan emeljem a kazán hőfokát 60-65-70-re is akár, úgy biztosan több meleg megy be a padlóba. (Itt felvetődik bennem a kérdés, hogy hogyan, ha a termofej 50-re van kinyitva?)
- A gázszerelő szerint a kondenzációs kazánnak is jobb, ha magasabb hőfokon üzemel, mert úgy nem salétromosodik, kevesebbet kell fizetni a karbantartásért (Cserébe több gáz megy el, ráadásul feleslegesen, mert úgysem tudja beküldeni azt a padlóba). Ez igaz? Ha pl. 45 fokon üzemeltetem a kazánt, akkor tényleg annyira lesalétromosodik hogy majd a gatyám is rámegy a karbantartásra, javitásra?
- Másrészt 60 fokon tényleg nem fog salétromosodni? Mi az igaz?
- Nem lenne úgy jobb, hogy a 4-es előremenő az 5-ösbe menne közvetlen, a 6-os visszatérő pedig a 3-asba? A 7-es szivattyú pedig kikerülne? A termofej is kikerülne (a gázkazánt lehet elég jól szabályozni hogy viszonylag állandó hőmérsékletet állitson elő; bár lehet ekkor is kellene valami védelem hogy ne menjen túl forró viz a padlóba ?)
- Nem kell-e visszacsapó szelep az M1, M2-es helyekre? Ha a vegyes kazán felől kinyitom a csapokat, és ha csak a gázkazán megy, akkor átmelegiti a vizet egészen a vegyeskazánből kijövő előremenő cső csonkjáig (feleslegesen).
- A VS2-es szivattyú jó helyen van itt? Ez itt most a hőcserélőtől szivja a vizet és pumpálja az előremenőbe. Nem lenne jobb helyen a hőcserélő alatt, az M3-as helyen? Nem fog fals levegőt beszivni a 21-es tetején lévő légtelenitőből?
- A 11-es termofejet az M4 környékére tenni? Igy a vegyes sem engedne be a hőcserélőbe forró vizet.
- A 27-es túlfolyó bekötése jó helyen történt meg? Nem a VS1 mellett jobbra kellett volna?
- A 20-as cső nem túl szűk keresztmetszetű. Az egyik gázszerelő szerint elég ez, mert a gázkazánban kisebb átmérőjű csövek vannak, a másik szerint ez szűk. Bár a hőmérséklet mérések alapján eljut a 45-50 fok a 4-es előremenőbe (a gyűjtőig).

 

A kérdéseim a két gázszerelő meglátásaiból adódtak.

Hosszú lett, igyekeztem mindent leirni. Nagyon megköszönném, ha valaki, valakik tudnának ötleteket, tanácsokat adni ha mégsem jó ez a rendszer igy, valamit máshogy kellene átkötni, stb.

 

Melléklek még két ábrát. Az egyik ahogyan most van, a másik módositott, amit a másik fűtésszerelő javasolt.

 

 

pulsarxp Creative Commons License 2021.11.01 0 0 2706

Köszönöm a válaszokat. Maradok akkor az elektromos törülköző szárítónál, már csak az említett extra meleg végett is. 

lala1961 Creative Commons License 2021.10.27 0 0 2705

Üdv ! Működne,de nem optimálisan,van hozzá elektromos fűtőbetét ,Én azzal preferálnám inkább,mind egy langyos vízes rendszerbe applikálva !:-) Szerintem.

Előzmény: pulsarxp (2702)
halaloszto Creative Commons License 2021.10.27 0 0 2704

Annyi meglepetés van, hogy 35 fokos vízzel egy törölközőszárító radiátor hőleadása kb elhanyagolható. Pláne ha tele van törölközővel.

 

Nekem annyi tapasztalatom van, hogy a fürdő nem túl napos, északi oldalon van, és mivel kicsi az alapterülete, a falak felületéhez képest kevés lesz benne a padlófűtés, és még sokat is szellőztetsz. Viszont pont melegebbre szeretném mint a nappalit. Szóval sűrűn be lett csövezve, és van benne egy barominagy törölközőszárító, ennek ellenére éppen elég hogy a 23 fokot tartsam télen.

 

 

Előzmény: nixon70 (2703)
nixon70 Creative Commons License 2021.10.27 0 0 2703

Simán működhet.

Előzmény: pulsarxp (2702)
pulsarxp Creative Commons License 2021.10.27 0 0 2702

Sziasztok,

 

kötött már valaki törülköző szárítós radiátorra padlófűtés kört?

Nem lesz a házban csak padlófűtés, és arra gondoltam, hogy vagy egy külön kört, vagy a fürdőszoba körét rákötném egy törülköző szárítóra. 

Óriási baromság, vagy működhet a dolog?

 

nixon70 Creative Commons License 2021.10.26 0 0 2701

A szivattyú(amit betettél képen) csak a padlót keringteti.

Az ESBE-n egy osztás kb 4°C jelent (20-43 között)

Előzmény: Faktor88 (2700)
Faktor88 Creative Commons License 2021.10.26 0 1 2700

Ja aki csinálta egy segghülye megbízhatatlan alak, őt nem tudjuk visszahívni, azért is itt kérdeztem, ha ezt így lehet kalibrálni, akkor megoldom én is. Köszi a segítséget!

nixon70 Creative Commons License 2021.10.26 0 0 2699

Talán, mert h.lyék voltak hozzá?

Azèrt nem jó maxon, mert "elszívja" a radiátoroktól a fűtővizet és ha még tetézte azzal, hogy az ESBE-t is 6-osra rakta, akkor ott nem kis baj van a hozzáértéssel.

Előzmény: Faktor88 (2698)
Faktor88 Creative Commons License 2021.10.26 0 0 2698

Atraktam a szivattyut auto uzemmodra, azt irja a leiirasban ez automatikusan hozzahangolja a teljesitmenyt a rendzerhez es most 8 W-ot ir csak szoval majdnem minimumon van. Milyen megfontolasbol allithattak akkor vajon maxra?

Faktor88 Creative Commons License 2021.10.26 0 0 2697

Most olvastam csak a kommented, de előző este 3asra allitottam az es et de a szivattyu maradt 3ason, picit erzem javulni a helyzetet meg melegedtek is lent a radiatorok. szivattyut megis allitsam 1be? az mit befolyasol? nem az befolyasolja, hogy felnyomja az emeletre a vizet lentrol? felo h 1esen nem fogja mert csak lassan keringeti a rendszert nem? vagy probaljam ki?

Előzmény: nixon70 (2696)
nixon70 Creative Commons License 2021.10.25 0 0 2696

A szivattyút tedd 1-es fokozatba, az ESBE keverőt 2-esre.

Utána próba.

Előzmény: Faktor88 (2695)
Faktor88 Creative Commons License 2021.10.25 0 0 2695

Csatolok 3 képet. Ezek mondanak valakinek valamit?

Mire kell, hogy állítva legyenek?

nixon70 Creative Commons License 2021.10.25 0 0 2694

A típusa milyen(ESBE VTA ...)

Szivattyú mire van állítva?

Előzmény: Faktor88 (2693)
Faktor88 Creative Commons License 2021.10.25 0 0 2693

Fent a cirko 50 fokra van állítva, lent meg az esben nem latom hany fokra van allitva (?) de a szivattyu utan digitalisan azt jelzi 45.

Apaxp Creative Commons License 2021.10.24 0 1 2692

Esbe talán magas hőfokra van állítva és a padló szivattyú elszívja a radiátorok elől a vizet.

 

Előzmény: Faktor88 (2690)
nixon70 Creative Commons License 2021.10.24 0 0 2691

Hali!

Az ESBE hány fokra van állítva, illetve a padló szivattyúja milyen állásban van?

A wifis termosztátnak nincs valami jobb hely?

(amúgy azt kellene hívnod, aki szerelte ezt......)

Előzmény: Faktor88 (2690)
Faktor88 Creative Commons License 2021.10.24 0 0 2690

Sziasztok!

 

Padlófűtés működik a házunkban vegyesen radiátorokkal. Emeleten 4 radiátor, ott van a cirkó is, onnanjön le a földszintre ahol padlófűtés van a nappaliban, folyosón wcben de a lenti kisszobában és a garázsban radiátor. 2 éve épült a ház.

A problémám az, hogy wifos termosztát van, ha az emeleten hagyom és 22 fokot csinálok vagy 23at akkor lent kb 2-3 fokkal melegebb lesz, ami már kicsit sok szerintem. De a fő problémám, hogy amíg a padlófűtés miatt melegebb lesz lent a nappaliban, a kisszobában és a garázsban hideg a radiátor! Ez szerintetek miért lehet? Be lehet e állítani? A radiátorok nyitva vannak, folyik bennük melegvíz, ha magasra teszem a hőfokot, de minimális. Lent a kamrában ahol mennel le a csövek a padlóba (mellékelt kép) észrevettem, hogy mikor fe tről jön le a melegvíz akkor balra a padlófűtés felé míg tovább halad, addig a lefelé menő ágnál a lenti ág hideg. Szerintem, de javítsatok ki de ez megy a két radiátorhoz. Lehet ezzel valamit kezdeni? Vagy inkább hívjak ki valakit? :)

Köszi szépen!

kep

hokitojas Creative Commons License 2021.10.24 0 0 2689

Helló. 

Tudtok ajánlani olyan termosztátot ami wifis padló érzékelős vizes padlófűtéshez?

Köszi 

 

halaloszto Creative Commons License 2021.10.19 0 0 2688

létezik elektromos kazán.

 

Előzmény: tisztavíz_ (2687)
tisztavíz_ Creative Commons License 2021.10.19 0 0 2687

Sajnos nem írtam le plusz információként, hogy a (csemperagasztóba vagy padló alá) tehető "fűtőfilm" számomra felejtős. Minőségi fűtőkábel (vagy egyéb megoldás) is csak akkor jöhet szóba, ha van teljes árnyékolása vagy ésszerűen megoldható. Ellenkező esetben lemondok az elektromos változatról. A vizes rendszer hogyan fűthető elektromosan, ha gázkazán van? Törölközőszárítós radiátor fűtőbetéttel elektromosan is fűthető. Padlófűtésnél nem létezik hasonló hibrid megoldás? Ha a melegvizes csőben futna egy fűtőszál, még a teljes leárnyékolást is megoldaná.

Előzmény: halaloszto (2686)
halaloszto Creative Commons License 2021.10.19 0 0 2686

Biztos lehet, mert az elektromosak kb a csemperagasztóba mennek. Nem érdekli hogy alatta a betonban van cső vízzel.

Kérdés hogy miért.

 

Ha van vizes, akkor a vizet fűtheted árammal, ha olyanod van.

Előzmény: tisztavíz_ (2685)
tisztavíz_ Creative Commons License 2021.10.19 0 0 2685

Sziasztok!

 

Ki lehet alakítani hibrid, központi fűtéssel (melegvizes) és elektromosan (fűtőkábellel?) is üzemeltethető padlófűtést? A két fűtési rendszert ugyanazon a padlófelületen össze lehet hozni, esetleg tudtok "gyári" hibrid megoldásról? Egy kicsi fürdőszobába szeretném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!