Keresés

Részletes keresés

cshattiszgárhi Creative Commons License 2013.05.31 0 0 255

Birom ezeket a reakciókat... :D 

Smancs Creative Commons License 2013.05.31 0 0 254

Azért ez nem iylen, hogy egy szociopata, pszichopata antiszoc ilyen vagy olyan és kész. vannak jellegzetes vonások, ami alapján annak hívunk valakit végül.

ráadásul nem kell se szociopatának se pszichopatának lenni, hogy valakit bánts.

egyébként, aranyos, hogy akit egy megtalál, és rászál, vajh miért fél tőle, vagy miért  kerüli el.  gondolod, oda kéne nyújtania a másik orcáját is egy pofonért még?

aki nem árt senkinek, stb, arra meg nem mondják hogy szociopata pszichopata.  az max magánakvaló... ne mossuk már össze...

a saját igények  azonnali mindenekfeletti kielégítése mások kárára mert  mit számítanak, azért vannak, meg a szarok az emberekre, elvagyok magamnak, nagyon nem ugyanaz.

Előzmény: cshattiszgárhi (250)
bolond halál Creative Commons License 2013.05.31 0 0 253
Miért, hogyan készítesz ki enbereket?
Előzmény: cshattiszgárhi (252)
cshattiszgárhi Creative Commons License 2013.05.31 0 0 252

Igen, ez így van. Csak én nem néha és nem kicsit készítem ki az embereket...

Előzmény: bolond halál (251)
bolond halál Creative Commons License 2013.05.31 0 0 251
Szerintem mindannyiunkkal előfordul, hogy néha egy kicsit kikészítünk embereket. :P
Az, hogy megtudd, mi milyen fájdalommal jár, először neked kell hasonló élethelyzetbe kerülnöd, mint amelyben fájdalmat okoztál.
Előzmény: cshattiszgárhi (250)
cshattiszgárhi Creative Commons License 2013.05.30 0 0 250

Sziasztok!

Jó, hogy megtaláltam ezt a topikot, végre valamihez hozzá tudok szólni :)

Szóval én magamat szociopatának tartom. Bár a tudomány szerint nincs különbség pszichopata és szociopata között, mindkettőt a antiszociális személyiségzavarral azonosítják. Ismerek több hozzám hasonló embert, főként inkább pszichopatákat. Na szerintem ők veszélyesebbek, mert kevésbé tudják kontrollálni a tetteiket. A szochiopata az én értelmezésem szerint olyan pszichopata aki egy trauma miatt "választotta" ezt. Persze ez egyik esetben sem választás kérdése, de a szociopatáknak voltak érzéseik és ezért kevésbé ártanak az embereknek. A pszichopatáknál már gyerekorban eldől és kisebb mértékben függ a neveltetéstől, még a szociopatáknál meghatározó szerep a gyermekkori események sora. A szochiopata jobban feltudja mérni, hogy mivel mekkora kárt okoz. Bár ez az én véleményem...

Olvastam itt a hozzászólásokat, hát van közte elég sok butaság :D A hétköznapi emberek tényleg ennyire félnek? Miért? Itt aki "ismerd fel és menekülj" elvet valja az már mind tapasztalt valami rosszat a pszichopaták által? Érdekes, hogy ez ilyen megosztó :) Én azt vallom, hogy a mi "fajtánk" viszi előre a világot! Ha mindig az érzelmeken filóznánk akkor semmi nem lenne. Gondoljatok csk bele...

Nem olvastam végig mindennt, de azért sok érdekes dolgot írtatok. 

Hogy a topik kérdésére is válaszoljak:

Ezt sehogy nem védheted ki. Legtöbször észre sem veszed, hogy egy szociopatával beszélsz. Azért elég nehéz felismerni őket. Rólam se sokan tudják, hogy az vagyok. 

De miért is kellene kiivédeni? Nem minden szociopata rossz. Én is csak annak ártok aki beszól, jobbnak hiszi magát (esetleg jobb is), megérdemli vagy csak pusztán idegesít. Nem akarok tönkretenni minen embert. Sokkal többnek is tudnák ártani... Én inkább megfigyelem az embereket, érdekel a viselkedésük, a reakciójuk. Volt már, hogy puszta szórakozásból készítettem ki valakit, de ez nem jellemző. Amíg nem muszáj addigg nem csinálok ki senkit... 

De nézzétek ennek a másik oldalát. Milyen lehet nekünk? Érzések nélkül?! Nem érdekel, hogy másokban milyen kárt teszek mert nem tudom, hogy az milyen fájdalommal jár! Minden ember a saját javára dönt...

ui.: ha valakinek kérdése van szívesen válszolok, bár nem túl aktív mostanában ez a topik

lebemann Creative Commons License 2013.04.22 0 0 249

Honnan ismered az anyósomat? :)))))

Előzmény: Tünde100 (239)
Smancs Creative Commons License 2013.04.11 0 0 248

én a saját nvem nem akarom megváltoztani, az tuti. akkor meg túl sokat írtam, meg ugyan, a névváltoztatás  az nem változtat a történeteken magukon, attól még bárki könynen beazonosítható.

no meg egy csomó midnent az ember max szeméylesen mesél el, vagy hallgat meg írva nagyon nem ugyanaz .. nincsenek arckifejezések, gesztusok, mozdulatok... csomó része hiáynzik a kommunikációnak. És ez egy "kényes" téma.

ma a a téma megvitatható neten, de konkrét ehlyzetek nem hiszem.

de nem baj, csak érdekes volt a történeted amit leírtál. főleg a kamszkorosztályban Érdekelt vona, mit voltak a konkrét pontok, amin kibukott az egész.

Előzmény: születésnaplemente (247)
születésnaplemente Creative Commons License 2013.04.11 0 0 247

Hát, szerintem itt elbeszélgethetünk bármiről, majd megváltoztatom a neveket, vagy a lényegtelen információkat, hogy IRL ne legyen (teljesen) felismerhető a történet.

Előzmény: Smancs (246)
Smancs Creative Commons License 2013.04.10 0 0 246

sajnálom hogy nem publikus a mailed.. szívesen beszélgetnék veled. most olvastam vissza a történeted/történetet amit itt leírtál..

Előzmény: születésnaplemente (244)
Smancs Creative Commons License 2013.04.10 0 0 245

bármely családtagot marha nehéz kikerülni... egyáltalán, ha úgy kaja vki a helyzetet, nem is oylan egyszerű felismerni. Ha meg megvan se megy vele senki semmire. mindig találnak embert akit meg bírnak vezetni.

Előzmény: születésnaplemente (244)
születésnaplemente Creative Commons License 2013.04.10 0 0 244

Hát ezaz, ha valakinek a gyereke pszichopata, azt kurvanehéz kikerülni ...

Előzmény: Tünde100 (241)
Smancs Creative Commons License 2013.04.09 0 0 243

mondjuk szerintem a 4-6 % az túlzás...  

valahol volt (nem tok linket adni) felmérés, katonasághoz. az emberek hány % a képes ténylegesen lőni háborúban a másikra. Az jött ki, hogy 2%. és ennek a ffele a  pszichopata.  szóval 1%.  bár ez csak a férfilakosságot vizsgálta uyge. de nem hiszem hogy nők közt annyival gyakoribb, hogy megnyomná a százalékps arányt.

Előzmény: Tünde100 (240)
Smancs Creative Commons License 2013.04.09 0 0 242

nagyon jó összefoglaló

Előzmény: Tünde100 (240)
Tünde100 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 241

Es ezek mellett meg igaz az is amiket az elottem levok is irtak, mind peldaul a furcsa nezes, vagy a nagyon eroltetett mosoly, stb. ami mar magaban is latszik hogy csak allarc. :)

"ABSZOLÚT NEM ISMERIK A MÉRTÉKET ÉS NINCS BENNÜK SEM BELSÕ GÁT, SEM KÜLSÕ TÁRSADALMI GÁT, AMI MEGÁLLÍTANÁ ÕKET. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A NYERS ERÕSZAK ÁLLÍTJA MEG ÕKET"

Remelem sikerult segitenem nektek egy par felvilagositassal meg ha keson is talaltam ratok :).

Mindenkepp azt tudom csak javasolni, hogy aki ilyen emberrel el egyutt az szakitson vele, es kezdjen uj eletet meg akkor is ha az elejen ez nehez. Kivanom nektek, hogy vonzzatok be jo embereket magatok kore. :) Kicsi figyelmesseggel (most mar azt is tudjatok, hogy kit kell kikerulni) es kicsi pozitiv hozzaallassal biztos megtalaljatok a jo utat. :). Es ezek utan majd jobban meg tudjatok becsulni a rendes es jo embereket. 

Tünde100 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 240

Képzeld el - ha tudod -, hogy egyáltalán nincs lelkiismereted, nem érzel bûntudatot és szégyent, tegyél és mondjál bármit is. Képzeld el, hogy nincs semmilyen belsõ korlátozás benned, ami visszatartana attól, hogy bántalmazzad, kihasználjad, felhasználjad, becsapjad vagy akár tönkretegyed az ismeretleneket, a barátaidat és a családtagjaidat. Képzeld el, hogy soha nem érezel szégyent vagy bûntudatot - egyszer sem az életed során - bármilyen szégyenletes, önzõ, lusta, hazug, ártó vagy erkölcstelen dolgot is tegyél. Képzeld el, hogy nem érezel lelkiismeret furdalást - egyszer sem az életed során - akármilyen kárt, szenvedést, fájdalmat, félelmet vagy veszteséget okoztál másoknak. Képzeld el, hogy a felelõsség fogalma ismeretlen számodra, ezt csupán olyan dolognak tekinted, amit alacsonyabb rendû együgyûek vállalnak fel kérdés nélkül. Most add hozzá ehhez a furcsa fantáziához, hogy meg van a képességed ahhoz, hogy elrejtsed mindenki elõl, hogy a pszichéd más, mint az övék. Mivel az emberek túlnyomó többsége abban a tévhitben él, hogy a lelkiismeret és emberség egyetemes dolgok az emberi világban, elrejteni a tényt, hogy neked ilyen nincs nem is nehéz. Nem tart vissza bûntudat vagy a lelkiismeret bármilyen vágyad vagy célod megvalósításától és megszerzésétõl, és nem kell másokkal konfrontálódnod a hidegvérûséged miatt sem.

ÕRÜLETES, FÉLELMETES ÉS VALÓS: az emberi faj 4-6%-a pszichopata.

A pszichopaták azonban nagy általánosságban nem látványos bûncselekeményeket elkövetõk, hanem az õrület egy akut verziójában szenvedõ személyek, akik egész életükön át manipulatív és nehezen bizonyítható módon károkat okoznak az embertársaik egészségében, kapcsolataiban és érdekeiben. 

A pszichopata a normalitás álarcát viseli, egy álarcot, ami csupán utánzata a mi arcunknak, érzéseinknek, értékeinknek, szokásainknak. 

A pszichopaták nem olyan emberek, mint mi vagyunk. Az egyetlen érzések, amiket valójában és mélyebben tudnak érezni az az irigység, gyûlölet, harag, kapzsiság, õrületes hatalomvágy, és valamiféle kóros versengési késztetés, amitõl úgy érzik mindenki a riválisuk és vad versenyben állnak az embertársaikkal. 

Mivel nem képesek szeretetet, szerelmet és empátiát érezni, roppant cinikusan viszonyulnak ezekhez az érzelmekhez és mindenkit, aki ezeket az érzelmeket valójában képes érezni azt rettenetesen utálják és megvetik. 

Ám azok, akik közel kerülnek hozzájuk elõbb-utóbb észreveszik, hogy valami nincs rendben velük. Hogy miként? A szavaik sokszor nem egyeznek a cselekedeteikkel. Ezek a kreatúrák olyanok, hogy azt mondják "szeretlek" aztán másnap elhagynak, vagy azt állítják gyászolnak aztán elmennek egy jó kis vidám éjszakai buliba, vagy állítják, hogy megbízhatunk bennük, de már ekkor is azon ügyködnek, hogy miként fosszanak ki, csapjanak be, használjanak fel vagy más módon ártsanak nekünk. Miközben terrorizálják a feleségeiket és gyermekeiket, vagy bûncselekményeket követnek el, a társadalom felé önmagukat, mint tisztességes, törödõ embereket és a közösség tartópillárjait állítják be. Ezek a férfiak és nõk azok, akik fenntartják a tisztességes törvénytisztelõ üzletemberek látszatát, miközben az alkalmazottaikat éhbérért dolgoztatják, sikkasztanak és rombolják a környezetet. Ha az ember jobban megfigyeli õket, akkor az elsõ dolog, amit felfedez bennük az pontosan az, hogy a szavaik nem egyeznek a cselekedeteikkel.

Egy másik dolog, amirõl még felismerhetõk az az, hogy úgy használják az érzelmi szavakat, mint ahogy a színvakok beszélnek azokról a színekrõl, amiket nem is ismernek fel. Sõt mitöbb, mint ahogy a színvak ember soha nem is tudja, hogy színvak ameddig le nem tesztelik, a pszichopata nem tud tudatában lenni a saját érzelmi szegénységének. Szóval tévedés ne essen: nem lehet érzelmileg megbántani õket, mert ilyen nincs nekik! Az érzelmeket csak akkor tettetik, amikor valamit el akarnak érni vele és ilyenkor akár még bûnbánatot is színészkednek. Tudják, hogy az olyan dolgok, mint a bûntudat és bocsánatkérés fontos és hasznos dolgok az emberi világban és szabadon osztogatják ezeket, habár jobbára olyan módon, hogy az áldozatuk bûntudatot érez tõle, de õk maguk bûntudatot nem éreznek és megbocsátást sem várnak, mert nem is érzik magukat felelõsnek a károkért vagy fájdalomért, amit okoztak embertársaiknak.

A kedvenc elfogalatosságuk a tökéletesség és az erkölcsi tisztaság látszatának fenntartása. Sok kozuluk meg templomba is jar.

Megértik a frusztrációt, amit akkor éreznek, ha nem kapják meg, amit akarnak. Ez a vak akaratosságból származó frusztráció számukra a fájdalom, de a fájdalmat, mint úgy nem tudják elõre elképzelni. Egy kísérlet során például fényképeket mutogattak pszichopatáknak, hogy megvizsgálják a reakcióikat. Ezek a fickók ugyanúgy reagáltak egy macska és egy asztal fényképére, mint egy könnyes rettegõ arcra és egy halott fényképére: SEHOGY! Semmilyen érzelmeket nem mértek a rájuk kapcsolt diódákkal. Vagyis érzelmileg nem "ismerik fel" a fájdalmat és rettegést sem. 

Nincs belsõ vagy felsõbb énjük 

Sajnos a pszichopátia nem gyógyítható.

Állítások szerint nem létezik olyan gyógymód, ami gyógyítaná õket.

Ugy vélik, hogy az alapvetõ diszfunkció az agyban, az amygdalában van, ami egy kicsi mandula alakú struktúra és lényeges szerepet játszik az érzelmek bonyolításában és a félelem közvetítésében.

Ami a személyes szintû élményeket illeti, majdnem minden áldozat, legyen az intim társ, barát, üzleti társ vagy idegen, arról számol be, hogy a pszichopatával való találkozásuk kezdetétõl az egészségükben egy állandó hanyatlás áll be. Úgy tûnik, hogy ezek a kreatúrák leszippantják az életenergiáinkat, ami viszont az egészségünk gyengülését okozza. Mégha nem is folytatnak borzalmas pszichikai bántalmazó hadjáratokat ellenünk, akkor is a pszichopatával való hosszas kapcsolat következtében az energiáink elpárolognak, fáradtságot érzünk, depresszió gyötörhet minket és mindenféle betegségek jöhetnek ki rajtunk. Egyébként ezért is nevezik ezeket a kreatúrákat 'energiavámpíroknak'

Amikor felelõsségre vannak vonva, vagy napvilágra kerülnek a szörnyûséges cselekményeik és manipulációik, akkor soha nem vállalnak felelõsséget az általuk okozott károkért. Általában mindent tagadnak, de amikor be is vallanak valamit, akkor azt úgy teszik, hogy az igazságba beleszövik a hazugságaikat és úgy manipulálják a helyzetet, hogy maga az áldozat tûnjön fel rossz színben. Nem ritkán a saját áldozataikat vádolják illabilis elmeállapottal, irracionális gondolkozással, hazudozással és felelõsséggel a megkárosulásért. 

Minden típusú pszichopatának egy nárciszisztikus és gigászian felfuvalkodott nézete van önmaga értékérõl és és fontosságáról. Másokat, mint alacsonyabb rendû lényeket látják, míg önmagukat a világegyetem középpontjának, magasabb rendû lényeknek, akiknek jogukban áll saját szabályaik szerint élni, akár mások kárára is, és akiknek különleges kiváltságaik és jogaik vannak másokkal szemben. 

Az elméjükben másoknak nincs is jogosultságuk a véleményalkotásra, amennyiben az eltér az övéktõl, hiszen úgy hiszik, hogy õk valamilyen kiválasztottság révén sokkal jobban tudnak mindent. A pszichopaták jobbára arrogánsak, maróan cinikusak, nem ritkán egyesen és nyiltan sértegetnek másokat. Persze leteznek olyanok is kozuluk akik nem nyiltan sertegetnek es tamadnak, hanem ugy csinalnak rosszat a mellettuk levonek, hogy az akar eszre sem veszi.

Mindemellett ÁLLANDÓAN hazudoznak, és a hazudozás úgy jön számukra, mint másnak a lélegzés. Ám, ha hazugságokon kapják õket, akkor sem jönnek zavarba, hanem ehelyett, mások teljes döbbenetére, egyszerûen átvariálják a történetüket, amibe újabb hazugságokat szõnek bele. A lelketlenség, a manipulálás, a pszichikai/érzelmi bántalmazás, a felelõsség nem vállalása, illetve mások felhasználása, kihasználása, meglopása, korrumpálása és cserben hagyása is minden típusra vonatkoztatható.

Tünde100 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 239

szociopata, személyiségzavar

A szociopata folyamatosan terrorizálja környezetét, ám ezt nem mindig látható, érzékelhető módon teszi, sőt.

A tettetés, színlelés, alakoskodás éppen úgy hozzátartozik ehhez a kórképhez, mint a nyílt zaklatás, zsarolás, támadás.

Harminc emberből egy, legyen férfi vagy nő, szociopatának mondható.

Meggyőző, rutinos hazudozó, ha számon kérnek tőle valamit, azonnal kitalál egy neki alkalmas történetet

Jekyll és Hyde természete van, a magánéletben vagy személyes viszonyaiban gonosz, ám tanúk jelenlétében ártatlan és elragadó. Csak aktuális áldozata látja mindkét oldalát

Kiválóan képes bárkit megtéveszteni

Elbűvölő a végtelenségig, főnökök, idegenek jelenlétében ésszerűen, meggyőzően érvel

Felszínes, sekélyes és felületes, sima a modora, de szavai mögött nincs lényeg

Kivételesen jól beszél, konfliktushelyzetben a legtöbb embert verbálisan legyőzi

Gyakran jellemzik az alábbi szavakkal: sima modorú, csúszómászó, hízelgő, nyalizó, alázatoskodó, túl készséges

Nagyszerűen alkalmazkodik, tetteti magát, kaméleonként változik, ha kell
Nem megbízható

Nem teljesíti az ígéreteit

Érzelmileg elmaradott és megbízhatatlan, emocionális fejlődésében megrekedt, miközben a beszéde és az intellektusa felnőttének tűnik, érzelmi kora egy ötévesének felel meg

Szexuális kérdésekhez, viselkedésformákhoz és a testi funkciókhoz szokatlanul és nem megfelelő módon viszonyul, az elragadó felszín alatt gyakran felfedezhetők a szexuális diszkrimináció, a zaklatás jelei, felmerülhet nála a szexuális diszfunkció, perverzió, erőszak vagy visszaélés

Kapcsolatban képtelen meghittséget kezdeményezni, sem fenntartani
Mélységes előítéletei vannak (például az ellenkező nemmel, más szexuális orientációjú emberekkel, más kultúrákkal és vallásokkal, idegenekkel szemben)

Öntelt, arrogáns, beképzelt, sérthetetlennek képzeli magát

Lenézi a munkatársait, beosztottait, ügyfeleit

Mindent és mindenkit ő akar irányítani

Kényszert érez mindennek a bírálatára, ugyanakkor képtelen másokat értékelni, dicsérni, elismerni

Képtelen összefüggésekben gondolkodni

Soha nem ad egyenes választ, nem mond konkrétumokat

Houdini-ként kibújik a felelősség, az elszámoltatás alól

Mindent elkövet, hogy tönkretegye azt, akit ellenfélnek, ellenségnek képzel

Rosszindulatú pletykálkodással örömmel ugraszt össze másokat

Diszkreditálja, hiteltelenné teszi azt, aki jelenlétében az antiszociális vagy szociopata viselkedésről beszél

Bosszúálló

Lenézi, megsemmisíti, befeketíti, lejáratja azt, aki el akarja vagy akarná számoltatni

Örömmel tagadja meg másoktól, ami járna nekik

Mesterien manipulál másokat

Türelmetlen, irritált, agresszív

Arrogáns, beképzelt, a mindentudás látszatát kelti

Gyakran narcisztikus szükségét érzi, hogy önmagát kiváló színben tüntesse fel

Spirituális értelemben halott, bár fennhangon akár vallásos meggyőződését is hangoztathatja

Földhözragadt, szűklátókörű

Kicsinyes, de pénzügyekben megbízhatatlan

Kapzsi, mohó, önző, élősködő, érzelmi vámpír

Meg van győződve vezetői képességeiről, de nem tud különbséget tenni egy vezető tulajdonságai (érettség, döntésképesség, együttműködési készség, bizalom, integrált személyiség), valamint a patologikus személyiségjegyek (éretlenség, rögtönzés, agresszió, manipuláció, bizalmatlanság, álnokság) között

Nem mindig érti a szavak jelentését, a humoros, szatirikus vagy ironikus megjegyzéseket azonnal magára veszi

A saját torz, hamis valóságát erőlteti másokra

Néha látszólag határtalan démoni energiái vannak, különösen, ha önmagára kell felhívni a figyelmet, gyakran lehet munkaalkoholista.

Az ilyen emberek közös célja a hatalom, az irányítás, az uralkodás és mások leigázása, megalázása. Nem mindegyikük követ el büntethető cselekményeket – csak épp tönkreteszi környezete életét.

BaalNT Creative Commons License 2013.03.17 0 0 238

A topiknyitónak reakció:

"Kivédeni" Nem nagyon lehet őket, leszámítva egy módszert: felismered és elkerülöd őket. Ha nem tudod elkerülni, akkor jól körülírható határokat szabsz.

Felismerni a pszichopátiát nem oylan könnyű, mint tűnik. Illetve nagyon könnyű valakit azért leszociopatázni mert kicsit nárcisztikusabb, meg mert Te magad nem kedveled. Vigyázzunk ezzel.

Akit érdekel a téma az olvassa el Robert Hare: Kímélet nélkül c. könyvét ... fenn van nCoreon, de inkább vegyük meg a könyvesboltban:D

• Az un. "metsző tekintet" lehet egy gyanújel. Persze nagyon sokan néznek úgy a szemedbe hogy nem veszik észre magukat, hogy ezzel "megsértik a személyes teredet" és sok pszichopata tanulhatja meg hogy ezt nem illik,de Ekman szeint ez gyakori náluk.   
  • Másik gyanújel a hamis mosoly. Ez se diagnózis! Nagyon sokan használják a szociális mosolyt, tippem szerint 10/6 szor nem mosolygunk őszintén. http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/smiles/ A probléma ott kezdődik ha az ember csak ilyen mosolyra képes... de még akkor se biztos h szociopata, lehet alexitímiás vagy bármilyen más személyiségzavarban szenvedő is... 
  • Gátlástalan önzés van minden tett mögött. ezt általában csak utólag vesszük észre. ez sem csak őrájuk jellemző, de rájuk nagyon!
  • Szégyentelenség. 
  • Mohóság... függőségekre hajlmaosak
  • Géppuskanyelvű manipulátorok. Mint egy porszívóügynök. Csak így maradhatott életben, hogy kiváló színészé és csalóvá vált, másképp a böriben vagy a föld alat találná magát...  Bilaterálisak a nyelvi folyamataik, egyesek szerint ők maguk sem veszik észre ha hazudnak...talán pont ezért olyan jók benne.

• ...

Amivel öszse szokták keverni könnyedén, az a nárcisztikus személyiségzavar (az se sokkal jobb..) esetleg a borderline személyiségzavar. Mindemellett nem teljesen világos,  hogy az un. antiszociális személyiségzavar miben más a szociopátiától...az én nemhivatalos vélemélnyem szerint a szociopata egy nárcisztikus, antiszociális, és hisztrionikus személyiségjegyekkel egyaránt "büszkélkedhető" egyén, aki valahogy életben maradt különféle gátlástalan módszerek alkalmazásával. Ja és az ADHD is közrejátszhat az ilyesmi személyiég kialakulásában. Talán az alapozza meg, + súlyos traumák... ezt nem tudjuk biztosan.

Ha azon töröd a fejed , hogy te is az vagy, akkor szinte biztos hogy nem vagy az. Egy szociopatának elvileg eszébe se jut, hogy ő "beteg". Ha jól emlékszem 10%os a betegségbelátás. Arról nem is beszélve, hogy  ez nem igazi betegség. Ő nem szenved  a "morális gyengeelméjűségtől" , csak a környezete. 

A szociopata rombol. Tegyük fel Dexter Morgan karaktere reális. Amerika kedvenc sorozatgyilkosát milliók imádják...szerethető karaktert alkottak belőle...  tehát aki szerint a gonoszság pszichátriai megfelelője a szociopata, annak sincs szerintem teljesne igaza. Egy gonosz sorozat főszereplőt valószínüleg nem szeretnénk annyira... Erről bővebben Scott Peck - Hazug emberek: a gonoszság lélektana c. könyvében olvashat az érdeklődő. 

göndördrót Creative Commons License 2012.04.23 0 0 237

nem ennyire egyszerű. a szavkra adott reakció más a pszichopatáknál. de ettől, emrt ez igaz, még nem pszichopata vki. nagyon sokmindennek kell teljesülnie, hogy az legyen valaki.

ráadásul, én nem tudok róla, hogy magyarországon vizsgálnak egyáltalán iylet. itthon max az antiszociális személyiségzavarral foglalkoznak.(legalábbis orvosi jegyzetekben én ezt találtam. de ha van itt orvos, az talán megcáfol, ha mégse így van) ami azért még nem pszichopátia.

Előzmény: goldencat (236)
goldencat Creative Commons License 2012.04.22 0 0 236

Az EEG vizsgálat kimutatja ha valaki pszichopata? Tudom hogy vannak erre ilyesmi vizsgálatok is, pl. az EEG, ha jól tudom, de nem tudom hogy pontosan mi a vizsgálat menete.

göndördrót Creative Commons License 2012.04.19 0 0 235

elnézést, egy perpatvar miatt ideiglenesen két nickem volt. de már nincs rá szükség. smancs és göndördrót ugyanaz.

Előzmény: göndördrót (234)
göndördrót Creative Commons License 2012.04.19 0 0 234

na igen.most ezen gondolkodom:) de egyre inkább kezdem látni,hogy már nem tart sokáig, hogy befolyással lehessen rám az egész. a papír,c sak egy papír, az élet meg az élet:)

és igen, az egyetlen módszer a nagyon következetes távolságtartás felépítése. csak néha ezt nehéz belátnunk a nagy segítőszándékunkban :(

Előzmény: Törölt nick (233)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.18 0 0 233

El kell gondolkoznod, hogy miért érdekel, milyen papírt lobogtat. Hogy mit szólnak az emberek? Hogy te leszel a rossz?

Előzmény: Smancs (232)
Smancs Creative Commons License 2012.04.17 0 0 232

és mit tegyünk ha utánunkjön újra,és újra? mit tegyünk, ha betegséges papírra hivatkozza vágja az arcunkba, ő mindent megtehet?

ismerem a projektálást, volt szerencsém tanulni.

Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.17 0 0 231

Hát, hogyha mindig projektál, akkor kész, ha csak ritkán, nagyon nagy nyomás alatt, akkor csak helyzeti viselkedésről van szó. Szerintem gyakorlatilag mindenki projektál, ahogy a cikkben írtam, a borderline az érzelmi feszültséget, a nárcisztikus az önértékelését ért sérelmeket. A normális emberekben is vannak személyiségzavaros jegyek, de nem uralkodnak el. Szóval csak az idő segít azt hiszem, hogy ezt el lehessen dönteni.

Meg van úgynevezett gutfeeling: ha úgy érzed, hogy folyamatosan leszedi valaki az energiádat, akkor arrébb kell menni, akármilyen fájó.

Előzmény: Smancs (230)
Smancs Creative Commons License 2012.04.16 0 0 230

és ezt honnan döntödhetjük el, hogy nagy stressz miatt, vagy alapvető jellem ez? ha már így kaptuk készen a helyzetet? mert erkölcsileg nem ugyanazok a határok talán, nem? ráadásul a stressz, nyílván ha megszűnik, akkor a projekción is van lehetőség majd véltpztatni, tehát akkor jóesetben nem egy állandó probléma , mint mondjuk egy teljesen empátiahiányos embernél, aki feltételezem tudatosan alkalmazza védekezőmechanizmusként a projekciót.

Előzmény: Törölt nick (229)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.15 0 0 229

Ugyanaz, mint szociopaták, pszichopaták, nárcisztikusok esetében: szvsz menekülni kell. Ha nem közvetlen családtag (szülő, testvér, gyerek) teszi, akkor nem éri meg az energiádat másnak odaadni. Sokszor még családtag esetén sem. Persze van, hogy valaki csak alkalmanként, nagyon nagy stressz hatására projektál, de ha a személyiségének alapvető védelmi mechanizmusa, akkor kerülni kell.

Előzmény: Smancs (227)
születésnaplemente Creative Commons License 2012.04.15 0 0 228

Az empátiahiány az nem az, hogy adott pillanatban képtelen empatizálni (ilyen nyilván van), hanem hogy soha nem képes rá.

A diagnózis a PCL-R nevű módszertannal készül, és nyilván nem elmondás-alapon.

Előzmény: goldencat (224)
Smancs Creative Commons License 2012.04.15 0 0 227

és mi van akkor, ha valaki rádvetít valamit, de ismerve a tézist, téged vádol projekcióval?

nyílván,  a fizikai bizonyítékok adottak, de azokra egyszerűen hamisítást kiált... (mégha képtelenség is)

Előzmény: Törölt nick (226)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.15 0 0 226

Projekció. Aljas eszköz

Amit nem tud elviselni, azt rávetíti másra. Roppant elterjedt pszichológiai mechanizmus ez, amely életeket tehet tönkre, számos interperszonális agresszió alapja. Egy egyszerű példa. A feleség vonzódik egy kollégájához, már-már rászánja magát a hűtlenségre. A[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!